Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΕΒ ΤΙΤΑΝΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ- ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ – ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ

ΘΕΜΑ : « Ενημέρωση  για την ομαλή λειτουργία των αποστραγγιστικών δικτύων - της αγροτικής οδοποιίας και της αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων »


Έχοντας υπόψη:
1) Το Νομοθετικό Διάταγμα 3881/1958 « Περί έργων εγγείων βελτιώσεων » σύμφωνα  με το οποίο η αρμοδιότητα και ευθύνη εκτέλεσης – συντήρησης και λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων ανήκει στους Ο.Ε.Β.
2) Το 173323/4551/16-7-2019 έγγραφο της Επιτροπής Αστυνόμευσης ρεμάτων της Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με το οποίο η λειτουργία των υδατορεμάτων ως αποδεκτών της πλημμυρικής απορροής και μέσων διόδευσής της ισχύει εξ ορισμού και δεν αναιρείται κατά την αρδευτική περίοδο. Συνεπώς κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε αρδευτικές περιόδους που λειτουργούν πρόχειρα ή ημιμόνιμα φράγματα, υψηλή προτεραιότητα έχει η διόδευση της πλημμύρας και όχι η ταμίευση νερού για την άρδευση.
3) Την 248/2019 Κλήση της Εισαγγελίας, μετά από αυτεπάγγελτη αναφορά της Επιτροπής Αστυνόμευσης ρεμάτων της Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για ανάκριση στον Πταισματοδίκη Καρδίτσας και εξέταση του Οργανισμού μας ως μάρτυρα σε ποινική υπόθεση σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε διάφορες περιοχές του Νομού Καρδίτσας και τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από πλημμυρίζοντα αποστραγγιστικά δίκτυα που χρησιμοποιούνται ως αρδευτικά.

Κατόπιν αυτών και προς αποφυγή των συνεπειών του Νόμου, σας ενημερώνουμε και σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Κύριος σκοπός των αποστραγγιστικών δικτύων είναι η αποστράγγιση του πλεονάζοντος επιφανειακού και εδαφικού νερού και η παροχέτευση πλημμυρικών ροών.
Για τη σωστή λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων Β΄ και Γ΄ τάξης που ανήκουν στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού μας, για τη μείωση του υγρασίας και αύξησης εδαφικής αλατότητας- καθυστέρηση σποράς και συγκομιδής- κίνδυνοι για ανθρώπους, ζώα, εγγειοβελτιωτικά έργα, καλλιέργειες) και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών μας,
παρακαλούμε :
1. Να ενημερώνετε εγγράφως τον Οργανισμός μας για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις πρόκειται να πραγματοποιήσετε σε αγροκτήματα  δικαιοδοσίας του .
2. Τα προϊόντα εκσκαφής οποιωνδήποτε παρεμβάσεων να μεταφέρονται άμεσα και να μην παραμένουν στα σημεία εκσκαφής, ειδικότερα σε αμμοχαλικοστρωμένο αγροτικό δρόμο να γίνεται μεταφορά και σε χωματόδρομο διαμόρφωση.
3. Σε περίπτωση παρέμβασης σε αποστραγγιστικές τάφρους, για καθαρισμό η εκβάθυνση τους, να διατηρείται η κλίση για τη σωστή ροή του νερού και της αποστράγγισης.
4. Σε περίπτωση που αποστραγγιστικές τάφροι χρησιμοποιηθούν για άρδευση και κατασκευαστούν εντός αυτών προσωρινά φράγματα, να ενημερώνετε εγγράφως τον Οργανισμός μας για τα σημεία παρέμβασης και να φροντίζετε για την καταστροφή τους με τη λήξη της αρδευτικής περιόδου.
5. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα και ζημιές, από έντονα  καιρικά φαινόμενα και εξαιτίας των ημιμόνιμων και πρόχειρων φραγμάτων που κατασκευάστηκαν για χρήση άρδευσης εντός αποστραγγιστικών δικτύων, οι παρεμβαίνοντες – χρήστες να αναλαμβάνουν άμεσα τη λύση τους και την αποκατάσταση των ζημιών.
6. Σε περίπτωση τοποθέτησης παρόχθιων αντλητικών συγκροτημάτων εντός των ορίων της περιοχής δικαιοδοσίας του Οργανισμού, να ζητείται βεβαίωση από τον Οργανισμό με την οποία θα βεβαιώνεται ότι η περιοχή δεν εξυπηρετείται αρδευτικά από τον Οργανισμό μας.
7. Να τηρούνται οι κανονισμοί άρδευσης από τους παραγωγούς με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μη προκαλούνται ζημιές στο αποστραγγιστικό και αγροτικό οδικό δίκτυο.
                                           

                                                   ΤΟ  ΔΣ
                               ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΤΙΤΑΝΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής