Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη τύπου της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Προέδρων Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων Π.Ε. Καρδίτσας

"Να επανασυνδεθούν οι Τοπικές & Δημοτικές Κοινότητες με τις Διοικήσεις των Δήμων"

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα της ΠΕΔ Καρδίτσας (πρώην ΤΕΔΚ) ο πρέδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοκκλησίου και εκπρόσωπος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Προέδρων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Π.Ε. Καρδίτσας (ΕΠ. ΤΟΠ. ΔΗ.Κ.- Π.Ε.Κ.) αναφερόμενος στα προβλήματα που δεν βρίσκουν λύσεις από τις διοικήσεις των δήμων και την επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης ώστε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία και επανασύνδεση των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων (προέδρων και συμβουλίων) με τις διοικήσεις των δήμων. Ειδικότερα ο κ. Μπάγκος τόνισε τα εξής:
"Οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ύστερα από απραξία του συλλογικού τους οργάνου τα τελευταία κυρίως χρόνια, επαναδραστηριοποιούνται με σκοπό:
1. Να αναδείξουν το ρόλο και τις υποχρεώσεις που έχουν με την παρουσία τους απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και στις διοικήσεις των δήμων
2. Να αναδείξουν το ρόλο και τις υποχρεώσεις της πολιτείας και των διοικήσεων των δήμων προς τους προέδρους και
3. Να συμβάλλουν όπως τα παλαιότερα χρόνια στη σωστή οργάνωση του όλου συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού μας και κυρίως στην πραγματική επανασύνδεση των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων (προέδρων και συμβουλίων) με τις διοικήσεις των δήμων.

Η προσωρινή διοίκηση της Ένωσης Προέδρων κάνει γνωστό σε όλα τα μέλη του νομού πως με τη διάταξη 45/2015 του Ειρηνοδικείου Καρδίτσας εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε νέο συλλογικό όργανο των προέδρων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του νομού Καρδίτσας με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ » με 5το διακριτικό τίτλο ¨Ε.Π.ΤΟ.ΔΗ.Κ.- Π.Ε.Κ.»

Πιστεύουμε πως στα μέσα του φθινωπόρου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών με σκοπό την εκλογή νέας διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νέο καταστατικό, το συλλογικό όργανο θα εκπροσωπείται από όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας. Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων για προβλήματα που δεν βρίσκουν λύσεις από τις διοικήσεις των δήμων.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η διοίκηση να επισκεφθεί όλους τους συναδέλφους ανά δήμο σε χρονικά διαστήματα που νωρίτερα θα γνωρίζουν οι συνάδελφοι την ημερομηνία επίσκεψης, με σκοπό να καταγράψει όλα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε δεύτερη φάση να τα μεταφέρουν στις διοικήσεις των δήμων για επίλυση.
Είναι αλήθεια πως ο σημερινός πρόεδρος μιας κοινότητας έχει σχεδόν χάσει το θεσμικό του ρόλο.
Οι διοικήσεις των δήμων θα πρέπει να καταλάβουν πως ο πρόεδρος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταβίβασης όλων των προβλημάτων από την κοινότητα στη διοίκηση του δήμου. Ο πρόεδρος είναι εκείνος που καθημερινά αντιμετωπίζει όλες τις λειτουργικές δυσκολίες στην κοινότητά του, ο πρόεδρος είναι εκείνος που συμβάλλει στις ομαλές ισορροπίες των δυνάμεων μεταξύ διοίκησης του δήμου και της κοινότητας , αυτός είναι ο συντονιστής ηρεμίας και σταθερότητας στο χωριό του, ο πρόεδρος είναι που με την καθημερινή του παρουσία στο γραφείο στο δήμο και σε άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας κ.λ.π κάνει ότι είναι δυνατό να εξυπηρετήσει τους δημότες του.

Αυτός λοιπόν είναι ο πρόεδρος που εκτός των αναφερομένων έχει φτάσει σήμερα να γίνεται υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, τοπογράφος, εργάτης πρασίνου, κλητήρας, χειριστής κοπτικών μηχανημάτων και γενικά εργάτης γενικών καθηκόντων . Είναι αυτός που με δικά του έξοδα αγοράζει διάφορα υλικά για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Και να φανταστεί κανείς θα μπορούσε να πληρώνει με την πάγια προκαταβολή που προβλέπει ο νόμος 3852/2010 άρθρο 82 παρ.1. αλλά μερικοί δήμοι δεν το εφαρμόζουν αψηφώντας το νόμο και της διατάξεις του.

Η ένωση δηλώνει πως οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα τμήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης . Νιώθουν συνεργάτες με όλους τους αιρετούς των διοικήσεων των δήμων και θα αγωνιστούν για ότι καλύτερο στις κοινότητές τους. Δεν θα δεχτούν όμως να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους και να μην εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους . Δε θα δεχτούν επίσης ανισότητες μεταξύ κοινοτήτων έδρων των δήμων καθώς και νέα μνημόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης σε βάρος των δημοτών.Θα σταθούν δίπλα στις διοικήσεις και όλοι μαζί θα εργαστούν για μια σωστή και αναβαθμισμένη τοπική αυτοδιοίκηση για το συμφέρον των δημοτών μας και γενικότερα του νομού μας .

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Ε.Π.Τ.Ο.Δ.Η.Κ-ΠΕΚ.
1. Χρήστος Μπάγκος Τ.Κ Παλαιοκλησίου
2. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος Τ.Κ Καρδιτσομαγούλας
3. Αντώνιος Σαλαγιάννης Τ.Κ. Λεονταρίου
4. Ευάγγελος Λύτρας Τ.Κ Ιτέας
5. Σεραφείμ Νάνος Τ.Κ. Μορφοβουνίου
6. Γεώργιος Μούντζιας Τ.Κ. Λοξάδας
7. Χρυσούλα Τζιαχρήστου Τ.Κ. Πετρίλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής