Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Δωρεάν χορήγηση βιβλίων και εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων από τον ΟΑΕΔ

Με απόφαση της υπουργού και του υφυπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και Κωνσταντίνου Μπάρκα, ξεκινά, για πρώτη φορά, η χορήγηση δωρεάν βιβλίων και εισιτηρίων θεατρικών παραστάσεων από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων και εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι εργαζόμενοι με 50 ημέρες ασφάλισης και οι μητέρες σε ειδική παροχή προστασίας μητρότητας κατά το 2018, αλλά και οι άνεργοι με τουλάχιστον 50 ημέρες επιδότηση ανεργίας ή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 4 μήνες.

Η διάθεση των επιταγών για την αγορά βιβλίων σε 150.000 δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός του 2019. Τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων θα διατεθούν σε 200.000 δικαιούχους και θα ισχύουν για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2019-2020.

Για τον καθορισμό του τρόπου μοριοδότησης, θα εκδοθεί πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα των δικαιούχων.

«Η ανοικτή πρόσβαση στον πολιτισμό είναι δικαίωμα όλων και κοινό αγαθό και αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια για την πολύπλευρη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.







Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας και η ομάδα του Κέντρου υγείας Παλαμά πραγματοποίησαν εμβολιασμό κατά του Τετάνου

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας και η ομάδα του Κέντρου υγείας Παλαμά την Πέμπτη 23 Μαϊου 2019 πραγματοποίησαν εμβολιασμό κατά του Τετάνου.
Ο εμβολιασμός άρχισε στις 9:00 πμ και τελείωσε αργά το μεσημέρι.
Εμβολιάσθηκαν 41 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Το Δ.Σ του συλλόγου ευχαριστεί την κυρία Κωνσταντίνα Τσέλιου ειδικός οικογενειακός ιατρός, την κυρία Σοφία Αρχοντούλη κοινωνική λειτουργό, τον κύριο Βαγγέλη Κρομμύδα επισκέπτη δημόσιας υγείας, καθώς και όλους που συμμετείχαν στον εμβολιασμό.

Με τιμή










Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Όλοι οι χάρτες των εκλογών από τη μεταπολίτευση

Το 16ο κάλεσμα στις κάλπες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρας μας θα βιώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές του ’74 μέχρι και τις πιο πρόσφατες του 2012, το εκλογικό σώμα έχει πάρει μέρος σε 15 βουλευτικές εκλογικές διαδικασίες με σκοπό να αναδείξει τους αιρετούς αντιπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζοντας μόνο πρόσφατα τον εκλογικό χάρτη με διαφορετικό από τα συνηθισμένα δύο χρώματα...

Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Παρατηρώντας κανείς την εκλογική γεωγραφία της χώρας όπως διαμορφώθηκε σε όλες τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις, εύλογα συμπεραίνει πως από τις 15 βουλευτικές εκλογικές διαδικασίες δύο είναι τα χρώματα και αντιστοίχως τα κόμματα που έχουν μονοπωλήσει τις πρωτιές. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) νίκησε 9 φορές και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) τις άλλες 6. Βέβαια, η ΝΔ μόνο τις 4 φορές κέρδισε μαζί με την πρωτιά και την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όποτε ήρθε πρώτο, διέθετε περισσότερες από 150 έδρες στη Βουλή.
Πέραν των λοιπών στατιστικών όμως εκπληκτικότερο παρουσιάζεται το γεγονός πως από το 1974 μέχρι και σήμερα, οι περισσότεροι διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου εμφανίζουν, τις περισσότερες φορές το ίδιο επώνυμο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την άποψη πως ζούμε σε μια χώρα που η ρητορική δεινότητα και η πολιτική ικανότητα είναι κληρονομική…

1. 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1974 – ΝΔ


Ο «απελευθερωτής» πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής

Μετά από δέκα χρόνια προσέρχονται εκ νέου οι Έλληνες στις κάλπες. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη μέρα, ως πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, το κόμμα του εγγυητή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σαρώνει στις εκλογές λαμβάνοντας σχεδόν το 55% και μοναδικό στην ελληνική πολιτική ιστορία αριθμό ψήφων (219 έδρες). Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Ένωση Κέντρου του Γεώργιου Μαύρου και τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νομιμοποιημένο ΚΚΕ συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές από το 1936.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 54,37% - 219 έδρες
ΕΚΝΔ (Ένωση Κέντρου / Νέες Δυνάμεις): 20,42% - 60 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 13,58% - 13 έδρες
Ενωμένη Αριστερά: 9,47% - 8 έδρες


2. 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1977 – ΝΔ


Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει αλλά ο Καραμανλής επανεκλέγεται

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κερδίζει ξανά τις εκλογές, σαφώς όμως αποδυναμωμένη σε ψήφους και έδρες. Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου καταποντίζεται, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με θεαματικά αυξημένες δυνάμεις (25% και 93 έδρες) σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων εκλογών. Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κατεβαίνει ανεξάρτητο και φτάνει σχεδόν στο 10%, ενώ η Συμμαχία Αριστερών και Προοδευτικών δυνάμεων του Ηλία Ηλιού εκλέγει μόνο 2 βουλευτές αφού συγκεντρώνει το 2.72%. Σε εκείνες τις εκλογές την εμφάνισή τους κάνουν και δυο πρωταγωνιστές της Αποστασίας του ’65, ο Στέφανος Στεφανόπουλος με την Εθνική Παράταξη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το Κόμμα Νεοφιλελευθέρων. Η Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές είναι για πρώτη φορά επτακομματική διεκδικώντας το ρεκόρ πολυφωνίας.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 41,84% - 171 έδρες
ΠΑΣΟΚ : 25,34% - 93 έδρες
Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου : 11,95% - 16 έδρες
ΚΚΕ: : 9,36% - 11 έδρες
Εθνική Παράταξις : 6,82% - 5 έδρες
Συμμαχία : 2,72% - 2 έδρες
Νεοφιλελεύθεροι : 1,08% - 2 έδρες


3. 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1981 – ΠΑΣΟΚ


Ο πρωθυπουργός της «Αλλαγής»

Ιστορικός θρίαμβος χαρακτηρίστηκε το '81 η επιτυχία του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ που ανέβηκε συγκεντρώνοντας το 48.07% και αποκτώντας 172 έδρες. Ο Κ. Καραμανλής έχει ήδη κατέβει από το άρμα της ΝΔ, αφήνοντας τον Γεώργιο Ράλλη εύκολη λεία στην καταιγίδα της «αλλαγής». Ο Ανδρέας, εκφραστής των οραμάτων του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σπάει την παράδοση των σύντομων μέχρι τότε κεντροαριστερών παρενθέσεων, διαμορφώνοντας ένα νέο χρωματισμό στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Από εκείνες τις εκλογές παγιώνεται το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με τρίτο πόλο την Αριστερά, η οποία εκπροσωπείται στη Βουλή από το ΚΚΕ. Τα Πρόκειται για την πιο φτωχή αντιπροσώπευση δυνάμεων στη μεταπολιτευτική Βουλή, με μόνο 3 κόμματα να καταλαμβάνουν όλα τα έδρανα, αφού τα αποτελέσματα έβγαλαν εκτός μάχης και Κοινοβουλίου το ΚΚΕ εσωτερικού, την ΕΔΗΚ, το ΚΟΔΗΣΟ και το Κόμμα Προοδευτικών του Σπ. Μαρκεζίνη.

Αποτελέσματα
ΠΑΣΟΚ : 48,07% - 172 έδρες
ΝΔ: 35,86% - 115 έδρες
ΚΚΕ : 10,93% - 13 έδρες


4. 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 1985 – ΠΑΣΟΚ


Ο Αντρέας συνεχίζει να εμπνέει

Δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ σημειώνεται στις επόμενες εκλογές αφού με το 46% που συγκεντρώνει όλοι κάνουν λόγο για άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  Παρόλα αυτά άνοδο σημειώνει και η ΝΔ – υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πλέον– αφού ανεβάζει τη δύναμή της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (41%). Τα δυο κομμουνιστικά κόμματα (ΚΚΕ και ΚΚΕ εσ.) είναι εκείνα που συμπληρώνουν τη Βουλή, ενώ η ακροδεξιά σβήνει στην Ελλάδα, μια δεκαετία μετά τη μεταπολίτευση, με την ΕΠΕΝ του Χρύσανθου Δημητριάδη να περιορίζεται στις 38.000 ψήφους και στο 0,60%, μένοντας φυσικά εκτός Κοινοβουλίου.

Αποτελέσματα
ΠΑΣΟΚ: 45,82% - 161 έδρες
ΝΔ : 40,85% - 126 έδρες
ΚΚΕ : 9,89% - 12 έδρες
ΚΚΕ(εσ.) : 1,84% - 1 έδρα


5. 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 1989 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)


Τα σκάνδαλα κοστίζουν ακριβά

Μετά το μακρύ δεκάμηνο της ακυβερνησίας και των 3 συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, το εκλογικό σώμα γυρίζει για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ τιμωρώντας το για τα σκάνδαλα της εποχής. Η ΝΔ αναδεικνύεται μεν πρώτο κόμμα, χωρίς όμως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού διαθέτει μόνο 145 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ενωμένη – για πρώτη φορά μετά το ’74 – Αριστερά (ως Συνασπισμός), φτάνοντας το 13,1% και τις 28 έδρες. Η μουσουλμανική μειονότητα εκλέγει για πρώτη φορά ανεξάρτητο βουλευτή (στο νομό Ροδόπης). Η ΝΔ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, με πρώτο μέλημα την περιβόητη «κάθαρση» και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε δίκη.

Αποτελέσματα
ΝΔ : 44,3% - 145 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 39,1% - 125 έδρες
Συνασπισμός : 13,1% - 28 έδρες
ΔΗΑΝΑ (Δημορατική Ανανέωση ) : 1% - 1 έδρα
Εμπιστοσύνη(Ν. Ροδόπης): 0,5% - 1 έδρα


6. 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1989 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)


Η ΝΔ, υπό τον Κ. Μητσοτάκη, προ των πυλών...

Τέσσερις μήνες μετά τη σύμπραξη ΝΔ και Αριστεράς, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της στο 46,19%, χωρίς και πάλι να είναι αρκετό για να ανέβει στον πρωθυπουργικό θώκο ο Κ. Μητσοτάκης, αφού το κόμμα φτάνει μέχρι τις 148 έδρες. Ο Συνασπισμός χάνει 2% από τη δύναμή του, ποσοστό που σχεδόν ατόφιο μεταφέρεται στο ΠΑΣΟΚ (40,67%). Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Μαρίνα Δίζη, υποψήφια των Οικολόγων Εναλλακτικών στην Α' Αθήνας, εκλέγεται βουλευτής. Η αδυναμία της ΝΔ για αυτοδυναμία, οδηγεί στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Ρεκόρ σε αυτές στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 1989 σημειώνει η πόλωση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η οποία φτάνοντας στο μεγαλύτερο ποσοστό της, καταγράφεται στο 86,86%.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 46,19% - 148 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 40,67% - 128 έδρες
Συνασπισμός: 10,97% - 21 έδρες
Οικολόγοι Εναλλακτικοί: 0,58% - 1 έδρα
Εμπιστοσύνη(Ν. Ροδόπης): 0,38% - 1 έδρα
Ανεξάρτητοι (ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στο Ν. Λευκάδας): 0,34% - 1 έδρα


7. 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1990 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)


Η μεγάλη νύχτα του Κατσίκη

Σε τρίτη συνεχόμενη αναμέτρηση, 4 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία της οικουμενικής κυβέρνησης, συμμετέχει το εκλογικό σώμα της χώρας. Η ΝΔ συγκεντρώνοντας το 46,89%, και εκλέγει 150 βουλευτές. Μέσα στη νύχτα γίνονται 151 με την προσθήκη του εκλεγμένου με την ΔΗΑΝΑ στο Υπόλοιπο Αττικής, Θεόδωρου Κατσίκη, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα προσχώρησε επισήμως στη ΝΔ. Έτσι λοιπόν, μετά από 3 συνεχόμενες αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός. Οι Οικολόγοι εκλέγουν και πάλι έναν βουλευτή, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Θράκης κάνουν τους δικούς τους δυο. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς στην τελευταία κοινή του κάθοδο σε εκλογές, μένει στο 10,28% με 19 έδρες.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 46,89% - 150 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 38,61% - 123 έδρες
Συνασπισμός : 10,28% - 19 έδρες
Συν/μοι ΠΑΣΟΚ & ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (για τις μονοεδρικές): 1,02% - 4 έδρες
Οικολόγοι Εναλλακτικοί: 0.77% - 1 έδρα
Εμπιστοσύνη/ Πεπρωμένο(Ν. Ροδόπης & Ν. Ξάνθης): 0,70% - 2 έδρες
ΔΗΑΝΑ( Δημορατική Ανανέωση ): 0,67% - 1 έδρα


8. 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1993 – ΠΑΣΟΚ


Η εκδίκηση του Αντρέα

Τρεις μήνες μετά την ίδρυση από τον Αντώνη Σαμαρά της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ) και ένα μήνα μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Συμπιλίδη, που οδήγησε στην απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Θριαμβευτής της εκλογικής μάχης αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ (47%) με τον Ανδρέα Παπανδρέου να σημειώνει το μεγαλύτερο come back της μεταπολίτευσης. Ο ήδη αθωωμένος από το ειδικό δικαστήριο Ανδρέας, σχηματίζει έτσι την τρίτη και τελευταία του κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία πέφτει 7,5 μονάδες, η ΠΟΛΑΝ εκλέγει 10 βουλευτές, ενώ το ΚΚΕ κατρακυλάει στο χαμηλότερο μεταπολιτευτικό του ποσοστό (4,54%) παρόμοιο με εκείνο των τελευταίων εκλογών της χώρας, πληρώνοντας κυρίως τη σύμπραξη του 1989 με τον Μητσοτάκη. Αξιοσημείωτα της εκλογικής εκείνης περιόδου είναι πως και των δύο αριστερών κομμάτων ηγούνται γυναίκες: η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ) και η Μαρία Δαμανάκη (ΣΥΝ). Εκείνη τη χρονιά μπαίνει για πρώτη φορά το πλαφόν του 3% πανελλαδικά ως προϋπόθεση για την είσοδο στη Βουλή.

