Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

«Ο λύκος στην αντάρα χαίρετε»

Επιστολή – Καταγγελία του Φώτη Παπαντώνη, δημότη Νεοχωρίου - πρ. Δημάρχου Νεβρόπολης Αγράφων

Είναι γνωστό σε όλους, ότι η καταστροφική πλημμύρα τού Σεπτέμβρη, έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και τα χωριά της Νεβρόπολης. 
Το χωριό μου ΝΕΟΧΩΡΙ, δεν γλίτωσε από τη μανία του Ιανού.

Οι καταστροφές στις υποδομές του χωριού είναι πράγματι τεράστιες. Δρόμοι, κεντρική εκκλησία, ύδρευση, τεχνικά οδοποιίας, κοινοτικό γραφείο, σε υπερθετικό βαθμό κατεστράφησαν και ο χειμώνας είναι μπροστά. Οι κατοικίες που επλήγησαν πραγματικά λιγοστές, κυρίως σε όσες γειτνίαζαν με ρέματα. Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν μεμονωμένες, έως μηδαμινές.

Οι αιτήσεις για αποζημίωση ατελείωτες, τα πεντοχίλιαρα και οκταχίλιαρα βροχή σε νηστεύσαντες και μή. Κυριολεκτικό ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ του δημοσίου χρήματος. Επιχειρήσεις που δεν βράχηκαν ούτε τα κεραμίδια τους, πολλές ήταν σε όροφο, υπεξαίρεσαν τα οκταχίλιαρα από το χειμαζόμενο κράτος που μετρά μόνο πληγές. Και ας λειτουργούσαν κανονικά το βράδυ της θεομηνίας όπως και τις επόμενες μέρες.

Σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν ήλθαν ακόμη να τα ανοίξουν, απλά ειδοποιήθηκαν από τον “καλό” γείτονα, τον κομματάρχη το αυτοδιοικητικό ισόβιο στέλεχος. Έκαναν αίτηση και ενθυλάκωσαν το πεντοχίλιαρο. 
“Έλα ρε φίλε, ποιος θα το ψάξει, εδώ καταστράφηκε η πόλη, κορωνοϊό έχουμε, ίσως και εκλογές, ποιος αυτοδιοικητικός ή βουλευτής θα απεμπολήσει τόσες ψήφους”, είναι η κουβέντα στα καφενεία από τα διαχρονικά “λαμόγια”.

Έτσι ανενδοίαστα, ως όρνεα πάνω από το ημιθανές σώμα της κοινότητας, της πόλης, τού νομού, της δοκιμαζόμενης χώρας. Χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στους αληθινά πληγέντες πολίτες και επιχειρηματίες των οποίων οικοσκευές και εμπορεύματα, πετάχτηκαν στις χωματερές και η λάσπη στους τοίχους, δεν στέγνωσε ακόμη. Οι πλιατσικολόγοι, “έγραψαν” καταλλήλως την σαφή προειδοποίηση του Υπουργείου, περί επιστροφής εις τετραπλούν της αποζημίωσης, εάν οι δηλώσεις αποδειχτούν ψεύτικες. Συνεχίζουν να προκαλούν τους νομοταγείς και παροτρύνουν τους κολλητούς, να κάνουν αίτηση. Καλά να πάθει το κράτος θα πεί κανείς, αφού εμπιστεύθηκε τους υπηκόους και χωρίς κανένα έλεγχο, σκόρπισε τα χρήματα των αγρίως φορολογούμενων πολιτών.

Αρκεί άραγε η επιστροφή των εισπραχθέντων, δεν αποτελεί κακούργημα η υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. Που θα βρει και τι θα πάρει από το κάθε καρυδιάς καρύδι που γλεντάει εκτός συνόρων και από τα εγχώρια μπατίρια. Ξαφνικά τα τρωκτικά, αναστατώθηκαν. Το υπουργείο ζητά παραστατικά, για τον έλεγχο που δεν πρόλαβε να κάνει. Το αυτονόητο, δηλαδή. Ψάχνουν εναγωνίως εικονικά τιμολόγια και αποδείξεις, πληρώνουν όσο-όσο ΦΠΑ, κρατήσεις, αρκεί να τη σκαπουλάρουμε και ότι μείνει. Ποιος σοβαρός εργολάβος, επιχειρηματίας, θα βάλει το κεφάλι στο ντουρβά;;; 
Δηλώθηκαν οι εργασίες στο ΙΚΑ;;; 
Εκδόθηκε άδεια άδεια επισκευών από την πολεοδομία;;; 
Πολλά τα εργαλεία του κράτους να ελέγξει. Ο έλεγχος πρέπει να είναι καθολικός και όχι δειγματοληπτικός. Μία μέρα είναι αρκετή για κάθε κοινότητα.

Αυτονόητη είναι η υποχρέωση του δήμου να συνδράμει την πολιτεία στον έλεγχο. Την πολιτεία, που σε χαλεπούς καιρούς, με γενναιοδωρία χρηματοδοτεί τους δήμους για να επουλώσουν τις πληγές, που η θεομηνία προκάλεσε. Όχι μόνο η αυτοδιοίκηση, αλλά και οι σύλλογοι, οι φορείς, οι ιδιώτες, που με κάθε τρόπο, πολλές φορές από το υστέρημά τους, συνεισέφεραν ότι και όπως μπορούσαν, για να μετριάσουν τον πόνο των πληγέντων. Θα πρότεινα στο δήμο λίμνης Πλαστήρα να αναρτήσει τον πίνακα των αποζημιωθέντων ανά κοινότητα, για να γνωρίζουν και οι πολλοί που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ποιοι και πόσοι είδαν φως και μπήκαν.

Είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος δεν έχει πρόβλημα, αλλά οι ισοβίτες δημοτικοί σύμβουλοι αμφοτέρων των παρατάξεων, δεν θα συναινέσουν. Υπάρχει και το δημοτικό συμβούλιο, όπου αν έλθει το θέμα θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Αν βιαστούν κάποιοι να διερωτηθούν πως γνωρίζω την κατάσταση στο χωριό μου, τους πληροφορώ ότι διακινδυνεύοντας βρέθηκα με τουλάχιστον άλλους δέκα συνδημότες στην περιοχή το βράδυ της καταστροφής και όλες τις επόμενες μέρες συνέβαλλα ως όφειλα και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

Παρακολουθώ και θα συνεχίσω να παρεμβαίνω εποικοδομητικά, για την ανάταξη της Νεβρόπολης. 
Το οφείλω σε μένα ως δημότη, αλλά και στους συνδημότες που μου εμπιστεύθηκαν στο παρελθόν δύο φορές τις τύχες του πρώην Δήμου. Τα χρήματα των αποζημιώσεων ανήκουν στον τιμωρημένο από τα μνημόνια και φυλακισμένο από την πανδημία Ελληνικό λαό και προορίζονται αποκλειστικά για τους πληγέντες. Δεν είναι δωρεές προς τους καπήλους της δυστυχίας. Κανείς δεν πρέπει να σιωπήσει. 
Ο Βολταίρος έλεγε “Όποιος συγχωρεί το έγκλημα, γίνεται συνένοχος του”

πηγή: karditsapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής