Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

- Γιατί οι εκκοκκιστές σπεύδουν να κλείσουν τις ανοικτές τιμές στο βαμβάκι;

Ενα ιδιότυπο και ολίγον εκβιαστικό δίλλημα, τίθεται τις τελευταίες ώρες στους βαμβακοπαραγωγούς από την πλευρά κάποιων μεγάλων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να κλείσει σιγά – σιγά ο κύκλος των ανοικτών τιμών και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος των μεταποιητικών μονάδων η συγκυρία της διεθνούς αγοράς. Το δίλλημα είναι ή παραδίδεις με τη σημερινή τιμή ή δεν παραλαμβάνω το προϊόν σου.

Το θέμα είναι ότι το δίλλημα αυτό συνοδεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις από μικρή μείωση της τιμής με την οποία υποτίθεται ότι παραλάμβαναν μέχρι σήμερα τα εκκοκκιστήρια.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση Καραγιώργου που μέχρι τη Δευτέρα παραλάμβανε με 43 λεπτά (παραδοτέο), τουλάχιστον από τους μικρομεσαίους παραγωγούς, σήμερα έχει κατεβάσει τον πήχη στα 41 λεπτά το κιλό (38 λεπτά από το χωράφι).

Στα 42 λεπτά παραδοτέο, δηλαδή 39 λεπτά στο χωράφι, κινούνται οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις Σκλαπάνη, ενώ στα 43 λεπτά το κιλό παραδοτέο, δηλαδή 40 λεπτά στο χωράφι, είναι η τιμή που δίνουν μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις Μάρκου, όπως και ο Πηλέας.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι εκκοκκιστές που βλέπουν κάποια περιθώρια βελτίωσης της εικόνας στη διεθνή αγορά του βάμβακος, αναζητούν τρόπο να κλείσουν σήμερα τα βαμβάκια και σ’ αυτή την προσπάθεια αξιοποιείται και το «φόβητρο» της υποχώρησης των τιμών.

Είναι βέβαιο ότι το μείον 2 λεπτά που ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα εκκοκκιστήρια Καραγιώργου έχουν να κάνουν καθαρά με την προσπάθεια άσκησης πίεσης στους παραγωγούς να κλείσουν σήμερα τα βαμβάκια. Άλλωστε, οι παραλαβές βάμβακος έχουν ξεπεράσει το 70% της συνολικής φετινής παραγωγής και από τη στιγμή που η «γραμμή» των μεταποιητών γίνεται σεβαστή από τα περισσότερα εκκοκκιστήρια, η πίεση προς την πλευρά των παραγωγών είναι μεγάλη. Όμως, το ερώτημα είναι απλό!

Αν δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των τιμών του βάμβακος, τότε ποιος ο λόγος που οι εκκοκκιστές σπεύδουν να πιέσουν για «κλείσιμο» των τιμών;
Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη «γραμμή» και φυσικά οργάνωση από την πλευρά των παραγωγών.

Oμως και φέτος οι αγρότες εμπιστεύονται τα ενωσιακά εκκοκκιστήρια και στο τέλος, θα δικαιωθούν γι’ αυτή την επιλογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής