Σε ασφαλτόστρωση με νέο τάπητα και των υπόλοιπων σημείων της Ιτέας προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα.
Μπορεί να προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση στούς κατοίκους εξαιτίας κλεισίματος του κέντρου για λίγο απο τα μηχανήματα, όμως η υπομονή περίσσευε απ΄όλους και το τελικό αποτέλεσμα τούς χαροποίησε ιδιαίτερα.
Τα σημεία ασφαλτόστρωσης είναι:
Στο κέντρο απο την μαγούλα μέχρι την Εκκλησία.
Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο μπροστά ένα κομμάτι που έλειπε.
Στό γεφύρι πρίν το περάσουμε για καρδίτσα όπου εκεί η κατάσταση ήταν τραγική.
Μπορεί να προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση στούς κατοίκους εξαιτίας κλεισίματος του κέντρου για λίγο απο τα μηχανήματα, όμως η υπομονή περίσσευε απ΄όλους και το τελικό αποτέλεσμα τούς χαροποίησε ιδιαίτερα.
Τα σημεία ασφαλτόστρωσης είναι:
Στο κέντρο απο την μαγούλα μέχρι την Εκκλησία.
Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο μπροστά ένα κομμάτι που έλειπε.
Στό γεφύρι πρίν το περάσουμε για καρδίτσα όπου εκεί η κατάσταση ήταν τραγική.
9 σχόλια:
Ναι καταξοδεύτηκε η νεα Δημοτική αρχή. Είναι έργο της Περιφερειακής Ενότητας και οχι του Δήμου. Η νεα Δημοτική αρχή ας κοιτάξει να σουλουπωσει και να καλωπίσει λίγο το χωριό που τα δέντρα στα πεζοδρόμια και τις νησίδες μοιάζουν να είναι σαν απο δάσος και να πάρει μέτρα αποτελεσματικά επιτελους για τα υπο κατάρευση οικοδομήματα στο κέντρο του χωριού! Φτάνει πια δε ζούμε στο Μπαγκλαντές, στην Ιτέα του 2014 ζούμε. Πληρώνουμε κανονικά τα Δημοτικά μας τέλη και απαιτούμε η Ιτέα να είναι καθαρή, καλωπισμένη για να είναι επισκέψιμη. Κάποιους μπορεί να τους διαφεύγει οτι η Ιτέα δεν είναι ενα μικρό χωριουδιάκι ατην άκρη άκρη του Δήμου Παλαμά αλλά η ιστορική έδρα του πρώην Δήμου Φύλλου. Με σχολικές μονάδες, επαγγελματίες, φαρμακείο κτλ κτλ. Εμπεδώστε το όλοι οι αρμόδιοι γιατί "ο κόμπος έφτασε στο χτένι"
Προς φύλλο θα πάνε; οι δρόμοι τους ειναι χάλια τσιμέντο δηλαδη... χωραφόδρομοι
Φίλε δημότη διορθώθηκε σε "Περιφερειακή Ενότητα"...δεν το γνώριζα
Ζητούμενο είναι ακόμα οι δρόμοι. 2014. Σχεδόν όλος ο κόσμος στο χωριό περνάει πολύ δύσκολα. Ανεργία, φτώχεια, αδυναμία πρόσβασης σε παροχές υγείας, πετσοκομμένες συντάξεις, λεφτά για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, για ενοίκιο εκεί που σπουδάζει το παιδί, οικονομική κατάρρευση, πάρα πολλοί νέοι και νέες δεν κάνουν οικογένεια (αν και το θέλουν), γιατί σκέφτονται πως θα τα βγάλουν πέρα κλπ κλπ. Ο τόπος μας, το χωριό μας ρημάζει. Δεν γεννιούνται παιδιά. Αυτό θα έχει συνέπειες στις ζωές όλων μας. Θα έχουμε καινούργιους δρόμους που δε θα περπατούνται από κανέναν. Χρειάζεται μια δυναμική δράση λοιπόν από όλους.
Λέμε συχνά και ξαναλέμε «τι κάνει η Δημοτική Αρχή;». Η Δημοτική Αρχή, η Κοινοτική Αρχή παλαιότερα, είναι ο μόνος φορέας που μπορεί το τοπικό πρόβλημα να το αναδείξει, να διεκδικήσει λύσεις, να σχεδιάσει το μέλλον του τόπου σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το παράπονο έχουμε οι δημότες από όλες τις Δημοτικές Αρχές που πέρασαν. Όλοι αυτοί που υπηρετούν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κάποιοι από μας. Εδώ μένουν. Τα σπίτια τους είναι δίπλα στα δικά μας. Γνωριζόμαστε. Να διεκδικήσουν λοιπόν οτιδήποτε διεκδικείται, τα πάντα. Να τρέξουν παντού για να καταστήσουν βιώσιμο τον τόπο μας. Να μην κάνουν λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα (πχ του καλλωπισμού και της καθαριότητας των δημοσίων χώρων), αλλά κι εμείς οι υπόλοιποι, ας γίνουμε ακόμα πιο ενεργοί. Αυτά τα παιδιά που εκλέχτηκαν τώρα ας τρέξουν για να κάνουν πράγματα, που ονειρεύονταν για το χωριό πριν βγουν. Δε χρειάζονται ισορροπίες. Ισορροπίες κρατάει αυτός που είναι συνυπεύθυνος σε μια παθολογική κατάσταση. Άλλωστε τι ισορροπίες να κρατηθούν; Για άλλη μια 5ετία αντιμισθιών; Αυτό δεν είναι ηθικό, είναι κολάσιμο και καταδικαστέο.
Λέω λοιπόν πως είναι ανάγκη να οριοθετηθεί ένα τολμηρό και αισιόδοξο σχέδιο ανάπτυξης για τον πρώην Δήμο Φύλλου, αλλά και για όλο το Δήμο. Να μελετήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας, να τα καταγράψουμε, να σχεδιάσουμε πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό και μακροχρόνια βιώσιμο τρόπο. Να αρχίσουμε μετά με γοργό βήμα να υλοποιούμε τα μέρη του σχεδίου. Για παράδειγμα, τι θέλουμε να πουλήσουμε; Πολιτισμό; Καταγραφή όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, εκπόνηση ενός προγράμματος αξιοποίησης και εφαρμογή του. Υπάρχουν ιστορικής αξίας Ιεροί Ναοί με μοναδική διακόσμηση και κειμήλια που αξίζει να διαφημιστούν. Υπάρχει η ναυαρχίδα του Πολιτισμού στην περιοχή μας, το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ που σκουριάζει στο λιμάνι της λησμονιάς. Με σωστό σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει σταδιακά ένα μεγάλο κομμάτι βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Ας κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει με ανάδειξη τοπικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων (συσκευαστήρια, τυροκομεία, προϊόντα με τοπική ονομασία προέλευσης κλπ). Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Συνεργασία με υπουργεία για δημιουργία χώρων προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (πχ γηροκομείο). Και πολλά άλλα.
Ας απευθυνθεί ο Δήμος σε ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται σε μελέτες διαχείρισης και αξιολόγησης προγραμμάτων, μελέτες τουρισμού καθώς και μελέτες σκοπιμότητας, αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά καθώς και περιφερειακά σχέδια επενδύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης του ευρύτερου περιβάλλοντος (οικονομικό, κοινωνικό, φυσικό και ανθρωπογενές). Αυτό δεν είναι δύσκολο. Όρεξη και μεράκι χρειάζεται από όλους. Ας το καταλάβουμε. Η σύνταξη δεν πρόκειται ποτέ να πάει 1000 ευρώ. Άλλωστε ποτέ δεν ήταν τόσο. Το ίδιο και οι μισθοί. Το ίδιο και το βαμβάκι και το στάρι και το καλαμπόκι. Ας αλλάξουμε λοιπόν. Ας διαγνώσουμε τα πλεονεκτήματά μας, ας τα αξιοποιήσουμε, ας παράγουμε πλούτο από τον πλούτο της περιοχής μας. Τόσα χρόνια δεν το έχουμε δοκιμάσει. Ας το τολμήσουμε έστω μια φορά. Θα είμαστε ικανοποιημένοι με μια ασφαλτόστρωση και με ασβεστωμένα πεζοδρόμια. Αυτό είναι το ζητούμενο ακόμα στις μέρες μας;
Ζούμε σε μια ιδιαίτερη εποχή και με πολλές δυσκολίες.
Χρειάζεται λοιπόν όλοι να δραστηριοποιηθούμε και μέσα από συντονισμένες και οργανωμένες συλλογικές δράσεις να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.
Ας βάλουμε στην άκρη την μιζέρια και το μαρασμό και ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την μοίρα του τόπου μας και επιτέλους να δούμε την Ιτέα στην θέση που της αξίζει.
Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς και χρειάζεται η στήριξη και η ενεργή συμμετοχή όλων μας ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Φταίει η νοοτροπία μας… ο ωχαδελφισμός μας... ή Έτσι είναι τα πράγματα δε γίνεται τίποτα….
Μία κουβέντα που ακούγεται συχνά εξαιτίας των όσων συμβαίνουν γύρω μας ή εξαιτίας
των πράξεων ή της απραξίας μας. Μία κουβέντα που αβίαστα περνά στην κοινωνία μας, που σιωπά και αδυνατεί να φωνάξει για το σωστό και το δίκαιο.
Το έλλειμμα ευθύνης όλων μας, ο κακός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, η υποκρισία, η ανεπάρκεια της αυτοδιοίκησης και η παραίτηση των πολιτών συνέβαλαν σε μία εικόνα φθοράς και απραξίας.
Το κυριότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του εγχειρήματος επαφίεται σε όλους εμάς....
Ας αφήσει λοιπόν ο Δήμος τα ψηφίσματα για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άλλες τέτοιες λαϊκίστικες προσεγγίσεις διάφορων θεμάτων και ας ασχοληθεί ΣΟΒΑΡΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ να βγει από το τέλμα ο τόπος μας.
Αλλά αφού τόσο καίγεται ο Δήμος για τον ΕΝΦΙΑ και για το πόσο αυτός θα επιβαρύνει τα έξοδα του Δήμου, προτείνω κάθε μορφής αμοιβή ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ να πάει στο Δημοτικό Ταμείο για να καλυφθούν τα έξοδα και μετά να αρχίσουν να σκέφτονται την αύξηση των Δημοτικών Τελών. Είναι μια λογική και εφαρμόσιμη πρόταση. Επίσης μπορεί να προωθηθούν τα χρήματα αυτά για τις ανάγκες άπορων οικογενειών, γερόντων για να καλύψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη κλπ.
Ας μην κάνουμε λοιπόν ανέξοδες ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής. Κανένας.
Αλλά ξέχωρα από τον ΕΝΦΙΑ, θα ήταν ένα δείγμα καινούργιας νοοτροπίας και χρηστής διοίκησης ό,τι δικαιούνται οι αιρετοί (αντιμισθίες, αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης κ.ά.) να τα καταθέσουν ΟΛΑ με απόλυτη διαφάνεια για κοινωφελείς σκοπούς ή για ενισχύσεις ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ας διαθέσουν τα λεφτά για να βάλουν πετρέλαιο οι σχολικές μονάδες του Δήμου.
Έτσι ξεκινάμε και όχι με (κακοαντιγραμμένα) ψηφίσματα. Ο τόπος μας έχει άλλες ανάγκες.
Αναλύθηκαν παραπάνω.
Δουλειά, δουλειά, δουλειά και
Αποτέλεσμα, αποτέλεσμα, αποτέλεσμα.
(αλλιώς η πτώση θα κάνει περισσότερο πάταγο απ’ ότι των προηγουμένων)
Είναι κρίμα όλα αυτά τα ωραία και απολύτως δικαιολογημένα παράπονα να γράφονται ανώνυμα. Ζητάμε να διεκδικήσουμε, αλλά πως;; Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο των 6:43 χρειάζεται διεκδίκηση με σοβαρότητα, προγραμματισμός, σχέδιο, προτάσεις από όλους μας.
Πως όμως θα γίνει αυτό, δλδ να μας πάρουν σοβαρά όταν γράφουμε ανώνυμα;;
Δεν το λέω για κοροιδέψω τον ανώνυμο, επιλογή του είναι, το λέω γιατί ανώνυμα δεν μπορείς να πείσεις κανέναν και πολύ περισσότερο να βρεις "επώνυμους" συμμάχους έτσι ώστε να μπορείς αύριο μεθαύριο να συναντήσεις κάποιον από τους αιρετούς και να αρχίσεις μια διαλογική συζήτηση ή ακόμα και μια κοινωνική διαβούλευση και με όλους τους φορείς παρόντες, γιατί όχι;;
Ο διάλογος με σοβαρότητα και τεκμηρίωση φέρνει πάντα αποτελέσματα και δεν θίγει ούτε θίγεται κανένας από αυτόν.
Θυμίζω σε όλους το σχολικό φανάρι της Ιτέας.
Είναι απόδειξη πως όταν θέλουμε μπορούμε στα ίσα να δημιουργήσουμε και όχι ανώνυμα. Ανώνυμα δεν ιδρώνει το αυτί κανενός....
Γράφοντας ανώνυμα απλά δίνουμε πίστωση αορίστου χρόνου....
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο ωραίες σκέψεις και τοποθετήσεις πρέπει κάποιος να φοβάται να τις γράψει επώνυμα.
Το εκφράζω και ως παράπονο για τον Πολιτιστικό σύλλογο γιατί κάθε φορά που φτάνει η Τακτική Γενική συνέλευση έρχονται πολλοί λιγότεροι από αυτούς που κρίνουν κάθε μέρα στα καφενεία κρυμμένοι πίσω από τον όχλο του καφενείου. Ελάτε, ΣΑΣ ΤΟ ΖΗΤΑΜΕ, ελάτε να μιλήσουμε, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο σύλλογο, από τα οικονομικά του μέχρι και τα προβλήματά του. Δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε παίρνονται σοβαρά οι κριτικές από το καφενείο και ανώνυμα.
Χρειάζεται πάντα διάλογος κατάματα.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Ρε Αχιλλέα τι σε πειράζει η ανωνυμία. Δε βρίζουμε κανέναν. Δηλαδή αν γράψω το όνομα θα ακούσουν; Όποιος θέλει διαβάζει. Τεκμηριωμένα μιλάμε. Άσε αυτούς που βρίζουν. Εξάλλου μπορεί να μας απελευθερώνει στο γράψιμο. Είναι σαν την ερωτική πράξη στα σκοτεινά. Απελευθερώνεσαι και γράφεις. Μπορείς με αναμμένο τον προβολέα; Όσα αναφέρεις για τον Πολιτιστικό, έχεις δίκιο. Συμμετοχή από όλους για να το προασπιστούμε και κυρίως να το διατηρήσουμε. Λοιπόν μην ασχολείστε και τόσο με τις καφενειακές κουβέντες. Άκου, αλλά «πάρτε μαζί» τους θετικούς. Όσο η θέση της γυναίκας θα αναβαθμίζεται και θα βελτιώνεται ποιοτικά στο χωριό μας, τόσο θα ακούγονται γκρίνιες από τους άντρες. Αλλά μη φοβάστε, είδος προς εξαφάνιση είναι. Οι καιροί αλλάζουν και απαιτείται να συμβαδίσουμε όλοι. Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε δυστυχώς για αυτή του άντρα! Μπορεί να μην είναι πια ο νεάτερνταλ που έσερνε τη γυναίκα του στη σπηλιά από τα μαλλιά (όχι ότι δεν παρατηρούμε και τέτοια φαινόμενα!), αλλά δεν είναι και ο άντρας που αντιλαμβάνεται ότι ισότητα είναι, να υιοθετήσει και αυτός κάποιες ευθύνες που μέχρι πρότινος ήταν ”καθαρά γυναικείες”. Αυτό είναι το πρόβλημα για κάποιους στο χωριό μας. Στην αρχαία Σπάρτη, η γυναίκα θεωρείται άξια σεβασμού και προσοχής, σχεδόν ίση με τους άντρες. Η Σπαρτιάτισσα, είναι η χειραφετημένη γυναίκα της αρχαιότητας! Έτσι και σήμερα χρειαζόμαστε χειραφετημένες γυναίκες.
Και τώρα θες επώνυμα όλα αυτά;;;;;
(Παύλο αν θες σβήστο το σχόλιο αυτό)
Δεν σβήνω κάτι που δεν ενοχλεί φυσικά...αλλά και γω θα συμφωνήσω με τον Αχιλλέα στο θέμα της ανωνυμίας, είναι και το παραπονό μου εδώ μέσα άλλωστε. Πάντα να λέμε τις όποιες απόψεις μας επώνυμα και με το θάρρος της γνώμης μας...φιλικά!!!
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.
Ο διαχειριστής