Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Σύλλογος Γυναικών Παλαμά: Εκδήλωση για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά διοργανώνει σχετική εκδήλώση με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος χαρακτηριστικά η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στο «κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων Παλαμά» στις 17:30 το απόγευμα,γίνεται "με σκοπό να τιμήσουμε  την ημέρα, να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να θυμίσουμε στις γυναίκες να μην σωπαίνουν και να αναδείξουμε το θέμα".

Και συνεχίζει:
"Στην  εκδήλωση μας η κα Λιάνα Κανέλλη, Βουλευτής, Δημοσιογράφος, Νομικός,  η οποία δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Συλλόγου μας και θα αναπτύξει με το μοναδικό της τρόπο το θέμα «Το τραύμα δεν γιατρεύεται με θαύμα». 

Οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών δηλαδή ψυχολογική βία, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), σωματική βία, σεξουαλική βία,  σεξουαλική παρενόχληση σωματεμπορία / trafficking, ενδοοικογενειακή  ή κοινωνική,  αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά την αξιοπρέπεια και την ισότητα. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες  που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της.  Απαιτείται λοιπόν μια κριτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία και το κράτος αντιμετωπίζουν αυτή την κατάχρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επομένως   απαιτείται η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσο και σε εθνικό.

Αν και υπάρχουν ενθαρρυντικές νομικές εξελίξεις στο παραπάνω θέμα της βίας των γυναικών όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από πανευρωπαϊκή έρευνα (2013) του Οργανισμού Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) για τη βία κατά των γυναικών καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των γυναικών που είναι θύματα βίας δεν αναφέρουν τις εμπειρίες τους ούτε στην αστυνομία ούτε σε οργανώσεις υποστήριξης θυμάτων.  Ως εκ τούτου οι περισσότερες γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας δεν επικοινωνούν με το δικαστικό σύστημα και άλλες υπηρεσίες. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι προς το παρόν οι ανάγκες και τα δικαιώματα πολλών γυναικών στην ΕΕ δεν καλύπτονται στην πράξη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας:
• 33% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν πέσει θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη των 28
• 10%-19% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν πέσει θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας
• Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν  της έρευνας
• Περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία στο ίδιο διάστημα
• Μία στις 20 γυναίκες (5%)  έχει πέσει θύμα βιασμού  από την ηλικία των 15 και άνω
• 18% των γυναικών στην ΕΕ των 28 έχουν πέσει θύμα παρενοχλητικής παρακολούθησης από την ηλικία των 15% και άνω
• Το 12% των γυναικών δηλαδή 21 εκατομμύρια, δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστακό
• Το 53% των γυναικών στην ΕΕ αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις ή κάποια μέρη, τουλάχιστον μερικές φορές από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.

Ακόμα σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών:
-Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
-Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
-Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
-Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
-130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
-2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
-Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
-Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα


Επειδή σκοπός του Συλλόγου μας είναι η κατανόηση της σημασίας μιας τέτοιας μέρας, αλλά και η ευρύτερη ενημέρωση των νέων και των πολιτών, προγραμμάτισε ενημερωτικές επισκέψεις  στα σχολεία της πόλης του Παλαμά και μοίρασμα  φυλλαδίων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο Δήμο Παλαμά.

Καλούμε τους πολίτες του Παλαμά να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωσή μας."

Σύλλογος Γυναικών Παλαμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται.
- Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας".
- Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής