Μία ομάδα ανθρώπων, πήρε στα χέρια της έναν Σύλλογο με ιστορία και απέδειξε πως όχι μόνο δεν έχει απαρνηθεί τις παραδόσεις και την ιστορία της, αλλά με φρέσκιες ιδέες και πολύ όρεξη για δουλειά, μπορεί αυτές τις αξίες να τις μεταδώσει και να τις εκσυγχρονίσει χωρίς να τις αλλοιώσει.
Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας εδώ και τρία χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική στο πολιτιστικό κομμάτι του τόπου με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που μπαίνουν στους "κόλπους" της. Το κυριότερο συστατικό ενός υγιούς Συλλόγου, όπως ο συγκεκριμένος, είναι το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική δουλειά.
Όλοι έχουν ένα στόχο και τον υπηρετούν με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν.
Ποιος είναι αυτός ο στόχος;
Να μη χαθεί ο Σύλλογος, να συνεχίσει να είναι ενεργός μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Εκδρομή του ΕΜΣ Ιτέας στα Γιάννενα Μάρτιος 2013
Η "Ιτέα Καρδίτσας" μιλώντας με τον κο Αχιλλέα Μπαλαντίνα, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ιτέας, ήταν σαν να μιλούσαμε με ολόκληρο το Σύλλογο, αφού όπως φαίνεται οι απόψεις συμπίπτουν απόλυτα και όλοι δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Τι προσφέρει ένα Διοικητικό Συμβούλιο με νέους ανθρώπους;
Ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος;
Πόσα άτομα τον αποτελούν;
Πως ανταπεξέρχεται στις οικονομικές ανάγκες;
Υπάρχουν ιδέες για την εξέλιξή του με νέες δράσεις;
Είναι μερικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μπαλαντίνα
Πρόεδρε πότε ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος;
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1983 από μία ομάδα 41 συγχωριανών μας, οι οποίοι αγαπούσαν πολύ τον τόπο τους. Σκεπτόμενοι λοιπόν, τι δράσεις θα μπορούσαν να κάνουν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Πολιτιστικό Σύλλογο, ώστε να στηρίξουν την παράδοση και να περάσουν από γενιά σε γενιά τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Η ιδέα αυτή αγκαλιάστηκε από όλους τότε κι έτσι έγιναν οι πρώτες ενέργειες για να υλοποιηθεί. Στόχος του Συλλόγου ήταν επίσης να φέρει τους νέους πιο κοντά στον πολιτισμό μας και να συμβάλει με τον τρόπο του στο να μη χαθούν οι αξίες αλλά και ο χαρακτήρας του τόπου μας.
Άλλος ένας στόχος ήταν μέσα από τις εκδηλώσεις να αναδείξει το χωριό μας, την Ιτέα.
Πότε αναλάβατε πρόεδρος και ποιοί απαρτίζουν το υπόλοιπο Δ.Σ;
Πρόεδρος ανέλαβα το 2011 μετά απο μια μακρά ανενεργό περίοδο του Συλλόγου απο το 1998 έως και το 2011 τον Αύγουστο που έγιναν οι εκλογές και αναλάβαμε τα ηνία του.
Το Δ.Σ του σημερινού Συλλόγου το απαρτίζουν οι:
Αντιπρόεδρος: Παύλος Σαμαράς
Γραμματέας: Μαρία Μουτσώκου - Τζιφούλη
Ταμίας: Δημήτρης Κοντοβάϊος
Τακτικά Μέλη : ο Βασίλης Γιαννάκος, ο Χρήστος Παπακωνσταντίνου και ο Θανάσης Γκουσιάρης.
Αναπληρωματικό μέλος η Ευαγγελία Γιαννάκου - Μπαλαντίνα
Παρότι ένα διοικητικό συμβούλιο πρέπει να διαχωρίζει ρόλους για τυπικούς λόγους, εμείς ποτέ δεν λειτουργήσαμε προεδροκεντρικά, είμαστε, λειτουργούμε και αποφασίζουμε σαν μία ομάδα.
Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. αλλά με ολόκληρο το Σύλλογο.
ΕΜΣ Ιτέας...καλεσμένοι στο Nedelino Βουλγαρίας Σεπτέμβριος 2014
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο;
Η αλήθεια είναι ότι θαύμαζα τους Συλλόγους της γύρω περιοχής και μέσα μου έλεγα «γιατί αυτοί μπορούν κι όχι εμείς».
Ο Σύλλογός μας όμως βρισκόταν σε μία ανενεργή περίοδο και δεν αναλάμβανε κανείς για να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι ενεργός. Έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να μη χαθεί. Δεν πιεστήκαμε να το κάνουμε, μας άρεσε γιατί μεγαλώσαμε σ’ αυτόν τον τόπο, τον αγαπήσαμε και τον αγαπάμε και θα αποτελεί πάντα για όλους εμάς ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά και στήν ψυχή μας.
Ποιος είναι ο ρόλος του προέδρου;
Ο ρόλος του προέδρου αλλά και ολόκληρου του Δ.Σ. είναι δύσκολος.
Πρέπει να ακούει τους πάντες και να βρίσκει μία "χρυσή τομή" για να ικανοποιούνται οι επιθυμίες όλων και να υπάρχει μία ισορροπία ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, με ηρεμία έτσι ώστε ο Σύλλογος να είναι υγιής. Από εκεί και πέρα είναι η οργάνωση των χορευτικών τμημάτων, των τμημάτων μουσικής, χορωδίας και των εκδηλώσεων γενικά που κάνουμε κάθε χρόνο.
Με ποιο τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερο τους νέους στην παράδοση;
Ένας τρόπος είναι να λειτουργείς ομαδικά και παρεΐστικα.
Το χορευτικό δεν είναι αποκλειστικά και μόνο εκμάθηση του χορού αλλά και ένας τρόπος διασκέδασης. Αυτό βέβαια ισχύει για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, στα μικρότερα παιδιά αρχικά πρέπει να λειτουργήσουν οι γονείς πρώτα και να φέρουν τα παιδιά τους στον Πολιτιστικό και να τους δώσουν μία ώθηση, από εκεί και πέρα θα αποφασίσουν μόνα τους αν τους αρέσει ή όχι. Η δύσκολη ηλικία είναι η εφηβεία που συνήθως απομακρύνονται από το χορευτικό, εκεί βέβαια παίζει ρόλο και το φορτωμένο πρόγραμμα του παιδιού με τα φροντιστήρια και το διάβασμα.
Χορωδία του ΕΜΣ Ιτέας στο "3ο Φεστιβάλ Ενιπέα" Αύγουστος 2014
Πόσα άτομα αποτελούν το Σύλλογο και ποιες ηλικίες;
Τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου αγγίζουν τα 430.
Τα άτομα που αποτελούν τα τμήματα του Συλλόγου είναι περίπου 100 και οι ηλικίες είναι από 6 χρονών μέχρι 50. Είναι βέβαια και το μεγάλο γκρουπ που αποτελείται από 27 άτομα ηλικίες από 18 έως 50 και το οποίο φέρει συνήθως τη βαρύτητα της παρουσίασης εντός και εκτός Ιτέας.
Γιατί πιστεύετε ότι οι γονείς επιλέγουν τον Σύλλογο;
Όλα γίνονται με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και στην ιστορία του Συλλόγου. Πλέον έχει αναπτύξει μία δυναμική, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και αυτό φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο Σύλλογο Ιτέας. Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά τόσο από το Δ.Σ., όσο και από ολόκληρο το Σύλλογο και ειδικά από τη χοροδιδάσκαλο κ. Σοφία Τζέλλα και τον δάσκαλο μουσικής κ. Αχιλλέα Μπίμπιλα, οι οποίοι είναι τρία χρόνια κοντά μας και έχουν πολύ καλή επικοινωνία με όλους, τους αγαπάνε πολύ και ένας μεγάλος λόγος της επιτυχίας του Συλλόγου είναι και αυτός.
Πόσα τμήματα χορευτικών υπάρχουν;
Υπάρχουν 4 χορευτικά τμήματα.
Προπαιδικό, παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων καθώς επίσης ένα τμήμα χορωδίας και ένα μουσικής.
Χορευτικό τμήμα του ΕΜΣ Ιτέας με Καραγκούνικη στολή στο "3ο Φεστιβάλ Ενιπέα" Αύγουστος 2014
Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνετε κάθε χρόνο;
Οι βασικές εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι δυο, οι Χριστουγεννιάτικες και οι Καλοκαιρινές.
Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται χορωδίες με κάλαντα, μουσικές, έκθεση ζωγραφικής και χειροτεχνίας, προβολές Χριστουγεννιάτικων ταινιών, αναβίωση γουρνοχαράς διαρκούν περίπου δώδεκα ημέρες.
Το καλοκαίρι, κάθε Αύγουστο, διοργανώνουμε ένα 3ήμερο εκδηλώσεων το «Φεστιβάλ Ενιπέα» με πολλά πολιτιστικά θέματα όπου θα έλεγα ότι είναι και η κύρια και πιο σημαντική εκδήλωση του Συλλόγου. Είναι η εκδήλωση που έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, πλούσιο πρόγραμμα, είναι πανελλαδικού χαρακτήρα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση του Δήμου Παλαμά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στο «Φεστιβάλ Ενιπέα» συμμετέχουν ο Δήμος Παλαμά και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ως συνδιοργανωτές. Απο κει και πέρα υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.α.
Υπάρχουν ιδέες για επιπλέον δράσεις του Συλλόγου;
Εκδηλώσεις δεν χρειάζονται παραπάνω, πιστεύουμε πως είναι αρκετές.
Δεν χρειάζεται να κουράσουμε τον κόσμο.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο Σύλλογος είναι κάποιες αθλητικές δράσεις που έχουμε σκεφτεί αλλά δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για να τις προχωρήσουμε. Αυτές οι δράσεις θα εμπλουτίσουν το Σύλλογο και μαζί με αυτόν και το Φεστιβάλ. Αυτές οι ιδέες έχουν συζητηθεί και όλοι είναι θετικοί στο Δ.Σ.
Ίσως κάποια μέρα το καταφέρουμε.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος;
Σίγουρα οι οικονομικές δυσκολίες είναι ένα κομμάτι που σε κρατάει πίσω και παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Άλλα πράγματα, είναι ο χρόνος τόσο ο δικός μας όσο και των παιδιών που συμμετέχουν με τις υποχρεώσεις τους εκτός Συλλόγου. Ύστερα για να κάνεις πράγματα πρέπει να υπάρχουν και περισσότερα άτομα που να ασχολούνται με το Σύλλογο για να μοιράζονται ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες και να μην πέφτει μεγάλο βάρος στον καθένα γιατί δεδομένου και τον δικό μας περιορισμένο χρόνο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι εκεί που χρειάζεται η περισσότερη δουλειά είναι στο Αυγουστιάτικο 3ήμερο αλλά εκεί το πρόβλημα έχει λυθεί διότι υπάρχουν πολλοί εθελοντές. Το περιμένουν κάθε χρόνο και έρχονται με αγάπη να βοηθήσουν. Και για να λέμε την αλήθεια, όλο το στήσιμο και η εξυπηρέτηση οφείλετε σ’ αυτούς, το έχουν κάνει «δικό» τους.
Εθελοντές & εθελοντισμός σε κάθε εκδήλωση...μια παρέα, μια ομάδα!
Οικονομικά πως ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του Συλλόγου;
Οικονομικά, πέρα από τη συνδρομή, έχουμε κάποια έσοδα από εκδηλώσεις στις οποίες υπάρχει λαχειοφόρος αγορά. Αυτά τα έσοδα όμως δεν είναι δεδομένα καθώς είναι προαιρετική η συνεισφορά αλλά αν τυχόν υπάρξουν τότε προορίζονται για τις ανάγκες του Συλλόγου και για τα έξοδα του «Φεστιβάλ Ενιπέα» καθώς το είδος της διοργάνωσης έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Αυτό όμως δεν μας πτοεί σαν Σύλλογο, έχουμε ως στόχο πρώτα να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα παρά το κόστος. Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη στήριξη του κόσμου που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μία περίοδο μνημονίων και λιτότητας βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί τον Σύλλογο.
Σημαντική επίσης είναι η στήριξη του Δήμου Παλαμά αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Ο Δήμος και η Περιφέρεια δηλαδή είναι δίπλα στο Σύλλογο και με ποιους τρόπους;
Η Περιφέρεια μας βοηθάει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ενιπέα στέλνοντας μια θεατρική παράσταση. Ο Δήμος Παλαμά συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, αφού το κεντρικό κράτος αδιαφορεί για το πολιτισμό και έχει κόψει τα χρήματα για τους πολιτιστικούς Συλλόγους. Ακόμη μας παρέχει το χώρο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται το γραφείο του Δ.Σ, η Δανειστική Βιβλιοθήκη και στον οποίο γίνονται τα μαθήματα χορού και μουσικής.
Τι προσφέρει τελικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας στήν περιοχή;
Συμβάλει στη διάδοση και τη διάσωση της παράδοσής μας, κοινωνικοποιεί τα παιδιά, έρχονται κοντά, μαθαίνουν την παράδοσή τους, τα ήθη τα έθιμά τους, τις αξίες και τον χαρακτήρα του τόπου από μικρή ηλικία παίρνοντας μηνύματα που αργότερα θα χρησιμεύσουν στη ενήλικη ζωή τους. Η παράδοση είναι ένα σημαντικό αγαθό που δεν πρέπει να το αφήνουμε να χαθεί αλλά να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Είναι η ιστορία μας… αν χαθεί θα είμαστε "κενοί" άνθρωποι θα χάσουμε την πυξίδα μας και τον προσανατολισμό μας.
Λαϊκή Βραδυά του ΕΜΣ Ιτέας στο "1ο Φεστιβάλ Ενιπέα" Αύγουστος 2012
Έχετε σκεφτεί ποτέ να αφήσετε το Σύλλογο;
Νομίζω ότι είμαστε αρκετά μακριά από τις εκλογές για να απαντήσω τώρα, άλλωστε είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κούραση, πολύ κούραση, ειδικά σε περιόδους που αρχίζουμε να κάνουμε ενέργειες για τη οργάνωση κάποιας εκδήλωσης, κάπου εκεί μπορεί με την πίεση του χρόνου και τον φόρτο να απογοητεύεσαι και να θέλεις να τα παρατήσεις, όμως όταν δεις το αποτέλεσμα και το χαμόγελο στα παιδιά, στα μέλη του Συλλόγου, στους εθελοντές αλλά και την ικανοποίηση των γονιών και των θεατών τότε τα ξεχνάς όλα και θες να κάνεις κάτι ακόμα παραπάνω.
Ποιο είναι το "μυστικό" της επιτυχίας του Συλλόγου Ιτέας;
Μυστικά δεν υπάρχουν.
Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι δεν λειτουργούμε ατομικά, κρατάμε χαμηλούς τόνους και δεν είδαμε ποτέ το Σύλλογο σαν βήμα προσωπικών μας φιλοδοξιών. Είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους, στους γονείς, στα παιδιά, στις ανάγκες τους και στα αιτήματά τους, συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ακούμε χωρίς να εμμένουμε στις δικές μας απόψεις, είμαστε διαλλακτικοί και πάνω απ’ όλα αγαπάμε αυτό που κάνουμε και πονάμε το Σύλλογο.
Έχουμε μεράκι αλλά και πολύ όρεξη, θέλουμε να προσφέρουμε στην παράδοση του τόπου μας και να μάθουμε σε όλα αυτά τα παιδιά που έρχονται την συλλογικότητα γιατί μόνο έτσι έρχεται η πρόοδος.
Έναν τέτοιο Σύλλογο ονειρευόμαστε.
Ένα συνεχιστή των υγειών παραδόσεων και της άδολης προσφοράς.
Ζούμε και αναπνέουμε στον τόπο όπου μας όρισαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας.
Ευελπιστούμε σε ένα νέο αύριο που θα φέρει ζωντάνια στον τόπο μας.
Άλλωστε δεν μας χωρίζει τίποτε, αντίθετα είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν.
Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ μένουμε, εδώ δουλεύουμε, εδώ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ...ας τον αγαπήσουμε...!!!
Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας εδώ και τρία χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική στο πολιτιστικό κομμάτι του τόπου με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που μπαίνουν στους "κόλπους" της. Το κυριότερο συστατικό ενός υγιούς Συλλόγου, όπως ο συγκεκριμένος, είναι το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική δουλειά.
Όλοι έχουν ένα στόχο και τον υπηρετούν με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν.
Ποιος είναι αυτός ο στόχος;
Να μη χαθεί ο Σύλλογος, να συνεχίσει να είναι ενεργός μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Εκδρομή του ΕΜΣ Ιτέας στα Γιάννενα Μάρτιος 2013
Η "Ιτέα Καρδίτσας" μιλώντας με τον κο Αχιλλέα Μπαλαντίνα, πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ιτέας, ήταν σαν να μιλούσαμε με ολόκληρο το Σύλλογο, αφού όπως φαίνεται οι απόψεις συμπίπτουν απόλυτα και όλοι δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Τι προσφέρει ένα Διοικητικό Συμβούλιο με νέους ανθρώπους;
Ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος;
Πόσα άτομα τον αποτελούν;
Πως ανταπεξέρχεται στις οικονομικές ανάγκες;
Υπάρχουν ιδέες για την εξέλιξή του με νέες δράσεις;
Είναι μερικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μπαλαντίνα
Πρόεδρε πότε ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος;
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1983 από μία ομάδα 41 συγχωριανών μας, οι οποίοι αγαπούσαν πολύ τον τόπο τους. Σκεπτόμενοι λοιπόν, τι δράσεις θα μπορούσαν να κάνουν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Πολιτιστικό Σύλλογο, ώστε να στηρίξουν την παράδοση και να περάσουν από γενιά σε γενιά τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Η ιδέα αυτή αγκαλιάστηκε από όλους τότε κι έτσι έγιναν οι πρώτες ενέργειες για να υλοποιηθεί. Στόχος του Συλλόγου ήταν επίσης να φέρει τους νέους πιο κοντά στον πολιτισμό μας και να συμβάλει με τον τρόπο του στο να μη χαθούν οι αξίες αλλά και ο χαρακτήρας του τόπου μας.
Άλλος ένας στόχος ήταν μέσα από τις εκδηλώσεις να αναδείξει το χωριό μας, την Ιτέα.
Πότε αναλάβατε πρόεδρος και ποιοί απαρτίζουν το υπόλοιπο Δ.Σ;
Πρόεδρος ανέλαβα το 2011 μετά απο μια μακρά ανενεργό περίοδο του Συλλόγου απο το 1998 έως και το 2011 τον Αύγουστο που έγιναν οι εκλογές και αναλάβαμε τα ηνία του.
Το Δ.Σ του σημερινού Συλλόγου το απαρτίζουν οι:
Αντιπρόεδρος: Παύλος Σαμαράς
Γραμματέας: Μαρία Μουτσώκου - Τζιφούλη
Ταμίας: Δημήτρης Κοντοβάϊος
Τακτικά Μέλη : ο Βασίλης Γιαννάκος, ο Χρήστος Παπακωνσταντίνου και ο Θανάσης Γκουσιάρης.
Αναπληρωματικό μέλος η Ευαγγελία Γιαννάκου - Μπαλαντίνα
Παρότι ένα διοικητικό συμβούλιο πρέπει να διαχωρίζει ρόλους για τυπικούς λόγους, εμείς ποτέ δεν λειτουργήσαμε προεδροκεντρικά, είμαστε, λειτουργούμε και αποφασίζουμε σαν μία ομάδα.
Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. αλλά με ολόκληρο το Σύλλογο.
ΕΜΣ Ιτέας...καλεσμένοι στο Nedelino Βουλγαρίας Σεπτέμβριος 2014
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο;
Η αλήθεια είναι ότι θαύμαζα τους Συλλόγους της γύρω περιοχής και μέσα μου έλεγα «γιατί αυτοί μπορούν κι όχι εμείς».
Ο Σύλλογός μας όμως βρισκόταν σε μία ανενεργή περίοδο και δεν αναλάμβανε κανείς για να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι ενεργός. Έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια για να μη χαθεί. Δεν πιεστήκαμε να το κάνουμε, μας άρεσε γιατί μεγαλώσαμε σ’ αυτόν τον τόπο, τον αγαπήσαμε και τον αγαπάμε και θα αποτελεί πάντα για όλους εμάς ένα μεγάλο κομμάτι στην καρδιά και στήν ψυχή μας.
Ποιος είναι ο ρόλος του προέδρου;
Ο ρόλος του προέδρου αλλά και ολόκληρου του Δ.Σ. είναι δύσκολος.
Πρέπει να ακούει τους πάντες και να βρίσκει μία "χρυσή τομή" για να ικανοποιούνται οι επιθυμίες όλων και να υπάρχει μία ισορροπία ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, με ηρεμία έτσι ώστε ο Σύλλογος να είναι υγιής. Από εκεί και πέρα είναι η οργάνωση των χορευτικών τμημάτων, των τμημάτων μουσικής, χορωδίας και των εκδηλώσεων γενικά που κάνουμε κάθε χρόνο.
Με ποιο τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερο τους νέους στην παράδοση;
Ένας τρόπος είναι να λειτουργείς ομαδικά και παρεΐστικα.
Το χορευτικό δεν είναι αποκλειστικά και μόνο εκμάθηση του χορού αλλά και ένας τρόπος διασκέδασης. Αυτό βέβαια ισχύει για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, στα μικρότερα παιδιά αρχικά πρέπει να λειτουργήσουν οι γονείς πρώτα και να φέρουν τα παιδιά τους στον Πολιτιστικό και να τους δώσουν μία ώθηση, από εκεί και πέρα θα αποφασίσουν μόνα τους αν τους αρέσει ή όχι. Η δύσκολη ηλικία είναι η εφηβεία που συνήθως απομακρύνονται από το χορευτικό, εκεί βέβαια παίζει ρόλο και το φορτωμένο πρόγραμμα του παιδιού με τα φροντιστήρια και το διάβασμα.
Χορωδία του ΕΜΣ Ιτέας στο "3ο Φεστιβάλ Ενιπέα" Αύγουστος 2014
Πόσα άτομα αποτελούν το Σύλλογο και ποιες ηλικίες;
Τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου αγγίζουν τα 430.
Τα άτομα που αποτελούν τα τμήματα του Συλλόγου είναι περίπου 100 και οι ηλικίες είναι από 6 χρονών μέχρι 50. Είναι βέβαια και το μεγάλο γκρουπ που αποτελείται από 27 άτομα ηλικίες από 18 έως 50 και το οποίο φέρει συνήθως τη βαρύτητα της παρουσίασης εντός και εκτός Ιτέας.
Γιατί πιστεύετε ότι οι γονείς επιλέγουν τον Σύλλογο;
Όλα γίνονται με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας αλλά και στην ιστορία του Συλλόγου. Πλέον έχει αναπτύξει μία δυναμική, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και αυτό φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο Σύλλογο Ιτέας. Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά τόσο από το Δ.Σ., όσο και από ολόκληρο το Σύλλογο και ειδικά από τη χοροδιδάσκαλο κ. Σοφία Τζέλλα και τον δάσκαλο μουσικής κ. Αχιλλέα Μπίμπιλα, οι οποίοι είναι τρία χρόνια κοντά μας και έχουν πολύ καλή επικοινωνία με όλους, τους αγαπάνε πολύ και ένας μεγάλος λόγος της επιτυχίας του Συλλόγου είναι και αυτός.
Πόσα τμήματα χορευτικών υπάρχουν;
Υπάρχουν 4 χορευτικά τμήματα.
Προπαιδικό, παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων καθώς επίσης ένα τμήμα χορωδίας και ένα μουσικής.
Χορευτικό τμήμα του ΕΜΣ Ιτέας με Καραγκούνικη στολή στο "3ο Φεστιβάλ Ενιπέα" Αύγουστος 2014
Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνετε κάθε χρόνο;
Οι βασικές εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι δυο, οι Χριστουγεννιάτικες και οι Καλοκαιρινές.
Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται χορωδίες με κάλαντα, μουσικές, έκθεση ζωγραφικής και χειροτεχνίας, προβολές Χριστουγεννιάτικων ταινιών, αναβίωση γουρνοχαράς διαρκούν περίπου δώδεκα ημέρες.
Το καλοκαίρι, κάθε Αύγουστο, διοργανώνουμε ένα 3ήμερο εκδηλώσεων το «Φεστιβάλ Ενιπέα» με πολλά πολιτιστικά θέματα όπου θα έλεγα ότι είναι και η κύρια και πιο σημαντική εκδήλωση του Συλλόγου. Είναι η εκδήλωση που έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, πλούσιο πρόγραμμα, είναι πανελλαδικού χαρακτήρα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση του Δήμου Παλαμά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στο «Φεστιβάλ Ενιπέα» συμμετέχουν ο Δήμος Παλαμά και η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας ως συνδιοργανωτές. Απο κει και πέρα υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως για παράδειγμα ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.α.
Υπάρχουν ιδέες για επιπλέον δράσεις του Συλλόγου;
Εκδηλώσεις δεν χρειάζονται παραπάνω, πιστεύουμε πως είναι αρκετές.
Δεν χρειάζεται να κουράσουμε τον κόσμο.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο Σύλλογος είναι κάποιες αθλητικές δράσεις που έχουμε σκεφτεί αλλά δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για να τις προχωρήσουμε. Αυτές οι δράσεις θα εμπλουτίσουν το Σύλλογο και μαζί με αυτόν και το Φεστιβάλ. Αυτές οι ιδέες έχουν συζητηθεί και όλοι είναι θετικοί στο Δ.Σ.
Ίσως κάποια μέρα το καταφέρουμε.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος;
Σίγουρα οι οικονομικές δυσκολίες είναι ένα κομμάτι που σε κρατάει πίσω και παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Άλλα πράγματα, είναι ο χρόνος τόσο ο δικός μας όσο και των παιδιών που συμμετέχουν με τις υποχρεώσεις τους εκτός Συλλόγου. Ύστερα για να κάνεις πράγματα πρέπει να υπάρχουν και περισσότερα άτομα που να ασχολούνται με το Σύλλογο για να μοιράζονται ακόμη περισσότερο οι αρμοδιότητες και να μην πέφτει μεγάλο βάρος στον καθένα γιατί δεδομένου και τον δικό μας περιορισμένο χρόνο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι εκεί που χρειάζεται η περισσότερη δουλειά είναι στο Αυγουστιάτικο 3ήμερο αλλά εκεί το πρόβλημα έχει λυθεί διότι υπάρχουν πολλοί εθελοντές. Το περιμένουν κάθε χρόνο και έρχονται με αγάπη να βοηθήσουν. Και για να λέμε την αλήθεια, όλο το στήσιμο και η εξυπηρέτηση οφείλετε σ’ αυτούς, το έχουν κάνει «δικό» τους.
Εθελοντές & εθελοντισμός σε κάθε εκδήλωση...μια παρέα, μια ομάδα!
Οικονομικά πως ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του Συλλόγου;
Οικονομικά, πέρα από τη συνδρομή, έχουμε κάποια έσοδα από εκδηλώσεις στις οποίες υπάρχει λαχειοφόρος αγορά. Αυτά τα έσοδα όμως δεν είναι δεδομένα καθώς είναι προαιρετική η συνεισφορά αλλά αν τυχόν υπάρξουν τότε προορίζονται για τις ανάγκες του Συλλόγου και για τα έξοδα του «Φεστιβάλ Ενιπέα» καθώς το είδος της διοργάνωσης έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Αυτό όμως δεν μας πτοεί σαν Σύλλογο, έχουμε ως στόχο πρώτα να παρουσιάσουμε κάτι όμορφο ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα παρά το κόστος. Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη στήριξη του κόσμου που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε μία περίοδο μνημονίων και λιτότητας βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί τον Σύλλογο.
Σημαντική επίσης είναι η στήριξη του Δήμου Παλαμά αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Ο Δήμος και η Περιφέρεια δηλαδή είναι δίπλα στο Σύλλογο και με ποιους τρόπους;
Η Περιφέρεια μας βοηθάει κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ενιπέα στέλνοντας μια θεατρική παράσταση. Ο Δήμος Παλαμά συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, αφού το κεντρικό κράτος αδιαφορεί για το πολιτισμό και έχει κόψει τα χρήματα για τους πολιτιστικούς Συλλόγους. Ακόμη μας παρέχει το χώρο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται το γραφείο του Δ.Σ, η Δανειστική Βιβλιοθήκη και στον οποίο γίνονται τα μαθήματα χορού και μουσικής.
Τι προσφέρει τελικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας στήν περιοχή;
Συμβάλει στη διάδοση και τη διάσωση της παράδοσής μας, κοινωνικοποιεί τα παιδιά, έρχονται κοντά, μαθαίνουν την παράδοσή τους, τα ήθη τα έθιμά τους, τις αξίες και τον χαρακτήρα του τόπου από μικρή ηλικία παίρνοντας μηνύματα που αργότερα θα χρησιμεύσουν στη ενήλικη ζωή τους. Η παράδοση είναι ένα σημαντικό αγαθό που δεν πρέπει να το αφήνουμε να χαθεί αλλά να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Είναι η ιστορία μας… αν χαθεί θα είμαστε "κενοί" άνθρωποι θα χάσουμε την πυξίδα μας και τον προσανατολισμό μας.
Λαϊκή Βραδυά του ΕΜΣ Ιτέας στο "1ο Φεστιβάλ Ενιπέα" Αύγουστος 2012
Έχετε σκεφτεί ποτέ να αφήσετε το Σύλλογο;
Νομίζω ότι είμαστε αρκετά μακριά από τις εκλογές για να απαντήσω τώρα, άλλωστε είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κούραση, πολύ κούραση, ειδικά σε περιόδους που αρχίζουμε να κάνουμε ενέργειες για τη οργάνωση κάποιας εκδήλωσης, κάπου εκεί μπορεί με την πίεση του χρόνου και τον φόρτο να απογοητεύεσαι και να θέλεις να τα παρατήσεις, όμως όταν δεις το αποτέλεσμα και το χαμόγελο στα παιδιά, στα μέλη του Συλλόγου, στους εθελοντές αλλά και την ικανοποίηση των γονιών και των θεατών τότε τα ξεχνάς όλα και θες να κάνεις κάτι ακόμα παραπάνω.
Ποιο είναι το "μυστικό" της επιτυχίας του Συλλόγου Ιτέας;
Μυστικά δεν υπάρχουν.
Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι δεν λειτουργούμε ατομικά, κρατάμε χαμηλούς τόνους και δεν είδαμε ποτέ το Σύλλογο σαν βήμα προσωπικών μας φιλοδοξιών. Είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους, στους γονείς, στα παιδιά, στις ανάγκες τους και στα αιτήματά τους, συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ακούμε χωρίς να εμμένουμε στις δικές μας απόψεις, είμαστε διαλλακτικοί και πάνω απ’ όλα αγαπάμε αυτό που κάνουμε και πονάμε το Σύλλογο.
Έχουμε μεράκι αλλά και πολύ όρεξη, θέλουμε να προσφέρουμε στην παράδοση του τόπου μας και να μάθουμε σε όλα αυτά τα παιδιά που έρχονται την συλλογικότητα γιατί μόνο έτσι έρχεται η πρόοδος.
Έναν τέτοιο Σύλλογο ονειρευόμαστε.
Ένα συνεχιστή των υγειών παραδόσεων και της άδολης προσφοράς.
Ζούμε και αναπνέουμε στον τόπο όπου μας όρισαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας.
Ευελπιστούμε σε ένα νέο αύριο που θα φέρει ζωντάνια στον τόπο μας.
Άλλωστε δεν μας χωρίζει τίποτε, αντίθετα είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν.
Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ μένουμε, εδώ δουλεύουμε, εδώ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ...ας τον αγαπήσουμε...!!!
Ο ΓΚΑΝΤΙ είχε πεί: "Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σ'αυτόν τον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Εκείνοι που παίρνουν τα εύσημα και
2.Εκείνοι που πραγματικά κάνουν την δουλειά.
Λάβετε υπ'όψιν την συμβουλή μου και ακολουθήστε τους δεύτερους....εκεί υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός."
Συνεχίστε τον ωραίο αγώνα σας με πείσμα και θυσίες, επιμένοντας στους στόχους σας...τα παιδιά όταν μεγαλώσουν θα σας ευγνωμονούν.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.
"....το φεστιβαλ Ενιππεα ειναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση του Δήμου Παλαμά"
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρωτηση: η πρωτη ποια ειναι; αν εννοεις τα Τιτανεια στο παλαμα...μαλλον εχουν πολλα να μαθουν απο την δικη μας
Γιατρέ μου η προσωπικότητα όταν ΔΕΝ διακατέχεται από καταστροφικές αξίες όπως διαφθορά, έπαρση, ιδιοτέλεια και πολλά άλλα συναφή, λάμπει σαν ήλιος...ενώ αξιοπρέπεια, σοφία και ανιδιοτέλεια σε αρμονία δημιουργούν επιτυχίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιμένουμε στίς γιορτές να τα πούμε...
emeis edo sth germania eimaste polu perifanoi gia to xwrio mas kai gia to sullogo. deixnoume to site se olous. na eiste panta kala paidia, sinexiste, mpravo sas.
ΑπάντησηΔιαγραφήapo germania
Σας ευχαριστούμε πολυ για τα καλά σας λόγια. Μας αρκεί να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγχωριανοί που επισκέπτονται την σελίδα του χωριού μας και διαβάζουν τα νέα, σχολιάζουν, αλλά και ενημερώνονται για διάφορα θέματα που μας απασχολούν και μάλιστα απο όλα τα μέρη του κόσμου. Να σας ευχαριστήσουμε όλους για την στήριξη σας, και με χαρά θα θέλαμε παρατηρήσεις και προτάσεις σας ώστε να βελτιωθεί περισσότερο το site μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ όπου κι αν βρίσκεστε...!!!
Μπράβο για όλα παιδιά, είστε πολύ άξιοι. Αλλά ρε πρόεδρε διπλωματική απάντηση;
ΑπάντησηΔιαγραφή"Νομίζω ότι είμαστε αρκετά μακριά από τις εκλογές για να απαντήσω τώρα, άλλωστε είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κούραση, πολύ κούραση...."
Κάτσε στα αυγά σου