Αποτελέσματα
ΠΑΣΟΚ: 46,88% - 170 έδρες
ΝΔ: 39,30% - 111 έδρες
ΠΟΛΑΝ: 4,88% - 10 έδρες
ΚΚΕ: 4,54% - 9 έδρες


9. 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1996 – ΠΑΣΟΚ


Το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κ. Σημίτη

Οχτώ μήνες μετά την διαδοχή του ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη και τρεις μήνες μετά το θάνατο του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η χώρα οδηγείται και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ακόμα μια νίκη και μάλιστα συνεχόμενη, αφήνοντας 3 μονάδες πίσω τη Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Έβερτ. Το ΚΚΕ αρχίζει ανακτά τις δυνάμεις του συγκεντρώνοντας 5,61%, ενώ δυναμικά επανέρχεται και ο Συνασπισμός με 5,12% και 10 έδρες. Το ΔΗΚΚΙ του αποχωρήσαντα από το ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσοβόλα μπαίνει και αυτό στη Βουλή με 4,43% και 9 βουλευτές. Το εκλογικό θρίλερ της περιόδου παρακολουθεί η Πολιτική Άνοιξη και ο Αντώνης Σαμαράς που λίγες δεκάδες ψήφους, 0,06%, δεν συγκεντρώνει εντέλει το 3% με αποτέλεσμα να μείνει εκτός παιχνιδιού και Κοινοβουλίου.

Αποτελέσματα
ΠΑΣΟΚ: 41,49% - 162 έδρες
ΝΔ: 38,12% - 108 έδρες
ΚΚΕ: 5,61% - 11 έδρες
Συνασπισμός: 5,12% - 10 έδρες
ΔΗΚΚΙ (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα): 4,43% - 9 έδρες


10. 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2000 – ΠΑΣΟΚ


Το θρίλερ της μεταπολίτευσης

Τη μικρότερη σε διαφορά αλλά τη μεγαλύτερη σε αγωνία και ανατροπές αποτέλεσε η δέκατη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Η βραδιά των εκλογών εξελίσσεται σε θρίλερ, επιβιώσαν πρωταγωνιστής του οποίου αναδεικνύεται τελικά το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης. Μόλις μια ποσοστιαία μονάδα και 72.400 ψήφοι χωρίζουν τα δυο μεγάλα κόμματα. Με τα πρώτα αποτελέσματα και για 4 περίπου ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Νέα Δημοκρατία, με τον Κ. Καραμανλή, φαίνεται να προηγείται, γεγονός που ανατρέπεται όταν φτάνουν τα αποτελέσματα των μεγάλων αστικών κέντρων και της Β' Αθηνών, τα οποία γέρνουν την πλάστιγγα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Την πρώτη αυτή εκλογική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή συνόδεψε και το - μοναδικό μέχρι σήμερα στα κοινοβουλευτικά χρονικά - unfair να μην συγχαρεί τον αντίπαλό του, Κ. Σημίτη, για τη νίκη του. Στο μεταπολιτευτικό αυτό θρίλερ, σταθερό παρέμεινε το ΚΚΕ με ποσοστό 5,52%, ενώ πτωτικές τάσεις σημείωσε ο Συνασπισμός που πέρασε οριακά το 3% εκλέγοντας 6 βουλευτές. Αντίθετα το ΔΗΚΚΙ συγκεντρώνοντας το 2.69% δεν καταφέρνει μπει στη Βουλή.

Αποτελέσματα
ΠΑΣΟΚ: 43,79% - 158 έδρες
ΝΔ : 42,74% - 125 έδρες
ΚΚΕ: 5,52% - 11 έδρες
Συνασπισμός: 3,20 % - 6 έδρες


11. 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 – ΝΔ


Καραμανλής 24 χρόνια μετά

Ακόμα 4 χρόνια χρειάστηκε να περιμένει ο Κώστας Καραμανλής για να γίνει πρωθυπουργός κατακτώντας το 2004 τον πρωθυπουργικό θώκο με μεγάλη άνεση. Με την δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο ναδίρ - οι δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για διψήφιους αριθμούς να καθορίζουν την διαφορά - και την οικονομία να βρίσκεται σε αδιέξοδο,  δυο μήνες πριν τις εκλογές, ο Κώστας Σημίτης αποφασίζει να παραχωρήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ενθουσιασμός βέβαια αποδεικνύεται πως συγκρατεί την ήττα του ΠΑΣΟΚ σε λογικά πλαίσια. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 14 χρόνων (45,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ το δικό του χαμηλότερο στην ίδια περίοδο (40,5%) και ο Κώστας Καραμανλής γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο (5,9%) κερδίζοντας μια έδρα παραπάνω , ενώ ο Συνασπισμός παραμένει σταθερός, οριακά πάνω από το 3%, με 6 βουλευτές. Πρώτη φορά στην εκλογική αρένα ρίχνεται το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, το οποίο όμως μένει εκτός βουλής συγκεντρώνοντας μόνο 2,2%. Ίδια τύχη έχει και το ΔΗΚΚΙ (1,8%), σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο το τέλος της πολιτικής καριέρας του Δ. Τσοβόλα.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 45,4% - 165 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 405% - 117 έδρες
ΚΚΕ: 5,9% - 12 έδρες
Συνασπισμός : 3,3% - 6 έδρες


12. 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 – ΝΔ


Η δεύτερη ευκαιρία του Κώστα Καραμανλή

Λίγες εβδομάδες μετά το πύρινο θρίλες των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής κερδίζει τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφήνοντας 4 σχεδόν μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ, που ακόμα ταλανίζεται από εσωτερικές διαμάχες. Η ΝΔ πέφτει 3,5 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ 2,5, ενώ αντίθετα σημαντική αύξηση καταγράφουν τα αποτελέσματα των δύο αριστερών κομμάτων. Το ΚΚΕ φτάνει στο 8,15% με 22 έδρες και ο Συνασπισμός με 5,04% εκλέγει 14 βουλευτές. Μετά από 30 χρόνια συνεχούς απουσίας από το Κοινοβούλιο - τελευταία παρουσία η Εθνική Παράταξη του Στέφανου Στεφανόπουλου το 1977-  η ακροδεξιά εμφανίζεται και πάλι με το ΛΑΟΣ που φτάνει το 3,8% και τις 10 έδρες.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 41,83% - 152 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 38,10% - 102 έδρες
ΚΚΕ: 8,15% - 22 έδρες
Συνασπισμός: 5,04% - 14 έδρες
ΛΑΟΣ: 3,80% - 10 έδρες


13. 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 – ΠΑΣΟΚ


Λεφτά υπάρχουν - θρίαμβος Γ. Παπανδρέου

Την απόλυτη καθίζηση ζει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας το μικρότερο ποσοστό της ιστορίας της (33,5%), αλλά και για πρώτη φορά στα χρονικά διψήφιο αριθμό εδρών, μόλις 91. Η κοινή γνώμη χαρακτηρίζει αποτυχημένη την δεύτερη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, την ώρα που απλόχερες προεκλογικές υποσχέσεις του Γιώργου φέρνουν έναν ακόμα Παπανδρέου – τον τρίτο – στο πρωθυπουργικό αξίωμα, με αυτοδυναμία 160 εδρών. Η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ, πίσω μόνο από τις 12 του 1981! ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χάνουν λίγο από το ποσοστό τους και από έναν βουλευτή το καθένα (21 και 13 έδρες αντίστοιχα), ενώ ένας ακόμα μεγάλος κερδισμένης της βραδιάς των εκλογών είναι το ΛΑΟΣ που ανεβάζει το ποσοστό του κατά 2% και φτάνει τις 15 έδρες.

Αποτελέσματα
ΠΑΣΟΚ: 43,92% - 160 έδρες
ΝΔ: 33,47% - 91 έδρες
ΚΚΕ: 7,54% - 21 έδρες
ΛΑΟΣ: 5,63% - 15 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 4,60% - 13 έδρες


14. 6 Μαΐου 2012 - ΝΔ (πρώτο κόμμα)


Ο λαός τιμωρεί τα ψέματα

Έχοντας διαψευσθεί πανηγυρικά το «λεφτά υπάρχουν», με φόντο το Αιγαίο και το γραφικό Καστελόριζο, τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγει η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, τον Μάιο του 2012,  εισάγουν για πρώτη φορά στο χάρτη ένα διαφορετικό χρώμα σε μεγάλη έκταση, και στην εγχώρια πολιτική σκηνή ένα διαφορετικό δεύτερο, κόμμα. Στη δεύτερη θέση ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 16,78% και 52 έδρες, μετά την σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 18,85% (108 έδρες). Οι ψηφοφόροι τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ δίνοντας μόνο το 13,18% και 41 έδρες.
Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,11% και 19 έδρες. Στην τρίτη επτακομματική βουλή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, δεν μπαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%. Το ΛΑΟΣ είναι ο μεγάλος ηττημένος της συγκεκριμένης εκλογικής μάχης μένοντας εκτός με ποσοστό  2,90%, την ακροδεξιά εκπροσώπηση αναλαμβάνει πλέον η Χρυσή Αυγή μπαίνοντας για πρώτη φορά στη Βουλή με το αξιοσημείωτο ποσοστό 6,97% και 21 έδρες. Παρόλα αυτά ο σχηματισμός κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής δεν επιτυγχάνεται με αποτέλεσμα να επαναληφθεί το έργο σχεδόν ένα μήνα αργότερα.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 18,85 % - 108 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: 16,78% - 52 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 13, 18% - 41 έδρες
ΑΝΕΛ: 10,61% - 33 έδρες
ΚΚΕ: 8,48% - 26 έδρες
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6,97% - 21 έδρες
ΔΗΜΑΡ: 6,11% -19 έδρες


15. 17 Ιουνίου 2012 – ΝΔ (πρώτο κόμμα)


Ο χάρτης αλλάζει χρώμα

Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, αφού ο σχηματισμός κυβέρνησης αποδείχτηκε αδύνατος, διεξάγονται και πάλι εκλογές στις 17 Ιουνίου του ίδιου έτους. Το σκηνικό όπως και ο χάρτης δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Ο λαός δίνει την πρώτη θέση στη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 29,7%, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 26,9% και 71 έδρες. Η πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται συγκεντρώνοντας ποσοστό 12,3% ενώ στη βουλή παραμένουν οι  Ανεξάρτητοι Έλληνες (7,51%), η Χρυσή Αυγή (6,92%), η Δημοκρατική Αριστερά (6,25%) και τπ Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (4,5%). Μετά τις εκλογές τα κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συγκροτούν την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Αποτελέσματα
ΝΔ: 29,7% - 129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ:  26,9% - 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ:  12,3% - 33 έδρες
ΑΝΕΛ: 7,51%- 20 έδρες
Χρυσή Αυγή: 6,92% - 18 έδρες
ΔΗΜΑΡ: 6,25% - 17 έδρες
ΚΚΕ: 4,50% - 12 έδρες

πηγή



Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η Ιτέα απόψε έβγαλε δήμαρχο...

Με παρουσία πλήθους κόσμου, σε ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Παλαμά Αχιλλέα Καραλή χθες το απόγευμα Πέμπτης στην Ιτέα.
Η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική και συγκινητική δημιουργώντας νικηφόρα ατμόσφαιρα.
Ο Υποψήφιος δήμαρχος κ. Καραλής μίλησε για τις θέσεις του συνδυασμού του και τους βασικούς τομείς ανάπτυξης που προτείνει για τον δήμο Παλαμά και ειδικότερα για την Ιτέα.
Στην συνέχεια παρουσίασε τους υποψηφίους του συνδυασμού του "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΜΑ".
Μια ομάδα συνεργατών με κεντρικό σύνθημα η "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ έχει δύναμη, έχει πρόγραμμα, έχει λόγο και αύριο". Μία ομάδα που με την συνεργασία τους, με αισιοδοξία, πείσμα και αποφασιστικότητα θα δώσει "νέα πορεία" στο δήμο Παλαμά.
Ο κ. Καραλής μίλησε από καρδιάς, ανέλυσε το πρόγραμμά του για τον δήμο και αναλυτικά για την Ιτέα μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, αλλά και πλήθος δημότες που παρακολουθούσαν απ΄έξω.
Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε φανερά συγκινημένος:

"Φίλες και φίλοι,
Πορευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα στην αντιπολίτευση με συνετό, ευγενικό και πολιτισμένο τρόπο. 
Δεν επαναπαυτήκαμε στην ανέξοδη και φθηνή κριτική. Μιλήσαμε με πράξεις και προτάσεις.
Γιατί;;;
Γιατί μπορούμε να προσφέρουμε.
Γιατί μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη.
Γιατί πολύ απλά αυτοί είμαστε.
Πορευτήκαμε και πορευόμαστε κοιτάζοντας μόνο εκεί που θέλουμε να πάμε. Να πάμε το δήμο Παλαμά μπροστά. Γιατί ζούμε καθημερινά τα προβλήματα αυτού του τόπου και θέλουμε να τα επιλύσουμε. Η "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΜΑ" επεδίωξε και επιδιώκει να είναι η συνειδητή σας επιλογή που θα επιφέρει τα θεμέλια της αλλαγής που οραματιζόμαστε και τόσο πολύ χρειαζόμαστε.
Τρείς μέρες πριν τις εκλογές θέλω με ικανοποίηση να δηλώσω ότι είμαι περήφανος που η "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ" κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, που θα αφήσει ένα δυνατό στίγμα στα πεπραγμένα αυτού του τόπου.
Πρέπει να γίνουν πολλά.
Έχουμε τη θέληση, έχουμε τις ικανότητες, έχουμε το όραμα. 
Ρεαλιστικά, οργανωμένα και αποτελεσματικά.
Πρέπει στον τόπο μας να πνεύσει ένας νέος άνεμος. Ένας άνεμος οραματικός. Για τα χωριά μας, για τον Παλαμά. Το οφείλουμε στους δημότες. Είμαι τιμή μου που είμαι υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά.
Η μεγαλειώδης σημερινή συγκέντρωση απόψε δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από κανέναν ότι η "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΜΑ" θα είναι η παράταξη που θα νικήσει στις εκλογές. 
Η Ιτέα απόψε μίλησε...
Η Ιτέα απόψε αποφάσισε...
Η Ιτέα απόψε έβγαλε δήμαρχο..."


























Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ελεύθερα διόδια και τις δύο Κυριακές των εκλογών

Οι οδηγοί ΔΕΝ θα πληρώσουν διόδια τις δύο Κυριακές των εκλογών, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, αλλά για περισσότερες ημέρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ελεύθερη διέλευση για όλους
Αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, διασφαλίστηκε η ελεύθερη διέλευση χωρίς καταβολή διοδίων των πολιτών σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και στην Αττική Οδό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι ελεύθερες διελεύσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00, όπως επίσης και την Κυριακή 2 Ιουνίου 00:00 ως τις 24:00 μ.μ.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι
Όσον αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα είναι ελεύθερη η διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων από την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου στις 24:00 μ.μ., καθώς και από την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στις 24:00 μ.μ.. Σημειώνεται, ότι η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του Δικαστικού Αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας τους.

Για ποιους αυτοκινητόδρομους ισχύει το μέτρο

Πιο αναλυτικά, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

· Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)

· Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου

· Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη (Μορέας)

· Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση – Σκάρφεια

· Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες

· Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί)

· Εγνατία Οδός

· Αττική Οδός


πηγή





Επικές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου για τις εκλογές

Υποσχέσεις, κλισέ πολιτικές εκφράσεις, δημαγωγία, λαϊκισμός, φιλοδοξία, εμμονή για μία βουλευτική θέση, προεκλογικοί λόγοι και υπερβολές. Όλα πέρασαν από τον ελληνικό σινεμά και αναμένεται να περάσουν και τώρα μέσα όμως από την «μεγάλη οθόνη» των Εκλογών 2019.

Βέβαια εκτός των παραπάνω, από τον ελληνικό κινηματογράφο δεν έλειπε και η έμμεση σάτιρα από τους εκάστοτε ρόλους, οι οποίοι σχολίαζαν με επικές ατάκες το πολιτικό αλισβερίσι της χώρας, τα ψέματα των πολιτικών και γενικότερα τις προεκλογικές εκστρατείες.
Άλλωστε ποιος δεν θυμάται την επική ατάκα του Μαυρογιαλούρου, δηλαδή του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ο οποίος στο «Υπάρχει και φιλότιμο» έλεγε στους συναδέλφους τους:
«Πρέπει να επισκέπτεσαι την περιφέρειά σου, γιατί όταν θα’ ρθουν εκλογές, υπάρχει περίπτωση η περιφέρειά σου να σε γράψει στη περιφέρειά της».

Οι ατάκες βέβαια δεν τελειώνουν εκεί.
Οι παρακάτω που βρήκαμε όχι μόνο έχουν μείνει στην ιστορία, αλλά σίγουρα μένουν διαχρονικές, θυμίζοντάς μας όσα συμβαίνουν αυτή την προεκλογική περίοδο.

Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ 1966
Μπορεί ένας απλό πολίτης να «γλυκαθεί» στην ιδέα της εξουσίας;
Φυσικά και μπορεί. Αυτό προσπαθεί να αποδείξει η Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία που άφησε εποχή. Βέβαια αυτό που έμεινε περισσότερο στις μνήμες όλων ήταν ο μονόλογος της μπροστά στην κάμερα.
«Σημασία έχει ότι αποκτήσαμε οντότητα, δεν είμαστε πλέον αυτά τα άβουλα πράγματα που έσερναν οι άντρες από την μύτη, σοφάρουν οι άντρες σοφάρουμε κι εμείς, παντελόνια οι άντρες παντελόνια κι εμείς, δικαστές οι άντρες, δικαστίνες κι εμείς, βουλευτές οι άντρες, βουλευτίνες κι εμείς, ψεύτρες δεν μας λένε τόσα χρόνια;...Ε τι άλλο χρειάζεται ένας βουλευτής παρά ψευτιά! Νοικοκυρές δεν είμαστε, τι χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει, νοικοκυριό αυτά μου είπανε και με πείσανε να παίξω την βουλευτίνα».



Η ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ 1960 
Οι υποσχέσεις του Ανάργυρου Προκόπη (Βασίλη Αυλωνίτη) κατά την προεκλογική περίοδο στην ταινία «Η κυρία δήμαρχος» δεν έχουν τέλος.
«-Από την Δευτέρα λέγω, δεν θα πεινάει κανένας… Δεν θα αφήσουμε τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα τις αυλές, θα διορίσουμε 4 να τα διώχνουν με τα καλάμια από τα σύρματα. Από την Δευτέρα θα αρχίσουμε να χτίζουμε γιοφύρια…
–  Τι να τα κάνουμε τα γιοφύρια αφού δεν έχουμε ποτάμια…;
–  Θα κάνουμε και ποτάμια δύσκολο είναι;…», είναι μόνο ένα μέρος του λόγου του με σκοπό να αφανίσει την αντίπαλό του.



ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ 1965
Και ποιο δεν θυμάται τότε που ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, υπουργός αγροτικής Ανασυγκροτήσεως  καθώς πρόβαρε τον λόγο του έλεγε «Θα σας εξαφανίσομεν…» αντί του θα σας «εξασφαλίσομεν», γελώντας μέχρι κι ο ίδιος με το λάθος του.
«Μαύρο και δαγκωτό», «Και εμείς τι ζητάμε τώρα κύριε Παπαδάκη;», «Κύριε Ντάντι μας», «Εμπορευάμενος και χειρευάμενος από την Αθήνα έρχομαι και στην κορφή κανέλα», «Φάγανε απ’ τα τσιμέντα, φάγαν’ απ’ τα πλακάκια, φάγανε, φάγανε, φάγανε…» καθώς και οι σταυρολεξίες στις οποίες επιδίδεται καθημερινά ο πολυάσχολος υπουργός είναι μόνο μερικές από τις ατάκες που μας χάρισε η ταινία της Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Αλέκου Σακελάριου.



ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ 1966 
Τζένη Τζένη, μία ρομαντική ταινία που ο έρωτας προσπαθεί να «καλύψει» την πολιτική και την ανάγκη για εξουσία. Βέβαια αυτό είναι κάτι που βλέπουμε μόνο στις ταινίες και γι΄αυτό η συγκεκριμένη άφησε εποχή.
Σ΄αυτό συνέλαβαν βέβαια και οι απίστευτες ερμηνείες αφενός των δύο κομματαρχών, Κωνσταντάρα – Παπαγιαννόπουλο καθώς και των δύο νιόπαντρων, Καρέζη-Μπάρκουλη.
Κι αν υπάρχει μία λέξη που μας έρχεται αβίαστα στο μυαλό όταν ακούμε  «Τζένη- Τζένη», τότε φυσικά είναι η λέξη «Γκόρτσος».
«-Ο κΚασσανδρής έχει βαπόρια, θα ρίξει πολλά λεφτά, θα μας φάει την έδρα, εγώ τι έχω να ρίξω, ένα εργοστασιάκι έχω που φτιάχνει λουκούμια.
– Ε ρίξε λουκούμια να γλυκάνεις και τις πίκρες του λαού…»
«Θα ψηφίσουμε Γκόρτσο, το παιδί του λαού!
-Έ όχι και παιδί αυτός είναι στην ηλικία μου
– Ε και; Παιδί είναι, επειδή δηλαδή εσύ εγέρασες από τα ογδόντα»



ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ 1954
Άλλη μία ελληνική ταινία με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Αννα Συνοδινού και τον Βύρων Πάλλη που άφησε εποχή.
Συγκεκριμένα για όσους δεν θυμούνται, η  Αννα Συνοδινού, κόρη μιας εύπορης οικογένειας, επιστρέφει από την Ελβετία παντρεμένη με έναν νερό επιστήμονα, τον Θανασάκη (Βύρωνας Πάλλης), ο οποίος έχει ως μοναδική φιλοδοξία, να γίνει πολιτικός.
Ο αφελής και καλόκαρδος αδελφός της Συνοδινού, ο Ντίνος Ηλιόπουλος ξοδεύει κάθε οικονομία του για να τον βοηθήσει προεκλογικά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Και όταν ο Θανασάκης του εξηγεί ότι μπορεί να μην εξελέγη, παρόλο που όπως λέει έχει 3.960 ψηφοφόρους στη χούφτα του, ο Ντίνος Ηλιόπουλος τού απαντά: «βουλευτής δεν βγήκες, οπότε αμόλα τους».
Γρήγορα όμως προκηρύσσονται νέες εκλογές και ο Θανασάκης αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, με το αντίπαλο κόμμα. Αποτυγχάνει όμως και πάλι.
Η πολιτική δεν του πήγαινε του Θανασάκη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος το μόνο που μπορεί να του προσφέρει είναι μια ποδιά για να κουβαλά σακιά στον ώμο.



ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ 1961
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος πρωταγωνιστεί και στην ταινία Ζητείται ψεύτης (1961) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Διαλιανίδη, βασισμένη στο θεατρικό του Δημήτρη Ψαθά.
Παίζει τον Θεόδωρο Πάρλα, κατά κόσμον τον Ψευτοθόδωρο, έναν άνθρωπο με μοναδικό ταλέντο στα ψέματα.
Ένας τέτοιος τύπος δεν μπορεί παρά να συγκινήσει τον βουλευτή Θεόφιλο Φερέκη (Παντελής Ζερβός), ο οποίος έχει στηρίξει την πολιτική του ύπαρξη στις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις.
Τέλος μία από τις πιο επικές σκηνές είναι εκείνες που ο Ψευτοθέοδωρος κάνει στα ψέματα πως τηλεφωνεί σε έναν Υπουργό για να τους ζητήσει χάρη.
Ωστόσο από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου το σηκώνει μία γυναίκα, η οποία ακούγοντας τις ασυναρτησίες του φυσικά τον διαολοστέλνει.



ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ 1958
Όταν ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας μαθαίνει πως  πατρίδα αποφάσισε να τον τιμήσει ανεγείροντας τον ανδριάντα, τότε ξεκινάνε τα προβλήματα.
Κι αυτό γιατί στην συνέχεια ο στρατηγός μαθαίνει τυχαία από έναν πως ο ανδριάντας είναι το πρόσχημα για να γίνει ακόμη μία κατασπάληση του δημοσίου χρήματος.