Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μέχρι 4 Μαρτίου πληρωμή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι

Με τη φράση «όπως πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα το δώσουμε πριν τις 4 Μαρτίου» έκλεισε την αναφορά του στη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για «ειδική ενίσχυση ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ».
Αναμένεται, πάντως, μικρή αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα, αφού μειώθηκαν οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2013 σπάρθηκαν συνολικά 2.470.571 στρέμματα, ενώ το 2012 2.853.512 στρέµματα.
Αναλυτικά, τα σημεία της συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, για τα αιτήματα των αγροτών, τους νέους αγρότες και τις πληρωμές έχουν ως εξής:

Για πληρωμές και αποζημιώσεις

Αύριο Πέμπτη, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όσοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο. Πρόκειται για 12 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους που υπέστησαν φυσικές καταστροφές στη διάρκεια του καλοκαιριού, θυμηθείτε χαλάζια κλπ..
Επίσης χρωστάμε, όπως κάθε χρόνο, την ενίσχυση για το βαμβάκι. Είναι ειδική ενίσχυση και πρόκειται για ποσό ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα το δώσουμε πριν τις 4 Μαρτίου.

Για τα αιτήματα των αγροτών

Εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους Υπουργούς γιατί το Υπουργείο μας έχει θέματα που ακουμπούν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. Για παράδειγμα, με τη φορολόγηση των αγροτών, ακουμπάμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που έχει να κάνει με τα θέματα της φορολογίας.

Οι αγρότες έχουν δίκιο.
Η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον αγροτικό τομέα. Γιατί και τα έξοδα είναι δύσκολα, αλλά και τα έσοδα είναι μοναδικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Γι’ αυτό κι εμάς μας ενδιαφέρουν τα στοιχεία. Η τήρηση των στοιχείων εσόδων και εξόδων θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όπως είναι ότι επιτέλους θα ξέρουμε με ακρίβεια το κόστος και θα αποφύγουμε τις ελληνοποιήσεις. Επιτέλους θα σταματήσουν τα εικονικά τιμολόγια και οι διογκωμένες επιστροφές του ΦΠΑ και μια σειρά άλλων πραγμάτων.

Ένας γεωργός που καλλιεργεί 10 – 20 στρέμματα βαμβάκια, όλο το χρόνο θα οργώνει, θα λιπαίνει, θα σκαλίζει κλπ., θα ξοδεύει δηλαδή. Μια φορά το χρόνο θα έχει έσοδα όταν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο θα μαζέψει το βαμβάκι του και θα το πουλήσει. Ποιο είναι το νόημα να του λες κάθε μέρα να τηρεί βιβλία εσόδων και εξόδων; Έχουν δίκιο που λένε ότι «ναι θα τα μαζέψουμε τα στοιχεία και μια ή δυο φορές το χρόνο θα σας τα δείξουμε, θα πάμε στην εφορία να φορολογηθούμε». Και σωστά έκανε η κυβέρνηση που επέμενε στην τήρηση των στοιχείων εσόδων εξόδων, αλλά όχι αναγκαστικά και στην τήρηση καθημερινά των βιβλίων.

Εκεί που διαμαρτύρονται οι αγρότες και έχουν δίκιο είναι το κόστος της παραγωγής.
Το κόστος της ενέργειας. Δεν είναι ακριβό το πετρέλαιο στον τόπο μας;
Γιατί αγωνιστήκαμε να τους βοηθήσουμε, ειδικά τους αγρότες, να τους επιστρέψουμε τμήμα αυτού του κόστους επιστρέφοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα; Δεν είναι ακριβό το αέριο για όσους ζεσταίνουν τους στάβλους τους, τα θερμοκήπιά τους κλπ. με αέριο; Δεν κάνει αγώνα η κυβέρνηση να μειώσει;
Σήμερα ανακοινώθηκε αυτή η προσπάθεια, ότι καταφέρανε χάρη στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, να μειώσουν εν μέρει το κόστος του αερίου σαν πηγή ενέργειας στον τόπο μας. Επομένως, ναι έχουμε ακριβή ενέργεια στον τόπο. Αυτό επηρεάζει και τους γεωργούς στο βαθμό που αξιοποιούν κι αυτοί ενέργεια να οργώσουν τα χωράφια τους, να ζεσταίνουν το στάβλο τους, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως αφορά κι άλλους κλάδους γι’ αυτό και κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε αυτό το κόστος.
Έχουν δίκιο να λένε ότι είναι ανεβασμένο το κόστος παραγωγής.

Το επίκαιρο Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη

«Δεν θα είναι το άδικο τιμιότερο από το αίμα...»

Οδυσσέας Ελύτης & Μίκης Θεοδωράκης, Το άξιον εστί

Σύνθεση: 1961-1963, Παρίσι-Αθήνα
Λαϊκό ορατόριο σε τρία μέρη για λαϊκό τραγουδιστή, ψάλτη (βαρύτονο), αναγνώστη (ηθοποιό), λαϊκά όργανα, συμφωνική ορχήστρα και μικτή χορωδία

Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Σύνθεση, ενορχήστρωση & διεύθυνση ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης
Συμφωνική μουσική: συμφωνική ορχήστρα με επικεφαλής τον βιολιστή Τάτση Αποστολίδη
Μπουζούκι: Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης
Σαντούρι: Τάσος Διακογιώργης
Αφηγητής: Μάνος Κατράκης
Ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης (λαϊκός τραγουδιστής), Ανδρέας Κουλουμπής(βαρύτονος) & μικτή χορωδία υπό τη διεύθυνση της Έλλης Νικολαΐδου
Συναυλιακός χώρος: Θέατρο Λυκαβηττού (1977)

Καλοκαίρι του 1977:
Ο «Μουσικός Αύγουστος» του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο του Λυκαβηττού είναι πια γεγονός. Ιστορική στιγμή για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα καθώς οι μελωδίες του Μίκη πλημμυρίζουν, επιτέλους, από κει ψηλά το λεκανοπέδιο μέσα από 28 συναυλίες και 11 έργα.

Προτελευταίο έργο είναι «Το άξιον εστί». Στη σκηνή παρελαύνουν πολλοί από τους συντελεστές της μεγαλειώδους πρώτης ηχογράφησης του έργου το 1964: διευθύνει οΜίκης Θεοδωράκης, αφηγείται ο Μάνος Κατράκης, επικεφαλής της λαϊκής ορχήστρας είναι ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης, ο ρόλος του λαϊκού τραγουδιστή ανήκει πλέον δικαιωματικά στον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Στο μουσικό σύνολο προστίθενται, ωστόσο, και ορισμένοι νέοι ερμηνευτές του έργου: α) ο σπουδαίος μονωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Ανδρέας Κολουμπής, στον ρόλο του βαρύτονου, β) της συμφωνικής ορχήστρας ηγείται ο έξοχος βιολιστήςΤάτσης Αποστολίδης και γ) τη μικτή χορωδία διευθύνει η Έλλη Νικολαΐδου.

Ας τους ακούσουμε.
Ήταν ακόμα τόσο νέοι, τόσο ζωντανοί και τόσο καλοί όλοι τους!

Περιεχόμενα
Η ΓΕΝΕΣΙΣ 01:42
ΤΑ ΠΑΘΗ
                          
α) ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ 07:32
β) Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ 10:05 (μ.κ)
γ) ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ 14:34 ?
δ) ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ 18:06 “Γρηγόρη ατελείωτε”
ε) ΜΕ ΤΟ ΛΥΧΝΟ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥ 23:48 “Πού να βρω.. 24:36?
ζ) Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ 26:50 (μ.κ)
η) ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ 29:22 ?
θ) ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ (ορχήστρα) 34:20
 ι) ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑTΑ 37:35 ?
κ) ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ 40:41
λ) ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ 43:56 (μ.κ)
μ) ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ 47:56 ?
ν) ΣΕ ΧΩΡΑ ΜΑΚΡΙΝΗ 51:36

ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ (το δοξαστικόν) 54:01
Αιέν ο κόσμος ο μικρός, Ο ΜΕΓΑΣ. 01:07:52

“…να μπορούσαν και τη σημασία των λαών να τη μετράνε όχι από το πόσα κεφάλια διαθέτουνε για μακέλεμα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά απ’ το πόση ευγένεια παράγουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας ο λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων.”
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ



Ο Οδυσσέας Ελύτης εξηγεί πως έγραψε το Άξιον Εστί.
«Όσο κι αν μπορεί να φανεί παράξενο, την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημα μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του ’48 με ’51. Ήταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί – πόλεμος, κατοχή, κίνημα, εμφύλιος – δεν είχανε αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα. Θυμάμαι την μέρα που κατέβαινα να μπω στο αεροπλάνο, ένα τσούρμο παιδιά που παίζανε σε ένα ανοιχτό οικόπεδο. Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μια στιγμή και βάλθηκα να τα παρατηρώ. Ήτανε κυριολεκτικά μες τα κουρέλια. Χλωμά, βρώμικα, σκελετωμένα με γόνατα παραμορφωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγυρίζανε μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών. Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που έπαιρνα από την Ελλάδα. Και αυτή, σκεπτόμουνα, ήταν η μοίρα του Γένους που ακολούθησε το δρόμο της Αρετής και πάλαιψε αιώνες για να υπάρξει. Πριν περάσουν 24 ώρες περιδιάβαζα στο Ουσί της Λωζάννης, στο μικρό δάσος πλάι στη λίμνη. Και ξαφνικά άκουσα καλπασμούς και χαρούμενες φωνές. Ήταν τα Ελβετόπαιδα που έβγαιναν να κάνουν την καθημερινή τους ιππασία. Αυτά που από πέντε γενεές και πλέον, δεν ήξεραν τι θα πει αγώνας, πείνα, θυσία. Ροδοκόκκινα, γελαστά, ντυμένα σαν πριγκιπόπουλα, με συνοδούς που φορούσαν στολές με χρυσά κουμπιά, περάσανε από μπροστά μου και μ’ άφησαν σε μια κατάσταση που ξεπερνούσε την αγανάκτηση.

Ήτανε δέος μπροστά στην τρομακτική αντίθεση, συντριβή μπροστά στην τόση αδικία, μια διάθεση να κλάψεις και να προσευχηθείς περισσότερο, παρά να διαμαρτυρηθείς και να φωνάξεις. Ήτανε η δεύτερη φορά στη ζωή μου – η πρώτη ήτανε στην Αλβανία – που έβγαινα από το ατόμό μου, και αισθανόμουν όχι απλά και μόνο αλληλέγγυος, αλλά ταυτισμένος κυριολεκτικά με τη φυλή μου. Και το σύμπλεγμα κατωτερότητας που ένιωθα, μεγάλωσε φτάνοντας στο Παρίσι. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το τέλος του πολέμου και τα πράγματα ήταν ακόμη μουδιασμένα. Όμως τι πλούτος και τι καλοπέραση μπροστά σε μας! Και τι μετρημένα δεινά επιτέλους μπροστά στα ατελείωτα τα δικά μας! Δυσαρεστημένοι ακόμα οι Γάλλοι που δεν μπορούσαν να ‘χουν κάθε μέρα το μπιφτέκι και το φρέσκο τους βούτυρο, δυσανασχετούσανε. Υπάλληλοι, σοφέρ, γκαρσόνια, με κοιτάζανε βλοσυρά και μου λέγανε: εμείς περάσαμε πόλεμο Κύριε! Κι όταν καμιά φορά τολμούσα να ψιθυρίσω ότι ήμουν Ελληνας κι ότι περάσαμε κι εμείς πόλεμο με κοιτάζανε παράξενα: α, κι εσείς έ; Καταλάβαινα ότι ήμασταν αγνοημένοι από παντού και τοποθετημένοι στην άκρη-άκρη ενός χάρτη απίθανου. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας και η δεητική διάθεση με κυρίευαν πάλι. Ξυπνημένες μέσα παλαιές ενστικτώδεις διαθέσεις άρχισαν να αναδεύονται και να ξεκαθαρίζουν.

Η παραμονή μου στην Ευρώπη με έκανε να βλέπω πιο καθαρά το δράμα του τόπου μας. Εκεί αναπηδούσε πιο ανάγλυφο το άδικο που κατάτρεχε τον ποιητή. Σιγά-σιγά αυτά τα δύο ταυτίστηκαν μέσα μου. Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοίρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους – και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου ‘δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω, δηλαδή, σ’ αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Κι έτσι γεννήθηκε το «Άξιον Εστί».

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κακοκαιρία με βροχές και χιόνια τις αποκριές

Κακοκαιρία προβλέπεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σε όλη την Ελλάδα, με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, ενώ πυκνά χιόνια θα πέσουν σε ορεινά τμήματα της βόρειας και κεντρικής χώρας.
Το Σάββατο 1, την Κυριακή 2 και την Δευτέρα 3 Μαρτίου, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένος στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ωστόσο γενικότερα βροχές θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα.
Πιό έντονα θα είναι τα φαινόμενα σε Ηπειρο, Ιόνιο πέλαγος, Θεσσαλία, Μακεδονία, και Στερεά Ελλάδα.
Δεν φαίνεται ο καιρός να ευνοεί το πέταγμα του χαρταετού λόγω βροχών, ενώ φαίνεται οι εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, να γίνονται σε κλειστούς χώρους.
Τα χιόνια ισως κατέβουν και λίγο χαμηλότερα στην Μακεδονία και την Ηπειρο, ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μισόλογα και οι θεωρίες συνωμοσίας η απάντηση του Δήμου

Από την Ομάδα Καθαρό νερό στο Φύλλο

Διαβάζοντας την απάντηση του Δήμου Παλαμά και της ΔΕΥΑΠ, διαπιστώσαμε με λύπη και έκπληξη ότι δεν απαντάει σε κανένα από τα βασικά μας ερωτήματα

1. γιατί καθυστερεί τόσο η νέα γεώτρηση ενώ το Μάιο δήλωνε ότι σε 2-3 μήνες θα είναι έτοιμη και
2. τι γίνεται με τη χρηματοδότηση του νέου αγωγού, που από τέλη Οκτώβρη ο Υπουργός περιμένει να υπογράψει τη μελέτη-φάντασμα) αλλά καταφεύγει σε υπόνοιες ότι υπάρχει ίδιον όφελος από πλευράς της Ομάδας (!). Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη το ότι αυτά είναι γραμμένα σε επίσημο έγγραφο του Δήμου. Δηλαδή η ΕΠΙΣΗΜΗ απάντηση από πλευράς του είναι οι κατηγορίες, τα μισόλογα και οι θεωρίες συνωμοσίας; Κρίμα πραγματικά.

Ας φτιάξουν όσα σενάρια θέλουν για εμάς, η ουσία παραμένει όμως και είναι η εξής:
Με το νερό τι γίνεται; 
Και γιατί δε μας δίνουν ένα χρονοδιάγραμμα με το τι έχει γίνει από πλευράς Δήμου και ΔΕΥΑΠ όλο αυτό το διάστημα όπως ζητάμε επανειλημμένα;

Είμαστε δίπλα στο Δήμο, όχι απέναντί του.
Αλλά θέλουμε να βλέπουμε έργα και όχι λόγια και κακοήθειες.

(Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη χτες και αυτό είναι το νερό για το οποίο πληρώνουμε δημοτικά τέλη. 
Τα συμπεράσματα δικά σας).



Η Απάντηση του Δήμου




Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αγρότες - Νέα όρια για τήρηση βιβλίων

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΡΗΣΗ  ΒΙΒΛΙΩΝ

Δημοσιεύτηκε  η  ΠΟΛ .1055/17-2-2014 η οποία ορίζει ότι :
«Υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων (Δηλ. πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. ) από 1/1/2014, έχουν οι αγρότες που υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο (δηλ. έτος  - 2013) είτε:
•    Πωλήσεις (ακαθάριστα έσοδα ) αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, μεγαλύτερα των δέκα χιλιάδων(15.000) ευρώ, είτε:
•     Έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μεγαλύτερα των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου (δηλ. έτος 2012), [ΠΟΛ.1281/30.12.2013]»
•     Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο (5.000 ευρώ.και.άνω).»

Οι δικαιούχοι μπορούν να πληροφορηθούν τα ποσά πληρωμής των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).
•    Σε περίπτωση πλήρωσης ενός εκ των παραπάνω  κριτηρίων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Όσοι αγρότες πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
•    Με την ΠΟΛ.1053/17.02.2014 ορίστηκε  ότι, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία και θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για πρώτη φορά, η ημερομηνία μεταβολής θα θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ομοίως θα εξαιρούνται όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! ! !
Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,την 6η Φεβρουαρίου 2014 για τη φορολογία των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε εκτός των άλλων  ότι :
•    Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
•    Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
•    Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.
•    Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
Όλα τα παραπάνω όμως θα έχουν ισχύ  όταν θα εκδοθούν σχετικές εγκύκλιες   του υπουργείου οικονομικών . Συνεπώς ακόμη θα περιμένουμε όλοι μας και άλλες διευκρινιστικές εγκυκλίους από το υπουργείο .  Υπομονή !!!!
Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας.

Μανώλης Ν. Κωνσταντίνος
Οικονομολόγος –Καθηγητής Λογιστικής
Γραφείο Λάρισας   Τηλ. 2410  255298  Κιν. 6977 018111
Γραφείο Ιτέας Καρδίτσας   Τηλ.  24440  31112  Κιν. 6977 018111 *6978895586

Στο νέο καθεστώς οι αγρότες με έσοδα άνω των 15.000 ευρώ

Εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματές Εσόδων κ Θεοχάρη σχετικά με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν σε σχέση με την ένταξη των αγροτών στο νέο καθεστώς φορολόγησης.

Συγκεκριμένα απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).
Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.
Όσοι αγρότες πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο (5.000 ευρώ και άνω)

Εκτός κοινοτικών ενισχύσεων όσοι θα χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα χωρίς συνταγή χρήσης

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων που βρίσκεται σε διαβούλευση έως και 24 Μαρτίου, εκτός κοινοτικών ενισχύσεων θα μένουν οι παραγωγοί οι οποίοι διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα χωρίς την έκδοση της σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή χωρίς να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στη σχετική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων.
Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με την Υ.Α. οι εκδότες συνταγών (υπεύθυνοι επιστήμονες στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων) θα οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και να παρέχουν πρόσβαση σε έγγραφα, στο ηλεκτρονικό τους αρχείο και σε κάθε σχετικό στοιχείο με τη συνταγογράφιση.
Επίσης από την πλευρά τους οι παραγωγοί από εδώ και στο εξής θα οφείλουν να διατηρούν τις χορηγηθείσες συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων για χρονικό διάστημα 3 ετών και τις επιδεικνύουν στις ελεγκτικές αρχές, εφόσον ζητηθούν.
Αρμόδια αρχή για τη ρύθμιση θεμάτων συνταγής και συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων θα είναι η Συντονιστική Εθνική Αρχή (ΣΕΑ), Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ. Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των προσόντων των συνταγογράφων είναι οι ΔΑΟΚ των Π.Ε. Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο της συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων ορίζονται οι ΔΑΟΚ και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ, ενώ αρμόδιος φορές για τη δημιουργία, ενημέρωση και τήρηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μητρώου των επιστημόνων που μπορούν να εκδώσουν συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων θα είναι η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥπΑΑΤ.

Κυρώσεις
Σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 10 «Αναστολή και ανάκληση δυνατότητας συνταγογράφησης», της Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση:

- Σε όποιον εκδίδει συνταγές κατά παράβαση των οριζομένων στην απόφαση επιβάλλεται αναστολή δυνατότητας συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων για χρονικό διάστημα από 1 μήνα έως 2 έτη από την επίδοση της απόφασης.
- Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης μέσα σε χρονικό διάστημα 3 ετών από την έκδοση της προηγούμενης απόφασης επί παραβάσεων, επιβάλλεται αναστολή δυνατότητας συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων για χρονικό διάστημα διπλάσιο της προηγούμενης απόφασης ή η δυνατότητα συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων ανακαλείται οριστικά.
- Η δυνατότητα συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων αναστέλλεται για χρονικό διάστημα από 1 μήνα έως 2 έτη από την επίδοση της απόφασης, σε περίπτωση επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον συνταγογράφο για παράβαση του ν. 4036/2012 (Α΄8). Σε περίπτωση επανάληψης επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον συνταγογράφο για παράβαση του ν. 4036/2012 (Α΄8) μέσα σε χρονικό διάστημα 3 ετών από την έκδοση προηγούμενης απόφασης, η δυνατότητα συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων ανακαλείται οριστικά.
- Για την επιμέτρηση της διάρκειας της αναστολής ή της επιβολής της ανάκλησης της δυνατότητας συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:

    α) η επικινδυνότητα της παράβασης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον,
    β) η αναλογικότητα του επιβαλλόμενου μέτρου ως προς τη διαπιστωθείσα παράβαση,
    γ) η αποτελεσματικότητα του επιβαλλόμενου μέτρου και
    δ) η αποτρεπτικότητα του επιβαλλόμενου μέτρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας στην γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη

Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Πολιτιστικού συλλόγου Μαυροματίου Καρδίτσας "Ο Καραϊσκάκης" κ. Δημήτριου Γιώτη στα χορευτικά τμήματα και την χορωδία του Συλλόγου μας για εκπαιδευτική επίσκεψη και ξενάγηση στη γενέτειρα του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, τα μέλη των τμημάτων του Συλλόγου μας είχαν τη ευκαιρία να επισκεφθούν το Μαυρομάτι Καρδίτσας.

Στην πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει το άγαλμα του ήρωα Καραϊσκάκη υποδέχτηκε θερμά το σύλλογό μας ο Πρόεδρος κ. Γιώτης και κατόπιν μας ξενάγησε στο μουσείο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" όπου φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα του ήρωα.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο "Λαϊκής Τέχνης Μελπομένης Τζιουβάρα" καθώς επίσης και στο σπίτι το οποίο μεγάλωσε ο ήρωας μέχρι και τα 17 του χρόνια.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου (Καραϊσκάκη) και κατόπιν τα μέλη απόλαυσαν ένα καφεδάκι στο ξενοδοχείο "Μουζάκι Palace".

Το Δ.Σ του Ε.Μ.Σ.Ιτέας ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο κ. Γιώτη για την αναλυτικότατη και εμπεριστατωμένη από πλευράς πληροφοριών ξενάγηση στη γενέτειρα του ήρωα.