Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Η σημασία και η αναγκαιότητα των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

Τι είναι τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία;

Τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθημερινά, με ένα δομημένο και οργανωμένο πρόγραμμα. Το κάθε κέντρο ανάλογα με τη φύση των αναγκών των ωφελουμένων προσαρμόζει και το πρόγραμμα λειτουργίας του.

Γενικότερος σκοπός των ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ, είναι να προσφέρουν ένα πλαίσιο κατάκτησης νέων δεξιοτήτων και διατήρησης των ήδη κατεκτημένων που θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας. Επιπλέον παρέχονται υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Πιο συγκεκριμένα τα ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ για την εκπλήρωση των σκοπών του, παρέχει μερικές από τις παρακάτω υπηρεσίες:

Ασφαλή παροχή υπηρεσιών Εργοθεραπείας – Φυσικοθεραπείας – Θεραπευτικής Γυμναστικής.
Ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσω της προσωπικής ή και της ομαδικής δραστηριότητας.
Ατομική εκπαίδευση πάνω σε θέματα αυτονομίας – αυτοεξηπηρέτησης (διατροφή – καθαριότητα – ατομική υγιεινή).
Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων.
Ανάπτυξη και ενίσχυση μαθησιακών ικανοτήτων.
Εξωτερικά προγράμματα που αφορούν την κοινωνικοποίηση, την αυτονομία και την αυτοεξηπηρέτηση.
Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας. Ψυχολογική υποστήριξη (είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο)
Υποστήριξη της οικογένειας που φροντίζει το άτομο.
Συμβουλευτική οικογένειας, ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών.
Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές. Συμμετοχή σε πολιτισμικά δρώμενα της πόλης.
Διασύνδεση με τις εκπαιδευτικές μονάδες Ειδικής Αγωγής,  τις κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τους φορείς και τις υπηρεσίες στήριξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών, με το δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας της περιχής, με εθελοντικές οργανώσεις.
Ιατρική υποστήριξη και παρακολούθηση, ανάλογα με τη φύση των ωφελουμένουν που θα εξυπηρετούνται από το Κέντρο.
Κατά την διάρκεια παραμονής των ωφελουμένων στο Κέντρο παρέχεται επίσης σίτιση αυτών , όπως επίσης η ασφαλής μετακίνησή τους από και προς το κέντρο.
Αυτές είναι μερικές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώς ΚΔΗΦ  σε άτομα με αναπηρίες, οι οποίες καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό όπως Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές, Εκπαιδευτές κοινωνικών δεξιοτήτων, βοηθητικό προσωπικό, εξωτερικούς Ιατρούς.
Ως ειδικοί και επαγγελματίες της ειδικής αγωγής είναι υποχρέωσή μας να διεκδικούμε και να δίνουμε καθημερινά αγώνα για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δηλώνοντας καθημερινά την παρουσία τους στην κοινωνία μας.

Η σημασία και η αναγκαιότητα των ΚΔΗΦ για ΑΜΕΑ.

Είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του κάθε διαφορετικού ανθρώπου ιδιαιτέρως ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες. Ο φακός μας είναι απαραίτητο να εστιάσει στην ιδέα ότι   το κάθε άτομο είναι μοναδικό και όλοι χρειάζεται να φέρονται σε αυτό με σεβασμό. Ο κάθε ένας από εμάς όποιος και αν είναι αυτός, αξίζει τον σεβασμό και την φροντίδα, τα οποία είναι καίριας σημασίας για την διασφάλιση της αξιοπρέπειάς του. Η ίδρυση και η λειτουργία τέτοιων δομών επιδιώκουν να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναπτύξουν όσο γίνεται τις ικανότητές τους και να κατακτήσουν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας.
Η ενασχόλησή μου στον χώρο της ειδικής αγωγής και πιο συγκεκριμένα στο ΚΔΗΦ «Γέφυρες Ανάπτυξης», μου έχει διδάξει ότι για την υποστήριξή τους είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε υπόψη μας τις δεξιότητες του κάθε ανθρώπου και τα ενδιαφέροντά του. Τα άτομα με αναπηρίες είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται ως μοναδικές προσωπικότητες που έχουν ίδια και ίσια διακιώματα, όπως όλοι οι άνθρωποι. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι αγάπη και υπομονή για να ξεκλειδώσουμε τον μοναχικό τους κόσμο, μέσα από τον οποίο οφείλουμε να μπούμε.
               
               Τσαραπατσάνη Γκόλφω
                 Κοινωνική Λειτουργός
Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΔΗΦ «Γέφυρες Ανάπτυξης» Π.Ο.Φ.Ε.Κ.Ο. http://www.pofeko.gr/Συντονίστρια της ομάδας ενδυνάμωσης γονέων Συλλόγου Αυτισμού Δυτικής Θεσσαλίας.

Βιβλιογραφικές πηγές:
«Ειδική   Εκπαίδευση: Σχεδιασμός  Διδακτικών Παρεμβάσεων» , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2020 – 2021

https://www.pegkap.gr/kdyf/ http://www.posgamea.gr/ http://www.i-red.eu/

https://www.socialattica.gr/domi/kdif-panellinia-enosi-noitika- ysteroynton-atomon



1 σχόλιο:

  1. Hello Everyone,

    Welcome to the future! Financing made easy with Dr. Mark Thomas

    Have you been looking for financing options for your new business plans, Are you seeking a loan to expand your existing business, Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and you don’t know which way to go or where to turn to? Have you been turned down by your banks? Mrs Susan Brian Loan Grants says YES when your banks say NO. Contact us as we offer financial services at a low and affordable interest rate of 3% for long and short term loans. Interested applicants should contact us for further loan acquisition procedures.

    Our services include the following:
    *Refinancing Loans
    * Car Loan
    *Truck Loans
    * Home Loan
    * Mortgage Loan
    * Debt Consolidation Loan
    * Business Loan [secure and unsecured]
    * Personal Loan [secure and unsecured]
    * Students Loan and so many others.

    For more info;
    contact us today (ronniefinancehome247@gmail.com)Text/Call +91(9311856893) Look forward to your response
    Dr. Mark Thomas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής