Πάει καιρός που δεν είμαστε πια ενσυνείδητοι πολίτες. Έχουμε μετατραπεί, δυστυχώς, σε καταναλωτές. Οι σύγχρονες πολιτισμικές αξίες της κοινωνίας που ζούμε, μας έχουν μετατρέψει σε άβουλα όντα, πολιτικά ασυνείδητα και, δυστυχώς, χωρίς οικολογική ευαισθησία. Είναι φανερό και αυτονόητο πως όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο μολύνεται το περιβάλλον, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα, εντείνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αυξάνεται η «τρύπα» του όζοντος.
Καταστρέφουμε με απλά λόγια το «σπίτι» μας και κληροδοτούμε στα παιδιά μας ένα μέλλον περιβαλλοντικά, πέρα των άλλων, δυσοίωνο.
Το ενεργειακό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις. Αφορά, πρέπει να αφορά και τους κοινωνικούς φορείς και ακόμη περισσότερο εμάς τους απλούς ανθρώπους. Γιατί, με την ανοχή των κυβερνώντων, εμείς είμαστε η αιτία της δημιουργίας αυτού του προβλήματος, εμείς καταστρέφουμε, εμείς μολύνουμε, εμείς αδιαφορούμε. Εμείς παράλληλα κρατάμε και τη λύση του προβλήματος.
Πρόβλημα λοιπόν είναι η νοοτροπία και συμπεριφορά των ανθρώπων. Άρα η προσπάθεια για τη σωτηρία του περιβάλλοντος πρέπει να κινηθεί με άξονα τον άνθρωπο. Το ξεκίνημα φυσικά να γίνει από τα παιδιά. Οι δάσκαλοί τους οφείλουν και πρέπει να τα ευαισθητοποιήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να τους καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση. Να ακολουθήσουμε, ή να πορευτούμε παράλληλα, οι μεγαλύτεροι. Ακόμα και αυτός που δεν έχει καμία σχέση με τη φύση, πρέπει να προσαρμόσει την καθημερινή του ζωή και να επιβάλλει στον εαυτό του (στην ανάγκη να του το επιβάλλουμε με νόμους), να πράξει μερικές απλές αλλά σωτήριες κινήσεις για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του.
Η υιοθέτηση πρακτικών δεν συνεπάγεται με το να γίνει κάποιος συνδρομητής σε μία οικολογική οργάνωση ή να συμμετέχει σα μία «οικολογική» ενέργεια (π.χ αναδάσωση, συλλογή σκουπιδιών από μία περιοχή, καθαρισμός ακτής, κ.ά) για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος.
Ο κυριότερος στόχος μας πρέπει να είναι η απόκτηση οικολογικής συνείδησης. Να υιοθετήσουμε με απλά λόγια πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, να γίνει στάση ζωής για μας η προστασία του.
Γιατί ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού, η ηθική κατάπτωση του οποίου μας έχει φέρει σ’ αυτή τη δύσκολη θέση. Δεν έχουμε περιθώριο για εφησυχασμό..
Βασική αρχή της οικολογίας αποτελεί η κατανάλωση ελάχιστης ενέργειας για να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η σωστή και ευσυνείδητη οικολογική συμπεριφορά ξεκινάει από την καθημερινότητα, δηλαδή από το σπίτι.
Νοικοκυριό πλέον δίχως οικολογική συνείδηση δεν νοείται. Η οικολογική συνείδηση φαίνεται από τον τρόπο που καταναλώνουμε το νερό μέχρι από τα ποια σκουπίδια «βγαίνουν» από το σπίτι μας.
Η έννοια του οικιακού εθελοντισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύγχρονο τρόπο αντίληψης του κόσμου που θέλει το σπίτι μας «ζωντανό» οργανισμό της πόλης και όχι ένα απομονωμένο κτίριο, ασύνδετο από τον αστικό ιστό.
Μια βασική παράμετρος της οικολογίας είναι η ανακύκλωση. Ανέξοδα και μέσα από το χώρο του σπιτιού μας μπορούμε να συνεισφέρουμε ενεργά στην φροντίδα του οικοσυστήματος. Αξίζει να καταστήσουμε σαφές πως από το καλάθι των σκουπιδιών του σπιτιού μας αρχίζει η ανακύκλωση. Μιας και είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των απορριμμάτων μας. Από τα σκουπίδια του κήπου έως περιτυλίγματα προϊόντων, οργανικά π.χ αποφάγια, φλούδες, χαλασμένα τρόφιμα που μπορούν να γίνουν λίπασμα, κουτιά αναψυκτικών και γυάλινα μπουκάλια , χαρτί από περιοδικά και εφημερίδες.
Για αυτό, παρόλο που είναι χιλιοειπωμένα και μπορεί σε πολλούς να ακουστούν ως τετριμμένα, παραθέτουμε απλούς τρόπους που μπορεί ο καθένας από το σπίτι του ή στην καθημερινότητά του να βοηθήσει το περιβάλλον, να ενεργήσει δηλαδή ως ένας «εθελοντής».
Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
1. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
2. Αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
3. Προσπαθήστε να αγοράζετε προϊόντα για το σπίτι με όσο το δυνατόν λιγότερο περιτύλιγμα, αποφύγετε δηλαδή νάιλον, «φορτωμένες» πλαστικές συσκευασίες, κ.ά
4. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).
5. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
6. Ανακυκλώστε, μην ξεχνάτε τους μπλε κάδους. Αυτοί είναι οι χρηστικοί κάδοι, οι συμβατικοί είναι «άχρηστοι». Αν ανακυκλώνετε μόνο τα μισά από τα απορρίμματα του σπιτιού σας θα εξοικονομήσετε περίπου 1.000 kilograms διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
7. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
8. Μην χρησιμοποιείτε τις σακούλες των σούπερ μάρκετ για σακούλες απορριμμάτων. Μπορείτε να βάλετε έναν ειδικό κάδο σπίτι και να τον αδειάζετε είτε στον κάδο ανακύκλωσης είτε σε συμβατικό κάδο.
9. Όταν βρεθείτε στη φύση ποτέ μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας. Αν είναι δυνατόν μην τα πετάτε στους κάδους των χωριών, γιατί δεν έχουν χώρο υγειονομικής ταφής και θα βρεθούν και πάλι στη φύση. Πάρτε τα στις πόλεις σας.
10. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και μην το ρίχνετε στην αποχέτευση.
11. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
12. Μην πετάτε τσιγάρα από το αυτοκίνητο (διαθέτει τασάκι) και καφέδες.
13. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα.
14. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα.
15. Χρησιμοποιήστε λιγότερο ζεστό νερό είτε εγκαθιστώντας ένα ντους χαμηλής ροής είτε πλένοντας τα ρούχα σας με χλιαρό νερό.
16. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
17. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
18. Χρησιμοποιείστε για τη μετακίνησή σας λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα.
19. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.
20. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
21. Αποφύγετε τα χλωριωμένα πλαστικά PVC.
22. Προτιμήστε προϊόντα με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.
23. Προτιμήστε τα καταστήματα που προωθούν συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης.
24. Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι, συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
25. Προτιμήστε παράθυρα με διπλά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας.
26. Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο.
27. Εγκαταστήστε στο σπίτι σας συστήματα που συλλέγουν και χρησιμοποιούν το νερό της βροχής για πότισμα, καζανάκι κ.α.
28. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.
29. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
30. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.
31. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών.
32. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
33. Τοποθετήστε όπου μπορείτε σκίαστρα - τέντες για περισσότερη δροσιά
34. Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
35. Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, Η/Υ, κ.α.) σε κατάσταση αναμονής. Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
36. Όσοι διαθέτετε έστω και ελάχιστα τετραγωνικά μπαλκονιού, προσπαθήστε να διατηρήσετε όσες γλάστρες μπορείτε. Τα φυτά είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
37. Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
38. Προτιμάτε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
39. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
40. Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Πιέστε για την εφαρμογή αυστηρών ποινών στους παραβάτες.
41. Πιέστε τους τοπικούς φορείς να προβούν σε ενέργειες οικολογικού ενδιαφέροντος (εκδηλώσεις, αναδασώσεις, προγράμματα ανακύκλωσης).
42. Διαμαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρίες που δεν έχουν οικολογική συνείδηση και μολύνουν το περιβάλλον
43. Απαιτείστε από τα Σούπερ Μάρκετ και άλλα καταστήματα να χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενες σακούλες.
44. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
45. Μην πετάτε πλαστικά αντικείμενα στη θάλασσα. Θέλουν εκατοντάδες χρόνια να διασπαστούν ενώ πολλά θαλάσσια είδη πνίγονται από την κατάποσή τους.
46. Μην πετάτε πλαστικά και σκουπίδια στο χωράφι ή στον κήπο σας. Θα μείνουν θαμμένα στο χώμα και στο τέλος εμμέσως εσείς θα «φάτε» τα προϊόντα που θα μολυνθούν από αυτά..
47. Κυνηγοί, μην κυνηγάτε τις περιόδους της αναπαραγωγής. Δώστε στη φύση την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Καταπολεμήστε τη λαθροθηρία.
48. Εάν μπορείτε (οικονομικώς) τοποθετήστε φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού. Μακροχρόνια θα βγήκε κερδισμένοι και στην τσέπη σας.
49. μπορείτε να βάψετε το κτίριο σας με υδατοδιαλυτά χρώματα. Το κόστος τους είναι ελάχιστα υψηλότερο των συμβατικών χρωμάτων.
Καταστρέφουμε με απλά λόγια το «σπίτι» μας και κληροδοτούμε στα παιδιά μας ένα μέλλον περιβαλλοντικά, πέρα των άλλων, δυσοίωνο.
Το ενεργειακό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις. Αφορά, πρέπει να αφορά και τους κοινωνικούς φορείς και ακόμη περισσότερο εμάς τους απλούς ανθρώπους. Γιατί, με την ανοχή των κυβερνώντων, εμείς είμαστε η αιτία της δημιουργίας αυτού του προβλήματος, εμείς καταστρέφουμε, εμείς μολύνουμε, εμείς αδιαφορούμε. Εμείς παράλληλα κρατάμε και τη λύση του προβλήματος.
Πρόβλημα λοιπόν είναι η νοοτροπία και συμπεριφορά των ανθρώπων. Άρα η προσπάθεια για τη σωτηρία του περιβάλλοντος πρέπει να κινηθεί με άξονα τον άνθρωπο. Το ξεκίνημα φυσικά να γίνει από τα παιδιά. Οι δάσκαλοί τους οφείλουν και πρέπει να τα ευαισθητοποιήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να τους καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση. Να ακολουθήσουμε, ή να πορευτούμε παράλληλα, οι μεγαλύτεροι. Ακόμα και αυτός που δεν έχει καμία σχέση με τη φύση, πρέπει να προσαρμόσει την καθημερινή του ζωή και να επιβάλλει στον εαυτό του (στην ανάγκη να του το επιβάλλουμε με νόμους), να πράξει μερικές απλές αλλά σωτήριες κινήσεις για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη του.
Η υιοθέτηση πρακτικών δεν συνεπάγεται με το να γίνει κάποιος συνδρομητής σε μία οικολογική οργάνωση ή να συμμετέχει σα μία «οικολογική» ενέργεια (π.χ αναδάσωση, συλλογή σκουπιδιών από μία περιοχή, καθαρισμός ακτής, κ.ά) για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος.
Ο κυριότερος στόχος μας πρέπει να είναι η απόκτηση οικολογικής συνείδησης. Να υιοθετήσουμε με απλά λόγια πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, να γίνει στάση ζωής για μας η προστασία του.
Γιατί ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού, η ηθική κατάπτωση του οποίου μας έχει φέρει σ’ αυτή τη δύσκολη θέση. Δεν έχουμε περιθώριο για εφησυχασμό..
Βασική αρχή της οικολογίας αποτελεί η κατανάλωση ελάχιστης ενέργειας για να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η σωστή και ευσυνείδητη οικολογική συμπεριφορά ξεκινάει από την καθημερινότητα, δηλαδή από το σπίτι.
Νοικοκυριό πλέον δίχως οικολογική συνείδηση δεν νοείται. Η οικολογική συνείδηση φαίνεται από τον τρόπο που καταναλώνουμε το νερό μέχρι από τα ποια σκουπίδια «βγαίνουν» από το σπίτι μας.
Η έννοια του οικιακού εθελοντισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύγχρονο τρόπο αντίληψης του κόσμου που θέλει το σπίτι μας «ζωντανό» οργανισμό της πόλης και όχι ένα απομονωμένο κτίριο, ασύνδετο από τον αστικό ιστό.
Μια βασική παράμετρος της οικολογίας είναι η ανακύκλωση. Ανέξοδα και μέσα από το χώρο του σπιτιού μας μπορούμε να συνεισφέρουμε ενεργά στην φροντίδα του οικοσυστήματος. Αξίζει να καταστήσουμε σαφές πως από το καλάθι των σκουπιδιών του σπιτιού μας αρχίζει η ανακύκλωση. Μιας και είναι ο τελικός αποδέκτης όλων των απορριμμάτων μας. Από τα σκουπίδια του κήπου έως περιτυλίγματα προϊόντων, οργανικά π.χ αποφάγια, φλούδες, χαλασμένα τρόφιμα που μπορούν να γίνουν λίπασμα, κουτιά αναψυκτικών και γυάλινα μπουκάλια , χαρτί από περιοδικά και εφημερίδες.
Για αυτό, παρόλο που είναι χιλιοειπωμένα και μπορεί σε πολλούς να ακουστούν ως τετριμμένα, παραθέτουμε απλούς τρόπους που μπορεί ο καθένας από το σπίτι του ή στην καθημερινότητά του να βοηθήσει το περιβάλλον, να ενεργήσει δηλαδή ως ένας «εθελοντής».
Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
1. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
2. Αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Προτιμήστε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
3. Προσπαθήστε να αγοράζετε προϊόντα για το σπίτι με όσο το δυνατόν λιγότερο περιτύλιγμα, αποφύγετε δηλαδή νάιλον, «φορτωμένες» πλαστικές συσκευασίες, κ.ά
4. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).
5. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
6. Ανακυκλώστε, μην ξεχνάτε τους μπλε κάδους. Αυτοί είναι οι χρηστικοί κάδοι, οι συμβατικοί είναι «άχρηστοι». Αν ανακυκλώνετε μόνο τα μισά από τα απορρίμματα του σπιτιού σας θα εξοικονομήσετε περίπου 1.000 kilograms διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
7. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
8. Μην χρησιμοποιείτε τις σακούλες των σούπερ μάρκετ για σακούλες απορριμμάτων. Μπορείτε να βάλετε έναν ειδικό κάδο σπίτι και να τον αδειάζετε είτε στον κάδο ανακύκλωσης είτε σε συμβατικό κάδο.
9. Όταν βρεθείτε στη φύση ποτέ μην αφήνετε σκουπίδια πίσω σας. Αν είναι δυνατόν μην τα πετάτε στους κάδους των χωριών, γιατί δεν έχουν χώρο υγειονομικής ταφής και θα βρεθούν και πάλι στη φύση. Πάρτε τα στις πόλεις σας.
10. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και μην το ρίχνετε στην αποχέτευση.
11. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
12. Μην πετάτε τσιγάρα από το αυτοκίνητο (διαθέτει τασάκι) και καφέδες.
13. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα.
14. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα.
15. Χρησιμοποιήστε λιγότερο ζεστό νερό είτε εγκαθιστώντας ένα ντους χαμηλής ροής είτε πλένοντας τα ρούχα σας με χλιαρό νερό.
16. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
17. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
18. Χρησιμοποιείστε για τη μετακίνησή σας λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα.
19. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγροτικών προϊόντων.
20. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
21. Αποφύγετε τα χλωριωμένα πλαστικά PVC.
22. Προτιμήστε προϊόντα με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.
23. Προτιμήστε τα καταστήματα που προωθούν συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης.
24. Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι, συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
25. Προτιμήστε παράθυρα με διπλά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας.
26. Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο.
27. Εγκαταστήστε στο σπίτι σας συστήματα που συλλέγουν και χρησιμοποιούν το νερό της βροχής για πότισμα, καζανάκι κ.α.
28. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.
29. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α.
30. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.
31. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών.
32. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
33. Τοποθετήστε όπου μπορείτε σκίαστρα - τέντες για περισσότερη δροσιά
34. Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
35. Μην αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, Η/Υ, κ.α.) σε κατάσταση αναμονής. Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
36. Όσοι διαθέτετε έστω και ελάχιστα τετραγωνικά μπαλκονιού, προσπαθήστε να διατηρήσετε όσες γλάστρες μπορείτε. Τα φυτά είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
37. Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
38. Προτιμάτε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
39. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
40. Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Πιέστε για την εφαρμογή αυστηρών ποινών στους παραβάτες.
41. Πιέστε τους τοπικούς φορείς να προβούν σε ενέργειες οικολογικού ενδιαφέροντος (εκδηλώσεις, αναδασώσεις, προγράμματα ανακύκλωσης).
42. Διαμαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρίες που δεν έχουν οικολογική συνείδηση και μολύνουν το περιβάλλον
43. Απαιτείστε από τα Σούπερ Μάρκετ και άλλα καταστήματα να χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενες σακούλες.
44. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
45. Μην πετάτε πλαστικά αντικείμενα στη θάλασσα. Θέλουν εκατοντάδες χρόνια να διασπαστούν ενώ πολλά θαλάσσια είδη πνίγονται από την κατάποσή τους.
46. Μην πετάτε πλαστικά και σκουπίδια στο χωράφι ή στον κήπο σας. Θα μείνουν θαμμένα στο χώμα και στο τέλος εμμέσως εσείς θα «φάτε» τα προϊόντα που θα μολυνθούν από αυτά..
47. Κυνηγοί, μην κυνηγάτε τις περιόδους της αναπαραγωγής. Δώστε στη φύση την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Καταπολεμήστε τη λαθροθηρία.
48. Εάν μπορείτε (οικονομικώς) τοποθετήστε φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού. Μακροχρόνια θα βγήκε κερδισμένοι και στην τσέπη σας.
49. μπορείτε να βάψετε το κτίριο σας με υδατοδιαλυτά χρώματα. Το κόστος τους είναι ελάχιστα υψηλότερο των συμβατικών χρωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.
Ο διαχειριστής