Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Ξαναεμφανίστηκαν στην Ιτέα κρούσματα απόπειρας ληστειών σε σπίτια

Ξαναεμφανίστηκαν στην Ιτέα, μετά από καιρό, κρούσματα απόπειρας ληστειών σε σπίτια. 
Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. 
Και όλα σε σπίτια κεντρικά και κατοικήσιμα.

Κι άλλα σπίτια παραβιάστηκαν αυτή την εβδομάδα με πρόσφατο το χθεσινοβραδινό της Μεγάλης Πέμπτης στο κέντρο του χωριού μας σε σπίτια κοντά στην πλατεία.
Το τραγελαφικό είναι πως προσπαθούν να μπουν την ώρα που είναι μέσα οι ιδιοκτήτες. 
Αυτό και μόνο είναι πολύ σοβαρό για κάθε ενδεχόμενο βίας.
Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες κάλεσαν την Αστυνομία και έδωσαν την τυπική - σε αυτές τις περιπτώσεις - κατάθεση.
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν εδώ στο χωριό και οι κάτοικοι προσπαθούν να εξοπλισθούν πλέον με διάφορα συστήματα συναγερμού, και με οτιδήποτε άλλο για να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια των ληστών. Εκφράζουν δε την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία τους για τα συνεχή και πολλαπλά κρούσματα κλοπών στο χωριό. Ζουν υπό το φόβο των επιθέσεων καθώς έρχονται, το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με ληστρικές επιδρομές.

Ας ελπίσουμε να μην συμβούν τα χειρότερα σε περίπτωση που έρθει κάποιος αντιμέτωπος με τον ληστή...



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας σας εύχεται "Καλή Ανάσταση"

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να είναι Ανάσταση ελπίδας για όλους, για ένα κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο ειρηνικό, για ένα κόσμο δημιουργικό και ευτυχισμένο. 

Είθε η φετινή Λαμπρή να αποτελέσει ένα μήνυμα αναγέννησης για τον τόπο μας και το Άγιο Φως της Ανάστασης ας γεννήσει στις ψυχές όλων μας αγάπη και ελπίδα για την ζωή.


Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα στα μέλη και σε όλο τον κόσμο!!!.

                     Σύλλογος Γυναικών Ιτέας


Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Ο Σύλλογος Φίλων Αγρ.& Λαογρ. Μουσείου Ιτέας σας εύχεται Καλή Ανάσταση!

Ο Θείος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη.
H Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την λύτρωση στις ψυχές όλων μας.
Το Φως της Ανάστασης να φωτίζει τις ζωές μας και να μας χαρίζει υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική προκοπή.


Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!!!

                   Σύλλογος Φίλων 
Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας




Διαβάστε Περισσότερα »

Το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού συλλόγου Ιτέας, εύχεται ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού συλλόγου Ιτέας, εύχεται καλή ανάσταση και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ με υγεία και ευλογία σε όλους τους συγχωριανούς μας, σε όλους τους ετεροδημότες μας και του χρόνου να ανταμώσουμε!! 

Το Άγιο φως να μπει στις καρδιές όλων!!





Διαβάστε Περισσότερα »

Άτυπο συντονιστικό για τη νέα αρδευτική περίοδο

Άτυπο συντονιστικό για τη νέα αρδευτική περίοδο

Κωστής Νούσιος:
"Με υδατικό έλλειμμα ξεκινάει στις 8 Μαΐου η αρδευτική περίοδος. Στόχος μας η επαρκής άρδευση και η διαφύλαξη των οικολογικών ορίων των ταμιευτήρων’".

Συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων, επικαιροποιημένο πρόγραμμα εκροών νερού από τους ταμιευτήρες και διεκδίκηση έργων όπως το Φράγμα Μουζακίου, είναι τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του άτυπου συντονιστικού οργάνου της Π.Ε Καρδίτσας, για τη νέα αρδευτική περίοδο.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος παρουσίασε τα διαθέσιμα αποθέματα των δύο ταμιευτήρων, τονίζοντας ότι χρειάζεται σύνεση και ορθολογική διαχείριση: 
"Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, αφήνοντας τους ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία των ταμιευτήρων και επιφανειακών αποδεκτών του Νομού, αλλά κυρίως επάρκεια νερού για άρδευση σε μελλοντικές ξηρές περιόδους. Για τον σχεδιασμό του προγράμματος άρδευσης  πρέπει να ληφθούν υπόψη βροχολογικά και υδρομετρικά δεδομένα. Έτσι για φέτος η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του Ταυρωπού ανέρχεται στα 790,88μ ( μέτρηση 26/4/2021), ενώ πέρυσι ήταν στα 789,79 μ, πράγμα που σημαίνει πως συνεχίζει να υπάρχει υδατικό έλλειμμα και γι’ αυτό η εκταμίευση των αρδευτικών υδάτων θα γίνει με σύνεση. Αντίστοιχα στον ταμιευτήρα Σμοκόβου φέτος υπάρχουν 200 εκ. κ.μ , ενώ πέρυσι είχαμε 181 εκ. κ.μ. Οι εκροές νερού θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Προτείνουμε την 8η Μαΐου, ως ημερομηνία έναρξης της αρδευτικής περιόδου και την 20η Αυγούστου ως ημερομηνία λήξης με χρονικό περιθώριο ( ± 5 ημέρες), ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες. Να υπενθυμίσω ότι στο θέμα της διαχείρισης του νερού το λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα και τις υπάρχουσες ανάγκες. Το νερό δεν είναι αγαθό ανεξάντλητο και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη και ωρίμανση αρδευτικών έργων για διεκδίκηση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Να τονιστεί επίσης ότι η αρμοδιότητα για τις εκταμιεύσεις των υδάτων για την άρδευση ανήκει στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας".

Στις μεγάλες ζημιές που υπέστη από τον ΙΑΝΟ το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αναφέρθηκε ο πρόεδρός του κ. Αθανάσιος Μαρκινός. Με την απευθείας χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ, έχουν ήδη αποκατασταθεί οι ζημιές στο τριτεύον σύστημα, στην προσαγωγό διώρυγα, ενώ στα τέλη της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία και το εφεδρικό αντλιοστάσιο στην Τ.Κ Προδρόμου. 

Την ανάγκη επανασχεδιασμού της διαχείρισης του νερού της λίμνης Πλαστήρα και την διεκδίκηση έργων όπως το Φράγμα Σμοκόβου, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, επεσήμανε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος. Ο Κ. Νάνος χαρακτήρισε πλασματικά τα αποθέματα νερού της λίμνης, ο πυθμένας της οποίας μετά τον ΙΑΝΟ θα χαρτογραφηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, και ζήτησε να θεσμοθετηθεί φορέας διαχείρισης υδάτων. Τόνισε παράλληλα ότι η οικονομική δραστηριότητα και το τουριστικό προϊόν της περιοχής εξαρτώνται άμεσα από την λίμνη Πλαστήρα.

Και ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, συμφώνησε με το δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων, όπως το φράγμα Μουζακίου είναι πλέον κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Στρατηγικό σχεδιασμό και  ευελιξία στον προγραμματισμό ζήτησε ο κ. Κων/νος Ζυγογιάννης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία και διεκδίκηση χρηματοδότησης, με τα οποία συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Σπύρος Εκίζογλου.

Εκπροσωπώντας τη ΔΕΗ οι κ.κ Ευάγγελος Παπαλεξανδρής και Παρασκευάς Μπελόκας υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ θα ικανοποιήσει και φέτος τα αιτήματα για εκταμίευση νερού, με βάση τις έγκαιρες παραγγελίες.

Στην ανάγκη διατήρησης του οικολογικού ορίου της λίμνης Πλαστήρα και την απόφαση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αθανάσιος Κορκόβελος.

 Τέλος  την ανάγκη ίδρυσης φορέα για την άρδευση επεσήμανε και η κ. Παρασκευή Φασιανού  προϊσταμένη της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για σύνεση και προσοχή στη διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού.



Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη του θ. Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καραγιάννη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Καρδίτσας.

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Επίσκεψη του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καραγιάννη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Καρδίτσας.

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποίησε  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Νίκος Καραγιάννης με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των αυτοψιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Καραγιάννης συναντήθηκε  με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  κ. Κωστή Δημήτρη και  τα μέλη των επιτροπών εκτίμησης ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις( αποθηκευμένα προϊόντα, εξοπλισμός, έγγειο κεφάλαιο κλπ). 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιτροπές ήταν τριμελείς, αποτελούμενες από έναν υπάλληλο-γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  της Π.Ε Καρδίτσας, έναν υπάλληλο του ΕΛΓΑ και έναν του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο κ. Καραγιάννης συνεχάρη και ευχαρίστησε τις επιτροπές διότι έβγαλαν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα και μάλιστα αρκετά πιο σύντομα από ότι αναμενόταν. Επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 2700 αυτοψίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  σε περίπου 100 χωριά της Π.Ε Καρδίτσας .

Επίσης, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε Καρδίτσας αφού η επιτροπή που συγκρότησε η Προϊσταμένη κ. Ασλανίδου Σεβαστή  πραγματοποίησε  60 περίπου αυτοψίες σε μεγάλες  κτηνοτροφικές μονάδες  οι φάκελοι των οποίων έχουν αποσταλεί όλοι και αρκετοί έχουν λάβει ήδη προκαταβολή. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και επιλύθηκαν θέματα που αφορούσαν σε αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων.

 Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 3000 δηλώσεις που είχαν γίνει σε προγενέστερο χρόνο στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ( τα λεγόμενα Κ.Ο.Ε, πρώην Π.Σ.Ε.Α). Τα πορίσματα αυτά στάλθηκαν από τον ΕΛΓΑ και έπρεπε να γίνει διασταύρωση διότι πολλοί αγρότες είχαν κάνει δήλωση και στα δύο ( Κ.Ο.Ε και εκτός Κ.Ο.Ε). 

Όλα αυτά συγκροτούν μια διαδικασία που έγινε για πρώτη φορά αφού μέχρι τώρα δεν αποζημιωνόταν τέτοιες ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις(εξοπλισμός, έγγειο κεφάλαιο κλπ) και όσα αποζημιωνόταν μέσω των πρώην ΠΣΕΑ πληρωνόταν μετά από χρόνια.

Τα μέλη των επιτροπών αναφέρθηκαν  στις δυσκολίες του εγχειρήματος διότι ,εκτός από την πανδημία και τις καιρικές συνθήκες, μια αυτοψία απαιτούσε πολλές φορές την παρουσία της επιτροπής σε πολλά διαφορετικά  αγροτεμάχια κάτι το οποίο συνεπάγεται αρκετή καθυστέρηση.

Επιπλέον , έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών 550 περίπου φάκελοι  που πρόκειται να λάβουν προκαταβολή 20%. 

Από δω και στο εξής οι επιτροπές θα συνεχίσουν με εκτιμήσεις των φακέλων ώστε να αποστέλλονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο Υπουργείο Οικονομικών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Π.Ε Καρδίτσας: Έτοιμο το έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στην Τ.Κ Φύλλου

Π.Ε Καρδίτσας: Έτοιμο το έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στην Τ.Κ Φύλλου

Κωστής Νούσιος: "Υδάτινη ανάσα για 2000 στρέμματα"

Ένα σημαντικό έργο, που δίνει νέα προοπτική σε χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα, από την Π.Ε Καρδίτσας. Πρόκειται για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στην Τ.Κ Φύλλου. Το έργο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τ.Κ Φύλλου κ. Βάιο Γιώτα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

"Δε μπορώ παρά να εκφράσω  την ικανοποίησή μου για αυτό το πραγματικά σπουδαίο έργο, που η Π.Ε Καρδίτσας ολοκλήρωσε σε συνεργασία με το Δήμο Παλαμά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου είναι μια παρέμβαση με ιδιαίτερη δυναμική για τον πρωτογενή τομέα. Δεν εξασφαλίζει απλά την απρόσκοπτη και μεγαλύτερη ροή αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες, μειώνοντας έτσι το αρδευτικό κόστος και την απώλεια νερού, αλλά εξασφαλίζει την αρδευτική ικανότητα σε μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το έργο είναι μια υδάτινη ανάσα για τις αρδευτικές ανάγκες 2000 περίπου στρεμμάτων, επιλύοντας ένα από τα βασικά προβλήματα των παραγωγών. Σε ότι αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, πρόκειται για τμήμα μιας ευρύτερης εργολαβίας προϋπολογισμού 279.998,94 ευρώ, με προμήθεια σωλήνων άρδευσης από μη πλαστικοποιημένο πολυβινυλο- χλωρίδιο καθώς και σωλήνες πολυαιθυλενίου για τη μεταφορά νερού γενικής χρήσης. Οι σωλήνες αυτοί αντικατέστησαν σε μήκος 5 χλμ τμήματα υπαρχόντων επιφανειακών αγωγών άρδευσης, οι οποίοι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και της παλαιότητάς τους παρουσίαζαν μεγάλες απώλειες νερού. Σ’ αυτό το πλαίσιο και με μία νέα εργολαβία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ποσού 120.000€ , θα αντικατασταθούν 3 γεωτρήσεις στα αγροκτήματα Φύλλου, Ορφανών και Λεύκης".

Για τη σπουδαιότητα του έργου αυτού αλλά κυρίως για την προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας να υποστηρίξει και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε: 
"Μέσα από συνεργασία με τους περιφερειακούς συμβούλους, τους Δήμους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες και με βάση το σχεδιασμό μας, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιούμε έργα που δίνουν ώθηση στις καλλιέργειες και στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το πρόγραμμα υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου. Γινόμαστε έτσι σύμμαχοι του αγρότη – παραγωγού, διευκολύνοντας και εκσυγχρονίζοντας την παραγωγική διαδικασία, με έργα ουσίας όπως κατ επανάληψη έχει τονίσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός".




Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Δωρεάν Rapid test για ανίχνευση κορωνοϊού στην Ιτέα την Μεγάλη Τρίτη

Ο Δήμος Παλαμά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιήσει δωρεάν Rapid test στην Ιτέα για ανίχνευση του κορωνοϊού σε όσους δημότες το επιθυμούν αύριο την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021 από τις 10.00 το πρωί έως τις 03:00 το μεσημέρι, στην Ιτέα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο χώρος των τεστ θα διαμορφωθεί κατάλληλα προς αποφυγή του συνωστισμού και για την ασφάλεια των εμπλεκομένων.



Διαβάστε Περισσότερα »

Επανέρχεται η αμαξοστοιχία Αθήνα - Καλαμπάκα - Αθήνα

Επανέρχεται μετά την παρέμβαση των Συλλόγων Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων και Καρδίτσας, η αμαξοστοιχία 884/885 Αθήνα - Καλαμπάκα - Αθήνα.

Θα δρομολογηθεί την Μεγάλη Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο (Το Μ. Σάββατο δεν θα έχει επιβάτες στην επιστροφή) και ξανά από Τετάρτη 05 έως την Κυριακή 09 Μαΐου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Η σημασία και η αναγκαιότητα των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

Τι είναι τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία;

Τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθημερινά, με ένα δομημένο και οργανωμένο πρόγραμμα. Το κάθε κέντρο ανάλογα με τη φύση των αναγκών των ωφελουμένων προσαρμόζει και το πρόγραμμα λειτουργίας του.

Γενικότερος σκοπός των ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ, είναι να προσφέρουν ένα πλαίσιο κατάκτησης νέων δεξιοτήτων και διατήρησης των ήδη κατεκτημένων που θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας. Επιπλέον παρέχονται υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Πιο συγκεκριμένα τα ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ για την εκπλήρωση των σκοπών του, παρέχει μερικές από τις παρακάτω υπηρεσίες:

Ασφαλή παροχή υπηρεσιών Εργοθεραπείας – Φυσικοθεραπείας – Θεραπευτικής Γυμναστικής.
Ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσω της προσωπικής ή και της ομαδικής δραστηριότητας.
Ατομική εκπαίδευση πάνω σε θέματα αυτονομίας – αυτοεξηπηρέτησης (διατροφή – καθαριότητα – ατομική υγιεινή).
Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων.
Ανάπτυξη και ενίσχυση μαθησιακών ικανοτήτων.
Εξωτερικά προγράμματα που αφορούν την κοινωνικοποίηση, την αυτονομία και την αυτοεξηπηρέτηση.
Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας. Ψυχολογική υποστήριξη (είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο)
Υποστήριξη της οικογένειας που φροντίζει το άτομο.
Συμβουλευτική οικογένειας, ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών.
Εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές. Συμμετοχή σε πολιτισμικά δρώμενα της πόλης.
Διασύνδεση με τις εκπαιδευτικές μονάδες Ειδικής Αγωγής,  τις κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τους φορείς και τις υπηρεσίες στήριξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών, με το δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας της περιχής, με εθελοντικές οργανώσεις.
Ιατρική υποστήριξη και παρακολούθηση, ανάλογα με τη φύση των ωφελουμένουν που θα εξυπηρετούνται από το Κέντρο.
Κατά την διάρκεια παραμονής των ωφελουμένων στο Κέντρο παρέχεται επίσης σίτιση αυτών , όπως επίσης η ασφαλής μετακίνησή τους από και προς το κέντρο.
Αυτές είναι μερικές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώς ΚΔΗΦ  σε άτομα με αναπηρίες, οι οποίες καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό όπως Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές, Εκπαιδευτές κοινωνικών δεξιοτήτων, βοηθητικό προσωπικό, εξωτερικούς Ιατρούς.
Ως ειδικοί και επαγγελματίες της ειδικής αγωγής είναι υποχρέωσή μας να διεκδικούμε και να δίνουμε καθημερινά αγώνα για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δηλώνοντας καθημερινά την παρουσία τους στην κοινωνία μας.

Η σημασία και η αναγκαιότητα των ΚΔΗΦ για ΑΜΕΑ.

Είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του κάθε διαφορετικού ανθρώπου ιδιαιτέρως ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες. Ο φακός μας είναι απαραίτητο να εστιάσει στην ιδέα ότι   το κάθε άτομο είναι μοναδικό και όλοι χρειάζεται να φέρονται σε αυτό με σεβασμό. Ο κάθε ένας από εμάς όποιος και αν είναι αυτός, αξίζει τον σεβασμό και την φροντίδα, τα οποία είναι καίριας σημασίας για την διασφάλιση της αξιοπρέπειάς του. Η ίδρυση και η λειτουργία τέτοιων δομών επιδιώκουν να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναπτύξουν όσο γίνεται τις ικανότητές τους και να κατακτήσουν ισότιμη θέση στην κοινωνία μας.
Η ενασχόλησή μου στον χώρο της ειδικής αγωγής και πιο συγκεκριμένα στο ΚΔΗΦ «Γέφυρες Ανάπτυξης», μου έχει διδάξει ότι για την υποστήριξή τους είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε υπόψη μας τις δεξιότητες του κάθε ανθρώπου και τα ενδιαφέροντά του. Τα άτομα με αναπηρίες είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται ως μοναδικές προσωπικότητες που έχουν ίδια και ίσια διακιώματα, όπως όλοι οι άνθρωποι. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι αγάπη και υπομονή για να ξεκλειδώσουμε τον μοναχικό τους κόσμο, μέσα από τον οποίο οφείλουμε να μπούμε.
               
               Τσαραπατσάνη Γκόλφω
                 Κοινωνική Λειτουργός
Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΔΗΦ «Γέφυρες Ανάπτυξης» Π.Ο.Φ.Ε.Κ.Ο. http://www.pofeko.gr/Συντονίστρια της ομάδας ενδυνάμωσης γονέων Συλλόγου Αυτισμού Δυτικής Θεσσαλίας.

Βιβλιογραφικές πηγές:
«Ειδική   Εκπαίδευση: Σχεδιασμός  Διδακτικών Παρεμβάσεων» , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2020 – 2021

https://www.pegkap.gr/kdyf/ http://www.posgamea.gr/ http://www.i-red.eu/

https://www.socialattica.gr/domi/kdif-panellinia-enosi-noitika- ysteroynton-atomon



Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ασφαλτόστρωση στην Ε.Ο. Φύλλου – Ορφανών - Λεύκης

Ασφαλτόστρωση στην Ε.Ο. Φύλλου - Ορφανών - Λεύκης 
Το έργο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος
Χωματουργικές εργασίες και ασφαλτόστρωση περιλαμβάνει το έργο αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τον ΙΑΝΟ από την Π.Ε Καρδίτσας και το οποίο επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τ.Κ Ορφανών κ. Γιάννη Παπαβασιλείου
Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης το έργο βρίσκεται στη τελική του φάση και η ολοκλήρωσή του θα δώσει λύση κυρίως στο θέμα της οδικής ασφάλειας:
"Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο συγκεκριμένο τμήμα (Φύλλο – Ορφανά-Λεύκη) είναι μόνο ένα κομμάτι μιας ευρύτερης εργολαβίας, ύψους 200.000 ευρώ, που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο των Δήμων Παλαμά και Σοφάδων. Σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δημάρχους και τη  Δ/νση Τεχνικών Έργων, αποκαθιστούμε εκτεταμένες ζημιές στο οδόστρωμα, με χωματουργικές παρεμβάσεις και αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα. Τέτοια έργα είναι απόλυτα συνυφασμένα με την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη, την οδική ασφάλεια και την ταχύτητα στις μεταφορές, θέματα προτεραιότητας για τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας".







Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Παρέμβαση διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο Παλαμά Γ. Σακελλαρίου

Οι "αόρατοι" άνθρωποι του δήμου Παλαμά

Αφορμή για την παρακάτω παρέμβασή μου αποτέλεσαν τρία διαφορετικά γεγονότα. 
Πρώτον, η χρόνια ενασχόλησή μου στο χώρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, δεύτερον, ένα εξαιρετικό άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου τέως προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και τρίτον, η ιδιότητά μου ως δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Παλαμά.
Θα ξεκινήσω με το άρθρο του κυρίου Παπαϊωάννου που στο μακρινό 2006 περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τον κόσμο των ΑΜΕΑ. Σε επίσκεψή του σε μία σκανδιναβική χώρα, του γεννήθηκε η εξής απορία: «μα γιατί υπάρχουν παντού τόσα άτομα με αναπηρίες;»
Με μια προσεκτική ματιά κατάλαβε ότι ο λόγος ήταν πολύ απλός. Εκεί οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους αποκλεισμένοι από κάθε δραστηριότητα. Έχουν δημιουργηθεί δομές και υπηρεσίες που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ζουν ως ισότιμοι και φυσιολογικοί πολίτες.

Στη χώρα μας αντίθετα μέχρι πρόσφατα είχε ασκηθεί ένας μείζων αποκλεισμός για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται οργανωμένα βήματα πάνω σε αυτόν τον τομέα και η πολιτεία προσπαθεί τόσο να θεσμοθετήσει όσο και να εφαρμόσει ίσες ευκαιρίες για τα άτομα ΑΜΕΑ, πολλές φορές με καινοτόμες παρεμβάσεις όπως το σύστημα Smart Eyes που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε κάποιους δήμους για τους τυφλούς συμπολίτες μας με μεγάλη επιτυχία.

Με την ιδιότητά μου ως δημοτική σύμβουλος Παλαμά, έθεσα πολλές φορές διάφορα ερωτήματα στο δήμαρχο για το τι κάνει η νυν δημοτική αρχή για αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας. Τον ρώτησα αν γνωρίζει πόσα άτομα με αναπηρία είναι εγγεγραμμένα στο δήμο μας, αν έχουν γίνει σχετικές έρευνες για να καταγραφούν από την Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου, ποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες προσφέρονται σε αυτούς και τις οικογένειές τους και η απάντηση του δημάρχου ήταν όχι απλά απογοητευτική αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία απάντηση πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτη. Διότι η παρότρυνσή μου για τη δημιουργία δομών για αυτούς τους ανθρώπους στο δήμο μας που μπορεί να επιτευχθεί μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων αντί να είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος για την εξεύρεση μιας λύσης ο κύριος Σακελλαρίου μου απάντησε προς μεγάλη μου έκπληξη πως «όλοι στην αντιπολίτευση ζείτε σε ένα ουτοπικό κόσμο». Σε πρόσφατη δε επανατοποθέτησή μου στο θέμα, ο δήμαρχος κύριος Σακελλαρίου χωρίς πολλά πολλά μου απάντησε «δεν γνωρίζω και εσείς που γνωρίζετε απευθυνθείτε στο κέντρο κοινότητας και καταθέστε μας τις προτάσεις σας». Ουσιαστικά μας έδειξε ότι όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά περιμένει από όλους εμάς που έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα αλλά δυστυχώς καμία αρμοδιότητα να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα.

Κύριε Δήμαρχε, ως μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ, ως πρόεδρος του συλλόγου αυτισμού Δυτικής Θεσσαλίας, ως δημοτική σύμβουλος αλλά πάνω απ’όλα ως άνθρωπος θέλω να σας επισημάνω ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί στο δήμο μας αυτή η κατάσταση. Δεν γίνεται να υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι, δεν γίνεται να υπάρχουν κοινωνικά αποκλεισμένοι και στιγματισμένοι άνθρωποι, λόγω αδιαφορίας και έλλειψης δομών που θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίησή τους και στην επανένταξή τους. Αφιερώστε δέκα λεπτά και μιλήστε με έναν γονέα με ένα μέλος μιας τέτοιας οικογένειας που αναγκάζεται κάθε μέρα να δίνει μάχη με ανυπέρβλητες αντιξοότητες. Όλοι εμείς που είμαστε ευαισθητοποιημένοι και ασχολούμαστε χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της πολιτείας δυστυχώς δεν θα βρούμε ποτέ ουσιαστική λύση. Κι αυτό διότι η αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας κύριε δήμαρχε είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό. Η ομαλή καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων είναι συνταγματικό δικαίωμα. Έχουμε τα παραδείγματα πολλών δήμων στη χώρα μας που έχουν κάνει απίστευτη δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα ενώ για το δήμο Παλαμά μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί είναι σαν να μην υπάρχουν. Είχα πολλές σκέψεις για το πως θα κλείσω αυτή τη δημόσια παρέμβασή μου. Τις αφήνω όλες στην άκρη γιατί μόνο μια λέξη ταιριάζει ΝΤΡΟΠΗ.

                   Μαλαματένια Μπουραζάνη
           Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Παλαμά
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Προβληματισμός στο ΤΟΕΒ Τιτανίου για τα ανεπαρκή 300.000€ που εγκρίθηκαν για τις αποκαταστάσεις του «Ιανού»

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα στο ΤΟΕΒ Τιτανίου για το ποσό των 300.000 ευρώ που εγκρίθηκε τελικά από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ως οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης ζημιών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στο αρδευτικό δίκτυο της αρμοδιότητάς του.

Μιλώντας σχετικά στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Βασίλης Γιαννάκος δήλωσε πως τα συναισθήματα του ίδιου και των συναδέλφων του είναι ανάμικτα… Όπως τόνισε, «από τη μια είναι βέβαια θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για στήριξη αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός» σε όλο σχεδόν το αρδευτικό δίκτυο. Από την άλλη όμως είμαστε προβληματισμένοι για το ύψος της χρηματοδότησης που αποφασίστηκε να διατεθεί και ακόμη δεν έχουμε εισπράξει κιόλας. Τα 300.000 ευρώ είναι ένα ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τη μεγάλη έκταση των ζημιών που έγιναν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μην συναντήσουν προβλήματα οι παραγωγοί κατά τη νέα αρδευτική περίοδο που αρχίζει σε λίγες μέρες».

Υπενθυμίζουμε ότι ο φάκελος του ΤΟΕΒ Τιτανίου (με τις καταστροφές του «Ιανού»), που κατατέθηκε στις αρχές του χρόνου σε περιφέρεια Θεσσαλίας – Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προέβλεπε συνολικό προϋπολογισμό έργων αποκατάστασης στην περιοχή περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου τόνισε ακόμη πως «ο Οργανισμός εδώ και αρκετό καιρό ανέλαβε πρωτοβουλία και προχώρησε σε πολλές παρεμβάσεις επισκευής του δικτύου σε διάφορα σημεία, αλλά και σε καθαρισμούς καναλιών και αυλάκων προκειμένου να προλάβει ότι μπορεί πριν να αρχίσουν τα ποτίσματα. Όμως, χωρίς τη διάθεση επαρκών κρατικών πιστώσεων θα υπάρξουν σύντομα σοβαρά ζητήματα με εργολάβους η προμηθευτές που θα πρέπει να πληρωθούν για τη δουλειά τους, μα και με την εκτέλεση απαραίτητων έργων στο δίκτυο αφού ο Οργανισμός έχει ήδη ξεπεράσει τα οικονομικά και επιχειρησιακά όριά του».

Πάντως, ο κ. Γιαννάκος ανέδειξε και μια άλλη πτυχή της εγκεκριμένης χρηματοδότησης του ΤΟΕΒ Τιτανίου, λέγοντας πως «το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν 300.000 ευρώ για αποστραγγιστικά έργα στην περιοχή Παλαμά και όχι στον Οργανισμό όπως θα έπρεπε, καθώς η εν λόγω αρμοδιότητα εκ του νόμου ανήκει στο ΤΟΕΒ. Αυτά τα χρήματα έπρεπε εξ’ αρχής να δοθούν στον Οργανισμό μας που είναι μοναδικός υπεύθυνος για τα αποστραγγιστικά» υπογράμμισε.

Ο κ. Γιαννάκος έκλεισε ευελπιστώντας στην άμεση επανεξέταση, από μέρους της κεντρικής διοίκησης προς τα πάνω της εγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης των 300.000 ευρώ για το ΤΟΕΒ Τιτανίου.

Καραγιάννης Φώτης

πηγή : karditsalive.net



Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα από την Π.Ε Καρδίτσας στην Συκεώνα

Αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα από την Π.Ε Καρδίτσας στην Ε.Ο. Καρδίτσας-Λάρισας στην Τ.Κ. Συκεώνας

Τα σημεία όπου εκτελούνται εργασίες αντικατάστασης ασφαλτοτάπητα  στην Τ.Κ Συκεώνας επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Τ.Κ κ. Χριστόδουλο Μακρή. 
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

"Το συγκεκριμένο έργο έχει σκοπό την βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου της Π.Ε Καρδίτσας. Σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων και τους προέδρους των Τ.Κ και με μια εργολαβία ύψους 246.000 ευρώ προχωρούμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν γενικές εκσκαφές , κατασκευές απορροής υδάτων και εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτικών. Είναι πολύ σημαντικό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελεί προτεραιότητα για τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε όλο το οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς μας, για την αποφυγή ατυχημάτων και την καλύτερη και γρηγορότερη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών".





Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Οι Σύλλογοι Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων & Καρδίτσας ζητούμε την άμεση επανέναρξη των δρομολογίων

Προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

 Κοινοποίηση: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΟΣΕ, ΡΑΣ.

Οι Σύλλογοι Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων και Καρδίτσας ζητούμε την άμεση επανέναρξη των δρομολογίων της αμαξοστοιχίας 884/885.

Όπως σας είναι γνωστό τους τελευταίους μήνες η δυτική Θεσσαλία εξυπηρετείται καθημερινά από ένα και μοναδικό ανταποκρινόμενο δρομολόγια στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου. 

Το γεγονός αυτό προκαλεί συνωστισμό επιβατών με αποτέλεσμα τον αυξημένο  κίνδυνο διασποράς της πανδημίας. Επίσης πολλές φορές δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στο μοναδικό ανταποκρινόμενο δρομολόγιο  IC 52/57. 

Εν όψει λοιπόν του Πάσχα θεωρούμε επιβεβλημένη την επανέναρξη του δρομολογίου 884/885 για την άνετη και ασφαλή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της περιοχής μας. 

Για την βελτίωση της συγκοινωνίας με την Θεσσαλονίκη, για άλλη μια φορά ζητούμε όταν επαναδρομολογηθεί το IC 51, η ανταπόκριση το πρωί να γίνεται με αμαξοστοιχία  AEG οποία η οποία να συνεχίζει ως 590 για την Θεσσαλονίκη και να επιστρέφει ως 591 το απόγευμα ανταποκρινόμενη και με δρομολόγιο από Αθήνα. 

            Για τα Διοικητκά Συμβούλια: 
                     Οι Πρόεδροι:
                    Οι Γραμματείς:


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποβαθμίζει την δυτική Θεσσαλία

Βλέπουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αρχίζει να επαναφέρει ανά την Ελλάδα, τα δρομολόγια αμαξοστοιχιών που κόπηκαν λόγω covid. 

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Δυτική Θεσσαλία, είναι ξανά απέξω. 
Το δρομολόγιο 884 /885 με την μεγαλύτερη πληρότητα στο δίκτυο, που εξυπηρετεί εκατοντάδες επιβάτες λόγω των περισσότερων στάσεων καθότι είναι ταχεία και όχι ιντερσίτι, δεν επαναδρομολογειται. 
Ποιοι δεν θέλουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο; 
Ποια συμφέροντα, εργασιακά - προσωπικά, δεν θέλουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο; 
Γιατί η Δυτική Θεσσαλία πάλι απέξω; 
Κύριοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γιατί διώχνετε τον κόσμο; 
Γιατί υποβαθμίζετε τις υπηρεσίες; 
Γιατί στοιβάζετε και ταλαιπωρείτε τους επιβάτες σε μία αυτοκινητάμαξα; 
Προσωπικό έχετε προσλάβει, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη. 
Το ότι θα υπάρχει ντίζελ μηχανή στο δρομολόγιο, είναι το πρόβλημα σας; 
Οι επιβάτες της Δυτικής Θεσσαλίας, δεν είναι πολίτες γ' κατηγορίας.

Μετά από πιέσεις του Σ. Φ. Σ. Καρδίτσας , η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα διατηρήσει το δρομολόγιο 884/885 στην διαδρομή Αθήνα - Καλαμπάκα - Αθήνα και κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Χειροβομβίδα εντοπίστηκε στην Ιτέα - Επιχείρηση εξουδετέρωσης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιτέα ο εντοπισμός παλιάς χειροβομβίδας μετά από εργασίες κατεδάφισης αποθήκης

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση εξουδετέρωσης με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η χειροβομβίδα, εντοπίστηκε από εργάτη προκαλώντας αναστάτωση. 
Αμέσως στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί που απέκλεισαν το σημείο, απομοκρύνοντας τους κατοίκους.

Στο σημείο βρίσκονταν και η Στρατονομία, το ΕΚΑΒ, η αστυνομία και αναμένονται άνδρες του Ειδικού Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών του Στρατού Ξηράς, ώστε να εξουδετερώσουν τη χειροβομβίδα με τη διαδικασία της ελεγχόμενης έκρηξης.

πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Δημήτριος Γεωργίου Γαλλής – Ελένη Δ. Γαλλή ( βιογραφία )

Το σημείωμα που ακολουθεί είναι γραμμένο για τους γονείς μου και την πορεία του, ωστόσο παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον διότι παρόμοια είναι η πορεία πολλών Σαρακατσαναίων, μια ζωή στη στράτα
.Αν αποφασίσετε να το διαβάσετε, οπλιστείτε με υπομονή, είναι μεγαλούτσικο.

Δημήτριος Γεωργίου Γαλλής – Ελένη Δ. Γαλλή  (βιογραφία )

Για τους Σαρακατσάνους ο Δημήτριος γινότανε Μήτσιος ή Μήτρος, ποτέ Δημήτρης ή Δημήτριος. Μήτσιος ο πατέρας μου και Λένη η μάνα μου, ούτε Λενάκι ή Λένω .

"Και ους ο Θεός συνέζευξε άνθρωπος μη χωριζέτω", έστω και μετά θάνατο. Για το λόγο αυτό το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται και στους δύο γονείς μου. Μακριά από μένα ο χωρισμός τους.

Ο πατέρας μου γεννήθηκε κάπου μεταξύ Ρεντίνας και Φουρνάς Ευρυτανίας, όπου ξεκαλοκαίριαζαν τα πρόβατα. Τόπος κάποιο ξέφωτο κοντά σε μια βρύση, εκεί που έφτιαχναν τα καλύβια τους. Πού ακριβώς, δεν το γνωρίζω, αλλά μικρή σημασία έχει. Η μάνα μου επίσης στην ίδια οροσειρά της Πίνδου γεννήθηκε, κάπου στα Τζουμέρκα, κοντά στην Πύρα ή Τζιούρτζια ή Αγία Παρασκευή σήμερα. Η Τζιούρτζια είναι καθαρό βλαχοχώρι και οι κάτοικοί της αποκαλούνται Τζιουρτζιώτες και μιλούν ένα ξεχωριστό γλωσσικό ιδίωμα το οποίο έχει κάποιες διαφορές από το καθαρά βλάχικο ιδίωμα.   

Την εποχή εκείνη οι Σαρακατσάνες γεννούσαν τα παιδιά τους όπου τις έπιαναν οι πόνοι της γέννας. Κάπως έτσι γεννήθηκα κι εγώ μεταξύ Κλειδίου Ημαθίας και Τσεκουριών Βερμίου. Σε σχετική ερώτηση προς την μακαρίτισσα τη Μάνα μου, μου έδωσε την εξής απάντηση: γεννήθηκες στη στράτα προς τα βουνά, κάπου κοντά στη Βέροια.

Ο Μήτσιος Γεωργίου Γαλλής, πατέρας μου, γεννήθηκε το 1897 και γράφτηκε στα δημοτολόγια της Ρεντίνας Ευρυτανίας,ο δε πατέρας του Γεώργιος Γαλλής και παππούς μου γεννήθηκα μεταξύ 1840 και 1850. Η μάνα μου γεννήθηκε το 1896 και παρότι ήταν ή καλλίτερα θεωρούνταν ασθενικού χαρακτήρα πέθανε δύο χρόνια μετά τον πατέρα μου. ΄ένας 86 ετών η άλλη 89.

Ο παππούς μου από τον πατέρα μου, Γεώργιος Γαλλής, είχε οκτώ παιδιά: Τον Ηλία, τον Αθανάσιο ( σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία), τον Περικλή, την Πετρούλα, την Ελένη, το Δημήτριο (πατέρα μου ), τον Πέτρο και τον Κώστα, ο Θεός να τους αναπαύει.

Ο παππούς μου από τη μάνα μου, Θεόδωρος Γκαρέλης, είχε έξι παιδιά: τη Λένη, την Πρεσβεία, την Πένια ( Αρετή ), το Γιώργο, την Καλλιόπο ( Καλλιόπη ) και την Ευτυχία. Ο παππούς μου από τη μάνα μου, ο Θόδωρος Γκαρέλης ήταν ο τσέλιγκας των Γκαρελέων, μετά δε το θάνατό του τον διαδέχθηκε ο μπάρμπας μου ο Γιώργος, επίσης ξακουστός τσέλιγκας.

Ο παππούς μου από τον πατέρα μου, Γιώργος Γαλλής, επίσης  διατηρούσε δικό του τσελιγκάτο και μάλιστα αρκετά μεγάλο. Μέλη του, εκτός των Γαλλέων , οι Μπισμπιγιαννέοι και άλλοι που δεν γνωρίζω.

Ως χειμαδιά οι Γαλλέοι όσο διατηρούσε ο παππούς μου το τσελιγκάτο είχαν τα χαμηλώματα γύρω από το Σπερχειό ποταμό και εκείθεν τις παραλιακές εκτάσεις ανατολικά μέχρι και το νομό Μαγνησίας. Τους βρίσκουμε γύρω από τον Αλμυρό, στο Καρανταγλί , όπου και αγόρασαν ένα μεγάλο κτήμα, το οποίο στη συνέχεια το πούλησαν, άγνωστο για ποιους λόγους. 

Στη συνέχεια επιλέγουν ως καλοκαιριό τη Φτέρη Πιερίων, ενώ συνεχίζουν να ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή του Αλμυρού. Εκεί στη Φτέρη το 1923 παντρεύεται και ο πατέρας μου την εκλεκτή της καρδιάς του, την Λένη Θεοδώρου Γκαρέλη, δηλαδή τι εκλεκτή, άλλοι αποφάσιζαν και δεν έπεσαν έξω, έζησαν μαζί 63 χρόνια, δεν θυμάμαι να μάλωσαν ποτέ και έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά ( Νάσιο – Αθανάσιο _ Παναγιώτα, Μαργαρίτα-έφυγε-Ολυμπία, Κώστα και Γιώργο ). Καταγωγή των Γκαρελέων, όπως και σχεδόν όλων των Σαρακατσάνων, ήταν η οροσειρά της Πίνδου. Στη Μακεδονία ήλθαν μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

 Οι Γκαρελέοι ξεκαλοκαίριαζαν τότε στα Τσεκούρια Βερμίου. Δηλαδή τα δύο τσελιγκάτα, των Γαλλέων και Γκαρελέων, τα χώριζε ένα ποτάμι, ο Αλιάκμονας ( λεπτομέρειες για το γάμο αυτό βρίσκονται σε σημείωμά μου υπό τον τίτλο: Ο γάμος των γονιών μου). Πάνω κάτω σε ευθεία απόσταση από τη Φτέρη έβλεπες τα Τσεκούρια, για να φθάσεις όμως χρειαζότανε μια καλοκαιρινή μέρα από χαράματα μέχρι σούρωπο με άλογο.

Στη Φτέρη δεν πρέπει να ξεκαλοκαίριασαν πάνω από δύο  τρία καλοκαίρια. Εγκαταλείπουν το καλοκαιριό αυτό και εγκαθίστανται στο βόρειο Όλυμπο, στον Κοκκινοπλό Ολύμπου. Εκεί αγοράζουν μια περιοχή και φτιάχνουν τα καλύβια τους . Γύρω από το 1930 επιλέγουν ως χειμαδιό τις Λίμνες Λαγκαδά ( Νυμφόπετρα) Ξεχειμωνιάζουν εκεί κάμποσους χειμώνες, φεύγοντας δε αφήνουν εκεί μέρος του τσελιγκάτου υπό  τον Κώστα Γαλλή, τον επονομαζόμενο γιατρό ( άγνωστο γιατί )

 Το καλοκαίρι του 1932 κάνει κολληγιά με το γαμπρό του Γιώργο  Θεοδώρου Γκαρέλη, εγκαταλείπει το τσελιγκάτο του πατέρα του και προσκολλιέται στο τσελιγκάτο των Γκαρελέων, οι οποίοι ξεχειμώνιαζαν στο Κλειδί Ημαθίας και τα καλοκαίρια έβγαιναν στα Τσεκούρια Βερμίου, τσέλιγκας του οποίου ήταν ο  Γιάννος Γκαρέλης. Το 1940 ο κουνιάδος του Γεώργιος Θεοδώρου Γκαρέλης ιδρύει δικό του τσελιγκάτο υπό τον όρο να προσχωρήσει σε αυτό και ο πατέρας μου. Τον όρο αυτό αποδέχεται και ο πατέρας μου. Η συμφωνία αυτή περιλάμβανε τον υποχρέωση ο πατέρας μου να αφήσει το μερίδιό του σε κτήμα στο Κλειδί και να πάρει ίσης κτηνοτροφικής αξίας μερίδιο στο κτήμα των Γκαρελέων στον Πέτρινο Καρδίτσας. Έτσι το 1940 με την ίδρυση του νέου τσελιγκάτου βρίσκονται στον Πέτρινο Καρδίτσας. Φκιάνουν τα καλύβια τους βορειοδυτικά του χωριού στην άκρη του κτήματός τους και ξεκινούν μια νέα ζωή, αλλά τα καλοκαίρια έβγαιναν πάλι στα Τσεκούρια Βερμίου. Εκεί αντάμωναν τα δύο τσελιγκάτα και η αντάμωση αυτή είχε κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το μοναδικό και συγκινητικό. Αντάμωναν στενοί συγγενείς  ύστερα από ένα εξάμηνο.

Οι μετακινήσεις από τα χειμαδιά προς τα καλοκαιριά γίνονταν με ζώα, τα περίφημα καραβάνια, η δε διαδρομή αυτή διαρκούσε κάτι παραπάνω από είκοσι μέρες.

Ο Πέτρινος έμελλε να είναι και η μόνιμη κατοικία ως προς τα χειμαδιά μέχρι σήμερα.

Με το τσελιγκάτο του μπάρμπα μου Γιώργου Γκαρέλη έζησε μαζί μέχρι το 1950.

Το 1950 γαμβρός και κουνιάδος χωρίζουν αγαπημένα. Μάλιστα το κτήμα το χωρίζουν με το «μάτι», έδωσαν τα χέρια και αυτό ήταν. Ούτε χαρτιά, ούτε συμβόλαια, ούτε περιττά έξοδα. Έδωσαν τα χέρια, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, αλλά πάλι δεν χώρισαν. Έμειναν αγαπημένοι μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος. Πρώτος έφυγε ο πατέρας μου στα 86 του χρόνια  και θυμάμαι στη κηδεία του ο μπάρμπας μου να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο μπάρμπας μου έφυγε στα 95 του χρόνια και συχνά πυκνά μετά το θάνατο του πατέρα μου μονολογούσε κι έλεγε: Τώρα ο Μήτσιος έφυγε, εμένα γιατί δεν με παίρνει ο Θεός!

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ  

Μετά την αποχώρησή του από το τσελιγκάτο του μπάρμπα μου το Φθινόπωρο του 1950, συνέχισε την κτηνοτροφική ζωή υπό άλλη μορφή, αυτή της οικογενειακής εκμετάλλευσης. Ως καλοκαιριό επέλεξε τον τόπο που άφησε όταν αποχώρησε από το τσελιγκάτο του πατέρα του , αυτόν του Κοκκινοπλού Ελασσόνας, όπου ξεκαλοκαίριαζαν και τα άλλα αδέρφια του, δηλαδή τα παιδιά του Ηλία Γαλλή, ο οποίος χάθηκε κατά τον ανταρτοπόλεμο χωρίς να μάθουμε πού και πότε, ο Περικλής με τα παιδιά του Νίκο και Γιώργο, ο Πέτρος Γαλλής με τα παιδιά του Μήτσιο, Αντώνη, Αννούλα και Ειρήνη, ο Κώστας Γαλλής με τα παιδιά του Παρασκευή, Ελένη και Κλεοπάτρα και τα ανίψια του από την αδερφή του Βασίλη Δήμο, Φώτη Δήμο και Κώστα Δήμο. 

Κατά την επιστροφή αυτή στα πάτρια εδάφη ο καθένας διατηρεί το κοπάδι, δεν σμίγουν, δεν ανασυστήνουν το παλιό τσελιγκάτο του Παππού. Ωστόσο συμβιώνουν κοντά. Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά διότι δεν είχαν κοινό χειμαδιό. Μερικοί Γαλέοι ξεχειμώνιαζαν στην Ελασσόνα, τα παιδιά του Ηλία ( Γεώργιος, Αννέτα, Παναγιώτης, Αθανάσιος, Νικόλαος, Όλγα και Ευάγγελος στον Αλμυρό και ο πατέρας μου με τα αδέρφια μου Αθανάσιο και Γιώργο και τις ελεύθερες τότε αδερφές μου Μαργαρίτα και Ολυμπία ( η ταπεινότητά μου με απόφαση των γονιών μου στράφηκε προς τα γράμματα ) στον Πέτρινο Καρδίτσας

 Έτσι αρχίζει μια νέα περίοδο για τον πατέρα μου, αυτή της κατά μόνας εκτροφής των προβάτων. Μάλιστα αυγάτισε και το κοπάδι, κάτι που τον ανάγκασε να μισθώνει και έναν τσοπάνο χειμώνα καλοκαίρι. Παράλληλα με την άνοδό μας στον Κοκκινοπλό και τις ασχολίες με τα πρόβατα, αγοράζει ένα οικόπεδο στο χωριό και αρχίζει να ανεγείρει σπίτι, δεν ήθελε με τίποτα να ξαναγυρίσουμε στο καλύβι και το οικόπεδο αυτό ήταν κοντά στους άλλους Γαλλέους, κάτι που δημιούργησε οικισμό με την επωνυμία Γαλλέικα. Στο σπίτι βοήθησα κι εγώ. Είχα αναλάβει την εξαγωγή και μεταφορά με τον κανούτο μας, το γάιδαρο του σπιτιού, τη μεταφορά ειδικού αργιλλικού χώματος κατάλληλου για το χτίσιμο των ντουβαριών. Ευτυχώς το σημείο από το οποίο έβγαζα το χώμα αυτό ήταν πολύ κοντά και έτσι προλάβαινα τους μαστόρους. Και αν σας γεννήθηκε η απορία με ποιο τρόπο κουβαλούσα το χώμα αυτό, διότι δεν ήταν δυνατό να το βάζω στα τσουβάλια , να τα φορτώνω στον κανούτο και να το μεταφέρω. Στα ορεινά το χώμα μεταφέρεται σε ειδικά ξύλινα κωνικά πεπλατισμένα κιβώτια , ώστε να μπορούν να φορτωθούν στα ζώα, τα οποία στο κάτω μέρος άνοιγαν και άδειζαν το περιεχόμενο. Έκλεινες το κάτω μέρος, γέμιζες με το φτιάρι τις κάσες με χώμα εναλλάξ για να μην γέρνει το σαμάρι, έφθανες στον προορισμό σου , άδειαζες το περιεχόμενο και ξανά από την αρχή, ολημερίς από Ήλιο σε Ήλιο. Με παρόμοιο τρόπο κουβαλούσαμε και τις πέτρες. Στερέωνες στο σαμάρι και από τις δύο μεριές δύο φαρδιές σανίδες και πάνω εκεί φόρτωνες τις πέτρες προσέχοντας να είναι καλά δεμένες, διότι υπήρχε κίνδυνος να πέσουν  και να χτυπήσουν το ζώο στα πόδια.

Όλες οι μεταφορές τα χρόνια εκείνα στα ορεινά χωριά γινότανε με τα ζώα . Κάρο ή άλλο δίτροχο δεν κυκλοφορούσε. Και πως να κυκλοφορήσει αφού δεν υπήρχαν δρόμοι, μόνο μονοπάτια.

Το σπίτι άρχισε να ανεγείρεται το καλοκαίρι του 1951 και τελείωσε την ίδια χρονιά. Ήταν μονώροφο και υπάρχει μέχρι σήμερα, ανακαινισμένο και διαρρυθμισμένο διαφορετικά.

Τότε ήταν διαρρυθμισμένο σε ανώγι και κατώγι, η στέγη πλακοσκεπής και το κατώγι με μια μεγάλη πορτάρα, ώστε σε ανάγκη να μπορεί να μπει και φορτωμένο ζώο, άσε που σε περίπτωση ψύχους μπορούσε να φιλοξενήσει και τον κανούτο, πέρα  βέβαια από την κύρια αποστολή του που ήταν η συντήρηση των τυριών και δη των τουλουμιών, του αλευριού και λοιπής οικοσκευής, παράλληλα πάντοτε με την κύρια αποστολή του, αυτή της κουζίνας του σπιτιού. Ίσως εδώ αναρωτηθείτε πως οι Σαρακατσάνες τα φέρναν βόλτα όταν ζούσατε στα καλύβια σε έναν περιορισμένο χώρο. Για το πως δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση, γνωρίζω ωστόσο ότι τα φέρναν βόλτα μια χαρά.

Ανάφερα παραπάνω ότι το σπίτι ήταν διαρρυθμισμένο σε ανώγι και κατώγι και εδώ θα σας διηγηθώ μια ιστοριούλα που μου ανέφερε τελευταία φίλος από τη Χαλκιδική.

Ο πατέρας σε συμφωνία με τη μάνα, διότι εκείνη είχε το ταμείο, βοήθησαν το γιο τους που υπηρετούσε στη Σαλονίκη να αγοράσει ένα σπίτι. Το αγοράζει ο γιος και περιχαρής καλεί τους γονείς του να έρθουν στη Σαλονίκη να καμαρώσουν το σπίτι. Και για να μην τα πολυλογώ φορτωμένοι δώρα φθάνουν στο καινούργιο σπίτι.

- Περιχαρής ο γιος τους ξεναγεί στο καινούργιο διαμέρισμα. 

- Καλό είναι παιδί μου, στεριωμένο, να ζήσετε να το χαρείτε και οι δύο γονείς με ένα στόμα αλλά πού είναι το κατώγι;

- Τι κατώγι βρε πατέρα, τι να το κάνω το κατώγι!

- Τι; Σπίτι χωρίς κατώγι; Άλλο και τούτο πάλι.

Βλέπετε για τους «δούλους» της γης, του βουνού και της στάνης το κατώγι κάλυπτε βασικές ανάγκες. Το κατώγι ήταν η αποθήκη του σπιτιού η κουζίνα και καμιά φορά και στάβλος. Θυμάμαι από τη θητεία μου στην Αγροτική Τράπεζα της Αριδαίας,  είχαμε διαταγή να δίνουμε δάνεια μακροπρόθεσμα και χαμηλότοκα ( επιτόκιο 1 0/0 ) για την κατασκευή σταβλαποθηκών προκειμένου οι παραγωγοί να βγάλουν τα ζώα τους από τα κατώγια. Είχανε τη συνήθεια να σταβλίζουν τα ζώα στο υπόγειο για να είναι ζεστό το σπίτι τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μάλιστα τα σανίδια του δαπέδου είχαν κενά μεταξύ τους για να κυκλοφορεί ευκολότερα  ο αέρας προς τα πάνω και φυσικά και η ζέστη και προς επιβεβαίωση της συνήθειας αυτής, το 1974 βρέθηκα με χιλιάδες άλλους συνέλληνες στο Σχοινά Ημαθίας επιστρατευμένος από τη Χούντα. Αν και ήταν Ιούλιος μήνας, το βράδυ έκανε διαβολεμένο κρύο, να κοιμηθείς έξω αδύνατο. Σε μικρή απόσταση από το χώρο που μας είχαν συγκεντρωμένοι βλέπω έναν σταβλαχυρώνα  και τότε θυμήθηκα τα σπίτια της Καρατζόβας 9Αριδαία). Ευτυχώς η πόρτα ήταν πρόχειρα ασφαλισμένη, την ανοίγω και βλέπω στην μία πλευρά 5-6 αγελάδες να μασουλούν μακάρια και στην άλλη πλευρά μια στοίβα μπάλες με άχυρα και χόρτα. Γυρίζω το λέγω σε  ένα φίλο δάσκαλο που γνώρισα εκεί ( Πλιάκος το όνομά του) και τον καλώ να έλθει. Στην αρχή ήταν διστακτικός αλλά το κρύο τον ανάγκασε να έλθει. Περάσαμε κάμποσα βράδια και μάλιστα κρύβοντας το ¨ μυστικό ¨ μας από τους άλλους. Και να πω και δυο λόγια για την επιστράτευση παρωδία εκείνη. Μαζευτήκαμε στο Σχοινά Ημαθίας ίσαμε 1,5 χιλιάδες επίστρατοι, μείναμε μια εβδομάδα χωρίς καμία φροντίδα και στο τέλος μας απέλυσαν .

Αλλά ας έλθουμε στο θέμα μας: Εννοείτε ότι την όλη επιμέλεια της ανέγερσης του σπιτιού την είχε ο πατέρας μου. Διακρίνονταν για τη δεξιοτεχνία του και τις γρήγορες αποφάσεις του. Όποιος είχε βαρβάτο άλογο και ήθελε να το μονοχήσει , δηλαδή να το στειρώσει, στον πατέρα μου προσέτρεχαν. Για το πότε ακινητοποιούσε το άλογο με δεμένα και τα τέσσερα πόδια του ούτε που το καταλάβαινες. Ακολούθως με μόνα τα χέρια του έπιανε τα λιμπά ( όρχεις ) και με επιδέξιες κινήσεις απέκοπτε τα νεύρα, έδενε τον περιβάλλοντα σάκο των όρχεων  και η δουλειά τελείωνε, αλλά ήταν μούσκεμα από τον ιδρώτα. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια.

Καθάριζε τα κρεατάκια από τα μάτια των προβάτων (ένα είδος καταρράκτη) με μόνο εφόδιο έναν σουγιά καλοακονισμένο και συνήθως καμένο στη φωτιά για πολύ λίγο, προφανώς για απολύμανση.

Άνοιγε τα κεφάλια των προβάτων για να αφαιρέσει την «τρέλα», τρελά ή βούρλα λεγότανε τα πρόβατα που χάνανε την ισορροπία τους και περιστέφονταν γύρω από τον εαυτό τους.  Σε ζεστό περιβάλλον, ακινητοποιούσε το πρόβατο, ξύριζε το επάνω μέρος της κεφαλής, αφαιρούσε το δέρμα και με καλοακονισμένο και απολυμασμένο στη φωτιά σουγιά αφαιρούσε ένα  κόκκαλο της κεφαλής από τα σημεία που ενώνονταν με τα άλλα οστά. Να διευκρινισθεί εδώ ότι το κεφάλι δεν αποτελείται από ένα ενιαίο οστό, αλλά από πολλά συραμμένα μαζί τους από τη φύση. Αυτές τις συρραφές εύρισκε και αποσπούσε το τμήμα του οστού που κάλυπτε τον εγκέφαλο ( κεφαλική ουσία ) , αφαιρούσε την τρέλα. Μια λεπτή φούσκα που πίεζε τον εγκέφαλο και στη συνέχεια ξανατοποθετούσε προσεκτικά το κόκκαλο, στη συνέχεια τοποθετούσε ένα ύφασμα βαμβακερό εμποτισμένο σε λιωμένο κερί και αυτό ήταν. Στη συνέχεια το ζώο παρέμεινε σε κλειστό χώρο επί λίγες ημέρες και μετά στο κοπάδι. Η επιτυχία της επέμβασης αυτής κυμαίνονταν γύρω στο 50 0/0. 

Ήταν και καλός κυνηγός. Με τον μπάρμπα μου το Γιώργο πηγαίνανε συνήθως μαζί κυνήγι, με τη συμφωνία τα κυνήγια του ενός να τα μεταφέρει ο άλλος. Στην επιστροφή ο μπάρμπας ήταν φορτωμένος. Τότε στα Τσεκούρια αφθονούσαν  οι λαγοί. Κάθε πατλιά ( θάμνος ) και ένας ή δύο λαγοί.

- Τι θα μαγειρέψεις σήμερα Λένη;

- Δεν ξέρω, δεν έχω και τίποτα εκτός από τραχανά και λιασμένα τσουκνίδια ή λουβοδιές.

- Καθάρισε κρεμμύδια, θα πάω να φέρω λαγό. Και τον έφερνε. Γνώριζε τα πάντα γύρω από το κυνήγι. Δεν απόλειπε το κυνήγι από το σπίτι. Κυνηγούσε μικρά και μεγάλα κυνήγια. Από πέρδικες, λαγούς, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, εκτός από ελάφια. Πίστευε ότι ήταν αμαρτία να σκοτώσεις ελάφι, έχει σταυρό στη μπάλα ( μέτωπο ). Ακόμα και αρκούδα σκότωσε και μη σας ξενίζει το γεγονός, το κρέας της αρκούδας τρώγεται

Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην καλλιέργεια της γης. Έτρεφε ένα καλό ζευγάρι μουλαριών με αποστολή κυρίως το όργωμα  και το ζέψιμο στο κάρο.  Επιδίδονταν στην καλλιέργεια της γης από την πρώτη στιγμή που εγκατασταθήκαμε στον Πέτρινο. Απεναντίας ο μπάρμπας μου ο τσέλιγκας δεν ήθελε να ακούσει για χωράφια, αδυναμία του τα πρόβατα και μόνον αυτά. Το 1940 ο μπάρμπας μου επιστρατεύτηκε και έφυγε για το αλβανικό μέτωπο, με συνέπεια όλο το τσελιγκάτο να πέσει στις πλάτες του. Αλλά και τότε με όλες τις σκοτούρες των κοπαδιών στο κεφάλι του, δεν ξέχασε τα χωράφια. Έσπειρε περίπου 100 στρέμματα με κριθάρια, ενώ οι περισσότεροι στο χωριό δεν μπόρεσαν να σπείρουν λόγω της επιστράτευσης των ανδρών, κάτι που συνέβη σε πανελλαδική κλίμακα και είχε ως συνέπεια την πείνα του 1941, πέραν βέβαια της δέσμευσης των σιτηρών στις κρατικές αποθήκες από τους Γερμανούς. Φαίνεται ότι είναι Θεού οικονομία τα κριθάρια εκείνα να θεριέψουν και να δώσουν μια πολύ καλή παραγωγή, η οποία βοήθησε αρκετούς να επιζήσουν, αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα να σπαρθούν πολλά χωράφια την επόμενη χρονιά. Και μη σας περάσει από το νου ότι το κριθάρι μοσχοπωλήθηκε,  δωρεάν παραχωρήθηκε στους συγχωριανούς μας.

Παράλληλα με τα πρόβατα μετά τον αποχωρισμό μας από το τσελιγκάτο, άρχισε και τη εκχέρσωση λιβαδιών και απόδοσή τους στη γεωργία. Η απόφασή του αυτή είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν προστριβές με τον μεγάλο μου αδελφό, ο οποίος πίστευε στα πρόβατα και μόνο.

- Τι θα γίνουν τα πρόβατα, θα χαθούν. Είχε τις αντιλήψεις του τσέλιγκα.

Και η κατάσταση συνεχίστηκε περίπου μέχρι το έτος 1968. Τη χρονιά αυτή ο πατέρας μου με τη βοήθεια και συμβουλές του γαμπρού του, Ηρακλή, στην μικρότερη από τις αδελφές μου, την Ολυμπία, ανόρυξε πετυχημένη γεώτρηση στο μεγαλύτερο χωράφι, έκτασης 60 στρεμμάτων και βάλε, διότι μπορούσαν να εκχερσωθούν και άλλα γειτονικά.

Η γεώτρηση αυτή αν και ήταν σχετικά αβαθής, δεν ξεπερνούσε τα 30-40 μέτρα, έδωσε παροχή σταθερή σε νερό πάνω από 60 κυβικών την ώρα.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε καμπή και νέα αφετηρία στην πορεία της οικογένειάς μου. Την πρώτη χρονιά που έγινε η γεώτρηση, επειδή είχε προχωρήσει η άνοιξη, το χωράφι σπάρθηκε με καλαμπόκι, κάτι που υπήρξε κόκκινο πανί για τους συγχωριανούς μας. Πίστευαν ότι το καλαμπόκι ευδοκιμεί μόνο στον κάμπο και σε καμιά περίπτωση στις τραγάνες. Τραγάνες αποκαλούνται τα χωράφια τα σχετικώς επικλινή πέραν των οποίων αρχίζει ο κάμπος.

- Καλά βρε, Γαλλή, έσπειρες καλαμπόκι στην τραγάνα; Δεν θα πάρεις τίποτα, τζάμπα ο κόπος και τα έξοδα. Και το κακό η αντίληψη αυτή ήταν καθολική μεταξύ των συγχωριανών μας, οπότε άρχισε να κλονίζεται και η πίστη του πατέρα μου και να στεναχωριέται.

- Λες να έχουν δίκιο , αλλά πάλι έβλεπε το καλαμπόκι να θεριεύει! Δεν μπορεί θα γίνει το καλαμπόκι. Και με το που έδεσαν οι κουκουνάρες και μάλιστα μεστωμένες καλά, κόβει μερικές, τις βάζει στον τρουβά και ντουγρού για το καφενείο. Ήλθε η ώρα να πάρει την ¨εκδίκησή¨του. Και την πήρε.

Εκείνο το καλαμπόκι που είχε δώσει πολύ πάνω από ένα τόνο το στρέμμα, στάθηκε η αφορμή να αναθεωρηθούν οι απόψεις για την προβατοτροφία και την παρά πέρα εκμετάλλευσή της. Εν τω μεταξύ άρχισε να διαδίδεται και η καλλιέργεια του μπαμπακιού , οι γεωργοί να παίρνουν το πάνω χέρι και να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής τους, κάτι που συνετέλεσε στη λήψη της οριστικής απόφασης τα πρόβατα να πουληθούν και η εκμετάλλευση να αλλάξει μορφή. Και έτσι έγινε το ΄70- ΄71 πρόβατα τέλος.

Αλλά από ένα τυχαίο γεγονός έμειναν απούλητα καμιά εικοσαριά επειδή ήταν γέρικα. Έμειναν δηλαδή οι παλιοπρατίνες , όπως λένε οι Σαρακατσαναίοι στη λαλιά τους. Τα παλιοπρόβατα αυτά έμελλε να γίνου κοπάδι γύρω στα 70 κεφάλια και εξασφάλιζαν το τυρί τριών οικογενειών, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου.

Κάπως έτσι άλλαξε η εκμετάλλευση σε καθαρά γεωργική. Η οικογένεια επιδόθηκε στη συστηματική εκμετάλλευση της γης, αγοράσθηκαν γεωργικά μηχανήματα και σε κολληγιά με τα ξαδέρφια τους, τα παιδιά του μπάρμπα μου του Γιώργου Γκαρέλη, αγόρασαν βαμβακοσυλλεκτική μηχανή και όλες οι οικογένειες πήρανε την πάνω βόλτα, τα δε βουνά έμειναν για τα ανταμώματα, στ οποία έπαιρνε μέρος και η ταπεινότητά μου. 
Τα πάντα ρει και ουδέν μένει....


Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ξεκίνησε το πρόγραμμα κλαδεκτομής από την Π.Ε Καρδίτσας

Ξεκίνησε το πρόγραμμα κλαδεκτομής από την Π.Ε Καρδίτσας

Κωστής Νούσιος: "Προέχει η οδική ασφάλεια"

Με μια εργολαβία ύψους 240.000 ευρώ η Π.Ε Καρδίτσας προχωρά και φέτος στον καθαρισμό της βλάστησης στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς της. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό της βλάστησης ερεισμάτων, πρανών και νησίδων σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας, αρχής γενομένων από τον άξονα Καρδιτσομάγουλα- Αγία Τριάδα – Πεδινό – Μαραθέα, που επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος. 
"Παρατηρείται  εποχιακή έξαρση της πλευρικής φυτοκάλυψης, τόσο σε επίπεδο χόρτων όσο και σε ξυλώδη φυτά και δέντρα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ορατότητας των οδηγών, την απόκρυψη της κατακόρυφης σήμανσης και την επαύξηση κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σε μεταγενέστερο χρόνο. 
Με την συγκεκριμένη εργολαβία εκτελούνται εργασίες καθαρισμού της βλάστησης (αποψίλωση και κλάδεμα), συλλογής των προϊόντων καθαρισμού και απομάκρυνσής τους. Όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη χρήση των κατάλληλων ειδικών μηχανημάτων και εργαλείων από εξειδικευμένο προσωπικό και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων. Να σημειώσω ότι οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται ύστερα από αυτοψίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Καρδίτσας, αλλά και σε συνεργασία με τους Δημάρχους και Προέδρους των Τ.Κ σε σημεία που μας υποδεικνύουν. Προέχει η ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και η οδική ασφάλεια, ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό".   




Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Προσωπική δικαίωση αλλά το πρόβλημα παραμένει!

Σε πρόσφατη παρέμβασή μας είχαμε αναφερθεί στο αγκάθι της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι οι απευθείας αναθέσεις έργων.
Μια διαδικασία που προκαλεί εύλογα ερωτήματα και εύκολα στοχοποιείται καθώς επιλέγονται ανάδοχοι προσκείμενοι στη Δημοτική Αρχή.
Κι όταν φυσικά παρακάμπτεται η καθόλα νόμιμη διαδικασία δημοπράτησης έργων παραμένει έκθετη η δημοτική αρχή στα σενάρια διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Γινόμαστε αμέσως πιο σαφείς.

Αναφέραμε για το ποσό του 1.000.000 ευρώ που κατατμήθηκε σε ποσά 333.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από τον Ιανό στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας, με  απευθείας αναθέσεις, λόγω του κατεπείγοντος...πατήστε ΕΔΩ
Το κατεπείγον όμως κατέρρευσε αφού η επιλογή αναδόχων αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Έτσι τα έργα δεν άρχισαν και το χειρότερο ήλθε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου μας, με αίτημα για τρίμηνη παράταση, με επιχείρημα τα άσχημα καιρικά φαινομένα και τον Covid.
Αν βέβαια ακολουθούνταν η διαδικασία της δημοπράτησης, ασφαλώς ο Δήμος μας θα πετύχαινε ένα σοβαρό ποσοστό έκπτωσης, ενώ θα υπήρχαν σαφείς συμβατικές υποχρεώσεις.
Δυστυχώς για σας κ δήμαρχε του Παλαμά δικαιωθήκαμε για άλλη μια φορά.
Και δεν το επικαλούμαστε με ικανοποίηση, αλλά με αρκετή δόση προβληματισμού γιατί περιμέναμε χρηστή Διοίκηση για το καλό του δήμου μας.
Οι αποφάσεις σας και οι πράξεις σας καταδεικνύουν μια πολιτική εξυπηρέτησης προσωπικών επιλογών και εξυπηρέτησης ημετέρων.
Ας ελπίσουμε ότι τα έργα θα περαιωθούν στην οριζόμενη νέα προθεσμία του καλοκαιριού κι ότι στο μέλλον δεν θα προσφύγετε ξανά στην τακτική των απευθείας αναθέσεων.
Τότε ασφαλώς θα κατηγορηθείτε για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων....
                
            της δημοτικής συμβούλου μείζονος μειοψηφίας
                           ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Πρόταση στην Δημοτική Αρχή για ονομασία Οδού

Κάνοντας μια βόλτα στην Ιτέα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την αρτιότητα ενός ασφαλτοστρωμένου δρόμου που έγινε πρόσφατα σε αγροτική περιοχή. Ένας δρόμος ολοκαίνουργιος, με διαγράμμιση στο μέσο και όλες τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, τόσο που θα τον ζήλευαν όλοι οι όμοροι δήμοι. 
Στα πλαίσια λοιπόν της ονοματοδοσίας που κατά καιρούς πραγματοποιούν οι Δήμοι τιμώντας κάποια πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ήταν δίκαιο ο δρόμος αυτός να φέρει από δω και στο εξής το όνομα του αντιδημάρχου ΜΑΚΗ ΚΟΝΤΟΒΑΙΟΥ, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τόσο ο εμπνευστής αυτού του έργου όσο και ο αντιδήμαρχος που τον υλοποίησε. 
Το θεωρούμε λογικό, διότι αν οι επόμενες γενιές αναρωτηθούν, γιατί αυτός ο δρόμος ονομάζεται οδός ΜΑΚΗ ΚΟΝΤΟΒΑΙΟΥ, πέρα απ' τα παραπάνω που αναφέρουμε ο δρόμος αυτός οδηγεί και καταλήγει στα αγροκτήματα του. 
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δημοτικός σύμβουλος της περιοχής έθεσε ερώτημα για την διαγράμμιση στον περιφερειακό δρόμο που διέρχεται μπροστά από τον Άγιο Αθανάσιο της Ιτέας, όπου τα παράπονα των δημοτών είναι μόνιμα και έντονα (για την αστοχία της Δημοτικής Αρχής σε αυτόν το δρόμο με το Θέμα του φωτισμού, θα τα πούμε σε επόμενη ανάρτηση μας). Έντονα είναι επίσης τα παράπονα για τις λακκούβες και τους κατεστραμμένους δρόμους εντός του οικισμού καθώς και στις περισσότερες κοινότητες του Δήμου μας (εδώ αξίζει να ψάξουμε τι έγινε με τα εκατομμύρια που ήρθαν από τον Ιανό και τις φυσικές καταστροφές). Να μην αναφέρουμε καλύτερα και την διαδημοτική σύνδεση Παλαμά - Φαρκαδώνας όπου η κατάσταση του δρόμου είναι τέτοια που είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα. Ασφαλώς όμως η Δημοτική Αρχή έχει τις δικές της προτεραιότητες. 
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του και προς το παρόν ας ελπίσουμε ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση μας για την οδό Αντιδημάρχου ΜΑΚΗ ΚΟΝΤΟΒΑΙΟΥ.

της δημοτικής συμβούλου μείζονος μειοψηφίας 

              ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ




Διαβάστε Περισσότερα »

Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας κοντά στους σεισμόπληκτους της Π.Ε Λάρισας

Η Π.Ε Καρδίτσας κοντά στους σεισμόπληκτους της Π.Ε Λάρισας

Κωστής Νούσιος:
"Αλληλεγγύη με πράξεις"

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της έδειξε σήμερα η Π.Ε Καρδίτσας με την αποστολή βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας και των γύρω περιοχών που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς. Ένα φορτηγό γεμάτο με τρόφιμα, χαρτικά και είδη πρώτης ανάγκης αναχώρησε σήμερα για τη Λάρισα, προκειμένου να διανεμηθούν μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε όσους έχουν ανάγκη, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος

"Ένα φορτηγό γεμάτο με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά κυρίως ‘’γεμάτο’’ με αγάπη, είναι η συμβολή της Π.Ε Καρδίτσας στην προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας να στηριχθούν οι σεισμοπαθείς. Συγκεντρώσαμε τις προσφορές  πολιτών και επιχειρήσεων της Καρδίτσας καθώς και των εργαζομένων της Π.Ε. Καρδίτσας , που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για βοήθεια και σήμερα στέλνουμε τη βοήθεια αυτή στους συνανθρώπους μας, μαζί με τις ευχές μας να κάνουν μια καινούρια αρχή με αισιοδοξία και δύναμη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στέκονται δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. Και έτσι θα συνεχίσουν μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και οι κάτοικοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα".





Διαβάστε Περισσότερα »