Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης γαμπρός στο Βλοχό Καρδίτσας μπαίνει στο Survivor 5

Ο Βλοχός Καρδίτσας είναι το χωριό της γυναίκας του, ο γιος του ζευγαριού λατρεύει τη ζωή εδώ και μάλιστα λέει συνεχώς στη μαμά και στον μπαμπά πως δεν του αρέσει καθόλου η ζωή στην πόλη.

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης, σε μια παλιότερη ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή στη φωλιά των Κου κου, δεν έκρυψε τη χαρά του που βρίσκεται εδώ, τονίζοντας στους παρουσιαστές της εκπομπής πως περνάει ζωή και κότα αφού ψήνουν συνεχώς ντόπια κρέατα με φίλους και συγγενείς και περνούν υπέροχα.

Εκτός του Θανάση Βισκαδουράκη, μπαίνουν στο SURVIVOR και δυο γείτονές μας: Ο Γιώργος Κατσαούνης από τα Φάρσαλα και η Κρυσταλλία Κουτσιμάνη από τα Τρίκαλα.

Το Survivor 5 επιστρέφει απόψε με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό και την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου έχει πρεμιέρα, στις 21.00, στον ΣΚΑΪ.

Δείτε σε βίντεο τον ηθοποιό να απολαμβάνει την καθημερινότητά του στο χωριό...

   


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ευχές Συλλόγου Φίλων Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας

Κι αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Για αυτόν τον λόγο το μήνυμα των φετινών Χριστουγέννων έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία από κάθε άλλη φορά. Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα ανασφάλειας, φόβου, δυσκολιών και δοκιμασιών η γέννησή του Χριστού γεμίζει τις καρδιές μας με αγάπη, πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, που έρχεται. 
Ας φωτίσουμε αυτές τις γιορτινές ημέρες με πράξεις προσφοράς και ευθύνης. 
Ας χαρούμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα αυτές τις γιορτές τηρώντας όλα τα προστατευτικά μέτρα! Είναι απαραίτητη μία μικρή θυσία σήμερα, για να μπορούμε αύριο να ανταμώσουμε και να αγκαλιαστούμε για να γίνει πραγματικότητα η πιο σπουδαία ευχή! 

Η ευχή της ζωής!

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα!

                        Σύλλογος Φίλων Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας




Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας

Σας ενημερώνουμε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση του συλλόγου μας "Αναβίωση εθίμου χοιροσφάγιων" (γουρνοχαρα) για την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των νέων μέτρων που εξέδωσε η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημιας covid 19. 

Απ όλους εμάς, χορωδία, χορευτικά τμήματα, δάσκαλοι και Δ.Σ, καλές γιορτές και καλή χρονιά με υγεία σε ολους σας.



Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Ευχές από τον Σύλλογο Γυναικών Ιτέας

Από τον Σύλλογο Γυναικών Ιτέας θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και μια καλύτερη και πιο αισιόδοξη νέα χρονιά. Η ευχή για υγεία αποκτά εφέτος μια άλλη διάσταση. Να είμαστε όλοι γεροί να ανταμώσουμε ξανά όπως παλιά.

Καλές γιορτές με υγεία και δύναμη!!!

            η πρόεδρος
          Τζένη Μακρή



Ευχές από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Ιτέας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά και στους δασκάλους/νηπιαγωγούς/καθαρίστριες του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ιτέας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τον Διευθυντή και τον σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου για την άψογη συνεργασία.

Ευχόμαστε σε όλους Καλές γιορτές, Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό 2022.

Ας ευχηθούμε οι δυσκολίες να φθίνουν με τον καιρό και να βγούμε πιο δυνατοί και αγαπημένοι μετά από όλο αυτό που ζούμε!!

                      Καλή πρόοδο στα παιδιά μας!
       Η πρόεδρος Ρίζου Χρυσούλα & το συμβούλιο.


Ευνές Χριστουγέννων από την Δ.Σ. Παλαμά Φωτεινή Καραϊσκου

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες

Η γέννηση του Θεανθρώπου στέλνει το μήνυμα της αγάπης, της  αλληλεγγύης, της ελπίδας και της πίστης στις καρδιές των ανθρώπων.

Τα συναισθήματα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη, ας μας διακατέχουν όλους, όχι μόνο τις Άγιες αυτές μέρες, αλλά καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο τόπος μας είναι ένα ευλογημένο μέρος!!!  
Ας  προσπαθήσουμε λοιπόν να μετατρέψουμε το ατομικό σε συλλογικό, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον  Δήμο Παλαμά και να τον φτάσουμε ψηλά, πολύ ψηλά, εκεί που του αξίζει.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο το  2022.

              Δημοτική Σύμβουλος
                Δήμου Παλαμά

        ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ



Ευχές του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκειακών τάξεων Ιτέας

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκειακών τάξεων Ιτέας σας εύχεται 

Χρόνια Πολλά καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά

               

                      Ο πρόεδρος
             Χρήστος Σπυρόπουλος






Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ιτέα

Χθες 18 Δεκεμβρίου 2021 Σάββατο απόγευμα παραμονές γιορτών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία όπως κάθε χρόνο η καθιερωμένη πλέον Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας.

Από νωρίς η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Γέμισε η πλατεία του χωριού μας με παιδιά και γονείς για να γιορτάσουν, να πουν τα κάλαντα, να ευχηθούν και να ανάψουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αχιλλέας Μπαλαντίνας άνοιξε την γιορτή καλωσορίζοντας τούς παρόντες και ευχήθηκε καλές γιορτές με υγεία σε όλους.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του χωριού Θεοδώρα Λύτρα μετά τις ευχές της άναψε το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο κέντρο της πλατείας ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου έπαιζε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα και έκανε την ατμόσφαιρα ξεχωριστή και γιορτινή.

Ακολούθησαν οι χορωδίες του συλλόγου πάντα στο πνεύμα των εορτών με τραγούδια και κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα.
Έπειτα ήρθε και ο Αϊ Βασίλης και μοίρασε χαρά στα παιδάκια που τον περίμεναν για να φωτογραφηθούν μαζί του
Με το πέρας της εκδήλωσης όλοι μαζί μικροί μεγάλοι γονείς και παιδιά άφησαν στον ουρανό της Ιτέας τα φαναράκια των ευχών ενώ η νύχτα φωτίστηκε με βεγγαλικά σε μια πανδαισία εικόνων και χρωμάτων.

Στην γιορτή παρευρέθηκαν επίσης οι:
Ο πατήρ Βασίλειος Γερούκης, ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελαρίου, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Κοντοβαιος, η πρόεδρος Τ.Κ. Ιτέας Θεοδώρα λύτρα, η αντιδήμαρχος Ράνια Φούντα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λύτρας Βαγγέλης, Σπυρόπουλος Χρήστος, και ο πρώην δήμαρχος φύλλου Αντώνης Αναστασόπουλος.













Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας

Ο Άη Βασίλης με τις χορωδίες και τη φιλαρμονική του Δήμου Παλαμά μας περιμένουν στην πλατεία της Ιτέας το Σάββατο στις 18 Δεκεμβρίου και 18:00μμ με πολλά κάλαντα και φαναράκια ευχών για να μας δώσουν μια ωραία Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα... 

Χρόνια πολλά σε όλους.....Σας περιμένουμε!!!

Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ιτέας




Εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης στο δρόμο Καρδίτσας - Λάρισας στο ύψος της Ιτέας

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης και τοποθέτησης σήμανσης στο δρόμο Καρδίτσας – Λάρισας στο ύψος της Ιτέας. 

Το έργο εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αποκατάσταση του οδοστρώματος στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. 

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός τόνισε:
"Επενδύουμε σε έργα οδικής ασφάλειας που διασφαλίζουν την άνετη μετακίνηση των ανθρώπων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, είμαστε παντού όπου υπάρχει ανάγκη, με χρήσιμα έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων. Παρά τις δυσκολίες  της εποχής δεν σταματάμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα. Έργα ουσίας, που λύνουν καθημερινά, μικρά προβλήματα που όμως ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα στη ζωή των ανθρώπων."





Εφυγε απο τη ζωή ο Παλαμιώτης γιατρός Χαρίλαος (Λάκης) Σουλιώτης

Πέθανε την Τετάρτη και κηδεύεται σήμερα την Πέμπτη ένας εξαίρετος ιατρός και άνθρωπος, ο 67χρονος Χαρίλαος (Λάκης) Σουλιώτης.
Ο εκλιπών ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην επιστήμη και τον άνθρωπο και αυτό τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στην περιοχή του Παλαμά.
Η κηδεία του θα γίνει Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 3.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Χανδακλή Παλαμά.

Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 2.00 μ.μ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΥΣΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας συνήλθε έκτακτα μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του συναδέλφου Παθολόγου ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ και αποφάσισε ομόφωνα:
Να εκφωνηθεί επικήδειος από τον Πρόεδρο κ. Αριστοτέλη Σπάνια
Να διατεθεί χρηματικό ποσό στο Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ»
Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεταστάντος
Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ



Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Επιτέλους ένα ΑΤΜ στην Ιτέα έγινε πραγματικότητα

Πέρα από κάθε αμφιβολία τα ΑΤΜ, δηλαδή τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια τη ζωή μας πιο εύκολη αφού πολλές από τις τραπεζικές μας συναλλαγές τις κάνουμε μέσω αυτών των μηχανημάτων χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε με τις ώρες στις ουρές των τραπεζών. 
Φυσικά υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια κι εκείνοι που δεν εμπιστεύονταν τα εν λόγω μηχανήματα και προτιμούσαν τις πιο ασφαλείς συναλλαγές εντός των τραπεζών. 

Ωστόσο σήμερα στη χώρα μας, τα ΑΤΜ έγιναν όχι απλά χρήσιμα αλλά απαραίτητα σε όλους μας κι αυτό διότι για ένα μεγάλο διάστημα χρήματα από τον τραπεζικό μας λογαριασμό μπορούσαμε να πάρουμε μόνο με την κάρτα ανάληψης κι έτσι υποχρεώθηκαν όλοι, νέοι και γέροι να αποκτήσουν τέτοια κάρτα και τουλάχιστον τις αναλήψεις τους να τις κάνουν μέσω των ΑΤΜ.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για εκείνους που ζουν σε πόλη διότι μπορούν ανά πάσα στιγμή και σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι τους να βρουν κάποιο ΑΤΜ για να εξυπηρετηθούν. 
Τι γίνεται όμως με τους κατοίκους των χωριών όπου ούτε τράπεζα υπάρχει ούτε φυσικά και κάποιο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης; 
Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν αφού οι κάτοικοι για να κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους έπρεπε να διανύσουν χιλιόμετρα για ένα ΑΤΜ. 
Ένα ΑΤΜ στο χωριό μας ήταν καθολική απαίτηση των κατοίκων της Ιτέας και της γύρω περιοχής.
Είχα γράψει κι ένα άρθρο σχετικό....ΕΔΩ

Τελικά έγινε πραγματικότητα!!!!
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ανταποκρίθηκε στο επίσημο αίτημα της προέδρου Θεοδώρας Λύτρα και του Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας εγκαθιστώντας στην πλατεία μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου ένα αυτόματο ταμειακό μηχάνημα (ΑΤΜ), δίνοντας λύση στους κατοίκους της Ιτέας και των γύρω χωριών. 
Σε κάθε περίπτωση, με την τοποθέτηση του ΑΤΜ όλοι οι κάτοικοι, καταστηματάρχες, αγρότες, εργάτες, κτηνοτρόφοι, αλλά κυρίως οι δημότες της ενότητας Φύλλου έχουν μια άμεση λύση στην ανάληψη χρημάτων χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν.

Επιτέλους ένα ΑΤΜ στην Ιτέα έγινε πραγματικότητα....

Μπράβο στην Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας








Ανάκληση απόφασης Ο.Ε. και αιτιολόγηση προσφοράς για το Αγροτικό Μουσείο Ιτέας

Στη διάταξη του νόμου περί ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, εμπίπτουν δύο που αφορούν σε έργα στον Δήμο Παλαμά και μοιραία ακολουθείται η διαδικασία αιτιολόγησής τους.

Πρόκειται για τις εργασίες αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου για τη λειτουργία ως κέντρο αγροτικής κληρονομιάς και την αναβάθμιση του παιδικού σταθμού Παλαμά. Είχε εγκριθεί, από την Οικονομική Επιτροπή, το πρακτικό αποσφράγισης των ηλεκτρονικών προσφορών, γεγονός που οδήγησε και στην ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, με βάση την χαμηλότερη προσφορά.

Οι αποφάσεις πλέον αυτές ανακαλούνται, καθώς σύμφωνα με την επιτροπή των δύο διαγωνισμών, η Οικονομική Επιτροπή πρέπει πρώτα αφενός να καθορίσει την απόκλιση από το μέσο όρο του συνόλου των παραδεκτών προσφορών, πέραν της οποίας οι προσφορές τεκμαίρονται ως ασυνήθιστα χαμηλές και αφετέρου να προσδιορίσει ποιές είναι οι προσφορές, για τις οποίες θα κληθούν οι οικονομικοί φορείς, που τις υπέβαλαν, να εξηγήσουν την τιμή ή το κόστος που προτείνουν στην προσφορά τους.

Με αυτό ως δεδομένο η επιτροπή ανακάλεσε τα πρακτικά που είχε καταθέσει στην Οικονομική Επιτροπή και πάνω στα οποία βασίσθηκαν οι αποφάσεις, σημειώνοντας ότι συντάχθηκαν εκ παραδρομής.

Για να γίνει κατανοητό τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει ότι προστίθεται το σύνολο των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών, αυτών δηλαδή που έχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και βρίσκονται στον τελικό πίνακα και βγαίνει στη συνέχεια  ο μέσος όρος. Αν υποθέσουμε ότι αυτός ο μέσος όρος εκπτώσεων είναι 19%, η χαμηλότερη προσφορά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή αν είναι 30%, είναι 11 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του Μ.Ο. και απαιτείται αιτιολόγηση.

Αυτό ισχύει και στα δύο έργα που αναφερόμαστε καθώς για το κέντρο αγροτικής κληρονομιάς ο Μ.Ο. των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών ήταν 14,085% και ο προσωρινός ανάδοχος έδωσε 25,39% και για τον παιδικό σταθμό ο Μ.Ο. ήταν 21,99% και ο προσωρινός ανάδοχος έδωσε 33,56%.

Η πρόταση των Επιτροπών διενέργειας των διαγωνισμών προς την Οικονομική Επιτροπή ήταν να ζητηθεί αιτιολόγηση και αυτό αποφασίστηκε να γίνει.

Ο δήμαρχος Παλαμά και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γιώργος Σακελλαρίου, είπε πως οι οικονομικοί φορείς που έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές, έχουν ένα περιθώριο 20 ημερών για να κάνουν την αιτιολόγηση, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν πιο γρήγορα. Σημειώνουμε ότι αν η αιτιολόγηση δεν είναι επαρκής, τότε ανάδοχος ανακηρύσσεται ο αμέσως επόμενος στον πίνακα.

KarditsaLive.Net


Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Θανατηφόρο τροχαίο στο ύψος της Συκεώνας

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε χθες το απόγευμα (περί τις 20.15) του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου στο 29ο χλμ. Καρδίτσας - Λάρισας, στο ύψος της Συκεώνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KarditsaLive.Net Ι.Χ. φορτηγό που οδηγούσε 52χρονος, εξετράπη για άγνωστο λόγο της πορείας του και προσέκρουσε σε ανάχωμα. Από την πρόσκρουση ο συνοδηγός του φορτηγού ηλικίας 46 ετών βρέθηκε εκτός του οχήματος.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μετέφεραν τους δύο τραυματίες στο νοσοκομείο Καρδίτσας για τις πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση του 46χρονου ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και νωρίς το πρωί της Κυριακής παρά τις προσπάθειες των ιατρών υπέκυψε στα τραύματά του.

Έρευνα για το συμβάν διενεργεί η Τροχαία Καρδίτσας.



Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Οικονομική ενίσχυση στον Ενιπέα

Ο Ενιπέας ενημέρωσε πως η ομάδα μέσω του προέδρου της Ανδρέα Καραγιώτα έλαβε οικονομική ενίσχυση.

Η ενημέρωση του Ενιπέα:

"Στην Ιτέα και συγκεκριμένα στο γήπεδο της τοπικής ομάδος Ενιπέα βρέθηκε ο υπ. Δήμαρχος Σωκράτης Δασκαλόπουλος. Όπου και προσέφερε οικονομική βοήθεια για την ομάδα ποδοσφαίρου στον πρόεδρο Ανδρέα Καραγιώτα και τον αντιπρόεδρο Στέφανο Κόρμα

Ο κ. Δασκαλόπουλος συνοδευόταν από τα στελέχη του συνδυασμού του, Κώστα Σδόγγο και Χρήστο Παπαθανασίου ο οποίος τυγχάνει να είναι και σύμβουλος της τ.κ Ιτέας".





Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογές του Συλλόγου Φίλων Αγροτικού-Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου Φίλων Αγροτικού-Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας σας ενημερώνουμε οτι η Τακτική Γενική συνέλευση και στη συνέχεια οι Εκλογές του συλλόγου μας θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 στις 3μμ μεσημέρι στον χώρο του Μουσείου. 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη στο σύλλογο. 

Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ να τηλεφωνήσουν στο 6947596018 Λύτρας Χρήστος μέχρι τις 12:00μμ μεσημέρι της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου που λήγει και η προθεσμία

το Δ.Σ



Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Το Δημοτικό Σχολείο στα πέτρινα χρόνια

Ούτε που θυμάμαι πότε πρωτοπήγα στο Δημοτικό Σχολείο και αν πήγα όλες τις τάξεις. Οι πρώτες μου τάξεις κύλισαν στο δασκαλοκάλυβο  στα βουνά και ήταν διάρκειας δύο τριών μηνών η καθεμιά.  Εκείνο που θυμάμαι από τις τάξεις αυτές είναι ο φόβος του Δασκάλου και οι βιτσιές στα χέρια με μια κρανίσια βέργα. Ένα είναι σίγουρο ότι το Δημοτικό το τελείωσα κανονικά, δηλαδή έξη χρόνια ανεξαρτήτως ή μη παρακολούθησης των μαθημάτων. Φαίνεται υπήρχε συμφωνία δασκάλου και γονιών όλοι να προχωρούνε κανονικά λόγω κατοχής.
Το δημοτικό σχολείο στο Πέτρινο Καρδίτσας ήταν μπροστά στη Εκκλησία σε ένα μονώροφο κτίριο. Εκεί μαζευόμασταν τις μέρες που είχε δάσκαλο το χωριό, γιατί τον περισσότερο καιρό δεν είχε. Βλέπετε τα χρόνια του Δημοτικού συνέπεσαν με την ταραγμένη περίοδο 1941 – 1947 (41- 44 γερμανική και ιταλική κατοχή και 45 - 47 εμφύλιος σπαραγμός, ό,τι χειρότερο).
Μου είχε κάνει η μάνα μου ένα μάλλινο παντελόνι μέχρι τα γόνατα, κάλτσες μάλλινες που κάλυπταν το υπόλοιπο του ποδιού από τα γόνατα και κάτω, υποκάμισο  χωρίς γιακά που κούμπωνε στο λαιμό, φανέλα πλεκτή στο χέρι που τη φορούσα κατάσαρκα, σακάκι μάλλινο στον αργαλειό και παπούτσια λαστιχένια που βρωμοκοπούσαν τις ζεστές μέρες του χρόνου.
Είχα και μια σάκα μάλλινη και λίγο στενή από ύφασμα αργαλειού που μόλις χωρούσε το αναγνωστικό, την πλάκα με το κοντύλι και ένα τετράδιο αριθμητικής.
Κάθε πρωί τις κρύες μέρες του χειμώνα παίρναμε και ένα ξύλο για τη σόμπα, ο δε μαθητής που ήταν φορτισμένος με το τάισμα του δασκάλου είχε τυλιγμένο σε μια καθαρή πετσέτα και το φαγητό του σε ποσότητα  αρκετή για ολόκληρη την ημέρα.
Κάθε θρανίο χωρούσε λίγο στριμωχτά τρεις μαθητές. Στα πρώτα θρανία καθότανε τα πρωτέλια, ακολουθούσαν τα παιδιά της δεύτερης και τέλος τα μεγάλα παιδιά. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όλοι είμασταν σκυμμένοι και με κάτι σχολικό θα ασχολούμασταν. Ο δάσκαλος κανόνιζε ώστε με κάτι να ασχολούμαστε. Νεκρός χρόνος μέσα στην τάξη δεν υπήρχε για κανέναν.
Το σχολείο διέθετε στην κορυφή της στενόμακρης αίθουσας μια υπερυψωμένη έδρα, ένα τραπέζι με καρέκλα για το δάσκαλο και πίσω έναν μαυροπίνακα. Πάνω στο τραπέζι φιγουράριζε μια λεπτή βίτσα, συνήθως κρανίσια, απαραίτητη για την τάξη. Ο δάσκαλος πάντοτε την κρατούσε στο χέρι και την κουνούσε πέρα δώθε σαν να έλεγε εδώ είμαι και συχνά τη χρησιμοποιούσε. Κι εγώ τη δοκίμασα κάμποσες φορές.
Η αίθουσα του  σχολείο μας γύρω γύρω ήταν γεμάτη Καπετάνιους του ΄21 με πρώτο και καλύτερο τον Κολοκοτρώνη, μετά τον Καραϊσκάκη και πλήθος άλλων. Όλοι με τις μουστάκες τους, τα μακριά μαλλιά, τις χτυπητές φουστανέλες οι στεριανοί και τις βράκες τους οι θαλασσόλυκοι. Δεν χόρταινα να τους καμαρώνω. Είχε και δυο τρεις γυναίκες, τη μία τη θυμάμαι ήταν η Μπουμπουλίνα.
Κάθε μαθητής υιοθετούσε και τον καπετάνιο του και καμάρωνε. Εγώ είχα διαλέξει τον Κατσαντώνη, γιατί ήταν ο εκλεκτός του συναφιού μας, βλέπετε ήταν σαρακατσάνικης καταγωγής.
Για να πάμε σχολείο το πρωί χτυπούσε η καμπάνα του χωριού και μετά ξεκινούσαμε. Ο δάσκαλος δεν μας άφηνε να πηγαίνουμε πριν από την καμπάνα. Με το που χτυπούσε η καμπάνα γέμιζαν τα σοκάκια του χωριού παιδιά παρέες- παρέες και καταλήγαμε στο προαύλιο όπου το ρίχναμε στο παιγνίδι 
Στη συνέχεια έβγαινε ο δάσκαλος στο μπαλκονάκι του σχολείου και αυτόματα παίρναμε τη θέση μας στις γραμμές, ακολουθούσε η προσευχή απαγγέλλοντας το Πάτερ Ημών όλοι μαζί και υπό το άγρυπνο βλέμμα του κυρίου (δασκάλου) μπαίναμε στην τάξη από μια σκάλα στενή χωρίς κάγκελα, κάτι που ανάγκαζε το δάσκαλο να στέκεται στο μπαλκόνι για να ανεβαίνουμε σύριζα με τον τοίχο από το φόβο μην πέσει κανείς.
Ανέμελα και καλά χρόνια, ευτυχισμένα, όλο παιγνίδι, χρόνια χαραγμένα βαθιά στη μνήμη μου παρά τη φτώχια μας και το φόβο που είχε φωλιάσει σε μικρούς και μεγάλους. Να΄τανε να γυρίζαν πίσω!
Βέβαια ο φόβος ξεκινούσε από τους μεγάλους και διαχέονταν στη συνέχεια και στους μικρότερους. Ωστόσο τις φοβίες αυτές τις απορροφούσε η οικογενειακή θαλπωρή της πολυμελούς οικογένειας. Σπάνια την εποχή εκείνη οικογένεια να είχε ένα το πολύ δύο παιδιά, εκτός αν δεν έδινε ο Θεός, αλλά ο Θεός τα αγαπούσε τα παιδιά και τα έδινε απλόχερα. Όλοι είχανε τρία και περισσότερα παιδιά και μερικοί 5-6 και περισσότερα. Υπήρχε οικογένεια που είχε οκτώ παιδιά. Και να σκεφθείτε ότι το φαγητό ήταν λιγοστό: λαχανικά της μάνας γης, τραχανάς, τυράκι και βέβαια αλευράκι του Θεού. Είχες εξασφαλισμένο το αλευράκι ήσουν ευτυχής. Κύρια μέριμνα του καλού νοικοκύρη τότε ήταν να βάλει στο σπιτικό του ίσαμε με χίλιες οκάδες στάρι. 
Είχες στάρι είχες και τραχανά, κανένα γαλακτοφόρο ζωντανό πάντοτε υπήρχε, λίγα πρόβατα ή γίδια, καμιά αγελαδίτσα και η ζωή κυλούσε όμορφα.

Οι εκδηλώσεις του σχολείου μας
Λιγοστές ήταν οι εκδηλώσεις μας και περιορίζονταν στις δύο Εθνικές γιορτές και βέβαια στον τακτικό εκκλησιασμό κάθε Κυριακή έστω και αν απουσίαζε ο δάσκαλος.
Τις Εθνικές γιορτές τις γιορτάζαμε με απαγγελία ποιημάτων στον προαύλιο χώρο του Σχολείου. Μας έδιδε ο κύριος ένα ποίημα, το αποστηθίζαμε καλά, κάναμε και μια – δυο πρόβες μέσα στην τάξη και περιχαρείς περιμέναμε τη μεγάλη μέρα. Και πράγματι στη συνείδησή μας οι δύο γιορτές, 28 Οκτωβρίου 1940 και 25 Μαρτίου 1821, είχαν ξεχωριστή θέση. Ανήμερα των γιορτών αυτών βάζαμε καθαρά ρούχα, δεν λέγω επίσημα γιατί δεν υπήρχαν, ή μάλλον υπήρχαν για τους ελάχιστους, και κατευθείαν για το Σχολείο μετά την δεύτερη καμπάνα, γιατί τις μέρες αυτές δεν χτυπούσε ιδιαίτερη καμπάνα όπως τις καθημερινές.
Μαζευόμασταν στο προαύλιο του σχολείου, μας έβαζε ο Δάσκαλος στη γραμμή και κατευθείαν στην Εκκλησία. Η θέση μας ήταν το αριστερό κλείτος και τελούσαμε υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δασκάλου μας και του καντηναλάφτη, του μακαρίτη Όμηρου, ο οποίος με ένα μακρύ καλάμι ακουμπούσε διακριτικά όσους σιγομιλούσαν. 

Η απαγγελία
Η απαγγελία γινότανε από το μπαλκονάκι του σχολίου. Καθότανε ο δάσκαλος στην άκρη του μπαλκονιού, εμείς όλοι μέσα στο σχολείο, μας φώναζε έναν έναν, απαγγέλαμε το ποίημά μας και πάλι μέσα. Στο προαύλιο χώρο ήταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού: γονείς, γιαγιάδες, παππούδες ,αδελφοί, αδελφές και τυχόν μουσαφίρηδες. Δεν προλαβαίναμε να τελειώσουμε το ποίημά μας και τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή! Και να εμείς να ξεχειλίζουμε από υπερηφάνεια με το χαμόγελο στα χείλη καμαρωτοί – καμαρωτοί, αλλά και όλοι χαμογελούσαν, γιατί όλοι είχαν εκεί τα παιδιά και τα εγγόνια τους. 

Ο χορός των γυναικών
Κατά κανόνα μετά την απαγγελία των ποιημάτων ακολουθούσε ο χορός των παντρεμένων γυναικών και των ελεύθερων δεσποινίδων και γινότανε στο χοροστάσι λίγο παρακάτω από την Εκκλησιά, μπροστά στο καφενείο του χωριού, όπου οι γεροντότερες και οι γεροντότεροι καθότανε στις καρέκλες πίνοντας το ποτό τους, τα παιδιά γύρω – γύρω από το χοροστάσι και στη μέση ο μεγάλος ΧΟΡΟΣ. Και όταν λέμε χορός εννοούμε πάρα πολλές γυναίκες, πολύ πάνω από 30 – 40
Χορεύανε τραγουδώντας (δε θυμάμαι τα τραγούδια, ωστόσο μιλούσε για ρύζι και αμμουδιά. Αν κάτι σώζεται σε κάποια μνήμη, θα χρωστούσα χάρη να μας το θυμίσει) σε δύο στάσεις. Το άρχιζε η πρώτη στάση, το επαναλάμβανε η άλλη, με επικεφαλής πάντοτε τις γυναίκες που φορούσαν τις παραδοσιακές στολές, τις περίφημες Καραγκούνικες. Και τότε όλες οι μεγαλύτερες γυναίκες τις φύλαγαν τις στολές αυτές και τις φορούσαν τις επίσημες μέρες και τις Εθνικές γιορτές. Όμορφες στολές, ζηλευτές, τις θωρούσες και άνοιγε η καρδιά σου και οι Καραγκούνες που τις φορούσαν ψηλές και λιγνές με την στητή κορμοστασιά τους και την περίσσια χάρη. Όμορφη και ξεχωριστή η κοινωνία του χωριού μας τότε και τις μέρες αυτές τις χαιρότανε διπλά. Αλλά τώρα  όλα αυτά αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση στη θύμηση των μεγαλύτερων.

Γαλλής Κωνσταντίνος





Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πολιτιστικού Συλλόγου Ιτέας

Αγαπητά μέλη, με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση, του άρθρου 90 του ν. 4790/2021 περί παράτασης των οργάνων διοίκησης πολιτιστικών συλλόγων και λοιπών φορέων, η λήξη της θητείας του σημερινού Δ.Σ του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού συλλόγου Ιτέας, όπως αυτό διαμορφώθηκε την 10/11/2019, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021



Ως εκ τούτου η Τακτική Γενική συνέλευση του συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 9 Ιανουαρίου 2022 και οι εκλογές στις 16 Ιανουαρίου 2022

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη στο σύλλογο. 
Θυμίζουμε ότι λόγω της πανδημίας οι συνδρομές για τα έτη 2020-2021 δεν εισπράχθηκαν, επομένως τα μέλη στη συνέλευση ή την ημέρα των εκλογών μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.  

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η Χριστουγεννιάτικη γιορτή θα γίνει στην πλατεία στις 18 Δεκεμβρίου. 
Θα ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις γιορτές και τις εκλογές του συλλόγου μας. 

      Με εκτίμηση 
    Δ.Σ Ε.Μ.Σ.Ιτέας



Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Οι αρνητές του Αχελώου είναι αρνητές της πραγματικότητας

Οι αρνητές του Αχελώου ουσιαστικά είναι αρνητές της πραγματικότητας! 
Μπορούμε να μιλούμε για το μείζον πρόβλημα της Θεσσαλίας το υδατικό χωρίς να αναφερθούμε στον Αχελώο; 
Ο “ελέφαντας είναι μέσα στο δωμάτιο”! 
Τα ημιτελή έργα είναι εδώ! 
Μπορούμε να τα αγνοούμε; 
Ολοι αυτοί που επικαλούνται φιλοπεριβαλλοντικά επιχειρήματα αρνούμενοι το έργο, τι μορφή ενέργειας θέλουν; 
Ανεμογεννήτριες στα βουνά “δεν θέτε”! 
Φωτοβολταϊκά στον κάμπο “δεν θέτε”! 
Υδροηλεκτρικά στον Αχελώο “δεν θέτε”! “Τι θέτε”, που θα έλεγε και ο Γκιωνάκης; 
Φθηνή ενέργεια, όμως, θέλουν; 
Πως θα παραχθεί αυτή η ενέργεια;

Φοβούμαι ότι οι αρνητές του Αχελώου είναι αρνητές της πραγματικότητας! 
Και η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 30 με 40 χρόνια έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα είναι πια ώριμα και πολλά εξ αυτών έχουν φτάσει και σε σημείο ολοκλήρωσης. Κολλήσανε, όμως, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο ΣτΕ. 
Για ποιο λόγο και ποιες είναι οι ενστάσεις του ΣτΕ; 
Ένα σοβαρό και ευνομούμενο κράτος τις μελετά και προβλέπει τις θεραπείες που υποδεικνύονται. Στο προηγούμενο σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής δεν υπήρχε το σενάριο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Περιμένουμε την επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής».

Μαξιμος Χαρακόπουλος στην ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας





Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Νίκος Ράπτης: Ανακοίνωση υποψηφιότητας για τον δήμο Παλαμά

Φίλες και φίλοι

Οι μεγάλες αποφάσεις θέλουν τόλμη, πίστη και δύναμη.

Ξεκινήσαμε οπλισμένοι με θάρρος, γνωρίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Βλέπαμε τη μεγάλη κωμόπολη του Παλαμά να μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα αγροτικό χωριό, τη δημοτική ενότητα Σελλάνων, τη δημοτική ενότητα Φύλλου να μένουν στάσιμες, να έχουν απολέσει κάθε προοπτική για το μέλλον και να μην ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των καιρών. Βλέπαμε τα χωριά μας να μικραίνουν, να φτωχαίνουν , να μην μπορούν να ακολουθήσουν την ταχύτητα με την οποία τρέχει ο κόσμος γύρω μας. 

Βλέπαμε τα κέντρα των αποφάσεων για το μέλλον μας να μας αγνοούν και να είναι ο δήμος Παλαμά ουραγός στην απορρόφηση εθνικών κονδυλίων και  εντελώς απών στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Βλέπαμε το δήμο Παλαμά να βιώνει μια χαμένη δεκαετία, να βιώνει μια παρατεταμένη οικονομική και αναπτυξιακή κρίση και να οδηγείται σε ένα σκοτεινό αδιέξοδο.

Τα αποτελέσματα των χαμένων ευκαιριών τα διαπιστώνουμε κάθε μέρα. Τώρα γίνεται αισθητό το μέγεθος της εκτροπής που έχει προκληθεί. Και δυστυχώς η εκτροπή αυτή επεκτείνεται και διευρύνεται κάθε μέρα όχι μόνο οικονομικά αλλά ηθικά και θεσμικά. Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και υπεύθυνων πολιτικών φέρνει στο δήμο μας ανεργία, δομική φτωχοποίηση και αδιέξοδο στους νέους που φεύγουν από τον τόπο μας.

Αυτή η θλιβερή εικόνα της γενικευμένης απαξίωσης και της απραξίας του δήμου Παλαμά, μας  ώθησε να  ξεκινήσουμε.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ακούσαμε τη φωνή της ιστορίας  και με αίσθημα ευθύνης σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον του δήμου μας.

Με την ορμή των νέων και την εμπειρία των μεγαλύτερων, διαφοροποιηθήκαμε από τα τετριμμένα αντιλαμβανόμενοι τις νέες συνθήκες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό πλάνο βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα  που διαθέτει ο δήμος μας και θα είναι ο βασικός πυλώνας για την μελλοντική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. 

Επεξεργαστήκαμε και μελετήσαμε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και με αναλυτική οξύτητα και ρεαλισμό καταλήξαμε σε ένα πλάνο μετρήσιμο, βιώσιμο και πάνω από όλα εφικτό, που θα ξανακάνει το δήμο Παλαμά μεγάλο και δυνατό, που θα δώσει στους δημότες το δικαίωμα να ονειρεύονται ξανά.

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δομημένο με συγκεκριμένη μεθοδολογία το οποίο  θα δώσει μια νέα ώθηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της κτηνοτροφίας, με πρωταρχικούς στόχους την οριστική επίλυση του αρδευτικού, τη βελτίωση των υποδομών, την αναβάθμιση του πολιτισμού και της παιδείας, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της τρίτης ηλικίας, τη συμμετοχή των νέων στη ζωή του τόπου, την ενδυνάμωση των επαγγελματιών, την καταπολέμηση της ανεργίας και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών. 

Αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του σωστού σχεδιασμού και τη σημασία της διαρκούς ετοιμότητας, το πρόγραμμά μας το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους δημότες μας.

Φίλες και φίλοι,

σήμερα, με την παρότρυνση των συνεργατών μου και των φίλων και ακούγοντας τη φωνή των δημοτών, αποδέχτηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρότασή τους να ηγηθώ ως πρώτος μεταξύ ίσων αυτής της προσπάθειας, ως υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Παλαμά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. 

Μαζί με την ομάδα των συνεργατών μου που προέρχεται από το σύνολο του κοινωνικού, επαγγελματικού και πολιτικού φάσματος και που συνεχώς μεγαλώνει, σας διαβεβαιώνουμε ότι το κάθε μας λεπτό, η κάθε μας στιγμή, η κάθε μας μέρα θα ανήκει σε όλους εσάς που πιστέψατε σε αυτήν την προσπάθεια για να έρθει η μεγάλη αλλαγή.

Να έρθει η μεγάλη  επανεκκίνηση του δήμου Παλαμά.

Είμαστε άριστα πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι για όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν την επόμενη μέρα. Η ασάφεια και η αβεβαιότητα που επικρατούν σήμερα μπορούν να καταπολεμηθούν με την οργάνωση και  τη γνώση που μαζί με τις ιδέες μας, τις εμπειρίες μας, την καινοτομία, την εφευρετικότητα, την εξωστρέφεια, τη μεθοδικότητα θα αποτελέσουν το υπόστρωμα για το μέλλον και θα γίνουν η δύναμή μας για την μελλοντική προκοπή αυτού του τόπου.

Με αυτό το πνεύμα και με γνήσια ανανεωτική διάθεση, θα σταθούμε ανάχωμα απέναντι στις ευκαιριακές συμπράξεις, στις δημαγωγικές συμπεριφορές, στις θολές υποψηφιότητες χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και αρχές, στα προσωπικά συμφέροντα κάποιων που σίγουρα θα βλάψουν το δήμο μας και δεν έχουν καμία προοπτική.

Με καθαρή τη συνείδησή μας, χωρίς κανενός είδους εξαρτήσεις και με βαθύ αίσθημα αυτοδιοικητικού πατριωτισμού πήραμε αυτή τη μεγάλη απόφαση. 

Φίλες και φίλοι,

Το μέλλον του δήμου πρέπει να ανατεθεί στα χέρια αυτών που ξέρουν, θέλουν και μπορούν.

Με αίσθημα ευθύνης ζητώ τη στήριξή σας για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Κι αυτή η μεγάλη αλλαγή μας αφορά όλους. Μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε χωρίς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες, με ανοιχτούς τους ορίζοντες για όλους τους δημότες. Αν δεν το κάνουμε τώρα ίσως οι επόμενες γενιές να μην μας το συγχωρήσουν ποτέ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του αείμνηστου Νικολάου Πλαστήρα που συχνά έλεγε  πως «όποιος βλέπει τον τόπο του να καταστρέφεται και κάθεται αμέτοχος είναι σαν να τον καταστρέφει ο ίδιος».

Ας ξεκινήσουμε σήμερα μια κοινή, καθαρή και ανιδιοτελή προσπάθεια για ένα ισχυρό μέλλον, για να πάει επιτέλους ο δήμος Παλαμά δυνατά μπροστά.

                      Σας ευχαριστώ

                      Νίκος Ράπτης

    Υποψήφιος δήμαρχος δήμου Παλαμά

 

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Νίκος Ράπτης γεννήθηκε το 1966. Aπό μικρός ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό με το χωριό του τον Άγιο Δημήτριο του Παλαμά, το οποίο ήταν και είναι το σημείο αναφοράς του. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Παλαμά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κυβερνητική με εξειδίκευση στην πολιτική φιλοσοφία. Συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και της Πολιτολογίας με ειδίκευση την Πρόληψη Συγκρούσεων στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες και αποφοίτησε με άριστα.Συμμετείχε στην εκπόνηση επιστημονικών ερευνών για τις εθνοτικές συγκρούσεις στην πρώην ΕΣΣΔ και τον Ελληνισμό των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συνέχισε τις σπουδές του σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και σύντομα ολοκληρώνει τη Διδακτορική του Διατριβή στον τομέα της Φιλοσοφίας.
Ομιλεί πέντε γλώσσες.
Έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες με θέματα τις διεθνείς σχέσεις, την αναπτυξιακή διπλωματία και φιλοσοφικά ζητήματα.
Έχει γράψει δύο βιβλία. Το πρώτο με τίτλο «Η διαχείριση συγκρούσεων στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες (Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας- η Μαύρη τρύπα της Ευρώπης) και το δεύτερο με τίτλο: «Η σημασία των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας (Το οικονομικό πείραμα της Κορυτσάς)».
Το τρίτο του βιβλίο βρίσκεται υπό έκδοση με τίτλο: «Η συμβολή των εθνικών ευεργετών στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα»
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια για ανθρωπιστικές κρίσεις, πολεμικές συγκρούσεις και οικονομική διπλωματία.
Δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών στον τομέα της Αναπτυξιακής Διπλωματίας και συμμετείχε σε έργα στρατηγικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης, ειδικότερα  στη δημιουργία υποδομών μέσω διεθνών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αφορούσαν στο Millennium Development Goals του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Συμμετείχε σε διεθνείς δράσεις φορέων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχεδιάζοντας και υλοποιώντας αναπτυξιακά προγράμματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Νοτιανατολικής Ασίας, σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.
Συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών για θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και εναρμόνισης καθώς και για τη βελτίωση των υποδομών στις χώρες αυτές. 
Διετέλεσε συνεργάτης για ευρωπαϊκά θέματα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ως Πρωθυπουργός της χώρας.
Έχει βραβευθεί για τη δράση του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση ,από ιδρύματα, φορείς και κυβερνήσεις.
Σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της ενέργειας (ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκών πάρκων συμβασιοποιημένων με τη ΔΕΗ) και είναι ιδιοκτήτης του ξενώνα Armata Luxury Resort.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 501 ΜΤΠ στα Γιαννιτσά.
Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο-θεατρολόγο Ειρήνη Κολλάτου και είναι πατέρας δύο κοριτσιών.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας γίνεται Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του Αγροτικού Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας σε Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς του Δήμου Παλαμά. Ο Δήμος Παλαμά προχώρησε στην προκήρυξη του έργου αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου για τη λειτουργία ως Κέντρου Αγροτικής Κληρονομίας, εκτιμώμενης αξίας 72.580,64 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.). Το έργο χρηματοδοτείται από το Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δικαιούχος είναι ο Δήμος Παλαμά.


Το έργο
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του Αγροτικού – Λαογραφικού Εκθετηρίου Ιτέας στο Δήμο Παλαμά, με:

-Επίστρωση του εκθεσιακού χώρου με βιομηχανικό εποξειδικό δάπεδο, σε απόχρωση που συνάδει με το χαρακτήρα του χώρου.
-Κατασκευή εσωτερικών διαχωρισμάτων από γυψοσανίδα πυράντοχη ύψους 2,50 μέτρων, στην ίδια απόχρωση με την εσωτερική τοιχοποιία.
-Νέους χρωματισμούς εσωτερικά στις αίθουσες σε γήινες αποχρώσεις, σε αντικατάσταση του λευκού χρώματος.
-Βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος πυροπροστασίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ. 71/1988, του Π.Δ. 41/2018, των ΕΛΟΤ ΕΝ 54-11, 12845 και 12259.
-Εγκατάσταση συστήματος αερισμού.
-Τοποθέτηση επίτοιχων τριφασικών ραγών με σποτ με τις ανάλογες καλωδιώσεις, στοχευμένα ως προς τα εκθέματα, τα κείμενα και τα σημεία διάδρασης.
-Τοποθέτηση σκιάστρων στους φεγγίτες και
-Κατασκευή πέργκολας στον περιβάλλοντα χώρο

Με τις εργασίες αυτές, ο χώρος που σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό εκθετήριο, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται. Συνδυαστικά με τα Υποέργα Προμήθειας εξοπλισμού, οπτικοακουστικού υλικού και υλικού προβολής, που ήδη ξεκίνησαν από το Δήμο, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής – αξιολόγησης – πρότασης επανατοποθέτησης Εκθεμάτων και Σύγχρονης Προβολής τους στον Εκθεσιακό Χώρο, μέσω επίσης της χρηματοδότησης του ΠΑΑ 2014-2020 / Leader (ο συνολικός προυπολογισμός του έργου είναι 200.000 ευρώ), αποκτά ολοκληρωμένο χαρακτήρα και αναδεικνύει με σύγχρονο και φιλικό τρόπο τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Παλαμά και της ευρύτερης πεδινής Θεσσαλίας.

Το Αγροτικό – Λαογραφικό Εκθετήριο βρίσκεται στην Ιτέα του Δήμου Παλαμά και στεγάζεται σε ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτίριο πανταχόθεν ελεύθερο, έκτασης περίπου 586 τετραγωνικών μέτρων και μέσου ύψους 5,70 μέτρων, που επιμερίζεται σε διακριτό χώρο γραφείων, τουαλέτες και τρεις μεγάλους συνεχόμενους εκθεσιακούς χώρους. Διαθέτει τρείς (3) κύριες εισόδους που οδηγούν απευθείας στους τρείς κύριους χώρους του, με διάχυτο φωτισμό από συνεχόμενους φεγγίτες που διατρέχουν περιμετρικά την τοιχοποιία του. Σημειώνεται ότι η μορφή του κτιρίου προέρχεται από την παλαιότερη χρήση του ως Γεωργικές Αποθήκες, επί των οποίων πραγματοποιήθηκαν ήπιες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της επανάχρησής του ως Εκθετήριο με χρηματοδότηση από το Γ΄ΚΠΣ. Διαθέτει εκθεσιακό υλικό από συλλογές – προσφορές κατοίκων της περιοχής, και στοχεύει στην ανάδειξη της λαογραφίας και ζωής της περιοχής, στο ευρύτερο πλαίσιο της καθημερινής ζωής και εργασίας στην πεδινή Θεσσαλία, με κύριους κατοίκους της τους «καραγκούνηδες» του κάμπου. 
Φορέας Λειτουργίας είναι ο Δήμος Παλαμά.




Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

ΕΛΣΤΑΤ: Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, θα διενεργήσει, την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Μάλιστα φέτος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr

Συγκεκριμένα:
Έως τα μέσα Νοεμβρίου, οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους.

 


Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Δωρεάν Rapid Test για Κορονοϊό στην Ιτέα

Ο Δήμος Παλαμά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα πραγματοποιήσει δωρεάν Rapid test στην Ιτέα για ανίχνευση του κορωνοϊού σε όσους δημότες το επιθυμούν αύριο την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 από τις 10.00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι, στην Ιτέα στην αίθουσα πολλαπλών του δημαρχείου.

Ο χώρος των τεστ θα διαμορφωθεί κατάλληλα προς αποφυγή του συνωστισμού και για την ασφάλεια των εμπλεκομένων.



Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Εκλογές στον Μικρασιατικό σύλλογο Βουναίνων "Η καθ ημάς Ανατολή"

Ολοκληρωθήκαν χθες (28/10/2021) οι διαδικασίες της γενικής συνέλευσης του η οποία είχε εκλογοαπολογιστικο χαρακτήρα.

Μέσα σε κλήμα αισιοδοξίας τα μελη του συλλόγου συγκεντρωθήκαν στην εδρα του Μ.Σ.Βουναινων , το πρώην διθέσιο Διδακτήριο του χωριού μας, οπου ελαβε χωρα η Γ.Σ.

Ο πρόεδρος του απερχόμενου συμβουλίου κος Ηλίας Αθαναηλίδης έκανε τον απολογισμό των 4 χρονων που περασαν (η Γ.Σ και οι εκλογες αναβλήθηκαν 2 φορες λογω κορωνοιοιυ, και τα διοικητικά συμβούλια είχαν πάρει παράταση θητείας με υπουργική απόφαση μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021)

Αναφέρθηκε δε, στα δυο πρώτα χρονια τα οποία ήταν ιδιαίτερα παραγωγικά για τον σύλλογο, καθώς και για τα σχέδια του συλλόγου την πρώτη χρονιά του lockdown, τα οποία βεβαίως και αναβλήθηκαν.

Στη συνέχεια η ταμίας του Αγλαϊα Αγγλοπούλου συλλόγου έκανε τον οικονομικο απολογισμο ,τον οποίο η γενική συνέλευση έκανε ομοφωνα αποδεκτο .

Ακολουθήσε η εκλογική διαδικασία στην οποια ελαβαν μερος 60 μελη του συλλόγου μας και η οποια αφου ολοκληρώθηκε ανεδειξε το νεο ΔΣ .

Το Δ.Σ προχώρησε άμεσα σε αρχαιρεσίες ,με βαση τις οποίες 

πρόεδρος αναδείχθηκε o Ηλίας Αθαναηλίδης

αντιπροεδρος και γραμματεας ο Παλαιοχωρλίδης Ηλίας (Ορθοπαιδικό Ιατρείο)

ταμειας η Αγλαϊα Αγγλοπούλου

μελος   η Ελενη Αγγλοπουλου

μελος  η  Μαρία Χαρακοπούλου

μελος  η  Σοφία Χατζιηλιάδου

μελος  η  Δεσποινα Χατζησαββιδου