Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. λαμβάνει 32% και το ΠΑΣΟΚ 18,5%.Το ΚΚΕ φθάνει το 12,5%, ο ΛΑΟΣ το 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, η ΔΗΣΥ 2%, η Δημοκρατική Αριστερά εκτινάσσεται στο 6,5%, η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο 0,5%, η Χρυσή Αυγή στο 1%, το Άρμα Πολιτών στο 2%, ενώ άλλο κόμμα ψηφίζει το 4,5%.
Κατεύθυνση της χώρας
Η απαισιοδοξία των πολιτών αποτυπώνεται στο ερώτημα εάν η χώρα βαδίζει προς τον σωστό δρόμο. Μόλις το 32% πιστεύει ότι η χώρα με την κυβέρνηση Παπαδήμου βαδίzει προς την σωστή κατεύθυνση. Η πλειοψηφία (52%) εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση.
Ικανοποίηση από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Η πλειοψηφία του δείγματος των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Ικανοποίηση από την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού
Στο 60% καταγράφεται η ικανοποίηση για την επιλογή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού, ενώ δυσαρεστημένο δηλώνει το 27% των ερωτηθέντων.
Εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο
Κυβέρνηση συνεργασίας - Προσφυγή σε πρόωρες εκλογές
Η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι η λύση κυβέρνησης συνεργασίας ήταν σωστή. Η προσφυγή στις κάλπες προκρίνεται από το 31% του δείγματος.
Κόμμα με την καλύτερη πολιτική στάση στη χώρα
Η απαξίωση των πολιτικών των κομμάτων αναδεικνύεται στην παραπάνω κάρτα. Σχεδόν το 57% θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν έχει καλή πολιτική στάση για την χώρα.
Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ. Μόλις το 2,4% του δείγματος εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η ΝΔ προηγείται αλλά σχεδόν το ίδιο ποσοστό καταλαμβάνουν αυτοί που εκτιμούν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της εξουσίας δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές.
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Ο Φώτης Κουβέλης είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολιτικός καθώς το 50% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη για το πρόσωπο του. Τελευταίος και... καταϊδρωμένος ο Γιώργος Παπανδρέου που συγκεντρώνει μόλις το 17%. Έκπληξη τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας του Γιάννη Δημαρά (48%)
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών: Οκτώβριος 2011- Νοέμβριος 2011
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Η ραγδαία πτώση της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ δεν αυξάνει τα ποσοστά προτίμησης στην ΝΔ. Τους τελευταίους 12 μήνες το άθροισμα της εκλογικής εκτίμησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής ΚΚΕ - ΛΑΟΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής Οικολόγοι Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά - Δημοκρατική Συμμαχία
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Χρυσή Αυγή - Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Άνοδο και για το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
Συμπεριφορά εκλογικού σώματος: Αποχή - Λευκά - Άκυρα
Η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά παρουσιάζουν σημαντική πτώση.
Η ταυτότητα της έρευνας
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: VPRC (Α.Μ. ΕΣΡ: 9) Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR.
ΑΝΑΘΕΣΗ: Περιοδικό «Επίκαιρα»
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με την πολιτική συγκυρία, τη διακυβέρνηση και τις τάσεις του εκλογικού σώματος.
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω.
ΠΕΡΙΟΧΗ: Το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Αιγαίου και Ιονίου.
ΔΕΙΓΜΑ: Το σχεδιασθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 804 άτομα και το πραγματοποιηθέν σε 804 άτομα [Για το μέγεθος του δείγματος από το οποίο προκύπτει η πρόβλεψη της εκλογικής επιρροής βλ. παρακάτω]
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 10 Νοεμβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2011.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας, με τις νήσους Αιγαίου και Ιονίου. Από κάθε στρώμα επελέγη τυχαίο δείγμα αριθμών τηλεφώνων (που παράγεται με γεννήτρια τυχαίων αριθμών - random number generator), ισοκατανεμημένο σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα του στρώματος, μεγέθους ανάλογου του πληθυσμού (άνω των 18 ετών) του στρώματος. Με την εν λόγω δειγματοληπτική μέθοδο εξασφαλίσθηκε η τυχαιότητα και αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του πραγματικού πληθυσμού των περιοχών της έρευνας.
ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα για τα αποτελέσματα της έρευνας (πλην της εκτίμησης εκλογικής επιρροής) είναι 3.53%.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Για την πραγματοποίηση της έρευνας εργάστηκαν 22 ερευνητές και 2 επόπτες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ VPRC: Τα ποσοστά των απαντήσεων της έρευνας παρουσιάζονται σε στρογγυλοποιημένη μορφή και για αυτό το λόγο σε κάποιες περιπτώσεις δεν αθροίζουν στο 100%. Σε κάθε διάγραμμα της έρευνας παρουσιάζεται ως τίτλος η πλήρης διατύπωση της ερώτησης, η οποία ετέθη στους ερωτώμενους.
Η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος στηρίζεται σε Ανάλυση Χρονοσειράς Δεδομένων και προκύπτει με τη μέθοδο της Παλινδρόμησης Καμπυλών (Curve Estimation). Για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη έχουν χρησιμοποιηθεί 9 (εννέα) παρατηρήσεις πρόθεσης ψήφου συνολικού αθροιστικού δείγματος 8.186 ατόμων.
Φίλε μου μην πιστεύεις στα γκάλοπς απ' όποιον και να προέρχονται... Είναι όλα κατευθυνόμενα σύμφωνα με ότι συμφέρει τον καθένα που τα δημιουργεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις μέρες μας, η «εγκυρότητα», αυτών των εταιριών έχει σφηνωθεί στο μυαλό των πολιτών ως η «απόλυτη αντικειμενική ενημέρωση». Έτσι, τα γκάλοπ, έχουν φτάσει να υποκαθιστούν κάθε είδους δημοψήφισμα, κάθε είδους γνώμη, κάθε είδους άποψη, αφού, τελικά, με έντεχνο τρόπο αγνοούν την πρόθεση του κόσμου για τον «κανένα», για τα «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» και προβάλουν μόνο εκείνο που σε παρασύρει το γκάλοπ να απαντήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή