Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έρχεται ΦΠΑ για το αγροτικό νερό ...

Επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό. Με τις 38 αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε το βράδυ της 20ης Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε ΦΠΑ θα εντάσσονται πλέον κάθε…
τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και αποχέτευση από τους δήμους ή συνδέσμους αυτών, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -ΟΕΒ, Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ- στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτή.
Επίσης, με άλλη διάταξη καθορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των παλαιών δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ, μεταβιβάσεων και άλλων φόρων, με τη νέα ευκαιρία που δίνεται στους φορολογούμενους για να τις υποβάλουν χωρίς πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα. Η ρύθμιση επεκτείνεται και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών που δεν υποβλήθηκαν μέχρι και το 2010.
Ν.Δ.: ΌΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ
«Η κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα» ανέφεραν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αγροτικό τομέα.
Συνεχίζοντας τα στελέχη της Ν.Δ. δήλωσαν τα εξής: «Μόλις λίγες μέρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, φέρνει νέες αλλαγές επί τα χείρω, επιβαρύνοντας επιπλέον τον Έλληνα αγρότη με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για την άρδευση και τις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλονται από Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Οργανισμός Κωπαΐδας ΑΕ, Ειδικοί Οργανισμοί, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ), που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν από τον ΦΠΑ.
Είναι προφανές ότι η φορολόγηση των εισροών για τους αγρότες μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, την ώρα που πρέπει να ανοιχτούν στις ξένες αγορές. Αλλά πολύ περισσότερο αυξάνουν τα βάρη για τους αγρότες και τους τελικούς καταναλωτές, που ήδη πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις αλλαγές που επιβάλλουν νέους φόρους στην αγροτική οικονομία και εξουθενώνουν ακόμα περισσότερο τον Έλληνα παραγωγό».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Την αντίδρασή του στην παραπάνω απόφαση εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας της ΕΑΣ Χρ. Σιδερόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Η οικονομική κατάσταση των αγροτών, όπως καλά γνωρίζετε είναι η χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων. Το κόστος παραγωγής καλπάζει ανεξέλεγκτο και τον τελευταίο χρόνο (χρόνος κρίσης) έχει ξεπεράσει το 35% . Οι συνεχείς αυξήσεις της ΔΕΗ γίνονται εμπόδιο στη λειτουργία των σύγχρονων μονάδων και εγκαταστάσεων που διαθέτουμε. Οι τιμές των προϊόντων μας βρίσκονται στα επίπεδα του 1995, η αγωνία μας στο ζενίθ για το πώς θα εισπράξουμε τα λιγοστά χρήματα από τους εμπόρους και ο κίνδυνος του πως θα καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά είναι μεγάλος αφού η αγορά κινείτε πλέον, μόνο με μετρητά.
Οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν φτάσει πολλές φορές στην εξαθλίωση λόγω της έλλειψης νερού, και βρέθηκαν πολλές φορές χρεωμένοι γιατί έπρεπε να κατασκευάσουν υποδομές από μόνοι τους (πηγάδια, δεξαμενές, δίκτυα μεταφοράς, φράγματα, γεωτρήσεις, ακόμα και μονάδες αφαλάτωσης). Το φαινόμενο της ερημοποίησης θα αρχίσει από εμάς. Το κράτος αν θέλει να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες , εξασφαλίζοντάς μας, το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό και όχι να μας τιμωρεί για κάτι που δεν μας προσφέρει. Τη στιγμή που το αίτημά μας για ένα πολύ χαμηλό ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα , καθώς και πετρέλαιο χαμηλού κόστους, παραμένει ανικανοποίητο, δεν μπορεί η κυβέρνηση να βάζει επί πλέον φόρους»…
eleftheria.gr

3 σχόλια:

Αποφράξεις στο Μαρκόπουλο είπε...

Όχι μόνο στις παροχές νερού και αποχέτευσης, αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε θα βάλουν ΦΠΑ.

Αποφραξεις είπε...

φόροι και πάλι φόροι...δεν έχουν αφήσει και τίποτα που να μη φορολογήσουν.

Αποφραξεις Αθηνα είπε...

φόροι ...φόροι ..φόροι..που θα τα βρει ο κόσμος πια.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής