Οι συνθήκες αισχύνης,κάτω απο τις οποίες βρισκόταν η Ελλάδα μετά την ήττα του 1897, παρείχε στούς ομολογιούχους άριστη ευκαιρία να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,ώστε να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος κακοπιστίας. Η γερμανική κυβέρνηση, με την οποία είχαν συμφωνήσει Γαλλία και Ρωσία, πρότεινε την επιβολή διεθνούς ελέγχου στα έσοδα του ελληνικού κράτους, τα οποία είχαν καταστεί υπέγγυα για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων. Η ελληνική κυβέρνηση μάταια αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις που διέθετε να αποτρέψει την πραγματοποίηση της ταπεινωτικής αυτής απόφασης, όπως επίσης μάταιες και άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες για άμεσο διακανονισμό των παλαιών χρεών. Οι Γερμανοί ομολογιούχοι απέκρουσαν οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση, διότι, όπως γράφει ο Γ.Ασπρέας, "Αφ΄ενός μεν είχον την πεποίθησιν ότι ήθελον επιτύχη την επιβολήν του ελέγχου επί των οικονομικών της Ελλάδος, αφ'ετέρου δε διότι προσεδόκων βεβαίαν την εξασφάλισιν καρδών εκ της αμέσου υψώσεως των Ελληνικών χρεωγράφων. Η υπερτάτη ανάγκη έφερε την Ελληνικήν Κυβέρνησιν να υποκύψη εις την γερμανικήν πρότασιν της επιβολής του ελέγχου, προς την οποίαν είχον προσχωρήσει και αι άλλαι Κυβερνήσεις των Ευρωπα'ι'κών Δυνάμεων. Οι όροι της ειρήνης εκρίθησαν εν Ελλάδι βαρύτατοι και προυκάλεσαν την έξαψιν του λαού και την αγανάκτησιν της Κυβερνήσεως. Είχεν επέλθει ο χρόνος κατά τον οποίον η Ελλάς ώφειλε να πληρώσει τας συνεπείας μίας αφρόνου και επιπολαίας επιχειρήσεως, της οποίας αι ευθύναι εβάρυνον τους πολιτικούς αρχηγούς τόσον εν τη Κυβερνήσει όσον και εν τη αντιπολιτεύσει, τας ιθυνούσας τάξεις, μέγα μέρος των αξιωματικών του στρατέυματος και ύστατον πάντων των λαόν".
(Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, Αθήναι,1930)
Βασίλης Γιαννάκος
(Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, Αθήναι,1930)
Βασίλης Γιαννάκος
Σε μείζων ατόπημα υπέπεσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Παπαδήμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγκεκριμένα, στη δευτερολογία του, είπε ότι η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι "εκπεφρασμένο με EURO", ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από όσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα.
Είναι όμως γνωστό σε όλους τους σοβαρούς νομικούς οίκους του πλανήτη ότι το ελληνικό χρέος είναι εκπεφρασμένο σε ΕΘΝΙΚΟ νόμισμα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Συνεπώς οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή θα μετατρέψει τις αξίες των ομολόγων στο νέο εθνικό νόμισμα, όποιο και αν είναι αυτό. Εκτός αν μια “ελληνική” κυβέρνηση σπεύσει να ανταλλάξει τα παλαιά ομόλογα με νέα, για τα οποία όχι μόνο θα υπάρχουν εγγυήσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά και όρος με τον οποίο οποιαδήποτε νομισματική μεταβολή δεν θα αγγίξει τα συγκεκριμένα ομόλογα!
Αυτή η αποστροφή του κ. Παπαδήμου αποτελεί την πρώτη μεγαλειώδη γκάφα της νέας κυβέρνησης πριν καλά – καλά αναλάβει καθήκοντα. Γιατί δύναται μελλοντικά οι πιστωτές σε κάποιο αγγλικό δικαστήριο να προβάλλουν το σχετικό βίντεο και να ισχυριστούν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεσμεύτηκε επίσημα να μην χρησιμοποιήσει την κρατική ασυλία που δικαιούται ή το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να ορίζει με νόμο τη νομισματική των αξιογράφων που εκδίδονται στην επικράτειά της και υπ’ ευθύνη της.
Αυτή η σούπερ γκάφα έρχεται να συνδυαστεί με το δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο ο κ. Νταλλάρα έρχεται να διαπραγματευθεί με αποικιοκρατικές προτάσεις. Υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου για το κούρεμα; Μάλλον ναι, απ' οτι φαίνεται. Ο επίσημος διαπραγματευτής της τοκογλυφικής διεθνούς προτείνει τρόπους ανταλλαγής με καταστροφικά επιτόκια και εμπράγματες εξασφαλίσεις, που αν γίνουν τελικά δεκτοί από την ελληνική πλευρά, η άτακτη χρεοκοπία θα επέλθει μαθηματικά εντός ολίγων μηνών, παρά την όποια ευρωπαϊκή στήριξη.
Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρωτοφανείς εξελίξεις καθώς είναι φυσικό η κοινή γνώμη να μη γνωρίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες και να αδυνατεί να παρακολουθήσει την τεχνοκρατική φρασεολογία του τραπεζίτη – πρωθυπουργού.
Αν όμως, έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε μια δανειακή σύμβαση και σε ένα κούρεμα ομολόγων τα οποία θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, να μας το πουν. Διότι το συγκεκριμένο δίκαιο προβλέπει ότι ακόμη και αν η Ελλάδα πάει σε άλλο νόμισμα οι δανειστές μας θα τα πάρουν τα λεφτά τους και με το παραπάνω, ίσως και με δημόσια περιουσία, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.