Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

- Να αποζημιωθούν οι αγρότες απο τον ΕΛΓΑ και οχι απο τα ΠΣΕΑ

Την εκτιμησή του οτι τον χειμώνα θα επικρατήσει τραγική κατάσταση στις αγορές του Νομού Καρδίτσας εξαιτίας της κατάρευσης του αγροτικού εισοδήματος μετά απο την επιδημία του πράσινου σκουληκιού, εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας κ. Βασίλης Γιαννάκος.
Με τους βαμβακοπαραγωγούς του Νομού να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση εξαιτίας της καταστροφής των καλλιεργιών απο το πράσινο σκουλήκ, ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε οτι δεν αρκεί απλώς η καταγραφή απο τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, αλλά πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πράσινο σκουλήκι
Ειδικότερα ο κ. Γιαννάκος επισήμανε μεταξύ άλλων:

"Εναι η τρίτη χρονιά που αντιμετωπίζουμε στο Νομό μας το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι. Κάθε μέρα που περνάει οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις βαμβακοκαλλιέργιές τους, λόγω τις επιδημίας που έχει παρουσιαστεί.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.
Τα χρέη τρέχουνε.
Μαθαίνουμε οτι έρχονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές.
Δεν μας αρκεί η καταγραφή της ζημιάς. Είμαστε πλέον έμπειροι για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε και μόνοι μας το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργιες.
Η πρότασή μας είναι να επισκεφτεί τον Νομό μας και τις πληγήσες περιοχές, επιστημονικό κλιμάκιο για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο αίτιο, οχι να το καταγράψουμε.
Εμείς θεωρούμε οτι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται βιολογικά. Οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι του Νομού μας και οι φορείς της περιοχής, να προσπαθήσουν απο κοινού με τους αγρότες να βρούν άμεση αντιμετώπιση των αιτίων του προβλήματος που μαστίζει το Νομό μας. Παράλληλα, γνωρίζουμε όλοι μας οτι η αποζημίωση απο το ζημιωγόμο αίτιο του πράσινου σκουληκιού έχει βγείαπο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ απο το 2009, επι υπουργείας Μπατζελή.
Τα αποτελέσματαφαίνονται σήμερα.
Αίτημά μας είναι να συμπεριληφθεί το ζημιωγόνο αίτιο στόν κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για τον λόγο αυτό έλαβε χώρα κινητοποίηση των Θεσσαλών παραγωγών στα γραφεία του ΕΛΓΑ της Θεσσαλίας στη Λάρισα". 

Γεωπονικά γραφεία
Μάλιστα ο κ. Γιαννάκος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ορισμένων γεωπονικών γραφείων τονίζοντας οτι:
"Πραγματικά,απο τι κυνδυνεύει η περιουσία των αγροτών; απο την μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Πειραιώς η απο τα μεγάλα γεωπονικά γραφεία;
Γνωρίζουμε την περίπτωση ενος Καρδιτσιώτη αγρότη που είχε απλήρωτο το γεωπονικό γραφείο απο πέρυσι. Το γραφείο τον πιέζει να πωλήσει μέρος των χωραφιών του για να μπορέσει να ξεπληρώσει τις οφειλές του."

Κατάρευση του εισοδήματος
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας υπογράμμισε μάλιστα πως αυτήν τη στιγμή τον αγροτικό κόσμο τον απασχολούν πολλα "καυτά" ζητήματα, τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και οχι μόνο.
"Οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας σήμερα αιμορραγούν.
Ακούμε απο την πολιτεία οτι η ανάταση της οικονομίας θα επέλθει απο τον πρωτογενή τομέα.
Οταν όλοι μας γνωρίζουμε οτι το βαμβάκι είναι ενα απο τα δυο προϊόντα (μαζί με το λάδι) που φέρνουν τις μεγαλύτερες εισροές χρημάτων απο την Ε.Ε, τότε συμπεραίνουμε οτι το φετινό πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι είναι εθνικό.
Στο Νομό μας το χειμ.ωνα η κατάσταση θα είναι τραγική, καθώς το αγροτικό εισόδημα που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της αγοράς καταρέει. Την ίδια ώρα οι αγρότες δεν έχουν να οργώσουν τις καλαμιές τους. Περιμένουν τα χρήματα απο την εξίσωση του φόρου πετρελαίου.
Πως θα πληρώσουν τους φόρους και τα πετρέλαια."
Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε και στην συνδεδεμένη ενίσχυση, ανώ δεν έλλειψε να εκφράσει και την πεποίθησή του πως στην Καρδίτσα θα υπάρξει το απόλυτο της πληρωμής.
"Ο υπουργός ανακοίνωσε οτι τον Οκτώβριο ολοι οι αγρότες θα πληρωθούν το 50% τις συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το υπουργείο μπορεί να έχει τη θέληση, είναι όμως εντάξει ολες οι δηλώσεις που έχουν γίνει ανα την Ελλάδα;
Η ΕΑΣ Καρδίτσας πρωτοστάτησε πανελλαδικά καθιερώνοντας ενα σύγχρονο ψηφοποιημένο ΟΣΔΕ.
Ευελπιστούμε οτι θα έχουμε το απόλυτο της πληρωμής όποτε κι αν γίνει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής