Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Το ποτάμι μας πεθαίνει...

Το ποτάμι μας...
Το ποτάμι του χωριού μας...
Ο χιλιοτραγουδισμένος Ενιπέας, το καμάρι του χωριού μας, που κάποτε έτρεχε το νεράκι του γάργαρο και καθάριζε ότι έβρισκε μπροστά του, τώρα πεθαίνει, εκεί βρώμικο, στάσιμο, σιωπηλό εδώ και κάμποσα χρόνια.
Πρόκειται για ένα καταστροφικό οικολογικό συμβάν.
Και μόνο η εικόνα που αντικρίζει ο κάθε επισκέπτης είναι τραγική.
Έντονη δυσοσμία, κουνούπια και σκουπίδια που προκαλούν εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι μερικά από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι επισκέπτες και οι κάτοικοι που ζουν δίπλα στο ποτάμι και ταλαιπωρούνται χρόνια.
Από την μια άκρη του χωριού μέχρι την άλλη, η κοίτη του έχει μετατραπεί σε κινούμενο βόθρο...σε έλος, !!!
Άμεσος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού από τα νερά του πίνουν ζώα και πουλιά, υδρεύονται τουλούμπες. Έτσι, η μόλυνση μεταφέρεται, μέσω της διατροφικής αλυσίδας σε μας τους ίδιους, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, το πρόβλημα φαίνεται, πλέον "δια γυμνού οφθαλμού".
Οι κάτοικοι των διπλανών σπιτιών κατά μήκος του, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί και καλούν τους υπεύθυνους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συγχωριανών, τα στάσιμα νερά του ποταμού δημιουργούν πηγές μόλυνσης και η μυρωδιά τους είναι ανυπόφορη κατά μεγάλα διαστήματα. Ιδιαίτερα τους Καλοκαιρινούς μήνες που στερεύει, η κατάσταση χειροτερεύει, γίνεται χωματερή από νεκρά ζώα και άδεια δοχεία από φυτοφάρμακα.
Είναι ντροπή για το χωριό μας η όλη εμφάνιση.
Είναι και στην είσοδο του χωριού...που σημαίνει ότι είναι και η πρώτη εικόνα του κάθε επισκέπτη.
Δείχνει και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πολιτισμός μια κοινωνίας.
Θα πρέπει τον χειμώνα όταν σταματάει η αρδευτική περίοδος, να ξεκινά η ροή του, για να καθαρίζει η κοίτη του.
Δεν γίνεται να καταστρέφονται όλα στον βωμό της άρδευσης.
Θα πρέπει τέλος πάντων να γίνει κάτι....δεν πάει άλλο!!!
Η ελπίδα στον τόπο μας πεθαίνει τελευταία......

Οι εικόνες αδιάψευστος μάρτυρας της σημερινής πραγματικότητας....υπάρχουν και χειρότερες!!!







Παύλος Σαμαράς

37 σχόλια:

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Το ποτάμι με τα γάργαρα νερά του που το άφησα όταν έφυγα απ' το χωριό με θλίβει να το βλέπω σε αυτή την κατάσταση

Παύλος Σαμαράς είπε...

Θάθελα νάξερα Ελένη μου τι σκέφτονται οι υπεύθυνοι όταν το αντικρίζουν...πολύ θα τόθελα!!!

ΡΟΥΛΑ ΑΡΑΠΑΚΗ είπε...

Παύλο καλημέρα, μην αφήσετε να συμβεί αυτό. Το ποταμακι μας είναι το στολίδι του χωριού μας. Αλήθεια είναι πως είναι σχεδόν πάντα βρώμικο. Όμως δεν το σέβονται και οι ίδιοι οι συγχωριανοι μας. Πετούν μέσα ότι βρουν. Κρίμα δεν πρέπει να χαθεί. Το νερό του είναι στάσιμο δεν μπορεί να γίνει κάτι;

Παύλος Σαμαράς είπε...

Το πρόβλημα μεγάλο Ρούλα εδώ και πολύ καιρό...εχουμε κι εμεις τις ευθύνες μας εννοείται

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΟΥΡΤΟΥ είπε...

Κάτι που μας έθλιβε και θλίβει πάντα κι έγινε ταινιάκι με την ελπίδα το βραβείο να μην ήταν αυτό της Γαλλοφωνίας, αλλά αυτό της αλλαγής συμπεριφοράς.
Καλή Χρονιά!( θα'ναι;)

Παύλος Σαμαράς είπε...

Δε νομίζω πολύ δύσκολο...νιώθω τόσο μόνος, σχεδόν γραφικός!

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΟΥΡΤΟΥ είπε...

Ίδια νιώθω αν και δε ζω εκεί, αλλά 20 χρόνια σχεδόν πέρασα αρκετή ζωή εκεί

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ είπε...

Ευθύνη δεν έχει μόνο η πολιτεία Κ τα ανώτατα στελέχη αλλά Κ οι ίδιοι οι κάτοικοι. Όχι μόνο του χωριού μας αλλά Κ από διπλανά χωριά που πάνε Κ πετάνε σκουπίδια μπάζα Κ πολλα αλλά. Μεγάλο φταίξιμο έχουν Κ οι αγρότες που κατά την καλοκαίρινη περίοδο πετάνε τα απομεινάρια από τα φάρμακα Μέσα στο ποτάμι Κ τα καναλια. Μάλλον πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι μας αν δεν θέλουμε να δούμε το ποτάμι να αργοπεθαίνει

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Δυστυχώς Παύλε δεν σκέφτονται,αυτοί οι άνθρωποι όπου βάλουν το χεράκι τους το καταστρέφουνε,γιατί δεν τους αρέσει η φύση. Αυτό το ποτάμι όταν ήμουν μικρή έπινα νερό με τα χεράκια μου τόσο καθαρό ήταν,με τις Ιτιές και τα πλατάνια του ήταν πανέμορφο, τώρα ούτε να περάσω απο εκεί δεν θέλω..Εδώ άκουσα για το μουσείο ήθελαν γίνει σούπερ-μάρκετ το μυαλό μας μόνο στο κέρδος, και όχι στο ωραίο...Ευτυχώς που έγινε αυτό το αριστούργημα αν το αφήσουν και αυτό........

Παύλος Σαμαράς είπε...

Το Μουσείο Ελένη θα λειτουργήσει θέλουμε δε θέλουμε, είναι το μόνο που μας απέμεινε και πρέπει να το προσέξουμε σαν τα μάτια μας

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Το εύχομαι ολόψυχα!!!!!

ΓΙΟΥΛΗ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ είπε...

Αυτό είναι θέμα που αφορά όλους μας! Το ποτάμι σας, μας ανήκει και το πρόβλημα το ίδιο! Εμείς οι ίδιοι που ψάχνουμε λύση εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε το πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν πρέπει τελικά να βγούμε εμείς από την εξίσωση για να γιατρευτεί ο πλανήτης ΓΗ!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Γιούλη μου ζούμε τα χρόνια της απαξίωσης σε όλους τους τομείς. Έχουμε χάσει αξίες, φιλότιμο, και άλλα πολλά. Ζούμε την εποχή της Μαρμότας, τίποτα δεν προχωρά!!!

ΓΙΟΥΛΗ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ είπε...

δυστυχώς έχεις δίκιο Παύλο! Και σκέφτομαι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ είπε...

Τι νόημα έχει άραγε μια άποψη στο φεισμπουκ;; Εγώ βλέπω τόσα χρόνια ότι δεν έχει καμία διαφορά με την άποψη του καναπέ. Περισσότερο παρεξηγιεσαι πάρα λύνεις κάποιο πρόβλημα...

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Κύριε Αχιλλέα δεν είναι μία άποψη ,οι περισότεροι άνθρωποι του χωριού δεν τους αρέσει αυτό το χάλι του ποταμιού....Γι'αυτό χωριάνοι και πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθούμε....Έρχονται και ξένοι το καλοκαίρι στις εκδηλώσεις και βλέπουν αυτό το χάλι ,εγώ προσωπικά ντρέπομαι....

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ είπε...

Ελένη Αργυροπούλου καλησπέρα κ. Ελένη, καλή χρονιά σε όλους σας. Δεν το λέω με την κακή έννοια. Απλά θεωρώ ότι η πιο σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων ενός τόπου είναι να δουλέψουν όλοι μαζί. Και τι εννοώ.. Συνέλευση όλων των κατοίκων παρόντων των τοπικών αρχόντων για ουσιαστικό διάλογο και προτάσεις εγγράφως. Κι αυτό να γίνεται κάθε χρόνο... Θεωρώ ότι αυτός είναι ο ορθός τρόπος πιεσης

Παύλος Σαμαράς είπε...

Αχιλλέα το τελευταίο που σκέφτομαι όταν γράφω την άποψή μου για κάτι είναι αν θα παρεξηγηθώ...εσύ το ξέρεις

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΠ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Καλησπερα και καλη χρονια σε ολους
Μηπως μπορει να μας πει καποιος απο τους δημαρχους αντιδημαρχους προεδρους που ειναι εκλεγμενη τωρα ποια ειναι τα προβληματα της ιτεας? Αφου ξερουμε ολοι οτι βγηκαν γιατι εχουν μεγαλο σοι και για προσωπικο οφελος. γιατι δεν τα λετε.

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Αχιλλέας Μπαλαντίνας Επίσης εύχομαι καλή χρονιά σε όλους !!!!Συμφωνώ πως η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαρτάται πρώτα απο τους κατοίκους και μετά απο την τοπική αυτοδιοίκηση .Γι'αυτό και πρέπει να γίνονται συνελεύσεις για τα προβλήματα ενός τόπου.....

Παύλος Σαμαράς είπε...

Και ποιόν εμποδίζει η ανάρτηση να γίνει έτσι;;; Ελένη ας μην κρυβόμαστε πίσω απ το δάκτυλό μας...αν δεν έγραφα για το θέμα ούτε που θα ασχολείτο κανείς...τόσο απλά!!!.

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα Πάυλο όπως τα λές είναι......

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ είπε...

Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να χρηματοδοτηθεί με το πρόγραμμα ανάπλασης κοίτης ποταμών εντός οικισμού. Κάτι αντίστοιχο πρότεινε στην προεκλογική της πρόταση η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων Κ.Καραλαριώτου .Αλλά θέλει όρεξη και φαντασία να υπηρετήσεις τον τόπο σου.

ΣΟΦΙΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Στου καιρού τα γυρίσματα τα γάργαρα νερά τα πήρε ευτυχώς η εκτροπή του Ενιπέα και οι ανάγκες άρδευσης, ίδια η εικόνα στο πέτρινο γεφύρι, εδώ και εξήντα χρόνια, επιμένει ως ελαχιστότατο δείγμα της παλαιάς εποχής, των ελών, πριν τα αποστραγγηστικά έργα.
Σαν υδροβιότοπος προβληματικός η είσοδος, και το βιντεάκι δικαιολογημένο στην υπερβολή του, απαραίτητο για να καταστήσει σαφές το μήνυμα του .
Σ ευχαριστώ Παύλο μου για την ευκαιρία να μιλήσω για τον πολυαγαπημένο μας παππού, τον λατρεμένο Ενιπέα μας που μας ώθησε να πετάξουμε και σαν γυρίζουμε μας αραδιάζει παλαιές ιστορίες και μας μιλάει για το μελλοντικό όμορφο όνειρό του, ότι θέλει λέει να ζωντανέψει με πολλούς περηπατητές, τον θαυμάσιο παραποτάμιο δρόμο του και ότι θα ήθελε στα επόμενα χρονια ο Μεσοποτάμιος Δήμος Παλαμά, μαζί με την αναβάθμιση του λαογραφικού μας Μουσείου και την ένταξη του παραποτάμιου δρόμου σ ένα πρόγραμμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, και τότε θα μιλούσαμε για άλλη πραγματικότητα!!! Όνειρα θερινής νυκτός;Ίσως!!! Ο Ενιπέας όμως απαιτεί!!!
Δεν δικαιούμαι να ομιλώ, έτσι κι αλλιώς εγώ κάθε φορά τον βρίσκω ομορφότερο, παρά τα πολλά κουνούπια, καθώς οι Υπηρεσίες ψεκασμού, σίγουρα δεν επιτελούν την αυτονόητη υποχρέωση τους, αυτής της προστασίας της Δημόσιας Υγεία
Καλή Χρονιά!!!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Σοφία μου ταυτίζομαι μαζί σου σε όσα γράφεις τις περισσότερες φορές καθότι ονειροπόλος και ρομαντικός. Η πραγματικότητα βέβαια με προσγειώνει κάθε φορά, είναι η δουλειά της προφανώς και έτσι πρέπει. Όμως θα συνεχίσω να γράφω την άποψή μου ελεύθερα γι αυτά που με κεντρίζουν ευχάριστα ή δυσάρεστα και γι αυτά που πιστεύω ασχέτως αν ενοχλούν κάποιους ή κάποιοι τα βρίσκουν ανούσια...φιλιά πολλά από τον αγαπημένο τόπο μας!!!!

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Κάνε κάτι Βασίλη εσύ που ασχολείσαι λίγο με τα κοινά, βέβαια και με την βοήθεια των κατοίκων της Ιτέας και των διπλανών χωριών ....Ευχαριστώ .Χρόνια πολλά καλή χρονιά!!!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ - ΜΙΚΑ ΜΑΚΡΗΣ είπε...

Πράγματι η εικόνα του παταμιού είναι πολύ θλιβερή για ένα τόσο μεγάλο και όμορφα ρυμοτομημένο χωριό σαν την Ιτέα μας! Καιρός λοιπον οι υπεύθυνοι του τόπου να φροντίσουν για την απορρύπανση του ονομαστού Εννιπέα. Δε χρειάζονται αντιπαραθέσεις αλλά πρωτοβουλία και δουλειά! Η προβολή μέσω του διαδικτύου του θέματος δεν είναι αρνητική αλλά τουναντίον είναι πολύ θετική. Ευχαριστούμε Παύλο για την ευαισθησία σου στο θέμά αυτό που είναι ένα αρνητικό γεγονός για την Ιτέα!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Μίκα μου και Γιώργο...προσπαθώ με τις αναρτήσεις μου να φέρω στην επιφάνεια προβλήματα καθημερινά που αφορούν το χωριό μας, που μας αφορούν όλους, κι εμάς που βρισκόμαστε και ζούμε εδώ, αλλά και όλους εσάς που βρίσκεστε αλλού και η σκέψη σας σας είναι εδώ, μαζί μας. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνω με την έννοια ότι τις περισσότερες φορές νιώθω μόνος και γραφικός. Με λίγη προσοχή θα καταλάβεις από τα σχόλια για το θέμα ότι στηρίζουν την προσπάθειά μου πάντα συγχωριανοί που ζουν μακριά και δεν μένουν εδώ. Οι εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ κωφεύουν η δεν ασχολούνται. Αν με ρωτήσεις γιατί δεν ξέρω να σου απαντήσω, σημεία των καιρών. Υπάρχει μια σιωπή για όλα τα θέματα που ταλανίζουν το χωριό μας. Ας όψεται όμως...εγώ θα συνεχίσω να μιλώ για ότι με ενοχλεί και βιώνω εδώ...σας ευχαριστώ για την στήριξη...μου δίνει δύναμη να μην αισθάνομαι μόνος!!!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΡΗ είπε...

Ας το καθαρίσει κάποιος υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτό..... Αν ήταν για κανένα χορό καμία κοπή πίτας καμία εκδήλωση πρώτη θα ήταν.... Κουστούμα ρισμένοι και με ύφος Αχ Τι να πει κανείς!!!!

ΣΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥΛΗ είπε...

Κρίμα Παύλο πολύ κρίμα χάνει όλη την ομορφιά το χωριό .Καλημέρα Χρόνια πολλά.

ΣΟΦΙΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Αγαπητέ μας Αχιλλέα κατ αρχήν έχεις δίκιο, όμως οι αναρτήσεις του Παύλου είναι ουσιαστικές και επίκαιρες για μας τουλάχιστον τους ξενιτεμένους ενώ προκύπτουν και ενδιαφέρουσες αναφορές, όπως εκείνη του αγαπητού μου γείτονα ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ που επιτρέπει να ελπίζουμε στην προοπτική επίλυσης....

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ είπε...

Μάλλον παρεξηγήθηκε η άποψη μου. Να σας το δώσω με παράδειγμα. Προ μηνών έγινε πεζοδρόμηση στο Δημοτικό σχολείο. Εκκρεμούσε από τότε που κατασκευαστηκαν τα 2 διαδακτηρια {δημοτικό και νηπιαγωγείο} δλδ από το 2006. Το 2019 έγινε η πεζοδρόμηση διότι εγγράφως ο σύλλογος γονέων έκανε αίτηση στο Δήμο σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας η οποία από το 2008 αν θυμάμαι καλά είχε κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους. Το θέμα της πεζοδρόμησης λοιπόν πολλές φορές αναφέρθηκε με σχόλια στο φεισμπουκ. Η λύση του ήρθε όμως μόνο όταν έγινε εγγράφως.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ είπε...

Δεν είπα ποτέ να μην σχολιάζουμε για προβλήματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες. Είπα ότι για μένα το καλύτερο και το πιο ορθό είναι ο διάλογος τετ α τετ με την αυτοδιοίκηση σε δημόσιο χώρο... Καλημέρα σας

Παύλος Σαμαράς είπε...

Απλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο, το ένα βοηθάει το άλλο. Βλέπεις ότι είσαι εσύ και ο Βασίλης από το χωριό που μένετε εδώ και σχολιάζετε γιατί έχετε άποψη. Οι εκλεγμένοι του χωριού μας που είναι;;; δεν έχουν άποψη για τα θέματα του χωριού να σχολιάσουν;;; Δεν σου φαίνεται περίεργο;;; H μήπως το είχαν στα σχέδιά τους να κάνουν κάτι γι αυτό κι απαξιούν...δε νομίζω!!!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είπε...

Καλησπερα για εμενα απο τη στιγμη καποιος που βαζει υποψηφιοτητα για την τοπικη αυτοδιοικηση πρεπει να γνωριζει ολα τα προβληματα του τοπου του οπως και αυτοι που τον ψηφιζουν πρεπει να ξερουν οτι αυτος ξερει τα προβληματα.
Και απο τη στιγμη που εκλεγετε πρεπει να γυρναει τρεις φορες τουλαχιστον την ημερα ολο το χωριο και να βλεπει και να καταλαβαινει ο ιδιος που υπαρχει προβλημα και οχι να παει ο καθε ενας να του τα λεει και να γινονται συνελευσεις επι συνελευσεων και να του πουμε εμεις αν πρεπει να το κανει εγγραφως η οχι αυτος πρεπει να γνωριζει και να κανει της σωστες ενεργειες.

ΑΛΚΗΣ ΓΟΥΛΑΣ είπε...

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία σε κάθε σπίτι. Το χωριό μας το αγαπάμε όλοι, άσχετα με το που μένει ο κάθε συγχωριανός για επαγγελματικούς λόγους. Η ουσία είναι πως κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με την πρόοδο του χωριού μας. Παρά μόνο αν έχει προσωπικό όφελος. Και αυτό φαίνεται από το πέρασμα του χρόνου. Αν κάποτε χάσει κάποιος τις εκλογές όπου και αν είχε εκλεγεί. Μετά έρχεται και κάνει αντιπολίτευση στο χωριό του. Και όχι για ένα καλύτερο μέλλον αλλά να φέρει προβλήματα στην εκάστοτε διοίκηση του χωριού. Με τέτοια μυαλά πως θέλουμε να γίνει κάτι ουσίας;;;;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ είπε...

Παρατηρώ ότι κάποιοι από τους σχολιαστές του θέματος που αναρτήθηκε από τον Παύλο Σαμαρά κατοικούν ή έχουν κατικοία επί του δρόμου Αγίου Αθανασίου. Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε όλοι για την απόφαση που έλαβε το Τοπικό Συμβούλιο προεξάρχοντος της Προέδρου και των υπολοίπων τεσσάρων μελών και δευτερευόντως του αντιδημάρχου όπως και το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής