Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

- Χαλεποί καιροί…

«Τούτο δε γίνωσκε, ότι εν εσχάταις ημέραις ενστήσονται καιροί χαλεποί».
Θα δανειστώ μια φράση του Αποστόλου Παύλου, όχι για να κινδυνολογήσω αλλά σε μια προσπάθεια αφύπνισης όλων όσων εμπλεκόμαστε με τη γεωργία.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο αγροτικός χώρος βρίσκεται σε τέλμα, την ώρα που τα στελέχη του και οι πολιτικοί παράγοντες επιμένουν σε προσωπικές στρατηγικές για τη δική τους μάχη επιβίωσης, περιφρονώντας τις βαθύτερες ανάγκες των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Οι τελευταίοι δρουν χωρισμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα με τους δημόσιους λειτουργούς, τροφοδοτώντας μια κατάσταση εχθρότητας και καχυποψίας. Η Πολιτεία από την πλευρά της, αρνείται συστηματικά να διευκολύνει την κατάσταση, κωλυσιεργώντας σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής που αποτελούν τον βηματοδότη της πραγματικής οικονομίας, όπως η ψήφιση τροπολογιών για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4015/2011, οι προεγκρίσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης και η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, η μελέτη των προτάσεων της Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ και η προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Όλα τα παραπάνω καταφέρουν απανωτά χτυπήματα στους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της αγοράς, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχειωδώς οι προϋποθέσεις  για τη διαμόρφωση κοινής γραμμής πλεύσης των παραγωγών και οι συνθήκες για πραγματική διαπραγμάτευση γύρω από τους όρους διάθεσης των προϊόντων στην μεταποιητική βιομηχανία. Έχοντας εγκαταλείψει την ενεργό δράση και οι τελευταίες συνεταιριστικές μονάδες, που συγκροτούσαν μια αδύναμη, έστω, «γραμμή άμυνας» αναφορικά με τις τιμές των παραγωγών, σήμερα δεν υπάρχει κανένα αντίβαρο και οι ιδιώτες βιομήχανοι «παίζουν» το παιχνίδι με τους δικούς τους όρους.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μια εβδομάδα μετά το τριήμερο «ράλι» στα διεθνή χρηματιστήρια βάμβακος, που έφερε το βαμβάκι από τα 71 στα 78 σεντς η λίμπρα, οι εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις συνέχιζαν να παραλαμβάνουν τη φετινή σοδειά στις ίδιες χαμηλές τιμές, αποφεύγοντας μάλιστα κάθε συζήτηση για διαφοροποίηση αυτών με βάση την ποιότητα. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό οικονομικό κίνητρο για τη συνέχιση της παραγωγικής προσπάθειας, ωστόσο οι ιθύνοντες εκτιμούν ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να παράγουν, έστω και από συνήθεια!

Σε πείσμα όλων αυτών, η πραγματική οικονομία δείχνει να ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων, συχνά μάλιστα χωρίς βοήθεια από την Πολιτεία. Τα δεκάδες παραδείγματα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν βρει το δρόμο τους προς τις ώριμες αγορές, δημιουργώντας ισχυρά ονόματα και υπεραξίες, είναι το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας που αφήνει πίσω τη μιζέρια της κρατικοδίαιτης οικονομίας και ανοίγει ορίζοντες με σαφή παραγωγικό προσανατολισμό.
Ο ανώνυμος μεσάζοντας δίνει τη θέση του σε νέα εταιρικά σχήματα που επιλέγουν με συστηματικό τρόπο τους παραγωγούς – συνεργάτες, κινούνται με προδιαγραφές στα προϊόντα που παραλαμβάνουν και δίνουν υπεραξία σε ό,τι διακινούν στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Εταιρικά σχήματα όπως Gaea, Ergon, Odysea, είναι μερικές μόνο από τις επιχειρήσεις που δρουν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι σύγχρονοι παραγωγοί έχουν τώρα νέες λύσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους, αρκεί να είναι σοβαροί στη δουλειά τους.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!
Η εμπειρία έδειξε ότι κανένας δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του.
Είναι αναγκαίο να αφήσουμε στην άκρη τις άσκοπες τριβές και να συνεργαστούμε αρμονικά για το καλό της γεωργίας, για το καλό του τόπου μας.

Βασίλης Γιαννάκος
Πρόεδρος ΕΑΣ Καρδίτσας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής