Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Διακοπή νερού στην Ιτέα

Πληροφορούμε τους κατοίκους της Ιτέας ότι από σήμερα το βράδυ υπάρχει διακοπή νερού στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού που θα διαρκέσει έως και αύριο το μεσημέρι.

Η διακοπή οφείλεται σε βλάβη του δικτύου.

Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και διαβεβαιώνουμε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος διακοπής ύδρευσης.

Δημοτική Αρχή
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Mε τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 15ος ΤΙΤΑΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Mε τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 15ος ΤΙΤΑΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018  στο Δήμο Παλαμά από το ΔΟΠΑΠΑΠ με υποστηρικτή τον Αθλητικό Σύλλογο Παλαμά «ΕΥΡΥΠΥΛΟ».
Ο Τιτάνιος Δρόμος αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη του Παλαμά καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα σε επίπεδο Θεσσαλίας μιας και φιλοξενεί δρομείς από όλη την Ελλάδα. Οι συμμετοχές αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μιας και πέρασαν τις 550!

Οι κατηγορίες των συμμετεχόντων ήταν οι εξής:
• ΤΙΤΑΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 10.000 μ. με έναρξη το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
• ΔΡΟΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 5.000 μ. με έναρξη την Κεντρική πλατεία Παλαμά.
• 1.000 μ. παιδιών με έναρξη την Κεντρική πλατεία Παλαμά.

Συνολικά βραβεύτηκαν 18 κατηγορίες.
ΤΙΤΑΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 10.000 μ.
1. ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ
2. ως 19 ετών
3. 20-29 ετών
4. 30-39 ετών
5. 40-49 ετών
6. 50-59 ετών
7. 60- 69 ετών
8. Άνω των 70
9.ΓΕΝΙΚΗΣΓΥΝΑΙΚΩΝ
10. ως 39 ετών
11. 40 και άνω
ΔΡΟΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 5.000 μ.
       1. Ανδρών
       2. Γυναικών 
       3. Έως 19 ετών αγοριών
       4. Έως 19 ετών κοριτσιών
ΑΓΩΝΑΣ 1.000 μ. παιδιών
       1. Αγοριών
       2. Κοριτσιών

Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στο σύλλογο με την πολυπληθέστερη συμμετοχή.

Σε όλους τους τερματίσαντες και των τριών δρόμων  απονεμήθηκαν  αναμνηστικά μετάλλια καθώς και εδέσματα.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστούσαμε τον «ΕΥΡΥΠΥΛΟ» για την τεράστια υποστήριξή του στην προετοιμασία και υλοποίηση της διοργάνωσης.
Τέλος ευχαριστούμε το Α.Τ. Παλαμά, την Π.Υ. Παλαμά το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, την Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, την Θηροφυλακή Παλαμά, την Ιατρό κ. Μαρία Χόρτη, τους υπαλλήλους του Δήμου Παλαμά και του ΔΟΠΑΠΑΠ και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθεί ένας ασφαλής αγώνας. Ραντεβού το 2019 με τον 16ο Τιτάνιο Δρόμο!





















Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γυναικών Ιτέας

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 4:30 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ιτέας θα γίνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γυναικών Ιτέας.

Καλούνται όλα τα μέλη να προσέλθουν και να συμμετέχουν.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Και ο Πολιτισμός είναι Δικαίωμα των Παιδιών και των Νέων» είναι το σλόγκαν του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον φετινό Eορτασμό της Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δημοσιεύοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του το πρόγραμμα των δράσεων και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιήσουν Φορείς, Περιφέρειες και Δήμοι για την Ημέρα αυτή. Στο Πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και το Διήμερο Εκπαιδευτικών Δράσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παλαμά, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων δημιουργικής απασχόλησης επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου κι έτσι ο Δήμος μας βρίσκεται ανάμεσα στους 18 Δήμους της Ελλάδας που ανταποκρίθηκε θετικά και έμπρακτα στην πρόσκληση του Υπουργείου.
Με αφορμή την Επέτειο Υιοθέτησης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παλαμά ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντονίσουν μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στην προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.
Έτσι στις 20 και 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες Εκπαιδευτικές Δράσεις με Τίτλο: «Μαθαίνοντας τα Δικαιώματά μου» στις οποίες συμμετείχαν (έπειτα από πρόσκληση) μαθητές από το 1ο,2ο,3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Παλαμά καθώς και από το Νηπιαγωγείο Μάρκου. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά κατά τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος ενώ το συντονισμό ανέλαβαν η Κοινωνική Λειτουργός-Κωστοπούλου Κωνσταντία και η Ψυχολόγος-Κούτρα Έφη του Κέντρου Κοινότητας. Αρχικά, τα παιδιά μέσα από διαλογική συζήτηση γνώρισαν την έννοια «δικαίωμα». Έπειτα, μέσα από αφήγηση παραμυθιού ήρθαν σε επαφή με τα δικαιώματά τους, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού και γνώρισαν τη φίλη και φύλακα άγγελο των δικαιωμάτων τους, τη UNICEF. Τέλος μέσα από δραστηριότητα βιωματικής μάθησης και με στόχο την καλλιέργεια της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης, εμπέδωσαν όρους και νέες έννοιες, χειροτεχνώντας αναμνηστικό ως ενθύμιο
από τη συμμετοχή τους. Στους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν τη δράση με μεγάλη προθυμία, δόθηκε έπαινος από το Κέντρο Κοινότητας για τη συμμετοχή του σχολείου τους.
Ήταν ένα πολύ όμορφο διήμερο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντηση. 
Τις επόμενες μέρες, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας ξεκινούν τις επαφές με τα υπόλοιπα Νηπιαγωγεία του Δήμου Παλαμά για τον Προγραμματισμό της δεύτερης φάσης της δράσης: «Μαθαίνοντας τα δικαιώματά μου» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον καθώς και σε τμήματα που θα δημιουργηθούν κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τη δράση εκτός σχολικού πλαισίου.
Αξίζει να μετατρέψουμε τις σκέψεις μας σε πράξη και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα φέρουν αλλαγές στο λόγο, τις συνειδήσεις και τις καθημερινές κοινωνικο-πολιτισμικές πρακτικές μας.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά, Δ/νση: Γρ. Γουλιανού & Μαυρομιχάλη (Δημοτικό Ωδείο Μουσών Μέλαθρον), Τηλ: 2444024415, Email: kentro.koinotitas@palamascity.gr

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.








Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση & Εκλογές

Αγαπητοί γονείς
Σας προσκαλούμε σε Γενική Συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου μας Γυμνάσιο - Λύκειο Ιτέας την ερχόμενη Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Η προηγούμενη συνέλευση της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας των ενδιαφερομένων

         
         Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

           Η πρόεδρος
      Βούλα Παναγιωτή
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

To τσελιγκάτο

Το τσελιγκάτο στην ιστορία των γεωργικών συνεταιρισμών κατέχει πρωτεύουσα θέση.
Είναι ο πρώτος συνεταιρισμός, μετά έρχονται τα Αμπελάκια.
Το τσελιγκάτο αναπτύχθηκε μέσα από τις ανάγκες των Σαρακατσάνων από αρχαιοτάτων χρόνων, χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Στηρίζεται στην προφορική προσωπική πίστη, στο λόγο (ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο). Έγγραφο καταστατικό όπως το εννοούμε σήμερα δεν υπήρχε, ούτε μητρώο μελών.
Όλα στηρίζονταν στο λόγο. Κάλυπτε τις ανάγκες όλων των μελών του. Και ο τελευταίος κάλφας (βοηθός βοσκού) δεν πεινούσε, δεν γύριζε ξυπόλητος. Ένα πιάτο φαγητό και ένα ζευγάρι τσαρούχια τα εξασφάλιζε το τσελιγκάτο. Για όλους μεριμνούσε, ακόμη και για την νοικοκυρά που τρύπησε ο γάστρος της. Και νοικοκυριό χωρίς γάστρο δεν νοούνταν, είδος πρώτης ανάγκης.
Η διοίκηση του τσελιγκάτου στηρίζονταν πάνω σε άγραφες αρχές και αξίες..
Μία πρώτη αρχή ήταν η ειλικρίνεια, το ψέμα δεν είχε θέση, είχε κοντά ποδάρια, δεν πήγαινε μακριά. Άντε να περνούσε μια φορά, το πολύ δύο, κάποτε θα αποκαλύπτονταν και τότε αλίμονο στον ψεύτη. Κατέπιπτε στην εκτίμηση όλων, χαρακτηρίζονταν πρόσωπο αναξιόπιστο, χωρίς λόγο, όλοι τον απέφευγαν, ούτε την συντροφιά του ήθελαν, συχνά δε αποπέμπονταν από το τσελιγκάτο, χώρια που τον βάφτιζαν με το προσωνύμιο της ψευτιάς. Άστον αυτόν, δεν έχει λόγο, είναι ψεύτης. Έχανε ο λόγος σου την αξιοπιστία του, έχανες την υπόληψή σου, γινόσουν παρακατιανός, κάτι που είχε αντίκτυπο και στην οικογένειά σου και τότε αλίμονό σου. Ακόμα και στην παντρειά των παιδιών είχε αντίκτυπο.
Κάπως έτσι προέκυψε και ο περίφημος ψευτοθόδωρος, του οποίου όμως οι ανακρίβειες ήταν προς όφελος των πολλών, δηλαδή του τσελιγκάτου. Και πάλι ωστόσο του κόλλησαν το κοτσάκι (παρατσούκλι) και έμεινε ο ψευτοθόδωρος. Θα μου πείτε τι ανακρίβειες έλεγε και ήταν προς όφελος του τσελιγκάτου; Πολλές, πάρα πολλές: διαφορές συνόρων π.χ. μεταξύ των βοσκοτόπων.
- Γνωρίζεις καλά, κ. μάρτυς, ότι τα σύνορα ήταν εδώ;
- Μα τι λέτε, κύριε Πρόεδρε, να εδώ σε αυτή την πέτρα κάθομαν και άρμεγμα.
Και έδειχνε, ο Αθεόφοβος, μια οποιαδήποτε πέτρα. Μπροστά δε στη σιγουριά με τα οποία τα έλεγε γινότανε πιστευτός από το δικαστήριο των προσωρινών μέτρων (έτσι λεγόταν τότε τα ασφαλιστικά μέτρα). Θέλει μαεστρία, ψυχραιμία, πειστικότητα το ψέμα. Και ο ψευτοθόδωρος τα διέθετε και τα τρία και μάλιστα σε επάρκεια, αλλά το παρατσούκλι, παρατσούκλι. Ψευτοθόδωρος μέχρι το θάνατό του. Εδώ να αναφέρουμε και ένα άλλο κουσούρι της εποχής συνώνυμο της ψευτιάς, η κλεψιά. Έκλεβες την προβατίνα του συνορίτη σου και δεν σε ανακάλυπταν, θεωρούσαν παλικάρι.
Σε έπιαναν γινόσουν κατάπτυστος.
Μπορείς να κλέψεις; Ναι. Να φυλαχτείς; Όχι.
Ε, τότε κάτσε στα αυγά σου. Το έθιμο, γιατί περί εθίμου πρόκειται, φαίνεται κρατάει από την αρχαιότητα: Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες επιβράβευαν τα παιδιά τους αν έκλεβαν και δεν τα έπιαναν. Απεναντίας τα τιμωρούσαν, αν έκλεβαν και τα ανακάλυπταν. Όλα από κάπου κρατούν και μέσω των γενεών έφθασαν μέχρι τις ημέρες μας Ο ψευτοθόδωρος, δεν γνωρίζω αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή κατασκεύασμα της φαντασίας κάποιων ευφάνταστων, ωστόσο ταυτίζονταν με τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Αυτός πρεσβευτής του τσελιγκάτου στις αρχές του τόπου, ο ίδιος στην επίλυση διαφορών σε αγροζημιές, σε δουλειές στην πόλη για αγορά εφοδίων του τσελιγκάτου κλπ.
Μια άλλη αρχή ήταν η κατανομή της εργασίας. Ποιος θα κάνει αυτή τη δουλειά, ποιος εκείνη, ποιοι οι αρμεχτάρηδες κλπ. Η αξιοσύνη του καλού τζιομπάνου φαινότανε στην απόδοση του κοπαδιού σε γάλα, για αυτό και οι καλύτεροι τοποθετούνταν στα γαλάρια. Το γάλα μετά το άρμεγμα παραδίδονταν αμέσως στον «γαλατά». Κάθε τσελιγκάτο είχε και το γαλατά του. Δίπλα στη στρούγκα έστηνε ο γαλατάς το ¨μπατζιό» του, ένα τετράγωνο καλύβι όπου σε μόνιμη βάση ήταν τοποθετημένα μεγάλα καζάνια ώστε να είναι δυνατό το ζέσταμα του γάλακτος στην επιθυμητή θερμοκρασία για να γίνει η πήξη. Παρά δίπλα από το μπατζιό ήταν η κασερία (χώρος ωρίμανσης και συντήρησης των τυριών), ένας χώρος σχεδόν υπόγειος για να διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία. Οι χώροι παρασκευής και συντήρησης των τυριών τότε ασφαλώς δεν πληρούσαν τις συνθήκες υγιεινής με τα σημερινά δεδομένα, είχαν ωστόσο ένα μεγάλο πλεονέκτημα, την νωπότητα, τη φρεσκάδα του γάλακτος. Μόλις τελείωνε το άρμεγμα κάθε αρμεχτάρης έπαιρνε το καρδάρι του με το γάλα και χάβδα – χάβδα , δηλαδή με ανοιχτά τα πόδια του για καλλίτερη ισορροπία, το παρέδιδε στο γαλατά, ακόμη και ο τσέλιγκας μόνος του μετέφερε το καρδάρι του και δεν είναι εύκολη υπόθεση η μεταφορά ενός καρδαριού ξέχειλο με γάλα σε απόσταση κάποιων δεκάδων μέτρων, λίγο να κουνούσες το καρδάρι, σίγουρα κάποια ποσότητα γάλα θα σου χύνονταν. Ήθελε γερά χέρια η δουλειά αυτή και οι αρμεχτάρηδες τα διέθεταν λόγω της καθημερινής απασχόλησης με το άρμεγμα.
Ο γαλατάς στη συνέχεια το έριχνε αμέσως στο μεγάλο καζάνι όπου ήταν τοποθετημένες δύο και τρεις τσαντίλες και άλλοι ηθμοί για καλή στράγγιση, μετρούσε τη θερμοκρασία του, το ζέσταινε αν χρειαζόταν, και το έπηζε. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο διότι το θέμα είναι τεράστιο, αρκεί να σκεφθείτε ότι η γαλακτομία είναι ιδιαίτερος κλάδος και κρύβει πολλά μυστικά. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αξεπέραστη νοστιμιά του κεφαλοτυριού και κασεριού που παράγονταν σε αυτά τα πρόχειρα τυροκομεία, κάτι που οφείλονταν στη φρεσκότητα του γάλακτος. Τώρα για να φθάσει το γάλα στο εργοστάσιο ταξιδεύει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα. Και για να γίνω πιστευτός ας παρακολουθήσουμε το ταξίδι του: Ο κτηνοτρόφος μετά το άρμεγμα το τοποθετεί σε μεγάλα πλαστικό δοχεία, τα φορτώνει στο αγροτικό του, διανύει κάποια απόσταση μερικών χιλιομέτρων, το γάλα χτυπιέται ανελέητα κατά τη διαδρομή και καμιά φορά κάτω από καυτό ήλιο , φθάνει στο σπίτι του και το αδειάζει στην παγοκύστη, όπου μένει μέχρι και δυο τρεις μέρες έως ότου έλθει το φορτηγό ψυγείο από το εργοστάσιο να το παραλάβει. Ε! Αυτό το γάλα μόνο φρέσκο δεν είναι. Χτυπήθηκε κατά τη διαδρομή κάτω από θερμοκρασιακές εναλλαγές, οι οποίες δεν μπορεί κάποιες αλλοιώσεις επέφεραν. Αλλά αφού η νομοθεσία το θέλει φρέσκο και μάλιστα εφτά ημερών, φρέσκο είναι. Άσε που στην αγορά σήμερα έρχεται και γάλα από γειτονικές χώρες. Έκανα αυτή την κάπως μακριά αναφορά για να καταδείξω γιατί τα τυριά στα παραδοσιακά μπατζιά (γαλακτοκομεία) ήταν νοστιμότερα, για τον απλούστατο λόγο ότι το γάλα ήταν πραγματικά φρέσκο – νωπό νωπότατο.
Μια άλλη αξία που επικρατούσε τότε και ήταν ευρέως διαδεδομένη ήταν η αλληλεγγύη, η συνεργατικότητα. Είχες ανάγκη από βοήθεια συνέτρεχαν και άλλοι από γειτονικά μαντριά. Στον κούρο των προβάτων, μια δουλειά που έπρεπε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ώστε το κοπάδι να μην ταλαιπωρηθεί , προσέτρεχαν γνωστοί και φίλοι και η αμοιβή τους ένα καλό γεύμα το μεσημέρι. Στη γέννα των προβάτων βοηθούσαν επίσης όλοι. Τα νεογέννητα με τις μανάδες τους το γρηγορότερο μεταφέρονταν χαμηλά στα λιβάδια τόσο για να στεγασθούν τα αρνιά όσο και για βοσκήσουν στα παχιά λιβάδια οι μανάδες για να κατεβάσουν γάλα.
Η συνήθεια αυτή της αλληλεγγύης απαντάται και σε άλλα μέρη της Χώρας μας. Στη Χαλκιδική πχ και τη λένε «παρακαλιά», δηλαδή εθελούσια παροχή υπηρεσίας, όπως στον κούρο των προβάτων και στην κατασκευή των μαντριών στους Σαρακατσιάνους, στους κλπ
Τα μέλη του τσελιγκάτου αποτελούσαν κλειστή ομάδα, σφιχτοδεμένη σε βαθμό που το πρόβλημα του ενός γινότανε αυτόματα και πρόβλημα του άλλου, κάτι που επέβαλαν οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης και οι συνεχείς μετακινήσεις οικογενειών και κοπαδιών για καλύτερες βοσκές. Να διευκρινισθεί ότι τα τσελιγκάτα ήταν καθαρά νομαδικά. Μόνιμες εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν ούτε στα χειμαδιά ούτε στα ξεκαλοκαιριά. Μόνιμες εγκαταστάσεις στα χειμαδιά δημιουργήθηκαν μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την απόκτηση κυριότητας επί της γης, δηλαδή από τις αρχές του εικοστού αιώνα και μετά
Το θέμα του τσελιγκάτου είναι μεγάλο, ό,τι δε ανέφερα είναι από διηγήσεις και κάποια λίγα βιώματα, ίσως δε επανέλθω.

Κωνσταντίνος Γαλλής


Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Το Κέντρο Κοινότητας Παλαμά σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά σας προσκαλούν στην Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργανώνουν

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά σας προσκαλούν στην Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα: «Η Ψυχική Υγεία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο» που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 17:00 μμ.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
α) «Κατάθλιψη – Η μάστιγα του 21ου αιώνα», με εισηγητή τον κο Αποστολίκα Απόστολο, Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και
β: «Ξεπερνώντας το Άγχος» με εισηγήτρια την κα Κούτρα Έφη, ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παλαμά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020



Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Ο Δήμος Παλαμά και το ΔΟΠΑΠΑΠ διοργανώνουν τον 15ο ΤΙΤΑΝΙΟ ΔΡΟΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Παλαμά και το ΔΟΠΑΠΑΠ διοργανώνουν τον 15ο  ΤΙΤΑΝΙΟ ΔΡΟΜΟ 10.000 μ, τον 4ο ΔΡΟΜΟ ΥΓΕΙΑΣ 5.000 μ. και τον 4ο ΔΡΟΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 1.ΟΟΟ μ. στον Παλαμά την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 τo πρωί.
Συν διοργανωτής τυγχάνει ο Αθλητικός Σύλλογος Παλαμά ¨ΕΥΡΥΠΥΛΟΣ¨
Κέντρο των αθλητικών-δρομικών εκδηλώσεων θα είναι η Κεντρική Πλατεία Παλαμά
Ώρες εκκίνησης.
ΤΙΤΑΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 10:00 από το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης.
ΔΡΟΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 10:30 από την Κεντρική πλατεία Παλαμά.
1000 μ. παιδιών 12:15 από την Κεντρική πλατεία Παλαμά.
Ο Τιτάνιος Δρόμος 10.000 μ. θα έχει αφετηρία το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους πρόποδες του Όρους Τιτάνιο και τερματισμό την Κεντρική Πλατεία Παλαμά.
Στη διαδρομή θα υπάρχουν τρείς (3) σταθμοί με νερά.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ενήλικοι δρομείς καθώς και ανήλικοι 13-18 ετών με υπεύθυνη δήλωση Γονέα.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ:
 Θα βραβευθούν οι τρείς πρώτοι κάθε κατηγορίας
ΓΕΝΙΚΗ
ΑΝΔΡΩΝ: ως 19
20-29
30-39
40-49
50-59
60 και άνω
ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ως 34
35 και άνω
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 5.000 μ. είναι ένας λαϊκός αγώνας για όλους, δρομείς και βαδιστές, μικρούς και μεγάλους που θα τρέξουν ή θα βαδίσουν τη διαδρομή για τη χαρά της συμμετοχής και του τερματισμού.
Αφετηρία και τερματισμός η Κεντρική Πλατεία Παλαμά.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ενήλικοι δρομείς-βαδιστές αλλά και ανήλικοι με συγκατάθεση γονέα.
Βράβευση θα γίνει στους τρείς πρώτους της γενικής κατηγορίας.
Ο αγώνας 1.000 μ. παιδιών δημοτικών σχολείων θα έχει αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία και σ΄αυτόν μπορούν να συμμετάσχουν τα παιδιά μόνο με υπογεγραμμένη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.
Οι κατηγορίες βράβευσης θα είναι δύο : Αγοριών-Κοριτσιών.
Σε όλους τους τερματίσαντες και των τριών δρόμων θα απονεμηθούν αναμνηστικά μετάλλια.
Ειδικό κύπελλο για πρώτη φορά θα απονεμηθεί στον σύλλογο με την μεγαλύτερη συμμετοχή.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι καλά στην υγεία τους και θα αγωνιστούν με δική τους ευθύνη.
Την φύλαξη της διαδρομής θα αναλάβουν: Αστυνομικό Τμήμα Παλαμά, ο Α.Σ. Παλαμά Ευρύπυλος και εθελοντές.
Οι εγγραφές για τα 10.000 μ και 5.000 μ., θα γίνονται αποκλειστικά και μονό ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής https://results.chronolog.gr/registration.aspx…και ως την 22 Νοεμβρίου 2018

Την ημέρα του αγώνα δε θα γίνονται δεκτές έγγραφες.
Για τον αγώνα των παιδιών, οι έγγραφες θα γίνονται την ημέρα του αγώνα από τις 11:00-11:45 στην γραμματεία που θα υπάρχει στην κεντρική πλατεία Παλαμά
Η μεταφορά των δρομέων του Τιτάνιου Δρόμου θα γίνετε από τις 9:00-10:00 με λεωφορεία του Δήμου.
Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα:
6977995035-Γιώτα
6974386201-Ιωάννα
6978991206-Θανάσης



Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα που έρχεται μέχρι τα Χριστούγεννα

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει έως τα Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως και πέρυσι, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών. Παράλληλα, το ποσό αναμένεται να κυμανθεί από 300 έως 1.400 ευρώ.

Το έκτακτο οικονομικό βοήθημα θα διατεθεί για τρίτη χρονιά από την κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος μπαίνουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να μπορέσει κάποιος να λάβει το κοινωνικό μέρισμα.

Τα ποσά αναμένεται να διανεμηθούν κυρίως σε νέους, ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και χαμηλής αξίας περιουσία.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ / έτος
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη: 13.500 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικους και 1 ανήλικο μέλος: 15.750/έτος
Για νοικοκυριά με 2 ενήλικα και 2 ανήλικα μέλη: 18.000 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με με 2 ενήλικους και 3 ανήλικα μέλη: 20.250 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με 2 ενήλικους και τέσσερα ανήλικα μέλη 22.500 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή με 2 ενήλικα και 6 ή περισσότερα ανήλικα μέλη: 27.000 ευρώ/έτος.
Η περιουσία

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε αξία τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος, ενώ αυτό το όριο προσαυξάνεται κατά 15.000 για κάθε επιπλέον μέλος μέχρι το όριο των 180.000 ευρώ.

Κριτήριο θα αποτελέσει και το σύνολο των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλες τις τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι είναι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2017, εφόσον έχουν σχετική υποχρέωση.

πηγη

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων

Το Αμφικτιονικό Συμβούλιο των Θεσσαλών Καραγκούνηδων καλεί όλους τους Καρδιτσιώτες να λάβουν μέρος στην Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά, έδρα της Αμφικτιονίας, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 11:30 το πρωί, στο ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ (Δημοτικό Ωδείο Παλαμά).

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
1)Απολογισμός δραστηριοτήτων του Αμφικτιονικού Συμβουλίου.
2)Αρχαιρεσίες και προτάσεις για τη σύνθεση του νέου Αμφικτιονικού Συμβουλίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου

Ο Δήμος Παλαμά ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε πρόσκληση για ενεργή συμμετοχή και προγραμματισμό δράσεων με αφορμή την 20η Νοέμβρη, επέτειο υιοθέτησης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τις δράσεις ανέλαβε να πραγματοποιήσει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παλαμά οργανώνοντας διήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για τα παιδιά των νηπιαγωγείων του Δήμου με θέμα: «Μαθαίνοντας τα δικαιώματά μου». Τα παιδιά μέσα από παραμύθια και δραστηριότητες βιωματικής μάθησης, θα γνωρίσουν τα δικαιώματά τους και θα έρθουν σε επαφή με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Παλαμά στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2018 και ώρες 08:30 με 12:00 ενώ το συντονισμό έχουν αναλάβει η Κοινωνική Λειτουργός κ. Κωστοπούλου Κωνσταντία και η Ψυχολόγος κ. Κούτρα Έφη, του Κέντρου Κοινότητας.

Σημειώνεται πως ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και προσχολικής αγωγής του Δήμου Παλαμά που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.



Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλούνται ΟΛΟΙ οι χρήστες παρόχθιων ρευμάτων να δηλώσουν τις συνολικές ώρες κατανάλωσης ρεύματος σε κάθε παρόχθιο (Υ) που χρησιμοποίησαν την αρδευτική περίοδο 2018, με καταλυτική ημερομηνία την 30 Νοεμβρίου 2018 προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία βεβαίωσης των ατομικών τους λογαριασμών.
Όποιος δεν δηλώσει τις ώρες κατανάλωσης ρεύματος, η υπηρεσία θα προχωρήσει στην ισόποση χρέωση των ωρών και δεν πρόκειται να επιτρέψει την χρήση του παρόχθιου κατά την νέα Αρδευτική περίοδο. –
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2444350152

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ



Διαβάστε Περισσότερα »

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης χώρου από τον Δήμο Παλαμά για την εγκατάσταση μονάδας αποσυμπίεσης φυσικού αερίου

Στην υπογραφή παραχώρησης χώρου του Δήμου Παλαμά για την τοποθέτηση της μονάδας αποσυμπίεσης φυσικού αερίου, με σκοπό την τροφοδότηση της περιοχής του Παλαμά, προχώρησαν ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου και ο Γενικός Δ/ντης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λ. Μπακούρας σήμερα Δευτέρα (12/11).

Στο Δήμο Παλαμά κατασκευάζεται ήδη τμήμα του βασικού σχεδιασμού όπου και πραγματοποιούνται αιτήσεις από τους δημότες. Στο πρώτο δεκαήμερο συλλογής των αιτήσεων έχουν καταμετρηθεί 697 αιτήσεις, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Οι εργασίες για την εγκατάσταση του σταθμού θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019 όπου ο Δήμος Παλαμά θα είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο.

Όσοι επιθυμούν να επωφεληθούν των δωρεάν τελών σύνδεσης για το 2018, μπορούν να απευθύνονται στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλώντας στο 11 150, στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.edathess.gr και στο γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας Παλαμά στο ισόγειο του Δημαρχείου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Με επιτυχία έκλεισε η έκθεση καλλιτεχνικής χειροτεχνίας της Μαρίας Παπαδούλη στην Ιτέα

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε η έκθεση καλλιτεχνικής χειροτεχνίας της Μαρίας Παπαδούλη σήμερα το απόγευμα στο παλιό Δημοτικό σχολείο Ιτέας.
Η έκθεση ήταν για δυο ολόκληρες ημέρες χθες Κυριακή 11 Νοεμβρίου και σήμερα Δευτέρα 12.

Οι Κουτσιαριώτες είχαν την τύχη να θαυμάσουν από κοντά τα πρωτότυπα και καλαίσθητα έργα της Μαρίας σε με μια απαράμιλλη τεχνική που την έχει αναγνωρίσει ο κόσμος.

Πρέπει και πάλι να τονιστεί ότι η συγχωριανή μας καλλιτέχνης εξέθεσε για πρώτη φορά το δημιουργικό της έργο στο κοινό της Ιτέας, παρουσιάζοντας μια άγνωστη πτυχή του ταλέντου της που βρίσκεται σε περίσσεια.
Με την βοήθεια της Αναστασίας Μαργιάνου, τα έργα «έδεσαν» με το περιβάλλον και το κλίμα της αίθουσας πολιτισμού του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας και αναδείχθηκε η σχέση που αξίζει να υπάρχει πάντοτε μεταξύ του χώρου και της τέχνης.

Μαρία συνέχισε να προσφέρεις τις εμπνεύσεις σου στον εαυτό σου και στο κοινό...συγχαρητήρια!

Ο πολιτισμός και οι εικαστικές παρεμβάσεις χρειάζονται στην Ιτέα μας γιατί αποτελούν συστατικό της...












Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Ιταλοί στον Πέτρινο: Η Επιστροφή του Umberto (β΄ μέρος)

Συνέχεια του πρώτου μέρους...εδώ

Βλέποντας τους ταλαιπωρημένους Ιταλούς που είχαν κρυφτεί στ΄αμπέλι του να εκλιπαρούν για βοήθεια, ο παππούς Βάιος Κουτσιούμπας αφού σκέφτηκε για λίγο, αποφάσισε να τους κρύψει στ΄αμπέλι του μέχρι να περάσει η μπόρα απ΄ τα ανελέητα κυνηγητά των Γερμανών.
Παρότι γνώριζε ότι οι Γερμανοί ήταν αμείλικτοι προς όσους βοηθούσαν τους πατριώτες η έκρυβαν Ιταλούς, και κινδύνευε όχι μόνον η δική του ζωή άλλα και όλης της οικογενείας του και των συγχωριανών του, έδειξε μεγαλοψυχία (όπως άλλωστε πολλοί Ελληνες) προς τους εχθρούς τους δηλαδή αυτούς που είχαν μπει σαν εισβολείς και κατακτητές στη χώρα του και τώρα ζητούσαν τον οίκτο του!
Είδε ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να τους κρατήσει και τους δύο γι΄ αυτό κράτησε μόνο τον έναν τον Umberto και τον βόλεψε στη "ντρακασιά" του, ένα μικρό διώροφο ξύλινο σπιτάκι φτιαγμένο με λισιές και χλωρίδια και το οποίο βρισκόταν στην άκρη του περιποιημένου αμπελιού του.
Τον άλλο Ιταλού τον Σπύρο, που το ιταλικό του όνομα ήταν Josef και καταγόταν από την Alessandria μια μικρή πόλη κοντά στο Torino και ο οποίος επισκέφτηκε κάνα δυο φορές τον Πέτρινο και τον γνώρισα και προσωπικά γιατί τον φιλοξένησε ο θείος μου ο Βασίλης Κακάρας, τον έκρυψε ο παππούς Γιώργος Κακάρας (που χάθηκε στον εμφύλιο) πατέρας του Βασίλη Κακάρα.
Έτσι λοιπόν οι δύο Ιταλοί δειλά-δειλά συμμετείχαν στις καθημερινές εργασίες στα χωράφια μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς και ποτέ κανείς Πετρινιώτης δεν τους κατέδωσε κι αυτό είναι προς τιμήν των συγχωριανών μας!
Πέρασαν τα χρόνια και κάπου εκεί κοντά στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, μετά από πενήντα και πλέον χρόνια απ το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου εμφανίστηκαν κάποιοι Ιταλοί στον Πέτρινο.
Ένα όμορφο Αυγουστιάτικο πρωινό καθόμουν στο μπαλκόνι του πατρικού μου σπιτιού στον Πέτρινο και απολάμβανα το καφεδάκι με την οικογένειά μου όταν ήρθε και με φώναξε ο γείτονας Βαγγέλης Κουτσιούμπας.
- Αποστόλη, εσύ που μιλάς ιταλικά, έλα λίγο στο σπίτι μου, ήρθαν κάτι Ιταλοί και δεν μπορώ να συννενοηθώ, μου λέει.
Πάω, που λέτε, στο σπίτι του Βαγγέλη και τι να δω!!
Ένα τσούρμο Ιταλοί, καμμια δεκαριά άτομα καθισμένοι στη βεράντα να μιλάνε φωναχτά.
Μόλις τους συστήθηκα στα ιταλικά με υποδέχτηκαν με ένα μακρόσυρτο ...ωωωωωω finalmente un nostro! (επιτέλους ένας δικός μας ).
Αμέσως ο γηραιότερος απ την παρέα των Ιταλών σηκώθηκε όρθιος και με σταθερή φωνή μου συστήθηκε. "Sono Umberto il soldato italiano" δηλαδή "είμαι ο Ουμπέρτο ο ο Ιταλός στρατιώτης" που του έσωσε τη ζωή ο Βάιος και ήρθα να τον ευχαριστήσω γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν φεύγει ποτέ απ' το μυαλό μου!
Είχε έρθει με τον γιο του, την κόρη του, τη νύφη, τον γαμπρό του και τα παιδιά τους δηλαδή τα εγγονάκια του για να δουν και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή!
Ο Umberto καταγόταν απ το Teramo μια μικρή πόλη της κεντρικής Ιταλίας πολύ κοντά στην Perugia που σπούδασα εγώ και στην οποία έζησαν και άλλα παιδιά απ το χωριό, όπως η Βαιτσα Κακάρα, η Βαίτσα Τσίπρα και ο αείμνηστος Ζήσης Καφάσης, αλλά που να ξέραμε ότι ήταν τόσο κοντά ο Umberto.
Oι Ιταλοί είχαν έρθει με ένα μεγάλο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο από την Πάτρα και μέσω Αθηνών κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλία για να βρουν το χωριό Petrino.
Eρχόμενοι απ τον Δομικό μόλις αντίκρισε τον απέραντο κάμπο ο Umberto ειπε..''ειμαστε κοντά'' και φτάνοντας στους Σοφάδες ρώτησαν κάποιους που είναι Petrino? petrina? Petrinio? δεν θυμόταν καλά Τους είπαν να πάνε προς το χωριό Πετρίλια αλλά ενώ οι Ιταλοί κατευθυνόταν προς την Καρδίτσα φαίνεται ότι κάτι δεν άρεσε στον γέρο Umberto και φώναξε στον γιο του που οδηγούσε να σταματήσει. "Ferma, Ferma! = Σταμάτα, Σταμάτα!
Το αμάξι σταμάτησε και ο γέρος πετάχτηκε έξω, σήκωσε ψηλά το κεφάλι, έκλεισε τα μάτια του και πήρε μια βαθιά ανάσα λες και ήθελε να μυρίσει τον αέρα και να καταλάβει προς τα πού ήταν το χωριό που τον είχε κρύψει μέσα στον κόρφο του. Θυμήθηκε ότι το χωριό είχε πίσω του ένα βουνό και μπροστά του ένα ποτάμι. Απ το Δέλτα όπου βρισκόταν κοίταξε προσεκτικά γύρω του και είδε στο βάθος του ορίζοντα το βουνό "Dubroussi" να απλώνει τις καλλίγραμμες ράχες του. Σαν να φωτίστηκε το μυαλό του, τα θυμήθηκε όλα και αναφώνησε...από 'δω! από 'δω! Εκεί πέρα είναι!
Πηγαίνοντας προς τη Λάρισα έβλεπε όλο και πιο κοντά το Βουνό κι όταν από μακρυά είδε τον Πέτρινο τον αναγνώρισε αμέσως όπως κείτονταν αγέρωχος και όμορφος στους πρόποδες του βουνού. Πέρασαν την Ιτέα και πλησιάζοντας στον Πέτρινο του φάνηκε γνώριμο το τοπίο, αναγνώρισε το μέρος που έζησε κρυμμένος απ τους Γερμανούς, ρίγησε και δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια του καθώς του ήρθαν στο νου μνήμες και εικόνες ανεξίτηλες απ τα μαρτυρικά (όπως είπε) εκείνα χρόνια της νιότης του! Κοίταξε καλά, σχεδόν με λαχτάρα να βρει τα αμπέλια αλλά μάταια, τώρα όπου κι αν έστρεφε το βλέμμα του έβλεπε cotone..cotone..cotone. (βαμπάκια, βαμπάκια, βαμπάκια).

Τώρα, είχε μια κρυφή ελπίδα στη καρδιά του, να δει τον ΒΑΙΟ και τη ΘΟΔΩΡΑ, να τους αγκαλιάσει και να τους πει ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν τους ξέχασε και γύρισε να τους πει '' EFKARISTO''! Στάθηκε τυχερός κατά το ήμισυ γιατί ο άνθρωπος στον οποίο όφειλε τη ζωή του, είχε φύγει απ τη ζωή δύο τρία χρόνια πριν και δεν πρόλαβε να τον χαιρετίσει. Πρόφτασε όμως να ξαναδεί τη γιαγιά ΘΟΔΩΡΑ και η χαρά του ήταν απερίγραπτη!
Η γιαγιά ΘΟΔΩΡΑ και ο Umberto καθόταν πλάι-πλάι και ''φιλογούσαν'' (διηγούνταν) ιστορίες από κείνα τα ''καταραμένα χρόνια'' και έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά, τόσο που μας παρασέρνανε κι εμάς τους υπόλοιπους απ τις συγκινητικές ιστορίες που μας περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια λες και έγιναν χτες !
Είχαν πέσει όλοι πάνω μου, να μου μιλάνε οι Ιταλοί να μεταφράζω στους συγχωριανούς μου και τούμπαλιν!
Ο Umberto ήταν χείμαρρος, θυμόταν την κάθε στιγμή με λεπτομέρεια και μούλεγε πες κι αυτό..πες κι εκείνο....και κάθε τόσο φώναζε...Βάιοοοο!!, Βάιοοοοο!! κι αγκαλιαζόταν με τη γιαγιά ΘΟΔΩΡΑ και έκλαιγαν με αναφιλητά και στα μάτια τους κυλούσαν ποτάμια δάκρυα, δάκρυα χαράς!
Μου ανέφερε ότι βοηθούσε πάρα πολύ στις δουλειές στα χωράφια αλλά και στο χτίσιμο αποθηκών κι άλλων μικροδουλιών ενώ μου περιέγραψε με μεγάλη συγκίνηση το σκάψιμο του πηγαδιού στην αυλή του σπιτιού και μου ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ότι πολλές φορές όταν έρχονταν οι Γερμανοί για να ψάξουν για Ιταλούς τον έκρυψαν ακόμα και μέσα στο πηγάδι και του δώσανε ένα καλάμι για να παίρνει αέρα. Τόσο παραστατικός ήταν όταν περιέγραφε αυτό το περιστατικό που άρπαξε ένα μικρό ξύλο, το έφερε στο στόμα του και σχεδόν ξάπλωσε στο πάτωμα για να μας δείξει πως κρύφτηκε μέσα στο πηγάδι και πως ανέπνεε με το καλάμι που του χε δώσει ο Βάιος.
Τα παιδιά του ελεγαν...''dai papa '' non fare cosi' (έλα μπαμπά, μην κάνεις έτσι) και σε μένα έλεγαν ''μη δίνεις σημασία ένας γέρος άνθρωπος είναι" και τότε ο παππούς Umberto νευρίασε και μου λέει...."traduci tutto" = μετέφρασέ τα όλα .''sono orgoglioso" = "ειμαι υπερήφανος" γι αυτά που πέρασα και έκανα.
Στις τρεις μέρες που έμειναν στο χωριό δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και την εκκλησιά του χωριού τον Aη Δημήτρη για να προσκυνήσει και να ανάψουν ένα κερί στον Άγιο και τη Madonna (Παναγία) που τον φύλαξαν και που μια φορά τον κρύψανε για να σωθεί απ τους Γερμανούς.
Απ τις πολλές ιστορίες που αφηγήθηκε ο Ιταλός μία ήταν πραγματικά συγκλονιστική.
Μου ζητάει κάποια στιγμή να πω στον Μπάρμπα Μήτσο τον μεγαλύτερο αδερφό να μας δείξει τον καρπό του δεξιού χεριού, γιατί έχει ένα σημάδι από σπάσιμο, που το έπαθε από πέσιμο απ το κάρο όταν αφηνίασαν τα άλογα! Εξηγώ στον μπάρμπα Μήτσο τι μου είπε ο Umberto κι εκείνος μου λέει ''δεν έχω κανένα σημάδι, μάλλον δεν θυμάται καλά'' κι ο Umberto να επιμένει και να λέει παραστατικότατα σαν να ξαναζούσε το συμβάν..''κάρο ..γκαλαμπόκι...άλογκο..ντορί...φιντι ...ντρόμο.. Βαιουυ.. Bαιουυ...του πιντί ! του πιντί (δηλ το κάρο με καλαμπόκι φορτωμένο καθώς διέσχιζε το δρόμο κάποιο φίδι έκοψε το δρόμο, αφηνίασε το άλογο ο ντορής και έπεσε το παιδί ανάμεσα στις ρόδες και η γιαγιά φώναζε..''του πιδί, του πιδί" δηλαδή να σωθεί το παιδί.
Τότε ο Umberto χύμηξε ανάμεσα στα αφηνιασμένα άλογα τ' άρπαξε απ τα χάμουρα, τα ακινητοποίησε και τράβηξε το παιδί πριν προλάβουν να το πάρουν από κάτω οι ρόδες του κάρου. Έτσι ο Ιταλός έσωσε το παιδί που γλίτωσε μόνο με κάποιες αμυχές και ένα σκίσιμο στον δεξί καρπό, σημάδι που φέρνει μέχρι σήμερα!
Κι ενώ ο Ιταλός συνεχίζει να αφηγείται πετάγεται ο μικρότερος αδερφός ο Βαγγέλης και λέει.''εγώ έχω σημάδι στο χέρι μου"! Καλά θυμόταν λοιπόν ο Umberto, είχε δίκιο απλά δεν θυμόταν ποιο απ' τα παιδιά ήταν αυτό που κινδύνεψε και αγκαλιάζει πάλι τη γιαγιά θοδώρα και τον Βαγγέλη αυτή τη φορά κοιτώντας το χέρι του ταυτόχρονα για να βεβαιωθεί για το σημάδι και άντε πάλι κλάματα και ξανά συγκίνηση και χαρά, πολλή χαρά που ξαναείδε τους ανθρώπους που τον συμπεριφέρθηκαν σαν δικό τους...
Κλείνοντας την συγκλονιστική αυτή ιστορία αξίζει να αναφέρω τα τελευταία λόγια του Umberto.
Στρέφεται στα παιδιά και τα εγγόνια του, όρθιος με σοβαρότητα και υπερηφάνεια και λέει.. .''Σας έφερα εδώ για να δείτε και να γνωρίσετε τους ανθρώπους, χάριν των οποίων εγώ κι εσείς σήμερα ζούμε, γιατί αν δεν ήταν αυτοί να με σώσουν ούτε εσείς όλοι τώρα θα είσασταν στη ζωή! Εfcaristo (ευχαριστώ είπε όχι grazie ) το Θεό που με αξίωσε να γυρίσω στον τόπο που με φιλοξένησε και να ξαναδώ τους καλούς αυτούς ανθρώπους που οχι μόνο μου έσωσαν τη ζωή αλλά με έκαναν να νιώσω δικός τους ! Τώρα μπορώ να πεθάνω! 
Efcaristo !
YΓ Να αναφέρω, επίσης, ότι όλοι οι Ιταλοί έμειναν κατενθουσιαμένοι απ τη φιλοξενία της οικογένειας του Βαγγέλη Κουτσιούμπα που τους ξενάγησε και σ΄όλα τα αξιοθέατα της Θεσσαλίας και απ΄την οικοδέσποινα κυρία Γεωργία (la signora Giorgia την λέγανε οι Ιταλοί) τη σύζυγο του Βαγγέλη που περιποιήθηκε δεόντως τους μουσαφιραίους της με εξαίσια εδέσματα της Ελληνικής κουζίνας, φτιαγμένα με μεράκι απ τα χεράκια της.

Αποστόλης Θωμόπουλος



Διαβάστε Περισσότερα »