Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

- Αρχίζουν την Πέμπτη στον Παλαμά τα «Τιτάνεια 2012»

Με αθλητικές, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την επόμενη εβδομάδα τα φετινά τετραήμερα «Τιτάνεια» και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 6 έως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνονται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (ΔΟΠΑΠΑΠ) σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής.
Τα «Τιτάνεια» είναι εκδηλώσεις που διοργανώνονται ανελλιπώς για πάνω από 20 χρόνια στον Παλαμά –με επίκεντρο την κεντρική πλατεία «Τιτάνων» της πόλης- και σηματοδοτούν το τέλος των καλοκαιρινών εργασιών των κατοίκων - γεωργών και την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου…


Το πρόγραμμα
Από τον ΔΟΠΑΠΑΠ ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων «Τιτάνεια 2012», που έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 6 Σεπτεμβρίου:
Ώρα 17.30: Εγκαίνια γηπέδου Ατρομήτου. Θα ακολουθήσει φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας: Ατρόμητος Παλαμά – Αναγέννηση Καρδίτσας.
Ώρα 21.00: Θεατρική παράσταση με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Θέατρο «Όψεις» στην κεντρική πλατεία «Τιτάνων» του Παλαμά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 Σεπτεμβρίου:
Ώρα 19.30: Βράβευση των μαθητών των λυκείων του δήμου Παλαμά, που εισήχθησαν σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ με τις Πανελλήνιες του 2012, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Παλαμά.
Ώρα 21.00: Rock Συναυλία, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων της Μουσικής Σχολής Αχιλλέα Μπίμπιλα, στην κεντρική πλατεία Παλαμά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Σεπτεμβρίου:
Ώρα 17.00 Τουρνουά Μπάσκετ στο κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά. Συμμετέχουν: Γ.Σ. Τιτάνες Παλαμά, Αστέρας Λάρισας, Φοίνικας Λάρισας, Μεταμόρφωση Βόλου.
Ώρα 21.00: Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην κεντρική πλατεία Παλαμά. Συμμετέχουν: Σύνδεσμος Ζαγορισίων Ιωαννίνων, ΚΕ.Λ.Ε. Λάρισας, Χορευτικός Όμιλος Λειβαδιάς, Χορευτικός Όμιλος «Ν.Πλαστήρας» Καρδίτσας, Χορευτικός Όμιλος Προαστίου, Χορευτικός Όμιλος Ιτέας, Χορευτικός Όμιλος Παλαμά «Καραγκούνηδες».

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Σεπτεμβρίου:
Ώρα 17.00 Τουρνουά Μπάσκετ στο κλειστό Γυμναστήριο Παλαμά. Αγώνας παλαιμάχων Γ.Σ. Τιτάνες Παλαμά – Γ.Σ. Φαρσάλων. Τελικά τουρνουά.


Ιστορικά στοιχεία
Τα «Τιτάνεια» οφείλουν το όνομά τους στον πρώτο δήμο της περιοχής (δήμος Τιτανίου), που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς το 1881, και περιελάμβανε τον Παλαμά ως έδρα και πολλά από τα γύρω χωριά. Το όνομά του, το πήρε από το βουνό Τιτάνιο, που αναφέρεται από τον Όμηρο στον «νηών κατάλογο», στην Β’ Ραψωδία της Ιλιάδας, όπου περιγράφονται οι πόλεις κράτη που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας, με τους αρχηγούς και τον αριθμό των καραβιών τους:

«Οί δ' έχον 'Ορμένιον, οί τε κρήνην `Υπέρειαν,
οί τ' έχον 'Αστέριον Τιτάνοιό τε λευκά κάρηνα,
τών ήρχ' Ευρύπυλος Ευαίμονος αγλαός υιός:
τώ δ' άμα τεσσαράκοντα μέλαιναι νήες έποντο.»

(Σε έμμετρη μετάφραση του Ιακώβου Πολυλά:
Όσοι τ’ Ορμένιο άφησαν και την Υπέρεια κρήνη
τ’ Αστέριο και τις κορυφές τις άσπρες του Τιτάνου
τους διοικούσε ο Ευρύπυλος λαμπρός Ευαιμονίδης
κι είχε σαράντα ολόμαυρα καράβια στο κατόπι.)

Το Τιτάνιο όρος συνδέεται με τις μυθικούς Τιτάνες, που ήταν παιδιά του Ουρανού και της Γης, κατά τον Ησίοδο.
Οι Τιτάνες αντιπροσώπευαν για τους αρχαίους τις δυνάμεις της φύσης καθώς και τις δυνάμεις των φυσικών φαινομένων. Αυτές οι δυνάμεις εξουσίαζαν τον κόσμο τον πρώτο καιρό της δημιουργίας. Η εξιστόρηση του Ησίοδου στη «Θεογονία» του, είναι μια ποιητική αναπαράσταση μιας από τις μεγάλες ανατροπές που δόνησαν κάποτε το έδαφος της Ελλάδας, ειδικά της Θεσσαλίας, με τις μεγάλες κατακρημνίσεις, τη μετατόπιση όγκων, το άνοιγμα μεγάλων χαραδρών και ρηγμάτων.
Τιτανομαχία ονομάστηκε η μάχη των Ολύμπιων θεών με τους Τιτάνες, που μέχρι τότε κυριαρχούσαν στον κόσμο. Ηττήθηκαν τελικά οι Τιτάνες και οι Θεοί τους έστειλαν στα τάρταρα…
Η Γαία (Γη), παρότι βοήθησε το Δία να κυριαρχήσει, δεν της άρεσε η τύχη που επιφύλαξε αυτός για τα παιδιά της, τους Τιτάνες. Έτσι, ξεσήκωσε τους Γίγαντες σε πόλεμο κατά των Ολύμπιων Θεών. Εδώ έχουμε τις Γιγαντομαχίες, στις οποίες και πάλι νικητές με δόλο βγήκαν οι Θεοί του Ολύμπου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής