Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

- Ξεκίνησε από χθες η πληρωμή της α΄ δόσης προς τους σταφυλοπαραγωγούς

Εδώ και 10 ημέρες περίπου ξεκίνησε η πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Σε σύγκριση με πέρυσι των 1250 ατόμων που παρουσιάστηκαν με λάθη, σήμερα τα λάθη που βρέθηκαν είναι σε 236 παραγωγούς


Συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, παραχώρησε χθες ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας κ. Βασ. Γιαννάκος με θέματα την πληρωμή των σταφυλοπαραγωγών και τις εξελίξεις στις πληρωμές ΟΣΔΕ τονίζοντας τα παρακάτω:
«Θέλω από την πλευρά μου ως Πρόεδρος της Ενωσης να ανακοινώσω στους συναδέλφους σταφυλοπαραγωγούς αλλά και στο υπόλοιπο κοινό του Νομού μας αλλά και των υπολοίπων Νομών ότι η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ξεκίνησε από χθες και συνεχίζει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις πληρωμές της α΄ δόσης των σταφυλιών των οποίων έχουν πουλήσει οι σταφυλοπαραγωγοί συνάδελφοί μας στην Ενωση την τρέχουσα περίοδο του τρύγου. Αυτό το είχαμε υποσχεθεί στους συναδέλφους μας και το τηρήσαμε ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πληρωθούν όλοι όσο το δυνατόν νωρίς γιατί τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι είμαστε παραγωγοί, καταλαβαίνουμε την αγωνία που έχουν για τα έξοδα και τα χρήματα που πρέπει να πάρουνε. Όπως επίσης είναι και μια απάντηση σ’όλους αυτούς που βρίσκαμε απέναντι μας στην περίοδο του τρύγου, που μας λέγανε ότι δεν θα μπορέσουνε να πληρώσουνε και ότι η Ενωση θα κλείσει. Σήμερα είμαστε εδώ, είμαστε παρόν για όλους αυτούς που ήταν απέναντι μας και αρνήθηκαν να μας δώσουνε την παραγωγή τους όπως επίσης και για αυτούς που μας εμπιστευτήκανε και φέρανε τα σταφύλια τους στην Ενωση όπου σήμερα πληρώνουμε και ευελπιστώ στο επόμενο διάστημα 2-3 μηνών να εξοφληθούν όλοι οι παραγωγοί εκτός από μερικούς οι οποίοι έχουν μεγάλα ποσά που θα πάνε σε 3 δόσεις. Αλλά και γι’ αυτούς όμως δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα πάρουνε κανονικά τα χρήματά τους».

-Σε ερώτηση δημοσιογράφου "Μέχρι τώρα πότε πληρώνονταν αυτοί οι άνθρωποι"; ο κ. Γιαννάκος απάντησε:
"Όπως θυμόμαστε πέρυσι και πρόπερσι υπήρχαν οι καταλήψεις των σταφυλοπαραγωγών στην Ενωση και οι έντονες διαμαρτυρίες στα γραφεία γιατί ήταν απλήρωτοι για 1, 1,5 χρόνο τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλω να πιστεύω, δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να πληρωθήκανε τόσο νωρίς, αυτό το γνωρίζουνε καλύτερα οι συνάδελφοι αγρότες σταφυλοπαραγωγοί που εδώ και πολλά χρόνια φέρνουν το προϊόν τους στην Ενωση, και αυτοί μπορούν να το επιβεβαιώσουνε".
  
-Όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση πληρωμών δήλωσε:
«Όπως γνωρίζουμε όλοι μας εδώ και μια εβδομάδα, 10 μέρες, ξεκίνησε η πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης δηλαδή του τσεκ. Με χαρά θα μπορούσα να πω -βέβαια τα λάθη έστω και ένα για μας είναι λάθος- αλλά θα μπορούσα να πω ότι σε σύγκριση με πέρυσι των 1250 ατόμων που παρουσιαστήκανε με λάθη σήμερα παρατηρούμε ότι τα λάθη τα οποία υπάρχουνε είναι σε 236 μόνο παραγωγούς στο σύνολο βέβαια των 16.300 παραγωγών δηλ. οι δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης. Και αυτό οφείλεται στην επιλογή που κάναμε φέτος για πρώτη φορά και από τις λίγες Ενώσεις στην Ελλάδα, της ηλεκτρονικής καταχώρησης των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Βέβαια στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των παραγωγών τόσο για το πώς λειτουργεί το σύστημα (που ήταν καθυστερημένο) αλλά και πόσο ότι δε θα πάνε στα χωριά όπως ήταν παλιά να κάνουνε χειρόγραφες δηλώσεις. Σήμερα αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο ακολουθήσαμε έχει δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στα 236 άτομα τα οποία υπάρχουν με προβλήματα, τα πιο πολλά είναι στους κτηνοτρόφους: α) στην επιλογή της Κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ να επιλέξει τα 10χλμ. ως το βοσκότοπο, τον οποίο μετά το διόρθωσε και πλήρωσε το έβαλε πάλι στα 50χλμ. όπως επίσης και στην διασταύρωση των στοιχείων στον αριθμό μητρώου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία όπου είχαν λάθος στοιχεία σε κάποιους κτηνοτρόφους. Επίσης και στην επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων βάσει του δορυφόρου όπου πέρυσι κάποιοι αγρότες είχαν μη επιλέξιμα αγροτεμάχια, τα διορθώσανε αλλά στη συνέχεια φέτος τα ίδια τεμάχια πάλι ήταν μη επιλέξιμα (αυτό δεν οφείλεται στην Ενωση). Επίσης και σε κάποια ελάχιστα ανθρώπινα λάθη που έγιναν από την Ενωση σε ότι έχει να κάνει με κάποιους κωδικούς τους οποίους τους διορθώσαμε άμεσα και θα πάνε προς πληρωμή. Βέβαια δεν ενθουσιαζόμαστε όταν έστω και ένας παραγωγός έχει πρόβλημα. Αλλά προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τις πληρωμές γιατί εδώ θεωρούμε και πάλι ότι τα χρήματα σήμερα στους συναδέλφους αγρότες είναι τόσο αναγκαία όσο καμιά άλλη φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής