Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Μνήμες από σχολικές γιορτές της Ιτέας

Επιχειρώ ένα φωτογραφικό ταξίδι, εστιάζοντας σε στιγμές από παλαιότερες επετειακές σχολικές γιορτές, του δημοτικού σχολείου Ιτέας.
Οι επετειακές σχολικές γιορτές έχουν ένα πολύτιμο φορτίο, ένα φορτίο μνήμης και ονείρων. Διατηρούν και αναπαράγουν στη μνήμη των νέων γενιών στιγμές και γεγονότα μεγαλείου του λαού μας, καλλιεργούν την εθνική μας συνείδηση και βοηθούν στη μεταβίβαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ποιος γονιός δεν έχει θαυμάσει και δεν έχει συγκινηθεί από την συμμετοχή του παιδιού του σε μια σχολική γιορτή και δεν φυλάει αυτές τις στιγμές σαν χρυσάφι της ψυχής του σ’ όλη του τη ζωή;
Όταν μάλιστα η όλη ιστορία αφορά τις μικρές ηλικίες των παιδιών, τότε το όλο σκηνικό της συμμετοχής του παιδιού του αποκαλύπτει τις πιο όμορφες στιγμές για το βλαστάρι του, και τις αθέατες πλευρές του.
Αλλά και ποιος γονιός πάλι, δεν θυμάται τις δικές του βιωματικές εμπειρίες, από τις σχολικές γιορτές;
Παρατηρώντας τις φωτογραφίες αναγνωρίζει κανείς, δικά του βιώματα και ανακαλεί μνήμες με όμορφες και συγκινητικές στιγμές από το παρελθόν.
Τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε να μάθει ή να αποστηθίσει τα ποιήματα ή τους ρόλους που του έδιναν οι δάσκαλοί του.
Την μεγάλη χαρά της ενδυμασίας με την εθνική φορεσιά, φουστανέλα για τα αγόρια και παραδοσιακή γυναικεία στολή για τα κορίτσια.
Την αγωνία και το τρακ την ώρα της απαγγελίας, μπροστά στον κόσμο, πότε με επιτυχία και πότε ξεχνώντας τα λόγια του ποιήματος, ή τη σειρά του ρόλου στο σκετς, αλλά στο τέλος όταν ερχόταν το ενθαρρυντικό χειροκρότημα του κόσμου, πλημμύριζε η ψυχή από το αίσθημα της ικανοποίησης και της υπερηφάνειας.
Κάθε φωτογραφία, κάθε εικόνα, που αφορά σχολική γιορτή του δημοτικού σχολείου έχει να αφηγηθεί και μια ιστορία.
Οι σχολικές γιορτές αποτελούν πηγή εθνικής συνείδησης και πηγή πολιτισμού.
Συνεχίζω λοιπόν, την παρουσίαση όμορφων και νοσταλγικών εικόνων που τραβήχτηκαν πριν από πολλά χρόνια, αλλά εξακολουθούν να ξυπνούν γλυκές αναμνήσεις και μνήμες για κάθε εμπόδιο λησμονιάς του παρελθόντος.
Καλή περιπλάνηση!












































3 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ είπε...

Ο Αγαπημένος μας δάσκαλος !!!Ο κύριος Σπυρος, η Κυρια Σοφια η Κυρια Χρυσανθη !!Σε όλους αυτούς οφείλουμε παρα πολλα για την περαιτέρω εξέλιξη της ζωής μας!Τους οφειλουμε το ευ ζειν! !!Τους θυμόμαστε όλοι με αγάπη και σεβασμό!!Μέσα από τις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες έρχονται στην μνήμη μας όμορφα χρωματιστά, αγνά ,Χρόνια της ζωής μας!!! Άλλους αναγνωρίζουμε, άλλους όχι παρατηρώντας παιδικές φατσουλες που τώρα οι περισοτεροι εχουν εγγόνια! !!Αναμεσα σε αυτες δεν είδα της τάξης μου παιδιά, αλλά καμαρωσα τον αδελφό μου Σημαιοφόρο (χωρίς κλήρωση φυσικά χαχα )αλλά λόγω της αριστείας! !!ΥΓ Θα ήθελα αν πράγματι ξέρει κάποιος στην 37 φωτογραφία σε ποιο δρόμο του χωριού μας είναι και ποιο έτος!!!Δεν το θυμάμαι καθόλου!!φυσιολογικά πρέπει να ειναι πριν την εκκλησία αλλά όλα τα άλλα είναι άγνωστα!!

Σοφία Νοτοπούλου είπε...

Αχ βρε Παύλο τι μας κάνεις με τις εμβληματικές φωτογραφίες μιας άλλης εποχής σαν να μην μας αφορούν κι όμως είμαστε όλοι εμείς ενωμένοι στην ίδια κοινή ρίζα και μοίρα. Μία μονάχα ευχή όλο αυτό το εξαιρετικό υλικό να πέσει σε χερια αξια και με ευαισθησία για να αναπλασουν την άνθρωπογεωγραφία του χωριού μας. Υπόχρεοι στον κόπο σου και στην εξαίρετη ανάρτηση σου κυριως για το νοσταλγικό ταξίδι λογω και των ημερών στις υπέροχες πασχαλιές των παιδικών κσι εφηβικών μας χρονων.
Καλό Πάσχα.

Αχιλλέας Μπαλαντίνας είπε...

Κυρία Μαρία είναι μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το παλιό κοινοτικό γραφείο. Πίσω ψηλά διακρίνεται το σπίτι του Νικηστρατου Ζιάκα. Χρονολογία δεν θυμάμαι.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής