Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Σε 25 ευρώ το στρέμμα υπολογίζεται η ειδική ενίσχυση βάμβακος φέτος λόγω covid

Κάτι παραπάνω από βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η ειδική ενίσχυση του βάμβακος λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά του προϊόντος μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό τον περασμένο χρόνο. 

Όπως όλα δείχνουν, το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση προσεγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε μια ενίσχυση της τάξεως των 25 ευρώ το στρέμμα, αν υπολογισθεί ότι η καλλιεργούμενη με βαμβάκι έκταση τον περασμένο χρόνο έφτασε τα 2,77 εκατομμύρια στρέμματα. 

Στην αναζήτηση των απαιτούμενων κονδυλίων αναφέρθηκε τρεις φορές σε διαδοχικές συναντήσεις του τα τελευταία 24ωρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Η τελευταία, ήταν με τον Λαρισαίο βουλευτή, Χρήστο Κέλλα, τον οποίο και διαβεβαίωσε περί των προθέσεών του να αντιμετωπίσει το θέμα, για το οποίο εξετάζει ήδη όλες τις δέουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες. 

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της διεπαγγελματικής του βάμβακος (την Τρίτη), ενώ είχε προηγηθεί σχετική δέσμευση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους αγροτοσυνδικαλιστές της Καρδίτσας (τη Δευτέρα). Το θέμα είναι πού θα βρεθεί το αντίστοιχο κονδύλι. Είναι αλήθεια ότι λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο προκάτοχος του κ. Λιβανού, Μάκης Βορίδης, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη χρηματοδοτική δυνατότητα που υπήρχε από ανακατανομή πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2% επί του συνόλου των πόρων της προηγούμενης προγραμματικής 2014-2020, ήτοι 96 εκατ. ευρώ). 

Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν στο σύνολό τους επί της ουσίας για την ενίσχυση των ελαικαλλιεργητών ελαιοπαραγωγικής κατεύθυνσης, οι οποίοι εισέπραξαν συνολικά 126,3 εκατ. ευρώ κορωνοενίσχυση ή περί τα 30 ευρώ το στρέμμα. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κονδύλια από κοινοτικούς πόρους δεν υπάρχουν, υπάρχει ωστόσο, μια πρόβλεψη για πρόσθετες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού από εθνικούς πόρους, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται, όπως έχει δηλώσει στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Λιβανός, περί τα 156 εκατ. ευρώ. Είναι η διαφορά από την αρχική έγκριση των Βρυξελλών για 426 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διατεθεί ήδη τα 270 εκατ. ευρώ με αποφάσεις του κ. Βορίδη.

πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής