Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ανάκληση απόφασης Ο.Ε. και αιτιολόγηση προσφοράς για το Αγροτικό Μουσείο Ιτέας

Στη διάταξη του νόμου περί ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, εμπίπτουν δύο που αφορούν σε έργα στον Δήμο Παλαμά και μοιραία ακολουθείται η διαδικασία αιτιολόγησής τους.

Πρόκειται για τις εργασίες αναβάθμισης του εκθεσιακού χώρου για τη λειτουργία ως κέντρο αγροτικής κληρονομιάς και την αναβάθμιση του παιδικού σταθμού Παλαμά. Είχε εγκριθεί, από την Οικονομική Επιτροπή, το πρακτικό αποσφράγισης των ηλεκτρονικών προσφορών, γεγονός που οδήγησε και στην ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, με βάση την χαμηλότερη προσφορά.

Οι αποφάσεις πλέον αυτές ανακαλούνται, καθώς σύμφωνα με την επιτροπή των δύο διαγωνισμών, η Οικονομική Επιτροπή πρέπει πρώτα αφενός να καθορίσει την απόκλιση από το μέσο όρο του συνόλου των παραδεκτών προσφορών, πέραν της οποίας οι προσφορές τεκμαίρονται ως ασυνήθιστα χαμηλές και αφετέρου να προσδιορίσει ποιές είναι οι προσφορές, για τις οποίες θα κληθούν οι οικονομικοί φορείς, που τις υπέβαλαν, να εξηγήσουν την τιμή ή το κόστος που προτείνουν στην προσφορά τους.

Με αυτό ως δεδομένο η επιτροπή ανακάλεσε τα πρακτικά που είχε καταθέσει στην Οικονομική Επιτροπή και πάνω στα οποία βασίσθηκαν οι αποφάσεις, σημειώνοντας ότι συντάχθηκαν εκ παραδρομής.

Για να γίνει κατανοητό τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει ότι προστίθεται το σύνολο των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών, αυτών δηλαδή που έχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και βρίσκονται στον τελικό πίνακα και βγαίνει στη συνέχεια  ο μέσος όρος. Αν υποθέσουμε ότι αυτός ο μέσος όρος εκπτώσεων είναι 19%, η χαμηλότερη προσφορά δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή αν είναι 30%, είναι 11 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του Μ.Ο. και απαιτείται αιτιολόγηση.

Αυτό ισχύει και στα δύο έργα που αναφερόμαστε καθώς για το κέντρο αγροτικής κληρονομιάς ο Μ.Ο. των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών ήταν 14,085% και ο προσωρινός ανάδοχος έδωσε 25,39% και για τον παιδικό σταθμό ο Μ.Ο. ήταν 21,99% και ο προσωρινός ανάδοχος έδωσε 33,56%.

Η πρόταση των Επιτροπών διενέργειας των διαγωνισμών προς την Οικονομική Επιτροπή ήταν να ζητηθεί αιτιολόγηση και αυτό αποφασίστηκε να γίνει.

Ο δήμαρχος Παλαμά και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γιώργος Σακελλαρίου, είπε πως οι οικονομικοί φορείς που έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές, έχουν ένα περιθώριο 20 ημερών για να κάνουν την αιτιολόγηση, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδικασίες θα κινηθούν πιο γρήγορα. Σημειώνουμε ότι αν η αιτιολόγηση δεν είναι επαρκής, τότε ανάδοχος ανακηρύσσεται ο αμέσως επόμενος στον πίνακα.

KarditsaLive.Net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής