Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Την παράκαμψη της Συκεώνας στο τμήμα της Ε.Ο. Καρδίτσας - Λάρισας προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ένα νέο έργο που αναμένεται να μειώσει την απόσταση ανάμεσα σε Καρδίτσα και Λάρισα, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου, προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή του έργου «Κατασκευή τμήματος Παράκαμψη Συκεώνας», προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση σε επερχόμενες προσκλήσεις του Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-20.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τεχνικό αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας είναι η κατασκευή της Παράκαμψης Συκεώνας με μήκος 4,50Km.

Ειδικότερα προβλέπεται:
- Η κατασκευή κύριας αρτηρίας μήκους 4,50 χλμ περίπου
- Η κατασκευή παράπλευρου δικτύου – αγροτικού δικτύου εκατέρωθεν της κύριας αρτηρίας στα τμήματα που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών.
- Η κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων
- Η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Ενιπέα στην Χ.Θ. 4+137
- Η κατασκευή κάτω διάβασης οδού Συκεώνα – Μικρό Βουνό στην Χ.Θ. 5+744
- Η κατασκευή άνω διάβασης στην Χ.Θ. 6+999.

Στην κύρια αρτηρία θα εφαρμοστεί διατομή β4ν* με δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50m ανά κατεύθυνση και συνολικό πλάτος οδοστρώματος 17,70m. Οι παράπλευρες οδοί – αγροτικό δίκτυο προβλέπεται να είναι ασφαλτοστρωμένοι, είτε όχι, κατά κανόνα με διατομή ζ2 με μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 2,75 ανά κατεύθυνση. 


ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Το υφιστάμενο τμήμα της Επ.Ο. Λάρισας –Καρδίτσας που πρόκειται να αντικατασταθεί από το υπόψη έργο, διέρχεται μέσα από τον οικισμό του Συκεώνα  με μειωμένη οδική ασφάλεια και άνεση και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Επίσης η σημερινή Επ.Ο. διασχίζει περιοχή που ασκούνται έντονα γεωργικές και καλλιεργητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα πολλά γεωργικά μηχανήματα να κάνουν χρήση της Επαρχιακής Οδού λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου.
Επίσης το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που πρόκειται να αντικατασταθεί, είναι οδικό δίκτυο με δυσμενής συνθήκες οδήγησης, καθώς οι χρήστες του οφείλουν να πραγματοποιούν συνεχώς αυξομειώσεις ταχυτήτων και προσαρμογή στην απότομη καμπυλωτή όδευση (πλήθος στροφών με μεγάλες κλίσεις) λόγω της  έντονης μορφολογίας του εδάφους. Με την κατασκευή του υπόψη έργου επιτυγχάνεται:

α) Παράκαμψη του οικισμού του Συκεώνα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων, σε περιοχές κατοικίας. Με τη διέλευση της οδού εκτός περιοχών κατοικίας, αναβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων με τον περιορισμό του θορύβου, της όχλησης και της ρύπανσης, ενώ παράλληλα, μειώνεται και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

β) Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού , λόγω της τήρησης των προδιαγραφών των ισχυουσών ΟΜΟΕ, των επιλεγμένων διατομών του έργου και των Σ.Α.Ο. Η χάραξη της οδού, επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.

γ)  Αποσύνδεση της λειτουργίας του έργου από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις σχετικές κινήσεις αφού οι εν λόγω μετακινήσεις θα εξυπηρετούνται από παράπλευρους οδούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η λειτουργικότητα και αυξάνεται η οδική ασφάλεια της οδού καθώς κινείται εκτός της γεωργικής γης της περιοχής.

δ) Ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Ε65, που αποτελεί τμήμα του ΔΕΔ-Μ και βελτιώνεται η ενδοπεριφερειακή οδική σύνδεση της Καρδίτσας με την Λάρισα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσει οδική σύνδεση των παραγωγικών και τουριστικών κέντρων  με το διεθνές δίκτυο μεταφορών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

γ) Μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός:
«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το τμήμα της  οδού Λάρισας Καρδίτσας στο σημείο που αυτή τη στιγμή διέρχεται μέσα από τη Συκεώνα, με νέα παράκαμψη. Το νέο τμήμα αποτελείται από κύρια αρτηρία μήκους 4,5 χιλιομέτρων, 2 κυκλικούς κόμβους, γέφυρα στον ποταμό Ενιπέα, παράπλευρο δίκτυο και λοιπές προσβάσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο για τη Θεσσαλία στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες. Πλέον είμαστε έτοιμοι ώστε μόλις ανοίξει η Πρόσκληση του ΕΣΠΑ το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση».

πηγή


Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ
Το Κέντρο Κοινότητας Παλαμά αποτελεί μια νέα Κοινωνική Δομή που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δήμου Παλαμά από τον Δεκέμβριο του 2017.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δικαιούχος είναι ο Δήμος Παλαμά (κωδικός ΟΠΣ 5003189) και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 - 2020 με την  συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στο Δήμο Παλαμά.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

1) Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη πολιτών.
2) Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας.
3) Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.
4) Στο Κέντρο Κοινότητας μπορεί να λειτουργεί Κινητή Μονάδα, μέσω επισκέψεων στις λοιπές τοπικές κοινότητες του Δήμου, για την εξυπηρέτηση των αναγκών ωφελουμένων που κατοικούν σε αυτές  εφόσον δεν είναι εύκολη η μετακίνησή τους στην έδρα του Κέντρου Κοινότητας στον Παλαμά.   
Στόχος των Κέντρων Κοινότητας είναι να αποτελέσουν ένα πρώτο σημείο υποδοχής, καταγραφής, κατεύθυνσης και παραπομπής των ωφελούμενων ατόμων στις αρμόδιες υπηρεσίες είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Ωφελούμενος πληθυσμός:

- Πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Παλαμά.
- Ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
- Άτομα ή οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
- Άνεργοι/ες, παιδιά και άτομα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού.
- Γενικότερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το κέντρο κοινότητας στελεχώνεται από μια κοινωνική λειτουργό και μια ψυχολόγο.

Πληροφορίες:

Δ/νση: Γρ. Γουλιανού & Μαυρομιχάλη, Δημοτικό Ωδείο «ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ»
Παλαμάς Τ.Κ. 43200
ΤΗΛ.24440-24415
Fax: 2444024412
Email: kentro.koinotitas@palamascity.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00-15:00


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΛΑΜΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ Η. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ





Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Με ικανοποιητική συμμετοχή η ημερίδα για την ποιότητα του Ελληνικού βαμβακιού στην Καρδίτσα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για την ποιότητα του Ελληνικού βαμβακιού που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Κέντρου ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος.

Αντικείμενο της η αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας και διοργανωτές η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, με χορηγούς πολλά εκκοκκιστήρια ανά τη χώρα και εταιρείες φυτοφαρμάκων.


Τo μοναδικό πρόβλημα, αν μπορεί κανείς να το εκλάβει ως τέτοιο, ήταν η παντελής απουσία εκπροσώπου του υπουργείου. Αρχικά ήταν να παραβρεθεί και να μιλήσει ανοίγοντας και τις εργασίες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Όμως δεν υπήρξε και κάποιος, έστω υπηρεσιακός παράγοντας για να τον αντικαταστήσει και, αν θέλετε να δώσει και τις απαραίτητες πολιτικές απαντήσεις στα όσα οι εκτός αιθούσης συγκεντρωθέντες αγρότες κατήγγειλαν.


Εδώ να θυμίσουμε ότι αυτή η ημερίδα ήταν η δεύτερη που διοργανώθηκε, με την περσινή να συγκεντρώνει πλήθος στελεχών του υπουργείου και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ φέτος την τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κι δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός.
Η συμμετοχή όμως γενικότερα ήταν μεγάλη καθώς στο κάλεσμα των διοργανωτών ανταποκρίθηκαν πολλοί αγρότες και εκπρόσωποι εκκοκκιστηρίων και άλλων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν.


Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα, για τις προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, για το πώς οι ποικιλίες μπορούν να βελτιώσουν την καλλιέργεια του βαμβακιού και την ποιότητα της ίνας, για τα διαθέσιμα προγράμματα ενίσχυσης του προϊόντος, για τα κριτήρια ποιότητας και την αξία πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ αναλύθηκε και η διεθνής αγορά βαμβακιού και οι προοπτικές των τιμών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Μιλώντας στην κάμερα του KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δρ. Γιώργος Καρέτσος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μία κάμψη  στην παραγωγή του ελληνικού βαμβακιού και μία πτώση γενικώς στην τιμή του προϊόντος αλλά και στην ποιότητά του. Απέδωσε αυτή την εικόνα κυρίως στην κατάρρευση της  εσωτερικής βιομηχανίας μεταποίησης και μίλησε για απογοήτευση όλης της αλυσίδας επαγγελματιών που ασχολείται με το βαμβάκι.
Αυτό που κάνουμε εμείς σαν εθνικό κέντρο βάμβακος (ανήκει στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα»), συνέχισε είναι η αξιολόγηση των ποικιλιών βάμβακος όσο και του ίδιου του προϊόντος. Με στόχο να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αξίζει ν’ ασχοληθούμε με την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, που θα έχει καλύτερη τύχη στις αγορές, που θα συμπαρασύρει προς τα μπρος όλη την υπόλοιπη διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας και οι αγρότες θα έχουν καλύτερε τιμές και οι υπόλοιποι μεγαλύτερα κέρδη.


Σε ερώτηση για τα όσα υποστηρίζουν οι αγρότες περί φετινής σχέσης ποιότητας τιμής ο κ. Καρέτσος δεν μπορούσε να απαντήσει καθώς δεν είχε ούτε την γνώση, ούτε την αρμοδιότητα, όπως είναι ευνόητο και άφησε να εννοηθεί πως κάποια θέματα άπτονται πολιτικής προσέγγισης. Είπε πάντως πως μέσα από την Διεπαγγελματική οργάνωση μπορεί να καλλιεργηθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών και εκκοκκιστών, ώστε να βρεθεί μία καλύτερη λύση.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με δηλώσεις του Κου Γ. Καρέτσου και από την ημερίδα:



Χαιρετισμός του Δημάρχου Μουζακίου και προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσού στην ημερίδα για το βαμβάκι
"Η βαμβακοκαλιέργεια αποτέλεσε για δεκαετίες κυρίαρχη αγροτική δραστηριότητα στο Νομό Καρδίτσας, συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και βελτίωσε σημαντικά το επίπεδο ζωής στον κάμπο, δίνοντας σοβαρό οικονομικό εισόδημα σ’ όλες τις αγροτικές οικογένειες.
Τα τελευταία χρόνια όμως υπήρξε μία συστηματική δυσφήμιση του βαμβακιού από πάρα πολλές πλευρές (κατηγορήθηκε ως «ενεργοβόρα» και «υδροβόρα» καλλιέργεια, μονοκαλλιέργεια κλπ), ενώ σ’ αυτό συνέβαλε και η πτώση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο Νομό μας, οι αγρότες  μας έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή προσανατολισμένη στη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ παράλληλα έχουν αποκτήσει και τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το βαμβάκι παραμένει ο «Λευκός Χρυσός» και ο «Βασιλιάς» των καλλιεργειών στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα συγκεκριμένα. Για να είναι δυνατή όμως η προσέγγιση μεγάλων και εύρωστων αγορών επιβάλλεται να βελτιωθεί η ποιότητα του παραγόμενου βαμβακιού και εδώ οφείλω να συγχαρώ το Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος για την εξαιρετική δουλειά που κάνει.
Η δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος σίγουρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η οργάνωση των αγροτών μας σε συλλογικά σχήματα, που θα  τους επιτρέψουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στα εφόδιά τους και καλύτερη τιμή στην πώληση των προϊόντος τους. Εδώ ουσιαστική επιβάλλεται να είναι και η κινητροδότηση των συλλογικών σχημάτων μέσω μείωσης της φορολογίας τόσο των εφοδίων, όσο και του πετρελαίου που θα διακινούνται μέσω των συνεταιρισμών.
Επίσης μέσω των συλλογικών σχημάτων σίγουρα θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες μας να σταματήσουν το άδικο καθεστώς των «ανοιχτών τιμών» που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί εις βάρος των παραγωγών.
Τέλος η διασφάλιση ικανών ποσοτήτων ύδατος για τις καλλιέργειες και εδώ είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο για να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα της Περιφέρειάς μας"

 Π.Κ.

πηγή: karditsaLive.net

Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΡΟΣ  ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Το μέλος της ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  ΒΑΜΒΑΚΟΣ Βασίλειος Γιαννάκος προσκαλεί όλους τους βαμβακοκαλλιεργητές στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος (1ο χλμ. Καρδίτσας – Μητρόπολης).

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν η μέχρι στιγμής δράση της Δ.Ο.Β., τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και του προγράμματος της ταξινόμησης 1% του παραγόμενου προϊόντος.

Επίσης θα γίνει αναφορά για την εφαρμογή της Υ.Α. σχετικά με τις ξένες ύλες στο σύσπορο βαμβάκι, προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής της βαμβακοκαλλιέργειας, γενικότερη ενημέρωση για τις τιμές της αγοράς του βαμβακιού καθώς και τις εξελίξεις για τις ορθές μεθόδους συλλογής του προϊόντος ενώ θα γίνει αναφορά και για τα κριτήρια της ποιότητας βάμβακος και την αξία των πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Ξυπόλυτοι Ήρωες" της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στον Παλαμά και στην κατάμεστη αίθουσα "Τερψιχόρη" του Μουσών Μέλαθρον, παρουσιάστηκε το βιβλίο "Ξυπόλυτοι Ήρωες" της πολυγραφώτατης συγγραφέως Αλεξάνδρας Μητσιάλη.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο ΔΟΠΑΠΑΠ, το Γεν.Λύκειο Παλαμά, το βιβλιοπωλείο "Απόπειρα" Μπαρτζιώκας και οι εκδόσεις Πατάκη.
Συμμετείχε (ευγενώς προσφερθείσα) η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αχιλλέα Μπίμπιλα, αποδίδοντας συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη ανταποκρινόμενη στο πνεύμα του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησαν:
Η φιλόλογος Ευαγγελία Παπανικολάου ανατρέχοντας στα φοιτητικά τους χρόνια και την προσωπική τους φιλία με την συμφοιτήτριά της τότε και μετέπειτα συγγραφέα Αλεξάνδρας Μητσιάλη. Τόνισε δε την εμβρίθεια της συγγραφέως να αποδώσει με διεισδυτικότητα και ερευνητικό πνεύμα την καθημερινότητα της εποχής, στα κατοχικά χρόνια της Θεσσαλονίκης.



















Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Συνεδριάζει την Τρίτη 23 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά

Συνεδριάζει την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 19:30 το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα ακόλουθα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την αλλαγή Επωνυμίας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ των παρόχθιων αρδευτικών αντλιοστασίων του Δήμου Παλαμά.
Εισηγητής Δήμαρχος

2.-Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ.: 2226 / 217328 / 14 – 12 – 2017 Απόφαση του Σ.Α.Δ. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. 
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου

3.-Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018.
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου

4.-Απόδοση επιχορήγησης έτους 2018 στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου  - Δημοτικός Οργανισμός, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π.).
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου

5.-Χρηματοδότηση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης [ΔΗ.Κ.Ε.ΠΑ.] Δήμου Παλαμά έτους 2018.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάϊος 

6.-Συζήτηση και λήψη απόφασης για την έγκριση διενέργειας και καθορισμού του τρόπου εκτέλεσης προμηθειών – εργασιών - υπηρεσιών για το έτος 2018 και έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών – μελετών.
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου

7.-Ψήφιση πίστωσης για την πληρωμή των τιμολογίων από τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2017.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάϊος 

8.-Ένταξη του Δήμου Παλαμά στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., έγκριση καταστατικού, ορισμός εκπροσώπων και Συντονιστικής Επιτροπής.
Εισηγητής Δήμαρχος

9.-Ακύρωση μη εξοφλημένων ενταλμάτων έτους 2017 και μεταφορά τους στη χρήση έτους 2018 προς πληρωμή.
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου

10.-Αποδοχή ή μη της παραίτησης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α. Παλαμά από το αξίωμα του Προέδρου και ορισμός νέου.
Εισηγητής Πρόεδρος Δ. Σ. κ. Αθανάσιος Τσίντζας 

11.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάϊος 

12.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτηση του κ. Γεωργίου Παπαμαργαρίτη του Ευαγγέλου.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ξένος 

13.-Εκμίσθωση Δημοτικών Εκτάσεων για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ξένος 

14.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα κ. Δημητρίου Παπαβαΐτση του Χαραλάμπους.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάϊος

15.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα της κας Αναστασίας Σπανούλη του Βησσαρίωνα.
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου 

16.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα της κας Δέσποινας Κατσιαούνου του Κωνσταντίνου.
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου 

17.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα της κας Αλεξάνδρας Τσίρα του Αποστόλου.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ξένος 

18.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα του κ. Αλέξιου Πάτα του Δημητρίου. 
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ξένος 

19.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα του κ. Κωνσταντίνου Καραμήτρου του Βασιλείου.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ξένος 

20.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα του κ. Κωνσταντίνου Τρουβά του Χρήστου.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Ξένος 

21.-Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αίτημα του κ. Αριστοτέλη Ρουσούλη του Θωμά. 
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου 

22.-Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της υπ΄ αριθμ. Πρωτ.: 586 / 18 – 01 – 2018 αίτησης του αρμοδίου υπαλλήλου επί των Βεβαιωτικών Καταλόγων του Δήμου.
Εισηγήτρια Αντιδήμαρχος κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου 

23.-Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της υπ΄ αριθμ.: 01 / 2018  Α.Τ.Σ.Τ.Κ. Λεύκης.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάϊος

24.-Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της υπ΄ αριθμ.: 01 / 2018  Α.Τ.Σ.Τ.Κ. Συκεώνας.
Εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάϊος

25.-Συζήτηση και λήψη απόφασης για Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά εκτός της Έδρας του, στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες (Ν. 3852 / 2010 άρθρο 67 παρ.10).
Εισηγητής Πρόεδρος Δ. Σ. κ. Αθανάσιος Τσίντζας 

26.-Έγκριση Πρακτικών προηγούμενων Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (από 4η / 2017 έως 28η / 2017).
 Εισηγητής Πρόεδρος Δ. Σ. κ. Αθανάσιος Τσίντζας


πηγή:karditsaLive.net
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Τίτλοι τέλους για μία υπέροχη ιστορική σιδηροδρομική διαδρομή

Σε λίγες ημέρες το τελευταίο τρένο θα περάσει από την γέφυρα του Γοργοποτάμου και από τις γέφυρες και σήραγγες της Οίτης. Από το ορεινό τμήμα δηλαδή της σιδηροδρομικής γραμμής που εδώ και 100 χρόνια συνδέει την Αθήνα με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Το τμήμα της γραμμής από την Τιθορέα ως το Λιανοκλάδι θα κλείσει για να αντικατασταθεί με τη νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων που βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και 20 χρόνια. Μαζί θα κλείσουν και οι σταθμοί Αμφίκλεια, Λιλαία και Μπράλος, οι τρεις σταθμοί που είχαν μείνει ανοικτοί στο τμήμα αυτό. Μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσει και το τμήμα από το Λιανοκλάδι ως τον Δομοκό, το τελευταίο μη σύγχρονο τμήμα της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Ένας αιώνας ιστορία…
Η γραμμή σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1880 και η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το 1889 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη. Αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί μία πεδινή όδευση της γραμμής ώστε να αποφευχθούν οι ορεινοί όγκοι του Καλλίδρομου και τη Οίτης τελικά επιλέχθηκε η πιο δύσκολη κατασκευαστικά ορεινή όδευση για λόγους εθνικής άμυνας καθώς έτσι οι αμαξοστοιχίες θα ήταν εκτός βεληνεκούς των πυροβόλων των πολεμικών πλοίων.

Μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, την εργολαβία ανέλαβε η αγγλική εταιρεία των Eckersley, Godfrey και Liddelow. Τα έργα ξεκίνησαν το 1890 και σε αυτά εργάστηκαν εργολάβοι και εργάτες πολλών εθνικοτήτων (Άγγλοι, Γάλλοι, Πολωνοί, Ιταλοί, Μαυροβούνιοι και Πέρσες). Το πρώτο τμήμα που κατασκευάστηκε ήταν η σημερινή προαστιακή γραμμή της Στυλίδας (Αγία Μαρίνα – Λαμία). Το τμήμα αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να γίνει η μεταφορά υλικών τα οποία ξεφόρτωναν ατμόπλοια στην Αγία Μαρίνα.

Το 1893 όμως ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης σε συνδυασμό με την επερχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας οδήγησαν στην διακοπή των έργων. Το Μάρτιο του 1893 η αγγλική εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη και ακολούθησε η κατάσχεση της περιουσίας της. Ένα χρόνο αργότερα ο Τρικούπης παραιτήθηκε και όλα τα έργα εγκαταλείφθηκαν.

Το 1900 η κυβέρνηση υπέγραψε με τη Γαλλική εταιρεία Batignolles για τη συνέχιση των έργων. Η καταγραφή της κατάστασης των έργων έδειξε πως το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και του χρήματος θα απορροφούσε το ορεινό τμήμα από τον Μπράλο ως την κοιλάδα του Σπερχειού. Ένα τμήμα που περιλαμβάνει αλλεπάλληλες μικρότερες και μεγαλύτερες γέφυρες και σήραγγες, μεταξύ των οποίων και η πετρόκτιστη γέφυρα του Γοργοποτάμου μήκους 210 μετρων, η κατασκευή της οποίας πέρασε από 40 κύματα. Το 1903 το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε η γέφυρα να ξαναχτιστεί από την αρχή λόγω πλημμελούς κατασκευής ενώ ένα χρόνο αργότερα ένα εργατικό ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα ενώ πολλοί εργάτες τραυματίστηκαν. Το 1906 κατά τη διάρκεια δοκιμών αντοχής διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελλείψεις με αποτέλεσμα να χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις.

Τελικά, όλα τα έργα ολοκληρώθηκαν ως το 1908 και στις 24 Αυγούστου το πρώτο τρένο έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα σε 12 ώρες και 45 λεπτά. Στο τμήμα αυτό λειτούργησαν οι στάσεις Σπερχειού, Μπεκί (Υπάτης) και Βελεσσωτών (Αχάρραι) ενώ αργότερα δημιουργήθηκαν οι στάσεις Ασωπού, Αρπίνης, Γοργοποτάμου, Καρυάς, Ξυνείας και Θαυμακού.

Ίσως το πιο μαγευτικό σημείο της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για λίγο ακόμα:


Τις επόμενες δεκαετίες η γραμμή γνώρισε ατυχήματα, επιστρατεύσεις και πολέμους, αλλά παρέμεινε ανοικτή. Ως τον Μάρτιο του 1941 όταν Γερμανοί, Άγγλοι, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί ανατίναξαν τις γέφυρες Σπερχιού, Γοργοποτάμου, Ασωπού και Παπαδιάς για να επιβραδύνουν την προέλαυση των Γερμανών. Σύντομα ο σιδηρόδρομος τέθηκε υπό Γερμανική και Ιταλική διοίκηση με τους κατακτητές να επισκευάζουν τα κατεστραμένα τμήματα για την εκτέλεση στρατιωτικών μεταφορών.

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, οι αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ σε συντονισμό με Βρετανούς κομάντος πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Κατοχής ανατινάζοντας τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η κυκλοφορία διακόπηκε για αρκετές εβδομάδες ενώ ως αντίποινα εκτελέστηκαν 20 Έλληνες. Η κυκλοφορία όμως αποκαταστάθηκε και πάλι από τους Γερμανούς. Τον Οκτώβριο του 1944, φεύγοντας από την Ελλάδα, οι Γερμανοί κατέστρεψαν μεταξύ άλλων πλήθος σιδηροδρομικών έργων (γέφυρες και σήραγγες). Η καταστροφή της γραμμής ήταν ολοκληρωτική.

Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας επιχείρησε να ξεκινήσει την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο Εμφύλιος Πόλεμος όμως καθυστέρησε όλα τα έργα. Τελικά, τα έργα ολοκληρώθηκαν σταδιακά και ως το τέλος του 1949 η κυκλοφορία της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης είχε αποκατασταθεί. Το 1983 ξεκίνησε και η λειτουργία της τηλεδιοίκησης στη μονή γραμμή μεταξύ Τιθορέας – Δομοκού.

Ήδη από τη δεκαετία του 1980 ήταν φανερό πως η μονή  γραμμή δεν καλύπτει τις σύγχρονες σιδηροδρομικές απαιτήσεις. Εξάλλου, πολλοί σταθμοί της ορεινής διαδρομής είχαν κλείσει λόγω έλλειψης επιβατών. Ο νέος σχεδιασμός προέβλεπε μία νέα διπλή και ηλεκτροκίνητη γραμμή, σε μεγάλο βαθμό πεδινή που θα επέτρεπε την πύκνωση των δρομολογίων και τη μείωση του χρόνου της διαδρομής. Η γραμμή περιλαμβάνει και τη νέα δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου η οποία με μήκος 9,2 περίπου χιλιομέτρων είναι η μακρύτερη σήραγγα της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Ολόκληρη η διαδρομή από το Λιανοκλάδι ως την Τιθορέα:


Τα έργα ξεκίνησαν από την ΕΡΓΟΣΕ το 1997 και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος, 21 χρόνια αργότερα. Από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στο νέο τμήμα Τιθωρέα – Λιανοκλάδι σε μονή γραμμή και με ντιζελοκίνηση αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων. Η ηλεκτροκίνηση ως το Λιανοκλάδι αναμένεται την άνοιξη ενώ η παράδοση και του τμήματος Λιανοκλάδι – Δομοκός το δεύτερο μισό της χρονιάς.  Υπολογίζεται πως η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα μπορεί να εκτελείται σε 3 ώρες και 20 λεπτά χωρίς όμως να υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά την παράδοση και του τελευταίου τμήματος.

Το άγνωστο μέλλον
Σε λίγες μέρες λοιπόν το τελευταίο προγραμματισμένο δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διέλθει από το τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι με το μέλλον της γραμμής να είναι άγνωστο. Αν και ο υπουργός Υποδομών έχει αναφέρει πως θα επιχειρηθεί η γραμμή να διατηρηθεί ώστε να πραγματοποιούνται τουριστικά δρομολόγια προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο για τη συνέχιση δρομολογίων στη γραμμή είτε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε από τις άλλες δύο εμπορικές σιδηροδρομικές εταιρείες. Άγνωστο είναι αν ο ΟΣΕ ως διαχειριστής της υποδομής θα εξακολουθεί να δηλώνει τη γραμμή ως ενεργή αλλά σε αναστολή λειτουργίας (που σημαίνει ότι θα έχει την υποχρέωση να τη συντηρεί) ή ως καταργημένη. Στη δεύτερη περίπτωση το μέλλον της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής θα είναι προδιαγεγραμμένο: λεηλασία από τις συμμορίες του σκραπ και τελικά αφάνισή της.

Η γέφυρα του Γοργοποτάμου έχει κηρυχθεί από το 1984 ως διατηρητέο μνημείο της νεότερης ιστορίας όχι όμως και η υπόλοιπη γραμμή, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών και των σηράγγων. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει να συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού για να προστατεύσει αυτό το κομμάτι του ελληνικού σιδηροδρόμου. Η ιδιαιτερότητα και το φυσικό κάλλος της διαδρομής σε συνδυασμό με την ιστορικότητά της θα έκαναν τη γραμμή ιδανική για εκδρομικά δρομολόγια ενισχύοντας τον τουρισμό της περιοχής και της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας γενικότερα. Η ιστορία έχει δείξει πως οι καλές προθέσεις δεν επαρκούν αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια.

Ας ελπίσουμε ότι το τέλος των προγραμματισμένων δρομολογίων τον επόμενο μήνα δεν θα βάλει ταφόπλακα σε αυτό το ιστορικό τμήμα του σιδηροδρόμου που άντεξε καταστροφές, πολέμους και 110 χρόνια ιστορίας.

Ιστορικό: Κωνσταντίνος Αθαν. Μπαλωμένος, Φωτο: mag24.gr

πηγή


Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Το χωριό μου

Μικρό είναι, δεν είναι ξακουσμένο, κατοικείται από ανθρώπους φιλήσυχους, εργατικούς, καλούς οικογενειάρχες.
Πέτρινο το λένε και βρίσκεται στη βόρεια άκρη του Νομού Καρδίτσας, ακριβώς στο σημείο επαφής των τριών νομών, Καρδίτσας, Λαρίσης και Τρικάλων. Είναι ακουμπισμένο στις νότιες πλαγιές του βουνού "Ντοπρούσι" στην αρχή του μοναδικού κάμπου της Πατρίδας μας, του κάμπου Καρδίτσας – Τρικάλων.

Μνημεία δεν έχει, αν και το ίδιο είναι ένα μνημείο κτισμένο πάνω στο πανάρχαιο «Φάκιο» που δεν έχει ερευνηθεί ακόμη ενώ γνωρίζουν την ύπαρξή του.΄Έχει ωστόσο μια καλοσυντηρημένη Εκκλησιά (Αγιος Δημήτριος) του προπερασμένου αιώνα και μια Βρύση ξεχασμένη από όλους εκείνους που ξεδιψούσε για χρόνια και χρόνια και που για να δικαιολογηθούμε ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον και συχνά σε οργίλο ύφος.

Έχει γόνιμα χωράφια, πολλά νερά, επιφανειακά από τον ποταμό Ενιπέα, που διασχίζει κατά μήκος την καλλιεργούμενη περιοχή, αλλά και υπόγεια που τροφοδοτούνται τόσο από το ποτάμι όσο και από τα γύρω βουνά που καλύπτονται από ασβεστόλιθους και επιτρέπουν τη διείσδυση του νερού στα υπόγεια στρώματα. Ακόμη περιβάλλεται από πολλές και καλές βοσκές, που άλλοτε συντηρούσαν πάνω από 7000 – 8000 πρόβατα και πλέον των 150 μεγάλων βοοειδών, χώρια τα περίπου 80 ζευγάρια άλογα που ήταν απαραίτητα για την καλλιέργεια της γης μαζί με μερικά ζευγάρια βοοειδών.
 Όλα αυτά βέβαια στο παρελθόν, τώρα είναι ζήτημα αν υπάρχουν μερικές εκατοντάδες πρόβατα, καθόλου βοοειδή, καθόλου ιπποειδή, χάθηκαν όλα, ακόμη και οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν.

Σήμερα σχολείο δε λειτουργεί, οι νέοι φεύγουν και κάνουν αλλού οικογένεια, οι δρόμοι έρημοι, παιδιά δεν παίζουν γιατί δεν υπάρχουν, όλα αποπνέουν μελαγχολία, σε πιάνει το παράπονο.
Τελικά προς τα πού βαδίζουμε; γνωρίζουμε τι κοινωνία δημιουργούμε;
Διότι παρόμοια εικόνα συναντάς σε πολλά χωριά.
΄Έχουμε μπούσουλα ή τον χάσαμε και βολοδέρνουμε χωρίς πυξίδα και προορισμό:
Προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν σοβαρά τις πολιτικές ηγεσίες και να σχεδιάζουν αναλόγως, αλλά αλίμονο ούτε που τους αγγίζουν καν. Για άλλα μεριμνούν και τυρβάζουν και η κυρίαρχη μέριμνά τους είναι η παραμονή στην εξουσία, στο βωμό της οποίας θυσιάζουν και ζωτικές ανάγκες.

Οι κάτοικοι του χωριού μου, κυρίως Καραγκούνηδες και λιγοστοί Σαρακατσαναίοι ή Βλάχοι όπως μας λένε οι χωριανοί μου, στους οποίους ανήκει και η ταπεινότητά μου, που εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από το δεύτερο μεγάλο πόλεμο και διατηρούσαν άλλοτε πάνω από 3000 πρόβατα και λίγα γίδια, άλλοτε δυστυχώς, σήμερα ούτε ένα..
Οι βοσκές έρημες και οι μάντρες μισογκρεμισμένες, μόνο κουκουβάγιες λαλούν, σε πιάνει θλίψη.
Σε αυτό το χωριό μεγάλωσα και γνώρισα τον κόσμο με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που βγαίναμε στα βουνά, ίσως κάποιοι που γνωρίζουν κάτι περισσότερο αναρωτηθούν, μα εσύ δεν γεννήθηκες στη Μακεδονία. Ναι εκεί γεννήθηκα, αλλά Χωριό νιώθω αυτό που μεγάλωσα, εκεί που γνώρισα τον περιβάλλοντα κόσμο.
Εκεί οι συμμαθητές και συμμαθήτριες, εκεί οι παιδικές μου αναμνήσεις ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μου. Τότε το Σχολείο είχε πάνω από σαράντα παιδιά, σε κάθε θρανίο που μόλις χωρούσε δύο, καθόμασταν τρεις. Παίζαμε στα διαλείμματα και βοούσε όλο το χωριό. Θυμάμαι τους περαστικούς που διαβαίναν πηγαίνοντας στις δουλειές τους, να σταματάνε και να μας καμαρώνουν με ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους περισσή χαρά και αγαλλίαση. Βλέπετε κάποιο ή κάποια από τα παιδιά ήταν δικά τους. Όλοι είχαν πολλά παιδιά. Οικογένεια με ένα παιδί δεν θυμάμαι στο χωριό. Λέγανε χαρακτηριστικά για την οικογένεια που είχε ένα παιδί: Ένα καν κανένα. Και είχαν απόλυτο δίκιο..

Σήμερα, δυστυχώς, πολλοί φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί, περισσότεροι δύο και κάποιοι ευπατρίδες τρία, τέσσερα και πλέον παιδιά, αλλά οι τελευταίοι αυτοί βρίσκουν το ανάλγητο Κράτος εχθρικό απέναντί τους, ναι ΑΚΡΩΣ ΕΧΘΡΙΚΟ. Χωρίς ντροπή και τσίπα, που λένε, και εχθρικοί για το μέλλον της Χώρας, Έκοψαν τα οικογενειακά επιδόματα των τριών και πάνω παιδιών και αύξησαν εκείνα με ένα ή δύο παιδιά!. Προφανώς σκέφτηκαν οι φωστήρες ότι, αυτοί που έχουν ένα ή δύο παιδιά είναι οι πολλοί, ενώ όσοι έχουν τρία ή περισσότερα οι λίγοι, συνεπώς κόβοντας τα επιδόματα των πολυτέκνων και δίδοντάς τα στους άλλους διευρύνουμε την εκλογική μας πελατεία.
Και αμ έπος αμ έργον.
Δεν σκέφθηκαν οι άφρονες ούτε τους πολύτεκνους ούτε το συμφέρον της Χώρας.
Λυπηρό! Λίγο είναι..

Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα μας.
Οι Καραγκούνηδες .είναι αυτόχθονες πάππου προς πάππου και πήραν το όνομά τους κατά μίαν εκδοχή από την ελληνική λέξη κάρα = κεφαλή και το ρήμα κουνώ, ήτοι κάρα κουνώ, Καραγκούνα, Καραγκούνηδες και είναι γνωστή η σχετική παράδοση από τη διέλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Θεσσαλικό κάμπο. Οι άλλες απόψεις αναφέρονται σε κείμενο του Χρ. Τσιαμούρα που δημοσιεύθηκε σε έντυπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, τις οποίες τις βλέπω ουτοπικές. Παλιότερα οι κάτοικοι του κάμπου ήταν περισσότερο κτηνοτρόφοι και δη προβατοτρόφοι, μάλιστα ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με τη φυγή των κατοίκων και την φροντίδα αυτών κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου «μας έδωσαν και οι Καραγκούνηδες είκοσι πρόβατα κλπ κλπ» Φαίνεται κάποιοι από τον Θεσσαλικό κάμπο μετακινούνταν, διαφορετικά πως εξηγείται η παρουσία τους στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι ξακουστή η καραγκούνικη φυλή των προβάτων λόγω των μεγάλων αποδόσεων σε κρέας και γάλα, της μεγάλης προσαρμοστικότητά της στις όποιες συνθήκες και στις επιζωοτίες, κάτι που πολλοί κτηνοτρόφοι το διέγνωσαν έγκαιρα και έσπευσαν να αλλάξουν τα κριάρια τους με αυτά της καραγκούνικης φυλής και μάλιστα χωρίς κέρατα (σιούτα), κάτι που έκανε και ο Πατέρας μου.

Η διασκέδαση παλιά δεν γινότανε σε κλειστές και σκοτεινές αίθουσες και ήταν ελεύθερο αγαθό. Όλοι συμμετείχαν χωρίς να χρειάζεται να βάλουν βαθιά στην τσέπη το χέρι. Γινότανε στο χοροστάσι στο φως της ημέρας και λάβαιναν μέρος όλοι οι κάτοικοι είτε ως ενεργά μέλη είτε ως θεατές.. Ξακουστοί έμειναν οι χοροί των γυναικών κατά τις μεγάλες γιορτές. Ντυμένες με τις παραδοσιακές καραγκούνικες στολές με τις διπλές σιγκούνες, τις πλουμιστές ποδιές, τις κεντημένες τραχηλιές και τις σειρές φλουριά στο στήθος και στο μέτωπο, πιάνονταν αλά πρατζέτα που λένε, και άρχιζαν το χορό τραγουδώντας και χορεύοντας.
Οι ονομαστικές γιορτές ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός για την οικογένεια.
Θα επισκέπτονταν το σπίτι συγγενείς και φίλοι τραγουδώντας και χορεύοντας, όχι στα βουβά. Αντηχούσε όλο το χωριό από τα τραγούδια. Σήμερα για να πας επίσκεψη στους εορτάζοντες πρέπει να πάρεις και το δωράκι σου. Τόσοι εορτάζοντες επί τόσο για τον καθένα ίσον τόσα.
Α! πολλά, δεν βγαίνει ο λογαριασμός και η λύση πρόχειρη.
Βρίσκεις μια δικαιολογία, κάνεις ένα τηλεφώνημα και τέρμα..

Ατελείωτα τα καραγκούνικα έθιμα, όπως και των λοιπών κατοίκων της υπαίθρου και όλα συνδυασμένα με τον τρόπο ζωής τους.

Και πριν κλείσω τη μικρή αυτή αναφορά στο χωριό μου, να αναφέρω μόνο τις καλλιέργειες που χάθηκαν και ιδιαιτέρως αυτή των ρεβιθιών.
Παλιά στον κάμπο που τότε πνιγόταν και είχε ψηλή υπόγεια στάθμη οι μόνες καλλιέργειες ήταν οι ανοιξιάτικες, ήτοι ρεβίθια,καλαμπόκια, λαθούρια, νταρί ή ασπρίτσα – είδος σόργου – μποστάνια (τα οποία συνήθως φύλαγαν τα παιδιά ανεβασμένα σε δραγασιά και που για να φάνε κλέβανε από τα διπλανά, κάτι που έκανα κι εγώ το 1947 που μείναμε στον κάμπο).
Τα ρεβίθια σπέρνονται την άνοιξη σε βαριά γόνιμα χωράφια, είναι μικρού βιολογικού κύκλου, δεν θέλουν ιδιαίτερες φροντίδες, ούτε πολλά έξοδα και δίνουν καλές αποδόσεις. Αν δεν με απατά η μνήμη μου έφταναν και τις 150 οκάδες, με τις τιμές δε που πωλούνται σήμερα είναι μια καλλιέργεια άξια προσοχής. Βέβαια δεν είναι η μόνη υπάρχουν πολλές και παραγωγικότερες που ευδοκιμούν στην περιοχή, αλλά σταμάτησα στα ρεβίθια γιατί είναι μια εκτατική και αξιοπρόσεκτη.

Κωνσταντίνος Γαλλής
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Συνεστίαση Γ΄ Λυκείου Ιτέας

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 9:00 το βράδυ στην ταβέρνα του Νίκου Στεφανόπουλου στην Ιτέα να περάσετε μαζί μας ένα υπέροχο βράδυ με διάθεση για χορό και φαγητό!

Τιμή εισόδου 10 ευρώ
(Στην τιμή περιλαμβάνεται και το φαγητό)





Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. αναζητά νέους συνεργάτες στην περιοχή μας

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του δικτύου της, αναζητά νέους συνεργάτες σε συγκεκριμένες περιοχές τις οποίες θα μπορείτε να επιλέξετε υποβάλλοντας σχετική ηλεκτρονική Αίτηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναζητούνται συνεργάτες σε συνολικά 168 περιοχές στην Ελλάδα εκ των οποίων οι 13 περιοχές αφορούν το νομό Καρδίτσας.

Δείτε τις περιοχές στο νομό μας ακολούθως:

ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΑ         ΠΕΡΙΟΧΗ
ΙΤΑΜΟΣ         Καλλίθηρο
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ & Παπανδρέου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Υψηλάντου & Γαριβάλδη
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Φαναρίου & Βορείου Ηπείρου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ταλιαδούρου Σπύρου & Καραϊσκάκη Γεώργιου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Νικ. Πλαστήρα & Ελ. Βενιζέλου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Βασαρδιάνη & Σαρανταπόρου
ΚΑΡΔΙΤΣΑ Καρδιτσομαγούλα
ΠΑΛΑΜΑΣ Σουλιώτη Ευαγ. & Μαντοπούλου Κ.
ΠΑΜΙΣΟΣ Αγναντερό
ΣΟΦΑΔΕΣ Καρποχώρι
ΤΑΜΑΣΙ         Λεοντάριο Καρδίτσας
ΦΥΛΛΟ          Ιτέα Καρδίτσας

Για περισσότερα κάντε κλικ ΕΔΩ


karditsaLive.net

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση βιβλίου "Ξυπόλητοι Ήρωες" της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού,Αθλητισμού, Προσχολικής, Αγωγής Παλαμά, το ΓΕΛ Παλαμά, το βιβλιοπωλείο Απόπειρα-Μπαρτζιώκας και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στις 7:00 μμ στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Μητσιάλη "Ξυπόλητοι Ήρωες" που θα γίνει στην αίθουσα ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ στον Παλαμά.


Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος Ευαγγελία Παπανικολάου και η συγγραφέας.
Συμμετέχει η χορωδία του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ιτέας.


Προυσίαση:
Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική και η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Μέσα σε μια πόλη που η μπότα των Γερμανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ' άκρη σ' άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισμό. Ζουν εμπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν μάχη για να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους κυκλώνει. Και μέσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσμένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούμενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή.
Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγμα και το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)





Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτέας

Για άλλη μια χρονιά ακόμη καταφέραμε να διαφυλάξαμε τον πολιτισμό μας.
Καταφέραμε και συντηρήσαμε το σύλλογό μας, τον "Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ιτέας", που είναι ότι μας έχει απομείνει ακόμα να μας δένει με τα χώματα του ευλογημένου τόπου μας.

Έτσι σήμερα Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα στις 6:00 η ώρα στο καφεζαχαροπλαστείο "Αχίλλειον" στην Ιτέα ο σύλλογος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του για τη νέα χρονιά μέσα σε ένα ευχάριστο και γιορτινό κλίμα.
Παρευρεθήκαμε όλοι και ανταλλάξαμε ευχές και κουβέντες Κουτσιαριώτικες, από εκείνες τις όμορφες που μόνο εμείς ξέρουμε να λέμε μεταξύ μας, χωρίς μικροπρέπειες, ανούσιες αντιπαραθέσεις ή προσωπικές πικρίες.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αχιλλέας Μπαλαντίνας ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, ευχήθηκε να έχουμε απ’ όλες τις απόψεις μια καλύτερη χρονιά, και παρακάλεσε τα μέλη του συλλόγου να έρθουν ακόμα πιο κοντά και πιο μαζικά στις εκδηλώσεις του συλλόγου.
Γιατί ο σύλλογος πάνω απ’ όλα είναι το ίδιο το χωριό.

Φέτος η πίτα είχε τέσσερα (4) φλουριά τα οποία κέρδισαν οι:
Ιάσων Τσιρώνης, Ντίνα Ε. Μακρή, Βαϊτσα Γιαννάκου - Αναστασίου και η Γεωργία Αρχοντή.

Εκτός από την έντονη παρουσία των μελών, την γιορτή τίμησαν επίσης:
Ο Ιερέας πατήρ Βασίλειος Γερούκης, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, η αντιδήμαρχος Παλαμά Έφη Πετροπούλου, η πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ Ράνια Φούντα, ο πρόεδρος πολιτιστικών συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι δήμου Παλαμά Φωτεινή Καραϊσκου και Ιάσων Τσιρώνης, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος Τ.Κ Ιτέας Βαγγέλης Λύτρας και η πρόεδρος συλλόγου γυναικών Ιτέας Τζένη Μακρή.

Καλή χρονιά, και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά...




















Διαβάστε Περισσότερα »