Κυριακή 30 Απριλίου 2017

30 Απριλίου του 1954: Μεγάλος σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στους Σοφάδες

Στις 30 Απριλίου του 1954, καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.
Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 km και είχε επίκεντροτη θέση Κομμένο Τζαμί 3 χλμ. μακρύτερα από το χωριό Τσιόμπα, κοντά στο σημερινό Νέο Μοναστήρι (Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης:Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται στο χωριό Γεφύρια Καρδίτσας).
Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές βλάβες στους νομούς, Καρδίτσας, Φθιώτιδας (χωριών επαρχίας Δομοκού και του Θεσσαλικού κάμπου) Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Ευρυτανίας.
Κατέρρευσαν 6.599 σπίτια ενώ 9.154 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 12.920 ελαφρές, είχε δε 25 νεκρούς και 157 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες βλάβες και ανθρώπινες απώλειες παρατηρήθηκαν σε οικισμούς επί παχεών, κορεσμένων σε νερό χαλαρών αποθέσεων και ελωδών περιοχών.

Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα καταστράφηκαν το 32 και 18% των κτισμάτων, αντίστοιχα. Στις Σοφάδες, οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.
Από το σεισμό αυτό καταστράφηκαν ολοσχερώς τα χωριά Τσόμπα και Μπεκριλέρ της επαρχίας Δομοκού, η οποία πλήγηκε πάρα πολύ σοβαρά. Τεράστιες ζημιές υπέστησαν σπίτια στα γειτονικά χωριά Σοφιάδα, Εκκάρα, Βαρδαλή κλπ. αλλά και όλα τα χωριά της περιοχής του Δομοκού, τα παραλίμνια χωριά της Ξυνιάδας και του λεκανοπεδίου της Μελιταίας.
Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένα φαινόμενα ρευστοποιήσεων στην πεδιάδα της Καρδίτσας και την πεδιάδα της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, ακόμα δε και στον Βόλο, σε απόσταση 50 χλμ.
Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στις Σοφάδες, την Πασχαλίτσα, το Νέο Ικόνιο, το Ασημοχώρι, την Εκκάρα και την Άνω Αγόριανη. Παρατηρήθηκαν εδαφικές διαρρήξεις σε διάφορα μέρη με σημαντικότερη αυτή στην Εκκάρα, η οποία είχε μήκος 5 km.

Η εδαφική αυτή διάρρηξη έκοψε τη σιδηροδρομική γραμμή η οποία, λόγω συνεχιζόμενων (αργών) μετατοπίσεων, χρειαζόταν επισκευές επί μία εβδομάδα μετά το σεισμό. Η σιδηροδρομική γραμμή κόπηκε επίσης στις Βελεσιώτες από μικρότερη εδαφική διάρρηξη.
Ακολούθησε μετασεισμική ακολουθία με μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 5.7R στις 4 Μαΐου. Η ημέρα του μεγάλου και καταστρεπτικού αυτού σεισμού, αναφέρεται συχνά από τους παλαιοτέρους, που την έζησαν εντονότατα, ως αποφράδα ημέρα για την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας.
Την επομένη του σεισμού έφτασαν στην περιοχή αυτοκίνητα του στρατού με μηχανικούς στρατιωτικούς, στρατιώτες κι ένα λοχαγό διοικητή που εγκαταστάθηκε στο Θαυμακό και σε κάθε χωριό πήγε και μια ή δυο μπουλντόζες του στρατού, για να γκρεμίζουν τα ετοιμόρροπα κι επικίνδυνα σπίτια.

Την ίδια κιόλας μέρα οι μηχανικοί άρχισαν να επιθεωρούν και να καταγράφουν τα κτίρια. Όσων γκρεμίστηκαν τα σπίτια η κυβέρνηση έδωσε στεγαστικό δάνειο 20.000 δρχ. και εμπειροτέχνες εργολάβοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας ήρθαν και ανέλαβαν το χτίσιμο των αντισεισμικών σπιτιών, που είχαν όλα δύο δωμάτια κι ένα διάδρομο. Μερικά απ' αυτά χτίστηκαν με πέτρα κι άλλα με τούβλα.
Τα χωριά Τσιόμπα και Μπεκριλέρ έχουν ισοπεδωθεί, οι κάτοικοί τους μένουν χωρίς σπίτια και για δύο χρόνια ζουν σε σκηνές ως το 1956 όταν το κράτος δίνει εργολαβία την κατασκευή σπιτιών στην σημερινή τοποθεσία του χωριού Νέο Μοναστήρι, κάτω από το αρχαίο κάστρο της Πρόερνας.
Οι Νέομοναστηριώτες κάνουν τότε πρόταση στα γύρω χωριά να ενωθούν και να εγκατασταθούν όλοι μαζί στην νέα θέση κοντά στο δημόσιο δρόμο.
Οι κάτοικοι των γύρω χωριών αρνούνται μη βλέποντας ότι σε λίγα χρόνια τα χωριά τους θα συρρικνώνονταν κι έτσι χάνεται η ευκαιρία για την δημιουργία μιας σύγχρονης νέας κωμόπολης. Δεν το βάζουν κάτω καταφέρνουν μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουν ένα χωριό πρότυπο στη επαρχία Δομοκού.

Το παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο είναι από την επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές σε Σοφάδες και Φάρσαλα του Στρατάρχη Παπάγου το 1954


πηγή


Πατατοκαλλιέργεια στην Ιτέα

Στροφή στην καλλιέργεια πατάτας κάνουν αγρότες της περιοχής μας, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο εισόδημα, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία του διανύουμε.
Ήδη έχουν φυτέψει 260 στρέμματα με δύο ποικιλίες πατάτας, πρώιμες και συγκεκριμένα:
-τη VELOX που είναι Γερμανικής προέλευσης και ενδείκνυται για τηγάνισμα και
-τη CHARLOTTE (baby) που προέρχεται από τη Σκωτία και προορίζεται για Gourmet πιάτα!
Να αναφέρουμε πως η καλλιέργεια πατάτας δεν είναι εύκολη.
Εάν όμως επιτευχθεί ο στόχος και αποδώσει 3-4 τόνους το στρέμμα, τότε τα έσοδα μπορούν να φτάσουν έως και τα 800 ευρώ το στρέμμα.

Για τη στροφή στην καλλιέργεια της πατάτας μίλησε ένας από τους 10 παραγωγούς, γνωστός συνεταιριστής και συγχωριανός μας, Βασίλης Γιαννάκος.
«Η μόνιμη καλλιέργεια βαμβακιού κρίνεται πλέον ασύμφορη, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής, αφού πλέον δεν υπολογίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι στραφήκαμε στην πατατοκαλλιέργεια» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έχουν υπογράψει συμβάσεις με επιχειρηματίες της περιοχής (προς 20 λεπτά το κιλό), οι οποίοι και  θα απορροφήσουν όλη την παραγωγή.
Μάλιστα στα Ορφανά Καρδίτσας έχει κατασκευαστεί  διαλογητήριο – συσκευαστήριο, από όπου και θα διοχετεύεται το προϊόν στην αγορά της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Βασίλης Γιαννάκος σημείωσε πως το όλο εγχείρημα θα βοηθήσει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και στα αγροκτήματα, αλλά και στο συσκευαστήριο.
Αποκάλυψε δε, πως επόμενος στόχος των επιχειρηματιών, είναι να κυκλοφορήσει συσκευασμένη φρεσκοκομμένη πατάτα.

Η καλλιέργεια  
Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται σε δύο περιόδους:
Eαρινή (ανοιξιάτικη) καλλιέργεια:
H φύτευση γίνεται το Φεβρουάριο και η συγκομιδή ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Φθινοπωρινή (χειµερινή) καλλιέργεια:
Φυτεύεται τον Ιούλιο και η συγκομιδή γίνεται το Νοέμβριο.
Οι παραγωγοί της Καρδίτσας ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν και τις δύο περιόδους.
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες.
Η πατάτα ευδοκιμεί σε ελαφρά και βαθιά εδάφη με άφθονη οργανική ουσία και με pH 5 έως 6,5.
Στα παραπάνω εδάφη είναι όχι μόνο παραγωγική αλλά και πολύ νόστιμη.


Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ο Γάμος των γονιών μου...

Οι γάμοι προπολεμικά είχαν κάτι το ξεχωριστό για τους κατοίκους της υπαίθρου χώρας, ήταν σημαδιακό γεγονός τόσο για το ζευγάρι όσο και για τον περίγυρο, συγγενείς και χωριανούς. Κρατούσε τουλάχιστον μια εβδομάδα, από τα προζύμια μέχρι τα στέφανα.
Συμμετείχαν όλοι, μικροί και μεγάλοι. ΄
Όλοι θα δίνανε το κατιτί τους στα έξοδα από μια κουλούρα ξεχωριστό ψωμί, ένα ψητό σφάγιο, μια γαβάθα τυρί κλπ και όλοι ήταν καλεσμένοι.΄Ήταν ένα πάνδημο γεγονός, που συνοδευόταν και από πολύ συναισθηματισμό χαράς και λύπης.
Κλαίγανε όταν έφευγε η νύφη.
Θυμάμαι από ένα γάμο στην ανατολική πλευρά του χωριού μου, τη συγκίνηση και τα δάκρυα που συνόδευαν την έξοδο της νύφης από το σπίτι.
Και μέσα σε αυτή τη συγκίνηση ακούγεται μια φωνή να λέγει:
- "Αφού ν΄ ηθιλιέτι γιατί ν΄ιδουνιέτι κι τώρα καθισιέστι κι κλαίτι". 

Βέβαια κανείς δεν έδωσε σημασία στα λόγια αυτά, ήταν βλέπετε, συνηθισμένη κατάσταση, εκτός από μένα και κάποιους συνομήλικους, που τα ακούγαμε για πρώτη φορά.
Μετά τα προζύμια ακολουθούσε η παρασκευή του ψωμιού, τότε χρειαζότανε πολύ ψωμί, το ευλογημένο αυτό δώρο του Θεού. Την Παρασκευή πριν από το γάμο στο σπίτι της νύφης ετοίμαζαν τα προικιά, ώστε να είναι έτοιμα όταν θα έλθουν οι Βλαμάδες του γαμπρού να τα παραλάβουν, δίδοντας το ανάλογο φιλοδώρημα στις γυναίκες που τα ετοίμασαν. Εδώ γινότανε και κάποια συναλλαγή, ή δίνετε κάτι παραπάνω ή προικιά δεν έχει, όλα ωστόσο τελείωναν μέσα σε χαμόγελα και χαρές.
Παραμονή του γάμου τα γέμιζαν τα τραπέζια με φαγητά, ψητά, άφθονο τσίπουρο και κρασί και το γλέντι κρατούσε μέχρι τα στέφανα την άλλη μέρα.
Ανήμερα στο σπίτι της νύφης γινότανε ο στολισμός αυτής συνοδεία τραγουδιών και ευτράπελων. Αντίστοιχα στο σπίτι του γαμβρού ελάμβανε χώρα το ξύρισμα κλπ. πάλι με χορούς και τραγούδια. Τέλος ακολουθούσαν τα στέφανα και οι μεν του γαμβρού αναχωρούσαν περιχαρείς και τραγουδώντας, οι δε της νύφης περίλυποι κοιτούσαν το άδειο μέρος της νύφης βουβά και με χαμηλωμένο το κεφάλι..
Θυμάμαι από το γάμο της αδελφής μου Μαργαρίτας με τον Ηλία Συμψιρή, συχωρεμένοι τώρα, τον Πατέρα μου συγκινημένο να μου λέγει:
- "Πήγαινε Κώστα με την αδελφή σου στο νέο της σπίτι"...και πήγα και γύρισα περίλυπος.

Αυτά με πολύ λίγα λόγια για τους γάμους τότε και ας έλθουμε στο γάμο των γονιών μου που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα και να γιατί....
Οι γονείς μου ήταν γνήσιοι Σαρακατσαναίοι και από μάνα και από πατέρα.
Η Μάνα μου ήταν από τους Γκαρελαίους, του Πετρίνου που ξεκαλοκαίριαζαν τότε στα Τσεκούρια Βερμίου, κάνα δύο ώρες πεζοπορία πάνω από τη Ζωοδόχο Πηγή του δρόμου Κοζάνης – Βέροιας.
Ο Πατέρας από τους Γαλλαίους που και εκείνοι ξεκαλοκαίριαζαν τότε στη Φτέρη Πιερίων του Νομού Κατερίνης. Η απόσταση μεταξύ τους γύρω στις 12 ώρες πεζοπορία και 12 να γυρίσουν 24.
Ξεκίνησαν οι του γαμπρού από τη Φτέρη καβάλα στα άλογα και μπινέκια, στολισμένα με πλουμιστές μπατανίες και κάτασπρες φλοκάτες και έφθασαν στα Τσεκούρια.
Γλέντησαν όλο το βράδυ και την άλλη μέρα έγιναν τα στέφανα από φερμένο Παπά και το καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Και εδώ προέκυψε πρόβλημα ποιος θα τραβάει το άλογο της νύφης. Κατά το έθιμο αυτός έπρεπε να είναι ο αμέσως μικρότερος αδελφός το γαμβρού, δηλαδή ο μακαρίτης ο μπάρμπα Πέτρος, αλλά ήταν αμετάπειστος.
Τελικά επενέβη ο τσέλιγκας των Γαλλαίων, ο μακαρίτης ο παππούς μου Γεώργιος Γαλλής, ένας άνδρας δύο μέτρα περίπου, και το πρόβλημα λύθηκε. Θέλοντας και μη ο μπάρμπα Πέτρος, τραβώντας το άλογο της νύφης το οδήγησε από τα Τσεκούρια Βερμίου στη Φτέρη Πιερίων γκρινιάζοντας συνεχώς και κατηγορώντας τον αδελφό του:
- "Ο Μήτσιος παντρεύεται κι εγώ τραβάω τη νύφη".
Αυτά όπως μου τα διηγήθηκε η μακαρίτισσα η Μάνα μου.

