Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Η ΔΗ.Κ.Ε.ΠΑ διοργανώνει δωρεάν ημερήσια εκδρομή για το ΚΑΠΗ Ιτέας

Η ΔΗ.Κ.Ε.ΠΑ διοργανώνει δωρεάν ημερήσια εκδρομή για το ΚΑΠΗ Ιτέας, το Σάββατο 5 Μαΐου με προορισμό Ελάτη- Περτούλι-Νεραϊδοχώρι.
Η αναχώρηση θα γίνει απο την πλατεία του χωριού στις 8:30 πμ.

Η πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΠΑ
      Φούντα Ράνια
.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Παλαμά

Μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου στην κεντρική πλατεία του Παλαμά.
Με σκοπό κανένα βιβλίο να μη μείνει ξεχασμένο ή να μην πεταχτεί δημιουργήθηκε μια ανοιχτή ανταλλακτική βιβλιοθήκη προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες μικροί και μεγάλοι έφεραν μαζί τους δικά τους, διαβασμένα βιβλία και τα αντάλλαξαν με κάποιου άλλου.
Ήταν μια γιορτή βιβλίου που είχε δύο χαρακτηριστικά.
Αρχικά να προωθήσει και να προβάλει την ανάγνωση αλλά ταυτόχρονα να προάγει το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης.
Η ηθοποιός κ. Βάσω Μακρή αφηγήθηκε ιστοριούλες στα παιδιά και στη συνέχεια έπαιξε μαζί τους.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαμά και του ΔΟΠΑΠΑΠ ήταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά σε συνεργασία με τους συλλόγους: Καραγκούνηδες, Τιτάνες, Παλαμαϊκή, Ατρόμητος, Ηρακλής, Γυμναστικός, Ευρύπυλος, Αιμοδότες.

Επίσης την εκδήλωση στήριξε και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Παλαμά.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα το ΔΟΠΑΠΑΠ θα ενισχύσει συμβολικά τις βιβλιοθήκες των σχολείων του Δήμου προσφέροντας βιβλία.





Δωρεάν διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" από τον Δήμο Παλαμά

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), η Κοινωνική Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας θα προχωρήσει σε διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του προγράμματος “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” οι οποίοι είχαν αποδεχθεί στην αίτησή τους να παραλαμβάνουν και προϊόντα του ΤΕΒΑ.

Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι, να προσέλθουν στην οδό Γρ. Γουλιανού & Μαυρομιχάλη (Δημοτικό Ωδείο «ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ»), την Τετάρτη 25-4-2018 έως Πέμπτη 26-4-2018 και ώρες 09:00 – 15:00.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και επίσημο έγγραφο (όπως βιβλιάριο ασφάλισης ή κάρτα ΑΜΚΑ), στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός ΑΜΚΑ του αιτούντος (του ατόμου που υπέβαλλε την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα).
Σε περίπτωση που ο αιτών δεν μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως, δύναται να παραλάβει τα τρόφιμα και άλλο μέλος της οικογένειας, προσκομίζοντας υποχρεωτικά Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και επίσημο έγγραφο με τον αριθμό ΑΜΚΑ του αιτούντος αλλά και του ιδίου.
Τέλος, σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνονται από τρίτο πρόσωπο, μόνο εφόσον αυτό φέρει εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου υπογραφής.






Σύσκεψη για τη νέα αρδευτική περίοδο 2018

Η νέα αρδευτική περίοδος είναι η αφορμή για την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιείται όπως και κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασχολούνται με την διαχείριση των υδάτων των ταμιευτήρων του νομού και γενικότερα με την διαδικασία της άρδευσης των καλλιεργειών.
Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των φορέων για την ορθολογική διαχείριση του νερού κατά την προσεχή αρδευτική περίοδο. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή άρδευση για τις καλλιέργειες, χωρίς όμως να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα νερού που αποταμιεύτηκε, αφήνοντας τους ταμιευτήρες στην υψηλότερη δυνατή στάθμη. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουμε τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία των ταμιευτήρων και επιφανειακών αποδεκτών του Νομού, αλλά κυρίως θα εξασφαλίσουμε την επάρκεια νερού για άρδευση σε μελλοντικές ξηρές περιόδους.
Για τον σχεδιασμό του προγράμματος άρδευσης πρέπει να ληφθούν υπόψη βροχομετρικά και υδρολογικά δεδομένα, το ύψος των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες, η έκταση και οι καλλιέργειες που προβλέπεται να αρδευτούν, ώστε να κάνουμε μια ρεαλιστική πρόβλεψη των υδάτων που θα καταναλωθούν, πάντα με τη λογική της κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών και της εξοικονόμησης νερού για το μέλλον.

1. ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. 
O περασμένος χειμώνας ήταν πλούσιος υδρολογικά και η στάθμη των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδο. Αντίστοιχα, στη λίμνη Σμοκόβου το απόθεμα είναι περίπου διπλάσιο από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, από την λήξη της περσινής αρδευτικής περιόδου μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα είχαμε τις παρακάτω τιμές, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και την μέση τιμή πενταετίας:
01-09-2017 έως 30-03-2018 722,6 mm ύψους βροχής
01-09-2016 έως 30-03-2017 573,8 mm ύψους βροχής
Μέσος όρος τελευταίας πενταετίας 521,54 mm ύψους βροχής

Οι στάθμες των ταμιευτήρων σε σχέση με τις αντίστοιχες στάθμες του περασμένου έτους είναι :

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΤΑΥΡΩΠΟΥ

Στάθμη την 17-04-2017
790,41m Περιεχόμενο:
360.320.000 m³
Στάθμη την 17-04-2018 791,22 m 379.500.000 m³
Όριο ασφαλείας 784,00 m 223.000.000 m³
Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο 156.500.000 m³

ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Στάθμη την 19-04-2017
359,50 m Περιεχόμενο:
130.130.000 m³
Στάθμη την 19-04-2018 364,55 m 161.380.000m³
Όριο ασφαλείας 100.000.000 m³
Εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο 61.380.000 m³

Ειδικά για τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αν και η στάθμη είναι υψηλή, δεν βρίσκεται στα μέγιστα δυνατά επίπεδα, παρόλο που αυτό ήταν δυνατό και αναμενόμενο σύμφωνα με τις πολύ υψηλές εισροές της υγρής περιόδου. Αυτό οφείλεται στην αστοχία στην διαχείριση που έγινε από την πλευρά της ΔΕΗ, αφού η λειτουργία του σταθμού για την αποφυγή υπερχείλισης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, παρατάθηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα η στάθμη να βρίσκεται στα 791,22m αντί να βρίσκεται σε στάθμη πάνω από 791,80m, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15.000.000 m³ επιπλέον απόθεμα.

2. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 
Για την προσεχή αρδευτική περίοδο οι αρδευόμενες εκτάσεις αναμένεται να βρίσκονται συνολικά στα ίδια περσινά επίπεδα στο σύνολο, με σαφή αύξηση του βαμβακιού και μείωση του αραβοσίτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κατανομή των αρδεύσιμων καλλιεργειών στις εκτάσεις του Νομού εκτιμάται για την προσεχή αρδευτική περίοδο ως εξής:
• Βαμβάκι 400.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 350.000 στρέμματα )
• Αραβόσιτος 22.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 45.000 στρέμματα)
• Μηδική 180.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 200.000 στρέμματα)
• Καπνά Βιρτζίνια 10.000 στρέμματα (το 2017 καλλιεργήθηκαν περίπου 9.000 στρέμματα)
• Βιομηχανική ντομάτα 5.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)
• Κηπευτικά 16.000 στρέμματα (περίπου στα περσινά επίπεδα)

3. ΑΡΔΕΥΟΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του Νομού αρδεύονται κατά κύριο λόγο από τους ταμιευτήρες Ταυρωπού και Σμοκόβου και από τις κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στον παρακάτω πίνακα γίνεται εκτίμηση των αρδευόμενων εκτάσεων ανά πηγή υδροληψίας για την προσεχή αρδευτική περιόδο.
1. Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εντός δικτύου 92.000 στρέμματα
2. Από ταμιευτήρα Ταυρωπού, εκτός δικτύου 230.000 στρέμματα
3. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, κλειστό δίκτυο 33.000 στρέμματα
4. Από ταμιευτήρα Σμοκόβου, εκτός κλειστού δικτύου 120.000 στρέμματα
5. Από κρατικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις 150.000 στρέμματα

4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ
Η υψηλή στάθμη στην οποία βρίσκεται ο ταμιευτήρας Ταυρωπού, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό και η διαχείριση και για την φετινή χρονιά πρέπει να γίνει με σύνεση, ώστε στο πέρας της αρδευτικής περιόδου να έχουμε στάθμη τέτοια που θα καλύψει μελλοντικές άνομβρες περιόδους, οι οποίες στατιστικά είναι αποδεδειγμένο ότι θα ακολουθήσουν.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, της ΔΕΗ, των ΤΟΕΒ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων υπηρεσιών, καθώς και την εκτίμηση για τις αρδευόμενες εκτάσεις ανά καλλιέργεια και τα αποθέματα του ταμιευτήρα Πλαστήρα, σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα άρδευσης και έγινε μια πρόβλεψη των εκροών για την αρδευτική περίοδο. Επισημαίνεται ότι το προτεινόμενο σενάριο εκροών σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι οι καιρικές συνθήκες την προσεχή αρδευτική περίοδο θα είναι οι κανονικές για την περιοχή μας. Στην περίπτωση που θα επικρατήσουν ξηροθερμικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, λίβας, πλήρης ανομβρία κλπ), είναι αυτονόητο ότι οι εκροές από τους ταμιευτήρες θα προσαρμοστούν προς τα πάνω, ανάλογα και με τα διαθέσιμα αποθέματα. Αντίθετα, στην περίπτωση που οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες των αναμενομένων, οι εκροές θα προσαρμοστούν ανάλογα προς τα κάτω.
Για τον ταμιευτήρα Σμοκόβου επισυνάπτεται η εισήγηση του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας ο οποίος είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου Σμοκόβου.
Ως έναρξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 1η Μαΐου με απόκλιση ±10 ημέρες, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την περίοδο εκείνη και με την εποχή της σποράς. Θα ληφθεί μέριμνα για προφυτρωτικά ποτίσματα, εφόσον απαιτηθούν.
Ως λήξη της αρδευτικής περιόδου προτείνουμε να οριστεί η 20η Αυγούστου με απόκλιση ±5 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν εκείνη τη περίοδο και ανάλογα με την κατάσταση των καλλιεργειών (πρώιμες ή όψιμες).
Για την χρονική περίοδο από την 21η Αυγούστου μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου, προτείνεται να υπάρχει μια μικρή παροχή η οποία εκτιμούμε ότι πρέπει να κυμαίνεται σε 100.000 έως 300.000 m³/ημέρα από τον ταμιευτήρα Ταυρωπού, αφενός για την διατήρηση της οικολογικής παροχής στους επιφανειακούς αποδέκτες και αφετέρου για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών.
Επισημαίνουμε ότι αρμόδια υπηρεσία για την διαχείριση των υδάτων είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Σε επίπεδο Νομού, η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχει μόνο συντονιστικό ρόλο.
Σε τοπικό επίπεδο τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες και φορείς, γιατί είναι οι μόνοι που έχουν πλήρη γνώση των υδατικών αναγκών της περιοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και των απαραίτητων παρεμβάσεων για την βελτίωση της διαδικασίας άρδευσης. Προκειμένου η αρδευτική περίοδος να κυλήσει ομαλά και να ικανοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των καλλιεργειών, είναι απαραίτητη η συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων στην άρδευση, στα πλαίσια του άτυπου συντονιστικού οργάνου στις αποφάσεις του οποίου πρέπει όλοι να πειθαρχούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα νερά των ταμιευτήρων πρέπει να ποτιστεί το σύνολο των καλλιεργειών και ότι πρέπει να αποταμιευτεί νερό για μελλοντικές ξηρές περιόδους.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι το νερό είναι αγαθό το οποίο δεν είναι ανεξάντλητο και προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα το απολαμβάνουν τουλάχιστον όσο και εμείς σήμερα, πρέπει να προχωρήσουν λύσεις που πραγματικά συμβάλουν στην εξοικονόμησή του. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί από τους αρμόδιους φορείς στην μελέτη και ωρίμανση αρδευτικών έργων για διεκδίκηση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με σκοπό την μείωση του κόστους και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

Καρδίτσα
18-04-2018

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2018

Α/Α ΜΗΝΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΟΛΑ (m³)
1 ΜΑΙΟΣ 10 ημέρες Χ 400.000 m³ 4.000.000 m³ 12.400.000 m³
10 ημέρες Χ 400.000 m³ 4.000.000 m³
11 ημέρες Χ 400.000 m³ 4.400.000 m³
2 ΙΟΥΝΙΟΣ 10 ημέρες Χ 800.000 m³ 8.000.000 m³ 28.000.000 m³
10 ημέρες Χ 900.000 m³ 9.000.000 m³
10 ημέρες Χ 1.100.000 11.000.000 m³
3 ΙΟΥΛΙΟΣ 10 ημέρες Χ 1.100.000 m³ 11.000.000 m ³ 39.400.000 m³
10 ημέρες Χ 1.300.000 m³ 13.000.000 m³
11 ημέρες Χ 1.400.000 m³ 15.400.000 m³
4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 ημέρες Χ 1.500.000 m³ 15.000.000 m³ 28.300.000 m³
10 ημέρες Χ 1.000.000 m³ 10.000.000 m³
11 ημέρες Χ 300.000 m³ 3.300.000 m³
5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 10 ημέρες Χ 100.000 m³ 1.000.000 m³ 1.000.000 m³
ΣΥΝΟΛΟ 109.100.000 m³

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΡΟΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ
1 Για άρδευση από 01-05 έως 10-09-2018 109.100.000 m³
2 Για ύδρευση από 01-05 έως 31-08-2018 8.000.000 m³
3 ΣΥΝΟΛΟ 117.100.000 m³
4 Εκτιμώμενο περιεχόμενο και στάθμη την 10-09-2018 (με βάση τα αποθέματα την 19/04/2018) 263.400.000 m³
785,92 m





Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Συγχαρητήρια Δημάρχου στην Μικτή Χορωδία του Δήμου Παλαμά!!!

Το Σάββατο 21/4/2018 στον Ο.Λ.Π. διεξήχθη ένα μεγάλο μουσικό γεγονός από την Χορωδία Ορχήστρας Νέων (Χ.Ο.Ν.).
Ένας διαγωνισμός με την συμμετοχή χιλιάδων νέων καλλιτεχνών (πιανίστες, κιθαρίστες, βιολιστές, συνθέτες, χορωδοί και τραγουδιστές).
Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Παλαμά απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία της.
Μια προσπάθεια ετών και μια σωστή και μεθοδευμένη δουλειά από τον μαέστρο κ. Αχιλλέα Μπίμπιλα. 
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο μαέστρο και σε όλα τα μέλη της Μικτής Χορωδίας αλλά και σ’ αυτής του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας που για ακόμη μια φορά μας κάνατε περήφανους! 

  Ο Δήμαρχος Παλαμά
Γιώργος Η. Σακελλαρίου






ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!!

Είναι γνωστό, ότι η συλλογική προσπάθεια και δουλειά, καθώς και η αγαστή συνεργασία είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της προόδου.
Αισθάνομαι έτσι την ανάγκη, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και δημόσια, ένα προς ένα, όλα τα μέλη της χορωδίας, τόσο της ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ όσο και της ΧΟΡΩΔΙΑΣ Ε.Μ.Σ. ΙΤΕΑΣ τα οποία δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό σ' αυτόν τον κορυφαίο και ιστορικό διαγωνισμό, κατάφεραν να αποσπάσουν με την συμμετοχή τους, άριστες εντυπώσεις αλλά και το 2ο βραβείο στην κατηγορία τους.

Θερμές ευχαριστίες στην άψογη ορχήστρα μας!!!!
Χριστίνα Μαντοπούλου στο πιάνο
Πόπη Αργυροπούλου στο φλάουτο
Gogos Kouts στο ηλ. Μπάσο
Βασίλη Παλούκη στο μπουζούκι
Νάσος Μπίμπιλας στο μπουζούκι
Δημήτρης Κυρίκος στην κιθάρα
Γιώργος Μποσκλαβίτης στο τουμπερλέκι.

Ευχαριστώ επίσης τον ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΜΑ, τον Δήμαρχο Γιώργο Σακελλαρίου και τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΠΑΠ  Βάϊο Μπακαβέλο, για την υποστήριξη και συμπαράσταση τους, αλλά και για την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε τις ικανότητες μας!!

Τέλος ευχαριστώ όλους τους φίλους της χορωδίας, που μας τίμησαν με την παρουσία και συμπαράσταση τους στην αίθουσα των διαγωνισμών στο Ο.Λ.Π.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!!
Και υπόσχομαι να συνεχίσω την προσπάθεια μου με τον ίδιο ζήλο.

Αχιλλέας Μπίμπιλας 
     Μαέστρος




Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Θερμά συγχαρητήρια!!!

Το 2ο βραβείο στην κατηγορία των Δήμων απέσπασε η μικτή Χορωδία του Δήμου Παλαμά και του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού συλλόγου Ιτέας στη διοργάνωση της Χ.Ο.Ν στην Αθήνα σήμερα.
Εκ μέρους του ΔΣ του ΕΜΣΙτέας θέλω να συγχαρώ θερμά τους χορωδούς, την ορχήστρα και τον μαέστρο κ. Αχιλλέα Μπίμπιλα και να τους ευχηθώ να συνεχίσουν να προσφέρουν πολιτισμό στον τόπο μας.
Θερμά συγχαρητήρια.

Αχιλλέας Μπαλαντίνας
Πρόεδρος ΕΜΣΙτέας





Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όλοι οι χρήστες παρόχθιων αρδευτικών αντλιοστασίων, σε περίπτωση βλάβης αυτών, θα προμηθεύονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση τα απαιτούμενα υλικά επισκευής και στη συνέχεια θα ενημερώνουν το Δήμο ώστε η επισκευή να γίνεται από ηλεκτρολόγο του Δήμου.



Τηλ. Επικοινωνίας: 2444350113

          ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ






Γάμος στα Σαρακατσιάνικα καλύβια

Ήμουν δεν ήμουν πέντε – έξι ετών, πιτσιρίκος, μόλις που θυμάμαι.
Οι γονείς μου, (αιωνία η μνήμη τους) αν και λένε ότι οι νεκροί "ζουν" όσο τους θυμούνται αυτοί που έμειναν πίσω, με πήραν και μένα μαζί τους στο γάμο που γινότανε στα σαρακατσάνικα καλύβια πάνω από την Καστανιά Βέροιας, κάπου κοντά στην Παναγία Σουμελά.
Εμείς τότε ξεκαλοκαιριάζαμε στα Τσεκούρια Βερμίου, ψηλότερα από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στην ξακουστή βρύση του Ιμπιλί, μοναδική σε αυτή την πλευρά του Βερμίου.
Η απόσταση μεταξύ των δύο τσελιγκάτων λίγες ώρες στράτα με άλογα.
Από τη μέρα που ήρθε ένα παλικάρι από το συγγενολόι της νύφης με ένα μπουκάλι τσίπουρο στο χέρι και κάλεσε συγγενείς και φίλους, οι γυναίκες είχαν βγάλει τις αγένωτες φορεσιές από τα "χαράρια" (μεγάλα υφαντά σακιά στα οποία τοποθετούσαν με τάξη τα ρούχα) και τις κρέμασαν περιμετρικά του καλυβιού ώστε να "πέσουν", δηλαδή να φύγουν οι ζάρες, σίδερα τότε δεν υπήρχαν.. Να σημειωθεί εδώ ότι όλα τα ρούχα, ανδρικά και γυναικεία, ήταν φτιαγμένα στο αργαλειό και ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα τα θεωρώ αξεπέραστα...
Τόσο πολύ λεπτοδουλεμένα και λεπτά στην αφή ήταν, που ήταν δύσκολο να αντιληφθείς αν ήταν καμωμένα στο χέρι ή στη μηχανή, όπως λένε σήμερα. Αυτά τα υφάσματα, ή καλλίτερα κομψοτεχνήματα, δεν τα πήγαιναν ούτε σε μαντάνι ούτε σε ντρίστα.
Γι΄ αυτό και τα λέγανε αγένωτα και το χρώμα τους ήταν μαύρο προς το λουλακί.
Μεταξύ των καλεσμένων θυμάμαι τον μπάρμπα μου τον τσέλιγκα Γιώργο Γκαρέλη, αδελφό της μάνας μου, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ έξι παιδιών (πέντε κορίτσια και ένα αγόρι- ο τσέλιγκας), τον μπάρμπα μου τον Βασίλη Χαμουρούσο, μία ξαδέρφη της μάνας μου, την Γκανάτσαινα, άλλη μια θεία μου και πέραν αυτών τίποτα.
Μπροστά πήγαιναν οι άνδρες με τα μπινέκια (όσοι τουλάχιστον είχαν...ο πατέρας μου είχε ένα θαυμάσιο ψαρί μπινέκι) και στριμμένα τα μουστάκια σαν τσιγκέλια και τις κλίτσες στα τσεπάκια Πουθενά δεν πήγαινε ο σαρακατσάνος χωρίς την κλίτσα του, ακόμη και στις κηδείες.
Θυμάμαι πολύ μεταγενέστερα στο θάνατο ενός πρώτου εξαδέλφου μου στην Καλλιθέα Ελασσόνας, ένας σαρακατσάνος ήλθε να αποχαιρετήσει το νεκρό, άφησε την κλίτσα του στον παραστάτη της πόρτας και στη συνέχεια προχώρησε προς το νεκρό και ακολουθούσαν οι γυναίκες καβάλα μονόπλευρα στα σαμάρια με τις απαραίτητες πλουμιστές κουβέρτες και δεμένα μαντήλια στα καπίστρια δίπλα από τα αυτιά των αλόγων. Σε αντίθεση με τα μπινέκια που ήταν αρσενικά αραβανλίτικα άλογα, βαρβάτα ή μη, οι γυναίκες διάλεγαν φοράδες, που ήταν πιο μόλαβες, δηλαδή ήρεμες και παρείχαν περισσότερη ασφάλεια στο ταξίδι.
Εγώ ήμουν κουρνιασμένος στα καπούλια της φοράδας της μάνας μου και επειδή φοβόμουν πιάνομαν σφιχτά από τα κοτσάκια του σαμαριού, αλλά χαιρόμουν την εναλλαγή του τοπίου και τα τραγούδια των μεγάλων. Ο ρυθμός του καραβανιού ήταν αργόσυρτος και πυκνός, ώστε η επαφή να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη. Και τούτο για να ακούγονται τα τραγούδια τους..
Έτσι τραγουδώντας και χαριεντιζόμενοι αράξαμε στα κονάκια της νύφης, όπου μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές τις αγκαλιές και τους δίσκους, που κρατούσαν γυναίκες, γεμάτους μεζέδες και μικρά ποτηράκια ξέχειλα με τσίπουρο. Καταλήξαμε, πού αλλού, στο καλύβι της νύφης, στο οποίο γύρω - γύρω είχαν κρεμαστεί πολύχρωμες πλαγκέτες, μπατανίες, διάφορα κεντητά στο χέρι και κατά θέσεις χεριές – χεριές αμάραντοι, λουλούδια του βουνού που δεν έχουν ανάγκη χώματος.
Η υγρασία της ατμόσφαιρας, η χοντρή ρίζα και τα σαρκώδη φύλλα τους παρέχουν ό,τι χρειάζονται. Και για την ιστορία αμάραντοι κυκλοφορούν στο εμπόριο μέσα σε γλάστρες με ελάχιστες απαιτήσεις σε ποτίσματα, είναι τρόπον τινά λιτοδίαιτοι, αν επιτρέπεται η μεταφορά.
Ωστόσο, οι αυθεντικοί βουνίσιοι αμάραντοι μόνο κατά το όνομα μοιάζουν με αυτούς του εμπορίου. Είναι βλέπετε η απαίτηση της φύσης να ευνοεί όλα τα έμβια εκεί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Κανόνας απαράβατος, εκτός αν καλλιεργούνται σε θερμοκήπια που παρέχουν ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και θρεπτικών ουσιών.
Πάλι ξεστράτισα και πρέπει να γυρίσω.
Φταίει το επάγγελμα που δημιουργεί αυτό που λέμε δευτέρα φύση.
Αράξανε, λοιπόν, όλοι γύρω από το καλύβι, από τη μια μεριά οι άνδρες, από την άλλη οι γυναίκες και οι πιτσιρικάδες μπροστά από τους μεγάλους. Εγώ θυμάμαι μπροστά στη Μάνα μου, η οποία μου είχε αδυναμία, ίσως διότι ήλθα στον κόσμο ύστερα από τις τρεις αδελφές μου. Νοείται ότι μπροστά μας είχαν στρωθεί τραπεζομάντιλα υφαντά και πάνω ταψιά και σινιά με ψητά κρέατα, κοκορέτσια, σπληνάντερα, διαφόρων λογιών πίτες χορτόπιτες, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, τυριά από τουλούμια, μέχρι κεφαλοτύρι, κασέρι, γαλοτύρια (τότε όλα τα τυριά οι γαλατάδες που ακολουθούσαν τα κοπάδια, τα κασέρια και κεφαλοτύρια, τα έφκιαναν στα βουνά λόγω ελλείψεως ψυκτικών χώρων.. Και βέβαια άφθονο κρασί και τσίπουρο.
Και άρχισε το γλέντι.
Το πρώτο τραγούδι το άρχισε ο πατέρας της νύφης και ήταν το πασίγνωστο για τους Σαρακατσαναίους:
Φίλοι μ’ καλωσορίσατε

"Φίλοι μ’ καλωσορίσατε, κι εγώ καλώς σας ιβρα
κοπιάστε στο κονάκι μας να φάτε και να πιειτε
Γλεντήστε τώρα φίλοι μου, χορέψτε τραγουδήστε
αυτόν τον χρόνο τουν καλόν τουν άλλουν ποιος του ξέρει
Για ζούμε για πεθαίνουμε, για σι άλλουν τόπο πάμε
και στην υγειά σας φίλοι μου καλοί κι αγαπημένοι"


Και οι καλεσμένοι να ανταποκρίνονται:
"Δεν ήρθαμε για φαϊ για πιει, εμείς σας αγαπάμε κι ήρθαμε να σας δούμε..." κλπ.

Ακολούθησαν με τη σειρά εναλλάξ άνδρες και γυναίκες, ο καθένας έπρεπε να αρχίσει ένα τραγούδι, έστω να πει την πρώτη λέξη. Αμέσως το έπαιρναν οι άλλοι. Περιττό να τονίσω ότι οι χορωδίες ήταν δύο, μία ανδρών και μία γυναικών. Το άρχιζαν οι γυναίκες, το επαναλάμβαναν οι άνδρες κοκ.
Και συχνά πυκνά τσούγκριζαν και τα ποτήρια συνοδεία θερμών ευχών προς τη νύφη, αλλά και προς τις ελεύθερες και τα παλικάρια, οι οποίοι, δεν γνωρίζω γιατί, αντιδρούσαν κάπως συγκρατημένα. Ίσως το επέβαλαν οι τρόποι καλής συμπεριφοράς και σεμνότητας. Και κάπου εκεί πριν τα μεσάνυχτα με πήρε ο ύμνος και όταν την άλλη μέρα ξύπνησα ετοιμαζότανε για τα στέφανα. Είχε έλθει ένας Παπάς, προφανώς από κάποιο χωριό, τον έμπασαν στο καλύβι της νύφης και ετοιμαζότανε για τα στέφανα. Η νύφη, πανέμορφη και όλο χάρη, φορούσε τσαρούχια στα πόδια λεπτοδουλεμένα με λεπτές τρίχινες φούντες, σαρακατσάνικη φορεσιά από πτυχωτή φούστα πλισέ που έφτανε μέχρι τους αστράγαλους, πουκάμισο ψιλοκεντημένο, κοζιόκα (είδος γιλέκου) επίσης ψιλοκεντημένη και μαντίλα κεντητή που έπεφτε μέχρι τις πλάτες και άφηνε να φαίνονται τα καλοχτενισμένα μαλλιά στο μέτωπο και οι κοσάνες (πλεξούδες) να εξέχουν από την μαντίλα στις πλάτες. Όλα φροντισμένα με μεράκι ώστε να δημιουργούν ένα σύνολο απείρου κάλους. Ο γαμπρός καλοξυρισμένος με στριφτό μουστάκι τσιγκελωτό, επίσης τσαρούχια στα πόδια με πυκνές-φουντωτές φούντες σε αντιδιαστολή με αυτές της νύφης και κοστούμι αγένωτο, όπως μόνο οι σαρακατσιάνες ξέρουν να φτιάχνουν και πουκάμισο με τραχηλιά κουμπωμένο μέχρι το λαιμό.
Άρχισε ο Παπάς το μυστήριο (ψάλτης δεν υπήρχε) και σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τελείωσαν ενώπιον αντιπροσώπου Θεού και ανθρώπων μαζί με τις ευχές όλων.
Ακολούθησε τραπέζωμα όλων με βραστό κρέας με τραχανά και τα απαραίτητα τυριά και πίτες.
Και ήλθε η ώρα του αποχωρισμού της νύφης από τους οικείους μέσα σε βαθιά συγκίνηση και κλάματα, για να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά η φράση:
Γάμος χωρίς κλάματα και κηδεία χωρίς γέλια δεν γίνονται.
Οι επιταγές της ζωής, που ισχύουν σε μικρή κλίμακα και σήμερα...

Κωνσταντίνος Γαλλής

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Συνέβη κι αυτό...

Σε κάθε χωριό διάφορα αστεία ευτράπελα καταγράφονται καθημερινά και είναι να γελάς και να κλαις συγχρόνως, με τα καμώματα των ανθρώπων.
Φυσικά και εδώ το δικό μας χωριό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση (...πως θα μπορούσε άλλωστε)
Μόνο που το συγκεκριμένο ευτράπελο ξεπερνάει ακόμα και ποντιακό ανέκδοτο.

Πριν από 4 ημέρες κάποια νοικοκυρά στην Ιτέα αποφάσισε να ασβεστώσει την αυλή.
Στην γωνία της αυλής της υπάρχει ένας στύλος από αυτούς με τα καλώδια και παρατηρεί ότι είναι σάπιος και γέρνει. Αμέσως μετά πάει και λέει στον σύζυγό της ότι ο στύλος της ΔΕΗ γέρνει.
Χωρίς να χάσει λεπτό ο σύζυγος πάει κι αυτός για "αυτοψία" να δει από κοντά τον στύλο ο οποίος πράγματι έγερνε.
Τι να κάνουν λοιπόν, σκέφτονται λίγη ώρα, και παίρνουν τελικά την απόφαση πριν κάνουν το οτιδήποτε, να το πουν σε κάποιον από τούς υπεύθυνους του χωριού.
Πράγματι μετά από λίγη ώρα έρχεται και ο υπεύθυνος του χωριού, παρατηρεί κι αυτός τον στύλο που γέρνει και αποφασίζει να πάρει τηλέφωνο στην ΔΕΗ.
Μετά από κάμποση ώρα έρχεται συνεργείο της ΔΕΗ να δει το πρόβλημα
Και μένει κάγκελο!!!
Ο στύλος ήταν του ΟΤΕ



Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Στη γη τους!!!

Ανοίγουν τις πετσέτες με το φαΐ και στρώνουν καταγής το τραπέζι τους.
Ζυμωτό ψωμί, ελιές και τυρί.
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και μια ευχή.
"Να είσαι γερός"....(βλέπεις δεν έχουν καιρό για αρρώστια).
Κάτω απ' τον ίσκιο της λεύκας ακούς χωρατά και γέλια.
Λένε για τα αγόρια τους που έγιναν άντρες....κόρες που γέννησαν εγγόνια.
Πόσο απλή η ζωή και η ευτυχία!
Ένα χαμόγελο, ένα γέλιο, μια προσευχή.
Ο κάμπος γιομίζει αγάπη.
Αλλού οι άνθρωποι φτιάχνουν όπλα, όπλα παντός καιρού, ντύνονται ετοιμοπόλεμοι με στολές παραλλαγής.
Ετοιμοπόλεμοι και μοχθηροί...Γιομίζει μίσος το δισάκι του κόσμου.
Ομως εκείνοι κάτω απ' τη λεύκα πίνουν την τελευταία γουλιά ο ένας απ' το ποτήρι του άλλου.
Πιάνουν το τσαπί και το λισγάρι και ονειρεύονται έναν μικρό παράδεισο στη γη.
Και δίνονται.
Δίνονται σε ότι αγαπάνε!
Στη γη τους!!!


Η Χορωδία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου σε διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν

Με έντονο ρυθμό συνεχίζονται οι πρόβες της ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ και μελών του ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΤΕΑΣ προκειμένου να εκπροσωπήσουν τον Δήμο Παλαμά αλλά και το Νομό Καρδίτσας, στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς της Χ.Ο.Ν. (Χορωδία Ορχήστρα Νέων) που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του ΟΛΠ Πειραιά ( Ακτή Μιαούλη 10) Το ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ & ώρα 6:00 Μ.μ.
Οι Διαγωνισμοί ΧΟΝ είναι οι Ιστορικοί και οι Κορυφαίοι Διαγωνισμοί Τέχνης στη Χώρα μας, είναι ένα Σωματείο που δημιουργήθηκε το 1984 με Ιδρυτή και Πρόεδρό της τον Κ. Στέφανο Λέκκα και αποτελεί έναν πραγματικό Θεσμό Πολιτισμού, που με συνέπεια 34 χρόνων συνεχίζει να αναδεικνύει ταλέντα στη Χώρα μας.
Ο Διαγωνισμός της Χ.Ο.Ν. είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για της Χορωδίες της Ελλάδος να παρουσιάσουν το επίπεδο της δουλειάς τους.
Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη, αν δεν αναφερθούμε με Θερμές ευχαριστίες προς τον ΔΗΜΟ ΠΑΛΑΜΑ και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο της Πόλης μας Γιώργο Σακελλαρίου και τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΠΑΠ Βάιο Μπακαβέλο, τόσο για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και συμμετοχής μας στο διαγωνισμό, όσο και για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη τους στην προσπάθεια μας αυτή, αλλά και γενικότερα στο έργο της Χορωδίας μας.

Καλή Επιτυχία!!!

Αχιλλέας Μπίμπιλας




Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΑΟ Φύλλου για τον Γιώργο Μπαλταδώρο

Στο πλευρό των συγγενών του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου που έχασε τη μάχη με τη ζωή την Πέμπτη (12/4) στέκεται με ανακοίνωσή του ο ΑΟ Φύλλου απευθύνοντας συλλυπητήριο μήνυμα:

«Ο Α.Ο. Φύλλου εκφράζει τη θλίψη του για το χαμό του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου που μας αφήνει συγκλονισμένους.Η απώλειά του είναι οδυνηρή. Είχε υψηλό το φρόνημα και υπηρετούσε το καθήκον με αυταπάρνηση. Η οδύνη είναι τεράστια για όλους μας και εκφράζουμε στο μέγιστο βαθμό τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς και οικείους του».


πηγή: karditsasportiva.gr

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Οι Γερμανοί στον Πέτρινο...

Τυχεροί όσοι δεν έζησαν τη φρίκη του πολέμου, δυο φορές τυχεροί εκείνοι που δεν γνώρισαν τον εμφύλιο σπαραγμό. Φρικτός ο πρώτος, φρικτότερος ο δεύτερος, αλλά ας αφήσουμε το δεύτερο στη λήθη της ιστορίας, εκεί που πρέπει να τοποθετηθεί και να μείνει για πάντα στη λησμονιά, για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν αδελφοκτόνος. Και ότι μας χωρίζει από τον αδελφό μας το παραμερίζουμε το κάνουμε στην άκρη, το σκεπάζουμε να μη φαίνεται να μην το γνωρίσουν οι νεότεροι και διχάσει κι αυτούς. Τώρα, αν μερικοί σκαλίζουν εκείνα που πρέπει να ξεχάσουμε, κακό του κεφαλιού τους πρωτίστως κάνουν και είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα τους περιθωριοποιήσει αργά ή γρήγορα.
Είναι νομοτέλεια και δεν γίνεται διαφορετικά.
Όλους τους εμφύλιους σπαραγμούς η Ιστορία τους έχει βάλει στην άκρη και αναφέρονται ακροθιγώς. Και δεν είναι λίγοι αν αρχίσουμε από το 1821, ξεπερνούν τους τέσσερις.
Αντίθετα δεν είναι προς το συμφέρον της ειρήνης, της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων να ξεχαστεί ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, την ευθύνη του οποίου φέρουν ακέραια οι Γερμανοί και μάλιστα για δεύτερη φορά. Μην ξεχνάμε είχε προηγηθεί ο πρώτος Παγκόσμιος που είχε ξεκινήσει πάλι από αυτούς.
Στην Ελλάδα εισέβαλαν την άνοιξη του 1941.
Αρχικά επιχείρησαν να εισέλθουν από τα στενά του Στρυμόνα, έσπασαν τα μούτρα τους στα οχυρά Μεταξά και αναγκάσθηκαν να στραφούν δυτικότερα και να εισέλθουν από τα Σερβικά σύνορα χωρίς δυστυχώς καμία αντίδραση από τους Σέρβους.
Στη Θεσσαλία και ειδικά στο χωριό μου, στον Πέτρινο Καρδίτσας, ήλθαν περίπου τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Θυμάμαι ήταν μια ηλιόλουστη η μέρα, καθαρή με το μάτι να φτάνει μέχρι την οροσειρά της Πίνδου. Όλοι οι χωριανοί μου στις δουλειές τους. Άλλος στο χωράφι, άλλος στα ζωντανά του, άλλος να ζυμώνει τις κοπριές των αγελάδων κλπ. Ειδικά η τελευταία εργασία κρίνονταν απολύτως απαραίτητη για την εξασφάλιση της καύσιμης ύλης για το Χειμώνα και γίνονταν σε όλα τα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου. Η δουλειά αυτή γίνονταν νωρίς την άνοιξη που οι κοπριές κρατούσαν κάποια υγρασία και ζυμώνονταν εύκολα ανακατωμένες με άχυρα.
Κάθε γεωργικό σπίτι στον κάμπο έκτρεφε κατά μέσο όρο δύο τρεις αγελάδες για τις ανάγκες κυρίως του σπιτιού σε γάλα, τυρί, γιαούρτι και βούτυρο. Η γεωργική οικονομία ήταν κατά βάση κλειστή, τρώγαμε ό,τι παράγαμε, διαφορετικά η πείνα χτυπούσε την πόρτα μας. Έτσι λοιπόν και ένας γείτονάς μου, (αιωνία η μνήμη του), ασχολούνταν με την ζύμωση της κοπριάς, δηλαδή ανακάτωνε τη νωπή κοπριά με άχυρα και όλα αυτά τα ζύμωνε, τα έκανε μεγάλες μπάλες και τις κολλούσε στους πλινθόκτιστους τοίχους των στάβλων και αποθηκών (ντάμια τα λέγανε), ποτέ στα σπίτια. ΄
Ετσι έφκιαναν τις βουνιές σε σχήμα μισής σφαίρας, τις οποίες μετά την αποξήρανση τις μάζευαν και τις αποθήκευαν ή τις άφηναν κολλημένες στους τοίχους μέχρι τη χρησιμοποίησή τους.
Εγώ μικρός παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον την όλη εργασία. Είχε μαζέψει τα παντελόνια του μέχρι τους μηρούς και ζύμωνε τις κοπριές , όπως περίπου οι νοικοκυρές το ψωμί στη σκαφίδα (σκάφη).
Και ξαφνικά ακούμε πολυβόλα να βάζουν δαιμονιωδώς από την υπερκείμενη κορυφή του βουνού (Φλαμπουράκο) στα βόρεια. Νότια απλώνεται ο κάμπος. Τα πετούμενα του Ουρανού φοβισμένα από τους πολυβολισμούς να κράζουν συνεχώς και να πετούν προς διάφορες κατευθύνσεις προφανώς τρομοκρατημένα από τους πρωτόγνωρους κρότους. Τότε είχε πολλά πετούμενα, πάρα πολλά σε αντίθεση με τώρα που όλα τείνουν να εξαφανιστούν και θα μείνει ο άνθρωπος μόνος του να περιμένει το πλήρωμα του χρόνου. Γιατί αυτό θα συμβεί αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το περιβάλλον...Μην αμφιβάλλετε.
Ήρθαν οι Γερμανοί! ! !
Αλλόφρονες οι άντρες άρχισαν να τρέχουν προς τα γύρω υψώματα να κρυφτούν, κάτι που έκανε και ο γείτονας μου που ζύμωνε την κοπριά και μάλιστα ξυπόλητος και με τα παντελόνια ακόμη μαζεμένα.
Έντρομος έτρεξα στο σπίτι μου και η Μάνα μου με φιλοδώρησε με καρπαζιά.
Όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, εκτός βέβαια από τους άντρες που έτρεχαν να κρυφτούν προς τα εκεί που ήταν οι Γερμανοί. Τόση σαστιμάρα και τρομάρα επικρατούσε. Και σε λίγο να και οι Γερμανοί μπροστά στα σπίτια μας να κάθονται στα βραχάκια ακριβώς απέναντι σε 30 μέτρα απόσταση. Ξεθαρρέψαμε και βγήκαμε στις αυλές. Οι Γερμανοί με φιλικές διαθέσεις θα έλεγα ότι προσπαθούσαν να μας ενθαρρύνουν, με νοήματα δε, μας ζητούσαν νερό. Και τότε έλαβα τη μεγαλύτερη τρομάρα στη ζωή μου. Ο κλήρος έπεσε σε μένα να πάω νερό στους Γερμανούς. Ήμουνα το μόνο αρσενικό. Ήτανε βέβαια και ο αδελφός μου αλλά ακόμη στις φασκιές.
Μάζεψα το θάρρος μου το ανύπαρκτο, πήρα το τσουκάλι (έτσι λέγαμε το δοχείο με το οποίο πίναμε νερό-ποτήρια δεν υπήρχαν) και το πήγα και ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν με υποδέχτηκαν φιλικά και μάλιστα με φιλοδώρησαν και με κάτι τι..
Οι Γερμανοί έμειναν στη Χώρα μας μέχρι το Σεπτέμβριο του 19444 και αναχώρησαν κακήν κακώς., αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.-

Κωνσταντίνος Γαλλής



Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Το Γυμνάσιο - Λύκειο Ιτέας βραβεύτηκε με Ετικέτα "eTwinning" μαζί με άλλα 1211 Ευρωπαϊκά Σχολεία

Το eTwinning θα ήθελε να συγχαρεί τα 1.211 σχολεία που τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2018-2019.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι 1.211 σχολεία τιμήθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από μια διαδικασία αίτησης δύο φάσεων.
Τα σχολεία που τιμήθηκαν με τον τίτλο αυτόν είναι πρωτοπόρα και αναγνωρίζονται ως ηγέτες σε τομείς όπως τους εξής:
Ψηφιακή πρακτική
Πρακτική ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety)
Καινοτόμες και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις
Προώθηση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού
Προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές
Αυτό δεν αποτελεί απλά την αναγνώριση της προσωπικής επιτυχίας επιμέρους εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και αναγνώριση των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρης της ομάδας του eTwinning.
Η Ετικέτα Σχολείου eTwinning θεσπίστηκε το 2017 με στόχο την αναγνώριση και επιβράβευση της συμμετοχής, της αφοσίωσης και της δέσμευσης όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του eTwinning, αλλά και ομάδων εκπαιδευτικών και σχολικών ηγετών από το ίδιο σχολείο. Η διαδικασία αιτήσεων για την ετικέτα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2017 και έληξε τον Μάρτιο του 2018.

Το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ είναι ένα από τα 1211 βραβευμένα με Ετικέτα Σχολείου eTwinning σχολεία!






Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Διδακτικό!!!

Κατά τη διάρκεια μιας ληστείας τραπέζης, ένας εκ των ληστών φώναξε σε όλους τους ευρισκόμενους πελάτες μέσα στην τράπεζα:
- "Μην κινηθεί κανείς. Τα χρήματα ανήκουν στην τράπεζα. Η ζωή σας ανήκει σε σάς."

Όλοι μέσα στην τράπεζα ξάπλωσαν πρηνηδόν στο πάτωμα, με ησυχία.
Αυτό λέγεται "Αλλαγή Νοοτροπίας", αλλαγή από τον συμβατικό τρόπο σκέψης.

Όταν μια κυρία ξάπλωσε προκλητικά πάνω σε ένα γραφείο, ο ληστής της φώναξε:
- "Σας παρακαλώ, φερθείτε πολιτισμένα! Πρόκειται περί ληστείας, όχι περί βιασμού!"

Αυτό καλείται "Επαγγελματισμός". Εστιάστε μόνο σε ό,τι είστε εκπαιδευμένοι να κάνετε!

Όταν οι ληστές επέστρεψαν στο κρησφύγετό τους, ο νεαρότερος εξ αυτών (πανεπιστήμιο και MSc) είπε στον μεγαλύτερο (έκτη δημοτικού):
- "Αδερφέ μου, έλα να τα μετρήσουμε, να ξέρουμε τι κλέψαμε."
Ο μεγάλος αρνήθηκε, λέγοντας:
- "Μην είσαι χαζός. Είναι τόσα πολλά που θα μετράμε όλη μέρα. Απόψε, στις ειδήσεις, θα μάθουμε πόσα κλέψαμε!"

Αυτό καλείται "Εμπειρία."
Στις μέρες μας, η εμπειρία είναι συχνά πιο χρήσιμη από οποιοδήποτε πτυχίο!

Αφού έφυγαν οι ληστές, ο διευθυντής της τράπεζας είπε στον επόπτη του υποκαταστήματος να καλέσει αμέσως την αστυνομία.
Ο επόπτης όμως του είπε:
- "Περιμένετε! Ας πάρουμε και 10 εκατομμύρια από την τράπεζα για μας και να τα προσθέσουμε στα 70 εκατομμύρια της κατάχρησης που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες”.

Αυτό καλείται "Κολύμπα με το ρεύμα."
Μετατροπή μας δυσάρεστης κατάστασης σε ωφέλημη!

Ο επόπτης είπε:
- "Θα ήταν καλό να μας ληστεύουν μια φορά το μήνα."

Αυτό καλείται "Σκότωμα της Ανιας"
Η προσωπική ευτυχία είναι καλύτερη από κάθε δουλειά.

Την επόμενη ημέρα, στις ειδήσεις λένε ότι εκλάπησαν από την τράπεζα 100 εκατομμύρια.
Οι ληστές, μέτραγαν και ξαναμέτραγαν, αλλά δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πάνω από 20 εκατομμύρια.
Οι ληστές φώναζαν, έξαλλοι:
- "Ρισκάραμε τις ζωές μας και πήραμε μόνο 20 εκατομμύρια. Οι τραπεζικοί πήραν 80 εκατομμύρια μέχρι να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου. Φαίνεται ότι είναι καλύτερα να είσαι σπουδαγμένος παρά να είσαι ληστής!"

Αυτό καλείται "Η γνώση αξίζει χρυσάφι!"

Ο διευθυντής της τράπεζας χαμογελούσε χαρούμενος επειδή η χασούρα του στην κεφαλαιαγορά καλύφθηκε από αυτήν την ληστεία.

Αυτό καλείται "Αρπαγή της ευκαιρίας" Διάθεση να ρισκάρεις!

Οπότε, ποιοι ήταν οι πραγματικοί ληστές της ιστορίας μας;

Κατά τα άλλα, φίλοι και φίλες ανησυχείτε!
Στις Βρυξέλλες ακόμη μας επαινούν, ώστε να προλάβουν να μας φορτώσουν και όλα τα δικά τους λάθη εν αναμονή μιας ευκαιρίας για να μας αδειάσουν…που σημαίνει:
"EXPLOIT every OPPORTUNITY"
Ελληνιστί: "ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙΤΕ κάθε ΕYΚΑΙΡΙA!"


Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Ευχές για το Πάσχα από τον δήμαρχο Παλαμά

Εύχομαι
Το μήνυμα ελπίδας της Ανάστασης του Θεανθρώπου που επιμένει, αντιστέκεται και στο τέλος νικά να γεμίσει τις καρδιές όλων μας με δύναμη, αγωνιστικότητα και  αισιοδοξία.
Χρόνια Πολλά – Χριστός Ανέστη!

 Ο Δήμαρχος Παλαμά
Γιώργος Η. Σακελλαρίου






Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Περί Μουσείου και πάλι ο λόγος...

Πριν ένα (1) και περίπου χρόνο είχα καταθέσει τις απόψεις μου για το μουσείο, τονίζοντας ιδιαίτερα τόσο την αναγκαιότητα να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και την δέσμευσή μου ότι σε ζητήματα που το απασχολούν θα είμαι παρόν.
Σταθερός στις απόψεις μου και συνεπείς στο λόγο μου, επανέρχομαι με πρόταση που προωθεί το διάλογο μεταξύ τοπικής κοινωνίας και Δημοτικής Αρχής επειδή βλέπω πως δεν διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορεί το μουσείο να αποδείξει την ωφελιμότητα των υπηρεσιών του, να προσελκύσει νέες κατηγορίες επισκεπτών και να αξιοποιήσει πηγές χρηματοδότησης έργων που έχει ανάγκη.
Με αφετηρία όλων των παραπάνω και προορισμό το καλύτερο για το μουσείο ξεκινώ την προσπάθεια να κατατεθεί σχετική αίτηση 25 τουλάχιστον ατόμων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως προβλέπει το άρθρο 215 του Ν. 3463./2006 για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης η οποία θα καθορίζει την παραπέρα πορεία του.
Βρισκόμαστε σε φάση υλοποίησης του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ (Περιφερειακό – Τοπικό LIDER κλπ) και η αξιοποίησή του απαιτεί σωστή προετοιμασία η οποία πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Και επειδή αδυνατώ να απευθυνθώ σε όσες και όσους επιθυμούν να υπογράψουν τη σχετική αίτηση αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω εκ των προτέρων την κατανόηση τους.

         Αντώνης Αναστασόπουλος
Δημότης – Πρ. Δήμαρχος Δήμου Φύλλου


Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Κική Δημουλά: «Όλοι έχουμε μέσα μας μιαν άλλη ζωή η οποία ενοχλεί, απαιτεί, παραπονιέται, δεν έζησε»

” Όλοι έχουμε μέσα μας μιαν άλλη ζωή η οποία ενοχλεί, απαιτεί, παραπονιέται, δεν έζησε…” έγραψε κάποτε η Κική Δημουλά. Η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, τιμημένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (Prix Europeen de Litterature) το 2010 στο Στρασβούργο….
Στα 86 της χρόνια, με 67 έτη ενεργής πορείας στον γοητευτικό κόσμο της ποίησης και πολλά, σπουδαία αποφθέγματα ζωής, έpωτα, προδοσίας κι εκδίκησης, αγάπης, αγκαλιάς, μνήμης και λήθης που μοιράστηκε με τους αναγνώστες της, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες και ακαδημαϊκούς της Ελλάδας.

Νομίζω πως η παραπάνω φράση, ταιριάζει στον καθένα μας. Ακόμα κι ευχαριστημένος να είναι κάποιος στη ζωή του, πάντα κάτι θα υπάρχει που “ενοχλεί”, θα ήθελε να είναι διαφορετικό… Άλλωστε τέλειες ζωές δεν υπάρχουν. Συνήθως κάτι λείπει… ίσως για να υπάρχει μια ισορροπία…
Ο κάθε δρόμος που επιλέγουμε, αυτομάτως αποκλείει κάποιον άλλον -που δε θα μάθουμε ποτέ πού θα μας οδηγούσε και αν θα είμασταν ευτυχισμένοι με μιαν άλλη επιλογή. Η φύση του ανθρώπου, όμως, είναι τέτοια που ονειρεύεται τον εαυτό του να “πρωταγωνιστεί” σε ένα ρόλο διαφορετικό από αυτόν που ζει στο σήμερα…Επέλεξα κάποια από τα λόγια της -που έχω αγαπήσει-, το ποίημα “Πληθυντικός Αριθμός” και σας τα παραθέτω… Σε πολλά από αυτά, κάπου βρίσκω τον εαυτό μου… Ίσως, με κάποιον τρόπο, ταυτιστείτε κι εσείς…
“Τακτοποιημένη ζωή, άτακτα συναισθήματα. Όλοι έχουμε μέσα μας μια άλλη ζωή η οποία ενοχλεί, απαιτεί, παραπονιέται, δεν έζησε.”
“Δε με ενδιαφέρει τι θα γίνουν τα ποιήματά μου όταν πεθάνω. Δε με ενδιαφέρει τι θα συμβεί όταν δεν θα ζω. Ο θάνατος είναι απόλυτος. Άμα τελειώνουμε, να τελειώνουμε. Τελεία και παύλα. Όχι αποσιωπητικά. Τα αποσιωπητικά φτάνουν όσο ζούμε. Αν αυτό λέγεται εγωπάθεια, το δέχομαι προθύμως.”
“Δεν επιτρέπεται να αποφέρεται κανείς για τον έpωτα όσο είναι εν δράσει. Αυτό που ισχύει για τον έpωτα είναι ό,τι ειπωθεί αφού τελειώσει.”
“Έpωτας είναι αυτό που δεν είχες. Το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι ερωτεύτηκαν ενώ δεν έχουν ερωτευτεί ποτέ.”
“Υπάρχουν στιγμές που ο άνθρωπος θέλει κάποιον να τον αγκαλιάσει χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Αυτή η στιγμή του αγκαλιάσματος είναι πάρα πολύ μεγάλη στιγμή, περιεκτική. Η αγκαλιά σε παίρνει ολόκληρο και σε προστατεύει. Σχεδόν δεν έχει σχέση με τον σαρκικό έpωτα.”
“Ο έpωτας δε θέλει χρόνο. Θέλει ταχύτητα. Είναι απόκτηση, μονοπωλιακό είδος. Θέλεις τον άλλο δικό σου. Δεν τον μοιράζεσαι. Είναι ένα μυστικό γι’ αυτό και πρέπει να μένει στα σκοτεινά. Είναι πάρα πολύ ωραίο όταν συμβαίνει, σε όποιον από τους δύο συμβαίνει και για όσο συμβαίνει. Αλλά πάντα τελειώνει. Είναι αδύνατο να συντονιστούν δύο άνθρωποι στον έpωτα. Μπορεί να συμβεί για ένα μήνα. Μέχρι εκεί. Μετά, ο ένας επιμένει. Είναι απαραίτητο ένας από τους δύο να παραμείνει ερωτευμένος. Η ζήλεια, βέβαια, είναι κριτήριο του αισθήματος. Ο έpωτας είναι φθαρτός και εφήμερος. Ο πρώτος σταθμός όταν εκείνος φεύγει είναι η λύπη. Λύπη και γι’ αυτόν που αγαπάει και ίσως και για εκείνον που δεν αγαπάει γιατί χάνει ένα αφοσιωμένο πρόσωπο. Δεν επιτρέπεται να αποφέρεται κανείς για τον έpωτα όσο είναι εν δράσει. Αυτό που ισχύει για τον έpωτα είναι ό,τι ειπωθεί αφού τελειώσει.”


“Ο έpωτας είναι σαφέστερος και ειλικρινέστερος από την αγάπη. Η αγάπη είναι μια λέξη η οποία προσφέρεται για πάρα πολλές χρήσεις. Αγάπη μητρική, συζυγική, αγάπη προς τον ανήμπορο ή προς αυτό που ονειρευόμαστε. Η αγάπη έχει πάντα τις εξηγήσεις της. Ο έpωτας δεν τις έχει. Αυτή η αγάπη δεν μας παρατάει σύξυλους να φύγει όπως μας παρατάει ο έpωτας. Είναι λέξη μεγάλης αντοχής. Δεν τη βλέπεις ξαπλωμένη κάτω και διαψευδόμενη όπως βλέπεις τον έpωτα. Η αγάπη είναι κι αυτή ένα αίσθημα που δε συμβαίνει ποτέ ταυτόχρονα και στους δύο και πεθαίνει πριν προλάβει να γεράσει. Αγάπη και έpωτας είναι μια διεκδίκηση, όχι μια κατάκτηση. Είναι μια πάλη.”

“Η αγάπη είναι ένα θύμα του σωματέμπορα εγωισμού μας. Αυτοί που αγαπάμε είμαστε ζωντανοί νεκροί. Επί πόσο μπορείς να αγαπάς κάποιον που δεν σ’ αγαπάει; Ο βασανισμός κάνει πολύ καλό στα αισθήματα αλλά όχι για πολύ. Θα πρέπει ο βασανιστής να ξέρει τις δόσεις. Δεν τις ξέρει όμως. Πληγώνομαι, σημαίνει, κοντά στα άλλα, αποκτώ γνώσεις. Ε, με λίγη παραπάνω μελέτη της ματαιότητας, ένα Lower σοφίας κουτσά στραβά το παίρνεις. Σε έναν χωρισμό κλαίμε μόνο για μας. Όταν είσαι ερωτευμένος θέλεις να δώσεις στον άλλο. Αυτό είναι ο έpωτας. Υπάρχει όμως και η τραγική κατάσταση ο άλλος να μην θέλει να πάρει αυτό που του δίνεις. Εκεί αρχίζουν οι μεγάλες συγκρούσεις.”

“Το μυαλό είναι ένας Θεός που δημιουργεί τον κόσμο από την αρχή. Έναν άλλο κόσμο. Αναπληρώνει, αντικαθιστά, είναι φοβερό το πως διορθώνει σαν τον μεγαλύτερο αισθητικό της ασχήμιας όσα δεν μας αρέσουν. Η λογική λέει πως δεν υπάρχει ελπίδα κι όμως το μυαλό σε κάνει να ελπίζεις. Είναι τρελό.”

“Η ομορφιά είναι ένα πράγμα που ανήκει παντού. Σκεφτείτε ένα άσχημα κατασκευασμένο πλάσμα. Πόσο δύσκολο είναι να απιστήσει; Έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολύ λίγους πειρασμούς. Ένα ωραίο πλάσμα όμως, είναι γεννημένο άπιστο. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Η ίδια η ζωή τα ανατρέπει. Προσωπικά πάντως ποτέ δε θα μπορέσω να καταλάβω πώς ένας άντρας αγαπάει μια γυναίκα και κοιμάται με κάποια άλλη. Δεν ξέρω από ποια τάση κυνηγιού προέρχεται αυτό. Μη νομίζετε όμως, ακόμα και οι γυναίκες θέλουν να είναι άπιστες. Δεν το επιχειρούν εύκολα όμως λόγω των παιδιών.”

“Η εκδικητικότητα είναι τόσο ακραίο πράγμα που δε με πείθει. Δε μπορώ να φανταστώ ότι γίνεται με συνείδηση για να εκδικηθείς έναν άνθρωπο που σε πρόδωσε. Εκδίκηση είναι να επιτευχθεί μέσα σου η αλλαγή, εσύ να σηκώσεις το μαχαίρι σχεδόν εναντίον σου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που μας κάνουν αυτοί που μας υποχρεώνουν να μην τους αγαπάμε. Είναι δική μας ζημιά, όχι δική τους.”

Το ποιήμα της, “Ο Πληθυντικός Αριθμός”, είναι από εκείνα τα ποιήματα που δεν μπορείς να ξεχάσεις… Διαβάζοντάς το, οδηγείσαι σε πολλές σκέψεις. Ξεκινάς με έpωτα, προχωράς στο φόβο, μετά στη μνήμη, και τέλος στη νύχτα. Τα δύο τελευταία είναι γένους θηλυκού…

Ο έpωτας είναι “εκείνος” που σου γεμίζει το μυαλό. Που σε κατακλύζει. Ανυπεράσπιστος.

Τί γίνεται όταν επικρατεί ο πληθυντικός αριθμός;
Όταν μετά από χρόνια, θυμάσαι τους έpωτες που πέρασαν… Κι επικρατεί ο φόβος… Εκείνος ο φόβος που σε νίκησε, αλλά εσύ άργησες να το καταλάβεις. Νόμιζες ότι θα τα κατάφερνες και θα τον απέφευγες. Τον αγνοούσες αλλά “εκείνος” σιγά-σιγά πολλαπλασιάστηκε. Κι έγινε πληθυντικός αριθμός. Φόβοι… που δεν μπορείς πια να αγνοήσεις…

Η μνήμη ό,τι και να γίνει παραμένει ακλόνητη… ‘Ερχονται στιγμές που όλα στριφογυρίζουν στο μυαλό σου…


Και μετά η μαγική νύχτα που κάποτε σε γοήτευε έγινε… νύχτες… Και πάλι πληθυντικός αριθμός… Οι νύχτες που πέρασαν και οι νύχτες που θα έρθουν. Οι νύχτες που για κάποιους έpωτες χαράμισες και οι νύχτες που για νέους έpωτες θα χαραμίσεις…

“Ο έpωτας,

όνομα ουσιαστικόν,

πολύ ουσιαστικόν,

ενικού αριθμού,

γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,

γένους ανυπεράσπιστου.

Πληθυντικός αριθμός οι ανυπεράσπιστοι έpωτες…

Ο φόβος,

όνομα ουσιαστικόν,

στην αρχή ενικός αριθμός

και μετά πληθυντικός:

οι φόβοι.

Οι φόβοι για όλα από δω και πέρα…

Η μνήμη,

κύριο ονομάτων θλίψεων,

ενικού αριθμού,

μόνον ενικού αριθμού

και άκλιτη.

Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη…

Η νύχτα,

όνομα ουσιαστικόν,

γένους θηλυκού, ενικός αριθμός.

Πληθυντικός αριθμός οι νύχτες. Οι νύχτες από δω και πέρα…”

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

πηγή



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι η προγραμματισμένη λαϊκή αγορά της Παρασκευής στη πόλη του Παλαμά λόγω Μ. Εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί την Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου 2018.

Δήμος Παλαμά





Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Ευχές για καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα από τον Αχιλλέα Καραλή

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου να αποτελέσει Ανάσταση Ελπίδας για όλους μας.
Για ένα κόσμο ειρηνικό, δημιουργικό & ευτυχισμένο.
Καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.

Εύχομαι σε όλους...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


   Αχιλλέας Καραλής
"Νέα Πορεία Παλαμά"


Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Αιολικό πάρκο στην περιοχή Πέτρινος Καρδίτσας

Την θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας έλαβε το νέο αιολικό πάρκο που θα εγκατασταθεί στην περιοχή του Δήμου Παλαμά συνολικής ισχύος 16 MW.

Πρόκειται να κατασκευαστεί αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 16 MW, με τις ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται συγκεκριμένα στη θέση "Ντομπρούσι" ή αλλιώς "κλαράκι" στο χωριό Πέτρινος Καρδίτσας για όσους γνωρίζουν την τοποθεσία.

Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από οκτώ ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2 MW η καθεμία και θα τοποθετηθούν σε αντίστιξη βόρια και πάνω από το χωριό.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».
Η διασύνδεση του αιολικού πάρκου με το δίκτυο θα γίνει μέσω νέας εναέριας διπλής γραμμής Μέσης Τάσης (ΜΤ) με τον Υποσταθμό (Υ/Σ) 20/150KV, που θα κατασκευαστεί νότια του έργου.
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «Ενέργεια Α.Ε.».

Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και των συνοδών έργων σύνδεσης κατόπιν υποβολής πλήρους μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Έχουν ληφθεί επίσης οι οριστικοί όροι σύνδεσης του έργου με το δίκτυο διανομής ή το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον αρμόδιο διαχειριστή που είναι ο Δήμος Παλαμά.