Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

- Σύμπραξη Περιφέρειας και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για να λυθεί το πρόβλημά μας

Καίρια ήταν και πάλι η παρέμβαση του κ. Τσιάκου αλλά και των βουλευτών μας το Μάιο σχετικά με την ύδρευση από τη λίμνη Σμοκόβου.

Περιμένουμε να μάθουμε αν τελικά το δικό μας χωριό Φύλλο είναι ενταγμένο ή όχι σε αυτή τη μελέτη και βασιζόμαστε στην βοήθειά του για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Απ' την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που βελτιώνει το επίπεδο ζωής πολλών χιλιάδων Καρδιτσιωτών. Είναι γνωστό ότι σήμερα η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων υδρεύεται από υπόγειες πηγές, οι οποίες όμως ίσως είναι επιβαρυμένες με νιτρικά ή και άλλες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες. 
Για να πετύχουμε την υλοποίηση του έργου, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά στην προώθηση του. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από την πρώτη στιγμή που η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, έθεσε το θέμα στον περιφερειάρχη κ Αγοραστό, αμέσως το υιοθέτησε και αγωνίστηκε μέχρι τέλους για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα. 
Έτσι με την οριστική ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, με ποσό χρηματοδότησης περίπου 43 εκ. ευρώ, η πολιτεία αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Τέλος οφείλουμε να εξάρουμε το σπουδαίο έργο των υπηρεσιακών παραγόντων της Περ. Ενότητας Καρδίτσας, καθώς αυτοί ήταν που έδωσαν τη σκληρότερη μάχη, για να ετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μελέτες, που μας οδήγησαν σε θετική κατάληξη."

Καθοριστικός λοιπόν ο ρόλος των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, που παρενέβησαν, όπου αυτό χρειάστηκε.
Αν ενωθούν οι δυνάμεις περιφέρειας και Βουλευτών όπως στο εργο του Σμοκόβου θα είναι εύκολο να λυθεί και το δικό μας πρόβλημα είμαστε σίγουροι!


Δείτε όλο το άρθρο εδώ:
http://www.thessalianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22277:idrodotisi-karditsa


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

- Ευχομαι να ξυπνήσει η δικαστική εξουσία για όλους και σε όλα

Συνελήφθησαν οι εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Καλή αρχή για τη δικαστική εξουσία που ξεκινά την κάθαρση του πολιτικού σκηνικού από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, και καλή συνέχεια, γιατί έχει πολλή και βαριά δουλειά μπροστά της.

Ταυτόχρονα, στην ύστατη ώρα, της εκπνοής του επιθανάτιου ρόγχου της αγοράς και της οικονομίας, όπου οι οικονομικές πράξεις έχουν παγώσει ολοκληρωτικά, ίσως και να μην είναι κομψό ή σεμνό να συνδέσουμε την αύξηση των αυτοκτονιών, της εγκληματικότητας, της μετανάστευσης, των ληστειών μετά φόνων, με:

-Τις πολιτικές της υπερφορολόγησης...
-Της ανεργίας...
-Της φτωχοποίησης...
-Της πιστωτικής ασφυξίας...
-Της αγχόνης ρευστότητας...
-Της ατιμωρησίας των καταχραστών του χρήματος των φορολογούμενων από το δημόσιο ταμείο...
-Της προσοδοθηρίας και προσοδοφορίας των ημέτερων...
-Της διατήρησης της οικονομικής ανελευθερίας στην 117η θέση παγκόσμια, και κάτω από τη Σενεγάλη...
-Την συντήρηση της ατιμωρησίας των πολιτικών μέσω της μη-ευθύνης (άρθρο 86 Συντάγματος)
-Την αδιαφορία της δικαστικής εξουσίας ως τώρα να κυνηγήσει τα μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα των Χριστοφοράκων (που τα στοιχεία είναι μαζεμένα από την εισαγγελία του Μονάχου) και πολλών άλλων...
-Την αυτοαπονομή της δικαιοσύνης μεταξύ των βουλευτών με εξεταστικές παρωδίες...
-Και τελικά της καταστροφής της κοινωνίας που φιλάρεσκα και με περισσή αλαζονεία εφαρμόζει ένα σύστημα με τις πράξεις και τις παραλείψεις του, βασισμένο σε ψέματα και πολιτική εξαπάτηση των εταίρων του και των πολιτών του.

Εγώ όμως δεν μπορώ παρά να κάνω αυτή τη σύνδεση, και να ευχηθώ η Δικαστική Εξουσία να ΞΥΠΝΗΣΕΙ από μόνη της, και όχι από εντολή της Εκτελεστικής Εξουσίας, για να απονείμει επιτέλους ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα του ήλιου και του ιδρώτα.

Αδημονώ!!!

Αγης Βερούτης

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

- Έφυγε από τη ζωή η Πόλυ Πάνου

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολύ Πάνου, «σώπασε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, σήμερα, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου (όπως ήταν το πραγματικό της όνομα), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, μεγάλωσε όμως στην Πάτρα. Ο «νονός» του καλλιτεχνικού της ονόματος ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε στην Πάτρα και έμελλε να της αλλάξει τη ζωή.

Η ιστορία της ξεκινά όταν μαθήτρια ακόμα του δημοτικού, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής. Στην ηλικία των 10 ετών εντυπωσιάζει με τις φωνητικές ικανότητες, όταν στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Σταύρος Τζουανάκος, ανέβηκε στο πάλκο και τραγουδά το «Συλβάνα, Συλβάνα μου τρελή πεθαίνω για ένα σου φιλί».

Αργότερα, κρυφά από τους γονείς της, συμμετέχει σ” ένα διαγωνισμό ταλέντων της πόλης, στον οποίο τραγουδά το τραγούδι «Μητέρα» του Φώτη Πολυμέρη και διακρίνεται ανάμεσα σε 260 παιδιά, παίρνοντας το πρώτο βραβείο . Οι εφημερίδες τότε, γράφουν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο».

Έναν χρόνο μετά από το διαγωνισμό, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο νεαρός τότε και ταλαντούχος Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του, τους είχε εγκαταλείψει και ο Γρηγόρης έψαχνε εναγωνίως τραγουδίστρια να την αντικαταστήσει. Τότε τυχαία σε ένα κουρείο της γειτονιάς της, έμαθε για τη μικρή Πολυτίμη με το «χρυσό λαρύγγι» όπως την αποκαλούσε και ο ίδιος. Έτσι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τη βρήκε , την άκουσε να τραγουδά τα «βαριά» του Τζουανάκου, τραγούδια ανατολίτικα αλλά και Πολυμέρη και αμέσως τότε της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ταξίδεψαν μαζί στη Πάτρα, στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα, στα δισκογραφικά στούντιο της Columbia, ενώ η Πόλυ Πάνου ήταν πάντα με τη συνοδεία της μητέρας της, παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα της.

Ο τότε παραγωγός της Columbia, έχοντας μεσολαβήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για την ακρόαση και εντυπωσιασμένος από τη σπάνια φωνή της, του είπε: «Γρηγόρη μου, μού ‘φερες μια Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού!».

«Εγώ, πριν απ” όλα, για τον εαυτό μου τραγούδησα, τραγουδούσα, τραγουδάω. Σ” εμένα έδινα και δίνω πάντα λογαριασμό. Χωρίς τρακ, χωρίς τίποτα. Είχα, κι έχω πάντα, μεγάλο, πολύ μεγάλο πάθος. Το αγάπησα πολύ το λαϊκό τραγούδι. Και μπήκα μέσα κι έδωσα όλον μου τον εαυτό. Του Γρηγόρη Μπιθικώτση, το χαρτί που μου “δωσε, εγώ δεν το “καψα. Δεν υπήρχε περίπτωση να το κάψω!», είχε δηλώσει πριν χρόνια σε συνέντευξή της, η σπουδαία τραγουδίστρια.

Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952). Ακολούθησε το «Να πας να πεις της μάνας μου» (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα.

Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά», που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία και ήταν ο ίδιος ο Χατζιδάκις που την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε: «Έχω, Πόλυ, γραμμένο ένα τραγούδι για σένα».

Η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια τραγούδησε πολλά από τα καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του ’50. Ήταν η εποχή άλλωστε ανάδειξης μίας νέας γενιάς. Η Πόλυ Πάνου θα αναδειχτεί παράλληλα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ και τη Γιώτα Λύδια. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν τα καινούργια τραγούδια με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και στο πάλκο. Πολλά απ” αυτά θ” αντέξουν να τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα.

Το «Μες στην πολλή σκοτούρα μου», και το «Παίξε Χρήστο το μπουζούκι» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Φέρτε μια κούπα με κρασί», «Οτι βρέξει ας κατεβάσει» του Απ.Καλδάρα, «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Καυγαδάκι» του Μητσάκη, «“Αλλα μου λεν τα μάτια σου», «Ένα σφάλμα έκανα» του Δερβενιώτη, «Εσένα δε σου άξιζε αγάπη», «Τα αδέλφια δε χωρίζουνε», «“Ασε πρώτα να ξεχάσω» του Καλδάρα, «Τα λιμάνια» του Τσιτσάνη και πολλά άλλα, υπήρξαν σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ...μεγάλη Κυρία του λαϊκού τραγουδιού...!!!

- Ενημερωτικό συνάντησης της Ομάδας Καθαρό Νερό Φύλλου με τον Αντιπεριφερειάχη κ. Τσιάκο

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου μέλη της Ομάδας Καθαρό Νερό Φύλλου συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Βασίλη Τσιάκο, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του ενέσκηψε για αρκετή ώρα και άκουσε τις σοβαρές καταγγελίες μας με σκοπό να βρεθεί κάποια λύση μετά από 5 μήνες άκαρπης δικής μας προσπάθειας.

Η πρότασή μας για μία κοινή συνάντηση με όλους τους Βουλευτές του Νομού μας, τον Δήμαρχο Παλαμά, τον Πρόεδρο του χωριού μας υπό τη σκέπη του Αντιπεριφερειάρχη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αγκαλιάστηκε θερμά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες ώστε να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσιάκο για τη συμβολή του και την άμεση παρέμβαση πάνω στο θέμα. Έτσι θα μπορέσει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γνωρίζουμε και εμείς που βρισκόμαστε αλλά και τις ακριβείς διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν από εδώ και στο εξής.

Η συνάντηση θα είναι ανοιχτή, και θα μπορεί όποιο Μέσο Ενημέρωσης θέλει να είναι παρών για να αναμεταδίδει τα γεγονότα. 

Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους συμμετέχοντες να έρθουν με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για ότι θα δηλώσουν. Συγκεκριμένα από το Δήμο Παλαμά περιμένουμε να φέρει μαζί του και την ολοκληρωμένη μελέτη προκειμένου να κατατεθεί στην περιφέρεια (κάτι το οποίο ζητάμε από τον Μάιο).
Κατόπιν έρευνας της ομάδας, επιβεβαιώσαμε ότι ακόμα μπορεί να ενταχθεί στο κονδύλι που χρηματοδοτείται από το ΕΕΤΑΑ, γι’ αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν ταχύτατα για να προλάβουμε.


Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

- Αιτήσεις από σήμερα για θέσεις απασχόλησης σε Δήμους - Περιφέρειες – 16 από αυτές στο Δήμο Παλαμά

Από σήμερα Πέμπτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα 10.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας Υ.Ε.Γενικών Καθηκόντων, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για πέντε μήνες σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που αφορούν προσλήψεις προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησηςμέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε δημόσιους φορείς.
 
Οι θέσεις στην Καρδίτσα
Δήμος Αργιθέας 4, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα 8, Δήμος Μουζακίου 11, Δήμος Παλαμά 16, Δήμος Σοφάδων 15,  Δήμος Καρδίτσας 59.
Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 ετών και πάνω που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήγει στις 12 το μεσημέρι της 11ης Οκτωβρίου και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 
Οι προϋποθέσεις
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
* εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
* εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
* εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
* εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
* άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
 
Τα κριτήρια κατάταξης
Οι ωφελούμενοι  επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής:
1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
4)  Ηλικία
5)  Αριθμός ανήλικων τέκνων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

- Ευτυχώς που ήρθε ο Στουρνάρης και με ξεστράβωσε !!!

Δέκα χρόνια τώρα έτρεχα από γεωπόνο σε γεωπόνο να μου λύση την εξής απορία:
Γιατί, το δικό μου μποστάνι έχει μικρότερη απόδοση από του γείτονα, παρόλο που είναι δίπλα - δίπλα και όπως μου έχουν δείξει και όλες η εδαφικές και κλιματολογικές αναλύσεις, είναι ακριβώς  ίδιες και στα δύο μποστάνια;

Σας λέω δέκα χρόνια τώρα είχα σπάσει το κεφάλι μου και εξήγηση δεν έβρισκα.
Αυτά μέχρι πριν λίγες ημέρες, γιατί ακούγοντας τον Στουρνάρι να βάζει διαφορετική φορολογία σε ένα αγροτεμάχιο με πρόσοψη σε δρόμο από αυτό χωρίς πρόσοψη, βρήκα και την απάντηση για το μποστάνι μου.

Τελικά, που να φανταστώ ότι οι ντομάτες έχουν καλύτερη απόδοση όταν  βρίσκονται κοντά σε δρόμο!!!
Το δικό μου μποστάνι, είναι φτωχό, γιατί δεν έχει πρόσοψη σε δρόμο, οπότε, σε ευχαριστώ σοφέ Στουρνάρι που με φορολογείς λιγότερο.
Είναι και αυτό άλλο ένα ανέκδοτο από τις εμπνεύσεις του ελληνικού πνευματικού τόξου!!!..

Άλλη φορολογία στο μποστάνι με πρόσοψη, άλλη φορολογία στο μποστάνι χωρίς πρόσοψη, λες και οι ντομάτες αποδίδουν ανάλογα της απόστασης τους από τον δρόμο.

Θα ήθελα να ξέρω κύριε Στουρνάρι, τα μπουρδέλα έχουν διαφορετική φορολογία όταν είναι με πρόσοψη σε κεντρικό δρόμο, από αυτά που είναι εκτός κεντρικού δρόμου...;;;

γεωργός

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

- Δεν ανεχόμαστε σεξιστικές συμπεριφορές και τραμπουκισμούς στο Φύλλο

Ζητούμε συγγνώμη για τυχόν ενόχληση αλλά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί θεωρούμε πως όχι μόνο μας αγνοεί το Δ.Σ. του Δήμου Παλαμά, αλλά δυστυχώς η συμπεριφορά μελών του είναι προσβλητική προς τις συγχωριανές μας.
Πιο συγκεκριμένα στη συνάντηση της Δευτέρας στο Φύλλο με το Δήμαρχο Παλαμά παρεβρίσκοταν πλήθος κόσμου, άνδρες και γυναίκες, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο. Πληροφορηθήκαμε από ομάδα γυναικών ότι τους απήυθυνε το λόγο μέλος του Δ.Σ. και τους ζήτησε το λόγο που βρίσκονταν εκεί. Χαρακτηριστικά τους είπε  
-"τι θέλετε εσείς εδώ ;"
Η απορία μας λοιπόν είναι αν ο συγκεκριμένος αιρετός σύμβουλος είχε καταδεχτεί τότε στις εκλογές να τον ψηφίσουν και γυναίκες, ή ζήταγε μόνο την ψήφο των ανδρών, εφόσον οι συγχωριανές του δεν είχαν την ίδια παιδεία με εκείνον ώστε να μπορούν να ασκήσουν το νόμιμο τους δικαίωμα του εκλέγειν με το σωστό τρόπο.
Ως Ομάδα αλλά και ως άτομα ξεκαθαρίζουμε ότι δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές,

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, γυναίκες και άνδρες εξίσου, και η συμβολή όλων είναι πολύτιμη γιατί ζητάμε κάτι αυταπόδεκτο: καθαρό νερό για όλους.
Θα υπάρξουν κόντρες και αντιπαραθέσεις αλλά ας μη γίνουμε βορά στη μάχη των εντυπώσεων κάποιων ανεύθυνων υπευθύνων.

Τιμούμε τις γυναίκες, και ειδκά τις συγχωριανές μας του Φύλλου που άφησαν τις δουλειές τους και ήταν όλες εκεί τη Δευτέρα το βράδυ γιατί φλέγονται από ενδιαφέρον το ίδιο και ίσως και περισσότερο από εμάς: Αυτές είναι υπεύθυνες για να μαγειρέψουν με αυτό το νερό, να πλύνουν τα παιδιά τους και τα ρούχα τους, να καθαρίσουν τις αυλές τους και αυτές πάλι πρέπει να κάνουν το κουμάντο του οικονομικού υπολογισμού των εξόδων του σπιτιού για να φτάσει να αγοράσουν εμφιαλωμένα νερά για να πιουν.

Αυτές τις γυναίκες πρέπει να τις τιμάμε και να τις ρωτάμε πως τα βγάζουν πέρα και όχι να τις υποτιμάμε.
Αντί λοιπόν να προβαίνουν σε τέτοιου είδους άνανδρες συμπεριφορές, θα προτείναμε να εστιάσουν περισσότερο στα καθήκοντά τους, μιας και μαθαίνουμε ότι τώρα αποφάσισαν να ασχοληθούν με κάποιο κονδύλι χρηματοδότησης που είχε βρει και θέσει ως θέμα συζήτησης η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο.

-Αποστόλης Μαντές...ένα μπουζούκι με ήθος και μαεστρία στην περιοχή μας !!!

Αποστόληs Μαντέs
Γεννήθηκε στόν Παλαμά Καρδίτσας στίs 15 Νοεμβρίου 1957.
Σέ ηλικία επτά χρονών φάνηκε η κλήση του στήν μουσική και ιδιαίτερα στό μπουζούκι.
Υπήρχε ένα τρίχορδο στό σπίτι του, ήταν τού Πατέρα του πού επαιζε ερασιτεχνικά, μιάs καί ήταν φανατικόs λάτρηs του Βαμβακάρη καί Τσιτσάνη.

Συνεχίζει νά ασχολείται μέ τό όργανο μέχρι τό 1975 πού τελειώνει τό λύκειο στόν Παλαμά.
Αποφασίζει νά πάει στήν Αθήνα νά μάθει μπουζούκι δίπλα σέ κάποιον δάσκαλο.
Εκεί συνάντησε πρώτα τόν Θέμη Παπαβασιλείου παίρνονταs κάποια βασικά μαθήματα ενώ αργότερα γνωρίζεται μέ τόν Θανάση Καρακώστα, δάσκαλο σέ μεγάλα σημερινά μπουζούκια.

Ανεβαίνει στό πάλκο για πρώτη φορά τό 1977 στό κέντρο "Γνωριμία" στήν πλάκα πού τότε ήταν στίs δόξεs τηs.
Το 1981 αρχίζει σπουδέs θεωρητικών Μουσικήs μέ καθηγητή τόν Γιάννη Καστρινό στό ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ καί παίρνει τό πτυχίο Ωδικήs ενώ παράλληλα δουλεύει επαγγελματικά σέ διάφορα κέντρα.
Τό 1986 ήρθε καί η γνωριμία του μέ τόν μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα καί συνεργάζεται μαζί του πέντε ολόκληρα χρόνια κάνονταs πολλέs Συναυλίεs στήν Ελλαδα καί στό Εξωτερικό με Γιάννη Πάριο, Χαρούλα Αλεξίου, Αντώνη Καλογιάννη κ.α.

Δούλεψε μέ γνωστούs μπουζουξίδεs όπωs Παναγιώτη Στεργίου, Βαγγέλη Τρίγκα, Παναγιώτη Καμπάνη κ.α
Επίσηs συνεργάζεται καί μέ πολλούs τραγουδιστέs (Μαίρη Λίντα, Θεοδοσία Στίγκα, Μαργαρίτα Ζορμπαλά κ.α)
Το 1992 επιστρέφει στόν Παλαμά καί αρχίζει να διδάσκει μπουζούκι σέ διάφορα Ωδεία καί Μουσικέs Σχολέs.

Παράλληλα κάνει Μουσικά προγράμματα σάν Μαέστροs σέ διάφορα κέντρα τήs περιοχήs.
Τό 1995 δημιουργεί ένα μουσικό σχήμα με τήν ονομασία "Μουσικοί Χωρίς Σύνορα" μέ μουσικούs τηs περιοχήs δίνονταs συναυλίεs αφιερώματα σέ μεγάλουs δημιουργούs (Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Χατζιδάκη, Κουγιουμτζή, Ακη πάνου, Τσιτσάνη κ.α) μέχρι καί σήμερα.

Αγαπημένα του μπουζούκια (Τσιμπίδηs, Μπέμπηs, Κώστας Παπαδόπουλοs, Μανώλης Χιώτηs, Στέλιοs Ζαφειρίου) μάλιστα τό παίξιμο τού Στέλιου Ζαφειρίου τό επηρεάζει καί τόν σημαδεύει μέχρι και σήμερα.
  
"Μουσικοί Χωρίς Σύνορα"
Αποστόλης Μαντές - μπουζούκι
Μάριος Σιαμέτης - μπουζούκι
Παύλος Σαμαράς - κιθάρα
Κώστας Ευταλιτζίδης - πιάνο
Νίκος Παπαστεφάνου - μπάσσο
Κώστας Κοκκινόπουλος - ντράμς
Βέτα Καριώτη - φωνή
Σωκράτης Χασιαλής - φωνή
Λάζαρος Γατζαποστόλης - φωνή





Παύλος Σαμαράς

- Ο Αντώνης ο ψηλός ο μπουζουξής...

Αν ο Δάντης ζούσε σήμερα, κι αν ζούσε στην Αμερική κι έγραφε τη "Θεία Κωμωδία" του, σίγουρα ανάμεσα στα μαρτύρια της κόλασής του θάβαζε και το μαρτύριο των Ρωμιών (όχι μονάχα αυτών) που πλένουν πιάτα.
Και για το φίλο μου τον Αντώνη τον ψηλό και φοβερά αδύνατο, θάβαζε (γιατί έφυγε απ' την Ελλάδα και για να τον τιμωρήσει) κάπου ψηλά ένα μπουζούκι να αιωρείται σαν εκρεμές, κι αυτόν όλο να πηδάει με μανία και πάθος να το φτάσει και να μην το φτάνει ποτέ, ξεψυχώντας στον αιώνα τον άπαντα.
Αλλά επειδή όλα τα μαρτύρια στη γη αρχίζουν, στη γη τελειώνουν, κι η ελπίδα στη γη αρχίζει, στη γη τελειώνει, εκείνος που πλένει πιάτα πιστεύει πως μια μέρα θα πάψε να πλένει.

Κι ο Αντώνης πως μια μέρα θα αγοράσει "ένα τέλειο, ένα καταπληχτικό μπουζούκι, να φυσάει" και θα γίνει κι αυτος κάποτε μεγάλος μπουζουξής, ήρωας...
Γιατί για τον Αντώνη δεν υπάρχουν άλλοι ήρωες, αίφνης πολιτικοί, επαναστάτες, στρατιώτες, αστέρες, ποδοσφαιριστές, παρά μόνο μπουζουξήδες ήρωες, Τσιτσάνηδες, Βαμβακάρηδες, Μητσάκηδες, Παπαϊωάννηδες, Καζατζίδηδες, Χιώτηδες, "γεννεαί δεκατέσσερες" των μπουζουξήδων και βάλε, γνωστών και ασήμων...
Ο Αντώνης , σαν έφυγε μικρός απ' το νησί του, πήγε στην Αθήνα κι έπιασε δουλειά, έπλενε ποτήρια. Η μοίρα του τον έριξε να πλένει ποτήρια στο "Μουσείο".
Εκεί πλένοντας τα ποτήρια και γεμίζοντάς τα παγωμένο νερό, προλάβαινε πότε, πότε, να βγαίνει στην πόρτα και να ευφραίνει την καρδιά του, ακούγοντας "τις αθάνατες πενιές απ΄τους μεγαλύτερους μπουζουξήδες μας".
Από τότε, ο Αντώνης ήθελε να παίζει μπουζούκι, να τους μοιάσει και να τους ξεπεράσει...
Κι ήταν ευτυχισμένος που οι ήρωές του, τον φώναζαν καμιά φορά με τ'όνομά του:
- "Αντώνη λεβέντη, πιάσε ένα καθαρό..." κι ο Αντώνης σκοτωνόταν να πάει να το φέρει...

- "Ξέρεις Μητσάκη...", μου λέει μια μέρα που πίναμε ούζο, γιατί υπάρχει τόσος σεβντάς και τόσο μεράκι στον κόσμο;
Όχι;...Θα στο πω εγώ ο Αντώνης ο σερέτης...
Γιατί ο Θεός, Μητσάκη μου έπαιζε μπουζούκι, γι' αυτό...
Και ξέρεις πώς έγινε ο κόσμος;...Πώς έγινε ο κόσμος ξέρεις;...
Κι αυτό θα στο πω εγώ ο Αντώνης ο Βαρκάρης.
Μια μέρα που ο Θεός καθόταν μονάχος του πάνω στα σύννεφα και έπαιζε ας πούμε "Μία φούντωση μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά" ή "τα ματόκλαδά σου λάμπουν σαν τα αγριολούλουδα του κάμπου" του την έδωσε το λοιπό στο κεφάλι και λέει:
- "Μα τι στο διάβολο, ο Θεός να με συγχωρέσει, παίζω μονάχος μου εγώ και κανείς δε με βλέπει και κανείς δε μ' ακούει;"
- "Εμπρός να γίνει ο κόσμος..." Αλλά αυτός δεν γινόταν.
Τότε άρχισε να παίζει σαν τρελός και να χορεύει μια ζεϊμπεκιά, ωραίο πράμα Μητσάκη.
Κι όπως χόρευε μερακλωμένος, φτιαγμένος, ο μέγας μπουζουξής, ολόγυρά του άρχισε να πλάθεται ο ντουνιάς κι ό,τι βλέπουμε κι ό,τι δε βλέπουμε.
Κι όταν που λες λαχανιασμένος σταμάτησε μετά από έξι μέρες χορό και τραγούδι, κατάπληκτος είδε τον κόσμο! Τ' άρεσε πολύ κι άρχισε να κλαίει και να φιλάει το μπουζούκι του. Κι ύστερα πιάνει και το πετάει κάτω στη γη.
Και το μπουζούκι πού λες πως έπεσε;
Στην Ελλάδα, Μητσάκη, πού αλλού;
Και γεννήθηκαν οι μπουζουξήδες, οι μεγάλοι κι οι μικροί...

Αυτόν τον Αντώνη τον μπουζουκομανή πήγα και τον είδα στο εστιατόριο που δούλευε γιατί τ' αφεντικά του από την Κάρπαθο είχαν ανάγκη από ένα ταμία κι ο Αντώνης μου είπε "έλα από εκεί".
Πιότερο όμως άκουσα τον Αντώνη παρά τον είδα. Η κουζίνα ήταν τεράστια. Ένας πιατάς Ρωμιός, κοντός, μαυριδερός, ιδρωμένος, γυάλιζε σαν αλειμμένος με λάδι. Στα χείλη του κρεμιόταν συνέχεια μια γόπα. Δίπλα του ένας άλλος απ' το Πορτορίκο, πιο κοντός αυτός. Έπαιρναν τα στιβαγμένα πιάτα που έφερνε η κορδέλα και τα πλένανε. Δούλευαν σκυφτοί, γρήγορα, βουβοί, κολασμένοι.
Μόνο ο Ρωμιός, κι από κοντά ο Πορτορικανός καμιά φορά, γύριζαν πότε πότε τα κεφάλια τους κι έριχναν μια ματιά στις γκαρσόνες που μπαινόβγαιναν.
Έριχναν μια ματιά μόνο, κι έβλεπαν μόνο, τα μπούτια τους.
Κι ύστερα πάλι τα πιάτα, τα πιάτα της Αμερικής χωρίς σωμό, χωρίς τέλος.
- "Να τα στρώσεις αδέρφι σκεπάζουν τη γη...Να τα βάλεις τόνα πάνω στ' άλλο φτάνουν στο φεγγάρι".
Κι ο Αντώνης;
Ο Αντώνης πίσω να ψήνει πάντα στη "γρίλα" (λαμαρίνα) "στέικ" (μπριζόλες), μπιφτέκια, ομελέτες και πατάτες μέσα σε κιούβες με βραστό λάδι και να τραγουδάει τ' αθάνατα λαϊκά του.
- "Στου γυαλού τα βοτσαλάκια κάθονται δυο καβουράκια".
Και ν' ακούγεται ωστόσο, έστω κι αν οι γκαρσόνες φώναζαν, κι οι μάγειροι φώναζαν, και τ' αφεντικά φώναζαν, να βγαίνουν πιο γρήγορα οι παραγγελίες, κι οι πιατάδες θορυβούσαν.

Με είδε και με χαιρέτισε χαμογελώντας, υψώνοντας τόνα χέρι του, εκείνο που ήταν δεμένο από μέρες με γάζες, γιατί στην άλλη δουλειά, την πρωινή, ο Αντώνης στη βιάση του και στην αφηρημάδα του, "ότι έλεγα, Μητσάκη, Γράμμα θα στείλω στο Θεό", έχωσε το χέρι του μέσα στην κιούβα με το καφτό λάδι και το χέρι του ξεφλουδίστηκε όλο...

- Γειά σου Μητσάκη, βλέπεις εγώ πιστός, τραγουδάω σαν τον αθάνατο Μάρκο, έτσι;
Είμαι ωραίος ή δεν είμαι; μολόγα είμαι;
- Είσαι, αλλά σε βλέπω γρήγορα να τσακίζεις με τόση δουλειά.
- Για το ψωμάκι Μητσάκη, για το ψωμάκι παλεύουμε τι να κάνουμε. Πατέλα μαμ λέει ο Τζιμάκης μου (ο μικρός του γιος). Πατέλα μαμ λέει η κόρη μου. Πατέλα μαμ λέει και τ' άλλο πουναι στην κοιλιά της Βαγγελιώς. Μπορείς βρε Μητσάκη; δεν μπορείς...Άντρα θέλω έγχρωμο τιβί, λέει η γυναίκα μου. Είχες και στο χωριό σου της λέω μουρή Βαγγελιώ τιβί;
Ούτε τρανζιστοράκι δεν είχες Ναι Τόνη μου, αλλά, εδώ στην Αμερική ξέρεις Μητσάκη η γυναίκα μου με λέει Τόνη, ενώ κάποτε με φώναζε αχ, Αντώναρέ μου εσύ, όταν είχαμε τα ωραία μας καταλαβαίνεις...
Το λοιπό, ναι, Τόνη μου μού λέει, αλλά ούτε ψυγείο είχαμε εκεί, εδώ αγοράσαμε. Ούτε ηλεκτρικό πλυντήριο είχαμε εκεί, ούτε κάρο, εδώ πήραμε.
Να μην πάρουμε κι ένα έγχρωμο τιβί, Τόνη μου;
Οι δίπλα μας, μόνο δυο χρόνια έχουν εδώ και πήρανε απ' ούλα.
Πώς βρε γυναίκα, της λέω, πώς; Δυο χέρια είναι αυτά, μια δουλειά είναι αυτή, ογδόντα δολλάρια τη βδομάδα είναι αυτά, γίνεται;
Γίνεται μου λέει, Τόνη μου, πώς δε γίνεται;
Με πιάνει στα λιμά, στις γαλιφιές, μ' εννοείς αδερφάκι, γυναίκα...Δε μπορείς τα ογδόντα Τόνη μου να τα κάνεις εκατό την εβδομάδα;
Τάκανα Μητσάκη εκατό.
Δεν μπορείς Τόνη μου τα εκατό να τα φτάσεις εκατόν πενήντα;
Έγιναν εκατόν πενήντα.
Δεν μπορείς Τονίνο μου τα εκατόν πενήντα να τα φτάσεις διακόσια;
Τάφτασα και διακόσια. Και διακόσια Μητσάκη μου σημαίνουν δυο δουλειές μ' αντιλαμβάνεσαι; Κι αν δεν τα τσακώσεις τώρα π' αντέχει το γαϊδούρι πάει σχόλασες. Να, σήμερα έσκασα τριακόσια τάληρα (δολλάρια) να μου φέρουν παραγγελιά απ' την Αθήνα μια μπουζουκιά του κουτιού, να φυσάει, όλο κεντίδι και φρου φρου. Όπου νάναι γίνεται, έρχεται.
-Η μπουζουκιά θα ρθεί, αλλά εσύ πού θα βρεις χρόνο να την παίζεις;
-Ε, δε θα τα τσακώσουμε κι εμείς μια Μητσάκη;
Δε θα κάνουμε δικές μας μπίζνες; Τη σερμαγιά κυνηγάω.
- Κι ο γυρισμός στην πατρίδα...;
Ο Αντώνης δεν απάντησε ή δε μ' άκουσε ή τ' άφησε να περάσει.
Όσο μιλούσαμε, μια δυο φορές μόνο σήκωσε το κεφάλι του και μούριξε μια ματιά, για να προλαβαίνει τις παραγγελίες στο άψε σβήσε να φεύγουν.
- Κι ο γυρισμός; επανέλαβα πάλι.
-Άστο αυτό Μητσάκη μου, μην αγγίζεις πληγές να χαρείς τη μανούλα σου. Άσε να φτερώσουν πρώτα τα νιάνιαρα, να μπουν σε μια σειρά και βλέπουμε.
Σωπάσαμε.
Ο Αντώνης σα να ξέχασε πως στεκόμουν ακόμη αντίκρυ του, αναστέναξε βαθιά κι άρχισε ξανά να τραγουδάει.
- "Ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης έπαψε να ζει ρεμπέτης..."

Με είδε πάλι.
- Τι έκανες εσύ για δουλειά;...Τι σου είπαν οι μπόσηδες...οι Καρπαθιώτες, συμφωνήσατε;
- Το θύμα όταν μεταβάλλεται σε θύτη ξέρεις για τι πράγμα ψάχνει;
- Για θύματα οι που...οι γα...Το ξέρω.
- Γειά σου Αντώνη.
- Γειά σου, Μητσάκη μου, στο καλό και μη χαθούμε, ε;

Δε χαθήκαμε.
Βλεπόμασταν αραιά και πού. Κι ένα βράδυ Κυριακή, ύστερα από πολύ καιρό, ενώ τα πίναμε με κάτι φίλους απ΄ τη  Νέα Υόρκη, ο Αντώνης είχε σχολάσει απ΄τη δουλειά του και βλέποντας αναμμένα τα φώτα κι απ' το παράθυρο να φτάνουν ως το δρόμο κάτω οι "πενιές" από τα "αθάνατα λαϊκά" πήγε σπίτι του, άρπαξε το "μπουζούκι του κουτιού" που είχε επιτέλους φτάσει απ΄ την Αθήνα την προηγούμενη μέρα κι ήρθε η ώρα τρεις τη νύχτα να τον καμαρώσουμε.
Τον υποδεχτήκαμε με φωνές και χειροκροτήματα. Ο Αντώνης στεκόταν στην πόρτα θριαμβευτής!
- Μάγκες, σπάστε όλοι. Μπορείτε να το δείτε, να το χαρείτε, να το θαυμάσετε, να το απολαύσετε, να πείτε τι ωραίο πράμα είναι αυτό μπρε Αντώνη, πού το βρήκες, αλλά όποιος τ' αγγίξει, ξηγημένοι μάγκες, του κόβω το χέρι.
Χειροκροτήσαμε.
- Κύριοι, αν και είμαι πολύ κουρασμένος, όμως για να τιμήσω το μπουζούκι μου και την εκλεκτή παρέα, θα σας τραγουδήσω το κατά δύναμη...
Άρχισε να γρατσουνάει κι ύστερα "Συννεφιασμένη Κυριακή μοιάζεις με την καρδιά μου".
Τον ενθαρρύναμε, "ωραίο, μπράβο Αντώνη".
Μάλιστα ένας δυο σηκώθηκαν να χορέψουν μα δεν πήγαιναν στο ρυθμό της μουσικής...κι ο Αντώνης σηκώθηκε.
- Παραμερείστε βρε, Έλληνες και δεν ξέρετε να χορεύετε!
Χόρευε μόνος κι έπαιζε. Χόρευε σωστά, έπαιζε λάθος ή μάλλον δεν έπαιζε καθόλου...Όμως η ευτυχία στο πρόσωπό του χάθηκε γρήγορα. Άλλαξε σε αγωνία και σε τιτάνια προσπάθεια να κρατηθεί στα πόδια του. Επέμενε να τραγουδάει, να παίζει, να χορεύει. Επέμενε να κάνει φιγούρες και τσαλίμια και προς το τέλος άρχισε να ξεκουρδίζεται, και να χορεύει στο ρελαντί...Όμως δεν έπεσε. Έμεινε όρθιος μέχρι το τέλος. Μ' όλο που έχανε πολλές φορές την ισορροπία του και παλαντζάριζε και μεις λέγαμε "ωχ ο καϋμένος, ωχ, τώρα θα πέσει, θα σπάσει και το μπουζούκι..." Τελείωσε, χαμογέλασε ξέψυχα:
- Πάω για ύπνο, είπε, κι έφυγε τρικλίζοντας, καληνύχτα.
Κάποιος είπε:
- Θα πάω από πίσω, να δω μην πέσει στο δρόμο.
Την άλλη μέρα η γυναίκα του δεν έλεγε "ο Τόνης μου", έλεγε ο "Αντώνης μου καλέ αρρώστησε κι έπεσε απ' την  κούραση και την αδυναμία στα πόδια του. Ούτε κουνάει ούτε λαλάει ο Αντώνης μου. Τον πήγαμε σε γιατρό, κι ο γιατρός είπε να μείνει πολλές μέρες στο κρεβάτι και να πάρει μέσα σε μια βδομάδα σαράντα πάουντ βάρος για να ζήσει ο Αντώνης μου".
Κι η "σερμαγιά" για τις μπίζνες;
Πουλί και πάει, άντε πιάστο. Ο γιατρός πήρε τα δολλάριά του. Ο Τζιμάκης του έπαθε μόλυνση στην περιτομή. Ο γιατρός πήρε τα δολλάριά του. Η γυναίκα του αργότερα γέννησε. Ο γιατρός πήρε τα δολλάριά του. Κι από πάνω διέταξε κιόλας "μια δουλειά, όχι πολλές. Και λίγες ώρες, γιατί τα νεύρα σου γίναν σμπαράλια".
Και το μπουζούκι;
Το μπουζούκι μένει στη θήκη...Δεν έχει όρεξη να την ανοίξει.
Αργότερα θα το ξαναπάρει στα χέρια του, γιατί ο καϋμός πεθαίνει μόνο με το σώμα.
Και θα μάθει να παίζει. Και θα παίζει τραγούδια θλιμμένα στη χώρα αυτή της μεγάλης αφθονίας.
Και θα παίζει "Συννεφιασμένη Κυριακή μοιάζεις με την καρδιά μου", τ' αρέσει πολύ αυτό το μεγάλο τραγούδι  της νεοελληνικής τραγωδίας.

(από το βιβλίο "Η άλλη Αμερική", Κέδρος, 1982)

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

- Φύλλο Καρδίτσας:...πρακτικά συνάντησης με τον δήμαρχο Παλαμά για το νερό

Αποστέλλουμε την επισυναπτόμενη επιστολή  η οποία περιέχει τα πρακτικά της χθεσινής μας συνάντησης με τον Δήμαρχο Παλαμά κ Πατσιαλή, στον κ. Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη καθώς και στους βουλευτές του Νομού μας, και παρακαλούμε για τα άμεσα σχόλια τους, καθώς υπήρξαν κάποιες αντικρουόμενες απόψεις στα χθεσινά λεγόμενα του Δημάρχου και στα δικά τους είτε στις καθ' ιδίαν συναντήσεις μας, είτε στις δηλώσεις τους στα Μέσα.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε λοιπόν τι ισχύει και τι όχι, ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε.

Κοινοποιούμε επίσης αυτή την επιστολή και στα Μέσα, με σκοπό την ενημέρωση όσων δε μπόρεσαν να παραβρεθούν στη χτεσινή πολυαναμενόμενη συνάντηση (περιμέναμε 5 μήνες να έρθει το Δημοτικό Συμβούλιο στο χωριό μας).

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 23/9/13

Tη Δευτέρα, 23/9/13, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής μαζί με σύσσωμο το Δημοτικό του Συμβούλιο ήρθε στο χωριό μας, μετά από 5 μήνες δικής μας αναμονής και διαρκών προσκλήσεων, για να μας ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες του όσον αφορά το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια με τον αγωγό νερού.
Δυστυχώς όμως, αν και ήρθε σε πλήρη απαρτία, απουσίαζαν δύο βασικοί αρμόδιοι: o κύριος Πέτρου, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και ο κύριος Καραμαλίγκας, μηχανικός του Δήμου και υπεύθυνος για την μελέτη κατασκευής του νέου αγωγού.

Και ενώ το χωριό περίμενε ότι η επίσκεψή του θα εξασφάλιζε κάποιες δεσμεύσεις και απαντήσεις, με λύπη μας συνειδητοποιήσαμε ότι ο κύριος Δήμαρχος ήρθε «αδιάβαστος», καθώς δεν μπόρεσε να απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματά μας.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή μας για την πορεία της περιβόητης μελέτης (την οποία ζητάμε από τα τέλη Ιουνίου που υποτίθεται πως έχει επικαιροποιηθεί όπως μας είχε πει ο ίδιος) και το αν έχει προωθηθεί στην Περιφέρεια (γιατί έτσι μας είχε πει αρχικά), σήμερα μας είπε πως δεν την έχει προωθήσει πουθενά γιατί…δε χρειάζεται!
Μάλιστα μας επέπληξε που απαντήσαμε θετικά στις προσκλήσεις των Βουλευτών του Νομού μας και τους επισκεφτήκαμε στα γραφεία τους, αντι να ερχόμαστε σε αποκλειστική επικοινωνία μόνο μαζί του. Και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές και η Περιφέρεια τον εκθέτουν εφόσον είναι πλήρως ενήμεροι από τον ίδιο για τις εξελίξεις.

Εμείς του ανταπαντήσαμε ότι θυμόμαστε χαρακτηριστικά παραδείγματα βουλευτών που του τηλεφωνούσαν ενώ ήταν παρόντα μέλη της ομάδας μας γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση από πλευράς του.
Τότε ο Δήμαρχος σχολίασε ότι ψεύδονται αλλά δεν το κάνει θέμα για να μην τους εκθέσει, μιας και το θεωρεί «αντισυναδελφικό». Φυσικά ακόμα περιμένουμε επίσημη απάντηση για το ποια είναι η ενδεδειγμένη πορεία της μελέτης, δηλαδή αν θα πρέπει να πάει στην περιφέρεια ή όχι, γιατί κάποιος ψεύδεται ή φαίνεται να αγνοεί τις ισχύουσες διαδικασίες.

Όταν του επισημάναμε ότι έχουμε προσπαθήσει άπειρες φορές να επικοινωνήσουμε μαζί του, είτε ηλεκτρονικά είτε με fax αλλά δεν λαμβάνουμε απαντήσεις, μας είπε ότι η επικοινωνία μας πρέπει να είναι μόνο προφορική για λόγους αμεσότητας (σε παλαιότερες δηλώσεις του στα Μέσα ήταν κάθετος πως όποιος δημότης στείλει κάποιο fax με τα αιτήματά του παίρνει άμεση απάντηση από το Δήμο και πως αυτή είναι η ενδεδειγμένη μορφή επικοινωνίας).
Παρολαυτά εμείς ακόμα και αυτή την σημερινή επίσκεψή του τη μάθαμε τυχαία, από στόμα σε στόμα καθώς δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση ούτε  προφορικά ούτε γραπτά.

Σε ερώτησή μας για το τι έχει κάνει μέχρι στιγμής για το θέμα μας μας δήλωσε απερίφραστα ότι ήταν πρώτη του προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε. Ζητώντας του να μας πει συγκεκριμένες ενέργειες άρχισε να γενικολογεί και κατέληξε στο ότι η προηγούμενη μελέτη (η οποία ήταν ημιτελής και αφήνει εκτός σχεδίου 7 χιλιόμετρα) δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΘΗΣΕΑΣ επειδή χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Φυσικά ο άμεσος συνειρμός μας ήταν πως γίνεται μια ημιτελής μελέτη να πάρει 2,5 χρόνια και η ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη ολοκληρώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα όπως είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο ίδιος;
Σε αυτό το σημείο καλούμε τον κ. Καραμαλίγκα να επιβεβαιώσει αν του πήρε όντως 2,5 χρόνια να ολοκληρώσει την ημιτελή μελέτη, γιατί σε εμάς άλλα είχε δηλώσει.

Όσον αφορά τις επίμονες ερωτήσεις μας σχετικά με την εξεύρεση προσωρινής λύσης (την οποία είχε δεσμευτεί να μας παρουσιάσει μέχρι τέλη Αυγούστου) δήλωσε άγνοια τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία δε γνώριζαν καν ότι ετέθη τέτοιο θέμα (αλήθεια, πρακτικά από τις συναντήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχουν να ανατρέξουν;)

Φυσικά καμία απάντηση δεν λάβαμε σχετικά με το κονδύλι που βρήκε η Αντιπολίτευση και ζητήσαμε να διερευνηθεί από το Δήμο, αλλά ούτε και γιατί δεν γίνεται τακτικός καθαρισμός των τερματικών και του δικτύου. Κάτι που ζητάμε επίμονα, από την αρχή, είναι να οριστεί η ενδεδειγμένη περιοδικότητα που πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός και με ποιο τρόπο. Από ότι δήλωσε ο Δήμαρχος πρέπει να γίνεται μάλλον μια φορά το μήνα, και μάλιστα κάποιοι κάτοικοι το κάνουν οι ίδιοι από μόνοι τους.

Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία διευκολύνει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά θεωρούμε ότι εφόσον είναι αποκλειστική του ευθύνη δια νόμου ο σωστός καθαρισμός του δικτύου, πρέπει να μας απαντήσει υπευθύνως για την περιοδικότητα και να διασφαλίσει ότι θα γίνεται όντως ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επειδή η ώρα περνούσε και συνειδητοποιήσαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε όχι για να δώσει λύσεις αλλά για να εξαπολύσει κατηγορίες εκατέρωθεν και γενικότητες, του προτείναμε να μας απαντήσει (έστω και καθυστερημένα) στα βασικά μας αιτήματα που του έχουμε αποστείλει όλους αυτούς τους μήνες από το Μάιο πολλάκις και ποικιλοτρόπως (μέσω e-mail, fax, τηλεφωνικά και στη συνάντησης που είχαν μέλη της Ομάδας μας μαζί του).
Εκεί τότε μας ζήτησε να του ξαναστείλουμε την επιστολή μας ώστε να δει τα ερωτήματα γιατί δεν τα θυμόταν.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι για ακόμα μια φορά φάνηκε η απροθυμία του Δήμου να ασχοληθεί σοβαρά με το φλέγον ζήτημά μας. Και μετά από 5 μήνες που συστάθηκε η ομάδα μας, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος από πλευράς του Δήμου.
Έτσι ο καιρός περνάει, τα σχολεία ξανάνοιξαν, οι μαθητές συνεχίζουν να πίνουν αυτό το βρώμικο νερό από τις βρύσες του σχολείου, κάθε οικογένεια αναγκάζεται να δαπανά 100 ευρώ περίπου το μήνα για αγορά εμφιαλωμένων νερών, και  πληρώνει κανονικά τη ΔΕΥΑΠ κατά τα άλλα.

Και η εξίσωση παραμένει δυσεπίλυτη:
Φύλλο 2013, απουσία καθαρού νερού και παντελής αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, παρά τις επίμονες προσπάθειες όλων των κατοίκων με ότι μέσα διαθέτουν να ακουστεί η φωνή τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κόσμος ο οποίος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς (σχεδόν όλο το χωριό) και περίμενε με αγωνία κάποια σοβαρότητα από την πλευρά του Δήμου αλλά άκουσε πάλι γενικολογίες, εξοργίστηκε και πλέον σκεφτόμαστε μήπως χρειάζεται να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα καταγγελίας, συμβουλευόμενοι το Δικηγόρο της Ομάδας μας και το Συνήγορο του Πολίτη, οι οποίοι είναι στο πλευρό μας.

Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση μας;

- Καμιά επιδότηση σε αγρότες που δεν πληρώνουν εισφορές

«Μπλόκο» στις επιδοτήσεις και στις ενισχύσεις (ακόμη και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ) χιλιάδων αγροτών που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ ούτε ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους προς τον Οργανισμό, βάζει η κυβέρνηση επιβάλλοντας την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας πριν από τη διεκδίκηση οποιασδήποτε επιδότησης ή, εναλλακτικά, το συμψηφισμό των οφειλών με τις ενισχύσεις, όπως προβλέπει από το 2010 ο ν. 3863 ο οποίος, ωστόσο, παραμένει ανενεργός!

Το μέτρο – ισχυρό αντικίνητρο για τη μη καταβολή των εισφορών και τη συσσώρευση οφειλών, «κλείδωσε» σε σύσκεψη (την Πέμπτη) των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΟΓΑ Ξ. Βεργίνη.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 619.259 ενεργών ασφαλισμένων, σχεδόν οι 4 στους 10 (το 37,3%) δεν καταβάλλουν καθόλου τις εισφορές που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί χρέη 525 εκατ. ευρώ και ο ΟΓΑ να… συνεχίζει να πληρώνει τις παροχές στους αγρότες και στους 740.260 συνταξιούχους μέσω της… κρατικής επιχορήγησης (δηλ. της γενικής φορολογίας). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ, η κρατική επιχορήγηση «αγγίζει» τα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισφορές των «ενεργών» ασφαλισμένων το 2012 ήταν μόλις 236 εκατ. ευρώ και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ’13 δεν ξεπερνούν τα 204 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ


Με δεδομένα αφενός τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλουν περιορισμό των επιχορηγήσεων και αφετέρου την υποχρέωση των ασφαλισμένων και των εργοδοτών να είναι ασφαλιστικά «ενήμεροι» ή να ρυθμίζουν και σταδικά να εξοφλούν τις οφειλές τους, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν άμεσα οι «ανενεργοί» νόμοι που έχουν προβλέψει από το…1997 (ν. 2458) και το…2010 (ν. 3863/10) την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας και εναλλακτικά, αν δεν προσκομιστεί βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής, την παρακράτηση του συνόλου των οφειλών και την απόδοσή τους στον ΟΓΑ με συμψηφισμό στις περιπτώσεις αποζημίωσης ή δανειοδότησης ή επιχορήγησης ή επιδότησης. Δηλαδή το μέτρο θα εφαρμόζεται όχι μόνο για τις επιδοτήσεις του Δημοσίου και της Ε.Ε. αλλά και για δάνεια (από τράπεζες) και για αποζημιώσεις γεωργικής παραγωγής που θα ζητούν οι αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

- Ανοδικά η τιμή του βαμβακιού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA για την προσφορά και τη ζήτηση βάμβακος των ΗΠΑ τη σεζόν 2013-2014, η χαμηλότερη παραγωγή και οι χαμηλότερες εξαγωγές έρχονται ως αποτέλεσμα εκτιμήσεων για μικρή αύξηση στα τελικά αποθέματα.

Την ίδια ώρα, τα αρχικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 100.000 δέματα σε 3,9 εκατ. βασισμένο σε αναθεωρημένα δεδομένα αποθεμάτων από τις 31 Ιουλίου 2013. Η εγχώρια χρήση παρέμεινε αμετάβλητη, αλλά οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 200.000 δέματα εξαιτίας του αυξανόμενου ανταγωνισμού στο μερίδιο της αγοράς, κυρίως από την Ινδία. Η εκτίμηση για τον μέσο όρο τιμής του εμπορικού έτους είναι χαμηλότερος κατά 3 σεντς σε 69 από 85 σεντς, αντικατοπτρίζοντας την πρόσφατη δραστηριότητα της αγοράς και τις προοπτικές.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση βάμβακος 2013-2014 είναι υψηλότερες για τα τελικά αποθέματα ως αποτέλεσμα της υψηλής παραγωγής. Η παραγωγή αυξάνεται κατά 1.0 εκατ. δέματα, βασισμένες σε βελτιωμένες εκτιμήσεις σε σοδειές από την Ινδία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα, μετά τη μερική μείωση σε ΗΠΑ και Συρία.

Μια μικρή καθαρή μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση περιλαμβάνει μειώσεις σε Ινδία, Νότιο Αφρική, κατά ένα μέρος λόγω των αυξήσεων σε Ινδονησία και Τουρκία.Υψηλότερες προβλέψεις για το παγκόσμιο εμπόριο αντανακλά αυξήσεις τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές από την Ινδία, όπως επίσης και στις υψηλότερες εισαγωγές στην Ινδονησία και την Τουρκία. Το ισοζύγιο της Κίνας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο αυτό το μήνα, βασισμένο στις τωρινές ανακοινώσεις στην αγορά αποθεματικού, απελευθέρωσης, και στις  πολιτικές ποσόστωσης εισαγωγής για το 2013-2014.

Βρείτε εδώ την έκθεση στα αγγλικά:
http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf

- Ο χρόνος ποτέ δεν συγχωρεί...!!!

Ας μοιραστούμε μια υπέροχη ιστορία...

Η γυναίκα μου μού πρότεινε να βγω με άλλη γυναίκα.
- "Γνωρίζω πολύ καλά πως την αγαπάς..." μου είπε μια μέρα ξαφνιάζοντάς με...."
- "Η ζωή είναι πολύ σύντομη, αφιέρωσέ της λίγο χρόνο..."
 

- "Μα εγώ ΕΣΕΝΑ αγαπώ..." της είπα έντονα.
- "Το ξέρω....Εξίσου όμως αγαπάς κι εκείνη..."

Η άλλη γυναίκα, την οποία η γυναίκα μου ήθελε να επισκεφθώ, ήταν η μάνα μου, χήρα εδώ και χρόνια. 

Όμως οι απαιτήσεις της δουλειάς και των παιδιών με ανάγκαζαν να την επισκέπτομαι αραιά και που. Εκείνο το βράδυ της τηλεφώνησα και την προσκάλεσα έξω σε δείπνο και μετά για κινηματογράφο.

- "Τι συμβαίνει;...Είσαι καλά;"...με ρώτησε. 
Η μητέρα μου είναι από τους ανθρώπους που εκλαμβάνει ένα νυχτερινό τηλεφώνημα ή μια αναπάντεχη πρόσκληση ως αρχή κακών μαντάτων.
- "Νόμιζα πως θα ήταν καλή ιδέα να περνούσαμε λίγο χρόνο μαζί..." της απάντησα... 
- "Οι δυο μας μόνοι… Τί λες;"
 

Σκέφθηκε λιγάκι και απάντησε: 
- "Θα το ήθελα πολύ παιδί μου...."
 

Εκείνη την Παρασκευή, καθώς οδηγούσα μετά το γραφείο για να πάω να την πάρω, αισθανόμουν περίεργα. 
Ήταν ο εκνευρισμός που προηγείται ενός ραντεβού… 
Και πώς τα φέρνει η ζωή, όταν έφθασα στο σπίτι της, παρατήρησα πως και η ίδια ήταν φοβερά συγκινημένη!
Με περίμενε στην πόρτα φορώντας το παλιό καλό παλτό της, είχε περιποιηθεί τα μαλλιά της και ήταν ντυμένη με το φόρεμα με το οποίο είχε εορτάσει την τελευταία επέτειο του γάμου της. 


Το πρόσωπό της χαμογελούσε, ακτινοβολούσε φως, όπως το πρόσωπο ενός αγγέλου.
- "Είπα στις φίλες μου ότι θα βγω με το γιο μου και όλες τους συγκινήθηκαν..." μου είπε καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό μου. 
- "Δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι αύριο για να μάθουν τα πάντα για τη βραδυνή έξοδό μας..."
 

Πήγαμε σε ένα εστιατόριο όχι από τα καλά, αλλά με ζεστή ατμόσφαιρα. Η μητέρα μου με έπιασε από το μπράτσο σαν να ήταν ΄Η Πρώτη Κυρία της χώρας.΄
Μόλις καθήσαμε, έπρεπε εγώ να της διαβάσω τον κατάλογο με τα φαγητά. 

Το μόνο που ΄έπιαναν΄ τα μάτια της ήταν κάτι μεγάλες φιγούρες.
Μόλις έφθασα στη μέση του καταλόγου, σήκωσα το πρόσωπό μου. Η μάνα μου καθόταν στην άλλη άκρη του τραπεζιού και με χάζευε. Ένα νοσταλγικό χαμόγελο πέρασε από τα χείλη της.

- "Εγώ ήμουν αυτή που σου διάβαζε τον κατάλογο, όταν ήσουν μικρός, θυμάσαι;..." 
- "Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξεκουραστείς και να μου επιτρέψεις να σου ανταποδώσω τη χάρη..."  απάντησα.
 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος είχαμε μια ευχάριστη συζήτηση, τίποτα το εξαιρετικό, απλά το πώς περνάει ο καθένας μας κάθε μέρα.
Μιλούσαμε για ώρες, που τελικά χάσαμε την ταινία στον κινηματογράφο.

- "Θα βγω μαζί σου την επόμενη φορά, αν μου επιτρέψεις να κάνω εγώ την πρόταση..." μου είπε καθώς την επέστρεφα στο σπίτι. 
Την φίλησα, την αγκάλιασα.

- "Πώς πήγε το ραντεβού;..." θέλησε να μάθει η γυναίκα μου μόλις μπήκα στο σπίτι εκείνο το βράδυ.
- "Πολύ όμορφα,...σ΄ευχαριστώ...Περισσότερο κι απ΄ό,τι περίμενα...." της απάντησα.

Μερικές μέρες αργότερα η μητέρα μου ΄έφυγε΄ ξαφνικά από ανακοπή της καρδιάς. 

Όλα συνέβησαν τόσο γρήγορα, δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα.
Λίγο καιρό μετά, έλαβα έναν φακέλο από το εστιατόριο όπου είχαμε δειπνήσει. 

Μέσα είχε ένα σημείωμα που έγραφε:
 

"Το δείπνο είναι προπληρωμένο. Ήμουν σχεδόν βέβαιη πως δεν θα μπορούσα να παρευρεθώ, κι έτσι πλήρωσα για δύο άτομα, για σένα και τη σύζυγό σου. Δεν θα μπορέσεις ποτέ σου να αισθανθείς τί σήμαινε εκείνη η βραδιά για μένα....Σ΄αγαπώ!!!"

Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα τη σπουδαιότητα του να είχα πει εγκαίρως "Σ΄ ΑΓΑΠΩ".
Συνειδητοποίησα ακόμη τη σπουδαιότητα του να δίνουμε στους αγαπημένους μας το χρόνο που τους αξίζει. 

Τίποτα στη ζωή δεν είναι και δεν θα είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια σου. 
Αφιέρωσε χρόνο σ΄αυτούς που αγαπάς, γιατί αυτοί δεν μπορούν να περιμένουν.

Και να θυμάσαι πάντα:
Ο χρόνος ποτέ δεν συγχωρεί...!!!

Εκτύπωσε αυτή την ανάρτηση.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

- Μια υπέροχη εκδρομή στα Σπάτα Αττικής με τον Σύλλογο Γυναικών Ιτέας

Μια ευχάριστη ημερήσια εκδρομή στα Σπάτα Αττικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ιτέας χθές το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.
Η αναχώρηση έγινε στις 6:00 το πρωϊ απο το Δημαρχείο και περιελάμβανε  την εξής διαδρομή:


- Επίσκεψη στην Ιερά μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στήν Λυκόβρυση Αττικής.
- Επίσκεψη στο Ιερό προσκύνημα της αναστάσεως του Χριστού Σπάτων στα Σπάτα Αττικής.
- Επίσκεψη στο μουσείο Βραυρώνας στη Λούτσα.
(Το μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο δυτικά του ιερού λόφου της Βραυρώνας στο Μαρκόπουλο, μέσα σε ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Στη συνέχεια για φαγητό, καφεδάκι και ξεκούραση δίπλα στη θάλασσα στο ειδυλιακό Πόρτο Ράφτη.

Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί για μια ακόμα φορά τα μέλη για την συμπαράσταση και συμμετοχή τους.

  Με εκτίμηση
  Η Πρόεδρος
Τζένη Μακρή 
                      
                       πατήστε πάνω στις φωτό για μεγένθυση...