Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Κοτζά Ντομούζ : η αναβίωση ενός εθίμου στα Βούναινα

Κοτζα Ντομουζ.
 
Χρόνια τώρα προσπαθούμε με σεβασμό στην ιστορία μας να καταγράψουμε και να αναβιώσουμε τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας. Ένα από αυτά είναι το Κοτζα Ντομουζ (μέγας χοίρος), το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε από τα Καππαδοκικά σωματεία με τα οποία συνυπάρχουμε στην ΠΕΚΣ, απαντάτε μόνον στο χωριό μας. 

Ίσως η Ποντιακή ρίζα του χωριού μας να έδινε κάποια εξήγηση σ αυτό καθότι το Σουλουτσοβα (SOLOUCHOVA) δημιουργήθηκε στα μέσα του 17 αιώνα από την εσωτερική μετανάστευση των  Αργυροχόων προγόνων μας, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Τσίτ η Τσίτα της Αργυρούπολης του Πόντου, όταν είχαν αρχίσει να παρακμάζουν τα μεταλλεία της περιοχής, και έχτισαν από το μηδέν το Σουλουτσοβα στην Καππαδοκία. 

Με τον αεικίνητο δάσκαλο μας Απόστολο Σβάνα, έχουμε συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό, καταγραφές, ιστορίες από τους μεγάλους του χωριού μας και το ταπεινό μας όνειρο, είναι να παρουσιάσουμε το έθιμο αυτό, σε ιστορικούς που ενδιαφέρονται για τέτοιες μικρές ψηφίδες ιστορίας.




















1 σχόλιο:

Ηλιας Αθαναηλιδης είπε...

Ευχαριστουμε απο καρδιας καλη σαρακοστη

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής