Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Έφη Ξένου: μια καταξιωμένη σκιτσογράφος από τον Παλαμά εγκαινιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στο "IANOS Cafe" της Αθήνας

Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, στις 20:30, η Παλαμιώτισα σκιτσογράφος Έφη Ξένου εγκαινιάζει στο IANOS Café της Αθήνας την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «35+3 Μορφές του Λόγου».
Πρόσωπα των γραμμάτων που δημιουργήθηκαν κυρίως για τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» και με ακουαρέλες, μαρκαδόρους, πενάκια πέρασαν στο χαρτί.
Μια εικαστική αναζήτηση των ανθρώπων πίσω από τις λέξεις.

Θα μιλήσουν:
Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής»
Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας
Σπύρος Ορνεράκης, σκιτσογράφος
Γιώργος Παπαχρήστος, δημοσιογράφος
Μαρία Τζαμπούρα, σκιτσογράφος
*Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Μια έκθεση, με σκίτσα που θαρρείς θα ξεπηδήσουν από το κάδρο τους, γεγονός που το επιβεβαιώνουν και δικοί της συνεργάτες.


*Ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», Αντώνης Καρακούσης, δίνει μια πρώτη γεύση τονίζοντας:
«…Στη συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενούνται σκίτσα 35 + 3 μορφών της τέχνης και του λόγου. Το πενάκι της Έφης αποδίδει πεζογράφους, λογοτέχνες, ποιητές, ανθρώπους της γραφής και του πνεύματος, με διάφορες ευκαιρίες, κυρίως από εκδοτικά γεγονότα. Παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Καβάφης, ο Μίκης, ο Βασιλικός, ο Λειβαδίτης, η Ζατέλη, ο Χριστιανόπουλος, ο Σκαμπαρδώνης, η Γαλανάκη, ο Ξανθούλης και πολλοί άλλοι.
Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να συναντηθεί με ένα πρόσωπο σεμνό, ευαίσθητο και συνάμα αυστηρό, με μια επαγγελματία που τιμά και σέβεται τη δουλειά της…».

*Συμπληρώνει δε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου:
«… η Έφη Ξένου είναι ένα απίστευτο ταλέντο, το οποίο παράγει, και παράγει, και παράγει, χωρίς τίποτε και κανένα από τα σκίτσα της να υπολείπεται σε ποιότητα από τα πρώτα εκείνα που φιλοτέχνησε για το «Στίγμα» τον φορτισμένο Ιούνιο του 2012. Και δεν είναι μόνο ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο απεικονίζει τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα κείμενά μου. Είναι κυρίως η δεξιότητά της να δίνει στα πρόσωπα υπόσταση, ζωή, κίνηση, συναίσθημα. Υπάρχουν σκίτσα της τα οποία θαρρείς και είναι φωτογραφία, σαν να αιχμαλώτισε το πρόσωπο με ένα κλικ –τέτοια είναι η αξεπέραστη τεχνική της…».


*Ενώ η συνάδελφός της σκιτσογράφος Μαρία Τζαμπούρα μας πληροφορεί για το μοναδικό του ταλέντου της:
«Ξαφνικά, βάζει αυτή την αποφασιστική πινελιά, που ποτέ δεν θα καταλάβεις πώς το κάνει, και μεταμορφώνει ένα πορτρέτο στη μορφή που όλοι αναγνωρίζουμε, όχι τόσο λόγω ομοιότητας αλλά γιατί είναι τόσο ζωντανό έτσι όπως σε κοιτάει κατευθείαν στα μάτια, που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από πάνω του. Η Έφη Ξένου αγαπάει τη ζωή και τους ανθρώπους έτσι ακριβώς όπως αγαπάει να ζωγραφίζει. Σαν παιδί. Η τέχνη της Έφης είναι ομιλούσα χωρίς λόγια».

*Όσο για το συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, δηλώνει θαυμαστής της:
«Όσες φορές κι αν επαναλαμβάνει το ίδιο πρόσωπο πάντα υπάρχει μια καινούργια πτυχή, συνεπής όμως και στο κείμενο, στο άρθρο, στη συνέντευξη που αποτυπώνεται στο χαρτί. Κι όμως δεν είναι απλά συνοδευτική του κειμένου η παρουσία της αλλά δημιουργική και τόσο ελκυστική ώστε να καρυκεύει με το πενάκι και τα μελάνια της τα γραφόμενα. Δηλώνω απεριόριστα θαυμαστής…».

*Ενώ η ίδια η Έφη Ξένου μοιράζεται μαζί μας τη δική της οπτική για τη δουλειά της:
«Είκοσι δύο χρόνια τώρα η κάθε μου μέρα είναι γεμάτη πρόσωπα και το κάθε πρόσωπο είναι για εμένα μία πρόκληση. Ένας άνθρωπος που πρέπει να τον μελετήσω, να τον «διαβάσω», να τον κοιτάξω στα μάτια και να δω πίσω απ’ αυτά, να καταλάβω τον χαρακτήρα του και το –ακόμα πιο δύσκολο– να μπορέσω αυτό που φαντάζομαι και υποθέτω γι’ αυτόν να το βγάλω στο χαρτί.
Η πορεία, πότε επιτυχής, πότε όχι, είναι πάντα ενδιαφέρουσα και μαζί βασανιστική. Σαν ένα παιχνίδι που αλλάζουν τα δεδομένα του από λεπτό σε λεπτό και που δεν ξέρεις ποτέ πώς θα εξελιχθεί. Μια μαγική –παρόλο που στην εφημερίδα γίνεται με πίεση και ασφυκτικούς χρόνους– διαδικασία τού να κάνεις ένα πρόσωπο να ζωντανεύει σιγά σιγά μέσα απ’ το λευκό χαρτί».

Πληροφορίες
IANOS ΑΘΗΝΑΣ
Εγκαίνια Ατομικής Έκθεσης | Έφη Ξένου
35+3 Μορφές Του Λόγου
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 10 Μαρτίου στις 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 20 Απριλίου 2020
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον IANO της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Λίγα λόγια για τη σκιτσογράφο
Η Έφη Ξένου γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας. Όταν ήταν παιδί ζωγράφιζε όλη μέρα και ήθελε να γίνει νηπιαγωγός. Έγινε νηπιαγωγός, δίδαξε για οκτώ χρόνια και τελείως τυχαία ήρθε σ’ επαφή με το σκίτσο. Παραιτήθηκε απ’ το Δημόσιο το 1996, φοίτησε στη σχολή Ορνεράκη ως το 1997, και μετά ήρθε στη ζωή της ο «Τύπος», και το γελοιογραφικό πορτρέτο. Δούλεψε στην εφημερίδα “Γνώση”, στην εφημερίδα “Το Βήμα” και την παραπολιτική στήλη «Πανδώρα» (που αγάπησε ιδιαίτερα), εικονογράφησε τα εξώφυλλα του περιοδικού “Οικονομικός Ταχυδρόμος” και τη στήλη «Βηματοδότης» –και όχι μόνο– για το “Κυριακάτικο Βήμα”. Στη συνέχεια δούλεψε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Επέστρεψε στην εφημερίδα “Το Βήμα” και σήμερα σκιτσογραφεί και στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ζωγραφίσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 12.000 πορτρέτα.



πηγή: https://www.catisart.gr/




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ INC.


Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια, απορριφθεί από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας Εμείς
προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
20 χρόνια

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

. πραγματική χρηματοδότηση
. επενδυτής ακινήτων
. δάνεια για την κατασκευή
. δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
. στεγαστικά δάνεια
. Η καταναλωτική πίστη,
. Δάνεια FHA
. προσωπικά δάνεια
. τα δάνεια αυτοκινήτων
κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας από

email: lendingtreegroupinc@gmail.com

email: lending-tree@outlook.com

whatsapp: +1 (213)419-2419

Ζεστή σκέψη

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής