Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ένταση, αποχωρήσεις και βαριές εκφράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά

Σε πολύ τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (8/3) το απόγευμα το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά και συγκεκριμένα το κομμάτι των ερωτήσεων, με αφορμή τον καταγγελτικό λόγο της Δημοτικού Συμβούλου κ. Φωτεινής Καραΐσκου.

Η χρήση λέξεων από μέρους της όπως "ατασθαλίες" και "παρανομίες", έφερε χαρακτηρισμούς όπως "γραφική", από πλευράς του δημάρχου, ενώ οδήγησαν και στην αποχώρηση του αντιδημάρχου κ. Μπακαβέλου, καθώς αφέθηκαν αιχμές για μεροληψία υπέρ συγγενικού του προσώπου.

Αναλυτικότερα η κ. Καραΐσκου, χαρακτήρισε παράνομο το ότι χρησιμοποιείται ως χειριστής μηχανήματος άτομο που βρίσκεται σε σύνταξη. Στη συνέχεια μίλησε για νομικό και ηθικό πρόβλημα από το γεγονός ότι στέλεχος της Δημοτικής Αρχής έχει σύμβαση (μεγαλύτερη των 5.000 ετησίως) με τον Δήμο και διαχειρίζεται το κυλικείο στο σχολείο του Προαστίου. Ακόμα ζήτησε να μάθει αν ο Δήμος σκοπεύει να λειτουργήσει Δημοτικό ΚΔΑΠ, αφήνοντας αιχμές ότι δεν το κάνει υπέρ ιδιωτικού ΚΔΑΠ μέλους οικογένειάς στενού συνεργάτη του δημάρχου.

Τέλος, μίλησε για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος γιατί, όπως υποστήριξε, ο Δήμος, μετά από τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει πλημμυρισμένες εκτάσεις, επειδή από αμέλεια του δεν άνοιξαν νωρίς οι πόρτες θυροφράγματος.

Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Σακελλαρίου παραδέχθηκε ότι ξεφεύγει του γράμματος του νόμου η εκτός σύμβασης χρησιμοποίηση ατόμου στη χρήση μηχανήματος. Έχουμε όμως ένα μόνο άτομο, τόνισε, και σε περιπτώσεις ανάγκης και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες, παίρνουμε το ρίσκο και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Και κάλεσε την κ. Καραΐσκου, εφόσον διαφωνεί, να το δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το ένα διαθέσιμο άτομο που υπάρχει. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την απουσία έμπειρων χειριστών, για δύσκολες καταστάσεις.

Σε ότι αφορά στο πρόσωπο που διαχειρίζεται το κυλικείο στο Προάστιο, ο κ. Σακελλαρίου είπε πως η σύμβαση υπεγράφη πριν εκλεγεί δημοτική σύμβουλος. Αυτό, τόνισε έχει ξανασυμβεί το παρελθόν και με τον πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Καραλή και δεν υπήρξαν προβλήματα. Μάλιστα σημείωσε πως αν υπήρχε θέμα δεν θα μπορούσαν να νοικιάσουν αγροτική γη από τον Δήμο και πρόεδροι κοινοτήτων. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλα είναι σύννομα, αλλά δεσμεύτηκε ταυτόχρονα να εξεταστεί η όποια πιθανότητα για να εκλείψει κάθε αμφιβολία. Πράγμα που ζήτησε και ο κ. Πολυγένης.

Στο θέμα του ΚΔΑΠ τόσο ο κ. Σακελλαρίου όσο και ο κ. Μπακαβέλος, ξεκαθάρισαν πως το πρόβλημα μη λειτουργίας δημοτικού ΚΔΑΠ, αφορά στην εξεύρεση χώρου καθώς οι χρήσεις γης βάζουν εμπόδια. Έχει γίνει, είπαν η μελέτη, όλη η προεργασία και από την στιγμή που αλλάξουν οι χρήσεις και δοθεί η δυνατότητα, ο Δήμος είναι έτοιμος να το λειτουργήσει και θα το κάνει. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε απαράδεκτη την συσχέτιση του Δημοτικού με το ιδιωτικό ΚΔΑΠ, ενώ ο κ. Μπακαβέλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την συνεδρίαση, καθώς οι αιχμές της κ. Καραΐσκου είχαν να κάνουν με ευνοϊκή μεταχείριση επιχείρησης συγγενικού του προσώπου. Τις όποιες αιχμές όχι μόνο δεν αποδέχθηκε αλλά καταφέρθηκε με έντονο τρόπο κατά της κ. Καραΐσκου, ζητώντας ταυτόχρονα  να μάθει αν ο κ. Βαϊόπουλος υιοθετεί αυτές τις θέσεις. Ο τελευταίος τόνισε ότι δεν τα υιοθετεί καθώς δεν έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία για να μπορεί να πάρει θέση, ωστόσο, οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις ερωτήσεις που θέλουν.

Τέλος, σε ότι αφορά στο θυρόφραγμα στην θέση "Νησιά", τον Οκτώβριο του 2021 και την αποζημίωση, ο κ. Σακελλαρίου ήταν κάθετος ότι δεν προκύπτει καμία υποχρέωση από τον Δήμο, όπως και ότι το θυρόφραγμα άνοιξε πολύ νωρίτερα απ' ότι αναφέρει σε καταγγελία του συγκεκριμένο άτομο. Κι αυτό, είπε επιβεβαιώνεται τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο όσο και από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Η ιδιοκτήτης έκτασης έστειλε μία καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη, ο Συνήγορος την κοινοποίησε σε μας, απαντήσαμε και δώσαμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις. Πουθενά κατέληξε δεν προκύπτει υποχρέωση αποζημίωσης κάτι που στην ουσία έχει αποδεχθεί και η καταγγέλλουσα, υποβάλλοντας αίτηση για αποζημίωση στον ΕΛΓΑ.

Π.Κ.

KarditsaLive.Net




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής