Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας  Καρδίτσας, επισκέφτηκε  τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου και συναντήθηκε με τους βουλευτές του νομού Καρδίτσας, κκ Βράντζα Παναγιώτα, Κατσαβριά –Σιωροπούλου Χρυσούλα και Λάππα Σπύρο, μέλη της Ν. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά από μια έντονη φημολογία και δημοσιεύσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η διοίκηση του Συλλόγου έκρινε σκόπιμο να έρθει σε επαφή με τους βουλευτές της Καρδίτσας με σκοπό να εκφράσει τις ανησυχίες όλων των συναδέλφων, καθώς  μετά από επτά χρόνια λειτουργίας του Νόμου 3258 / 2010 με τίτλο, Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης, φημολογείται πως επιχειρείται από την παρούσα κυβέρνηση μια ακόμη αλλαγή στη λειτουργία και τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Χωρίς να έχει κλείσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα εφαρμογής του ο παραπάνω, σαρωτικός στις αλλαγές του, νόμος μετά τον Καποδίστρια, διαπιστώνεται από την παρούσα κυβερνητική δομή, πως παρουσιάζει παθογένειες και κρίνεται απαραίτητο να διορθωθεί. Ας μην ξεχνάμε πως ο πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο είναι τα θεσμικά όργανα που οι αρμοδιότητές τους είναι να μεριμνούν για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει στην τοπική κοινότητα και να ενημερώνουν το δημοτικό συμβούλιο για την άμεση επίλυση του. Ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί απευθείας με τον Δήμαρχο του Δήμου ώστε φροντίζει να τον ενημερώνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητά του και να προωθεί τα ζητήματα και τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου πιέζοντας θεσμικά στην άμεση επίλυσή τους. Ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει τη βαθιά γνώση της καθημερινότητας και των προβλημάτων μιας Τοπικής Κοινότητας. Μια καθημερινότητα που επιφέρει καθήκοντα για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, τη συντήρηση υποδομών του Δήμου, τη συντήρηση κοιμητηρίων, τη συντήρηση εσωτερικής – αγροτικής οδοποιίας, τις παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε βλάβες ύδρευσης – άρδευσης, τη συντήρηση εσωτερικού φωτισμού, τις παρεμβάσεις στις ανάγκες των κατά τόπους σχολικών μονάδων και πολλών άλλων που μόνο ισχυρές Τοπικές Κοινότητες μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Συνεπώς, η όποια επιχειρούμενη αλλαγή του νομοθετήματος του Καλλικράτη αναφορικά με τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των χωριών, οφείλει να κινείται στην κατεύθυνση της στήριξης και της ενεργοποίησης των συμβουλίων των κοινοτήτων, σε στενή πάντα συνεργασία με τα όργανα του Δήμου. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν και ουδείς δικαιούται να προσποιείται πως «δεν το καταλαβαίνει» ότι τα χρόνια της κρίσης, οι Τοπικές Κοινότητες κράτησαν και κρατούν όρθιες τις μικρές κοινωνίες, αποτελώντας πυλώνα κοινωνικής προστασίας των πολιτών.
Ομόφωνα λοιπόν λέμε ναι στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου των Τοπικών Κοινοτήτων. Λέμε ναι στην οικονομική ημιαυτονομία των κοινοτήτων. Λέμε ναι στις αποφασιστικές και όχι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη που θα πάει MAZI με τη τοπική κοινωνία σε κάθε βήμα.
Ακούγοντας οι Βουλευτές τον έντονο προβληματισμό των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τους ενημέρωσαν πως το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη διαμορφώνεται και θα δοθεί σε διαβούλευση περί τα τέλη Αυγούστου και βάση αυτού όχι μόνο δεν καταργείται ο θεσμός των τοπικών συμβουλίων αλλά αναβαθμίζεται. Δεσμεύτηκαν δε να προσκαλέσουν στη βουλή, στη διαβούλευση των φορέων για το νομοσχέδιο, το προεδρείο του Συμβουλίου της Ένωσης Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, μιας και είναι ο μοναδικός Σύλλογος Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων πανελλαδικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΥΤΡΑΣ                                                                        ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΕΛΑΓΙΑ
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ιτέας                                    Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πορτίτσας                                                         

      Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ 
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πτελοπούλας  

ΤΑ ΜΕΛΗ:
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γεφυρίων
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΝΑΝΟΣ Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μουζακίου
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΥΠΗΣ Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μορφοβούνιου
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΝΤΖΙΑΧΡΗΣΤΑ Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πετρίλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής