Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Χάρης Μακρής...ένας "Θεόφιλος" στην Ιτέα

Μία εικόνα...συν χίλιες λέξεις. 
Παραποιημένη η γνωστή φράση, περιγράφει αυτό που κάνει ένας καλλιτέχνης εδώ στην Ιτέα τα τελευταία 20 χρόνια και έχει καταφέρει να μεταμορφώσει και να δώσει ζωή σε πρόσωπα, σπίτια, καλλιτεχνικοί χώροι και κάθε άλλη επιφάνεια να αποτελούν τον «καμβά» στον οποίο καταθέτει την έμπνευση και την ψυχή του.

Αν ποτέ ρωτήσεις έναν ζωγράφο, ποιο είναι το ομορφότερο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο, θα σου πει όλος ο κόσμος. 
- "Μα πώς γίνεται αυτό;" θα αναρωτηθείς! 
Όλο και κάτι θα είναι πιο όμορφο, από οτιδήποτε άλλο. 
Κι όμως...
Εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τον όρο αυτό, διότι βάζουμε ασυνείδητα ταμπέλες για να τον οριοθετήσουμε και λέμε μετά αυτός είναι ο κόσμος μας. 
Και εκεί ναι, είναι λογικό να υποθέσουμε πως κάτι είναι ομορφότερο από το άλλο. 
Για έναν ζωγράφο όμως, τα πράγματα περιπλέκονται. Έχει το χάρισμα να βλέπει, να νιώθει, να παρατηρεί, πέρα από αυτό που φαίνεται και να μπορεί να το αποτυπώσει σε ένα κομμάτι χαρτί με λίγα υλικά, μαζί με ένα κομμάτι από τη ψυχή του. Αυτό είναι που κάνει τα πάντα λίγο πιο όμορφα απ' ότι είναι. 

Σαν τον λαϊκό μας ζωγράφο "Θεόφιλο" λοιπόν η φύση προίκισε τον Χάρη με μια εξαιρετική ικανότητα να χαράζει μολυβιές και πινελιές και να δημιουργεί ζωγραφιές χάρμα οφθαλμών και αισθητικής απόλαυσης.
Είναι ένα ταλέντο ομολογουμένως. 
Εχει ζωγραφίσει απίστευτα έργα, πορτραίτα γνωστών προσώπων, πολιτικών και καλλιτεχνών όπως επίσης και διάφορα μέρη του χωριού μας της παλιάς εποχής και της περιοχής γενικότερα. 
Υπάρχουν ακόμα υπέροχες τοιχογραφίες του σε πολλά μέρη όπως "Το γεφύρι του Ενιπέα" τα "Παλιά καφενεία" και ο "Σταθμός τρένων" σε καλλιτεχνικά στέκια στο "Το Χαγιάτι" στην Ιτέα, και μεγάλη τοιχογραφία του Τσιτσάνη στα "Λαδάκια" στον Παλαμά ρεμπετάδικο του 1997.

Ο Χάρης Μακρής γεννημένος στην Ιτέα στις 23 Οκτωβρίου του 1970, έκανε γραμμικό, ελεύθερο σχέδιο και ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Επίσης, είναι μέλος του εικαστικού ομίλου Καρδίτσας και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ζει στην Ιτέα, εμπνέεται από αυτήν και τούς κατοίκους της περνώντας τίς ώρες του στο εργαστήρι ζωγραφίζοντας.

Καλλιτέχνες υπάρχουν πολλοί, όμως ο ζωγράφος είναι μοναδικός του είδους του. 
Είναι μια ψυχή που καταλαβαίνει και διαβάζει τα πάντα, βλέπει το όμορφο και μπορεί να το αποτυπώνει ακόμα κι όταν ξέρει πως δεν θα είναι τέλειο, αλλά δεν γίνεται σχεδόν ποτέ πλήρως κατανοητή από τους άλλους. 
Πώς μπορεί άλλωστε να τον κατανοήσει κάποιος αν δεν βλέπει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια;

Εμπρός Χάρη, οι προσπάθειες γλυκείς καρπούς θα φέρουν. 
Η καλλιτεχνική διάθεσή σου λέγεται μεράκι, ζήλος, πάθος για δημιουργία. 
Το ταλέντο σου χαράζει την ομορφότερη πορεία της ζωή σου...
Είναι τιμή καλλιτέχνες σαν εσένα να μένουν στον τόπο μας και το αναγνωρίζουμε...

Δείγμα μικρό από τα έργα του

                                                           Παλιός σταθμός Ορφανών

Σταθμός Λάρισας

                 Καφενείο Ματσούλα Ιτέα...και από την ανοιχτή πόρτα με θέα το καφενείο του Ντάλλα

                                                                       Ο παλιάτσος

                                                                        Αχιλλέας (σε εξέλιξη)

                                                                       Μάνος Κατράκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής