Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας στο Nedelino της Βουλγαρίας

Με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας, στο Nedelino της Βουλγαρίας.

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης Nedelino της Βουλγαρίας, στο 2ο Βαλκανικό Λαογραφικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2014 μαζί με χορευτικές ομάδες από συλλόγους χωρών της Βαλκανικής.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας.
Πρόκειται για ένα Εθνικό Φεστιβάλ με διεθνές συμμετοχές.
Το Φεστιβάλ στο Nedelino Βουλγαρίας είναι μια μοναδική έκφραση της βουλγαρικής λαογραφίας που προτείνεται μάλιστα για ένταξη στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Unesco.
Από φέτος μετατρέπεται σε Λαϊκό Πανηγύρι των Βαλκανίων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου.

Το Nedelino είναι κτισμένο σε μια πανέμορφη κοιλάδα ανάμεσα σε ψηλά βουνά και μεγάλα επιβλητικά έλατα. Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και σήμερα αποτελεί σπουδαίο Πολιτιστικό προορισμό με το ετήσιο 3ήμερο φεστιβάλ του.


Καθώς ξεκίνησε το χορευτικό του Συλλόγου μας, το οποίο παρουσίασε χορούς και δρώμενο από Θεσσαλία, η συγκίνηση όλων ήταν πολύ μεγάλη, αφού η πανέμορφη πλατεία του Nedelino στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ήταν κατάμεστη από κόσμο.

Το χορευτικό τμήμα ενδυματολογικά και χορευτικά άψογο, με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου μας κ. Σοφίας Τζέλλα όπως πάντα, χειροκροτήθηκε θερμά από όλους όσους βρέθηκαν στο Nedelino.

Στον γυρισμό ο Σύλλογος έκανε την μεγάλη διαδρομή απο τον Εβρο και την Αλεξανρδρούπολη για να γνωρίσουν τα μέλη τη Θράκη (αφού οι περισσότεροι δεν την είχαν επισκεφτεί) όπου έκανε στάση για φαγητό και καφεδάκι.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά της ορχήστρας Δημήτρη Διπλάρη κλαρινο, Λευτέρη Παπαβασιλείου κιθάρα και Δημήτρη Ξόλια ακορντεον που μας ακολούθησαν αφιλοκερδώς και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους.

Τέλος το Δ. Σ και όλα τα μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν μέσα απο την καρδιά τους τον οδηγό τους Σεραφείμ (Φούλη) Μπακρατσά απο το ταξιδιωτικό γραφείο "ΚΑΤΣΙΦΟΣ" για την κατανόηση, μεγάλη βοήθεια και υπομονή που έδειξε στο μεγάλο και κουραστικό ταξίδι (λόγω οδικού δικτύου Βουλγαρίας).



















































































9 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΠΡΑΒΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τον ισότοπο του radio Bulgaria διαβάζω εδώ http://bnr.bg/en/post/100456331/three-days-of-music-and-dancing-in-nedelino
    ……….This year there will be some 180 groups competing in the square of Nedelino – nine from Greece, two from Romania, groups from Serbia, Moldova, Macedonia, Turkey…………. Και σε άλλο σημείο λίγο παρακάτω This year we are expecting more than 30,000 participants and guests to the festival.

    Κρατώ ότι η Χώρα μας είχε σημαντικότατη εκπροσώπηση.
    Κρατώ επίσης ότι αναφέρεται από τους διοργανωτές η Π.Γ.Δ.Μ. με τον όρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
    Επίσης κρατώ ότι περίμεναν για φέτος στο φεστιβάλ τους περισσότερους από 30000 επισκέπτες.

    Α) Συμπεραίνω πρόχειρα ότι η Ελλάδα είναι πολιτιστικός Φάρος για τις χώρες της Βαλκανικής. Διψάνε να δούνε Ελληνικό Πολιτισμό. Ιδιαίτερα στο συγκρότημα της Ροδόπης που διοργανώθηκε αυτή η συνάντηση των χορευτικών. Μια γεωγραφική περιοχή που ενδιαφέρει πολλούς γείτονές μας. Το φεστιβάλ όπως διαβάζουμε τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού της Βουλγαρίας και θεωρώ πως η παρουσία πλέον της Χώρας μας πρέπει να είναι ακόμα πιο δυναμική. Ο κάθε σύλλογος λοιπόν που συμμετέχει δεν εκπροσωπεί την περιοχή απ’ όπου προέρχεται, αλλά πρώτ’ απ’ όλα τη Χώρα του. Ο ΕΜΣΙ παρουσίασε τοπικούς χορούς της Θεσσαλίας, η οποία αποτελεί τμήμα της Ελλάδας. Το ίδιο για παράδειγμα έκαναν οι Κερκυραίοι και οι άλλοι σύλλογοι. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία εκπροσωπήθηκε τελικά η Χώρα μας, η Ελλάδα. Ας συναισθανθούμε λοιπόν όλοι το βάρος της τιμής που είχαμε να παρουσιάσουμε στους Βαλκάνιους γείτονές μας την Ελλάδα μας. Η τιμή αυτή λοιπόν δημιουργεί και κάποιες υποχρεώσεις. Να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά για το πώς συμπεριφέρονται και τι προβάλλουν (ή πώς αυτοαποκαλούνται) οι άλλοι συμμετέχοντες. Σε μελλοντικές συναντήσεις καλό θα ήταν να υπάρχει συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των Ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων αρμοδίων φορέων, ώστε να υπάρχει κάποιου είδους διαμαρτυρία της Ελληνικής αντιπροσωπίας σε σχέση με τις παράλογες ιστορικές επιδιώξεις κάποιων γειτόνων μας εναντίων της Πατρίδας μας. (π.χ. θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε κανονικά στον θεσμό, αλλά να επιδίδαμε μια επιστολή όπου θα αναφέραμε πως δεν αναγνωρίζει η χώρα μας την Π.Γ.Μ.Δ. ως Μακεδονία, όπως συμμετέχει η γειτονική χώρα στο πολιτιστικό φεστιβάλ). Γιατί πρόκειται περί πολιτιστικού φεστιβάλ στο οποίο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων και παραδοσιακοί χοροί από το κράτος της Μακεδονίας (!), της Σερβίας, της Μολδαβίας κλπ. Σ’ αυτό το φεστιβάλ εκπροσωπείται και η Ελλάδα μέσω των κατά τόπους πολιτιστικών συλλόγων (και του δικού μας). Κάποιοι κλέβουν τον πολιτισμό μας για να βγουν στην επιφάνεια της ιστορίας ως κάτι άλλο από αυτό που είναι. Θα πηγαίναμε ποτέ σε κάποια διοργάνωση όπου θα παρουσίαζε χορούς και το «νεοσύστατο» Ισλαμικό Κράτος, το λεγόμενο ISIS; Όχι. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου, όταν συμμετέχουμε σε διεθνείς συναντήσεις, να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες, γιατί δεν είναι μόνο πήγαμε, χορέψαμε και ήρθαμε. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να εξετάζουμε, διότι ναι μεν με τη συμμετοχή μας σε τέτοιου μεγέθους διεθνή φεστιβάλ αυξάνει το κύρος και την αναγνωρισιμότητα των συμμετεχόντων, αυξάνουν όμως παράλληλα και οι ευθύνες μιας τέτοιας εκπροσώπησης που είναι πολύ πιο πέρα και πάνω από την ορθή εκτέλεση μιας χορευτικής φιγούρας. Απλά έθεσα έναν προβληματισμό. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β) Δεν ξέρω αν θα μπορούσε ποτέ το δικό μας φεστιβάλ να φτάσει τον αριθμό των 30000 επισκεπτών όπως αυτό του NEDELINO (μακάρι να γίνει το θαύμα κάποτε), αλλά αυτό μας δείχνει πως πρέπει να δουλέψουμε απλά και μεθοδικά ώστε να βγάλουμε από τα όρια του χωριού μας αυτές τις όμορφες εκδηλώσεις, να απευθυνθούμε και στα διπλανά χωριά και στους διπλανούς νομούς. Το πολιτιστικό φεστιβάλ δεν είναι ο μικρόκοσμος του καθενός μας. Δεν είναι ούτε καν η κληρονομιά μας προς τις επόμενες γενιές, είναι η περιουσία μας που πάντα θα υπάρχει, αρκεί να την καλλιεργήσουμε και να την αξιοποιήσουμε σωστά. Όλοι. Αυτή η περιουσία όσες γενιές και να περάσουν δε θα μειωθεί ποτέ, δεν διαιρείται, αλλά αντίθετα πάντα πολλαπλασιάζεται. Ας βγάλουμε τον τόπο μας από το τέλμα. Πολιτισμός δεν σημαίνει 5 χοροί και για το τέλος 1 κιλό χαλβά από τον πλανόδιο για το σπίτι. Ας καινοτομήσουμε. Ας τολμήσουμε.
    Υ.Γ.1 Βρέθηκαν Καρυάτιδες στον τάφο στην Αμφίπολη. Τι σημαίνει "Καρυάτις"; "Καρυάτις" ονομάζονται τα γλυπτά που έχουν γυναικεία μορφή και χρησιμεύουν στην στήριξη κτιρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στην Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους, σκεπές και λοιπά. Το αντίστοιχο αρχιτεκτονικό στοιχείο που έχει ανδρική μορφή ονομάζεται Άτλας. Οι Καρυάτιδες έχουν τα χέρια ελεύθερα, ενώ το βάρος στηρίζεται απλά και ανάλαφρα με το κεφάλι. Οι Άτλαντες αντίθετα χρησιμοποιούν τους ώμους, την πλάτη και τα χέρια δίνοντας την εντύπωση ιδιαίτερου φόρτου βάρους.

    Υ.Γ.2 Δεν θέλει πολύ σκέψη. Ας κρατήσουμε γερά σήμερα κι εμείς τον πολιτισμό μας σαν άλλες Καρυάτιδες και σύγχρονοι Άτλαντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα αυτά βέβαια "Αιρετικέ" την ώρα που εξαιτίας της υποχωρητικότητας της επίσημης Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε αυτό το εθνικό θέμα, φτάσαμε σε ένα σημείο όπου οι Σκοπιανοί κερδίζουν έδαφος με τις διπλωματικές αναγνωρίσεις με τον ανιστόρητο όρο "Μακεδονία" από τις ΗΠΑ και χώρες εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αποκάλεσε προκλητικά τα Σκόπια "Μακεδονία", τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.
    Στην Αθήνα η συγκυβέρνησή μας δεν αντέδρασε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές αυτές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά για μια ακόμη φορά, με την ένοχη αυτή σιωπή την σύμπλευση μαζί της, και στην άποψη της στο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπιών.

    Και ζητάμε τώρα απο έναν μικρό Σύλλογο της Ιτέας Καρδίτσας να έχει την απαίτηση κάθε φορά που βγαίνει εκτός συνόρων να δημιουργεί προαπαιτούμενο για το Μακεδονικό.
    Νομίζω οτι είναι ουτοπία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ότι του φανεί του Λολοστεφανή9 Σεπτεμβρίου 2014 στις 2:49 μ.μ.

    Μπράβο στο σύλλογο του χωριού μας που εκπροσώπησε την Θεσσαλία στο εξωτερικό και σε τέτοιου μεγέθους γιορτή. Μπράβο και πάλι μπράβο, ούτε στο όνειρό μας....
    Καλό θα ήταν όμως να ζητήσουμε ευθύνες από το επίσημο κράτος για το πως αποκαλείτε η χώρα των Σκοπίων από τους γείτονες και όχι μόνο.
    Και επίσης θα πρέπει να μάθουμε αν όντως οι δικοί μας (των Ελληνικών συλλόγων εννοώ) αντέδρασαν ή όχι και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις χωρίς να ξέρουμε.
    Αν κι εγώ που διάβασα την ιστοσελίδα του ράδιο Βουλγαρία δεν είδα πουθενά τον όρο Μακεδονία από μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Έχετε χάσει τη μπάλα"
    Ωραία άποψη...για πες μας τώρα που είναι να πάμε να την βρούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναφέρεται για το τι μπορεί να κάνει ένας πολιτιστικός σύλλογος. Απαντώ: τίποτα. Όμως έθεσα έναν προβληματισμό. Οι Σκοπιανοί τι θέλουν να κλέψουν από μας; Τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μας, να τον οικειοποιηθούν. Δηλαδή αγαπητοί αναγνώστες, αυτό που παρουσιάζει ο Σύλλογός μας και οι άλλοι Ελληνικοί Σύλλογοι, οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως δεν είναι δικό μας, Ελληνικό, αλλά δικό τους και φτάνουν στο σημείο να θεωρούν τους εαυτούς τους ως το πρωτότυπο κι εμάς το αντίγραφο.
    Ο Σύλλογός μας αγαπητέ «ότι του φανεί του Λολοστεφανή» εκπροσώπησε την Ελλάδα παρουσιάζοντας ειδικότερα χορούς από την περιοχή της Θεσσαλίας. Θα άλλαζε κάτι αν χορεύανε Μακεδονία ή Θράκη; Ελλάδα παρουσιάζεις έτσι κι αλλιώς.
    Όσο εμείς οι Έλληνες πάμε σε συναντήσεις και θεωρούμε ότι είναι απλά ένα πάρτι μια χαρούμενη γιορτή και οι άλλοι στοχευόμενα και μεθοδευμένα ασκούν εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να συνειδητοποιήσουμε την σημαντικότητα κι άλλων παραμέτρων. Δεν απαίτησα από τον ΕΜΣΙ να λύσει το Σκοπιανό πρόβλημα, αλλά έγραψα αρχικά για μια συνεννόηση μεταξύ των συλλόγων και ΑΛΛΩΝ φορέων ώστε να υπάρξει μια πίεση, ενόχληση, δυσαρέσκεια, καταγραφή της Ελληνικής θέσης (πείτε το όπως θέλετε) και σ’ αυτό το επίπεδο. Δίνω μια άλλη διάσταση που, κατά τη γνώμη μου πάντα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τις διεθνείς παρουσίες του Συλλόγου. Δεν κακίζω γιατί δεν έγινε τώρα, αλλά πρέπει σίγουρα να εξετάζονται και άλλα ζητήματα. Αναρωτιέμαι, θα μας άρεσε να χόρευε η Σκοπιανή αντιπροσωπία την «Καραγκούνα», ως παραδοσιακό τοπικό τους τραγούδι; Πως θα φαινόταν;
    Δε χρειάζεται πρόχειρα να αποποιούμαστε την οποιαδήποτε ευθύνη έχουμε ως Έλληνες να προασπίσουμε το συμφέρον της Πατρίδας μας, λέγοντας «τι περιμένουμε από έναν μικρό σύλλογο, εδώ ολόκληρη εξωτερική πολιτική έχουμε που τα έκανε θάλασσα κλπ κλπ». Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι στο θέμα αυτό καταλογίζεται εθνική μειοδοσία από την πολιτική ηγεσία μας, συντασσόμαστε κι εμείς με την άποψη του «τι θες να κάνει ένας σύλλογος, ένας φορέας, ένα νομικό πρόσωπο κλπ»; Ενώ αν υπήρχε άλλη τροπή στο θέμα, κι εμείς με τη σειρά μας ατομικά και συλλογικά θα ήμασταν πιο πατριώτες;
    Πολιτισμός δεν είναι παρουσίαση 1-2 χορευτικών. Αυτό είναι μετριότητα. Πολιτισμός είναι κάτι περισσότερο. Μεταξύ των άλλων είναι και η συνειδητοποίηση της ιστορικής αποστολής μας ως Έλληνες. Μια αποστολή που δεν μηρυκάζει την ιστορία, αλλά που ορμητικά θα τείνει να δημιουργήσει ιστορία. Αν αρκεστούμε πάλι στα παραμύθια και στα φούμαρα, είμαστε καταδικασμένοι.
    Ουσιαστικά μιλώ αγαπητοί αναγνώστες για μια επανάσταση. Την επανάσταση που απαιτείται, εντός κι εκτός μας. Μπορεί και να μην έχουμε άλλη ευκαιρία. Τόσες αφήσαμε να φύγουν αναξιοποίητες!
    Αυτό που μένει είναι επιστροφή της Μνήμης και της εγγενούς, αυθόρμητης, φυσιολογικής εθνικής συνειδητοποίησης, που είχε πέσει σε λήθαργο.


    Υ.Γ. Ο πυρήνας του σκοπιανού προβλήματος είναι ότι μόνο η συγκατάθεση της Ελλάδας τους δίνει δικαίωμα να λέγονται μακεδόνες και να έχουν βλέψεις στην μακεδονική Γή. Όσο η χώρα στέκεται απέναντι στις επιδιώξεις τους ως ειρηνική και φίλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεχόμενη οποιοδήποτε παράγωγο της λέξεως Μακεδονίας νικά σε αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι. Όλος ο κόσμος να την πει Μακεδονία εκτός από την Ελλάδα θα είναι παραχάραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής