Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ημέρες εγκατάλειψης και θλίψης για τον Δήμο Παλαμά

Αφορμή για τα γραφόμενα μου στάθηκε μια απρογραμμάτιστη βόλτα σήμερα το πρωί στον Παλαμά. Αισθάνθηκα ότι ζούμε σε έναν τόπο εγκαταλελειμμένο. Από κάθε άποψη. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι κάποιος νοιάζεται για την εικόνα του Παλαμά. Ότι υπάρχει Δήμαρχος, ότι υπάρχουν Υπηρεσίες, ότι υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής αυτής της πόλης.
Άθελά μου θυμήθηκα την εποχή της αντιδημαρχίας μου. Ο Παλαμάς έλαμπε. Χωρίς πόρους αλλά με πραγματική αίσθηση προσφοράς, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δίναμε και την ψυχή μας για έναν δήμο ανθρώπινο, για έναν όμορφο Παλαμά.
Στενοχωρημένη αλλά περισσότερο απογοητευμένη, μπήκα σχεδόν σε όλες τις γειτονιές.
Οι εικόνες που έβλεπα με γέμισαν θλίψη και ποικίλα ερωτήματα.
Τι άλλαξε κ. Δήμαρχε:::
Δεν έχετε σωστούς συνεργάτες;;;
Δεν έχετε χρήματα στα ταμεία σας;;;
Δεν κυκλοφορείτε λόγω του κορονωιού και δεν γνωρίζετε σε τι κατάσταση φτάσατε το δήμο μας,;;;
Θλίβομαι πραγματικά όταν αντικρίζω το πάρκο "ΤΙΤΑΝΙΟΝ" να έχει αφεθεί στην τύχη του.  Θλίβομαι ακόμη περισσότερο όταν στα κλειστά σχολεία μας τα χόρτα υψώνονται στο ύψος του ενός μέτρου.  Όταν το πάρκο "ΑΣΤΕΡΙΟΝ" φοβάσαι να το πλησιάσεις γιατί εγκυμονεί κινδύνους από τρωκτικά και φίδια.
Τέτοιες μέρες μαζί με τους συνεργάτες μου πλύναμε και ασπρίσαμε, σε απόσταση περίπου 10 χιλιόμετρα, πεζοδρόμια και απολυμάναμε με το καδοπληντύριο όλους τους κάδους.
Τώρα οι δρόμοι είναι ακαθάριστοι....και οι κάδοι σκουπιδιών γίνονται απλησίαστοι λόγω δυσοσμίας.
Τι έγινε κ. Σακελλαρίου;;;
Τα οικονομικά λέτε τα συμμαζέψατε...εργάτες για πράσινο πήρατε με παράτυπο τρόπο σαν υδρονομείς από 1 Απριλίου.
Γιατί εγκαταλείψατε έτσι την πόλη μας και γενικά τον δήμο;;;
Άλλα και τα χωριά το ίδιο πρόβλημα έχουν απ΄οτι είδα...
Βγείτε λίγο έξω απ το καβούκι σας να δείτε την κατάντια σας.
Αγοράσατε λάπτοπ για την διεξαγωγή δημοτικών συμβουλίων.
Πείτε στους δημότες ότι τα λάπτοπ θα έρθουν όταν λήξει ο κορωνοιός και δώστε κάνα φράγκο σε κανένα δημότη μας να καθαρίσει επιτέλους τον δήμο μας.
Πραγματικά απορώ με την τεράστια ανοχή που δείχνουμε ως δημότες.

       Φωτεινή Καραϊσκου
Δημοτική Σύμβουλος Παλαμά





Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Την Πέμπτη 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η λαϊκή αγορά του Παλαμά

Η Λαïκή Αγορά στον Δήμο Παλαμά θα λειτουργήσει την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020, με παραγωγούς από Θεσσαλία και επαγγελματίες του Νομού Καρδίτσας.

Τα επιτρεπόμενα είδη προς πώληση είναι αποκλειστικά πρωτογενή προϊόντα γης και κατ΄ εξαίρεση τα χαρτικά (χαρτί υγείας- χαρτί κουζίνας - χαρτοπετσέτες - αντισηπτικά) και είδη καθαριότητας και απολύμανσης.
Κάθε άλλο είδος βιομηχανικής παραγωγής  απαγορεύεται.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ





Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Έξι κυκλικοί κόμβοι στο οδικό δίκτυο προς Ιτέα και Μητρόπολη

Tην κατασκευή έξι κυκλικών κόμβων σε καθοριστικά σημεία του οδικού δικτύου του Νομού προωθούν η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Πρόκειται για έργα τα οποία θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η σύνταξη των μελετών για την κατασκευή των κόμβων έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη από τις τεχνικές υπηρεσίες. Από τους κόμβους αυτούς οι τέσσερις αφορούν την ε.ο. Καρδίτσας- Λάρισας μέχρι το ύψος της Ιτέας και οι άλλες δύο τον επαρχιακό δρόμο Καρδίτσας- Μητρόπολη. Συγκεκριμένα προωθείται η κατασκευή τεσσάρων κόμβων στο δρόμο Καρδίτσας -Λάρισας στο ύψος της Ιτέας, του Ερμητσίου, της Ματαράγκας και της ΒΙΠΕ.

Η κατασκευή των τριών πρώτων κυκλικών κόμβων προωθείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ του τέταρτου από την Π.Ε Καρδίτσας.

Επίσης από την Περιφερειακή Ενότητα προγραμματίζεται το έργο κατασκευής κυκλικών κόμβων στο δρόμο Καρδίτσας- Μητρόπολης στο ύψος του Νοσοκομείου Καρδίτσας και του Γεωργικού. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρ- δίτσας κ. Κώστα Νούσιο είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και θα συμβάλλουν στην ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών που σε καθημερινή βάση κινούνται στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Π.Ε Καρδίτσας συνεχίζουν τα οδικά έργα στην περιοχή.

"Οι κυκλικοί κόμβοι θα αλλάξουν την εικόνα των δρόμων, βοηθώντας στην καλύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών. Πρόκειται για έργα ουσίας που μειώνουν την πιθανότητα ατυχημάτων" σημείωσε στον «Νέο Αγώνα» ο κ. Νούσιος.

πηγή




Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

"ΟΛΥΜΠΟΣ"....Τι άλλο;

Μεταφέρω την σκηνή όπως ακριβώς την παρακολούθησα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου.
Στέκομαι πίσω και πλάι από το ζευγάρι που βρίσκεται μπροστά στο ψυγείο με τα γάλατα, περιμένοντας σε απόσταση ασφαλείας να επιλέξουν αυτά που θέλουν και να έρθει η σειρά μου.
Η κυρία έχει απλώσει το χέρι της στην ανοιχτή πόρτα του ψυγείου, το οποίο όμως μένει μετέωρο, καθώς η φωνή του άντρα τη σταματά: «
- Όχι αυτό...
Η κυρία στρέφεται προς το μέρος του, ρωτώντας τον:
- Τι θέλεις;
Η απάντηση του άντρα είναι άμεση:
- "ΟΛΥΜΠΟΣ". Τι άλλο; Δεν διάβασες για τις δωρεές;
Το ζευγάρι απομακρύνεται.
Σειρά μου.
- "ΟΛΥΜΠΟΣ". Τι άλλο; μονολογώ και απλώνω το χέρι μου.

Όχι δεν είναι διαφήμιση.
Μπορεί να μοιάζει, αλλά δεν είναι.
Μεταφορά πραγματικού περιστατικού είναι. Άλλωστε τους ανθρώπους που εξαγόρασαν, πριν χρόνια, τον νεκρό συνεταιριστικό «ΟΛΥΜΠΟ» της πόλης μας, τους αδελφούς Σαράντη, από τα όμορα Τρίκαλα, δεν τους γνωρίζω. Ο «ΟΛΥΜΠΟΣ» στα χέρια τους αναστήθηκε. Πριν ένα καλοκαίρι, στην μακρινή Νέα Κορώνη Μεσσηνίας, 700 χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα, στο σούπερ μάρκετ συνονόματου εξαδέλφου είχα παρατηρήσει πως 7 στους 10 «ΟΛΥΜΠΟΣ» προτιμούσαν.
Και ο εξάδελφος, μου το επιβεβαίωσε τότε.

Ο λόγος που έγινε αφορμή για τούτο το σημείωμα είναι η σύνδεση του περιστατικού, του οποίου έγινα μάρτυρας χθες το βράδυ, με την είδηση για την νέα προσφορά τού «ΟΛΥΜΠΟΣ» των αδελφών Σαράντη προς τους μαθητές.
 Μεταφέρω την είδηση, όπως την διάβασα στην LarissaPress:

«Συνεχίζεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της χώρας, με νέα δωρεά 6.200 συσκευών τάμπλετ και 2.200 φορητών υπολογιστών για σχολικές μονάδες όλης της χώρας, ύψους πάνω από 1,48 εκατομμυρίων ευρώ…»

Μέσα μου στριφογυρίζει ένα ερωτηματικό:
Αν δεν γράψω γι’ αυτό, για όλα τα καλά και αγαθά, για τα γενναιόδωρα και τα ευγενή, αν δεν γράψω για τις φωτεινές πλευρές τής κοινωνίας μας, για ποιο πράγμα να γράψω;
Για τα ρυπαρά;
Για το ποιος τσακώθηκε στις εκπομπές τής πλάκας, που γεμίζουν τα τηλεοπτικά προγράμματα;
Για το πώς γεμίζει την ώρα της, κλεισμένη στο σπίτι της, η τάδε ηθοποιός;

Και ναι, θα στηλιτεύσω δημόσια τους ασυνείδητους και επιπόλαιους που δεν φρόντισαν να διαφυλάξουν τις κλινικές τους και αίφνης εμφανίστηκαν 50 νέα κρούσματα.
Και ναι, θα ασκήσω κριτική σε αντικοινωνικές συμπεριφορές γιατί βλάπτουν το σύνολο, το ίδιο θα πράξω και για λάθη του κρατικού μηχανισμού, γιατί θέλουμε να έχουμε ένα κράτος αλληλέγγυο προς τον πολίτη, που να θεραπεύει τα προβλήματά του.
Αλλά, πρώτιστα, επιθυμώ να κοιτάζω ψηλότερα.
Εκεί που πράξεις ανθρώπων λειτουργούν ως οδοδείχτες ανθρωπιάς.
Εκεί όπου το κοινωνικό αγαθό λάμπει ως ήλιος, ζεσταίνοντας τις παρυφές ενός συνόλου, που μπορεί να νιώθουν πως, ακόμα και κατακαλόκαιρο, βιώνουν έναν χειμώνα. Εννοώ τους πλέον αδύναμους. Τις οικογένειες που δεν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ένα ηλεκτρονικό μέσο για να μπορούν τα παιδιά τους να παρακολουθούν τα διαδικτυακά, πλέον, μαθήματα…

Σ’ αυτά τα παιδιά κατευθύνθηκε αυτή η προσφορά των ανθρώπων τού «ΟΛΥΜΠΟΣ».
Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η χειρονομία.
Τόσο ουσιαστική, όσο και συμβολική.
Θα έχει ως ανταμοιβή της παιδικά χαμόγελα…

Τα παιδιά που βιώνουν την όποια στέρηση, βιώνουν παράλληλα και την κοινωνική ανισότητα. Δύσκολα κατανοούν τα ‘‘πώς’’ και τα ‘‘γιατί’’ αυτής της ανισότητας.
Ιδιαίτερα σήμερα, που πολλά τούτης της ζωής θεωρούνται αυτονόητα.
Η ευθύνη δεν είναι δική τους.

Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα άνθισε η προσφορά των αδελφών Σαράντη, των οποίων η επιχειρηματικότητα έχει δώσει δουλειά σε χιλιάδες κι έχει σταθεί κυματοθραύστης στην ανεργία που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει την χώρα.
Η Πολιτεία θα πρέπει να επιβραβεύει τους άριστους και η κοινωνία να τους το αναγνωρίζει.
Αυτήν την αναγνώριση ένιωσα να εκφράζει η απάντηση που έδωσε ο άντρας στην σύζυγό του, λέγοντας:
- "ΟΛΥΜΠΟΣ". Τι άλλο;

 Λάρισα, 24/4/2020

Άγγελος Πετρουλάκης



Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Οι ομορφιές δεν κρύβονται

Οι ομορφιές δεν κρύβονται
Η κλεισούρα ήταν η αιτία να ξεθάψω μια ωραία φωτογραφία του χωριού μας.
Το μπράβο στον φωτογράφο για την ωραία φωτογραφία ενώ τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους μας γιατί ο καθένας με τον τρόπο του πρόσθεσε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής στο χωριό μας.


Για να μείνει ζωντανή όμως αυτή η περιοχή θα πρέπει η αγάπη, το ενδιαφέρον, η φροντίδα, και προσπάθεια για τις υποδομές της να είναι διαρκείς.
Δεν πρέπει να στεκόμαστε στο ελάχιστο που είναι η συντήρηση των, αλλά στην βελτίωση με επιπλέον υποδομές που χρήζει. Η έλλειψη συντήρησης, η στασιμότητα γενικώς, κουράζει, απαξιώνει φθείρει, καταστρέφει. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε η περιοχή και συγκεκριμένα το αθλητικό
πάρκο, αποτελεί τη μοναδική, αξιόλογη διαφυγή των νέων και όχι μόνο.


Να λοιπόν γιατί η συστηματική συντήρηση και η αναβάθμιση των υποδομών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο από την τοπική όσο και τη Δημοτική αρχή ως αναγκαιότητα.
Γνωρίζει η δημοτική αρχή το τι πρέπει να γίνει και ευελπιστούμε άμεσα να ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας.

Χρόνια Πολλά. Καλή ανάσταση με υγεία.
Μένουμε σπίτι γιατί ζούμε με την ελπίδα, του χρόνου το Πάσχα να έχουμε κοντά μας τα αγαπημένα μας πρόσωπα

        Με εκτίμηση
Αντώνης Αναστασόπουλος
             Ιτέα


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Πασχαλινές ευχές του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωστή Νούσιου

Πάσχα!
Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης!
Γιορτή που ξεκινά με τα Πάθη του Ιησού και κορυφώνεται με την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Αυτό το Πάσχα είναι σίγουρα διαφορετικό, λόγω της πανδημίας που «χτύπησε» και τον τόπο μας. Μια πανδημία που δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο και να τηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας.
Η χώρα και η κοινωνία μας δοκιμάζονται.
Δεν δοκιμάζεται όμως η πίστη μας, αυτή που μας κράτησε όρθιους σε πολλές δύσκολες στιγμές.
Δεν δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη, που στήριξαν την Πατρίδα μας και σε άλλες κρίσιμες ώρες.
Δεν δοκιμάζεται η ελπίδα, ότι απ αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε νέες προκλήσεις.
‘Έτσι αναδεικνύεται και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης αυτής γιορτής, που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο.
Αυτό το Πάσχα λοιπόν ο Θείος Λόγος η θυσία της Σταύρωσης και το πέρασμα στην Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας, για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη.
Το «Άγιο Φως» ας φωτίζει τις καρδιές μας, κι ας μας χαρίζει δύναμη και αισιοδοξία.
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας φέρει στις ψυχές όλων μας, ευλογία και αδελφοσύνη.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους και όλες...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! 
Με υγεία, δύναμη και προκοπή!






Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Σύλλογος Φίλων Αγρ.& Λαογρ. Μουσείου Ιτέας σας εύχεται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Ο Θείος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη.
H Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την λύτρωση στις ψυχές όλων μας.
Το Φως της Ανάστασης να φωτίζει τις ζωές μας και να μας χαρίζει υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική προκοπή.


Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!!!

                   Σύλλογος Φίλων 
Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας




Διαβάστε Περισσότερα »

Αναμνήσεις Μεγάλης Παρασκευής

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και η θλίψη της ημέρας σε συνδυασμό με την θλίψη των ημερών που ζούμε μου έφεραν στο νου αναμνήσεις του προηγούμενου αιώνα...
Τότε που η μυρωδιά του νυχτολούλουδου και της βιολέτας, σου έφερνε λιγοθυμιά.
Οι δουλειές στο σπίτι και στο κάμπο θα έπρεπε να είχαν τελειώσει ώστε να είχαμε το χρόνο να πενθήσουμε.
Πριν μπει η Mεγαλοβδομάδα ο πατέρας έπρεπε να έχει τελειώσει με το κλάδεμα του αμπελιού, την λίπανση στα στάρια, και την σπορά του καλαμποκιού και του ρεβιθιού. Το τρακτέρ, (μη φανταστείς κανένα μεγαθήριο), ένα μικρό, Massey Ferguson ξεσκέπαστο, γρασαρισμένο και πλυμένο, να περιμένει να περάσουν οι Άγιες μέρες να ξεχυθεί πάλι στο κάμπο.
Η μάνα, γύριζε ανάποδα το σπίτι.
Κατέβαιναν οι κουρτίνες, να πλυθούν και να κολλαριστούν μα και τα εργόχειρα, τραπεζομάντηλα, καρέ, σεμέν και πετσετάκια.
Έβγαιναν τα στρώματα στην αυλή να κοπανηθούν με τον κόπανο.
Έμπαιναν τα χράμια και οι κουρελούδες στη μεγάλη σκάφη.
Σήκωνε ο πατέρας τα μπατζάκια του παντελονιού, έμπαινε στην σκάφη και τα πάταγε όπως πατάνε τα σταφύλια. Ήταν πιο δυνατός!
Μετά τα απλώνανε στην μάντρα την χτισμένη με τσιμεντόλιθους να στεγνώσουν και να φυλαχτούν τακτικά ως τον επόμενο χειμώνα.
Πράσινο σαπούνι τριμμένο στο νερό για τους τοίχους, τα κουφώματα και το πάτωμα.
Οι αυλές γινόταν με την επιμέλεια της γιαγιάς. Μάζευε τα μανίκια, έδενε το μαύρο τσεμπέρι στο κεφάλι και έπιανε τη βούρτσα.
Ασβέστης με ένα κόμπο λουλάκι μέσα να δίνει φως στο άσπρο, να αναρωτιέσαι αν υπάρχει η το φαντάζεσαι.
Τρελός χορός με χρώματα και μυρωδιές.
Ο ασβέστης, το ξύδι, το σαπούνι, το πετρέλαιο το ανακατεμένο με το λάδι, οι βιολέτες και τα νυχτολούλουδα,
Το βούτυρο η βανίλια και η αμμωνία, το πορτοκάλι , το μαχλέπι και ο κόλιαντρος.
Στο τέλος τα ματσάκια τα μυρωδικά για την μαγειρίτσα, τα αντεράκια καθαρισμένα και γυρισμένα μαζί με τα ποδαράκια μέσα στο λεμόνι και το αλεύρι να ασπρίσουν και η μυρωδιά του σφαγμένου αρνιού που στράγγιζε κρεμασμένο πάνω από την γούρνα του νεροχύτη, μέσα σε λεπτή γάζα προστατευμένο.
Και έπαιρναν τα κουλουράκια και τα τσουρέκια θέση επίσημη πάνω στον μπουφέ στο"καλό δωμάτιο". Και δίπλα τους, τα δώρα της νονάς, παπούτσια (πάντα)και μια λαμπαδίτσα με λουλουδάκια.
Τα αυγά κατακόκκινα δεμένα με νάιλον κάλτσα που κράταγε τα φυλλαράκια μαζεμένα από τα λουλούδια του κήπου να βάφουν τα δάχτυλα καθώς τα ξετυλίγαμε.
Οι φωνές των παιδιών που έπαιζαν στον δρόμο σταμάταγαν με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας.
Τρέχαμε να ντυθούμε να πάμε στην εκκλησιά. Να προσκυνήσουμε τον Σταυρό, να περάσουμε γονατιστά κάτω από τον επιτάφιο, να ανάψουμε τη λαμπάδα της νονάς!
Πέρασαν τα χρόνια και μεγαλώσαμε, η σκάφη έγινε πλυντήριο, ο καλαμένιος κόπανος και το σάρωμα, ηλεκτρική σκούπα ,ο ασβέστης, το ξύδι, το πράσινο σαπούνι, αντικαταστάθηκαν από εξελιγμένα χημικά καθαριστικά.
Οι κουρελούδες και τα χράμια έδωσαν την θέση τους σε χαλιά που κόστιζαν μια περιουσία και ήθελαν ειδικό καθάρισμα από ειδικούς.
Τα εργόχειρα κρύφτηκαν ντροπιασμένα σε συρτάρια, γιατί δεν ταίριαζαν στα σύγχρονα έπιπλα.
Το σπίτι το καθάριζε η «κοπέλα» με πέντε ευρώ την ώρα
Οι λαμπάδες των παιδιών είναι πια στολισμένες με υπερφυσικά πλάσματα-μαχητές, όπλα, μινιατούρες πολυτελών αυτοκινήτων και κάτι ισχνές κούκλες με αστραφτερές τουαλέτες και περίτεχνα χτενίσματα.
Τα νυχτολούλουδα χάθηκαν μαζί με τις τελευταίες μάντρες από τσιμεντόλιθο και οι βιολέτες άοσμες στοιβάζονταν στα ψυγεία των ανθοπωλείων.
Οι φωνές των παιδιών χαθηκαν από τους δρόμους και κρύφτηκαν στις πολυκατοικίες.
Τα αυγά βρασμένα και βαμμένα, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια έπιαναν θέση έτοιμα στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ η των ζαχαροπλαστείων.
Η μαγειρίτσα και το Πασχαλινό τραπέζι φιγουράριζαν στους καταλόγους των εστιατορίων....

Γέμισε ο κόσμος Χριστούς, Τελώνες, Φαρισαίους, Ιούδες, Πόντιους Πιλάτους, Μαρίες Μανάδες και Μαρίες Μαγδαλινές.
Αυτή τη χρονιά θα πενθήσουμε όχι μόνο για τον Χριστό μας, αλλά και για όλους αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν. Θα ανάψουμε τις λαμπάδες μας και θα σχηματίσουμε το σταυρό στην είσοδο της πόρτας ακόμη μια φορά, θα πούμε Χριστός Ανέστη γιατί έχουμε ανάγκη την Ανάσταση περισσότερο από κάθε άλλη φορά...

Σούλα Παπαλάμπρου






Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

«Πέφτει» άσφαλτος στην ε.ο. Μακρυχώρι - Παλαμάς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου Μακρυχώρι – Παλαμάς μετά από αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Πρόκειται για έργο που με την ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων των Τ.Κ Μακρυχωρίου, Παλαμά και Προαστίου.
Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, «σε συνεργασία  με τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Γιώργο Σακελλαρίου, τον πρόεδρο της Τ.Κ Μακρυχωρίου κ. Κων/νο Αργυρόπουλο και την πρόεδρο της Τ.Κ Προαστίου κα Αθανασία Κρικώνη, οι οποίοι εξέφρασαν την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης προκειμένου σε πρώτη φάση να ολοκληρωθούν το ένα από τα τρία συνολικά χιλιόμετρα του δρόμου».
Κατόπιν ενεργειών του αντιπεριφερειάρχη Π. Ε Καρδίτσας και σε συνεργασία τόσο  με το δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο όσο και με το δήμαρχο Παλαμά κ. Γιώργο Σακελλαρίου, θα ακολουθήσει η ασφαλτόστρωση και του υπόλοιπου τμήματος της οδού ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Χαρακτηριστικά ο κ. Νούσιος επεσήμανε ότι αυτή είναι και η βούληση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Η ολοκλήρωση μικρών αλλά ουσιαστικών έργων της Περιφέρειας που εξασφαλίζουν την άνετη, γρήγορη, αλλά κυρίως ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.




Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Όταν το κράτος ξεφτιλίζεται…

Δεν ήταν η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία.
Ομαδικός εξευτελισμός. Το κράτος και ό,τι συνεπάγεται η έννοια αυτή, καταρρακώθηκε. Πανηγυρικά. Αν θέλει να είναι τίμιο με τον εαυτό του, θα πρέπει να επιστρέψει όλα τα πρόστιμα που έχει επιβάλει μέχρι αυτήν την στιγμή σε βολταδόρους και λοιπούς, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού, ν’ ανοίξει τις πόρτες των εκκλησιών και να επανέλθει η κανονική ζωή σε πόλεις και χωριά, μαζί με τον θάνατο, βεβαίως.
Ο Καθηγητής Τσιόδρας θα πρέπει να έρθει στο σπίτι μου, να μου εξηγήσει ότι κι εγώ δεν είμαι αποδιοπομπαίος τράγος και να μου επιτρέψει να συνευρεθώ με τους φίλους μου, να συνεχίσουμε την συζήτηση που είχαμε αφήσει μισή, για τις μεταμορφώσεις του Αλάριχου. Παρομοίως ο υφυπουργός Χαρδαλιάς να μου ζητήσει συγγνώμην για κάποιους περιορισμούς που μου επέβαλε και για πρόστιμα που με απειλούν. Ο δε δήμαρχος να μου στείλει διαμεσολαβητές – που θα πληρώσει αυτός ή η πολιτεία - να μου εξηγήσουν πώς και γιατί πρέπει να μείνω στο σπίτι μου.
Όλα αυτά, γιατί από τα 19μου εντάσσομαι στους φορολογούμενους πολίτες, γιατί δεν οφείλω ούτε ευρώ στο δημόσιο, γιατί το αυτοκίνητό μου το περνώ ΚΤΕΟ κανονικά, γιατί το σπίτι μου το έκτισα με άδεια οικοδομής. Κοντολογίς γιατί εκπληρώνω όλες μου τις υποχρεώσεις, αλλά και γιατί την ημέρα των εκλογών οδηγούμαι στην κάλπη με περίσκεψη και αφού κρίνω πολλά.
Χωρίς να εισπράττω επιδόματα…
Είμαι κι εγώ ευαίσθητη μονάδα σ’ αυτό το κράτος και σ’ αυτόν τον δήμο. Πάσχω από διαβήτη, ινσουλινοθεραπευόμενο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, με δύσκολη δεξιά καρδιοπάθεια, με ΧΑΠ, με κίρρωση ύπατος, με περιφερική ανεπάρκεια, με κιρσούς στον οισοφάγο, και άλλα τινά, λιγότερο σοβαρά.
Όπως εγώ, σ’ αυτήν την ρημάδα την πόλη, υπάρχουν πολλοί, σε ίδια ή παρόμοια κατάσταση. Χιλιάδες. Υπάρχεις κι εσύ που με διαβάζεις. Και άλλοι, που δεν με διαβάζουν. Που λίγο πριν τις Απόκριες κλειστήκαμε στα σπίτια μας, στερηθήκαμε μικροχαρές τής ζωής, πληρώσαμε μάσκες (όχι αποκριάτικες) και γάντια υπερτιμημένα, περιμέναμε υπομονετικά, δυο μέτρα μακριά, για ένα αντισηπτικό και άλλα πολλά και γνωστά σε όλους.
Υπάρχουμε πολλοί που δεν πήγαμε στον Τύρναβο, στο μπουρανί, ούτε στην Πάτρα. Υπάρχουμε πολλοί, που έχουμε να πάρουμε αγκαλιά τα εγγόνια μας από τα μέσα τού Φλεβάρη κι ας απέχουν τα σπίτια μας τρία μέτρα…
Όλοι αυτοί, που υπάρχουμε (ή οι περισσότεροι), έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος, η δε συμπεριφορά μας δεν απαιτεί κινητοποίηση του στρατού για να μείνουμε στις αυλές μας, στα μπαλκόνια μας, στα μικρά ή μεγάλα σπιτικά μας. Είμαστε ευαίσθητες ομάδες πολιτών. Ανταποκρινόμαστε άμεσα και στις εκκλήσεις για την ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων, και των συσσιτίων, και των αιμοδοσιών, και άλλων πολλών φιλανθρωπικών αιτημάτων. Κάποιοι, μάλιστα, οικονομικά ισχυρότεροι, άνοιξαν τα πορτοφόλια τους και γενναία ενίσχυσαν και ενισχύουν το κράτος σ’ αυτήν την υγειονομική κρίση, ένα κράτος ανεπαρκές στο να είναι ικανό ν’ αντιμετωπίσει αυτά τα δεινά. Δεν σπατάλησαν τα χρήματα αυτά με γκόμενες ή προσωπικές επενδύσεις, αλλά τα έκαναν μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, κρεβάτια ΜΕΘ.
Γνωστά αυτά.
Το άγνωστο είναι, αν θα μπορούσαμε όλοι εμείς, να κάναμε γάμο στο σπίτι μας με πενήντα καλεσμένους; Αν θα μπορέσουμε, όχι πενήντα, αλλά δεκαπέντε, να μαζευτούμε στην αυλή μου, σε αυλές άλλων, να ψήσουμε αρνί το Πάσχα; Γιατί, αν εγώ δεν μπορώ να κάνω γαμήλιο γλέντι, ενώ κάποιος άλλος μπορεί, σημαίνει πως εγώ είμαι πολίτης Β΄ κατηγορίας, ενώ ο άλλος Α΄. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει να μάθουμε πόσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν στον συγκεκριμένο γάμο. Και δεν είναι μόνο ο γάμος. Πώς γίνεται στην συγκέντρωση συνδικαλιστών γιατρών δυο – τρεις μέρες πριν να είχαμε επέμβαση της Αστυνομίας, ενώ στην κατά πολύ πιο πολυπληθή συγκέντρωση χθες, δεν παρατηρήθηκε καμιά επέμβαση;
Τι παρατηρήθηκε;
Κάποιοι κρατικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι του Κράτους, να φεύγουν σαν δαρμένα σκυλιά, ψελλίζοντας δικαιολογίες και αφήνοντας τον δύσμοιρο αστυφύλακα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Τι να έκαναν; Ό,τι απαιτεί το καθήκον τους.
Αν ήμουν εγώ τι θα έκανα; (θα ρωτήσει, κάποιος). Μα δεν θέλησα να είμαι. Ήξερα πως δεν μπορούσα να υποσχεθώ, πως δεν είχα τον μηχανισμό να δουλέψει για να αποσπάσει ψήφους, και άφησα το έδαφος για τους ικανότερους. Αυτούς, που προεκλογικά πήγαν εκεί, μοίρασαν χαμόγελα, υποσχέθηκαν, έταξαν, ζήτησαν να ψηφιστούν. Τώρα;
Τώρα ομιλούν για υγειονομική βόμβα. Τώρα με τα δικά μου χρήματα, τα δικά σας, νοικιάστηκε ιδιωτικό θεραπευτήριο, να ενοικιαστεί προφανώς και κάποιο ξενοδοχείο και ομαδικά θα καταθέσουν την αγωνία και τις αποτελεσματικές ενέργειες που έκαναν για την αντιμετώπιση των δεινών.
Τώρα με τα χρήματα – δωρεές του Γιάννη, του Αντώνη, του Ηλία, του Θανάση και πολλών άλλων συμπολιτών – συμπατριωτών θα πληρωθούν αναπνευστήρες, συσσίτια, σεντόνια και ό,τι άλλο (τέλος πάντων) θα χρειαστεί, γιατί κάποιοι «δεν καταλαβαίνουν». Βεβαίως καταλαβαίνουν να παίρνουν τα επιδόματα και ό,τι άλλο ευεργετικό θεσπίζεται για την «ευαίσθητη» ομάδα, και που δεν ισχύει για μένα και για σένα που ανήκουμε στις λοιπές «αναίσθητες» ομάδες. Δεν είναι έτσι;
Εκτιμώ βαθύτατα τον Καθηγητή Τσιόδρα και κυριολεκτικά κρέμομαι από τα χείλη του κάθε απόγευμα. Στην αρχή της κρίσης είχε μιλήσει για μάσκες, γάντια και άλλες προφυλάξεις και έτρεξα να προμηθευτώ. Τελευταία, μιλά πως οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν προσφέρουν κάτι, και σταμάτησα να τις φορώ στον 20λεπτο περίπατο που κάνω μπροστά από το σπίτι μου.
Σέβομαι απόλυτα τον υφυπουργό Χαρδαλιά. Στο κινητό μου υπάρχει το μήνυμα με το οποίο ζητώ άδεια κάθε απόγευμα για να κάνω τον 20λεπτο περίπατο.
Σέβομαι απόλυτα τον Περιφερειάρχη μου. Αναγνωρίζω το έργο του και το έχω δηλώσει επανειλημμένα.
Σέβομαι απόλυτα τον Δήμαρχό μου και χειροκροτώ τις επεμβάσεις στην πόλη μου. Μάλιστα του έχω ζητήσει δημόσια μέσα από την αρθρογραφία μου να έχει αυστηρότερη αστυνόμευση για να μην παραβιάζονται οι ρυθμίσεις αυτές.
Σέβομαι απόλυτα τον αστυνομικό επιθεωρητή που στο ίδιο επικοινωνιακό μέσο μίλησε για αυστηρή εφαρμογή τού νόμου.
Εμένα με σέβονται όλοι αυτοί; Έστω ως πολίτη Β΄ κατηγορίας;
Τους αστυφύλακες που ταλαιπωρούνται για να εφαρμόσουν τα μέτρα, που σοφά και σωστά θέσπισε η πολιτεία διά του κ. Χαρδαλιά, τους σεβάστηκαν, πρώτος, βέβαια, ο κ. Χαρδαλιάς;
Και πώς;
Φεύγοντας σαν κυνηγημένοι χθες; Αν έφευγαν και οι αστυφύλακες με τον ίδιο τρόπο;
Ξέρω πως το σημείωμά μου αυτό θα δυσαρεστήσει πολλούς. Έμαθα, όμως, στην ζωή μου, να ομιλώ δίκαια. Και πιστεύω πως και σήμερα δίκαια γράφω.
Σήμερα, που άκουσα πως ο κ. Βαρουφάκης, καταστρατήγησε προκλητικά τούς Νόμους…

 Λάρισα, 11/4/2020

Άγγελος Πετρουλάκης



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Όλα τα μέτρα για το Πάσχα, τι θα ισχύσει

Αυξημένα μπλόκα παντού περιμένουν τους «πονηρούς» που θα θελήσουν να παρακάμψουν τα μέτρα για το Πάσχα. τι επιτρέπεται και τι όχι για το ψήσιμο του οβελία.
Όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσο πιο κοντά έρχονται τα αυστηρότερα μέτρα που έχει στο τραπέζι η Κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό να εμποδίσει τους ελάχιστους, πλην όμως αποφασισμένους να κάνουν Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Το γεγονός πως η καμπύλη των κρουσμάτων της πανδημίας στην χώρα μας δεν έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο και παραμένει σ’ ένα σταθερό και μάλιστα ικανοποιητικό επίπεδο, ναι μεν κάνει τους αρμοδίους συγκρατημένα αισιόδοξους, από την άλλη όμως τους προβληματίζει, καθώς είναι δυνατόν κάποιοι θερμόαιμοι να πιστέψουν πως τελειώσαμε με τον εφιάλτη του κορονοϊού και να θελήσουν να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά τους.
Αυτό το δεδομένο ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, επιπλέον διασποράς του ιού στην Ελληνική Επαρχία και μάλιστα σε περιοχές που μέχρι σήμερα έχουν μείνει αλώβητες από τον κορονοϊό.
Για το λόγο αυτό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα και μάλιστα αυστηρά, όσον αφορά στην απαγόρευση μετακίνησης από Νομό σε Νομό.

Έκοψαν το βήχα στους «πονηρούς»
Ήδη η Κυβέρνηση, με γρήγορες κινήσεις έκοψε το «βήχα» σε ορισμένους πονηρούς, οι οποίοι από νωρίς έσπευσαν να αλλάξουν στις εφορίες τον τόπο δηλωμένης μόνιμης κατοικίας τους, ώστε την κατάλληλη στιγμή να βεβαιώσουν πως διαμένουν μόνιμα στην Άνω Ραχούλα της τάδε Επαρχίας και έτσι να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, για ψήσουν τον οβελία και συνάμα να διαχύσουν τον ιό και σ’ αυτές τις περιοχές.

Η 27η Απριλίου ημερομηνία ορόσημο για την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό
Η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν άμεση με την απαγόρευση αλλαγής κατοικίας στις κατά τόπους ΔΟΥ των μεγάλων Αστικών κέντρων, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι θερμοκέφαλοι και οι έχοντες άγνοια κινδύνου, να μείνουν απλά με την χαρά της πονηριάς τους.


Αυξημένα μπλόκα διπλασιασμός των προστίμων
Ενόψει λοιπόν της Μεγάλης εβδομάδας, η ΕΛ.ΑΣ είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει, έστω κι αυτούς τους λίγους που θα θελήσουν να σπάσουν την πολιτική κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας και να «διαφύγουν» στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Το μέτρο κλεισίματος των διοδίων στα μεγάλα οδικά δίκτυα τις χώρας, είναι ένα μέτρο που εξετάζεται σοβαρά και βέβαια όταν λέμε κλείσιμο των διοδίων, δεν εννοούμε κατεβασμένες μπάρες για όλους, αλλά μόνο για αυτούς που δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν επαρκώς την μετακίνηση τους.
Δηλαδή, τα φορτηγά μεταφοράς νωπών η κατεψυγμένων προϊόντων και γαλακτοκομικών, για την επαρκή τροφοδοσία της Αγοράς, σαφώς και θα επιτρέπεται όπως και η μετακίνηση πολιτών από τον έναν Νομό στον άλλο για λόγους υγείας.
Είτε δηλαδή για την μεταφορά και την περίθαλψη ασθενούς σε Νομό που διαθέτει μεγάλη Νοσοκομειακή Μονάδα, ή Μονάδα αναφοράς για τον κορονοϊό, είτε για την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο, ή ασθενή που διαμένει μόνος του.
Όλα αυτά βέβαια με απόδειξη και πιστοποίηση της μετακίνησης με τους γνωστούς τρόπους, sms ή γραπτή βεβαίωση από την Γ.Γ.Π.Π. και βέβαια με την απόδειξη ιατρικής βεβαίωσης, για την μετακίνηση σε σχέση με την προσφορά βοήθειας σε ηλικιωμένο συγγενή.

Κλειστές όλες οι παρακαμπτήριες οδοί
Τώρα και όσον αφορά τους πονηρούς που θα θελήσουν να παρακάμψουν τα Εθνικά Δίκτυα και να οδηγηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους μέσω παρακαμπτηρίων, ή επαρχιακών οδών, μάλλον θα αντιμετωπίσουν εκπλήξεις, καθώς έχει δοθεί η εντολή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας να στήσουν μπλόκα τις επίμαχες ημέρες και κυρίως την Μεγάλη Εβδομάδα, στα Επαρχιακά δίκτυα και στις παρακαμπτήριες οδούς, ώστε κανείς να μην μπορεί να σπάσει τα μέτρα απαγόρευσης και έτσι να χαλάσει την προσπάθεια ολόκληρου του Ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το σοβαρό εφιάλτη που πλήττει πολλές χώρες του πλανήτη.

Πρόστιμο έως και 1.000 ευρώ
Βέβαια το πλέον πιθανό είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί και η αύξηση του προστίμου για τις άσκοπες μετακινήσεις και μάλιστα κατά μια πληροφορία η «μπίλια» είναι δυνατόν να «κάτσει» στα 1.000 ευρώ.
Σίγουρα πρόκειται για ένα σοβαρό αποτρεπτικό μέτρο, καθώς ο «πονηρός» θα το σκεφτεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, απλά για να γευτεί την πέτσα του ψημένου αρνιού.


Πως θα ψήσουμε
Όσον αφορά τώρα την Κυριακή του Πάσχα και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, ο σχεδιασμός από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.
Συναθροίσεις με συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και λοιπούς παρατρεχάμενους και συγγενείς, να το ξεχάσουμε, όπως λέει και το γνωστό διαφημιστικό σποτ για το μένουμε σπίτι.
Εάν διαθέτετε περίκλειστη αυλή και βέβαια εγκατάσταση για το ψήσιμο του οβελία και περιοριστείτε μόνο στην οικογένεια σας, με αυτούς δηλαδή που διαμένετε μόνιμα στην οικία, έχει καλώς, την πετσούλα θα την τραβήξετε.
Επίσης, στην περίπτωση που διαθέτετε μεγάλο μπαλκόνι στο διαμέρισμα σας και βέβαια την ανάλογη εγκατάσταση, ώστε να μην ενοχλήσετε τους υπόλοιπους ενοίκους και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με τον καπνό, σαφώς και θα φάτε το νόστιμο σουβλιστό οβελία, πάντα με ευλαβική προσοχή και στενά με την οικογένειας σας. Δηλαδή, μαζί μ’ αυτούς που μένετε στο διαμέρισμα.
Για τους υπόλοιπους, εκτός από τον φούρνο υπάρχει και η λύση τις ηλεκτρικής ψησταριάς, που θα σας επιτρέψει να ψήσετε παϊδάκια, η κομμένα κατάλληλα κομμάτια αρνιού. Νόστιμα είναι και αυτά.
Με δεδομένη την αύξηση των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις και συναθροίσεις, όσοι θελήσετε να παραβείτε τις εντολές και να βγάλετε στο πεζοδρόμιο ψησταριά με σούβλα, η στο διπλανό ελεύθερο οικόπεδο, καλό θα είναι να μην το κάνετε, καθώς εκείνη την ημέρα οι περιπολίες Αστυνομικών και Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι πυκνές και οι εντολές που ήδη έχουν, είναι τα πρόστιμα να πέσουν βροχή.
Κατά συνέπεια και εάν δεν είναι δυνατές οι λύσεις ψησίματος που προαναφέραμε …τότε ο φούρνος είναι το απόλυτο «γκάτζετ» για το ψήσιμο του αρνιού, για το περίεργο Πάσχα που θα βιώσουμε με την ελπίδα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απλά όλο αυτό να είναι μια κακή ανάμνηση και να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα.

Πηγή: newsit.gr





Διαβάστε Περισσότερα »

Το έθιμο του Λαζάρου στα χωριά της Καρδίτσας

Ὁ ελληνικός λαός συνηθίζει να γιορτάζει τα γεγονότα, πού στιγμάτισαν την ιστορία του και είναι συνυφασμένα με την θρησκευτική του παράδοση.
Κάθε εποχή και κάθε μήνας ξεχωρίζει λόγω κάποιας εθνικής ή θρησκευτικής γιορτής, όπως τα Χριστούγεννα, ἡ Πρωτοχρονιά, τα Φώτα και μετά οι Αποκριές, ὁ εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης και του Ευαγγελισμού, το Πάσχα και στην συνέχεια πολλές ακόμη γιορτές. Μία απὸ αυτὲς τις γιορτές είναι και το έθιμο του Λαζάρου, που γιορτάζεται την Πέμπτη και το Σάββατο, πριν από την Κυριακή των Βαΐων.
Ἡ ημέρα αυτὴ είναι έντονα συνδεδεμένη με την Ανάσταση ως γεγονός και ουσιαστικά με αυτήν προεορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου. Ὁ Λάζαρος, στενός φίλος του Ἰησού, απὸ την Βηθανία είναι βαριά άρρωστος. Οι δύο αδελφές του, η Μάρθα και η Μαρία, έχουν ειδοποιήσει τον Χριστό, αλλά εκείνος φτάνει 4 μέρες μετά τον θάνατό του και ὁ νεκρός έχει ήδη τοποθετηθεί σε τάφο. Εκείνη την εποχή συνήθιζαν, στην περιοχή της Ιουδαίος, να θάβουν τους νεκρούς σε βραχώδη ορύγματα και να καλύπτουν την είσοδο με έναν ογκόλιθο. Ὁ Ἰησους ζητά να απομακρύνουν την πέτρα απὸ τον τάφο, προσεύχεται στον Πατέρα Του ζητώντας Του δύναμη και μπροστά σε όσους ήταν παρόντες λέει: «Λάζαρε, δεῦρο ἔξω». Τότε ὁ νεκρός σηκώθηκε και η ζωή επανήλθε στις φλέβες του.
Ὁ Λάζαρος, ζωντανό θαύμα της μεγαλοδυναμίας του Κυρίου, κυνηγήθηκε απὸ τους Ιουδαίους αρχιερείς και κατέληξε στην Κύπρο, όπου και χειροτονήθηκε επίσκοπος από τους Αποστόλους, στην πόλη Κίτιο, την σημερινή Λάρνακα. Πέθανε δε, τὸ 63 μ.Χ. Τμήμα του ιερού λειψάνου του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη απὸ τον αυτοκράτορα Λέοντα στον Σοφὸ γύρω στα 900 μ.Χ. και τοποθετήθηκε σε νεοϊδρυθείσα μονή. Ὁ ίδιος έχτισε και ναό για τον άγιο στην Λάρνακα, όπου παρέμεινε το υπόλοιπο μέρος του λειψάνου του.
Εις ανάμνησιν αὐτού τού θαύματος, λοιπόν, ὁ λαός έχει καθιερώσει κάποια έθιμα.
Παλαιότερα, η μέρα αυτή εορταζόταν σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Σήμερα, αυτὸ γίνεται σε λιγότερες, σε κάθε τόπο όμως με λιγότερες ή περισσότερες παραλλαγές.

Το έθιμο του Λαζάρου αποτελεί άγραφο θεσμό και στα χωριά της Καρδίτσας.

Την μέρα μάλιστα που τελείται το έθιμο, δηλαδή το πρωὶ της Πέμπτης πριν την Κυριακή των Βαΐων, τα κορίτσια του δημοτικού, οἱ ‘λαζαρίνες’, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και έχει καθιερωθεί, εκείνη την ημέρα, τα αγόρια να πηγαίνουν πάντα εκδρομή. Οι μικρές ‘λαζαρίνες’ πηγαίνουν απὸ σπίτι σε σπίτι, με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και τραγουδούν τον Λάζαρο. Στα χωριά του νομού αὐτό γίνεται το Σάββατο, ανήμερα της γιορτής του αγίου.

Την προηγούμενη μέρα, οι κοπέλες μαζί με τις μητέρες τους μαζεύουν σπαθιά, δηλαδή μακριά λογχόσχημα φύλλα και λουλούδια. Στα παλιά τὰ χρόνια τα κορίτσια μάζευαν αγριολούλουδα απὸ τα χωράφια, αργότερα άνθη απὸ τους κήπους τους και σήμερα, όσοι δεν διαθέτουν κήπο, καταφεύγουν στα ανθοπωλεία.
Μαζεύονται λοιπόν οι γυναίκες και δένουν φύλλο-φύλλο με κλωστή τα σπαθιά σε μικρά καλάθια, ένα για κάθε παιδί, έτσι ώστε να καλυφθεί περιμετρικά όλη η επιφάνειά του. Στην συνέχεια τα στολίζουν με τα λουλούδια τους.

Στο εσωτερικό τοποθετούν χλωρά χορταράκια και ένα αυγό, ώστε το καλάθι να μην είναι άδειο. Ἀφού ετοιμάσουν το καλάθι, το κρεμάνε κάπου ψηλά, έξω απὸ το σπίτι, για να διατηρηθεί.
Το πρωὶ της Πέμπτης τα κορίτσια συγκεντρώνονται σε παρέες, δύο ή τρεις μαζί και ξεκινούν. Πηγαίνουν απὸ σπίτι σε σπίτι, πρώτα στους δικούς τους και έπειτα σε άλλους και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Στα χωριά περνούν απὸ όλα τα σπίτια.

Στο χωριό Μαγούλα τοῦ νομού Καρδίτσας μιὰ ηλικιωμένη, θυμάται το τραγούδι που έλεγε εκείνη:

Καλῶς μᾶς ἦρθε ὁ Λάζαρος
φέτο καὶ τοῦ χρόνου
κι ἡ Πασχαλιά χαρούμενη
καὶ καλοκαρδισμένη
μὲ νίτσια1, μὲ τριαντάφυλλα
μὲ δροσερὰ λουλούδια.

Ἄν ὑπῆρχαν ἀρραβωνιασμένοι στὸ σπίτι ποὺ τραγουδούσαν, προσέθεταν καὶ τὸ ἐξῆς:

Σ’ αὐτὸ τὸ σπίτι πού ‘ρθαμε
πέτρα νὰ μὴ ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού
χίλια χρόνια να ζήσει

Αργότερα, όπως αναφέρει η κόρη της ηλικιωμένης, το τραγούδι ήταν το ακόλουθο, το ὁποιο εξακολουθεί να τραγουδιέται σε χωριά του νομού:

Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι
ἦρθε η μάνα σου ἀπὸ τὴν Πόλη
σ’ ἔφερε χαρτὶ καὶ κομπολόι,
γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη
γράψε λεμονιά καὶ κυπαρίσσι.
Καὶ τοῦ χρόνου!

Αν στο σπίτι υπήρχε κοπέλα της παντρειάς, τότε συνέχιζαν:

Νιδώ μαντήλια κρέμουνται
νιδώ μαντήλια σιῶνται
νιδώ ‘χουν κόρη γιὰ παντρειά,
θέλουν νὰ τὴν παντρέψουν.
Τὴν τάζουν για το βασιλιὰ
Τὴν τάζουν για τὸ ρήγα.
Δὲ θέλει αὐτὴ τὸ βασιλιά
δὲ θέλει αὐτὴ το ρήγα,
μον’ θέλει τὸ ἀρχοντόπουλο
μὲ τὶς πολλὲς παράδες.

Σήμερα, στην πόλη της Καρδίτσας, το τραγούδι είναι το παρακάτω:

Εἰς τὴν πόλη Βηθανία
κλαίει ἡ Μάρθα κι ἡ Μαρία.
Κλαῖνε γιὰ τὸν ἀδερφό τους
ποὺ τὸν εἶχαν καρδιακό τους.
Πὲς μας Λάζαρε τὶ εἶδες
εἰς τὴν Πόλη ποὺ ἐπῆγες;
Εἴδα φόβους, εἴδα τρόμους
εἴδα βάσανα καὶ πόνους.
Δῶστε μου λίγο νεράκι,
νὰ ξεπλύνω τὸ φαρμάκι.
Καὶ τοῦ χρόνου!

Επίσης σε χωριά του Νομού τα κορίτσια τραγουδούν το τραγούδι:

Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,
ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.
Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,
ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη,
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε,
δώστε μας και μας να σας χαρούμε.

Μετά το τραγούδι, κάθε νοικοκυρά έδινε κάτι στο κορίτσι, συνήθως ξερά σύκα, καραμέλες και ξυλοκέρατα. Το πιο καλό δώρο όμως, ήταν πάντα τα αυγά, που κυρίως προσέφεραν στις ορφανὲς κοπέλες. Σήμερα οι κοπέλες λαμβάνουν, κυρίως, χρήματα και σε λιγότερες περιπτώσεις αυγά, για να τα βάψουν οι μητέρες τους την Μ. Πέμπτη. Ανάμεσα στα κορίτσια υπάρχει άτυπος διαγωνισμός για το πιο ωραία στολισμένο καλάθι και για το ποια θα μαζέψει τα περισσότερα δώρα και λεφτά.
Το έθιμο αυτὸ συνεχίζεται απὸ γενιά σε γενιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θετικό ειναι πὼς όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει και ἀναζητά παλιές συνήθειες, που μεταλαμπαδεύονται και στις νεότερες γενιές. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αναβίωση ηθών και εθίμων του τόπου μας, κίνηση που αποδεικνύει την
σπουδαιότητα, που αποδίδει ένας λαὸς στην παράδοσή του, ως θεμέλιο για την επιβίωση του στον χρόνο.
Συγκεκριμένα, με το έθιμο του Λαζάρου φαίνεται η πίστη των Ελλήνων στην μεγαλοσύνη του Κυρίου και το θαύμα της Ανάστασης. Έτσι, προετοιμάζονται καλύτερα για την Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού, που ακολουθεί.

Κακαρίμπα Χρυσούλα 
Ἱστορικός Ἀρχαιολόγος
πηγή: ellinwnparadosi.blogspot.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κωστής Νούσιος: Ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης υδάτινων πόρων προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ολοκληρωμένη πρόταση, με 33 μελέτες και 49 έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρουν τα οφέλη τους για δεκαετίες στην αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον και την οικονομία, καταθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών.
Πρόκειται για την απάντηση της Περιφέρειας, στον εθνικό σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα» της αγροτικής παραγωγής στη χώρα. Ένα φιλόδοξο σχέδιο υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτυπώνει πανελλαδικά την υφιστάμενη κατάσταση (άρδευση, καλλιέργειες κ.λπ.), καταγράφει τις ανάγκες και προγραμματίζει , ποια, πόσα και με ποια προτεραιότητα έργα και παρεμβάσεις στρατηγικού επενδυτικού χαρακτήρα – ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, φράγματα, κλειστά αρδευτικά δίκτυα – θα χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, για την ανασυγκρότηση των υποδομών της ελληνικής γεωργίας.
Οι μελέτες για την Καρδίτσα που προτείνουμε είναι οι κάτωθι:

Μελέτη κλειστού (υπό πίεση) αρδευτικού δικτύου στην περίμετρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Μελέτη αρδευτικών έργων στις περιοχές του ποταμού Σοφαδίτη εκτός κλειστού δικτύου Σμοκόβου ( διασύνδεση γεωτρήσεων ΠΑΥΥΘ και υπόγειοι αγωγοί και πιθαν. λιμοδεξαμενές-ρουφράκτες )

Μελέτη εκτροπής Βαθυλακιώτη στη λίμνη Σμοκόβου

Επικαιροποίηση μελέτης ρουφράκτη Τιτανίου

Μελέτη αρδευτικών έργων ποταμού Παμίσου (ήπια έμφραξη, πιθαν. ρουφράκτες, υπόγειοι αγωγοί)

Επικαιροποίηση μελέτης αποστράγγισης πεδιάδας και οριοθέτηση ποταμών Π.Ε. Καρδίτσας

Κλειστό δίκτυο άρδευσης αγροκτημάτων Φαναρίου-Καναλίων

Μελέτη διαχείρισης του ύδατος Τ.Λ. Ταυρωπού

Μελέτη διαχείρισης του ύδατος Τ.Λ. Σμοκόβου





Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ο ξεχασμένος Πέτρινος...

Οι ξεχασμένοι είμαστε εμείς εδώ στον Πέτρινο Καρδίτσας.
Μας ξέχασαν όλοι, τοπικές αρχές, περιφερειακές αρχές, δικαστικές αρχές και κρατικές αρχές. Ευτυχώς δεν μας ξέχασε ο Θεός, στον οποίο εναποθέσαμε όλες τις ελπίδες.
Πιθανόν όλα αυτά να τα θεωρείτε υπερβολικά, τερατώδη, εξωπραγματικά, οπότε δεν έχετε παρά να δείτε το βίντεο στη σελίδα «Πέτρινος Καρδίτσας» ΕΔΩ.
Και θα διασκεδάσετε, δυστυχώς εκεί φτάσαμε να διασκεδάζουμε με τον πόνο των άλλων, αλλά και θα διαπιστώσετε το βαθμό εγκατάλειψής μας:

Διαπίστωση πρώτη
Ξεχείλισε ο Ενιπέας ποταμός από του ύψους της Κοινότητας Συκεώνας μέχρι τα λατομεία στο Βαζούρι προς τη δεξιά πλευρά του και εκεί στα λατομεία το νερό βγήκε και αριστερά, καβαλίκεψε το προστατευτικό ανάχωμα και πέρασε αριστερά προς τα παλαμιώτικα. Η έκταση αυτή πρέπει να είναι κάποιες χιλιάδες στρέμματα.

Διαπίστωση δεύτερη
Το βίντεο δείχνει και τη γέφυρα στο Βλοχό και μάλιστα κάνει ζουμ στη στάθμη του νερού κάτω από τη γέφυρα , κάτι που μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε ότι το ύψος της στάθμης του ποταμού είναι κάποια μέτρα χαμηλότερη από τη στέψη της γέφυρας, που σημαίνει ότι η παροχετευτικότητα της κοίτης του ποταμού δεν εξαντλήθηκε.

Διαπίστωση Τρίτη
Για να καβαλικέψει το νερό το αντιπλημμυρικό ανάχωμα στο ύψος των λατομείων, σημαίνει ότι εκεί βρήκε εμπόδια, δεν μπορούσε να φύγει προς την κοίτη του ποταμού, με άλλα λόγια κώλωσε, όπως λέμε εμείς εδώ στο χωριό μας με αποτέλεσμα να κατακλύσει τα πάντα σε ένα μήκος πολλών χιλιομέτρων, τουλάχιστον 5-6.

Και η πικρή διαπίστωση
Εμείς πνιγόμαστε κάθε φορά που θα ρίξει μια δυνατή βροχή και οι αρμόδιοι «πέρα βρέχει».
Τώρα αν όλα αυτά τα χιλιάδες στρέμματα μείνουν άσπαρτα, πάλι πέρα βρέχει για τους αρμόδιους.
Και όλα αυτά γιατί;
Γιατί κάποιοι εκεί στα λατομεία έφραξαν την κοίτη του ποταμού με σωληνωτούς οχετούς οι οποίοι εμποδίζουν την ελεύθερη παροχέτευση των νερών .Και το εξωπραγματικό είναι ότι, πριν πολύ λίγα χρόνια (δύο ή τρία) διατέθηκε πίστωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, αλλά, ω του θαύματος, τα εμπόδια εκεί στα λατομεία έμειναν απείρακτα.
Ίσως κάποια υπερδύναμη τα προστατεύει.

ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

Κωσνταντίνος Γαλλής






Διαβάστε Περισσότερα »

"Μένουμε σπίτι για την Υγεία" 7 Απριλίου παγκόσμια ημέρα Υγείας

Αλήθεια αν σας ζητούσε κάποιος να επιλέξετε, ποια θα ήταν η πιο σημαντική αξία στη ζωή σας;
Μολονότι στη σημερινή εποχή οι ηθικές αξίες περνούν τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισαν ποτέ ,η υγεία παραμένει ακλόνητη. Ακόμα και σήμερα αποτιμάται σαν το πρώτιστο και ύψιστο αγαθό του ανθρώπου. Αν και η σειρά προτεραιότητας των αξιών δεν έχει καμιά σημασία καθώς αλληλοσυμπληρώνονται, η θέση που διακατέχει η υγεία δείχνει πόσο σημαντική είναι για την ζωή και την ευημερία όλων μας.
Τις περισσότερες φορές μιλάμε για υγεία αλλά ασχολούμαστε με την ασθένεια.
Φοβόμαστε και ανησυχούμε ότι μπορεί να αρρωστήσουμε στο μέλλον, αλλά δεν προσηλωνόμαστε στο να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την υγεία μας. Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν και για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής πρέπει να ενστερνιστούμε συμπεριφορές που θα αποτρέπουν καταχρήσεις και ασθένειες.
Φυσικά και πρέπει να διαχειριστούμε την ασθένεια όταν υπάρχει, το σημαντικότερο όμως είναι να διασφαλίσουμε την υγεία ώστε να μην παλεύουμε με την ασθένεια. Η πρόληψη όσο απαραίτητη και αν είναι, δεν παύει να είναι επιλογή. Επιλέγω να προλάβω, επιλέγω να είμαι υγιής.
Έως τώρα πιστεύαμε πως η υγεία αποτελεί υπόθεση καθαρά προσωπική, αφού κάθε άνθρωπος έχει την υποχρέωση να τη φροντίζει και να την διαφυλάσσει. Ήρθε όμως η πανδημία για να μας δείξει πως και η υγεία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, υπευθυνότητας και αλληλοσεβασμού.
Έτσι ο κορωναϊός μας θύμισε πως εκτός από την προσωπική, υπάρχει η κοινωνική και πολιτισμική σημασία της υγείας. Αυτά τα χαρακτηριστικά διαμορφώνουν την ταυτότητα μιας κοινωνίας καθώς η πρόνοια για τους ηλικιωμένους αποκαλύπτει την ευαισθησία της, η πρόληψη για τους πολίτες την ωριμότητα και η φροντίδα των αδύναμων τον ανθρωπισμό της.
Η αύξηση των διεθνών συναλλαγών και των μετακινήσεων, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή που γνωρίζαμε πως ασκούν σημαντική επίδραση στην υγεία, συνέβαλλαν στην εμφάνιση της πανδημίας που ζούμε. Η υγεία είναι ο βασικός συντελεστής της ανθρώπινης ευτυχίας. Μόνο βασιζόμενος σε αυτή ο άνθρωπος μπορεί να ευδοκιμήσει, να προοδεύσει και να αποκτήσει χρήματα και υλικά αγαθά. Πρωταρχικό μας μέλημα λοιπόν είναι να την προστατεύσουμε για να την έχουμε, γι αυτό αντέχουμε και μένουμε σπίτι. Με θετική διάθεση και ψυχολογία γιατί είμαστε «αγωνιστές της απομόνωσης», δίνουμε την δική μας μάχη στο όνομα της υγείας, για να βγούμε νικητές και θα βγούμε.
Σήμερα παρά την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και τη σχετική ευημερία των ανθρώπων, για χάρη της υγείας έχει κηρυχτεί παγκοσμίως ο πόλεμος όλων εναντίον ενός ιού. Στη ζωή μας έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές, σχολεία κλειστά, άνθρωποι στην απομόνωση, απαγόρευση κυκλοφορίας. Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο Διαδίκτυο, στο τηλέφωνο το νούμερο ένα θέμα συζήτησης είναι η προστασία της υγείας. Ζούμε μια περίοδο προβληματισμού και ευαισθητοποίησης σε όλο τον κόσμο, για να καλύψουμε τα κενά στον τομέα υγείας, τα κενά στις ψυχές μας και στις αξίες μας, όπως της υγείας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των συνανθρώπων μας.

Υπήρξε κάποτε ένας καιρός που όλα τα θεωρούσαμε δεδομένα, τώρα καλούμαστε να καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μείνουμε υγιείς να τα αποκτήσουμε ξανά. Η πανδημία ήρθε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα αλλά και την ίδια την υγείας. Η διαφύλαξη της υγείας δεν είναι μόνο καθήκον αλλά και δικαίωμα κάθε πολίτη και φάνηκε από τις άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις και δράσεις της πολιτείας για την προστασία της.

Ας βοηθήσουμε λοιπόν και εμείς με την σειρά μας, προστατεύοντας το πολυτιμότερο αγαθό, με το οποίο έχει προικιστεί ο άνθρωπος, από την θαλπωρή του σπιτιού μας. Ας στηρίξουμε τους ιατρούς που ο ρόλος, τους είναι καθοριστικός και σωτήριος σε μια ασθένεια που απειλεί την υγεία και τη ζωή. Τιμούμε την υγεία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε  και μένουμε σπίτι γιατί για όλους εμάς, η υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

                                      Λία Ρογγανάκη
                          Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός
                 Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας  Μουζακίου
                             Περιφερειακή Σύμβουλος






Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

«Κόπηκε» ο δρόμος Ιτέα – Πέτρινος για άλλη μια φορά...

Διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ιτέα - Πέτρινο στο ύψος της γέφυρας λόγω της ανόδου της στάθμης του Ενιππέα.
Η δίοδος προς Πέτρινο γίνεται είτε από τη Συκεώνα είτε από τον Αγιο Δημήτριο

Σε απομόνωση βρέθηκε και πάλι η κοινότητα του Πέτρινου, καθώς η μεγάλη κατεβασιά νερού, μαζί με τα φερτά υλικά (κλαδιά, διάφορα σκουπίδια αλλά και ολόκληρους κορμούς δένδρων) που έφερε ο Ενιπέας, έφραξαν τη γέφυρα που ενώνει το χωριό με την Ιτέα και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά του δήμου Παλαμά.




Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Οριακή η κατάσταση σε Βλοχό και Πέτρινο ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Ενιπέα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα καταληκτικά σημεία του ν. Καρδίτσας στο Δήμο Παλαμά αφού η στάθμη των υδάτων των ποταμών και ειδικά του Ενιπέα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων διαρκώς ανεβαίνουν και το σενάριο ύπαρξης πλημμυρικών φαινομένων κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.
Τα νερά στη γέφυρα του Ενιπέα είναι εμφανώς ανεβασμένα ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για το αντλιοστάσιο του Βλοχού που δουλεύει διαρκώς, όπου εκεί συσσωρεύονται όλα τα νερά, καθώς ανεβαίνει και η στάθμη του Πηνειού που μέχρι χθες «ανακούφιζε» τα νερά των ποταμών της Καρδίτσας.
Ήδη από την γέφυρα του Ενιπέα στο Κεραμίδι τα νερά "έσπασαν" και πλημμυρίζουν χωράφια
Όπως φαίνεται και από τη γέφυρα του Πηνειού, ανάμεσα από Κεραμίδι και Φαρκαδόνα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Βλοχό, το νερό είναι έτοιμο να "πατήσει" χωράφια
Η κατάσταση είναι δύσκολη, οι τοπικές αρχές είναι σε επιφυλακή και αν απαιτηθεί θα γίνουν τεχνητές εκτονώσεις.
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες από την περιοχή της Μυρίνης κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες.

πηγή











Διαβάστε Περισσότερα »

Πριν να είναι αργά…

Δεν έχουμε αντιληφθεί τον όλεθρο.
Ίσως το ότι οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας και με πολλά προβλήματα υγείας, να είναι αυτό που εμποδίζει πολλούς να κατανοήσουν το μέγεθος της απειλής.
Όλοι μιλούν πως οι προσπάθειες των ειδικών αποσκοπούν στο ν’ αντέξει το σύστημα υγείας και να μην καταρρεύσει. Κάτι ξέρουν. Απ’ αυτά που ξέρουν, διαισθάνομαι, πως το σημαντικότερο είναι το ότι το σύστημα υγείας έπασχε. Κάτι που, λίγο – πολύ, το ξέραμε όλοι μας.
Να μην ξεχνάμε πως υπήρξαν εποχές, όχι μακρινές, που συγγενείς ασθενών πήγαιναν σεντόνια, χαρτιά υγείας και άλλα συναφή, από τα σπίτια τους.
Όμως, διαβάζοντας για ομαδικούς τάφους σε άλλες χώρες, συλλογίζομαι, πώς θα αντιδρούσαμε σαν πολίτες, αν αυτό συνέβαινε, ή συμβεί, στη δική μας χώρα;
Πώς θα αντιδρούσαμε αν ο Καθηγητής Τσιόδρας ανακοίνωνε πως «σήμερα είχαμε 120 νέους θανάτους»;
Τι θα έλεγε ο γκαραζιέρης που σήμερα κάνει τον μικροβιολόγο, τι θα έλεγε ο φωτογράφος που σήμερα κάνει τον λοιμωξιολόγο, τι θα έλεγε ο ξοφλημένος συνταξιούχος δημοσιογράφος που σήμερα κάνει τον πνευμονολόγο – πολιτικό αναλυτή, τι θα έλεγε ο κάθε ηλίθιος της κοινωνικής ζωής που βγαίνει και μιλάει άλλοτε ως συνταγματολόγος, άλλοτε ως δικαστής, άλλοτε γιατρός, ενώ σε όλη του την ζωή έκλεβε την εφορία, έκρυβε εισοδήματα και άλλα παρεμφερή.
Απέναντι στους αριθμούς των νέων νεκρών, των νέων κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών στις εντατικές, που ανακοινώνονται κάθε ημέρα από άλλα κράτη, νιώθω αμηχανία και τρόμο.
Πώς θα αντιδρούσαμε αν κάθε μέρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο τής πόλης μας έβγαιναν 10 ή 15 φέρετρα;
Διαβάζω: Έρημοι οι δρόμοι τής πόλης μας.
Πάλι καλά, σκέφτομαι.
Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν κυκλοφορούσαν μόνο νεκροφόρες;
Ο ξοφλημένος συνταξιούχος δημοσιογράφος με το βαμμένο μαλλί στα εβδομήντα φεύγα του, τι θα έλεγε αν τραυματιοφορείς τον έβαζαν στο ασθενοφόρο και έπαιρνε τον δρόμο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ακούγοντας την εφιαλτική σειρήνα του να ουρλιάζει;
Ποιες εξυπνάδες θα έβρισκε να ψελλίσει αν η ανάσα του κοβόταν και τον έκαιγε ο πυρετός;
Πόσα «λάικ» θα προσδοκούσε να εισπράξει;
Με πόσα «λάικ» θα αντάλλασσε την υγεία του;
Λένε πως στον Ισημερινό στοιβάζουν τα πτώματα σε κοντέινερ – ψυγεία. Στην Ιταλία πομπές στρατιωτικών φορτηγών μεταφέρουν πτώματα. Στην Τουρκία χωματουργικά μηχανήματα ανοίγουν τάφους. Στην Γαλλία δεν προλαβαίνουν να μετρούν νεκρούς στα γηροκομεία.
Κάποιοι γελούν σαρδόνια. «Και τι έγινε. Θα γλιτώσει μερικές συντάξεις το κράτος»
Αυτοί είμαστε;
Αυτοί θέλουμε να είμαστε;
Κάποιοι σχολιάζουν, έχοντας βουτήξει στο φαρμάκι την γλώσσα τους, σε βάρος των δωρητών.
Μόνο υστεροβουλία βλέπουν.
Πώς αντέχεται τόση μοχθηρία;
«Έξω από μάς αρχίζει η ερημία τού θανάτου», γράφει ο ποιητής Γιώργος Θέμελης, στον οποίο έκανα αναφορά χθες. Μέσα μας, όμως, μέσα στην ψυχή κάποιων ανθρώπων, φυτρώνει ένας άλλος θάνατος, πιο τρομακτικός. Το μίσος για τον διπλανό.
Μου γράφουν ή μου λένε διάφοροι φίλοι ή γνωστοί:
«Όταν όλα περάσουν η κοινωνία θα είναι αλλιώς. Θα έχουν αλλάξει πολλά».
Γελώ πικρά με την αφέλειά τους. Τίποτα δεν θα έχει αλλάξει. Οι κακόβουλοι θα παραμένουν κακόβουλοι. Οι μίζεροι, μίζεροι. Οι κακοήθεις, κακοήθεις. Άνθρωποι που κάνουν κηρύγματα, την ίδια στιγμή που το «σπίτι» το γράφουν «σπίτη», θα συνεχίσουν να κάνουν κηρύγματα και προπαγάνδες.
Αυτός είναι ο άνθρωπος, αυτή είναι η κοινωνία, αυτός είναι ο κόσμος.
Το να είσαι καλός ή κακός, να είσαι αγαθός ή εμπαθής, δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο.
Απαισιόδοξες σκέψεις; Σίγουρα. Μα πώς να είμαι αισιόδοξος όταν δεν βλέπω μόνο μπάζα δίπλα μου, αλλά και περιττώματα, που δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή με την μπόχα τους.
Η ανθρωπότητα βιώνει έναν εφιάλτη.
Έχει βιώσει, βεβαίως, πολλούς παρόμοιους (και χειρότερους ακόμα) στο παρελθόν, αλλά τότε δεν υπήρχε η πληροφόρηση, ούτε η γνώση. Σήμερα, απλά μαθαίνουμε πως η Ισπανική γρίπη είχε δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Τότε ήξεραν μόνο πόσα θύματα είχε το χωριό τους. Σήμερα, που το στραβοπάτημα του «τάδε» γίνεται κοινωνικό γεγονός, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Έναν αιώνα μετά την Ισπανική γρίπη απαιτούμε από το κράτος να είναι φιλόστοργο, να είναι κράτος πρόνοιας, να κάνει σε έναν μήνα ό,τι δεν έγινε δεκαετίες ολόκληρες. Την ίδια στιγμή δυσανασχετούμε να εφαρμόσουμε αυτά που επιτάσσει το κράτος, περιφρονούμε το κοινό καλό, προτάσσουμε το ρυπαρό «εγώ» μας…
Όλοι;
Όχι, ευτυχώς…

Λάρισα, 5/4/2020

Άγγελος Πετρουλάκης







Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Τώρα πιο δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι

Σε μια κρίσιμη στιγμή, λόγω του κορονοϊού, όπου όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, έρχεται το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου να πάρει τη ρεβάνς.
Αφού δεν κατάφερε να εγκαταστήσει hot spot στην ΒΙΠΕ Γοργοβιτών αναζητά τώρα έκταση 35 στρεμμάτων στην περιοχή του Βλοχού, μπροστά από το εγκαταλελειμμένο λατομείο, δίπλα στην επαρχιακή οδό Βλοχού - Κεραμιδίου για την δημιουργία καταυλισμού πολιτών τρίτων χωρών.
Η απόφαση αυτή του κράτους βρίσκει διαμετρικά αντίθετη την τοπική κοινωνία όχι μόνο του Βλοχού, αλλά την κοινωνία του Δήμου Παλαμά στο σύνολό της.
Θα σταθώ στα δύο πιο ισχυρά επιχειρήματα αποτροπής δημιουργίας της δομής.
1) Στην περιοχή που έχει επιλεγεί, στις αρχές του 1970 σε μια ανατίναξη του υπάρχοντος τότε ενεργού λατομείου  ανακαλύφτηκε σπήλαιο μέσα σε λίμνη. Το γεγονός αυτό είναι καταγεγραμμένο στο παράρτημα  της Σπηλαιολογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας της Θεσσαλονίκης, καθόσον κλιμάκιο  επισκέφτηκε το χώρο.  Ένα δυνατό στοιχείο που άμεσα πρέπει θα ερευνηθεί και
2) Οι δύο εκκλησίες, του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Αθανασίου που υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση, έχουν χαρακτηριστεί από την 5 εφορία αρχαιοτήτων στην Λάρισα ως Βυζαντινά Μνημεία.
Τα δυο παραπάνω επιχειρήματα αποδεικνύουν ότι ο χώρος στην περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός και είναι από μόνα τους αρκετά για να αναθεωρήσει η Πολιτεία την απόφαση της αυτή. Η πολιτική αυταπάτη ότι όλα ξεχνιούνται γρήγορα, δεν θα ευοδώσει ποτέ στον Δήμο μας.
Καλώ την δημοτική αρχή Παλαμά να κινηθεί ανυποχώρητα προς αντίθετη κατεύθυνση έστω και με  κόστος την θέση της και από κοινού με το Δημοτικό Συμβούλιο να αρθούμε στο ύψος το περιστάσεων.
Είναι προτιμότερο να μας ευγνωμονούν οι επόμενες γενιές παρά να μας λοιδορούν.
Κι ας γνωρίζουν από τώρα οι αρμόδιοι ότι η απόφαση αυτή θα πυροδοτήσει πρωτοφανείς εντάσεις.
Με μπροστάρηδες τους κατοίκους του Βλοχού όλοι οι δημότες Παλαμά θα κινηθούμε δυναμικά να ανατρέψουμε τετελεσμένα.
Δεν είναι μια αντιπαράθεση με το κράτος αλλά μια κραυγή αγωνίας, μια έκκληση  για μια πολιτεία που θα  ζητάει τον σεβασμό των πολιτών και τίποτα δεν θα  γίνεται χωρίς την συναίνεση και την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Τώρα πιο δυναμικά όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να αγωνιστούμε.

       Φωτεινή Καραϊσκου
Δημοτική Σύμβουλος Παλαμά



Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Να πάψει ο Δήμος Παλαμά να είναι μονίμως ο πιο αδύναμος κρίκος του Νομού.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την παραχώρηση έκτασης 35 στρεμμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Βλοχό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών, ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα, ότι οι χώροι που επιλέγονται στο σύνολο της χώρας, από ειδική διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό, για εγκατάσταση δομής είναι οι εξής:
α) Εγκαταστάσεις παλαιών στρατοπέδων και
β) Εγκαταλελειμμένα λατομεία.
Κατά την διεξαγωγή της συζήτησης ενημερωθήκαμε ότι στις αρχές του 1970 σε μια ανατίναξη του υπάρχοντος τότε ενεργού λατομείου ( ο χώρος όπου έχει επιλεγεί για την δημιουργία δομής) ανακαλύφτηκε σπήλαιο μέσα σε λίμνη. Κλιμάκιο της Σπηλαιολογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, μετά από ενέργειες του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αποστόλη Φιρφιρή, επισκέφτηκε το χώρο. Μην μπορώντας όμως να πλησιάσουν το χώρο λόγω μεγάλου αριθμού μελισσοκυψελών, αποχώρησαν.
Ένα δυνατό στοιχείο που άμεσα πρέπει να ερευνηθεί.
Επίσης οι δύο εκκλησίες, του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Αθανασίου που υπάρχουν σε πολύ κοντινή απόσταση, έχουν χαρακτηριστεί από την 5 εφορία αρχαιοτήτων στην Λάρισα (κ.Σδρόλια) ως Βυζαντινά Μνημεία.
Τα δυο παραπάνω επιχειρήματα αποδεικνύουν ότι ο χώρος στην περιοχή αυτή του Βλοχού χαρακτηρίζεται ως αρχαιολογικός και είναι από μόνα τους αρκετά για την αναθεώρηση του αιτήματος του Υπουργείου προκειμένου να του παραχωρηθεί ο χώρος που ζητάει για hot spot.
Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε ενάντια στην απόφαση αυτή και επιτέλους να πάψει ο Δήμος Παλαμά να είναι μονίμως ο πιο αδύναμος κρίκος του Νομού.

       Φωτεινή Καραϊσκου
Δημοτική Σύμβουλος Παλαμά


Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Μύθοι που γκρέμισε ο κορονοϊός...

Όταν βρίσκεσαι κλεισμένος στα τέσσερα ντουβάρια του σπιτιού, δεν έχεις και πολλές επιλογές για να σκοτώσεις την ώρα σου.
Θα τσακωθείς, θα φιλιώσεις, θα δεις τηλεόραση, θα βολτάρεις στο διαδίκτυο, θα ακούσεις μουσική, θα βγεις στο μπαλκόνι να χειροκροτήσεις, θα ξαναβγείς στο μπαλκόνι, θα ψάξεις στη βιβλιοθήκη για κάποιο ξεχασμένο από τα χρόνια της νιότης βιβλίο...
Κάποια στιγμή, όμως, αισθάνεσαι ότι το ρημάδι το ρολόι δεν τσουλά. Αγκομαχά λες και του έχουν κρεμάσει βαρίδια στους λεπτοδείκτες.
Σε αυτές τις ώρες ανάμεσα στη βαρεμάρα και στην αναζήτηση, αναλογίζεσαι ότι ο κορονοϊος έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλη την υφήλιο...όπως τα παρακάτω:

Τι μας έμαθε ο κορονοϊός μέχρι σήμερα;

1. Η Αμερική 🇺🇸 δεν είναι πλέον το ισχυρότερο κράτος του πλανήτη.

2. Η Κίνα κέρδισε τον "3ο Παγκόσμιο Πόλεμο" δίχως να πυροβολήσει ούτε μια σφαίρα.

3. Το "προλαμβάνειν" σώζει περισσότερες ζωές από το να παίρνεις μέτρα καθυστερημένα.

4. Οι επιστήμονες υγείας αξίζουν για την κοινωνία περισσότερο από τους ποδοσφαιριστές.

5. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν όση παιδεία θέλουν να περηφανεύονται πως έχουν.

6. Το να ζητάς καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας δεν είναι παράλογο και αναχρονιστικό.

7. Το πετρέλαιο είναι άχρηστο σε μια κοινωνία που δεν κινείται.

8. Ο θάνατος δεν ξεχωρίζει φυλές, θρησκείες, εθνικότητες ή πολιτικά πιστεύω.

9. Οι άνθρωποι που δεν έχουν γνώση μιλάνε περισσότερο από εκείνους που ξέρουν.
Ως γνωστόν ένας άδειος τενεκές κάνει περισσότερο θόρυβο από ένα γεμάτο.

10. Τα κοινωνικά δίκτυα μας φέρνουν πιο κοντά, αλλά μεταδίδουν και τον πανικό ευκολότερα.

11. Τα περισσότερα από τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν πως να διασκεδάζουν δίχως ίντερνετ ή τηλεόραση.

12. Τώρα κατανοούμε πως η χειραψία είναι μια κίνηση που συμβολίζει εμπιστοσύνη.

13. Δεν είναι όλοι οι πλούσιοι επιχειρηματίες ψυχροί και άσπλαχνοι. Ούτε όλοι οι "αγωνιστές της φιλανθρωπίας" αγνοί και καλόκαρδοι. Κάποιοι επιχειρηματίες προσφέρουν εθελοντικά πολλά στον τόπο εδώ και χρόνια και κάποιοι δήθεν φιλάνθρωποι δεν στηρίζουν την κοινωνία ακόμα και όταν πεθαίνει.

14. Καμία θρησκεία παγκοσμίως δεν έσωσε ούτε έναν ασθενή από τον κορονοϊό.

15. Ο πλανήτης συνεχίζει να ευδοκιμεί ακόμα και χωρίς τους ανθρώπους.

16. Οι πολιτικοί θα διχάζουν πάντα το λαό για το δικό τους προσωπικό συμφέρον.

17. Υπάρχουν κλάδοι της κοινωνίας που κατά καιρούς τους έχουν προσβάλει, ταπεινώσει και          ευτελίσει αλλά εκείνοι σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν και δεν τα παρατούν.

18. Ένα σπίτι με αγάπη είναι το πιο πλούσιο και ασφαλές μέρος του κόσμου.

19. Τώρα καταλαβαίνουμε πως αισθάνονται τα ζώα στα κλουβιά των ζωολογικών κήπων.

συνεχίζεται.........


Από το διαδίκτυο


Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Βασίλης Γούλας: Ο τελευταίος Γραμματέας του χωριού μας...

Ο Γραμματέας του χωριού μας, και αναμφίβολα ο καλύτερος που πέρασε από την Ιτέα γράφοντας ιστορία με το έργο του, ήταν ο Βασίλης Γούλας.
Ο τελευταίος γραμματέας του χωριού μας...

Ο Βασίλης Γούλας γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1937.
Γέννημα θρέμμα Κουτσιαριώτης.
Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό σχολείο μας.
Στη συνέχεια πέρασε στο Γυμνάσιο Παλαμά όπου θήτευσε τρεις τάξεις και έπειτα στο Β΄ Γυμνάσιο αρρένων Καρδίτσας απ΄όπου και αποφοίτησε.
Τα χρόνια της μεταπολίτευσης πέρασαν πολύ δύσκολα για όλους τους Κουτσιαριώτες και ιδιαίτερα για την οικογένειά του. Τον Οκτώμβριο του 1964 παντρεύτηκε την Ευαγγελία Δασκαλοπούλου από το χωριό Ματαράγκα και απέκτησαν δυο παιδιά.
Τον Γιάννη και την Ευρυδίκη.
Τώρα καμαρώνουν και εγγόνια.

Υπηρέτησε την Κοινότητα Ιτέας (1963 - 1997).
Σχεδόν 35 χρόνια επάξια, σε μία σκληρή εποχή.
Το έργο του ήταν δύσκολο και πολλαπλό. Εκτέλεση αλληλογραφίας, τήρηση μητρώων και δημοτολογίων, σύνταξη διαφόρων εγγράφων και αιτήσεων καθώς και επιστολών των αγραμμάτων κατοίκων, τήρηση πρακτικών, ληξιαρχείου γεννήσεως και θανάτων και άλλων πολλών υπηρεσιών.
Με την πολυετή πείρα του, είχε αποκτήσει και νομικές γνώσεις είχε σεβασμό στους νόμους και τους κανονισμούς της πολιτείας.
Άνθρωπος με ακέραιο ήθος και χαρακτήρα.
Σοβαρή και δυνατή προσωπικότητα στο χωριό, ενέπνεε κύρος και πειστικότητα σε κάθε προσωπική και υπηρεσιακή, έγγραφη ή προφορική συναλλαγή του. Τα παραπάνω του προσόντα, συνετέλεσαν ώστε να ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με υποδειγματικό τρόπο στο χωριό μας.

Ο Βασίλης αποτελούσε πρότυπο Γραμματέα Κοινότητας και παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς συλλειτουργούς του εκείνης την εποχής. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του ήταν υποδειγματικό και στάθηκε σωτήριο απέναντι στον τόπο του.
Η δυνατή πέννα του, και η συντακτική διατύπωση του λόγου στο κάθε έγγραφο ήταν ιδανική. Ήταν και η κύρια αιτία που καθ’ υπόδειξη του εκάστοτε Προέδρου, έγραψε αμέτρητες σελίδες αναφορών, αιτήσεων κ.λ.π., αγροτικά, συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα.
Είχε πάθος για τη δουλειά του. Την υπεραγαπούσε. Εργαζόταν με μεράκι και πέραν του ωραρίου για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του χωριού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που άνοιγε το Γραφείο εκτάκτως για κάποιο συγχωριανό που συναντούσε. Αρκετοί πρόεδροι από άλλα χωριά της περιοχής τον αναζητούσαν για να τους παρέχει τις πολύτιμες γνώσεις του σε Γραμματειακά και άλλα θέματα, ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε σύνταξη. Επί τριάντα πέντε περίπου χρόνια, μετέφερε την εικόνα της Κοινότητος προς τα έξω, προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Υπουργεία.

Συνταξιοδοτήθηκε το 1997
Τώρα η ενασχόλησή του, είναι κυρίως με τον υπέροχο κήπο του σπιτιού του στην Ιτέα, τον οποίο έχει πλήρως καλλωπίσει με προσωπική φροντίδα και μεράκι, μαζί με την σύζυγό του Ευαγγελία.
Και φυσικά με τα εγγόνια του, που τον λατρεύουν, δείγμα κι αυτό της αγάπης του για κείνα.
Αυτός ήταν ο σιωπηρός και πάντα στοχαστικός Βασίλης Γούλας
Ο Γραμματέας της Κοινότητας της Ιτέας...του χωριού μας!!!

Βασίλη
Η αξιοπρέπειά σου, το ήθος σου και η ειλικρίνειά σου, η χαρακτηριστική υπομονή σου, η συμπεριφορά σου και η ευγένειά σου σε έκαναν έναν σωστό άνθρωπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.
Αλλά και σαν Κοινοτικός Υπάλληλος μας άφησες πολλά.
Εργάστηκες για την Κοινότητά σου πάρα πολύ, με μεγάλο ζήλο, επίτρεψέ μου την έκφραση, με πάθος. Πήρες τη σκυτάλη από τον προκάτοχό σου και την κράτησες ψηλά για 35 ολόκληρα χρόνια.
Έγραφες τότε που δεν έγραφε κανείς, τότε που λίγοι ήξεραν γράμματα, πόσο μάλλον να γράφουν. Με συμπαραστάτες τους συγχωριανούς σου πέτυχες πολλά σε σύγκριση με άλλες κοινότητες της ίδιας κατηγορίας.

Σε ευχαριστούμε Βασίλη για τη μεγάλη προσφορά σου στον τόπο μας...

Ιτέα Καρδίτσας

Διαβάστε Περισσότερα »