Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Προτεραιότητα σε άρδευση, ύδρευση και έργα ανάπτυξης...


Εν μέσω αρδευτικής περιόδου, συνήλθε στη δεύτερη συνεδρίασή της την Παρασκευή το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Παλαμά, υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Κων. Πατσιαλή.

Έργα ανάπτυξης
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος, έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις έργων, μεταξύ των οποίων είναι:
- Αγροτικό Μουσείο Ιτέας: Εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του και κατασκευή προθηκών για την τοποθέτηση των εκθεμάτων, με σκοπό το Μουσείο να καταστεί επισκέψιμο. Παράλληλα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόταση για κατασκευή παραδοσιακού καραγκούνικου χωριού σε χώρο δίπλα από το Μουσείο Ιτέας, ενώ τονίστηκε η σημαίνουσα θέση του Μουσείου δίπλα σε οδικό κόμβο της οδού Καρδίτσας – Λάρισας, που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη.
- Οδικοί άξονες: Διαπλάτυνση του οδικού άξονα Δέλτα – Γοργοβίτες – Παλαμάς – Βλοχός, με στόχο τη σύνδεση του δήμου Παλαμά, της ΒΙΠΕ Γοργοβιτών και της ευρύτερης περιοχής του νομού Καρδίτσας με τη Φαρκαδόνα και τον οδικό άξονα Τρίκαλα – Λάρισα. Είναι ένα «διαχρονικό έργο» επισήμανε ο δήμαρχος κ. Πατσιαλής τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να «ξεκολλήσει» το έργο και να κατασκευαστεί το συντομότερο. Σε πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής είναι και ο άλλος οδικός άξονας που ενώνει τις δύο άκρες του δήμου: Ο δρόμος που θα ενώσει το Προάστιο με το Φύλλο μέσω Παλαμά.


Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ο δήμαρχος Παλαμά επισήμανε για άλλη μια φορά προς τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης ότι η νυν δημοτική Αρχή δεν κληρονόμησε καμιά ώριμη μελέτη και από τους τρεις πρώην δήμους…
«Με τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, κάναμε αγώνα δρόμου -και συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς- ούτως ώστε, μετά τη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση που έχουμε ήδη καταθέσει, να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε τις επόμενες εβδομάδες άλλες 3-4 μελέτες για έργα, όπως:
- Εξωραϊσμός αύλειου χώρου Αγροτικού Μουσείου Ιτέας, σε συνδυασμό με την παραποτάμια αναβάθμιση του Ενιπέα.
- Ανάπτυξη πρασίνου σε κάποιες περιοχές του δήμου, για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.
- Παιδικός Σταθμός στον Παλαμά, κ.λπ. 


Άλλα θέματα
** Από μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, επισημάνθηκε το εντονότατο πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η τ.κ. Φύλλου. Όπως είπε ο δήμαρχος, έχει ζητηθεί άδεια για γεώτρηση που θα έχει κόστος περί τα 60.000 ευρώ.
Επίσης, ο κ. Πατσιαλής υπενθύμισε πως έχει γίνει καθαρισμός 12 υδατόπυργων σε όλο το δήμο Παλαμά, οι οποίοι είχαν χρόνια να καθαριστούν. Επισήμανε επίσης πως σύμφωνα με την άποψη του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, σε τρία χρόνια θα έχει υλοποιηθεί το έργο της υδροδότησης του Παλαμά και της δημοτικής ενότητας Φύλλου από τη λίμνη Σμοκόβου. Η σχετική μελέτη έχει υπογραφεί.

** Κάτοικος της τ.κ. Φύλλου και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, ο κ. Γιώτας, επισήμανε ότι με το κλείσιμο τριών γεωτρήσεων άρδευσης, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός περί τα 4.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην περιοχή. Από το δήμαρχο κ. Πατσιαλή έγινε σαφές ότι νερό υπάρχει και αν χρειαστεί θα βρεθεί τρόπος να γίνει μεταφορά στο Φύλλο.

** Από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο κ. Αντώνη Κωνσταντέλο τονίστηκε η ανάγκη να αναδειχτεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της θέσης του δήμου Παλαμά, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λάρισα, που κοιτάζει προς τα παράλια και το λιμάνι του Βόλου, και τη δυτική Θεσσαλία, με το δίπολο ανάπτυξης Καρδίτσα και Τρίκαλα. Ο δήμος Παλαμά έχει στα όριά του τη ΒΙΠΕ που πρέπει να την αξιοποιήσει, σε συνδυασμό με την υπό κατασκευή Ε-65 που διέρχεται μέσα από το δήμο, αλλά και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης που διέρχεται από τα ανατολικά χωριά του δήμου.

** Από τον κ. Αθαν. Παπαθανασίου, τονίστηκε η δυνατότητα συντήρησης όλων των σχολίων μέσω ΕΣΠΑ, με «μικρομελέτες» για το κάθε σχολείο. Ο ίδιος έθεσε θέμα εσωτερικής συγκοινωνίας του δήμου και σύνδεσης των χωριών με τον Παλαμά, καθώς και το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών.
Για το τελευταίο θέμα που ο δήμος καλείται να επιλύσει άμεσα, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η πρόταση για αγορά λεωφορείων από το δήμο που θα μεταφέρει τους μαθητές με οικονομική συνεισφορά των γονέων, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα αναγκαστούν να πληρώνουν ταξί για την μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία.
Όπως είπε ο δήμαρχος, για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών θα γίνει ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων…

** Στη συνεδρίαση της Επιτροπής διαβούλευσης, τέθηκαν επίσης και άλλα θέματα, όπως η μη προσπελασιμότητα αγροτικών δρόμων (είτε λόγω ποτίσματός τους, είτε λόγω καλλιέργειας μέρους αυτών από τους παραγωγούς), το πρόβλημα με τα περιστέρια στο διδακτήριο των γυμνασίων του Παλαμά, η αναγκαιότητα ασύρματου ίντερνετ στο δήμο, καθώς και η πρόσβαση των ΑμεΑ με καροτσάκι στο Δημαρχείο και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Τέλος, με αφορμή το ζήτημα που τέθηκε για τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά που υπάρχουν στην περιφέρεια καθ’ όλο το μήκος της περιφερειακής οδού του Παλαμά, ο δήμαρχος κ. Πατσιαλής αναφέρθηκε στις ενέργειες που θα γίνουν για τον εξωραϊσμό του χώρου περιμετρικά της πόλης του Παλαμά, με την απομάκρυνση των παλιών αχρησιμοποίητων ποιμνιοστασίων και των εγκαταλειμμένων παλιών αγροτικών μηχανημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής