Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

- Επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κυρίλλου

Το παρόν ιστιολόγιο, (πεπεισμένο ακράδαντα, ότι εφημερίδες ισχυρών φορέων και συμφερόντων, που ελέγχουν το κράτος από το οποίο αντλούν χρήματα και δύναμη), δεν δημοσίευσε απολύτως τίποτα, των όσων είδαν το φώς της δημοσιότητας περί υπέρογκων ποσών που δήθεν διαθέτει και έχει κατατιθεμένα ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.
Η διαπλοκή που κτυπά ύπουλα τους Ελληνικούς θεσμούς, σε μία στρατευμένη αποστολή διαλύσεων των πάντων, μας βρίσκει σθεναρά αντίθετους και τα έντυπα αυτά το έχουν αποδείξει κατ΄ επανάληψη. Δεν είναι μόνο αυτό.
Στα δημοσιεύματα δεν αναφέρονται στοιχεία παραβατικότητος του Μητροπολίτη, εκτός της συμπεριφοράς ορισμένων ιερέων της επαρχίας Φαρσάλων και επομένως τα δημοσιεύματα ήταν ανυποστήρικτα.

Κατόπιν τούτων με χαρά δημοσιεύουμε την επιστολή του Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου επί του θέματος, με την διαβεβαίωση προς όλους, ότι, εάν υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία θα δημοσιευτούν πάραυτα.

                                         Αγαπητοί μου αδελφοί
Με την παρούσα επιστολή θέλω να ενημερώσω υπεύθυνα και αντικειμενικά τον πιστό λαό της θεοσώστου επαρχίας μας για τα όσα βάρος μου δημοσιεύθηκαν αυτές τις ημέρες στα τοπικά και στα άλλα, πανελλήνιας εμβέλειας, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα γενικής ενημέρωσης.

Ή αρχή, ως γνωστόν, έγινε με το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδος «ΕΘΝΟΣ», την περασμένη Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, το όποιο έκανε λόγο για «παχυλούς» τραπεζικούς μου λογαριασμούς, ασυμβίβαστους με το εισόδημα ενός αρχιερέως. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν διάφορα blogs στο διαδίκτυο (internet), δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και, δυστυχώς, συγκεκριμένη μονάς του τοπικού τύπου, που με τη μορφή δήθεν ερωτημάτων άφηνε να αιωρούνται ζητήματα οικονομικής και συγχρόνως..
ηθικής φύσεως.
Ή πρώτη μου αντίδραση ήταν να δώσω μία απάντηση στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», όπου διέψευδα κατηγορηματικώς τα όσα δημοσιεύθηκαν.
Με την παρούσα επιστολή σήμερα θέλω για μία ακόμη φορά να δηλώσω με πάσα ειλικρίνεια και σεβασμό προς όλους, κληρικούς και λαϊκούς, ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν με αφορούν καθόλου, και παράλληλα να ενημερώσω ότι ήδη έχει ανατεθεί σε δικηγόρο ή νομική πλευρά της υπόθεσης.
Ή οικονομική μου κατάσταση δεν ήταν και δεν είναι ούτε σήμερα εκείνη πού παρουσιάζουν τα εν λόγω δημοσιεύματα. Ποτέ έως τώρα δεν έχω δώσει αφορμή σε κανέναν να αμφισβητήσει τη διαχείριση των οικονομικών στις δυο Ιερές Μητροπόλεις, που με τη βοήθεια του Θεού υπηρέτησα και υπηρετώ. Ούτε στα Κύθηρα ούτε τώρα στην Καρδίτσα έβαλα ποτέ στην τσέπη μου ένα μικρό κέρμα δραχμής ή ευρώ από την οικονομική διαχείριση των μητροπολιτικών ταμείων. Ό τραπεζικός μου λογαριασμός περιέχει το ποσό του μισθού που λαμβάνω ως αρχιερεύς της Ελλαδικής Εκκλησίας και τη μειωμένη σύνταξη μου ως συνταξιούχου εκπαιδευτικού θεολόγου. Δεν θα ήθελα από τη θέση αυτή να κάνω λόγο εγώ ό ίδιος για τα ποσά πού δίνω ως φιλανθρωπίες και βοηθήματα στους ανήμπορους συνανθρώπους μας -αλλά το ποσό του μηνιαίου μισθού μου εξανεμίζεται οικειοθελώς για να αντιμετωπισθούν διάφορα οικονομικά προβλήματα των συνανθρώπων μας. Είμαι ακτήμων και το μόνο μου περιουσιακό στοιχείο, όπως εδήλωσα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, προ επτά και πλέον ετών, είναι ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, δεκαεπταετίας, το όποιο ευρίσκεται στη διάθεση των αμέσων συνεργατών μου και των ιεροκηρύκων της Μητροπόλεώς μας πού δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο.
Δεν ήθελα ποτέ να προβώ στην δημοσίευση τέτοιων δηλώσεων, αλλά ό σκανδαλισμός πού προκαλείται τις άγιες αυτές ημέρες, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα, είναι μεγάλος.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, υπάρχουν οικογένειες με ανέργους πού δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, κα\ ξαφνικά δημοσιεύεται ότι ένας δεσπότης έχει εκατοντάδες και εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Κάποιοι δημοσιογράφοι, παίζοντας με τους κανόνες που οι ίδιοι έχουν καθιερώσει σ' αυτή τη χώρα, «ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα» και δεν νοιάζονται για τις άδικες κατηγορίες και τον σκανδαλισμό των ψυχών. "Όταν θα φθάσει ή ώρα της δικαιοσύνης Ίσως ζητήσουν συγγνώμη κι έτσι λυθεί το ζήτημα. Ό σκανδαλισμός όμως θα έχει επιτευχθεί Ή αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα ακόμη και στη δύσκολη αυτή εποχή καλά κρατεί.
Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, διαψεύδω κατηγορηματικά όλα όσα δημοσιεύθηκαν και προκαλώ τον καθένα πού επικαλείται την ύπαρξη συγκεκριμένων στοιχείων να τα καταθέσει, ιδιαιτέρως δε παρακαλώ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να προβεί εν τοιαύτη περιπτώσει σε άμεση ενημέρωση (όπως άλλωστε εζήτησε και ό Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας κ. Ιερώνυμος), για να κλείσει μια για πάντα αυτή ή κακόγουστη φάρσα, πού δεν πλήττει μόνον εμένα προσωπικά, αλλά και το σύνολο της Εκκλησίας.
Ματ' ευχών εν Κυρίω
Ο ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ
Κύριλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής