Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ

Περισσότερα από 300.000 στρέμματα έχουν υποστεί ζημιά σύμφωνα με τις δηλώσεις των αγροτών ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι 200.000 στρέμματα έχουν υποστεί 100% ζημιά.
Αυτό τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Δούκα, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιου, των Δημάρχων του Ν. Καρδίτσας και υπηρεσιακών παραγόντων.
Σύμφωνα με τον κ. Δούκα θα γίνει οριοθέτηση των περιοχών ενώ στις περιοχές όπου θα καταγραφεί 100% ζημιά θα δοθούν γενναίες προκαταβολές.

Από την πλευρά του ο κ. Νούσιος ζήτησε «οριζόντιες αποζημιώσεις χωρίς εξατομίκευση των ζημιών». Ο ίδιος σήμείωσε:
"Στο θέμα της αγροτικής παραγωγής, σε πολλά χωριά η ζημιά αγγίζει το 100%. Ζητάμε οριζόντιες αποζημιώσεις χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Αμεσα να υπάρξει προκαταβολή τουλάχιστον στο 50%. Ζητούμε απ’ τον ΕΛΓΑ και από το Υπουργείο να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων. Στο ζωικό κεφάλαιο έχουν καταγραφεί πάνω από 13000 νεκρά ζώα. 
Σε πολλά σημεία υπήρχε κίνδυνος δημιουργίας εστιών μόλυνσης, αλλά σε συνεργασία με τους Δήμους κάναμε αποσμώσεις και μικροβιοκτονίες. Ως ΠΕ Καρδίτσας ζητάμε να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από το αποθεματικό κεφάλαιο της χώρας, να υπερβεί ο ΕΛΓΑ τα στενά όρια που ορίζουν τις ετήσιες κρατικές ενισχύσεις στα 16 εκατ. ευρώ, να μην απαιτούνται εκτιμητικά τέλη για αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές."

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε από την πλευρά του:

"Η ζημιά πολύ έντονη και εκτεταμένη και φτάνει στα όρια του τραγικού. Μέσα σε 8-12 ώρες έπεσε το νερό που πέφτει σε έξι μήνες στην περιοχή. Σε πρώτη φάση ενισχύεται το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ με 50 εκτιμητές από άλλους νομούς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η προτεραιότητα μας ήταν στο ζωικό κεφάλαιο και η καταγραφή έγινε άμεση. Η αποζημίωση θα γίνει στο 100%. Στη φυτική παραγωγή θα δοθεί μια γενναία προκαταβολή στους παραγωγούς που έχουν ζημιά 100%. Εκεί δηλαδή που έχουν οριοθετηθεί ο περιοχές με ολική ζημιά. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η εκτίμηση μέσα σε 3-4 μήνες ώστε να επιτευχθεί η πλήρη αποπληρωμή των αποζημιώσεων. Η μη πληρωμή των εκτιμητικών ζημιών δημιούργησε ένα κύμα δηλώσεων και από ανθρώπους που δεν έπαθαν ζημιά. Αυτό όμως σημαίνει επιβάρυνση και των εκτιμητών, που σημαίνει χρόνος σε βάρος όσων έχουν πάθει πραγματική ζημιά. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τόσο μεγάλη καταστροφή αν δεν υπάρχει και η ατομική ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπό μας που έχει πάθει ζημιά."



Karditsapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής