Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Αποκριές στο χωριό

Ανήμερα της αποκριάς, των «απόκρεω», όπως αναγράφονταν η μέρα αυτή στα ημερολόγια από τους γραμματιζούμενους το πάλαι ποτέ, όταν οι καθαρευουσιάνοι ήταν στα μαχαίρια με τους δημοτικιστές και μάλωναν για τα αυτονόητα, δηλαδή αν η γραφή μας θα ήταν στην καθαρεύουσα ή στη δημοτική, λες και για τον κοσμάκη αυτό αποτελούσε κυρίαρχο πρόβλημα, αν και ήταν, τη μέρα αυτή η πρώτη φροντίδα ήταν να συμφιλιωθούν οι άνθρωποι με συγγενείς, φίλους, γείτονες και συνανθρώπους . Σ΄χώρναμε, να σ΄χωρηθούμε, ο,τι είπαμε ας το ξεχάσουμε, να δώσουμε τα χέρια, όλο ευχές συναδέλφωσης άκουγες, η αγάπη κυριαρχούσε αυτές τις μέρες, είχε την τιμητική της. Οι άνθρωποι αντάλλασσαν επισκέψεις με μοναδικό σκοπό να αφήσουν πίσω τους ο,τι τους χώριζε και αγνοί να εισέλθουν στη μεγάλη Σαρακοστή, ώστε τηρώντας την κατά το δυνατόν πληρέστερα να μπορέσουν να χαρούν το Πάσχα και να ευφρανθεί η ψυχούλα τους τη μεταλαβιά του Παπά. Και μεταλάβαινε σχεδόν το σύνολο των χωριανών μου, εκεί στον Πέτρινο Καρδίτσας.

Το βραδινό τραπέζι στρώνονταν μετά τη συγχώρηση που ζητούσαν οι οικογένειες μεταξύ τους.
Ήταν κανόνας η οικογένεια να επισκεφθεί τους πλησιέστερους συγγενείς, να συγχωρεθούν, στη συνέχεια δε να ανταποδώσουν και μετά να στρωθεί το αποκριάτικο τραπέζι.
Το αποκριάτικο τραπέζι, σε αντίθεση με τα ισχύοντα από το τυπικό της Εκκλησίας μας, περιλάμβανε απαραιτήτως κρέας και πίτα. Φυσικά δεν έλειπαν και το τσίπουρο με το κρασί. Τέτοιες μέρες το πιοτό κατείχε κυρίαρχη θέση και εδώ που τα λέμε γιορτή χωρίς το ευλογημένο αυτό προϊόν δεν γίνεται, γιατί η γιορτή θέλει ευθυμία, που την δίνει το πιοτό, αρκεί να υπάρχει μέτρο. Όλα τα το Θεού χρειάζονται αρκεί να ακολουθείται το μέτρο. Και το κρασί ο Χριστός το ευλόγησε.
Φυσικά όλα τα αρτύσιμα έπρεπε να καταναλωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ξημέρωνε καθαρά Δευτέρα και άρχιζε η νηστεία. Τώρα, αν υπήρχαν περισσεύματα, που υπήρχαν, αυτά κατέληγαν στο κ΄μάσι με το γ΄ρούνι , στις κότες και βέβαια και στο σκυλί της οικογένειας. Τότε όλα τα σπίτια είχαν το σκυλί τους, γιατί σχεδόν όλοι, άλλος λίγο άλλος πολύ, έκτρεφαν έναν αριθμό προβάτων για τις ανάγκες της οικογένειας σε γάλα, τυρί κλπ. Αλλά τα ζωντανά αυτά κινδύνευαν από τους λύκους, οι οποίοι αφθονούσαν στην περιοχή, και ως εκ τούτου κάθε οικογένεια που είχε έστω και 20 πρόβατα είχε και το σκυλί της. Οι λύκοι , χώρια που και την ημέρα ¨επισκέπτονταν¨ τα κοπάδια, την νύκτα δεν δίσταζαν να μπαίνουν και σε κλειστούς χώρους δίπλα στα σπίτια, κάτι που ανάγκαζε τους κατοίκους να έχουν και το σκυλί τους, τον άγρυπνο αυτόν φύλακα του κοπαδιού.
Εκείνο που συνεχίζονταν και την καθαρή Δευτέρα ήταν το μπουγέλωμα με στάχτη.
Όσοι είχαν μασκαρευτεί συνέχιζαν και την Δευτέρα να περιέρχονται τους δρόμους του χωριού και με έναν τρουβά στάχτη που έκρυβαν επιμελώς, αντί καλημέρα και καλή σαρακοστή, σε μπουγέλωναν και σε έκαναν σταχτί.
Και η γιορτή της αποκριάς έκλεινε με το σαρακοστιανό τραπέζι, στη διάρκεια του οποίου λάβαινε χώρα και το έθιμο «χάσκα», ένα μοναδικό έθιμο στον Θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνο. Κατά το έθιμο αυτό, δένανε σε μια κλωστή ένα κομμάτι χαλβά και ο μεγαλύτερος το περιέφερνε μπροστά από τα στόματα των ομοτράπεζων οι οποίοι προσπαθούσαν να το αρπάξουν αποκλειστικά και μόνο με το στόμα .Δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για την προέλευση του εθίμου και θα παρακαλέσω όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, να το καταθέσει.

Κωνσταντίνος Γαλλής





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ INC.


Έχετε επιδοθεί από πού να πάρετε δάνεια, απορριφθεί από τις τράπεζες, και τώρα απογοητευμένος από πού να πάρει ένα δάνειο. Το LENDINGTREE θα σας δώσει το δάνειο που περιμένετε. επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση lendingtreegroupinc@gmail.com.

Ένα δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους σας εύκολα;
Ένα δάνειο για να ξεκινήσετε το είδος της επιχείρησης που θέλετε να κάνετε;
Ένα δάνειο για εκπαιδευτικούς σκοπούς;
Ένα δάνειο για να αγοράσει ένα διαμέρισμα;
Ένα δάνειο για να αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο όνειρο;

Μην κοιτάτε ξανά, η LENDING TREE INC προσφέρει δάνεια
Δεν υπάρχουν κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS
Σε πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%
Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο δανεισμού και
οικονομική βοήθεια σε πελάτες παγκοσμίως.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρότυπο αριστείας μας Εμείς
προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Δίνουμε ένα δάνειο σε όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια από το 1 έως το
20 χρόνια

Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν επίσης

. πραγματική χρηματοδότηση
. επενδυτής ακινήτων
. δάνεια για την κατασκευή
. δάνεια εκκίνησης επιχειρήσεων
. στεγαστικά δάνεια
. Η καταναλωτική πίστη,
. Δάνεια FHA
. προσωπικά δάνεια
. τα δάνεια αυτοκινήτων
κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο ή οικονομική βοήθεια επικοινωνήστε μαζί μας από

email: lendingtreegroupinc@gmail.com

email: lending-tree@outlook.com

whatsapp: +1 (213)419-2419

Ζεστή σκέψη

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής