Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ο Ελληνας τα κατάφερε πάλι...

Κάπου το 2006 έγινε ένα πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας χοίρων. 
Οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν επιδότηση για να μεγαλώσουν γουρούνια με βιολογικό τρόπο. 
Με λίγα λόγια θα βοσκούσαν εκτός. 
Οι δασικές περιοχές προσφέρονται για κάτι τέτοιο.
Φυσικά αυτό θα γινόταν υπό επίβλεψη. 
Επειδή όμως Ελληνας και επίβλεψη δεν συμβιώνουν αρμονικά, τα γουρούνια ήταν χύμα. Και φυσικά διασταυρώθηκαν με αγριογούρουνα και δημιουργήθηκε λοιπόν ένα νέο υβρίδιο το οποίο βόλευε και τους κτηνοτρόφους. 
Από την μία "αγριογούρουνο", πιο ακριβό κρέας, κι από την άλλη ενώ ένας κανονικός αγριόχοιρος κάνει 4-5 μικρά τον χρόνο, αυτά κάνουν μέχρι και 18. Και ενώ αρχικά αυτό έγινε σε ορεινές περιοχές που κυκλοφορούσαν και φυσικοί εχθροί τους, λύκοι, άρχισαν να τα μεταφέρουν παντού. Έφτασαν στον κάμπο μας και σε νησιά, όπως η Εύβοια, που ποτέ δεν είχε αγριόχοιρους. Για να δικαιολογηθούν έφτασαν να που πως πέρασαν στην Εύβοια κολυμπώντας.
Έχουμε λοιπόν μια έκρηξη στον πληθυσμό του νέου υβριδίου και αυτό ήδη άρχισε να δείχνει τα προβλήματα. Οι παραγωγοί βρίσκουν συνεχώς ολόκληρα δεντρα σπασμένα και καλαμπόκια κατεστραμμένα από παραγωγή. Σε απόγνωση οι αγρότες κάνουν ότι μπορούν για να τα σταματήσουν.
Καταρχάς ο έλεγχος του πληθυσμού τους πια είναι όχι απλά δύσκολος, σχεδόν αδύνατον. Το κυνήγι τους έχει ελάχιστα αποτελέσματα. Την μέρα κρύβονται σε μέρη που δεν φτάνει ούτε ο Ταρζάν και την νύχτα σουλατσάρουν σε αγέλες. Όποιος είναι σε κτήματα με δέντρα, ίσως ακούει όλη την νύχτα πυροβολισμούς. Είναι ειδικά κανονάκια με υγραέριο και χρονοδιακόπτη που μιμούνται τον ήχο του όπλου για να τα διώχνουν από τα χωράφια. Οπότε καταλαβαίνετε τι θα γίνει αν μπουν μέσα
Είναι θέμα χρόνου πριν καταλάβουν την "απάτη".
Για συρματόπλεγμα δεν το συζητάμε, δεν τα κρατάνε καν. Συνήθως φοβούνται τον άνθρωπο αλλά αν είναι γουρουνομάνες με μικρά δεν θα μασήσουν. Τα σκυλιά δεν τα φοβούνται, έχουν σκοτώσει κιόλας μερικά.
Τι επιλογές υπάρχουν λοιπόν;
Ή στέλνεις στρατό να τα κυνηγήσει ή οργανώνεις επαγγελματίες κυνηγούς όπως στην Αμερική ή περιμένεις από την φύση να τους στείλει καμιά ασθένεια. 
Σκληρό; Ναι, δεν φταίει το ζώο. 
Τι μπορεί να γίνει όμως; 
Ο Ελληνας τα κατάφερε πάλι...

Μπούμπης...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής