Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

- Ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το πράσινο σκουλήκι

Ευρεία σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό τον περιφερειάρχη, για την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες βαμβακιού από τον υψηλό πληθυσμό του πράσινου σκουληκιού και για τον προγραμματισμό των ενεργειών για την αποζημίωση των παραγωγών.
Εγκαινιάζεται μια νέα διαδικασία με συντονισμό όλων των φορέων σε κοινή συνεδρίαση, δημάρχων, αγροτικών συνεταιρισμών, περιφερειακών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και υπό των γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συστάθηκε και λειτουργεί, για την αντιμετώπιση και του θέματος αυτού, όπως έγινε και πρότερα στο ζήτημα των 120 ημερών αδειοδότησης φαρμάκων για μεγαλύτερο εύρος επιλογής από τους βαμβακοκαλλιεργητές. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και με..
τον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειες βαμβακιού σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας από το πράσινο σκουλήκι για τρίτη συνεχή χρονιά. Και αυτό είναι όντως ασυνήθιστο, καθόσον στο παρελθόν το πρόβλημα εμφανίζονταν περίπου κάθε 8 με 10 χρόνια.
Αποφασίστηκε και διεκδικούμε να συμπεριληφθεί στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημίωση από εντομολογικές προσβολές, για να μπορέσουν να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Και αυτό μπορεί να γίνει, καθόσον ο Νόμος 3877/2010 δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με διαδικασίες και βάση των κανονισμών να τροποποιήσει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Επίσης, αποφασίστηκε η εξατομίκευση των ζημιών στις καλλιέργειες, προκειμένου να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις.
Τέλος, όπως ήδη συζητήθηκε μεταξύ περιφερειάρχη και αναπληρωτή Υπουργού κ.Χαρακόπουλου, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τη συνδεδεμένη επιδότηση στις καλλιέργειες που επλήγησαν και διεκδικούν αποζημιώσεις.
«Οι Υπηρεσίες μας παρείχαν συνεχή πληροφόρηση στους βαμβακοπαραγωγούς με την έκδοση τακτικών και έκτακτων δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων, προκειμένου να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση του προβλήματος στις καλλιέργειές τους. Παράλληλα, με συντονισμένες και κατάλληλες ενέργειες διεκδικούμε άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες» δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν οι αντιπεριφερειάρχες Λάρισας κα Καραλαριώτου Ρένα, Τρικάλων κος Μιχαλάκης Χρήστος, Καρδίτσας κος Τσιάκος Βασίλειος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γρηγορίου Ζήσης και Κοπάνας Αργύρης, οι Δήμαρχοι Κιλελέρ και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κος Κομήτσας Ρίζος, Καρδίτσας κος Παπαλός Κωνσταντίνος, Τυρνάβου κος Μαλάκος Νικόλαος, Φαρσάλων κος Καραχάλιος Άρης, Σοφάδων κος Παπαδόπουλος Χαράλαμπος και Ρήγα Φεραίου κα Λαίτσου Ελένη, οι αντιδήμαρχοι Λάρισας κος Αλαμάνης Θέμης και Αγιάς κα Γιαννουλέα Χριστίνα, εκπρόσωπος του Δήμου Παλαμά, οι πρόεδροι των ΕΑΣ Λάρισας κος Σιδηρόπουλος Χρήστος, Βόλου κος Πρίντζος Νικήτας, Τρικάλων κος Λιούπας Αχιλλέας και Καρδίτσας κος Γιαννακός Βασίλειος, ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι διευθυντές αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ο επικεφαλής παράταξης κος Μπούτας Ευάγγελος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Δεσπόπουλος Κωνσταντίνος, Αδάμου Αντώνιος, Κόκκαλη Γεωργία και Βαγενά Αγγελική, οι πρόεδροι του Γεωπονικού συλλόγου Ν. Λάρισας και των νέων αγροτών Ν. Λάρισας, ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κος Παπαδόπουλος Νικόλαος, καθώς και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες και ενδιαφερόμενοι αγρότες.

1 σχόλιο:

κωνσταντινος μητρακος είπε...

Θα ''οδηγησει'' καπου αυτη η ... συσκεψη , η ... με αλλα λογια ν' αγαπιομαστε .... ιδωμεν !!!!

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής