Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ο Εφημέριος του χωριού μας Πατήρ Βασίλειος Γερούκης

Μία από τις πιο ηγετικές και συνάμα κυρίαρχες μορφές στη συνείδηση των κατοίκων της Ιτέας, είναι αυτή, του ποιμενάρχη μας, Παπαβασίλη.
Ο Εφημέριός μας, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που σχεδόν 40 χρόνια τώρα, ιερουργεί, και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χωριό μας.
Είναι ο άνθρωπος που επικοινωνεί με το εκκλησίασμα και επιφορτώνεται με το λόγο της εξομολόγησης, της παρηγοριάς, της συμβουλής και της παραίνεσης.

Ο καθοδηγητής, ο παρηγορητής, ο συμβουλάτορας, αλλά και ο λειτουργός των μυστηρίων, από τη γέννηση έως το θάνατο. Συμμετέχει στη χαρά και στη γιορτή κάθε κοινωνικής εκδήλωσης των κατοίκων, αλλά και συμπάσχει στην λύπη, στον πόνο και στη δυστυχία τους.
Πιστός, χρόνια τώρα, στο ιερό καθήκον προς το ποίμνιό του.
Ο πατήρ Βασίλειος Γερούκης γεννήθηκε στο Καταφύγι Καρδίτσας 1-9-1952
Οι γονείς του Σπυρίδων Γερούκης και Σοφία.
Τελειώνει το Δ.Σ. του χωριού του και στη συνέχεια το εξατάξιο 2ο γυμνάσιο Καρδίτσας.
Από μικρός έδειχνε την αγάπη του για την εκκλησία με πολλούς τρόπους και κυρίως συμμετείχε ενεργά για 6 ολόκληρα χρόνια στις συνάξεις Νέων της Χριστιανικής Αγωγής Καρδίτσας επί Πανσιολογιοτάτου Αρχ. Ευσταθίου Μπιλάλη.  Ήταν φυσικό ύστερα από αυτά και έχοντας την κλίση, πρώτη και μοναδική επιλογή του να είναι η Ιερωσύνη.
Το 1970 ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις εισάγεται στην ανωτέρα Ιερατική σχολή.
Μετά από φοίτηση 2 ετών γίνεται πτυχιούχος ανωτέρας Ιερατικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Το 1972 κατατάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετεί την θητεία του στις Ναυτικές φυλακές Ψυττάλειας για 32 μήνες λόγω Κυπριακού.
Το 1975 έρχεται εις γάμου κοινωνία μετά της Παναγιώτας Ναούμη και αποκτά 3 παιδιά, τον Σπυρίδωνα, τη Σοφία και την Ειρήνη.
Χειροτονείται Ιεροδιάκονος το 1976 υπό του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ Κλεόπα στον Ιερό ναό της Παναγίας Καμινάδων Καρδίτσας και διορίζεται στον Ιερό ναό Ευαγγελίστριας.
Στη συνέχεια και μετά πάροδο δύο μηνών διακονεί στον Μητροπολιτικό Ναό Κων/νου και Ελένης μέχρι τη χειροτονία του.
Με το Βαθμό του Πρεσβύτερου διορίζεται το 1978 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιτέας όπου και παραμένει μέχρι σήμερα για 37 συναπτά έτη.
Το 1984 συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγεται στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης. Μετά από τέσσερα έτη λαμβάνει το πτυχίο του με βαθμό "Λίαν Καλώς".
Το 1999 λαμβάνει ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ Πνευματικής Πατρότητας (Εξομολόγος).
Το 2000 διορίζεται Αρχιερατικός επίτροπος τ. Δήμου Φύλλου, τιμάται με το Οφφίκιο του Οικονόμου και διορίζεται πρόεδρος της Διαχειριστικής επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Νικολάου Βουναίνων για 4 χρόνια.
Το 2001 τιμάται με το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.
Οργάνωσε ενοριακή Τράπεζα Αίματος και λειτουργεί για 35 έτη, καθώς επίσης και Φιλόπτωχο ενοριακό ταμείο με σκοπό την εξυπηρέτηση των ενοριτών. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια που αφορούν την Ιερατική του ιδιότητα κυρίως εξομολογητικής και πολλά σεμινάρια μελισσοκομίας.
Προσέφερε Διακονία στο κηροπλαστείο ως σύμβουλος και είναι επίσης μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής της Ιερά Μητροπόλεως.
Η υπηρεσία του στην ενορία του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου Ιτέας είναι συνδεδεμένη με πολύ μεγάλο και αξιόλογο πνευματικό, αλλά και υλικό έργο.
Η ανέγερση της Εκκλησίας των Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ Ιτέας.
Η ανακαίνιση και ο εξωραϊσμός των κτιρίων, του Πνευματικού Κέντρου και του ναού του Αγίου Αθανασίου με επιχρίσματα, ελαιοχρωματισμούς τοίχων, πλακοστρώσεις δαπέδων τοποθέτηση κεντρικής θέρμανσης κ.α..
Η Αγιογράφηση του ναού η οποία έγινε από το 1997 - 2002 και αποτελεί έργο υψηλής τέχνης για τα δεδομένα της περιοχής, είναι μερικά χαρακτηριστικά από το μεγάλο έργο του ποιμενάρχη Πατήρ Βασιλείου Γερούκη. Μα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο είναι το πνευματικό του.
Αφοσιωμένος στο ποίμνιό του, προσηνής σε όλους, ανιδιοτελής στα ιερατικά του καθήκοντα, μεταλαμπαδεύει με το κήρυγμα αλλά και με παράδειγμά του τον δρόμο της Αρετής και τις ιδέες του Χριστιανισμού.
Η απλότητα, η αμεσότητα, και η πάντα καλή του διάθεση προς τους ενορίτες του, καθώς και η εργατικότητα που έδειξε, 37 ολόκληρα χρόνια, στην ενορία του, τον χαρακτηρίζουν, κατά γενική ομολογία, ως τον πλέον άξιο Ιερέα του τόπου μας!

Σε ευχαριστούμε για όλα παπά Βασίλη!!!!
ΑΞΙΟΣ!!!!!







1 σχόλιο:

Ευάγγελος Θανασούλης είπε...

Απ' ότι γνωρίζω, όταν ήρθε έζησε πολλές και άσχημες καταστάσεις ώσπου να τον δεχθεί το χωριό μας. Παρ' όλα αυτά επέμεινε και η επιμονή του αυτή έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα να είναι ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο από το σύνολο της Ιτέας αλλά και από τις γύρω περιοχές. Το ενδιαφέρον του για την Ιτέα, τους κατοίκους της, αλλά γενικά για τον συνάνθρωπό του, ήταν και παραμένει τεράστιο. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις γι' αυτό όπως η τράπεζα αίματος που δημιούργησε και συντηρεί στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια, η βοήθεια που προσφέρει όταν μπορεί στους αναξιοπαθούντες συγχωριανούς μας είτε με χρήματα είτε με τρόφιμα κ.λπ. Θα έλεγα ότι ενδιαφέρεται για την Ιτέα περισσότερο απ' ότι πολλοί από εμάς τους "κουτσαριώτες". Νομίζω ότι αν όλοι οι Ιερείς ήταν σαν τον Παπαβασίλη η θρησκεία και η εκκλησία μας θα είχαν τη θέση που τους αρμόζει στις ζωές μας. Κατά τη γνώμη μου είναι ο Ιερέας που θα ήθελαν πολλές ενορίες να έχουν. Ο Θεός να του χαρίζει υγεία, ευτυχία και μακροημέρευση...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής