Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Ο Ενιπέας από τα βάθη της Μυθολογίας...

Απ΄τα βάθη της μυθολογίας ο Ενιπέας ή Τζαναρλής (Στα τουρκικά πλατανόφυτος), με την ετυμολογία του παραπέμπει σ ένα ποτάμι ζωηρό και θορυβώδες, ένα ποτάμι πλούσιο σε νερά και δυναμική ροή, με τον Ιανό να τον παραφορτώνει και να ξεπερνάει την αρχαία ρώμη του και να κατακλύζει τον κάμπο μου, αδύνατον να του θυμώσω, είναι ο ίδιος που  με τους αδελφούς του, -Πάμισος, Καράμπαλης, Καλέντζης, Ονόχωνος ή Σοφαδίτης, Φαρσαλίτης, το Μέγα ή Νέδα Ρέμα και όσους δεν νογάω-κατηφορίζοντας προς την Κεντρική Θεσσαλία, συναντούν τον Πατέρα τους Πηνειό ή Σαλαμπριά.
Είναι οι αρτηρίες της πανάρχαιας Θεσσαλικής γης!!!
Ένα οδοιπορικό μικρό κατά μήκος της κοίτης του, απ τα Φάρσαλα ως το χωριό μου την Ιτέα, με τα παραποτάμια χωριά του, το Βασίλη, το Μ. Ευήδριο, την Λεύκη, τα Πυργάκια, την Υπέρεια, τα Ορφανά και το Φύλο, την Αστρίτσα, τον Ηλιά, το Μ.Βουνό και την Συκεώνα, την Πασχαλίτσα, τον Πέτρινο και την Αμπελώνα, στον απέραντο κάμπο!!! 
Με τα συναρπαστικά δειλινά των Αγράφων και των κορυφογραφών της κοιμωμένης, όταν ο κάμπος ντύνεται με τα χρώματα της ώχρας και της φωτιάς και οι ακτίνες του ήλιου παιχνιδίζουν ανάμεσα σε λεύκες, φτελιάδες, πλατάνια, κλαίουσες, ακακίες και καρυδιές, σ όλον τον κόσμο να γυρίσω, σαν το κάλεσμα της Κυριακάτικης καμπάνας του Αγίου Αθανασίου, δεν θα βρω, είναι τα δικά μου, τα πιο ωραία απ τα ωραιότερα!!!
Η Θεσσαλία μου, χώρα μυθική και ιστορική!!!
Ο καυτός ήλιος, το λαγαρό φεγγάρι, η Θεσσαλική μαυρόη και οι πλημμύρες που αναίτια, ακόμη πλημμυρίζουν τον κάμπο, για να θυμίζουν τις πολλές πολλές αδυναμίες μας και ο Αχιλλέας με τους μυρμηδόνες του, ενδιαφέρεται  για νέες διευθετήσεις ή τον κουμαντάρει το αρχαίο του γινάτι;
Είμαι και γώ ένα απ΄τα πολλά ξενιτεμένα του παιδιά, που τούτος ο κάμπος δεν μας κράτησε, παρά τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών "Γαίης μεν πάσης το Πελασγικόν Άργος άμεινον" (απ΄όλον τον κόσμον η καλύτερη γη είναι η Θεσσαλική).

Καλημέρα, καλή εβδομάδα!!!

Η πρώτη φωτογραφία, γέφυρα του 1752, στα Φάρσαλα, στον Ενιπέα, γεφύρωνε βόρεια με νότια Ελλάδα!!!

Σοφία Νοτοπούλου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής