Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στην Ιτέα

Σε πείσμα των καιρών και της δύσκολης εποχής που ζούμε ως λαός με την οικονομική στενότητα, την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια για το αύριο, η 28η Οκτωβρίου 2017 γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα στο χωριό μας.

Αρκετοί συγχωριανοί μας μαζί με τους μαθητές από το σχολείο μας παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία της εκκλησίας μας στον Ι.Ν Αγίου Αθανασίου.

Η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία της Ιτέας και ειδικότερα στο μνημείο των πεσόντων όπου ακολούθησε το καθιερωμένο τρισάγιο από τον ιερέα του χωριού μας π. Βασίλειο, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και μετά τον Εθνικό Ύμνο, έγινε η κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους: του δήμου, τοπικής κοινότητας, εκπαιδευτικής κοινότητας, φορέων και συλλόγων του χωριού μας.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση όπου τα νιάτα του χωριού μας έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας και μια ελπίδα για το αύριο και καταχειροκροτήθηκαν από όλους.














































Διαβάστε Περισσότερα »

Μαντήλα, τσεμπέρι, τσίπα…

Του Ευαγγέλου Στάθη (φιλολόγου)

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 περίπου όλες οι γυναίκες του χωριού, ηλικιωμένες νιόπαντρες, ακόμα και κορίτσια της παντρειάς και τα νεαρά κορίτσια, κάλυπταν το κεφάλι τους με διάφορα καλύμματα – μαντήλια.
Λόγοι μόδας πάλι, αλλά και καιρικές συνθήκες (χειμώνας –καλοκαίρι) και συνθήκες εργασίας υπαγόρευαν το γυναικείο κάλυμμα. Αλλά και λόγοι ηθικής, σεβασμού και τιμιότητας το επέβαλαν.
Η ξεσκούφωτη γυναίκα θεωρούνταν κάπως ελεύθερη και λιγότερο ηθική, πάντως όχι σοβαρή.
Από κει βγήκαν και οι λέξεις «ξετσίπωτος, ξετσίπωτη».
Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις «τσίπα δεν έχει στο κεφάλι» ή «είναι ντιπ ξετσίπωτη».

Το γυναικείο κάλυμμα λέγεται μαντήλι, μαντήλα, ή Καλαμάτα, τσιμπέρι, τσίπα, τσιπομάντηλο.
Το καθένα από αυτά χρησιμοποιείται ανάλογα με την ηλικία, με τις ώρες που φοριέται, καθώς και με τον τρόπο που δένεται στο κεφάλι. Ανάλογα με αυτά είναι και τα χρώματα του μαντηλιού ή της τσίπας. Έτσι, για παράδειγμα, μαύρες τσίπες φορούσαν οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γριές, ενώ τα νεαρά κορίτσια, τα κορίτσια της παντρειάς ως και οι παντρεμένες ακόμα, φορούσαν άσπρες τσίπες (σπανιότερα ροζ ανοιχτό) και πολύχρωμες καλαμάτες.
Καλαμάτες λέγονταν οι μαντίλες που ήταν πολύχρωμες με διάφορες παραστάσεις, κυρίως μεγάλες κλάρες με λουλούδια. Τις έλεγαν έτσι, γιατί κατασκευάζονταν (ακόμα και σήμερα κατασκευάζονται), στην Καλαμάτα, όπως χαρακτηριστικά λέει το τραγούδι: «σαν πας στην Καλαμάτα και ρθεις με το καλό, πάρε με ένα μαντήλι Καλαματιανό, να δέσω στο λαιμό».
Τα υφάσματα των μαντηλιών αυτών ήταν μεταξωτά, βαμβακερά, ανάλογα με την ηλικία των γυναικών και με τις ώρες που τα φορούσαν.
Το δέσιμο των μαντηλιών αυτών ήταν ανάλογο με το είδος τους και με τη χρονική και κοινωνική ηλικία των γυναικών που το φορούσαν. Αλλιώς δηλαδή έδεναν την τσίπα αλλιώς τα τσεμπέρια και τις καλαμάτες.
Αλλιώς έδεναν την τσίπα οι ανύπαντρες, αλλιώς οι παντρεμένες, αλλιώς οι χήρες και οι γριές.
Επίσης τα δεσίματα άλλαζαν και με τις εποχές, ιδίως χειμώνα, καλοκαίρι, καθώς και με τις καθημερινές και τις γιορτινές μέρες, τις ώρες εργασίας, τις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμος – κηδεία). Πάντως το δέσιμο του γυναικείου μαντηλιού απαιτούσε αρκετή δεξιοτεχνία, από την οποία βέβαια θα εξαρτιόταν η κομψότητα, η ομορφιά και η νοικοκυροσύνη της γυναίκας που το φορούσε.
Χαρακτηριστικοί γι αυτό είναι οι στίχοι του τραγουδιού: «το πράσινο μαντήλι που δένεις στα μαλλιά, να μην το ξαναδέσεις τρελαίνεις τα παιδιά».
Οι πιο συνηθισμένοι κεφαλόδεσμοι (δεσίματα) των γυναικών του χωριού μας ήταν οι εξής: λαιμοδέτης, κολοβή, μπουρμπούλι, σιρβέτα, κοθοριά, ήσκιο, ριγμένο στο κεφάλι και με τα δύο κλωνάρια στα στήθια.



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΧΑ Α.Ε.:
Παρατείνεται, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΕΚΧΑ Α.Ε (758/3/24-10-2017), η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού έως την 12η Δεκεμβρίου 2017, για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων των Δήμων Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο λήγει επίσης στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παρακρατήσεις στη Βασική Ενίσχυση

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγεί τι ισχύει με τις κρατήσεις που είδαν οι αγρότες στα ποσά που τελικά έλαβαν ως Βασική Ενίσχυση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ: 
Μετά την πληρωμή προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, επειδή παρατηρήθηκε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, σύγχυση, όσον αφορά στην αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2017, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων. Με βάση το “μοντέλο” υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται.

Η παραπάνω “σύγκλιση” πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους. Σχετικά με τις αξίες των Δικαιωμάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν(ΕΕ)1307/2013, η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, αναπροσαρμόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό:
1.  4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6,
2.  3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και
3.  0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017 κατά την υποβολή των Αιτήσεων, εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όμως στην πορεία μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχομένων παραγωγών, αυξήθηκε έως 4,5% μετά από την έκδοση της 1630/64709/2017 ΥΑ.
Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί για τη χορήγηση του ΕΑ, το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρατηρούνται ατομικές αποκλίσεις στις πληρωμές των δικαιούχων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση της αξίας των δικαιωμάτων.
Τέλος τονίζουμε, ότι το καταβληθέν ποσό 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2017, αντιστοιχεί στο 99,6 % της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση την Αίτηση, ποσοστό το οποίο αντικατοπτρίζει και την υψηλή ποιότητα της πληρωμής.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση Σακελλαρίου - Τσιάκου στο Δημαρχείο Παλαμά

Επίσκεψη στο Δήμο Παλαμά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κος Βασίλης Τσιάκος όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιώργο Σακελλαρίου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της αρδευτικής περιόδου και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν ενόψει της νέας.
Κοινό συμπέρασμα και των δύο ήταν ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης ο οποίος θα διαχειρίζεται το νερό από τα σημεία υδροληψίας μέχρι και το καταλυτικό σημείο του.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Τσιάκος ενημέρωσε τον κ. Σακελλαρίου ότι στο περιφερειακό συμβούλιο της 25/10/2017 θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του έργου «ΟΔΟΣ ΔΕΛΤΑ – ΠΑΛΑΜΑ» και στόχος της Περιφέρειας είναι να γίνει η δημοπράτηση και να έχουμε ανάδοχο μέχρι το τέλος  του έτους.

Η οδική σύνδεση του Παλαμά με τον Ε65 είναι ένα μεγάλο έργο που θα βγάλει τον Παλαμά από την απομόνωση. Τέλος ο κ. Τσιάκος συνεχάρη την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την ετοιμότητα που δείχνει και έχει καταθέσει μελέτες για όσα έργα έχουν προκηρυχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της δημοτικής αρχής, παρά την ελλιπή στελέχωση και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενταχθούν τα δύο σημαντικά έργα που κατέθεσε ο Δήμος στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορούν στη μεταφορά νερού από τον ποταμό Καλέντζη στον Λείψιμο και στον Σοφαδίτη και την άρδευση δημοτικών κτημάτων με κλειστά κυκλώματα.
Τα δύο έργα έχουν το καθένα από αυτά προϋπολογισμό από 5.000.000 €.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε την άριστη σχέση που έχουν οι δύο αιρετοί αλλά και την άψογη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου.



Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αφήγηση από το Έπος του 40

1941, Μάρτιος, λίγο πριν την εαρινή αντεπίθεση των Ιταλών και Αλβανών (οι Αλβανοί είχαν συμμαχήσει με τους Ιταλούς από την άνοιξη του ΄39)
Ο Ελληνικός Στρατός εισχωρούσε όλο και ποιο βαθιά μέσα στην Αλβανία.
Η μονάδα του βρισκόταν κάπου βορειότερα από το Αργυρόκαστρο, ταγμένη να φυλάει Θερμοπύλες
Οι εχθροπραξίες είχαν προσωρινά ατονήσει στο μέτωπό τους και όλοι βρίσκονταν σε αναμονή.
Η διμοιρία του (10 οπλίτες, ένας δεκανέας, ένας λοχίας και ο ανθυπολοχαγός) διατάχθηκαν να φυλάνε ένα διάσελο, που ήταν πέρασμα προς την πόλη. Τα τρόφιμα λιγοστά, το κρύο τσουχτερό, οι συνθήκες δύσκολες, αφιλόξενες. Κάτι έπρεπε να κάνουν για να κορέσουν την πείνα τους, αλλά τι! Και ξαφνικά ακούγεται η φωνή ενός στρατιώτη να απευθύνεται προς τον επικεφαλής Αξιωματικό.
-Κύριε ανθυπολοχαγέ, να πάω να φέρω κανένα κυνήγι, δεν υποφέρεται πια αυτή η γαλέτα;
΄Ήταν ένα παλικάρι από την επαρχία Κοζάνης, που διακρίνονταν για το καλό σημάδι του.
Αυτός ήταν εκείνος που τους απεγκλώβισε πριν από λίγες μέρες από μια πλαγιά όπου τους είχε καθηλώσει ένα ιταλικό πολυβόλο και δεν μπορούσαν να ξεμυτίσουν, είχε συρθεί πιο πέρα από το σημείο που ήταν καθηλωμένοι και με τις εύστοχες βολές του εξουδετέρωσε τους χειριστές του πολυβόλου.
-Τράβα, ρε, αλλά όχι μακριά, κι να προσέχ΄ς.
- Μην σκιάζεσαι, ξέρω ιγώ
- Μήτρο, τράβα και συ μαζί να μην μας τον φάει κανένα ζαγάρι. (εννοώντας κανένας ελεύθερος σκοπευτής). Οι ελεύθεροι σκοπευτές ενεργούν όπως τα λαγωνικά (ζαγάρια) που ακολουθούν τα ίχνη του θηράματος με κατεβασμένη την ουρά και αθόρυβα.
Και πήγαν.
Δεν πέρασε πολλή ώρα και γύρισαν με ένα ζαρκάδι τετράπαχο φορτωμένοι και αγκομαχώντας.
Χαράς ευαγγέλια για όλη τη διμοιρία. Θα τρώγανε φρέσκο κρέας και μάλιστα άφθονο. Τα μεγάλα ζαρκάδια είναι κατά τι μεγαλύτερα από τα τραγιά. Και αυτό ήταν αρσενικό και τετράπαχο. Το γδάρανε, βγάλανε τα εντόσθια (συκώτι, σπλήνα, καρδιά, πνευμόνια, γλυκάδια), είχαν ανάψει και τη φωτιά και τότε διαπίστωσαν ότι δεν είχαν αλάτι. Και κρέας ανάλατο δεν κατεβαίνει κάτω, είναι άνοστο.
- Τα πλησιέστερα σπίτια του γειτονικού χωριού (πολύ αραιοκατοικημένο) βρίσκoνταν περίπου δέκα λεπτά ποδαρόδρομο.
Και από εδώ αρχίζει το δράμα.
Ο στρατιώτης που πήγε για αλάτι αργούσε να γυρίσει και οι συνάδελφοί του ανησύχησαν.
Αμέσως δίνεται εντολή στον λοχία να πάει να δει τι έγινε.
Παίρνει ο λοχίας τρεις στρατιώτες και πάει. Φθάνει στο πλησιέστερο σπίτι, χτυπάει την πόρτα και έντρομοι οι ένοικοι χάνουν τα λόγια τους σε σχετική ερώτηση. Δηλώνουν άγνοια, αλλά τους πρόδωσε η τρομάρα τους.
Τι είχε συμβεί:
Οι Αλβανοί είχαν σκοτώσει τον συνάδελφό τους, τον έσυραν στον στάβλο και τον σκέπασαν με ξύλα και χόρτα. Προφανώς υπέθεσαν ότι ο στρατιώτης ήταν μόνος ή λιποτάκτης και προέβησαν στην αποτρόπαια πράξη τους. Ερευνούν το σπίτι και τον διπλανό στάβλο και διακρίνουν τις αρβύλες του συναδέλφου τους. Προφανώς στην τρομάρα τους οι Αλβανοί δεν τον είχαν σκεπάσει αρκούντως καλά.
Το τι επακολούθησε είναι αυτονόητο.
Ευτυχώς ο λοχίας φάνηκε ψύχραιμος και δεν πείραξαν γυναίκες και παιδιά.
Το ιστορικό αυτό γεγονός μου το διηγήθηκε ο Γεώργιος. . . . . ( μου διαφεύγει το επίθετο), κάτοικος Μαλαθριάς (Δίον) του Νομού Κατερίνης (Πιερία), που είχε γυναίκα μια γειτόνισσα μου από τον Κοκκινοπλό.
Η Μαλαθριά βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου και ο Κοκκινοπλός στη βορειοδυτική, απέχουν περίπου 4-5 ώρες στράτα με τα ζώα και είχαν κοινωνικό αλισβερίσι...

Κωνσταντίνος Γαλλής



Διαβάστε Περισσότερα »