Χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέμμα, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για «ειδική ενίσχυση ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ».
Αναμένεται, πάντως, μικρή αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα, αφού μειώθηκαν οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2013 σπάρθηκαν συνολικά 2.470.571 στρέμματα, ενώ το 2012 2.853.512 στρέµματα.
Αναλυτικά, τα σημεία της συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, για τα αιτήματα των αγροτών, τους νέους αγρότες και τις πληρωμές έχουν ως εξής:
Για πληρωμές και αποζημιώσεις
Αύριο Πέμπτη, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όσοι υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο. Πρόκειται για 12 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους που υπέστησαν φυσικές καταστροφές στη διάρκεια του καλοκαιριού, θυμηθείτε χαλάζια κλπ..
Επίσης χρωστάμε, όπως κάθε χρόνο, την ενίσχυση για το βαμβάκι. Είναι ειδική ενίσχυση και πρόκειται για ποσό ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα το δώσουμε πριν τις 4 Μαρτίου.
Για τα αιτήματα των αγροτών
Εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους Υπουργούς γιατί το Υπουργείο μας έχει θέματα που ακουμπούν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. Για παράδειγμα, με τη φορολόγηση των αγροτών, ακουμπάμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που έχει να κάνει με τα θέματα της φορολογίας.
Οι αγρότες έχουν δίκιο.
Η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον αγροτικό τομέα. Γιατί και τα έξοδα είναι δύσκολα, αλλά και τα έσοδα είναι μοναδικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Γι’ αυτό κι εμάς μας ενδιαφέρουν τα στοιχεία. Η τήρηση των στοιχείων εσόδων και εξόδων θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όπως είναι ότι επιτέλους θα ξέρουμε με ακρίβεια το κόστος και θα αποφύγουμε τις ελληνοποιήσεις. Επιτέλους θα σταματήσουν τα εικονικά τιμολόγια και οι διογκωμένες επιστροφές του ΦΠΑ και μια σειρά άλλων πραγμάτων.
Ένας γεωργός που καλλιεργεί 10 – 20 στρέμματα βαμβάκια, όλο το χρόνο θα οργώνει, θα λιπαίνει, θα σκαλίζει κλπ., θα ξοδεύει δηλαδή. Μια φορά το χρόνο θα έχει έσοδα όταν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο θα μαζέψει το βαμβάκι του και θα το πουλήσει. Ποιο είναι το νόημα να του λες κάθε μέρα να τηρεί βιβλία εσόδων και εξόδων; Έχουν δίκιο που λένε ότι «ναι θα τα μαζέψουμε τα στοιχεία και μια ή δυο φορές το χρόνο θα σας τα δείξουμε, θα πάμε στην εφορία να φορολογηθούμε». Και σωστά έκανε η κυβέρνηση που επέμενε στην τήρηση των στοιχείων εσόδων εξόδων, αλλά όχι αναγκαστικά και στην τήρηση καθημερινά των βιβλίων.
Εκεί που διαμαρτύρονται οι αγρότες και έχουν δίκιο είναι το κόστος της παραγωγής.
Το κόστος της ενέργειας. Δεν είναι ακριβό το πετρέλαιο στον τόπο μας;
Γιατί αγωνιστήκαμε να τους βοηθήσουμε, ειδικά τους αγρότες, να τους επιστρέψουμε τμήμα αυτού του κόστους επιστρέφοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα; Δεν είναι ακριβό το αέριο για όσους ζεσταίνουν τους στάβλους τους, τα θερμοκήπιά τους κλπ. με αέριο; Δεν κάνει αγώνα η κυβέρνηση να μειώσει;
Σήμερα ανακοινώθηκε αυτή η προσπάθεια, ότι καταφέρανε χάρη στις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, να μειώσουν εν μέρει το κόστος του αερίου σαν πηγή ενέργειας στον τόπο μας. Επομένως, ναι έχουμε ακριβή ενέργεια στον τόπο. Αυτό επηρεάζει και τους γεωργούς στο βαθμό που αξιοποιούν κι αυτοί ενέργεια να οργώσουν τα χωράφια τους, να ζεσταίνουν το στάβλο τους, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό όμως αφορά κι άλλους κλάδους γι’ αυτό και κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε αυτό το κόστος.
Έχουν δίκιο να λένε ότι είναι ανεβασμένο το κόστος παραγωγής.