Κωνσταντίνος Γαλλής


Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Οταν Ανθίζουν Πασχαλιές...

Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης και ο καιρός εναρμονισμένος με την εποχή έχει κάτι λιακάδες απερίγραπτες.

Στην Ιτέα αυτή την εποχή έχουν ανθίσει οι πασχαλιές και σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει και από μία ανθισμένη.
Αυτή την εποχή είναι πραγματικά ανθοστόλιστο όλο το χωριό, οι γειτονιές μοσχοβολούν και οι εικόνες είναι χάρμα οφθαλμών.





Στα σχολεία του Δήμου Παλαμά οι επιτυχόντες άνεργοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Την απόφαση πρόσληψης συνολικά 8 επιτυχόντες στα σχολεία του Δήμου Παλαμά για οκτώ μήνες υπέγραψε σήμερα (Τετάρτη 26/4) ο Δήμαρχος Γιώργος Σακελλαρίου.

Οι 8 άνεργοι των ειδικοτήτων Δ.Ε. Γενικών Καθηκόντων Σχολείων τοποθετούνται σε σχολεία του Δήμου Παλαμά για το επόμενο οκτάμηνο (26/12/2017).


Το µισθολογικό κόστος και οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα καλύπτονται από τον ΟΑΕ∆.

Δείτε τα ονόματα των προσληφθέντων ακολούθως:


     8            Μπίτου              Αικατερίνη           Χρήστου



πηγή: karditsalive.net



Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο πιο …μεγάλος Πρωταθλητής

«Αειθαλής»…
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΙΦΟΥΛΗΣ σε ένα ξέσπασμα είχε πει στους συμπαίκτες του στον ΕΝΙΠΠΕΑ ΙΤΕΑΣ

- «Ρε εσείς θέλετε να με κάνετε να σταματήσω την μπάλα από τώρα;»

Τα χρόνια πέρασαν και την μπάλα δεν την σταμάτησε.
Φέτος στα.. 58 του οδηγεί τους κυανόλευκους στην Β΄ ΕΠΣΚ.
Είναι ο πιο «μεγάλος» Πρωταθλητής στο Τοπικό Ποδόσφαιρο.

Ελπίζουμε ούτε αυτή την χρονιά να μην επαναλάβει το «ιστορικό», «Σκέφτομαι μία …σκέψη, να σταματήσω.»

πηγή

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αλλαγή προέδρου στη Δ.Ε.Υ.Α. Παλαμά

Αλλαγή προέδρου στη Δ.Ε.Υ.Α. Παλαμά μετά την αίτηση παραίτησης του Κου Δημητριου Τσιαδήμου για προσωπικούς λόγους την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτηση και να προχωρήσει στην αντικατάστασή του με τον Αναστάσιο Γκαζούνη ο οποίος και ορίστηκε ομόφωνα από το σώμα σε νέο πρόεδρο της ΔΕΥΑ Παλαμά.

Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας θα είναι ανοιχτό πλέον για όλους σε εργάσιμες ώρες και ημέρες

Το προσωρινό Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας κατέθεσε πριν λίγες μέρες αίτημα στον Δήμο Παλαμά για την προοπτική απασχόλησης σε μόνιμη βάση ατόμου του δήμου στο Μουσείο.

Η ανταπόκριση του Δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου ήταν άμεση και έτσι από αύριο Δευτέρα 24 Απριλίου θα υπάρχει άτομο του δήμου και το Μουσείο θα είναι ανοιχτό πλέον σε εργάσιμες ώρες και ημέρες ώστε να δέχεται τούς επισκέπτες απρόσκοπτα.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί τον Δήμαρχο για την άμεση ανταπόκριση και ευελπιστεί να συνεχιστεί η καλή συνεργασία και στο μέλλον.

Η αίτηση που κατατέθηκε απο το Δ.Σ.




Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Παλαμά

Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα, και του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος.
Η απώλειά τους μας γεμίζει θλίψη και οδύνη.

Ο Δήμος Παλαμά εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων. θα μείνουν ήρωες για πάντα στις καρδιές μας.

Τέλος ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.

Ο Δήμαρχος Παλαμά
Γιώργος Σακελλαρίου

Παρατείνεται για άλλα 5 χρόνια η απαγόρευση κυνηγιού στη θέση "Μακροβούνι" του Δήμου Παλαμά

Σε ανανέωση απαγόρευσης θήρας ορισμένου χρόνoυ στην περιοχή Mακροβουνίου περιφέρειας Τ.Κ.Βλοχού και Αγ.Δημητρίου του Δήμου Παλαμά προχώρησε με απόφασή της η Δασάρχης Καρδίτσας Γιαννούλα Πραντσίδου.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση απαγορεύεται η θήρα όλων των θηραμάτων για πέντε έτη και συγκεκριμένα από 2 Αυγούστου 2017 έως 1 Αυγούστου 2022, σε έκταση 6.725,00 στρεμμάτων στη θέση "Μακροβούνι" περιοχής Τ.Κ.Βλοχού και Αγ.Δημητρίου του Δήμου Παλαμά και συγκεκριμένα:

Ανατολικά: Αρδευτικό κανάλι μέχρι συναντήσεως του ποταμού Ενιππέα.

Δυτικά: Συνέχεια αγροτικού δρόμου μέχρι συναντήσεώς του με τον επαρχιακό δρόμο Καρδίτσας-Λάρισας τον οποίο ακολουθεί.

Βόρεια: Με συμβολή του επαρχιακού δρόμου Καρδίτσας-Λάρισας& επαρχιακού δρόμου Αγ.Δημητρίου-Πέτρινου..

Νότια: Με αγροτικό δρόμο-παρυφές Μακροβουνίου.

Η Απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1140/31/3/2017/Τ.Β) και ισχύει για τα κυνηγετκά έτη 2017 έως 2022.

πηγή

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Το Αγροτικό - Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας άνοιξε για το κοινό

Ο Δήμος Παλαμά σε συνεργασία με τον υπό ίδρυση Σύλλογο Φίλων Αγροτικού και Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας άνοιξε τις πόρτες του Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας το 3ήμερο του Πάσχα για το κοινό και κυρίως για τούς ετεροδημότες και τους επισκέπτες της περιοχής μας.

Το Μ. Σάββατο η συνδημότισσά μας αρχαιολόγος Ζέτα Μακρή μίλησε στους επισκέπτες για την Ιστορία της Θεσσαλίας από την αρχή μέχρι και σήμερα.

Εκείνοι με την σειρά τους θαύμασαν τα ιστορικά 4.500 αντικείμενα που στους μεγαλύτερους έφεραν στο μυαλό τους και στην μνήμη τους εικόνες από τα νιάτα τους ενώ οι νεότεροι είδαν αντικείμενα με τα οποία μεγάλωσαν οι γονείς τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος Φωτεινή Καραϊσκου

Επίσης η εκδήλωση με την βοήθεια του Βαγγέλη Παπαβασιλείου μεταδόθηκε live.













Το Σχολείο του χωριού μου

Χωριό χωρίς εκκλησιά και σχολειό δεν θα βρεις όσο και αν ψάξεις.
Ακόμα και οι Σαρακατσαναίοι όσο διατηρούσαν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, το καλοκαίρι στα βουνά έστηναν το σχολειό τους ( εκεί καλλιέργησα κι εγώ τα πρώτα μου γράμματα) δηλαδή μια καλύβα με πάγκους γύρω γύρω για να κάθονται οι μαθητές και να στεγάζεται και ο δάσκαλος.
Τα γράμματα είναι στη φύση του Έλληνα περισσότερο από κάθε άλλα λαό όπου γης - μάθε παιδί μου γράμματα, συνήθης προτροπή των γονιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την αρχαία Ελλάδα ξεκίνησαν η ποίηση (Όμηρος, μέχρι στιγμής αξεπέραστος - ισάξιοι υπάρχουν), η φιλοσοφία (Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης κ.α.), η τραγωδία (Σοφοκλής, Ευριπίδης κ.α.), η κωμωδία (Αριστοφάνης κλπ), η ιστοριογραφία (Θουκυδίδης κλπ), τα μαθηματικά (Πυθαγόρας κ.α.) κλπ.
Το σχολειό του χωριού μου ήταν (δεν υπάρχει πλέον) ένα μονώροφο κτίριο σε επαφή με τον περίβολο της εκκλησιάς μας, όπου ίσως και να ανήκε. Το σχολειό στεγάζονταν στον όροφο και αποτελούνταν από μία μόνο μακρόστενη αίθουσα, στην κεφαλή της οποίας ήταν η έδρα του δάσκαλου με ένα μαυροπίνακα. Ο μαυροπίνακας τότε αποτελούσε, μαζί με το κοντύλι και την πλάκα, το πλέον απαραίτητο εξάρτημα για τη μάθηση των παιδιών..
Μία εξωτερική σκάλα χωρίς κιγκλιδώματα και ένα μικρό μπαλκονάκι οδηγούσε στην αίθουσα.
Κατά την είσοδο και έξοδο, ο δάσκαλος στεκόταν στο μπαλκονάκι και μας προέτρεπε να βαδίζουμε τοίχο τοίχο για να μην πέσουμε. Το ίδιο γινότανε και κατά την εκφώνηση των ποιημάτων μας στις εθνικές επετείους, ο δάσκαλος δίπλα μας για προστασία.
Θυμάμαι με πόσο καμάρι και έξαρση βγαίναμε στο μπαλκόνι να πούμε το ποίημά μας και οι χωριανοί από κάτω να χειροκροτούν καταχαρούμενοι.
Ωραία χρόνια, αν και φτωχά.
Ο πλούτος δε γεμίζει την ψυχή, άλλα τη γεμίζουν και προπαντός η καλλιέργεια αυτής και τα ιδανικά..
Τα σχολικά μας εφόδια ήταν λιγοστά τόσο τα δικά μας όσο και του σχολείου.
Εκτός του μαυροπίνακα, υπήρχε ένας δύο χάρτες και ένα αριθμητήριο για τις πρώτες τάξεις και μία ξυλόσομπα που την τροφοδοτούνταν με καυσόξυλα που έφερναν οι μαθητές εκ περιτροπής.
Από βιβλία θυμάμαι ένα αναγνωστικό, ένα βιβλίο ιστορίας, ένα γεωγραφίας και τίποτε άλλο.
Κατά την τελευταία τάξη κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο με την επιγραφή: ΄Απασα ύλη.
Είχε συμπυκνωμένα όλα τα μαθήματα, χωρίς ωστόσο να είναι στο πρόγραμμα.
Η σίτιση του δασκάλου γινότανε με τη σειρά από τους μαθητές.
Βλέπετε το κράτος ήταν φτωχό και οι αποδοχές των εκπαιδευτικών γλίσχρες, ανεπαρκείς για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Εξ αυτού του λόγου και το νέο σχολείο που κτίστηκε μεταγενέστερα πρόβλεψε και κατασκευή κατοικίας, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ακόμη.
Εκείνο που δεν υπάρχει είναι το έμψυχο, δηλαδή οι μαθητές να γεμίσουν το σχολειό, θύμα και αυτό της αστυφιλίας και του μιμητισμού.
Το σλόγκαν καλύτερα τελευταίος στην πόλη παρά πρώτος στο χωριό υπήρξε καταλυτικό.

Κωνσταντίνος Γαλλής

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Η "Ιτέα Καρδίτσας" εύχεται σε όλους ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!

Ήθελα μες στις χούφτες μου χαρές χιλιάδες να‘χα,
Να τις μοιράσω απλόχερα στους φίλους μου το Πάσχα!
Καλή Ανάσταση εύχομαι στην οικογένειά σας, 
και οι φλόγες των λαμπάδων σας να λάμψουν στην καρδιά σας.




Η "Ιτέα Καρδίτσας" εύχεται σε όλους καλή Ανάσταση και καλά…τσουγκρίσματα!





Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ευχές του Δημάρχου Παλαμά

Εύχομαι
Το φως της Ανάστασης να χαρίσει σε όλους, ελπίδα, αγάπη, αισιοδοξία και αδελφοσύνη.
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να σηματοδοτήσει και την ανάσταση της φοβερά δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.
Χρόνια Πολλά – Χριστός Ανέστη!

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Το Αγροτικό - Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας θα ανοίξει για το κοινό τις ημέρες του Πάσχα

Ο Δήμος Παλαμά σε συνεργασία με τον υπό ίδρυση Σύλλογο Φίλων Αγροτικού και Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας θα ανοίξει τις πόρτες του Μουσείου Ιτέας την Μ. Παρασκευή από τις 11:00 μέχρι τις 14:00, το Μ. Σάββατο από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 και την Δευτέρα του Πάσχα από τις 10:00 μέχρι τις 13:00.
Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για να το γνωρίσουν οι ετεροδημότες και όσα από τα μέλη του Συλλόγου θέλουν καθώς και το κοινό με δωρεάν είσοδο.
Ελάτε να θαυμάσετε τα 4.500 αντικείμενα που στους μεγαλύτερους θα φέρουν στο μυαλό τους εικόνες από τα νιάτα τους και οι νέοι θα δουν αντικείμενα με τα οποία μεγάλωσαν οι γονείς τους.

Επίσης το Μ. Σάββατο στις 12:00 θα παρευρίσκεται στον χώρο και η συνδημότισσα Αρχαιολόγος και ξεναγός Ζέτα Μακρή η οποία θα μας ξεναγήσει εθελοντικά και θα μεταδοθεί live.

Σας περιμένουμε...

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Τα ονόματα των 29 υδρονομέων που προσλήφθηκαν στον Δήμο Παλαμά για την φετινή αρδευτική περίοδο

Ο Δήμαρχος Παλαμά Γ. Σακελλαρίου υπέγραψε την απόφαση για την πρόσληψη 29 υδρονομέων για την φετινή αρδευτική περίοδο στο Δήμο Παλαμά.






Τα ονόματα:

1. Αντωνίου Ηρακλής Ευάγγελος - Αγρόκτημα Παλαμά
2. Πατούνη Ιωάννα Δημήτριος - Αγρόκτημα Παλαμά
3. Τσιάπουλας Χρήστος Κωνσταντίνος - Αγρόκτημα Παλαμά
4. Καραγιώτας Χρήστος Θωμάς - Αγρόκτημα Παλαμά
5. Αντωνίου Ιωάννης Ματθαίος - Αγρόκτημα Παλαμά
6. Μαγαλιός Κων/νος Ελευθέριος - Αγρόκτημα Παλαμά
7. Αρχοντούλης Ηλίας Ιωάννης - Αγρόκτημα Παλαμά
8. Νταβάγγελος Σεραφείμ Κωνσταντίνος - Αγρόκτημα Βλοχού
9. Μαμάτσας Δημήτριος Ιωάννης - Αγρόκτημα Γοργοβιτών
10. Χατζής Δημήτριος Απόστολος - Αγρόκτημα Κοσκινά
11. Λόϊας Επαμεινώνδας Δημήτριος - Αγρόκτημα Ψαθοχώρας
12. Καρακώστα Ιωάννα Χαράλαμπος - Αγρόκτημα Καλυβακίων
13. Σακκάς Αθανάσιος Δημήτριος - Αγρόκτημα Μάρκου
14. Γκουσιάρη Αικατερίνη Κων/νος - Αγρόκτημα Μεταμόρφωσης
15. Μπαντή Ευαγγελή Ιωάννης - Αγρόκτημα Παλαμά
16. Καρράς Νικόλαος Εμμανουήλ - Αγρόκτημα Προαστίου
17. Κατσιαβάρας Παναγιώτης Κων/νος - Αγρόκτημα Προαστίου
18. Καλύβας Ευάγγελος Κων/νος - Αγρόκτημα Αγ.Τριάδας-
19. Κούτρα Ελένη Γεώργιος - Αγρόκτημα Πεδινού
20. Παπαλίτσας Αχιλλεύς Χρήστος - Αγρόκτημα Μαραθέας
21. Χριστοδούλου Χρήστος Βασίλειος - Αγρόκτημα Ιτέας
22. Μακρής Γεώργιος Δημήτριος - Αγρόκτημα Ιτέας
23. Δεμερτζής Νικόλαος Κυριάκος - Αγρόκτημα Συκεώνας
24. Τσερέπης Αθανάσιος Σωτήριος - Αγρόκτημα Αστρίτσας
25. Τσιανάβας Στέφανος Δημήτριος - Αγρόκτημα Φύλλου
26. Πάσχος Ηλίας Βάϊος - Αγρόκτημα Φύλλου
27. Παπακυρίτση Δήμητρα Κων/νος - Αγρόκτημα Αμπελώνα
28. Αδαμόπουλος Νικόλαος Κων/νος - Αγρόκτημα Ορφανών
29. Μπακαβέλος Ευθύμιος Γεώργιος - Αγρόκτημα Πετρίνου


Κυριακή 9 Απριλίου 2017

50.000 ευρώ ο τυχερός από το Φύλλο στο πρακτορείο της Ευαγγελίας Γιαννάκου στην Ιτέα

50.000 ευρώ από το ΛΟΤΤΟ θα εισπράξει ένας τυχερός στο Φύλλο Καρδίτσας μετά την κλήρωση του Σαββάτου 8 Απριλίου.

Ο μοναδικός τυχερός στη δεύτερη κατηγορία αναδείχθηκε από το πρακτορείο Ευαγγελίας Γιαννάκου στην Ιτέα με ένα δελτίο έξι στηλών.

Στην πρώτη κατηγορία συνεχίστηκαν τα τζάκποτ με 930.000 τουλάχιστον να μοιράζονται οι τυχεροί στην επόμενη κλήρωση της Τετάρτης 12 Απριλίου.

Δείτε τους τυχερούς αριθμούς και τα διανεμόμενα κέρδη ανά κατηγορία στην ακόλουθη εικόνα:


πηγή

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τον Δήμο Παλαμά επισκέφτηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Ιωάννης Τσιρώνης

Τον Δήμο Παλαμά επισκέφτηκε την Παρασκευή 7/4 ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Ιωάννης Τσιρώνης παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κας Κατσαβριά και κας Βράντζα.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Παλαμά κος Γιώργος Σακελλαρίου και αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Δήμου αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν προβλήματα του Δήμου που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και παραδόθηκε στον Υπουργό υπόμνημα με τα θέματα αλλά και τις ώριμες μελέτες που έχουν κατατεθεί και αφορούν στον τομέα, με έκκληση προς τον Υπουργό για υποστήριξη εκ μέρους του  έτσι ώστε να μπορέσει ο Δήμος του Παλαμά να υποστηρίξει τον αγροτικό χώρο και τους αγρότες με έργα και δράσεις που αποδεδειγμένα χρειάζονται.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τον κ. Σακελλαρίου το αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, ένα σχέδιο ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας, που ο Δήμος μπορεί να στηρίξει για να φέρει ανάπτυξη στο τόπο.
Ο κος Τσιρώνης συνεχάρη το Δήμο για το πρωτοπόρο αυτό σχέδιο και υποσχέθηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση όλων των ποικίλων δράσεων που προβλέπονται.


Μετά το τέλος της σύσκεψης όλοι οι παρευρισκόμενοι επισκέφτηκαν τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας όπου τους περίμενε αντιπροσωπεία από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Παλαμά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή κο Γούσιο και έγινε παρουσίαση του προγράμματος Lactimed στο οποίο συμμετέχουν οι εν λόγω φορείς και αφορά στην παραγωγή και διανομή τοπικών και καινοτόμων μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ παράλληλα έγινε και ξενάγηση στο χώρο των 340 στρεμμάτων και των κτιρίων.


Μετά το τέλος της παρουσίασης και της συζήτησης και με την υποστήριξη που υποσχέθηκε εκ μέρους του ο Υπουργός, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ως Δήμος τον σχεδιασμό μας για τον αγροτικό τομέα.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τα νήπια της Ιτέας τραγούδησαν τα "κάλαντα του Λαζάρου"

Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα "κάλαντα του Λαζάρου".
Τα κάλαντα ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές "Λαζαρίνες" να τραγουδούν και να αναγγέλλουν τη χαρμόσυνη εορτή.
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Σήμερα βγήκαν και τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Ιτέας μαζί με τις δασκάλες τους και τραγούδησαν τα "κάλαντα του Λαζάρου" σε όλα τα καταστήματα, ώστε με το χρηματικό ποσό που μάζεψαν να αγοράσουν έναν Υπολογιστή.

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.
Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη,
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε,
δώστε μας και μας να σας χαρούμε.










Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Χρόνια πολλά και καλή πρόοδο στον Θεοδόση σας!!!

Στιγμές από τη γιορτή των γενεθλίων του μικρού τους Θεοδόση που διοργάνωσαν για εκείνον μοιράστηκαν με τους φίλους τους χθες το απόγευμα στο καφέ "Λόφος" ο Βασίλης Γιαννάκος και η Βάσω Μπίκα με την τούρτα να κλέβει την παράσταση.

Ο μικρός Θεοδόσης γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια, μεγαλώνοντας την οικογένειά τους και τις καρδιές τους!
Αυτό το μικρό αγόρι είναι λαμπερό σαν τον ήλιο.

Χρόνια πολλά και καλή πρόοδο στον Θεοδόση σας!!!






Ομιλία με θέμα ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παλαμά διοργάνωσε την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 και ώρα 17:00μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Ιτέας, ομιλία με θέμα:
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Ομιλητές:
Μπέζας Δημήτριος
Ειδικός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β΄ ΕΣΥ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ

Γκαντούνα Αικατερίνη
Επισκέπτρια Υγείας ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