ENΘAPPYNTIKA διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της πειραματικής καλλιέργειας του φυτού στέβια (γλυκαντικό υποκατάστατο 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη) στον Νομό Τρικάλων, που προτείνεται ως εναλλακτική πηγή στη θέση της καλλιέργειας του καπνού, για τους αγρότες της περιοχής που αναζητούν προϊόντα τα οποία έχουν ζήτηση στις νέες αγορές.
Με τις ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. οι Eλληνες αγρότες, καπνοπαραγωγοί και τευτλοπαραγωγοί, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση ειδικά μετά το 2013 με τον περιορισμό της καπνοκαλλιέργειας αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας.
Η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα, μεταξύ των τριών μόνο χωρών– οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία (καλλιεργούν πειραματικά στέβια από το 2005)–, στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί επίσημη άδεια μετά το 2009 για την καλλιέργεια της στέβιας. Βέβαια το ζητούμενο στη υπόθεση της στέβια, είναι να πετύχει η προσπάθεια ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική καλλιέργεια που θα αντικαταστήσει τον καπνό και θα στηρίξει το αγροτικό εισόδημα.
Δεδομένων των ανωτέρων και σε κάλεσμα των αγροτών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων με χρηματοδότηση των αγροτικών εκτάσεων, προχώρησε πριν από λίγους μήνες σε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ερευνητική καλλιέργεια του φυτού ως εναλλακτική καλλιέργεια που θα αντικαταστήσει τον καπνό.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρος Λόλας, παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα καλλιέργειας του φυτού στέβια, τόνισε ότι για πρώτη φορά δοκιμάζεται αυτή η καλλιέργεια στα Τρίκαλα και τα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικές αποδόσεις στην περιοχή.
Η καλλιέργεια της στέβιας μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την περίοδο καλλιέργειας, όσο και ως προς την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, τις απαιτήσεις σε άρδευση και συλλογή.
Η πειραματική καλλιέργεια στα Τρίκαλα έγινε με χρηματοδότηση της Νομαρχίας σε πέντε περιοχές: στη Βασιλική, το Γριζάνο, τον Παλαιόπυργο, τον Πλάτανο και το Ρίζωμα.
Ο κ. Λόλας υπογράμμισε επίσης ότι είναι «η τέταρτη χρονιά των πειραματικών καλλιεργειών στέβιας σε όλη την Ελλάδα, οπότε έχουμε αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι προσαρμόζεται η καλλιέργεια στέβιας, αποδίδει και έχει σημασία πλέον η Ευρωπαϊκή Eνωση να προχωρήσει στην έγκριση της καλλιέργειας του φυτού».
Στέβια, ο ισχυρός ανταγωνιστής της ζάχαρης
Η στέβια προβάλλει ως ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών υποκατάστατων της ζάχαρης, όπως για παράδειγμα της ασπαρτάμης, αλλά κυρίως ως ισχυρός ανταγωνιστής της ίδιας της ζάχαρης, από την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς. Αναδεικνύεται, δε, όπως προκύπτει σε μια δυναμική καλλιέργεια έναντι του καπνού, των ζαχαρότευτλων ακόμη και του βαμβακιού κ.ά. με δεδομένο ότι οι προοπτικές ζήτησης και κατανάλωσης αυξάνονται διεθνώς.
Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της στέβιας η οποία έχει ξεπεράσει την Παραγουάη (καλλιεργεί 15.000 στρέμματα) σε παραγωγή, καθώς καλλιεργεί το φυτό σε 200.000 στρέμματα. Επίσης χώρες παραγωγής στέβια είναι η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Κορέα, η Μαλαισία και η Βραζιλία.
Αξίζει να τονιστεί ότι εταιρία επεξεργασίας και παραγωγής προϊόντων της στέβιας στη Μαλαισία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για επεκτάσεις των εργοστασίων της με σκοπό την αλματώδη αύξηση της παραγωγής της, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις εταιρίες Coca-Cola και Pepsico, με τις οποίες έχει κλείσει σχετικές συμφωνίες για παραδόσεις μεγάλων ποσοτήτων στεβιοσίδης και ρεμπαουντιοσίδης-Α.
Σπύρος Γερούκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.
Ο διαχειριστής