Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Απαγόρευση καπνίσματος στα μαγαζιά: Σύγκρουση συμφερόντων, και όχι δικαιωμάτων...

Πρόσφατα η Κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία έναν νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς ιδιωτικούς χώρους πέραν της οικίας, στους οποίους εισέρχονται οικειοθελώς και αυτοβούλως άνθρωποι.

Η συνήθης δικαιολογία από τους υποστηρικτές της καπνοαπαγόρευσης είναι ότι γίνεται στο όνομα του δικαιώματος της υγείας των μη καπνιστών.

Εκτός από το δικαίωμα στην υγεία, δηλαδή να μην σε βλάπτουν οι συνάνθρωποι σου χωρίς την συγκατάθεση σου υπάρχει και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, δηλαδή το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και διάθεσης ενός χώρου ή πράγματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα δυο αυτά δικαιώματα είναι απόλυτα συμβατά μεταξύ τους και δεν αλληλοσυγκρούονται στην περίπτωση των καταστημάτων που επιτρέπουν το κάπνισμα. Το γιατί θα έπρεπε να είναι προφανές σε όλους. Η δημιουργία ενός τέτοιου καταστήματος (δικαίωμα στην ιδιοκτησία) από μόνη της δεν βλάπτει την υγεία ενός μη καπνιστή (δικαίωμα στην υγεία), για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθεί μέσα και αυτό δεν γίνεται δίχως την συγκατάθεση του.
Κανονικά δεν θα χρειαζόταν να παραθέσω άλλα επιχειρήματα και να τελειώσει εδώ η συζήτηση εφόσον δεν καταπατείται το δικαίωμα στην υγεία του Α από την πράξη του B (λέει ένας επαγγελματίας που εχει μαγαζί στο χωριό).
Δυστυχώς όμως για κάποιο λόγο δεν είναι προφανές σε όλους και αυτό που με εκπλήσσει ακόμη περισσότερο είναι ότι συναντάω και κάποιους φιλελεύθερους να υποστηρίζουν αυτήν την καπνοαπαγόρευση.

Ένα άτομο μπαίνοντας δίχως καταναγκασμό μέσα σε ένα κατάστημα που γνωρίζει ότι καπνίζουν βλάπτει συνειδητά την υγεία του όπως όταν επιλέγει να πάει σε ένα πάρτι στο σπίτι μιας φίλης του όπου οι καλεσμένοι επιτρέπεται να καπνίζουν. Στην μια περίπτωση το κάνει γιατί θέλει πχ να πιει έναν καφέ και στην άλλη γιατί θέλει να δει την φίλη του.

Όπως δεν μπορεί να απαγορεύσει το κάπνισμα στο σπίτι της φίλης του επειδή θέλει απλά την παρέα αλλά όχι τον καπνό έτσι θα έπρεπε να μην έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει το κάπνισμα στο κατάστημα με την πρόφαση ότι επιθυμεί μονάχα τον καφέ και όχι τον καπνό. Η ικανοποίηση της επιθυμίας του και μόνο δεν αρκεί για να επέμβει το Κράτος, πρέπει να καταπατείται κάποιο ατομικό του δικαίωμα.
Δεν υπάρχει σύγκρουση ατομικών δικαιωμάτων (ιδιοκτησίας και υγείας), αυτό που υπάρχει είναι σύγκρουση συμφερόντων, ο αντικαπνιστής έχει συμφέρον να του παρέχει ένας συνάνθρωπος του μια υπηρεσία που αυτός θέλει (καφέ δίχως καπνό) και ο συνάνθρωπος του έχει συμφέρον να παρέχει την υπηρεσία που ζητάει ένας άλλος άνθρωπος (καφέ με την δυνατότητα να καπνίζει).

Σε μια πραγματικά φιλελεύθερη Δημοκρατία η εξουσία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί την εκάστοτε ομάδα συμφερόντων που μπόρεσε να την επηρεάσει αλλά για να προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Αντικαθιστώντας τα ατομικά δικαιώματα με την επιθυμία, την αυθαίρετη εξουσία και την βία οδηγούμαστε σε μια αέναη πάλη των τάξεων στην οποία κάθε ομάδα συμφερόντων προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το Κράτος για να επιβάλλει τα συμφέροντα της.

Το αστείο είναι ότι κάποιοι φιλελεύθεροι από εμάς δέχονται την δημιουργία coffee shops όπου μπορείς να καπνίσεις κάνναβη αλλά δεν δέχονται τα καταστήματα που μπορείς να καπνίσεις καπνό! Και τα δυο πρέπει να επιτρέπονται για τους ίδιους ακριβώς λόγους: Ιδιοκτησία χώρου, ιδιοκτησία εαυτού και δικαίωμα να συναλλάσεσαι, με δύο λόγια ατομικές ελευθερίες.

Τελικά δεν είναι απίθανο σε λίγα χρόνια να συμπεριλαμβάνονται και οι οικίες μας στους ιδιωτικούς χώρους όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

Οι μαγαζάτορες
Παρόλ' αυτά η πλευρά των μαγαζιών του καφέ και της εστίασης φαίνεται να στυλώνει για μία ακόμα φορά τα πόδια στη συγκεκριμένη απαγόρευση.  
- “Εμείς πεθαίνουμε και αυτοί μας ρίχνουν πρόστιμα. Ξαφνικά εκεί που κοιμάται ο υπουργός, ξυπνάει και αποφασίζει να επαναφέρει το νόμο για το κάπνισμα”, εμφανίζονται έντονα επικριτικοί λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει στους επαγγελματίες την ευθύνη να προστατέψουν την υγεία του κόσμου.
- “Όταν μπαίνει ο κόσμος επιθυμεί να είναι ανενόχλητος. Δεν μπορούμε να διαπληκτιστούμε μαζί τους. Όταν μια επιχείρηση πνίγεται λόγω έλλειψης πελατών, η κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμα. Πρόστιμα από το υπουργείο εργασίας, το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ, το δήμο, τον αντικαπνιστικό νόμο. Πώς θα μας βοηθήσουν όταν προσπαθούμε να επιβιώσουμε; αλλά ουδείς το υπολογίζει αυτό”.

Οι ίδιοι προτείνουν να έχει την απόλυτη ευθύνη ο πελάτης που καπνίζει. Αυτός, στον οποίο κάνει την οποιαδήποτε δυνατή προσφορά για να ξαναέρθει, όπως λένε.  
- “Οι κυβερνώντες δεν κατεβαίνουν στην κοινωνία για να δουν τι γίνεται, τα μαγαζιά που βρίσκονται στο χωριό μας δεν μετρούν πάνω από 10 πελάτες, κάτι που συμβαίνει σε καθημερινή βάση”.
Οι επαγγελματίες εκφράζουν την πεποίθηση ότι για μία ακόμα φορά ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.
- “Δεν μπορούμε εμείς να βγάλουμε τον πελάτη να καπνίσει έξω στο κρύο. Θα μπορούσε όμως, το αρμόδιο υπουργείο να επιβάλει αυστηρά την τοποθέτηση σύγχρονου εξαερισμού στα καταστήματα, οι οποίοι είναι άκρως αποτελεσματικοί”.

Τελικά αυτό που μένει είναι να αποδειχθεί ότι η πρόθεση ενός ακόμα υπουργού Υγείας να βάλει φρένο στην ενοχλητική συνήθεια, απαλλάσσοντας τους παθητικούς καπνιστές από την υποχρέωση να καπνίζουν κι εκείνοι, μπορεί να εφαρμοστεί και στην πράξη. Με δεδομένες τις παλαιότερες αποτυχημένες προσπάθειες, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το στοίχημα πολιτικής σταδιοδρομίας του εκάστοτε υπουργού Υγείας. Ένα στοίχημα, το οποίο εν μέσω αντιδράσεων από τους ενδιαφερόμενους, προσπαθειών επιβολής από τους ιθύνοντες της Υγείας και αμέτρητων ωρών επιχειρηματολογίας εκατέρωθεν, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραμένει μια διάταξη ενταγμένη στα όρια της ανεκδοτολογίας.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Πρόσφατα η Κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία έναν νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς ιδιωτικούς χώρους πέραν της οικίας, στους οποίους εισέρχονται οικειοθελώς και αυτοβούλως άνθρωποι"

Αυτό λέγεται δημόσιος χώρος, για όσους δεν το έχουνε καταλάβει. Δημόσιος χώρος δε νοείται μόνο μία δημόσια υπηρεσία, αλλά οιοσδήπτοε χώρος (ιδιωτικός ή μη) όπου έχει ελέυθερη πρόσβαση ο πολίτης. Δημόσιος χώρος είναι και οι καφετέριες και τα μπαράκια και τα εστιατόρια.
Όταν είναι λοιπόν ο χώρος δημόσιος παύει να βρίσκεται υπό το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσεως του ιδιοκτήτη, γ' αυτό και πληρώνουνε και άδεια λειτουργίας αλλά και ακολουθούνε συγκεκριμένους κανόνες που έχουνε τεθεί από το κράτος.
Η πραγματικός φιλελευθερισμός έγκειται στο πόσο προστατεύονται οι μειοψηφίες, όχι όταν τέσσερις λύκοι και ένα πρόβατο ψηφίζουνε για φαγητό. Φιλελευθερισμός είναι να υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης διασκέδασης και πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, χωρίς βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Ο χώρος δεν είναι δημόσιος φίλε μου είναι ιδιωτικός γι' αυτό άλλωστε μπορεί ο ιδιοκτήτης να αποκλείσει την πρόσβαση ενός ατόμου εάν αυτό πχ δεν πληρώσει εισιτήριο ή δεν τηρεί ένα dress code (πχ να φοράει μαγιό όταν κολυμπάει μέσα στην πισινά του ξενοδοχείου αντί να είναι γυμνός ή με τα τα ρούχα και τα παπούτσια).
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεις εσύ θα μπορούσε να θεωρηθεί δημόσιος χώρος και το σπίτι μιας φίλης σου που κάνει ένα open party. Δημόσιος χώρος είναι οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα, δημόσιες υπηρεσίες. Γενικά εκεί που έχουμε δημόσια ιδιοκτησία.

Λόρδος Είρωνας είπε...

Φιλελευθερισμός κατά το δοκούν; Προτείνω να ρίξει πρώτα μια ματιά γύρω του ο ανώνυμος των 10:30 και να μας πει αν όντως προστατεύονται οι μειοψηφίες αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα. Όταν και αν ποτέ καταφέρει ο φιλελευθερισμός να λύσει τα πραγματικά προβλήματα ας έρθει να μας κόψει και το κάπνισμα...

τζιμινέρας είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την δημοσίευση.
Τα δικαιώματα των καπνιστών(όπως και των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ κλπ.) καταστρατηγούνται.
Καπνίζω σπάνια και προτιμώ μέρη που είναι "άκαπνα"
Η αγορά, μπορεί να το ρυθμίσει αυτό, να υπάρξουν κι άλλες επιχειρήσεις που απαγορεύουν το κάπνισμα και μπορούν να τις προτιμάνε αυτοί που δεν θέλουν τον καπνό.
Άλλο το να μπαίνεις π.χ. σε ένα ταξί και να μην μπορείς να αναπνεύσεις από την τσιγαρίλα (δεν έχεις επιλογή), κι άλλο να επιλέγεις να πας σε καφέ που επιτρέπεται το κάπνισμα.

Προβληματισμένος Δημότης είπε...

Πλην του πρώτου σχολιαστή 10:30 όλοι οι υπόλοιποι διαστρεβλώνετε συνειδητά τον ορθο από νομικής πλευράς όρο "δημόσιος χώρος". Διαβάστε πρώτα, ενημερωθείτε και μη σχολιάζετε σύμφωνα με τις εξεις σας, αλλά και τις προοδευτικές σας αντιλήψεις.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω να περιμένεις να βρεις ταξιτζή που δεν μέχρι καπνίζει, τόσα ταξί κυκλοφορούν.
Αν είναι δυνατόν να τα γράφετε αυτα!

Μπουχαρής είπε...

Δημόσιοι χώροι είναι αυτοί που προορίζονται κατά την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα για κοινή χρήση π.χ. οδοί, πλατείες, άλση, αιγιαλός, παραλία, λιμάνια, όχθες λιμνών και ποταμών, δημόσια δάση. Περαιτέρω δημόσιος χώρος θεωρείται και κάθε άλλος, ανοικτός και ελευθέρως προσβάσιμος σε απροσδιόριστο αριθμό προσώπων, χώρος ο οποίος με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο (π.χ. οικοδομική άδεια) έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να ανήκουν μεγάλα εμπορικά κέντρα, ειδικά πάρκα, χώροι αναψυχής, κ.λπ. Στους δημόσιους χώρους συγκαταλέγονται,τέλος, και οι σταθμοί διακίνησης επιβατών με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, κτίρια επιβατών του αεροδρομίου, κ.λπ., χώροι δηλαδή προσβάσιμοι σε απεριόριστο αριθμό ατόμων, που όμως μπορεί να είναι και κλειστοί και η είσοδος σε αυτούς ελεγχόμενη.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση. Ο Τζιφουλης είναι δημόσιος ή ιδιωτικός χώρος;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως πραγματικώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το συζητάμε ακόμα. Η πλειοψηφία του λαού δε θέλει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, και αυτό το έδειξε μέσω των νομίμως εκλεγμένων αντιπροσώπων του. Και υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία που μιλάει για καταπάτηση δικαιωμάτων χρήσης που όμως υστερεί του δικαιώματος της υγείας. Και λέγω υστερεί διότι αν το δικαίωμα χρήσεως ήτανε ανώτερο του δικαιώμτος της υγείας τότε (στη θεωρία πάντοτε) θα ψηφιζότανε κυβερνήσεις που θα επιτρέπανε το κάπνισμα παντού. Απλά είναι τα πράγματα.

τζιμινέρας είπε...

1. Κατ αρχήν αφήστε την δημο-φασιστο-κρατία απ΄έξω.
Η πλειοψηφία ΔΕΝ έχει κανένα δικαίωμα στη ζωή μου παρα μόνο στην εκλογή κυβέρνησης.
Δε μπα να ψηφίσουν το 99% να κόψω τη μαλακία, τους γράφω στ΄αρχίδια μου.
2. Ας θέσουμε τα ερωτήματα προοδευτικά: Εγώ και μερικοί φίλοι-φανατικοί καπνιστές - επειδή μας κόψαν το τσιγάρο απο τους "δημόσιους" χώρους λέμε να μαζευόμαστε στα σπίτια μας να κάνουμε παρέα και να καπνίζουμε με τη ψυχή μας. Επειδή όμως κανενός η γυναίκα δεν μας δέχεται σπίτι της (να της το κάνουμε μαύρο απο τον καπνό) αποφασίσαμε να τσοντάρουμε ο καθένας 50 ευρά κάθε μήνα και να πιάσουμε μια γκαρσονέρα. Μέχρις εδώ είναι ιδιωτικός χώρος;
Μας επιτρέπετε να καπνίζουμε στην γκαρσονέρα μας;
Ελπίζω ναι.
Συνεχίζουμε λοιπόν. Επειδή εκτός απο το να καπνίζουμε θέλουμε και να πίνουμε και επειδή είναι δύσκολο να κουβαλάμε κάθε φορά ποτά απο τα σπίτια μας αναθέτουμε σε κάποιον απο την παρέα να αγοράζει τα ποτά και φυσικά να ειπράτει ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός: Φυσικά όσο περισσότερο πίνεις τόσο θα πληρώνεις. Και σε κάποιον άλλον να βάζει μουσικά. Και χαζά χαζά περνάμε ΜΠΟΜΠΑ: Καλή μουσική τσιγάρα, καθαρά ποτά, και πολύ γέλιο. Συνεχίζει να είναι ιδιωτικός χώρος; ΟΧΙ. Γιατί;
Γιατί μπήκε στο μάτι του Σπασαρχίδη. Ο οποίος πολύ γουστάρει τη φάση και θέλει να μπεί κι αυτός στο κόλπο αλλά τον ενοχλεί ο καπνός. Και φωνάζει την αστυνομία να μας μαζέψει γιατί ο χώρος είναι πλέον "δημόσιος"...

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι έχουν καψει εγκεφαλικά κύτταρα από το κάπνισμα καπνού και άλλων ευρωπαίων χόρτων ίσως. Λοιπόν αγόρια εκεί στη γκαρσονιέρα σας να πάρετε μαζί και τα παιδάκια σας ( αν έχετε ). Θα το κάντε; Ή άλλο τα παιδάκια....; Να πάρετε μαζί σας και τις έγκυες γυναίκες σας ( όσοι έχετε ). Τότε τα ξαναλέμε...

Ανώνυμος είπε...

Διορθωνω "και άλλων ευωδιαζοντων χόρτων"

Μπουχαρής είπε...

Πότε έγινε δημοψήφισμα και η πλειοψηφία απεφάνθη να απαγορευθεί το κάπνισμα;;
"Αποφασίζωμεν και διατάζωμεν" είναι κι αυτό κι αφήστε τις αρλούμπες. Ποτέ δεν είχαν και ποτέ δεν θα έχουν λύση που να εξυπηρετεί και τους μεν και τους δε.
Τι πιο εύκολο από το να δώσουν το δικαίωμα στους ίδιους τους μαγαζάτορες να επιλέξουν τι είδους κατάστημα θα έχουν υπό προυποθέσεις;; Θέλουν άδεια για καπνίζοντες;; Να είναι υποχρεωμένοι για πολύ δυνατό εξαερισμό και κάτω από αυστηρούς ελέγχους. Θέλουν άδεια για μη καπνίζοντες;; με γειά τους με χαρά τους. Κι από κει και πέρα ο κόσμος θα κάνει την επιλογή του. Που είναι το δύσκολο.
Ή μήπως να φανταστώ ότι κι αυτού του είδους η απαγόρευση είναι λόγω του ότι η πολιτισμένη Ευρώπη δεν καπνίζει άρα κι εμείς πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Μάλλον το τελευταίο είναι γιατί σίγουρα ποτέ δεν θα έπαιρναν τέτοια μέτρα σκεπτόμενοι την υγεία μας.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί στο φεστιβάλ λαϊκισμού θα είχατε κερδίσει πρώτο βραβείο. Μήπως απλά μας λέτε με άλλα λόγια να "σχολάσει" η δημοκρατία; Και τελοσπαντων προοδευτικότητα είναι η εξίσωση όλων προς τα κάτω; Η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι ένας απέραντος τεκες; Προοδευτικό ε;

Ανώνυμος είπε...

Διαιρει και βασιλευε..........

Αντιπαθητικοί αντικαπνιστες είπε...

καπνιζω οκ? λιθοβοληστε με! μεχρι τωρα καπνιζα και στο ποτο και στο φαγητο και στον καφε γιατι απλα μπορουσα! (λιθοβοληστε κι αλλο) ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ συμφωνω να απαγορευτει το καπνισμα γιατι καταλαβαινω οτι ειναι μια συνηθεια επιβλαβης οχι μονο για μενα αλλα και για τους γυρω μου. να μην παρεξηγηθω, δεν θα το κοψω...μου αρεσει, αλλα ειμαι απολυτα προθυμη να συμμορφοθω με τον νομο. αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι αυτοι οι ταλιμπαν του αντικαπνισματος που ειτε ηλεκτρονικα ειτε real life εχουν ξεχυθει με καταρες και χαιρεκακια ("ψοφα μονος σου","το μονο που σου αξιζει ειναι ο καρκινος", "εισαι βαρος για την κοινωνια", "εισαι απολιτιστος/βαρβαρος", "ολα εδω πληρωνονται, καλα να παθεις" και οκ...πιασατε το νοημα) ρε φιλε οταν σ'ακουω να μιλας ετσι, θελω να σου κανω ενεσιμη νικοτινη στο ματι. δηλαδη εσυ ως δειγμα εξευρωπαϊσμου τι εχεις να δειξεις? μονο το οτι δεν καπνιζεις? wow!congrats! τεσπα...συμφωνω να απαγορευτει αλλα ας δωσουν εστω σε περιορισμενα μαγαζια αδεια λεσχης...(περιορισμενα, το τονιζω για να προλαβω το "αν ειναι ετσι ολοι αδεια θα παρουν")

Ανώνυμος είπε...

Εμπάργκο σε όσα μαγαζιά του Δημου μας επιτρέπουν παράνομα το κάπνισμα.

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα καταλαβουμε επιτελους οτι μας ενωνουν πολλα και μας χωριζουν ελαχιστα......
Ο ενας στον αλλον θα κανει εμπαργκο βρε παιδια;
Γιατι;
Δεν ειμαι καπνιστης.
Δεν καπνιζα ποτε αλλα ας σταματησουμε επιτελους να ειμαστε ο ενας εναντιον του αλλου.
Ενας ακομη τροπος και λογος να χωριστουμε σε "μεν" και "δε" και ταυτοχρονα οσο εμεις ασχολουμαστε με αυτα να νομοθετουν καθημερινα εναντιον καπνιστων και μη καπνιστων.
Γιατι πολυ απλα ειτε καπνιζεις ειτε δεν καπνιζεις ουτε απο τα χαρατσια θα γλιτωσεις, ουτε απο την φορολογια, ουτε απο την ανεργια, ουτε απο τις περικοπες στους μισθους και στις συνταξεις, ουτε απο τις απολυσεις στον δημοσιο, ουτε απο τον αφανισμο τοσων κοινωνικων στρωμματων.
Ο ενας να στηριζει τον αλλον.
Αλληλεγγυη και στηριξη και οχι εμπαργκο.

Ανώνυμος είπε...

Εμπαργκο σ' αυτους που μας κυβερνουν καλο θα ηταν να κανουμε γιατι οι συνεπειες των πολιτικων τους βλαπτουν σοβαρα την υγεια ολων μας και οχι στους συγχωριανους μας.....
Ασχολουμαστε με το δεντρο και ξεχναμε το δασος!!!!!!!!
Καλημερα με πολλα χαμογελα και δυναμη :-) :-) :-) :-) :-)
ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Ανώνυμος είπε...

Η Ιτέα πάντως πάει καλά.
Εμπάργκο, γιατί ο Ελληνας δεν έχει ενσυνειδηση. Θέλει φοβερα.

Ανώνυμος είπε...

Σφάξι μι αγά 'μ ν' αγιάσω.......

Ανώνυμος είπε...

Παροιμίες του καφενείου...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΕΙΣ Η ΜΠΟΥΧΑΡΙΔΕΣ ΕΓΩ ΑΜΑ ΕΡΘΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕ Η ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΣΟ ΝΑ ΚΛΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΡΕΥΟΜΑΙ ΘΑ ΣΥΜΦΟΝΙΤΕ? ΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙΩ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΥΛΟΓΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΒΡΟΥΜΑΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΘΑ ΦΩΝΑΞΕΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ? ΟΧΙ ΦΑΝΤΑΖΩΜΕ ΕΤΣΙ?

Ανώνυμος είπε...

Και το διαιρει και βασιλευε καλα κρατει......

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής