Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Οδοιπορικό του Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου στη Δυτική Αργιθέα


Επισκέφτηκε έργα και συζήτησε με τους κατοίκους

Οδοιπορικό στη Δυτική Αργιθέα πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την εξέλιξη των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή, αλλά και να συζητήσει με κατοίκους για διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Πρώτος σταθμός η Τ.Κ Πετρίλου, όπου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Αργυρό, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Καμπούρη  και τους εθελοντές που πραγματοποίησαν εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα, με υλικά που παραχώρησε η Π.Ε Καρδίτσας. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να υπάρξει και συνέχεια.

Στην συνέχεια ο κ. Νούσιος επισκέφτηκε τα Βραγγιανά, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Στεργίου, με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, τον πρόεδρο κ. Βασίλη Καμζέλη και πολίτες και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης για όλα τα έργα που έχουν γίνει στην Αργιθέα τα 9 χρόνια με Περιφερειάρχη τον κ. Κώστα Αγοραστό αλλά και  για την Ε.Ο Κέδρα – Βραγγιανά, κατά την επίσκεψη της οποίας τόνισε ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό, αφού συνδέει τους νομούς Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι για το έργο αυτό υπήρχε μια μελέτη ύψους 5.000.000 ευρώ, η οποία τροποποιήθηκε στα 2.200.000 ευρώ, για να είναι υλοποιήσιμη στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

Επόμενος σταθμός για τον κ. Αντιπεριφερειάρχη η Τ.Κ Καταφυλλίου και η Τ.Κ Αργυρίου, όπου συναντήθηκε με τους προέδρους κ. Νικόλαο Φρύδα και κ. Ηλία Παναγιώτου αντίστοιχα. Οι κάτοικοι εκεί τον ενημέρωσαν για το ζήτημα του δρόμου Αργύρι- Γέφυρα Καταφυλλίου. Για το θέμα αυτό ο κ. Νούσιος υποσχέθηκε τη συντήρηση του δρόμου, ώστε να διατηρείται η βατότητα, με μηχανήματα της Π.Ε Καρδίτσας.

Ακολούθησαν οι Τ.Κ Γρυμπιανών και Μάραθου, όπου ο κ. Νούσιος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πρωί της Κυριακής ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου στο Αργύρι.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο κ. Νούσιος με την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Αργιθέα: ‘’ Τόπος ευλογημένος, τόπος μαγικός με σπάνια και άγρια ομορφιά. Χωριά πνιγμένα στο πράσινο, ευωδιές αγριολούλουδων και βοτάνων να πλημμυρίζουν τον αέρα, άνθρωποι χαμογελαστοί και φιλόξενοι να σε καλωσορίζουν. Αυτή είναι η Αργιθέα. Όμως η Αργιθέα έχει και μια άλλη πλευρά. Αυτή των προβλημάτων. Και σ΄αυτά είμαστε παρόντες. Τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, όσο και η Π.Ε Καρδίτσας αφουγκραζόμαστε, καταγράφουμε και σχεδιάζουμε λύσεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα της περιοχής. Σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες μας, δίνουμε καθημερινό αγώνα για να εξασφαλίσουμε, κατ΄αρχήν την προσβασιμότητα, μέσα από ένα ασφαλές οδικό δίκτυο με παρεμβάσεις σε σημεία της αρμοδιότητάς μας. Να δώσουμε την δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην υγεία, να προβάλλουμε τα μνημεία της περιοχής, να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακές ευκαιρίες και να στηρίξουμε τους κατοίκους να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες και τον κομβικό ρόλο της Αργιθέας ( καθώς συνδέει τέσσερις νομούς), υλοποιούμε μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, αξιοποιώντας αναπτυξιακά εργαλεία προς όφελος της περιοχής. Γιατί η Αργιθέα έχει μέλλον και σ΄αυτό επενδύουμε για να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει’’.

Σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στην Αργιθέα τον κ. Αντιπεριφερειάρχη συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Τεχμικών Υπηρεσιών κ. Ηλίας Τσιατσιάνης.




Διαβάστε Περισσότερα »

Η θανάσιμη ελαφρότητα του εγωκεντρισμού

Κάπως έτσι μια πανδημία, ένας ιός και μερικά μέτρα, προβλημάτισαν και οδήγησαν την κοινωνία ,την οικογένεια και το εκπαιδευτικό σύστημα στην ευαισθητοποίηση και συστράτευση των ενεργών πολιτών. Κόντρα σε πολίτες με άποψη για τα πάντα, κριτές των πάντων με το πληκτρολόγιο ανά χείρας .Κόντρα σε ανενεργούς πολίτες που περιμένουν να τα φροντίσει όλα το Κράτος ,χωρίς να κάνουν κάτι αυτοί, χωρίς να αναλάβουν καμία ευθύνη. Σε πολίτες που αλλάζουν γνώμη ανάλογα με το τι τους βολεύει, ρίχνοντας πάντα το φταίξιμο αλλού και ποτέ στους εαυτούς τους."Ανοίξτε τα σύνορα θα πεθάνουμε, από τον ιό της φτώχειας". "Γιατί ανοίξατε τα σύνορα και αυξήθηκαν τα κρούσματα;" Ενάντια σε καθημερινές αντιπαραθέσεις χωρίς λογική από ανθρώπους που πιστεύουν ότι ξέρουν περισσότερα από τους ειδικούς επιστήμονες. Παλεύοντας με συνωμoσιολογίες και σαθρά επιχειρήματα που θέλουν τους θανάτους από τροχαία , από κάπνισμα να ξεπερνούν αυτούς από κορωνοιό. Χωρίς να σκέφτονται ότι ακόμα και έτσι ,στην μια περίπτωση μιλάμε για επιλογές, ενώ στην άλλη για αδικία και έγκλημα. Είναι ανεύθυνο ο ιός να διασπείρεται από πολίτες που παρά τις προειδοποιήσεις για μέτρα προστασίας, δεν τα τηρούν αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή, ακόμη και των δικών τους ανθρώπων. Αρχικά προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι υπάρχει ιός καθώς οι εντατικές γέμιζαν. Στη συνέχεια παλεύαμε να πείσουμε πως τα κρούσματα αυξάνονται και δεν είναι υπερβολή. Αργότερα να δικαιολογήσουμε γιατί αλλάζουν οι οδηγίες ενώ αυτή τη γνώση είχαμε τότε .Πλέον προσπαθούμε να πείσουμε τους ειδικούς του Fb για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα σχολεία. Η επιστήμη πάντα μαθαίνει, προοδεύει και μεταβάλλεται. Συνέχεια αναζητάμε την γνώση και την αναθεωρούμε . Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι οδηγίες μπορεί ν αλλάζουν. Οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο οφείλουν να αντιδράσουν με υπευθυνότητα τηρώντας αλλά και ζητώντας φωναχτά αποστάσεις, φορώντας αλλά και απαιτώντας μάσκα στα καταστήματα, στους συγγενείς, στους φίλους. Ο έξυπνος πολίτης δεν ζει με τον φόβο του ιού ,αλλά γίνεται μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος .Η μάσκα δεν είναι εξαναγκασμός της κυβέρνησης για να μας ελέγχει ,είναι η συμβολή ενός υπεύθυνου πολίτη στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας .Είναι ο σεβασμός στον συμπολίτη όπως θα έπρεπε να δείχνουμε με το που παρκάρουμε, που πετάμε τα σκουπίδια μας ,πόσο δυνατά έχουμε την μουσική. Στην πρώτη περίπτωση η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ενώ στην δεύτερη σε μία όχληση. Ως ιατρός θέλω να θεραπεύω και όχι να βλέπω να νοσούν και να υποφέρουν ο παππούς μου, η μητέρα σου, η γιαγιά του, καταλήγοντας ένας ακόμα αριθμός στα θύματα . Είναι θλιβερό πολίτες να στοχοποιούνται γιατί νόσησαν και όλοι οι άλλοι να κρίνουν και να δικάζουν στα λαϊκά δικαστήρια χωρίς καν να τηρούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς!

Καταλάβετε όλοι πως πρέπει να ζήσουμε με τον ιό ίσως για πολύ καιρό! Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί παίρνοντας μέτρα. Όσα μέτρα και να ληφθούν όμως, δεν πρόκειται να αποδώσουν, εάν δεν ενεργοποιήσουμε το αίσθημα της ατομικής ευθύνης για να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού. Η αδιαφορία και η ελαφρότητα θα στοιχίσει αδιάκριτα ζωές παππούδων, γονιών, αδελφών, ξαδέλφων και φίλων

Πως μπορείς να το ανεχθείς και να νιώθεις καλά; 

Ας μην αποτύχουμε να τους προστατέψουμε.


Λία Ρογγανάκη

Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός

Περιφερειακή Σύμβουλος

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας

των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση για έκτακτα μέτρα στην Π. Ε Καρδίτσας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/08/2020 ΚΑΙ ΩΡΑ 6:00 π.μ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά ενημερώνει πως με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στις Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου,για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης οι παραπάνω περιοχές και αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00






Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου με το νέο Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Με τον νέο Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υποστράτηγο εν αποστρατεία κ. Νικόλαο Μιχαλάκη συναντήθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Δ/της των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Καρδίτσας  πύραρχος  κ. Γιώργος Νταουτάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από  τα επιχειρησιακά σχέδια της Πολιτικής Προστασίας για περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών και κάθε έκτακτης ανάγκης και φυσικά αυτά που αφορούν στην αντιμετώπιση του covid-19.

Καθώς από φέτος εφαρμόζεται ο νέος Ν. 4662/20, ο οποίος προβλέπει την τοποθέτηση 13 συντονιστών (όσες και οι Περιφέρειες της χώρας), γίνεται επικαιροποίηση τόσο του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ που αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο και όλων των υπολοίπων που αφορούν φυσικές καταστροφές.

Τόσο ο κ. Νούσιος όσο και ο κ. Μιχαλάκης εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άριστη συνεργασία όλων των υπηρεσιών της Π.Ε Καρδίτσας για  θέματα της Πολιτικής Προστασίας, βεβαίως πάντοτε υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

 Ο νέος συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας θα έχει έδρα το Διοικητήριο στη Λάρισα.



Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Τα παιδικά μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα

Της Μαρίας Κελεπούρη

Γεννημένη το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Πηνελόπη Δέλτα, το τρίτο παιδί του μεγαλέμπορου Εμμανουήλ Μπενάκη, γαλουχήθηκε σε ένα πλούσιο αστικό περιβάλλον που της προσέφερε κάθε ευκαιρία για πνευματική ανέλιξη. Έτσι, αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές των ελληνικών γραμμάτων. Κατά την περίοδο της εφηβείας της, διδάσκεται στο σπίτι εγκύκλια μαθήματα, ξένες γλώσσες κι ελληνικά, γεγονός που θα στρέψει αργότερα το ενδιαφέρον της στην αναμόρφωση των παιδαγωγικών όρων.

Σε ηλικία 21 ετών, μετά από σύσταση του θείου της, αλλά άρνηση δική της, η συγγραφέας παντρεύεται τον Φαναριώτη Στέφανο Δέλτα, ένθερμο δημοτικιστή, μέσω του οποίου έρχεται σε μία πρώτη επαφή με τον κύκλο των εκπροσώπων του δημοτικισμού της περιόδου. Κατά τη διάρκεια του γάμου της, αποκτά τρεις κόρες ενώ παράλληλα αναπτύσσει μία σειρά αλληλογραφίας με τους υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας, η οποία όμως διακόπτεται με την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Με την επιστροφή της στην Αλεξάνδρεια το 1905, γνωρίζει τον τότε υποπρόξενο της Ελλάδας στην περιοχή, Ίωνα Δραγούμη. Είναι γνωστό πως ανάμεσά τους αναπτύχθηκε ένας φλεγόμενος αλλά πλατωνικός έρωτας, που όμως έριξε αυλαία με τη γνωριμία του Δραγούμη με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Άλλωστε, η υπεράσπιση της σχέσης τους θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τις κοινωνικές επιταγές της εποχής.

Κατά την πορεία της, εκφράζει τις πολιτικές της ανησυχίες εναποθέτοντας τις ελπίδες της για την πατρίδα στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ταυτόχρονα, παρέχει βοήθεια, διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για την περίθαλψη των τραυματιών και για την παλιννόστηση και την αποκατάσταση των ελληνικών πληθυσμών της Βουλγαρίας, αλλά και της Μικράς Ασίας. Η είδηση όμως του θανάτου του Βενιζέλου σε συνδυασμό με τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα, θα κλονίσει την ήδη ευαίσθητη υγεία της, με συνέπεια το 1941 να καταλήξει έχοντας πάρει δηλητήριο. Ο τάφος της στον κήπο του σπιτιού της χαράζεται από τη λέξη «ΣΙΩΠΗ».

Πέρα από την ισχυρή παρουσία στις πολιτικές εξελίξεις, η Πηνελόπη Δέλτα στο ημερολόγιό της καταγράφει τις αναμνήσεις των παιδικών και νεανικών της χρόνων, που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώιμο δείγμα της ενασχόλησής της με την παιδική λογοτεχνία. Εκτός από το ενδιαφέρον της για τη βυζαντινή εποχή που αποτυπώνεται στο έργο της Για την Πατρίδα, στη συνέχεια η λογοτεχνική της παραγωγή απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Μεταξύ των πολύ γνωστών παιδικών μυθιστορημάτων της συμπεριλαμβάνονται το Παραμύθι χωρίς όνομα, ο Μάγκας, ο Τρελαντώνης και Παραμύθια και άλλα.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο κατά σειρά μυθιστόρημά της Παραμύθι χωρίς όνομα, αποτελεί ένα αλληγορικό αφήγημα. Η φανταστική ιστορία εξελίσσεται στη «Χώρα των Μοιρολάτρων», όπου ο βασιλιάς Αστόχαστος δεν έχει μεριμνήσει για τη σταθερότητα της πολιτείας του, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η ανομία. Εν αγνοία του, ο πλούτος του βασιλείου έχει κλαπεί από τον αυλικό περίγυρο. Οι άνθρωποι αδυνατούν να επιβιώσουν, εγκαταλείποντας το κράτος τους, που πλέον συντηρείται με τις οικονομικές παροχές των γειτονικών βασιλείων. Παρ’ όλα αυτά, ο πρίγκιπας Συνετός, απογοητευμένος από τα γεγονότα, μετά από τις νουθεσίες της κυρά-Φρόνησης, αποφασίζει να αναλάβει την αναδιοργάνωση του κράτους. Συγκρούεται με τους αξιωματούχους που επωφελούνταν από την προηγούμενη κατάσταση και τελικά ενώνεται με τον λαό, ώστε να εξοντώσει τους αντιπάλους.

Εμπνευσμένο από το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί, το αφήγημα έρχεται σε άμεση συνάρτηση με την ολιγαρχία, που θεωρείται από τον Πλάτωνα ως φαύλη πολιτεία, επειδή οι κηφήνες χαρακτηρίζονται από απληστία και αδιαφορία για την τιμή της πατρίδας. Υπό αυτό το πρίσμα, το έργο αντανακλά ορισμένα στοιχεία από τον κόσμο των ενηλίκων, που όμως γίνονται κατανοητά στα παιδικά μυαλά μέσα από τα ονόματα των χαρακτήρων που προσδιορίζουν με σαφήνεια τις πράξεις και τον σκοπό του κάθε προσώπου στο παραμύθι. Έτσι, αρετές όπως η αφοσίωση του ηγεμόνα ή η σωφροσύνη ενός αγαθού πολίτη μεταφέρονται ως διδακτικό μήνυμα στους αναγνώστες.

Από την άλλη πλευρά, ο Τρελαντώνης έχει ως σκοπό του να μας θυμίσει την ξεγνοιασιά των παιδικών και εφηβικών χρόνων μέσα από τις σκανταλιές που φαίνονται διασκεδαστικές στα μάτια των άλλων παιδιών, αλλά άξιες τιμωρίας για τον θείο του που τους φιλοξενεί στις καλοκαιρινές διακοπές. Βέβαια, οι επιπλήξεις δεν είναι ικανές να σταθούν εμπόδιο στις αταξίες του. Ο ήρωας μαζί με τα αδέλφια του καταφτάνει στον Πειραιά από την Αλεξάνδρεια, όπου διαμένει με την οικογένειά του, εμφανίζοντας έτσι κάποιες ομοιότητες με τη δημιουργό του.

Όλα τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα γνώρισαν μοναδική ανταπόκριση στο παιδικό και νεανικό αναγνωστικό κοινό, γεγονός που επιβεβαιώνει το ανεξάντλητο ενδιαφέρον της για τα παιδιά. Πρόκειται για βιβλία ιστορικού χαρακτήρα που μέσα από τη δημιουργική φαντασία μεταμορφώνονται σε συναρπαστικές ιστορίες. Από εκει και πέρα, την έκδοση του αρχειακού της υλικού στο σύνολό του, επιμελούταν ως τον θάνατό του, ο εγγονός της Παύλος Ζάννας.


Μαρία Κελεπούρη

Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Μήνυμα για το Δεκαπενταύγουστο του Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου

Με πίστη και περισσή κατάνυξη γιορτάζουμε και φέτος το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως συχνά αποκαλούμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Από την Παναγία τη Χοζοβιότισσα στην Αμοργό και την Ευαγγελίστρια στην Τήνο μέχρι την Παναγία την Πελεκητή στην Καρύτσα,, εκατοντάδες τα προσωνύμια για την Πλατυτέρα των Ουρανών, στα αμέτρητα προσκυνήματα της. Σκαρφαλωμένα σε βράχους που τους χτυπά το κύμα ή σε κορυφές βουνών, πάμπολλα τα μοναστήρια αφιερωμένα στη χάρη της.

Στην Παναγία ο λαός μας ακουμπά τον πόνο, τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Στην Παναγία προστρέχει σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε μικρό ή μεγάλο κίνδυνο, σε κάθε προσπάθεια που θέλει να ευοδωθεί.Κι Εκείνη εισακούει κάθε προσευχή και ικεσία και πρεσβεύει για την ειρήνη, την αγάπη, την πρόοδο.Φέτος, οι εκδηλώσεις που παραδοσιακά συνοδεύουν τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, δεν θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της πρόληψης από την εξάπλωση του ιού COVID-19. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την πίστη και την θέρμη με την οποία, εκατοντάδες πιστοί θα επισκεφτούν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Θεοτόκου και θα ζητήσουν την ευλογία και τη χάρη Της.Σε τούτες τις μέρες που απαιτούν επαγρύπνηση, αλλά και ψυχραιμία λόγω της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και με τη σκέψη μας σ΄αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ας ευχηθούμε η Παναγία να τους σκεπάζει με τη χάρη Της και να τους προστατεύει.

Χρόνια πολλά σε όλους



Διαβάστε Περισσότερα »

Περιβαλλοντική ασυνειδησία στην Ιτέα...

Σε όλες τις εισόδους του χωριού μας σχεδόν, εκεί στις άκρες στο μεριά τα πράγματα έχουν γίνει ανεξέλεγκτα πλέον. 
Έχουν δημιουργηθεί πολλές εστίες από μικρές χωματερές μια αναπνοή από τις αυλές των σπιτιών γεμάτες σκουπίδια, απορρίμματα, μπάζα, περιττώματα και ότι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου.
Κάποιοι, λοιπόν, εδώ στην Ιτέα ούτε παιδεία έχουν, ούτε αυτογνωσία. Γιατί αλλιώς, δεν εξηγείται η περιβαλλοντική τους ασυνειδησία. Φαίνεται πως δεν αρκεί σε κάποιους ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που έχει οριοθετηθεί από τον δήμο. 
Θα πρέπει να δημιουργήσουν τη δική τους χωματερή.
Οι εικόνες προκαλούν αγανάκτηση. 
Τι κι αν έχουν τοποθετηθεί πινακίδες από τον δήμο, που απαγορεύουν τη ρίψη των απορριμμάτων και των άλλων περιττών αντικειμένων!
Ανεξέλεγκτα, λοιπόν, κάποιοι ασυνείδητοι της αντίληψης "τα άχρηστα μακριά από το σπίτι μου κι όπου θέλουν ας είναι...", βρίσκουν εύκολα προσβάσιμους χώρους σε σημεία του χωριού, στις εισόδους, δίπλα στον κεντρικό δρόμο, λίγα μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού, και ξεφορτώνουν μικρά και μεγάλα φορτηγά με μπάζα, σκουπίδια και πτώματα ζώων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούνται στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων του χωριού μας γενικότερα.
Είναι αδιάφοροι και υπερόπτες και προφανώς δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν.
Μήπως δεν γνωρίζουν ότι είμαστε υποσύνολο ενός συνόλου;;;
Μήπως δεν ακούνε καθημερινά, ότι αυτό απαγορεύεται, και είναι ότι χειρότερο για την αισθητική και πρωτίστως την υγεία μας;;;
Σίγουρα γνωρίζουν!!! Σίγουρα ακούνε!!! Σίγουρα βλέπουν!!!!
Όμως δεν πρόκειται ποτέ να μάθουν...γιατί απλά, δε θέλουν.
Γιατί είναι τόσο ανεύθυνοι, που δεν τους ενδιαφέρει για τον άλλον αν τον ενοχλούν.
Σκουπίδια παντού, στα χωράφια, στους δρόμους στα γεφύρια, στα ποτάμια.
Άδεια πλαστικά κουτιά από φυτοφάρμακα παντού.
Και φυσικά δεν πάνε μόνα τους εκεί, κάποιοι τα μεταφέρουν και τα πετούν.
Υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για την υγεία μας απ΄αυτό;;
Όχι πέστε μου...

Π. Σ.







Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Το καφενείο του χωριού μου

Το καφενείο του χωριού, που μόνο καφενείο δεν είναι, συγκεντρώνει πολλές ιδιότητες, λίγα από όλα. Είναι παντοπωλείο, είναι κουρείο, καφενείο, γραφείο πληροφοριών και πολλά άλλα.

Σε πόλη της Μακεδονίας συνάντησα καφενείο με την εξής επιγραφή:

ΚΑΦΕ – ΚΟΥΡΕΙ – ΑΛΜΠΑΝ – ΞΕΝ

Δηλαδή καφενείο, κουρείο, αλμπάνικο ( πεταλωτήριο ), ξενοδοχείο

Το καφενείο στο χωριό είναι η ψυχή του, είναι το σημείο αναφοράς. Εκεί καταλήγουν τα πάντα και από εκεί διαχέονται σε όλο το χωριό. Θέλεις να διαδώσεις μια πληροφορία γενικού ενδιαφέροντος, πες την στον καφετζή. Δεν θα προλάβεις να απομακρυνθείς και θα έχει φτάσει και στο τελευταίο σπίτι. Βέβαια μιλάω για τα χωριά περασμένων χρόνων, που δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά. Το κέντρο του χωριού μου την εποχή εκείνη, πάνω κάτω πριν από 70-80 χρόνια και ποιο πίσω, ήταν πάνω πάνω στο χωριό. Ήταν η κοινή βρύση του χωριού, λίγο ποιο κάτω στο ίδιο υψόμετρο με τη βρύση η Εκκλησία , Άγιος Δημήτριος, σε επαφή με τον περίβολο της Εκκλησίας το σχολείο στο οποίο έμαθα τα πρώτα γράμματα και παραδίπλα το καφενείο του χωριού, κυριολεκτικά στη σκιά μιας πελώριας αρσενικής μουριάς. Τη λέγω αρσενική διότι δεν έκανε μούρα. Το σχολείο και το καφενείο ήταν ιδιοκτησία της Εκκλησίας, Βακούφικα δηλαδή, όπως βακούφικος ήταν και ο ταύρος του χωριού. Ο ταύρος απολάμβανε ένα είδος ασυλίας μεταξύ των κατοίκων. Είχε το ελεύθερο να βόσκει όπου ήθελε, η ιδιότητά του, βακούφικος δηλαδή, του έδιδε το δικαίωμα αυτό, κανείς δεν διανοείτο να τον πειράξει, ήταν υπό την προστασία της Εκκλησίας. Βέβαια είχε να εξυπηρετήσει και ένα τεράστιο χαρέμι από 100-150 αγελάδες. Μόνο ένας Σουλτάνος είχε τέτοιο χαρέμι. Το καφενείο το είχε ο μακαρίτης ο Κώστας Ζάχος, Καρδιτσιώτης την καταγωγή, ο οποίος ξεκίνησε ως πλανόδιος και εξελίχθηκε σε μαγαζάτορα του χωριού. Παράλληλα με το καφενείο λειτουργούσε και ως παντοπωλείο και κουρείο. Σε μια γωνιά είχε ένα τραπεζάκι μικρό, έναν καθρέφτη κρεμασμένο στον τοίχο και πάνω στο τραπεζάκι όλα τα σύνεργα του κουρείου: ψαλίδια δυο τρία, δυο τρεις χτένες, ένα ξουράφι με πλατιά λάμα και ένα τεντωμένο λουρί γύρω από ένα ξύλο για να το ακονίζει, ένα μπουκαλάκι με αρωματική κολόνια για μετά το ξύρισμα, ένα δεύτερο καθρεφτάκι για να θαυμάζει ο πελάτης πόσο καλά καθαρίστηκε ο σβέρκος και πολλά άλλα μπιχλιμπίδια. Όλα αυτά τα σύνεργα ήταν ανακατωμένα στο τραπέζι. Δυστυχώς δεν θυμάμαι τον καλλιτέχνη, πάντως δεν πρέπει να ήταν ο Ζάχος. Για τα σχολειαρούδια είχε δύο μηχανές, μία ψιλή και μία χοντρή – άφηνε μεγαλύτερο μήκος τρίχας. Από εκεί περνούσαν όλα τα αγόρια του σχολείου γιατί στο κεφάλι τους δεν έπρεπε να βρίσκουν καταφύγιο οι ψείρες, που την εποχή εκείνη αποτελούσαν μάστιγα. Στον τοίχο πίσω από τον μπάγκο που χρησιμοποιούνταν για τους καφέδες ήταν στερεωμένα στον τοίχο μερικά σανίδια που χρησιμοποιούνταν σαν ράφια και πάνω τοποθετημένα διάφορα είδη ,γυναικείας χρήσης συνήθως. Κάτω από τα ράφια, στο δάπεδο, στη σειρά υπήρχαν απαραιτήτως, πλέον των άλλων τροφίμων ( ρύζι, μανέστρα κλπ ) ένα σακί με αλάτι, ένας ντενεκές με καθαρό πετρέλαιο για τις λάμπες, ένας ντενεκές με ακάθαρτο πετρέλαιο για τα γκαζοκάντηλα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις τα σκοτεινά βράδια στα ντάμια (στάβλοι), στα πρόβατα, κοτέτσι και όπου αλλού χρειαζότανε φωτισμός. Και τι δεν είχε το καφενείο του χωριού μας! Όλα και από λίγο. Ακόμη και λάδι είχε! Βλέπετε το λάδι ήταν είδος τρόπον τινά πολυτέλειας

Η πελατεία

Το καφενείο σερβίριζε καφέ, ούζο με μεζέ συνήθως στραγάλια σε ένα πιατάκι του καφέ, κρασί ποτήρι ξεροσφύρι , λουκούμια, τα οποία αποτελούσαν και το έπαθλο του κερδισμένου στα χαρτιά και μεταφέρονταν στη συνέχεια στο σπίτι για τα παιδιά. Πόσες και πόσες φορές δεν έψαχνα στις τσέπες του πατέρα μου για κανένα λουκούμι και το παράξενο είναι ότι πάντοτε έβρισκα. Τώρα τα κέρδιζε, τα αγόραζε, δεν γνωρίζω. Πάντως αργότερα έμαθα ότι όλοι οι χωριανοί μου φεύγοντας από το καφενείο φώναζαν στον καφετζή:

Ζάχο: τύλιξε μερικά λουκούμια στο χαρτί. Και ο Μακαρίτης ο Κώστας Ζάχος τύλιγε σε ένα μικρό κομμάτι εφημερίδα κάθε λουκούμι ξεχωριστά. Έψαχνα την τσέπη του πατέρα μου να βρω το λουκούμι και με την άκρη του ματιού μου τον κοίταζα: οποία ικανοποίηση ζωγραφίζονταν στο πρόσωπό του και τα μουστάκια του γελούσαν! Η χαρά του γονιού είναι η ικανοποίηση του παιδιού. Νόμος απαράβατος.Όσον αφορά το περιβάλλον του καφενείου κατά τους χειμερινούς μήνες, δυσκολευόσουν να διακρίνεις τους θαμώνες από τα τσιγάρα και μάλιστα στριφτά και καμιά φορά και σε χαρτί που έκοβαν από τα τετράδια των παιδιών. Χώρος υγιεινής δεν υπήρχε, μόνο το ψιλό στην πίσω πλευρά του καφενείου που δεν είχε παράθυρα και από όπου η διέλευση ήταν απαγορευμένη λόγω της έντονης δυσοσμίας . Θυμάμαι σε ορεινό χωριό κάπου στη Μακεδονία, όπου παρά είχε γίνει το πρόβλημα, ο καφετζής ανάρτησε πινακίδα που έγραφε με κεφαλαία γράμματα:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΥΡΙΓΜΑ

Μπροστά από το καφενείο εκτείνονταν η πλατεία του χωριού με μια μουριά στη μέση, όπου το πανηγύρι και κάθε γιορτή χόρευαν οι γυναίκες πιασμένες χέρι χέρι σε ένα ατέλειωτο χορό και τραγουδώντας θαυμάσια Καραγκούνικα τραγούδια:

Ολιγαρκείς οι άνθρωποι τότε, εξασφάλιζαν το ψωμί της χρονιάς και το προσφάγι ( δηλαδή τραχανά, φασόλια, ρεβίθια, φακές κλπ), κανένα γουρούνι για τα Χριστούγεννα, μερικά προβατάκια και έξω καρδιά. Έχω τη γνώμη τη χαίρονταν περισσότερο τη ζωή, δεν είχαν διακρίσεις. Ο σημερινός σνομπισμός δεν υπήρχε.

Νύχτωνε διαβάτης στο χωριό στο καφενείο κατέφευγε για να περάσει τη βραδιά , ο καφετζής ειδοποιούσε τον πρόεδρο για τα περαιτέρω, αν δε τύχαινε να απουσιάζει ο πρόεδρος, αναλάμβανε ο ίδιος. Του τηγάνιζε αυγά και όταν έφευγαν οι πελάτες, έστρωνε σε μια γωνιά και περνούσε τη βραδιά, ενώ ο ίδιος κοιμότανε στην άλλη γωνία.

Κωνσταντίνος Γαλλής


Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Εργασίες ασφαλτόστρωσης στο επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε Καρδίτσας

Κωστής Νούσιος: Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο- βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών

Σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων υλοποιεί η Π.Ε Καρδίτσας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της αρμοδιότητάς της. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης  στην επαρχιακή οδό Μπελοκομύτη- Καρύτσας – Μονή Πελεκητής καθώς και στο επαρχιακό δίκτυο Μουζακίου- Λίμνης Πλαστήρα.
Για τις παρεμβάσεις αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος τόνισε χαρακτηριστικά:
"Με μια εργολαβία ύψους 1 εκ. ευρώ, υλοποιούμε εργασίες ασφαλτόστρωσης σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της αρμοδιότητάς μας. Σημεία που παρουσίαζαν επικινδυνότητα λόγω φθορών του οδοστρώματος και έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης. Συντηρούμε, βελτιώνουμε και αποκαθιστούμε ζημιές σε επαρχιακές οδούς, που συνδέουν περιοχές με αυξημένη κίνηση ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Καρδίτσας για την άριστη συνεργασία και την καθοριστική συμβολή τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου. 
Στόχος η γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση για ανθρώπους και προϊόντα. Είναι άλλωστε βασική κατεύθυνση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού η υλοποίηση μικρών, αλλά ουσιαστικών έργων, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών".



Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Σε ευχαριστούμε πολύ Σοφία, καλή συνέχεια

Ο χορός είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και επικοινωνιακής έκφρασης συναισθημάτων μέσω του σώματος.
Ο παραδοσιακός χορός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι και ζωντανό στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού μας.
Με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Και σε αυτό συμβάλει η γνώση του χοροδιδασκάλου.

Για τον Πολιτιστικό σύλλογό μας ή παρουσία της Σοφίας Τζέλλα πολύ καλή γνώστρια του αντικειμένου σε όλα όσα εμπεριέχονται στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών, αλλά και με τη γνώση μεταδοτικότητας σε άτομα διαφορετικής ηλικίας ήταν κάτι το σημαντικό.
Με αγάπη και μεράκι κατάφερε να μεταγγίσει τις γνώσεις τον ρυθμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα στα παιδικά, εφηβικά και ενήλικα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού μας συλλόγου με επιτυχία επί 11 συνεχή έτη...
Πάντα όλες οι παραστάσεις ήταν εξαιρετικές υπό την καθοδήγησή της και πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, είχαν ύφος θεατρικό κάτι που ήταν και σήμα κατατεθέν της.
Ήταν από την πρώτη μέρα που ενεργοποιήθηκε και πάλι ο σύλλογος εκεί, δίπλα μας, και με τον δικό της τρόπο έβαλε τα θεμέλια για δυναμική πορεία με εξαίρετες στιγμές.
Στιγμές με πολύ κούραση, με πολλές συγκινήσεις, με πολύ γέλιο, με πολλά πειράγματα ακόμα και με “παρεξηγήσεις”.
Έτσι είναι όμως αυτά, έτσι είναι κι αυτές οι στιγμές, δεν σβήνουν ποτέ…

Ως Δ.Σ την ευχαριστούμε για όλα όσα έκανε και της ευχόμαστε καλή συνέχεια…
Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας





Διαβάστε Περισσότερα »