Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Καμπάνια από το Κ.Υ. Παλαμά για μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στην περιοχή μας

Ενημέρωση για την προστασία από τα κουνούπια, πραγματοποίησε κλιμάκιο του Κ.Υ Παλαμά (Τμήμα επισκεπτών Υγείας και o  Δ/ντής του Κ.Υ.) στο κέντρο της πόλης του Παλαμά, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των κατοίκων στην ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
- Με τα κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια .
- Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
- Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
- Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών
- Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
- Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει
- Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
- Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).
- Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
- Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν  τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Προσοχή τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Σημειώνεται πως με τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν να μεταδοθούν αρκετά νοσήματα όπως η ελονοσία, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός κλπ.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τείθεται σε μόνιμη λειτουργία το ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του Δήμου Παλαμά

Με μεράκι, όρεξη και προσωπική φροντίδα της προέδρου Φωτεινής Καραϊσκου το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ετοιμάστηκε να υποδεχθεί για 20 ημέρες τούς μικρούς μαθητές Δημοτικών Σχολείων της περιοχής μας, του Δήμου Παλαμά, εγκαινιάζοντας έτσι και την αρχή μιας νέας εκπαίδευσης και αγωγής στούς μικρούς "Οδηγούς του μέλλοντος".

Την προηγούμενη Δευτέρα 27-04-2015 το πάρκο υποδέχθηκε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά ξεναγώντας και μαθαίνοντας στούς μικρούς μαθητές κυκλοφοριακή αγωγή και συμπεριφορά.
Σήμερα Τετάρτη είχε σειρά το Δημοτικό Σχολείο Ιτέας.

Η πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ Φωτεινή Καραϊσκου δήλωσε:
"Αν και τα προβλήματα πολλά και δύσκολα, τα ξεπεράσαμε γιατί διαθέτουμε όρεξη, πείσμα και αγάπη για τον τόπο μας. Στόχος της ΔΗΚΕΠΑ είναι να δώσει ρόλους, ενέργεια και ζωντάνια σε όλες τις αρμοδιότητες που τις αναλογούν.                            
Τα καταφέραμε!!! 
Το πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Παλαμά, απέκτεισε πνοή και λειτουργεί για πρώτη φορά μόνιμα μετά από 15 περίπου χρόνια κατασκευής του όπου θα εκπαιδευτούν οι μικροί μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας και όχι μόνο.
Είναι σαφώς μια δύσκολη αλλά και σπουδαία διαδικασία αυτή που επιχειρούμε σε ένα περιβάλλον αλλιώς μαθημένο και διαμορφωμένο, όμως πιστεύω ακράδαντα οτι μια κοινωνία χρειάζεται κάτι συθέμελα δυνατό για να συνέλθει. 
Η δύναμη αυτή δεν μπορεί να αντληθεί παρα μόνο από ξεχασμένα αποθέματα που πρέπει να τα εντοπίσουμε και νομίζω ότι το κλειδί βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου μας ως πολίτες.
Σαφώς μόνο οι καλές προθέσεις του παρελθόντως δεν αρκούν, το διαπιστώσαμε και το διαπιστώνουμε καθημερινά όμως είναι αναγκαίες για να δημιουργηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συνεργασίας που, σε συνάρτηση με το πρόγραμμα και τους ιεραρχημένους στόχους μας θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Παλαμά κύριο Γιώργο Σακελλαρίου και την "Dream team" ομάδα μου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μου παρείχαν, ώστε να γίνει πράξη αυτό που ήθελα να κάνω απο την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθηκοντά μου ως υπεύθυνη της ΔΗΚΕΠΑ.
Επίσης την Σχολή Οδηγών του κυρίου Δήμου Ψύχα, καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Παλαμά.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον συνεργάτη μου Παύλο Σαμαρά για την διαδυκτιακή και έντυπη κάλυψη, με φωτογραφικό υλικό, βίντεο κ.λ.π."

Η πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ
Φωτεινή Καραϊσκου



>



























Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Να ξαναζήσουμε το πανηγύρι στο χωριό μας...

Πανηγύρι!!!
Έκφραση γνήσια λαϊκή, στηριγμένη στα ήθη και έθιμα κάθε τόπου σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία.

Κάθε χωριό, όσο φτωχό κι αν είναι, έχει τουλάχιστον μια πλατεία μ' ένα γέρο - πλάτανο, ένα ξωκλήσι στη χάρη κάποιου Αγίου, και μία απ΄τις κοινωνικές εκδηλώσεις, την κορυφαία...το Πανηγύρι του.

Κατά κανόνα ο τιμώμενος Άγιος αποτελεί και το έναυσμα για να στηθεί το πανηγύρι!
Το πανηγύρι είναι μέρα χαράς και διασκέδασης και από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ξενιτεύονται έγινε και μέρα αντάμωσης, σμιξίματος.
Ακόμα και σήμερα, που τα πανηγύρια πλέον έχουν μικρύνει σε διάρκεια, έχουν ατονήσει και χάσει την φρεσκάδα των παλιών εποχών, εν τούτοις διατηρούν πάντα την γοητεία τους.

Τα πανηγύρια γίνονταν και γίνονται για να ανταμώσει και να χαρεί ο κόσμος.
Ένας κόσμος φτωχός, ξεκομμένος από τις παροχές και τις "διασκεδάσεις" που προσφέρουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, μαθημένος στη στέρηση και την ανέχεια, αλλά πάντα αυθόρμητος ενθουσιώδης και κυρίως ειλικρινής.
Άλλωστε, αυτός είναι κι ο ρόλος των πανηγυριών:
Η αθωότητα, η ξεγνοιασιά, οι χαιρετούρες, τα καλαμπούρια, η μυρωδιά από το καζάνι με το καλομαγειρμένο, συνήθως με κριθαράκι, κρέας (προβατίνα) και πάνω απ' όλα ο ήχος από το κλαρίνο που έρχεται και σμίγει με τους Βυζαντινούς ήχους των ψαλτάδων και του παπά.

Για όλα τα υπόλοιπα φροντίζει η φύση.
Το πανηγύρι είναι απλώς το πρόσχημα. Η ουσία, είναι η εσωτερική μας ανάγκη να μην χάσουμε τις ρίζες και τους μας δεσμούς μας από το παρελθόν, ένα παρελθόν με ηθικές και πνευματικές αξίες.


Το Πανηγύρι της Ιτέας
Σε λίγες μέρες (2 Μαϊου) είναι το πανηγύρι στήν Ιτέα.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν στην περιοχή μας και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το πανηγύρι μας δεν υφίσταται. Το χωριό μας έχει κάποια ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, οι νέοι ζουν στις μεγαλουπόλεις πλέον, όπου έχουν άλλους ρυθμούς ζωής, άλλα ακούσματα, άλλα ενδιαφέροντα, άλλους τρόπους διασκέδασης, άλλα ήθη και έθιμα, άλλη νοοτροπία.
Ζητούμενο είναι να δούμε όλοι μας τη συνέχεια του πανηγυριού μέσα στο χρόνο.
Μια συνέχεια που κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει και να έχει και διάρκεια και μέλλον.
Να δούμε το πανηγύρι όχι σαν μια προσπάθεια διατήρησης ενός εθίμου και μιας παράδοσης (που και αυτή πρέπει να υπάρχει), αλλά σαν μια προσπάθεια διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έρχεται από πολύ παλιά και από τα βάθη των αιώνων. Γιατί το πανηγύρι είναι από μόνο του ένα πολιτιστικό γεγονός τεράστιας σημασίας που παλιότερα μιλούσε στις ψυχές των ανθρώπων, και που θέλουμε να μιλάει και σήμερα στις καινούργιες συνθήκες και στα καινούργια δεδομένα.


Να δούμε και να προσέξουμε την ποιότητα της μουσικής, την ποιότητα των μουσικών κομπανιών με το ιδιαίτερο Καραγκούνικο Θεσσαλικό χρώμα. Ευτυχώς για το χωριό μας η τελευταία κομπανία που έρχεται στα γλέντια και τα δρώμενα του Συλλόγου μας υπόσχεται λαμπρό μέλλον από πλευράς ποιότητας και επιπέδου.
Ίσως για την καλύτερη συνέχεια και για λόγους ποιότητας, κύρους και επιπέδου μια καλή λύση θα ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού να αναλάβει την αποκλειστική διοργάνωση του πανηγυριού σε ό, τι αφορά τουλάχιστον τη διοργάνωση και τη μουσική πλευρά του.

Παλιότερα το πανηγύρι έπαιζε άλλο ρόλο και σήμερα καλείται να παίξει εντελώς διαφορετικό ρόλο σε άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές.


Σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μια εποχή που τα πάντα τείνουν να ισοπεδωθούν, να αλλοιωθούν και να εξαφανιστούν η διατήρηση του πανηγυριού, που εμείς κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι ένα στοίχημα για εμάς τους νεότερους. Στοίχημα που έχει στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας της περιοχής μας, ιστορικής συνέχειας και ιστορικής μνήμης.
Να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος για συνεύρεση και κοινό αντάμωμα ανάμεσα μας...!!!

Παύλος Σαμαράς

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για το Κάπνισμα στο Δημοτικό Σχολείο Φύλλου

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας (Κάπνισμα; Όχι Εμείς!)

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα για εκπ/κούς της 4ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπ/σης Καρδίτσας (τέσσερες 2/ωρες επιμορφωτικές συναντήσεις) θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας στις 28/29 Απριλίου και 5/6 Μαΐου (17:00-19:00).

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα προσεγγίσουν το εκπ/κό πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι Εμείς!».
Την ευθύνη για τις εισηγήσεις, τον συντονισμό και την εμψύχωση των ομάδων εργασίας θα έχει η κα Αλογάριαστου Σταυρούλα (επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας) και η Ντιβέρη Παναγιώτα (Σχολική Σύμβουλος 4ης Περιφέρειας).




Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρίνου τραγούδησαν και χόρεψαν στο Σεργιάνι του Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομάτι

Οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρίνου με δασκάλα χορού την κα Σοφία Τζέλλα τραγούδησαν και χόρεψαν στο Σεργιάνι του Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομάτι, αμέσως μετά τη λήξη της πανηγυρικής Λειτουργίας στο προαύλιο του φερώνυμου Ιερού Ναού.

Το Σεργιάνι στα προπολεμικά χρόνια συνιστούσε κοινωνική εκδήλωση κατά την οποία οι γυναίκες των σε έναν τεράστιο κύκλο, πιασμένες κατά φυσική και κοινωνική ηλικία (πρώτα οι παντρεμένες , στη συνέχεια οι ανύπαντρες και τα κορίτσια), τραγουδούσαν και χόρευαν με τον αργό, δωρικό βηματισμό της καραγκούνας συγκεκριμένα κάθε φορά τραγούδια, αποκριάτικα ή πασχαλιάτικα.

Το Σεργιάνι του Πάσχα γίνονταν πάντα έξω από Ι.Ν Αγίου Γεωργίου και ήταν η αφορμή για «νυφοδιάλεγμα» των άγαμων κοριτσιών αλλά και για επίδειξη δύναμης από νεαρά αγόρια που πολλές φορές αγωνίζονταν στην «παλαίστρα» και το «λιθάρι».

Η ίδια εκδήλωση που απλώνονταν στα περισσότερα καραγκουνοχώρια της ευρύτερης περιοχής σταμάτησε μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την απότομη αστικοποίηση που ακολούθησε.

Τα τελευταία 2 χρόνια ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρίνου θυμίζει στους συγχωριανούς του με ένα δρώμενο, ότι τίποτα δεν χάνεται, αν αντιμετωπίζεται με αγάπη και σεβασμό στο παρελθόν.









Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο για τον 78χρονο παιδόφιλο από τον Παλαμά

Εκδικάστηκε την Πέμπτη, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πρωτοδικείου Τρικάλων, η υπόθεση ενός 78χρονου παιδόφιλου, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε συλληφθεί στον Παλαμά Καρδίτσας για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου έναντι αμοιβής.

Μετά την σύλληψή του, σε βάρος του ηλικιωμένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για «ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου που είχε συμπληρώσει τα 10 χρόνια αλλά όχι και τα 15, έναντι αμοιβής και κατ' εξακολούθηση» και προφυλακίστηκε στις Φυλακές Τρικάλων.

Την Πέμπτη του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι ετών και οχτώ μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.


Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η Τράπεζα Πειραιώς διαγράφει χρέη και παγώνει δάνεια...

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρωτοβουλία για την ανακούφιση των οφειλετών-πελατών της που διαθέτουν πλέον πολύ χαμηλό εισόδημα εξαιτίας της κρίσης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «η Διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Συγκεκριμένα:
1. Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα Καταναλωτικά Δάνεια και τις Πιστωτικές Κάρτες.

2. Παγώνει τα Στεγαστικά Δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015.

Στο πρόγραμμα αυτό της Τράπεζας Πειραιώς εντάσσονται οι δικαιούχοι του Νόμου 4320/2015, όσοι δηλαδή πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή τους στο Νόμο. Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους θα δίδονται και από τα 803 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.piraeusbank.gr.

«Η παρέμβαση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αντανακλά τη γενικότερη κινητοποίηση της Τράπεζας για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κρίσης, σηματοδοτώντας την προσπάθεια όλων μας για μια νέα αρχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σήμερα 23 Απριλίου γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Σήμερα 23 Απριλίου γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος,γεννήθηκε το 275 μ.Χ.περίπου στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του,πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών.
Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της. Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες και την ανδρεία του κι έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου.

Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) στο σώμα της αυτοκρατορικής φρουράς. Τα φριχτά μαρτύρια το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών,όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του,τότε ο αυτοκράτορας,μαινόμενος από αυτή τη συμπεριφορά του δικού του ανθρώπου, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.

Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια.
Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια.
Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας...

Η "Ιτέα Καρδίτσας" εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε ΓΙΩΡΓΟ και ΓΕΩΡΓΙΑ! ! !




Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της Καρδίτσας για την φετινή αρδευτική περίοδο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού οργάνου για την άρδευση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου και με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη σύσκεψη ακούστηκαν οι απόψεις των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για την φετινή αρδευτική περίοδο, ενώ κοινός τόπος ήταν η επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων να γίνει η διαχείριση του πολύτιμου αγαθού, με τρόπο που αγροτικός κόσμος να πετύχει τη μεγίστη δυνατή αξιοποίηση του για τις καλλιέργειες αλλά και το περιβάλλον να προστατεύεται, περιορίζοντας στο ελάχιστο την σπατάλη.

Εισαγωγικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε ότι "πάγιο αίτημα της αιρετής περιφέρειας είναι η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης που θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της, ώστε να αποφεύγονται οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι εσφαλμένες παρεμβάσεις των καθ ύλην αρμοδίων που συνήθως δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από τα όσα επιχειρούν να λύσουν. Η Αιρετή Περιφέρεια είναι ο θεσμός που γνωρίζει καλύτερα από όλους τις αρδευτικές ανάγκες του Θεσσαλικού διαμερίσματος και για αυτό είναι σωστό και δίκαιο να αποφασίζει για την ορθολογική κατανομή των υδάτων. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της περυσινής χρονιάς υπογράμμισε ότι αν εξαιρέσουμε κάποιες μικροαρρυθμίες που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, η αρδευτική περίοδος εξελίχτηκε ικανοποιητικά παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της παρατηρήθηκαν λανθασμένες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για εκταμίευση ποσοτήτων νερού που δεν ήταν απαραίτητες για τους καλλιεργητές της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να αδικηθούν κατάφωρα οι καλλιεργητές του ΤΟΕΒ Ταυρωπού". 
Τέλος έκανε λόγο για το καλό επίπεδο συνεργασίας που είχε η Αντιπεριφέρεια με όλους τους τοπικούς εμπλεκόμενους με την άρδευση φορείς.

Σε ότι αφορά πάντως τον απολογισμό για τους δύο ταμιευτήρες του νομού ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως σε ότι αφορά τη λίμνη Πλαστήρα η στάθμη της κινήθηκε στο οικολογικό όριο ενώ η στάθμη της λίμνης Σμοκόβου έπεσε αρκετά.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη σύσκεψη η εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για τη φετινή αρδευτική περίοδο για την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως είναι εξίσου δύσκολη με την περυσινή ενώ οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: Πλήρης κάλυψη των αναγκών των αγροτών της Καρδίτσας και ταυτόχρονα μέγιστη εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων.

Η εισήγηση για τη φετινή χρονιά
Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν σχετικά πλούσιος υδρολογικά, με αποτέλεσμα να αναπληρωθεί μέρος των υδάτινων αποθεμάτων, χωρίς όμως η στάθμη των λιμνών να προσεγγίσει τα ανώτατα όρια. Στόχος μας για την προσεχή αρδευτική περίοδο είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, αφήνοντας τους ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία των ταμιευτήρων και επιφανειακών αποδεκτών του Νομού, αλλά κυρίως θα εξασφαλίσουμε την επάρκεια νερού για άρδευση σε μελλοντικές ξηρές περιόδους.
Για τον σχεδιασμό του προγράμματος άρδευσης πρέπει να ληφθούν υπόψη βροχομετρικά και υδρολογικά δεδομένα, το ύψος των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες, η έκταση και οι καλλιέργειες που προβλέπεται να αρδευτούν, ώστε να κάνουμε μια ρεαλιστική πρόβλεψη των υδάτων που θα καταναλωθούν, πάντα με τη λογική της κάλυ-ψης των αναγκών των καλλιεργειών και της εξοικονόμησης νερού για το μέλλον.

1. ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Όπως αναφέρθηκε, ο φετινός χειμώνας ήταν σχετικά πλούσιος υδρολογικά, με αποτέλεσμα να υπάρξει μερική αναπλήρωση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων που καταναλώθηκαν την προηγούμενη αρδευτική περίοδο, ενώ ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στη στάθμη των γεωτρήσεων.
Στη λίμνη Πλαστήρα το διαθέσιμο απόθεμα μέχρι σήμερα είναι περίπου 15.000.000 m³ μεγαλύτερο από την περσινή περίοδο, ενώ αντίθετα στη λίμνη Σμοκόβου το απόθεμα υπολείπεται κατά 13.000.000 m³ από την περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, από την λήξη της περσινής αρδευτικής περιόδου μέχρι σήμερα είχαμε τις παρακάτω τιμές, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και την μέση τιμή πενταετίας:
01-09-2013 έως 06-04-2014 356,08 mm ύψους βροχής
01-09-2014 έως 06-04-2015 510 mm ύψους βροχής
Μέσος όρος τελευταίας πενταετίας 496,8 mm ύψους βροχής

Οι στάθμες των ταμιευτήρων σε σχέση με τις αντίστοιχες στάθμες του περασμένου έτους είναι :
ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΤΑΥΡΩΠΟΥ
Στάθμη την 20-04-2014
789,30 Περιεχόμενο:
334.600.000 m³
Στάθμη την 20-04-2015 790,01 m 350.240.000 m³
Όριο ασφαλείας 784,00 m 223.000.000 m³
Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο 127.240.000 m³

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Στάθμη την 16-04-2014 363,20 m Περιεχόμενο: 153.000.000m³
Στάθμη την 16-04-2015 361,10 m 140.500.000 m³
Όριο ασφαλείας 100.000.000 m³
Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο 40.500.000 m³

2. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 
Για την προσεχή αρδευτική περίοδο οι αρδευόμενες εκτάσεις αναμένεται να τροποποιηθούν σε σχέση με τα περσινά δεδομένα με σαφή τάση μείωσης της καλλιέργειας βάμβακος και αραβοσίτου και αύξηση της καλλιέργειας σιτηρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κατανομή των αρδεύσιμων καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως ε-ξής:
• Βαμβάκι 410.000 στρέμματα (το 2014 καλλιεργήθηκαν περίπου 480.000 στρέμματα )
• Αραβόσιτος 45.000 στρέμματα (το 2013 καλλιεργήθηκαν περίπου 50.000 στρέμματα)
• Μηδική 75.000 στρέμματα (περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα)
• Καπνά Βιρτζίνια 10.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)
• Βιομηχανική ντομάτα 5.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)
• Κηπευτικά 16.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)

Οι παραπάνω εκτάσεις εκτιμήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω παραμέτρους:
• Τις χαμηλές τιμές και ζήτηση βαμβακιού και αραβοσίτου κατά την περσινή περίοδο
• Τις υψηλές τιμές και την υψηλή ζήτηση σκληρού σιταριού κατά την περσινή περίοδο

3. ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού αρδεύονται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες Ταυρωπού και Σμοκόβου και από τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στον παρακάτω πίνακα γίνεται εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων ανά πηγή υδροληψίας για την προσεχή αρδευτική περίοδο.
1. Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εντός δικτύου 92.000 στρέμματα
2. Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εκτός δικτύου 170.000 στρέμματα
3. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, κλειστό δίκτυο 33.000 στρέμματα
4. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, εκτός κλειστού δικτύου 100.000 στρέμματα
5. Από κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις 150.000 στρέμματα

4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ
Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, της ΔΕΗ, της ΔΕΒ, των ΤΟΕΒ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων υπηρεσιών, καθώς και την εκτίμηση για τις αρδευόμενες εκτάσεις ανά καλλιέργεια και τα αποθέματα του ταμιευτήρα Πλαστήρα, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα άρδευσης και έγινε μια πρόβλεψη των εκροών για την αρδευτική περίοδο. Επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σενάριο εκροών σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την οψιμότητα των καλλιεργειών και την παραδοχή ότι οι καιρικές συνθήκες την προσεχή αρδευτική περίοδο θα είναι οι κανονικές για την περιοχή μας. Στην περίπτωση που θα επικρατήσουν ξηροθερμικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, λίβας, πλήρης ανομβρία κλπ), είναι αυτονόητο ότι οι εκροές από τους ταμιευτήρες θα προσαρμοστούν προς τα πάνω, ανάλογα και με τα διαθέσιμα αποθέματα.
Αντίθετα, στην περίπτωση που οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες των αναμενομένων, οι εκροές θα προσαρμοστούν ανάλογα προς τα κάτω.

Για τον ταμιευτήρα Σμοκόβου θα τηρηθεί η εισήγηση του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας ο οποίος είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου Σμοκόβου.

Έναρξη – Λήξη αρδευτικής περιόδου
Λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων του Απριλίου, η σπορά γίνεται όψιμη και για το λόγο αυτό ως έναρξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 10η Μαΐου με απόκλιση ±10 ημέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την περίοδο εκείνη και με την εποχή της σποράς. Θα ληφθεί μέριμνα για προφυτρωτικά ποτίσματα, εφόσον απαιτηθούν.

Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 20η Αυγού-στου με απόκλιση ±5 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη τη περίοδο και ανάλογα με την κατάσταση των καλλιεργειών (πρώιμες ή όψιμες).

Για την χρονική περίοδο από την 21η Αυγούστου μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου, προτείνεται να υπάρχει μια μικρή παροχή η οποία εκτιμούμε ότι πρέπει να κυμαίνεται σε 100.000 έως 300.000 m³/ημέρα από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αφενός για την διατήρηση της οικολογικής παροχής στους επιφανειακούς αποδέκτες και αφετέρου για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών.
Επισημαίνουμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την διαχείριση των υδάτων είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελ-λάδας.
Σε επίπεδο Νομού, η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει μόνο συντονιστικό ρόλο.
Σε τοπικό επίπεδο τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες και φορείς, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν πλήρη γνώση των υδατικών αναγκών της περιοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και των απαραίτητων παρεμβάσεων για την βελτίωση των συνθηκών για τους αγρότες. Προκειμένου η αρδευτική περίοδος να κυλήσει ομαλά και να ικανοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των καλλιεργειών, είναι απαραίτητη η συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων στη άρδευση στα πλαίσια του άτυπου συντονιστικού οργάνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα νερά των ταμιευτήρων πρέπει να ποτίσουμε το σύνολο των καλλιεργειών και ότι πρέπει να αποταμιεύσουμε νερό για μελλοντικές ξηρές περιόδους.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι το νερό είναι αγαθό το οποίο δεν είναι ανεξάντλητο και προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα απολαμβάνουν τουλάχιστον όσο και εμείς σήμερα, πρέπει να προχω-ρήσουν λύσεις που πραγματικά συμβάλουν στην οικονομία νερού. Ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ) 2014-2020, στην οποία θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των υποδομών του αγροτικού τομέα, θα πρέπει όλοι οι φορείς να προετοιμαστούν κατάλληλα για να διεκδικήσουν έργα μείωσης του κόστους και εκσυγχρονισμού της παραγωγής.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων: 
Φώτης Αλεξάκος Δήμαρχος Καρδίτσας,
Κωτσός Γεώργιος Δήμαρχος Μουζακίου,
Σακελλαρίου Γεώργιος Δήμαρχος Παλαμά,
Τζέλλας Κώστας Αντιδήμαρχος Παλαμά,
Φούντας Γεώργιος Αντιδήμαρχος Μουζακίου,
Αγγελόπουλος Βασίλης Αντιδήμαρχος Σοφάδων,
Μπουραζάς Πέτρος Αντιδήμαρχος Δ. Πλαστήρα,
Ιτούδης Γεώργιος Αντιδήμαρχος Δομοκού,
Χ. Σταμούλης Π.Ε. Καρδίτσας,
Σουλιώτη Γρηγόριος Δ/ντης Υδάτων Θεσσαλίας,
Παπαρίζου Αγορίτσα Γενική Διευθύντρια Αποκεντρωμένης διοίκησης Θ.Στ.Ε, ,
Αγναντόπουλος Βασίλειος ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος,
Σανούδος Ι-ωάννης Τεχν. Σύμβουλος ΤΟΕΒ,
Σπανός Παύλος, Σκαρπέλος Κων/νος 6,7η ζώνη Θεσσαλιώτιδος ,
Τσιμπερούδης Γεώργιος πρόεδρος 5η ζώνης Θεσσαλιώτιδος,
Ρίζος Δημήτριος προϊστάμενος ΔΑΟΚ Π.Ε. Φθιώτιδας,
Αλεξίου Δημήτριος τμ ΦΖΠ Δ-ΔΟΚ ΠΕ Φθιώτιδας,
Κατσικά Ευαγγελία ΔΑΟΚ Π.Ε. Φθιώτιδας,
Στάλιας Θεοδόσης Δ/ντης ΥΗΣ Λ. Πλαστήρα,
Μασούρας Ηρακλής Δ/ντης ΤΟΕΒ Σελλάνων,
Μπαλαμώτης Ιωάννης Περιφέρεια Θεσσαλίας,
Κίσσα Μαρία Περιφέρεια Θεσσαλίας,
Μιχόπουλος Παναγιώτης Δ.Α.Ο. Κ.Π.Ε. Καρδίτσας,
Μπάρας Κων/νος ΤΟΕΒ Ταυρωπού,
Κωνσταντής Δημήτριος ΚΕΨΕ Θεσσαλίας.